ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
୨୦୨୨ ଓ ୨୦୨୩ ବ୍ୟାଚ୍‌ର ଆଇଡିଏଏସ୍ ପ୍ରୋବେସନରୀ ଅଫିସରଙ୍କ ପାଇଁ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
06 FEB 2025 8:20PM by PIB Bhubaneswar
ସର୍ବବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସେବା କରିବା, ଯାହା କି ମାନବଜାତିର ଷଷ୍ଠଭାଗର ନିବାସସ୍ଥଳ, ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ଦିବ୍ୟ ହସ୍ତକ୍ଷେପ।
ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଆପଣ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ତ୍ରୁଟି ଖୋଜିବା ବହୁତ ସହଜ, ସମାଲୋଚନା କରିବା ବହୁତ ସହଜ। ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆବଶ୍ୟକତା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣଭାବେ ବିସ୍ତୃତ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ବାସ୍ତବରେ ଦେଖାଯାଏ, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ମନରେ ସମାଧାନ ରହିବା ଉଚିତ୍, ଏବଂ ମୁଖ୍ୟତଃ, ସମାଧାନଗୁଡିକ ତୁରନ୍ତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ।
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିରଖୁଛି, ମାନବିକତାର ଷଷ୍ଠ ଅଂଶକୁ ସ୍ଥାନ ଦେଉଥିବା ଭାରତର ସେବା କରିବା ଏକ ଆଶୀର୍ବାଦ। ନିଜର ଯୋଗ୍ୟତା କାରଣରୁ, ବୋଧହୁଏ ଅଧିକ ଆର୍ଥିକ ଲାଭ ସହିତ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିପାରେ, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅନୁଭବ କରୁଥିବା ସନ୍ତୋଷ କେବେ ମଧ୍ୟ ପାଇବେ ନାହିଁ। ଆମର ସଭ୍ୟତାର ସେବା ମନୋଭାବକୁ ବଞ୍ଚାଇବାର ସନ୍ତୋଷ, ଜାତୀୟତାବାଦକୁ ପୋଷଣ କରିବାର ସନ୍ତୋଷ, ମାତୃଭୂମିର ସେବା କରିବାର ସନ୍ତୋଷ ଏବଂ ସମସ୍ତେ ଈର୍ଷା କରୁଥିବା ପରିସ୍ଥିତିରେ ସେବା କରିବାର ସନ୍ତୋଷ ।
ଆପଣଙ୍କ ସମଗ୍ର ଜୀବନ ପ୍ରକୃତି ସହିତ ନିବିଡ଼ ସମ୍ପର୍କରେ ରହିବ, କାରଣ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସମ୍ପତ୍ତି ପ୍ରକୃତି ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଉପହାର ରୂପରେ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି।
ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଆପଣ ଏକ ଏମିତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ରହୁଥିବେ ଏବଂ କାରବାର କରିବେ ଯାହା ସାଧାରଣତଃ ୟୁନିଫର୍ମରେ ଥିବେ। ଆପଣ ଏମିତି ଲୋକଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଥିବେ, ଯେଉଁମାନେ ସର୍ବସ୍ୱ ତ୍ୟାଗ ମୂଲ୍ୟରେ ମାତୃଭୂମିର ସେବା କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ୟୁନିଫର୍ମ ପିନ୍ଧିଥିବେ। ଯେକୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ରର ସୁରକ୍ଷା ମୌଳିକ ଅଟେ। କୁହାଯାଏ ଯେ ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ଥିତିରୁ ନିରାପତ୍ତା ସବୁଠାରୁ ଭଲ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଏକ ସ୍ତରର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଦ୍ୱାରା ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ଥିତି ସୁରକ୍ଷିତ ରହିଥାଏ। ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ସମୟଠାରୁ ଆଗୁଆ ରହିବାକୁ ପଡିଥାଏ ।
ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଉପକରଣ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ପରିସ୍ଥିତି ଏତେ ନାଟକୀୟ ଭାବରେ ବଦଳିଯାଇଛି ଯେ ପାରମ୍ପରିକ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ପଛକୁ ଚାଲିଯାଇଛି ।
ବିଶୃଙ୍ଖଳିତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଅନେକ ରଣନୈତିକ ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା ଆପଣଙ୍କୁ କରିବାକୁ ପଡିବ। ତେଣୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସମୟରେ ଶିଖିବା ଜାରି ରଖିବା ଉଚିତ; ତୁମର ଅଭିଜ୍ଞତା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ, କିନ୍ତୁ ଏଥିରୁ ଅଧିକାଂଶ ନିଜେ ଶିଖିବାକୁ ପଡିବ। ଶିକ୍ଷା କେବେ ବି ବନ୍ଦ ହୁଏ ନାହିଁ, ବିଶେଷକରି ଆପଣଙ୍କ ସେବାରେ, ଆପଣ ସର୍ବଦା ଶିଖିବା ଜାରି ରଖିବା ଉଚିତ୍, କାରଣ ହିସାବ, ବଜେଟ୍, ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି।
