মশিং য়ামদবা কাংবুগী মন্ত্রালয়
পি.এম.গী অনৌবা পোইন্ত ১৫গী প্রোগ্রাম অসিনা মাইনোরিতী কম্যুনিতীশিংগী ময়ামদগী হেন্না শোত্থরবা অমসুং শোল্লবা সেক্সনশিংনা সরকারগী চাউখৎ-থৌরাংগী স্কীমশিংবু ময়ামগা চপ মান্ননা খুদোংচাবা ফংহন্নবগী পান্দম থম্লি
17 MAR 2025 3:37PM by PIB Imphal
মাইনোরিতীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীগী অনৌবা পোইন্ত ১৫গী প্রোগ্রাম অসি চহি ২০০৬তা হেক হৌদোরকপদগী মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রালয়না থবক ওইনা পাইখৎখ্রে। মসি য়াম্না চাউবা অচৌবা প্রোগ্রাম অমনি, মসিদা কেন্দ্রনা হান্নদগী খঙহল্লবা মাইনোরিতী কম্যুনিতী তরুক্কী ময়ামদগী হেন্না শোত্থরবা অমসুং শোল্লবা সেক্সনশিংনশু সরকারগী চাউখৎ-থৌরাংগী স্কীমশিংদা ময়ামগা চপ মান্ননা খুদোংচাবা ফংহন্নবা অমসুং লৈবাক অসিগী সোসিয়ো ইকোনোমিক দেবেলপমেন্ততা শরুক য়াবা ঙমহন্নবগী পান্দমদা মসিদা শরুক য়ারিবা মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিংগী স্কীমশিং/অনৌবা থৌরাংশিং কয়া অমা মসিদা য়াওরি।
পোইন্ত ১৫গী প্রোগ্রাম মনুং চনবা মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী স্কীমশিং অসি অখন্ননা হান্নদগী খঙহল্লবা মাইনোরিতীশিংগীদমক্তনি। মখাতানা, মসিদা শরুক য়ারিবা মননত্রালয়শিং/দিআপর্তমেন্তশিংনা পাইখৎলকপা স্কীমশিং/অনৌবা থৌরাংশিং অদুগী আউৎলেশিং অমসুং তার্গেতশিং অদুদগী ১৫% য়ারিবমখৈ হান্নদগী খঙহল্লবা মাইনোরিতীশিংগীদমক্তা খাইদোক্তুনা থমখ্রে। এজুকেসন অমসুং এমপ্লোইমেন্ত য়াওনা প্রোগ্রাম অসিদা য়াওরিবা মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রালয় অমসুং মসিদা শরুক য়ারিবা মন্ত্রালয়শিংগী স্কীমশিং অদু মখাদা পীরি:
i. প্রি-মেত্রিক স্কোলার্শিপ স্কীম (মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রালয়)
ii. পোস্ত-মেত্রিক স্কোলার্শিপ স্কীম (মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রালয়)
iii. মেরিত-কম-মীন্স বেজদ স্কোলার্শিপ স্কীম (মাইনোরিতী এফিয়র্স মনত্রালয়)
iv. নেস্নেল মাইনোরিতীজ দেবেলপমেন্ত ফাইনান্স কোর্পোরেসন (NMDFC) লোন স্কীমশিং
v. সমাগ্র শিক্সা অভিয়ান (এজুকেসন মন্ত্রালয়)
vi. দীন দয়াল অন্ত্যোদায়া য়োজনা (DAY-NRLM) (রুরল দেবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়)
vii. দীন দয়াল উপাধ্যায় গ্রামিন কোশল য়োজনা (রুরল দেবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়)
viii. প্রধান মন্ত্রী আৱাস য়োজনা (রুরল দেবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়)
ix. দীন দয়াল অন্ত্যোদায়া য়োজনা – নেস্নেল অর্বান লাইবলিহুদস মিসন (হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়)
x. বেঙ্কশিংনা মরু ওইবা সেক্তরদা শেল পুথোকপা (ফাইনান্সিয়েল সর্বিসেস দিপার্তমেন্ত)
xi. প্রধান মন্ত্রী মুদ্র য়োজনা (ফাইনান্সিয়েল সর্বিসেস দিপার্তমেন্ত)
xii. POSHAN অভিয়ান (ৱোমেন এন্দ চাইল্দ দেবেলপমেন্ত মন্ত্রালয় )
xiii. নেস্নেল হেল্থ মিসন (হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়)
xiv. আয়ুস্মান ভারত (হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়)
xv. নেস্নেল রুরল দ্রিঙ্কিং ৱাতর প্রোগ্রাম (জল জীৱন মিসন), (দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসন দিপার্তমেন্ত)
পোইন্ত ১৫গী প্রোগ্রাম অসিদা য়াওরিবা স্কীমশিং অসিবু মসিদা শরুক য়ারিবা মন্ত্রালয়শিং থাক খুদিংমক্তা য়েংশিল্লি অমসুং মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রালয়না নোদল মন্ত্রালয়গী থৌদাং লৌদুনা সেচেরেসনগী থাকশিং অদু য়ৌবদা মতেং পাংনবা প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা অতোপ্পা মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিংগী মরু ওইবা স্কীমশিংগী থবক পাইখৎলিবশিং অদুবু য়েংশিল্লি। সরকারগী সেচুরেসন এপ্রোচ অসিগী মখাদা কমপোনেন্ত কয়া অমা মেনস্ত্রীমদা য়াওবা ঙমখ্রে। মসিদা নত্তনা মাইনোরিতী কম্যুনিতীশিংগী মরু ওইবা স্কীমশিংগী কান্নবশিং অদুবু মপুং ফানা হেন্না য়ৌহনবা ঙম্নবা লেপ্পা-লৈতনা থৌরাং কয়া অমশু পাইখৎলি।
