Prime Minister's Office
English Translation of Press Statement by Prime Minister during India-New Zealand Joint Press Statement
17 MAR 2025 7:26PM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister Luxon,
Delegates from both the countries,
Friends from Media,
Namaskar!
Kia Ora!
I warmly welcome Prime Minister Luxon and his delegation to India. Prime Minister Luxon has had a long relationship with India. We all witnessed, how a few days ago, he celebrated the joyous festival of Holi in Auckland! Prime Minister Luxon's affection towards the people of Indian origin living in New Zealand can also be seen from the fact that a large community delegation has accompanied him to India. It is a matter of great pleasure for us to have a young, energetic and talented leader like him as the Chief Guest of the Raisina Dialogue this year.
Friends,
Today we held in-depth discussions on various areas of our bilateral relations. We've decided to strengthen and institutionalise our defense and security collaboration. In addition to joint exercises, training, and port visits, a roadmap for bilateral defense industry collaboration will be developed. Our navies are working together in the Combined Task Force-150 for maritime security in the Indian Ocean. And, we are happy that a New Zealand naval ship is making a port call in Mumbai in two days.
Friends,
We have decided to begin discussions for a mutually beneficial Free Trade Agreement between the two countries. This shall increase the potential for bilateral trade and investment. Mutual cooperation and investment shall be encouraged in fields such as Dairy, Food Processing, and Pharma. We have given priority to mutual cooperation in the areas of Renewable Energy and Critical Minerals. Joint work shall be done in Forestry and Horticulture. I am confident that the large business delegation accompanying the Prime Minister shall get an opportunity to explore and understand the new possibilities in India.
Friends,
Whether it is cricket, hockey, or mountaineering, the two countries share a long-standing bond in sports. We have agreed to strengthen cooperation in sports coaching, player exchange, and areas such as sports science, psychology, and medicine. We have decided to celebrate 100 years of sports relations between our two nations in 2026.
Friends,
The Indian community living in New Zealand is making a valuable contribution to the country’s social and economic development. We have agreed to work swiftly on an agreement to simplify the mobility of skilled workers and address issues related to illegal migration. We shall also focus on enhancing UPI connectivity, promoting digital transactions, and boosting tourism. Our ties in the field of education are long-standing, and we invite universities from New Zealand to establish campuses in India.
Friends,
We stand united against terrorism. Whether it is the Christchurch terrorist attack of March 15, 2019 or the Mumbai attack of November 26, 2008, terrorism in any form is unacceptable. Strict action must be taken against those responsible for such attacks. We will continue to cooperate in combating terrorism, separatist, and extremist elements. In this regard, we have also shared our concerns about anti-India activities by certain illegal elements in New Zealand. We’re confident that we will continue to receive the full cooperation of the New Zealand Government against such illegal elements.
Friends,
We both support a free, open, secure, and prosperous Indo-Pacific. We believe in the policy of development, not expansionism. We welcome New Zealand joining the Indo-Pacific Ocean Initiative. Following its membership in the International Solar Alliance, we also congratulate New Zealand for joining the CDRI.
Friends,
Finally, in the language of Rugby, I would say – both of us are ready to "Front up" for a bright future in our relationship. We are ready to step up together and take responsibility for a bright partnership! And, I am confident that our partnership will prove to be a match-winning partnership for the people of both countries.
Thank you very much!
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত-ন্যু জীলেন্দগী অপুনবা প্রেস স্তেৎমেন্ত মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা প্রেস স্তেৎমেন্তগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
17 MAR 2025 7:26PM by PIB Imphal
য়োর এক্সিলেন্সী, প্রধান মন্ত্রী লুসোন,
লৈবাক অনিমক্কী দেলিগেৎশিং,
মীদিয়াগী মরুপশিং,
খুরুমজরি!
কিয়া ওরা!