ଯଦି ଆପଣ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ହୁଅନ୍ତି ଏବଂ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଚିବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦର୍ଶାଯାଇଥିବା ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ତ୍ରୁଟି ଦେଖିବେ, କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କ ମନରେ କୌଣସି ସମାଧାନ ଆସେ ନାହିଁ। ଆପଣ କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରିପାରିବେ ନାହିଁ ଆମେ କେତେ କ୍ଷତି କରୁଛୁ। ଅବଶ୍ୟ ଏହା ଗଭୀର ପ୍ରଭାବ ପକାଇବା ସହିତ ଆମର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଉପରେ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ବିସ୍ତାର କରିବ।
ଆପଣ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶୃଙ୍ଖଳାର ପୁରାତନ ରକ୍ଷକ ଅଟନ୍ତି। ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଏହାର ସମର୍ଥନ କରୁଛି ଯେ ରାଜକୋଷୀୟ ବିବେକ, ମିତବ୍ୟୟୀତା ସତର୍କତାର ସହ ଅନୁପାଳନ କରାଯିବା ଉଚିତ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଦକ୍ଷତା କିମ୍ବା ବୁଝାମଣା ମୂଲ୍ୟରେ ଆସିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ, ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ସମ୍ବଳର ରାଜକୋଷୀୟ ବିନିଯୋଗରେ ରହିଛି। ଯେତେବେଳେ ସମ୍ବଳ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଏ, ଆପଣଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଆବଣ୍ଟନ ବାସ୍ତବରେ ବଜେଟର 13% ରୁ 14% ଅଟେ । ଏଥିରେ ବିଳମ୍ବ କଲେ ଦେଶ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହେବ।
ଆମ ପଡିଶାରେ ସୁରକ୍ଷା ବାତାବରଣକୁ ଦେଖିଲେ, ଆମେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ୟୁକ୍ରେନ୍-ରୁଷିଆ, ଇସ୍ରାଏଲ-ହମାସ୍ ପରି ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି ପ୍ରାନ୍ତରେ ସଂଘର୍ଷ ଘଟୁଥିବାବେଳେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଆମେ ନିରପେକ୍ଷ ଅଛୁ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସ୍ତର ଆପଣ ଭାବୁଥିବା ସ୍ତର ତୁଳନାରେ ବହୁତ ଅଧିକ।
ଭଲ କଥା ହେଉଛି ଆମ ଦେଶ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି । ଏହାର ଆରମ୍ଭ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ପରେ ରାଫେଲ ଅଧିଗ୍ରହଣରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସବୁ କିଛି ଠିକ୍ ଠାକ୍ ଚାଲିଛି ଏବଂ ଅଟକି ରହିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଉଛି। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଚିବ ମାମଲାର ଶୁଣାଣି କରନ୍ତି, ସିଡିଏସ୍ ଏବଂ ତିନି ସେନା ମୁଖ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମାମଲାର ଶୁଣାଣି କରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ହେବ।
ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ସର୍ବଦା ଦେଶକୁ ସର୍ବୋପରି ରଖନ୍ତୁ, ଦେଶ ପ୍ରତି ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ରଖନ୍ତୁ, କିନ୍ତୁ ଏହା କେବଳ ଏକ ବିଚାର ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ସେହି ବିଚାରକୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଦିନରାତି ଅନୁଭବ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଯଦି ଆପଣ ଚତୁପାର୍ଶ୍ୱକୁ ଦେଖିବେ, ତେବେ ଆପଣ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ ଜଣେ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀ ଭାବରେ, ଆର୍ଥିକ ଶୃଙ୍ଖଳା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ପରିଚାଳନାଗତ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କରିବା ଆପଣଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ କ'ଣ କରିପାରିବେ ତାହା ମଧ୍ୟ ଦେଖିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ଏହା କୁହାଯାଇପାରେ ଏବଂ ଏହା ଏକ ଐତିହାସିକ ତଥ୍ୟ ଯେ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ମନୋବଳ ଏହା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ କି ଆମେ ଆମର ପୂର୍ବ ସାମରିକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପ୍ରତି କେତେ ଯତ୍ନବାନ। ଯଦି ପୂର୍ବତନ ସାମରିକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ମନୋବଳ ଭଲ ଥାଏ, ତେବେ ଯେଉଁମାନେ ସୀମାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥାନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ମନୋବଳ ବଢ଼ିଥାଏ।