প্রোগ্রাম অসি হৌজিক্কী ওইনদি শেমদোক্নবগী ৱাফম অমত্তা লৈতে।
মসিগী ই-পাউ অসি কেন্দ্রগী পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স অমসুং মাইনোরিতী এফিয়র্সকী মন্ত্রী, শ্রী কিরেন রিজিজুনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Minority Affairs
PM’S NEW 15 POINT PROGRAMME AIMS TO ENSURE THAT UNDERPRIVILEGED AND WEAKER SECTIONS OF MINIORITY COMMUNITIES HAVE EQUAL OPPORTUNITIES FOR AVAILING VARIOUS GOVERNMENT WELFARE SCHEMES
17 MAR 2025 3:37PM by PIB Delhi
The Prime Minister’s New 15 Point Programme for welfare of Minorities is implemented by Ministry of Minority Affairs since its launch in the year 2006. It is an overarching programme which covers various schemes/initiatives of the participating Ministries/Departments with an aim to ensure that the underprivileged and weaker sections of six centrally notified minority communities have equal opportunities for availing the various Government welfare Schemes and contribute to the overall socio-economic development of the Country.
The schemes of the Ministry of Minority Affairs covered under the 15 Point Programme are exclusively meant for notified minorities. Further, 15% of the outlays and targets, to the extent possible, of schemes/ initiatives implemented by other participating Ministries/ Departments are earmarked for notified minorities. The schemes of Ministry of Minority Affairs and other participating Ministries included in the Programme, including schemes for education and employment, are as under:
i. Pre-Matric Scholarship Scheme (Ministry of Minority Affairs)
ii. Post-Matric Scholarship Scheme (Ministry of Minority Affairs)
iii. Merit-cum- Means based Scholarship Scheme (Ministry of Minority Affairs)
iv. National Minorities Development Finance Corporation (NMDFC) Loan Schemes
v. Samagra Shiksha Abhiyaan (M/o Education)
vi. Deen Dayal Antyodaya Yojana (DAY-NRLM) (M/o Rural Development)
vii. Deen Dayal Upadhyay Gramin Kaushal Yojana (M/o Rural Development)
viii. Pradhan Mantri Awaas Yojana (M/o Rural Development)
ix. Deen Dayal Antyodaya Yojana -National Urban Livelihoods Mission (M/o Housing & Urban Affairs)
x. Priority Sector Lending by Banks (Department of Financial Services)
xi. Pradhan Mantri Mudra Yojana (Department of Financial Services)
xii. POSHAN Abhiyaan (Ministry of Women & Child Development)
xiii. National Health Mission (Department of Health & Family Welfare)
xiv. Ayushman Bharat (Department of Health & Family Welfare)
xv. National Rural Drinking Water Programme (Jal Jeevan Mission), (Department of Drinking Water & Sanitation)
The schemes included in the 15 Point Programme are monitored at various levels by the participating ministries and Ministry of Minority Affairs in its role as the nodal Ministry, coordinates the implementation of relevant schemes of other Ministries/Departments under the Programme to facilitate the achievement of saturation levels. Under the saturation approach of Government many of the components have achieved mainstreaming. Furthermore, consistent efforts are being made to improve the full delivery of benefits in the various relevant schemes for minority communities.
No modifications are proposed at present for the programme.
This information was given by the Union Minister of Parliamentary Affairs & Minority Affairs, Shri Kiren Rijiju in a written reply in the Rajya Sabha today.