প্রধান মন্ত্রী লুসোন অমসুং মহাক্কী মীহুৎ কাংবুবু ভারত্তা ঐহাক্না তরাম্না ওকচরি। প্রধান মন্ত্রী লুসোনগা ভারতকা মতম শাংনা মরী লৈনদুনা লাক্লি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা মহাক্না ওকলন্দদা হোলিগী নুংঙাইরবা কুহ্মৈ পাংথোকখিবা অদু ঐখোয়না উখি। প্রধান মন্ত্রী লুসোননা ন্যু জিলেন্দদা লৈরিবা ভারত মচাশিংগীদমক ফাওরিবা নুংশিরবা অসি অচৌবা কম্ম্যুনিতী দেলিগেসন অমা মহাক্কা লোয়ননা ভারত্তা লাকখিবা অদুদগী খঙবা ঙম্লি। চহি অসিগী রাইসিনা দাইলোগকী চীফ গেস্ত ওইনা মহাককুম্বা নহা ওইরিবা, থৌনা ফরবা অমসুং হৈথোই-শিংথোইরবা লুচিংবা অমা লাকপা অসিদা ঐখোয়না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না ঐখোয়গী নাকল অনিগী মরীশিংগী তোঙান তোঙানবা লমশিংদা কুপ্না খন্ন-নৈনখি। ঐখোয়না ঐখোয়গী ঙাকশেল অমসুং সেক্যুরিতী কোলাবোরেসনবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌনবা ৱারেপ লৌরে। জোইন্ত এক্সরসাইজশিং, ত্রেনিং অমসুং পোর্ত ভিজিৎশিংগী মথক্তা, বাইলেতরেল দিফেন্স ইন্দস্ত্রী কোলাবোরেসনগী রোদমেপ অমা শেমগৎকনি। ঐখোয়গী নেভীশিংনা ইন্দিয়ন ওসিনদা মেরিতাইম সেক্যুরিতীগীদমক কম্বাইন্দ তাস্ক ফোর্স-১৫০দা পুন্না থবক তৌমিন্নরি। ন্যু জিলেন্দগী নেভেলগী জহাজ অমনা নুমিৎ নিনিগী মনুংদা মুম্বাই পোর্ত্তা থুংলগদবা অসিদা ঐখোয়না নুংঙাইবা ফাওই।
মরুপশিং,
লৈবাক অনিগী মরক্তা ম্যুচুএল বেনিফিসিএল ওইবা ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত অমগীদমক্তা খন্ন-নৈনবা হৌনবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। মসিনা নাকল অনিগী ওইবা ললোন-ইতিক অমসুং ইনবেস্তমেন্তকী ওইথোকপা য়াবশিং হেনগৎহনগনি। ম্যুচ্যুএল কোওপরেসন অমসুং ইনভেস্তমেন্ত অসি দাইরি, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং ফার্মাগুম্বা লমশিংদা পুক্নিং থৌগৎকনি। ঐখোয়না রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং ক্রিতিকেল মিনরেলসকী লমশিংদা ম্যুচুএল কোওপরেসনদা প্রাইওরিতী পীরি। ফোরেস্ত্রী অমসুং হোর্টিকলচরদা পুন্না থবক পায়খৎকনি। প্রধান মন্ত্রীগা লোয়ননা লাক্লিবা অচৌবা বিজিনেস মীহুৎ কাংবু অসিনা ভারত্তা লৈরিবা অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং অদু খঙদোক্নবা অমসুং খঙদোক্নবা খুদোংচাবা ফংগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি।
মরুপশিং,
ক্রিকেৎ ওইগেরা, হোকী ওইগেরা, নৎত্রগা মাউন্তেনরিং ওইগেরা, লৈবাক অনি অসি শান্ন-খোৎনবদা মতম শাংনা লৈনরম্বা মরী অমা লৈনরি। ঐখোয়না স্পোর্তস কোচিং, প্লেয়র একচেঞ্জ অমসুং স্পোর্তস সাইন্স, সাইকোলোজী অমসুং মেদিসিনগুম্বা লমশিংদা মতেং পীনবা হেনগৎনবা য়ানখি। ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মরক্তা স্পোর্তসকী মরীগী চহি ১০০শুবা কুমওন ২০২৬তা পাংথোক্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে।