ପୂର୍ବତନ ସାମରିକ କର୍ମଚାରୀ, ପେନସନଭୋଗୀଙ୍କ ସହ ଆପଣଙ୍କର ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି। ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଦୁଇ ପ୍ରକାରର ସମ୍ପର୍କ ଅଛି, ଏବଂ ମୁଁ ଏହାକୁ ନେଇ ବହୁତ ଭାବୁକ କାରଣ ମୁଁ ଚିତ୍ତୋରଗଡ଼ ନାମକ ଏକ ସ୍ଥାନରୁ ଆସିଛି। ଡାହାଣ ଆଖି ଭଲ ନଥିବାରୁ ମୁଁ ସେନାରେ ଯୋଗ ଦେଇ ପାରିନଥିଲି। ତେଣୁ ରାଜ୍ୟସଭା ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ମୁଁ ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ ଡାହାଣ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଥିବା ସରକାରକୁ ଚାହିଁଥାଏ, କିନ୍ତୁ ମୋର ହୃଦୟ ବାମ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଅଛି, ଯେଉଁଠି ବିରୋଧ ଅଛି। ତେଣୁ ପେନସନଭୋଗୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହାନୁଭୂତି ରହିବା ଦରକାର। ପେନସନ ବଣ୍ଟନରେ କେବେ ବି କୌଣସି ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ ନାହିଁ।
ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତି ଯୋଗୁଁ କାମ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଶେଷ ହେଉଛି, କିନ୍ତୁ ସମସ୍ୟା ରହିଛି ଏବଂ ସବୁବେଳେ ସମସ୍ୟା ରହିବ ବୋଲି ଜାଣି ମୁଁ ବହୁତ ଆନନ୍ଦିତ। ଆନ୍ତଃବିଭାଗୀୟ ମାମଲା କିମ୍ବା ପେନସନଭୋଗୀଙ୍କ ସହ କୌଣସି ସମସ୍ୟା ନ ଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା କେବେ ବି ରହିବ ନାହିଁ।
ସହାନୁଭୂତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କ ସହ ସମର୍ପଣ ଭାବନା ନେଇ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ। ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ଆପଣଙ୍କ ମାତାପିତା ସଦୃଶ ଅଟନ୍ତି, ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ, ଆମର ପୂର୍ବତନ ସାମରିକ କର୍ମଚାରୀ। ସେମାନଙ୍କ ହାତ ଧରି ରଖନ୍ତୁ; ଯଦି ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କ ସହ ଶାରୀରିକ ଭାବରେ ଯୋଡ଼ି ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ବହୁତ ଦୂର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯିବ । ସେମାନେ କେବଳ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବେ ନାହିଁ, ବରଂ ମୌଖିକ ଭାବରେ, ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ଚାରିଆଡେ ଗୁଞ୍ଜରିତ ହେବ। ସେମାନେ ଅବସର ନେଇନାହାନ୍ତି; ସେମାନେ ପେନସନଭୋଗୀ ଅଟନ୍ତି। ସେମାନେ କୌଣସି ରୂପରେ ଦେଶ ସେବା କରିବାକୁ କେବେ ବି ପଛାଇବେ ନାହିଁ। ଏହା ମାନବ ସମ୍ବଳର ଏକ ମହାନ୍‌, ବିଶିଷ୍ଟ, ପ୍ରିମିୟମ ଶ୍ରେଣୀ ଯାହା ସହିତ ଆପଣ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବେ।
ବିତ୍ତ ସହ ଜଡ଼ିତ ଲୋକଙ୍କୁ କେହି ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି ନାହିଁ। ଲେଖା ପରୀକ୍ଷକ ଅଡିଟରଙ୍କୁ କେହି ଭଲ ପାଆନ୍ତି ନାହିଁ। ବେଳେବେଳେ ଭୟର ବାତାବରଣ ଥାଏ, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ମାନସିକତା ବଦଳିବା ଦରକାର କାରଣ ସଚ୍ଚୋଟତା ମୁଖ୍ୟତଃ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦ୍ୱାରା ଆସିଛି। ସମଗ୍ର ସିଷ୍ଟମରୁ ଅନେକ କିଛି ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି, ମୁଖ୍ୟତଃ ଆପଣଙ୍କ ସିଷ୍ଟମରୁ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କର ଲେଖା ପରୀକ୍ଷଣ (ଅଡିଟ୍) କରିବା ସମୟରେ, ନିଜର ଲେଖା ପରୀକ୍ଷଣ (ଅଡିଟ୍) କରିବାକୁ କେବେ ବି ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ।
ଯୁବବର୍ଗ ପୁଅ ଓ ଝିଅ ହିସାବରେ ଆପଣ ଆଚରଣ, ଶୃଙ୍ଖଳା ଓ ଶିଷ୍ଟାଚାର ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଚିତ, ଯାହା କେବଳ ଆପଣଙ୍କୁ ଭିନ୍ନ ବୋଲି ଦର୍ଶାଏ ନାହିଁ, ବରଂ ଆପଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଶକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ।