মরুপশিং,
ন্যু জিলেন্দদা লৈরিবা ভারত মচাশিংনা লৈবাক অসিগী খুন্নাই অমসুং শেন্মিৎলোনগী চাউখৎ থৌরাংদা অচৌবা থৌদাং লৌরি। ঐখোয়না স্কিল লৈরবা শিন্মীশিংগী মোবিলিতী লাইথোক্নবা অমসুং ইলিগেল মাইগ্রেসনগা মরী লৈনবা ইসুশিং কোকহন্নবা এগ্রীমেন্ত অমা অথুবা মতমদা পায়খৎনবা য়ানখি। ঐখোয়না য়ু.পি.আই. কনেক্তিবিতী হেনগৎহনবা, দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিং প্রমোৎ তৌবা অমসুং তুরিজম হেনগৎহনবদা মীৎয়েং থমগনি। এজুকেসনগী লমদা ঐখোয়গী মরী অসি মতম শাংনা লৈরক্লি, অমসুং ঐখোয়না ন্যু জিলেন্দগী য়ুনিভর্সিতীশিংবু ভারত্তা কেম্পসশিং লিংখৎনবা কৌরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না তেরোরিজমগী মায়োক্তা অমত্তা ওইনা লেপ্লি। ২০১৯গী মার্চ ১৫দা খৃস্ত চর্চতা থোকখিবা তেরোরিস্ত এতেক ওইগেরা নত্ত্রগা ২০০৮গী নবেম্বর ২৬দা মুম্বাইদা থোকখিবা এতেক ওইগেরা, তেরোরিজমগী মওং অমা হেক্তবু য়াবা ঙমলোই। অসিগুম্বা এতেকশিং চত্থখিবা মীওইশিংগী মথক্তা অকনবা এক্সন লৌখৎকদবনি। ঐখোয়না তেরোরিজম, সেপরেতিস্ত অমসুং এক্সত্রিমিস্ত ইলিমেন্তশিং লান্থেংনবদা মতেং পাংমিন্নখিগনি। মসিগা মরী লৈননা, ঐখোয়না ন্যু জিলেন্দদা লৈরিবা ইলিগেল ইলিমেন্ত খরনা ভারতকী মায়োক্তা চত্থরিবা থবক থৌরমশিংগী মতাংদা ঐখোয়না নুংনাংবা পোকই হায়নসু ফোংদোকখি। অসিগুম্বা ইলিগেল ইলিমেন্তশিংগী মায়োক্তা ঐখোয়না ন্যু জিলেন্দ সরকারগী মপুং ফানা মতেং পাংগনি হায়না ঐখোয়না থাজবা থম্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয় অনিমক্না ফ্রী, ওপনম সেক্যুর ওইবা অমসুং চাউখৎপা ইন্দো-পেসিফিকপু শৌগৎলি। ঐখোয়না এক্সপান্সনিজমগী মহুৎ চাউখৎ-থৌরাংগী পোলিসীদা থাজবা থম্মি। ইন্দো-পেসিফিক ওসিন ইনিসিএতিবতা ন্যু জিলেন্দনা য়াওরকপবু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি। ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্সতা মেম্বর ওইরকপদগী, সি.দি.আর.আই.দা য়াওরকপগীদমক ঐখোয়না ন্যু জিলেন্দবুসু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
অরোইবদা, রগবিগী লোলদা হায়রবদা, ঐহাক্না হায়গনি মদুদি ঐখোয় অনিমক্না ঐখোয়গী মরীদা অফবা তুংলমচৎ অমগীদমক "ফ্রোন্ত অপ" তৌনবা শেম-শারি। ঐখোয়না পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং অফবা পার্তনরশিপ অমগীদমক থৌদাং লৌনবা শেম-শারি! অমসুং, ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ঐখোয়গী পার্তনরশিপ অসিনা লৈবাক অনিমক্কী মীয়ামগীদমক মেচ ৱিন্নর ওইবা পার্তনরশিপ অমা ওইগনি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!
খঙহঞ্জবা – মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোকনি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।