ସମସ୍ୟା ସବୁବେଳେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏତିକି ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇପାରିବି ଯେ ସଚ୍ଚୋଟତାର ମାର୍ଗ ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ମାର୍ଗ। ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ରାସ୍ତା (ସର୍ଟକଟ୍) ବହୁତ ଲୋଭନୀୟ ହୋଇପାରେ; ବେଳେବେଳେ, ସେ ଏତେ ଲୋଭନୀୟ ହୁଏ ଯେ ତାକୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ମାର୍ଗ (ସର୍ଟକଟ୍), ଦୁଇଟି ବିନ୍ଦୁ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ଦୂରତା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ଦୂରତାରେ ପରିଣତ ହୁଏ, ଯେଉଁଠି ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ। ବେଳେବେଳେ ମୂଲଚାଲ କେବେ ଶେଷ ହୋଇନଥାଏ।
ତେଣୁ ବିତ୍ତୀୟ ସଚ୍ଚୋଟତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ; ଏହା ତୁମ ପାଇଁ ଅମୃତ ସଦୃଶ। ବିତ୍ତୀୟ ସଚ୍ଚୋଟତା ସହିତ ଥରେ ବୁଝାମଣା ହେବା ପରେ, ଆପଣ ଏହାକୁ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ହରାଇବେ; ଏହାକୁ ଆପଣ କେବେ ବି ମରାମତି କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ଏହିପରି, ଜୀବନରେ ସୁଖ ଏବଂ ସନ୍ତୋଷ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ ଯାହା ଆପଣଙ୍କୁ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ତୁଳନା କରେ ନାହିଁ। ଏକ ଲିମୋଜିନ୍ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଲାଗୁଥିବ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣ ଥରେ ସେଥିରେ ସାମିଲ ହୋଇଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନ ବହୁତ ଖୁସି ଏବଂ ଅଧିକ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ।
ସବୁଠାରୁ ଭଲ ଉତ୍ତର ହେଉଛି, ମୋତେ ଜଣା ନାହିଁ। କେବେ ଆକଳନ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ, ବିଫଳତାକୁ କେବେ ଭୟ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ନିଜର ଜ୍ଞାନର ଅଭାବକୁ କେବେ ବି ଡରନ୍ତୁ ନାହିଁ; କେହି ବି ସର୍ବଜ୍ଞ ନୁହଁନ୍ତି । ଏମିତି କିଛି ଲୋକ ଥିବେ ଯେଉଁମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବେ, ହଁ, ଆପଣ ଜଣେ ଭଲ ପୁଅ, ଜଣେ ଭଲ ଝିଅ। ହୁଏତ ଆପଣ ଜାଣିନଥିବେ, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଆଗ୍ରହୀ। ତୁମର କହିବାର ସାହସ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି, ମୁଁ ଏହି ସମୟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନୁହେଁ, ମୋତେ ଗୋଟିଏ ଦିନ ଦିଅ। ସେହି ସମୟରେ ବରିଷ୍ଠମାନେ ଏହାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିନପାରନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଆପଣ ସେହି ଭୁଲକୁ କୌଣସି ଅଗ୍ରହଣୀୟ ଜିନିଷରେ ଢାଙ୍କିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ।
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି କି ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଶର ଉତ୍ତମ ନାଗରିକ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଆମ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଅଧିକାର ଉପରେ ହିଁ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତି। ଆମର ମୌଳିକ ଅଧିକାର ଅଛି, ମୁଁ ପ୍ରଥମେ ଆପଣ ମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ସମ୍ବିଧାନର ଭାଗ ୪ଏ’ରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ମୌଳିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୟାନର ସହ ପଢନ୍ତୁ । ଅନେକ ଲୋକ ମୋତେ ପଚାରନ୍ତି ଆମେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ କ'ଣ କରିପାରିବା? ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏଠାରେ କିଛି ପରାମର୍ଶ ଦେବି ।
ପ୍ରଥମତଃ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ମା'ଙ୍କ ନାମରେ ଗଛଟିଏ' ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି, ଏହା କେତେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇପାରେ ତାହା କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ। ଯଦି ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ନିଅନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ଏପରିକି ଗୋଟିଏ ପିଲାକୁ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ କରେ, ତେବେ ୧.୪ ବିଲିୟନ ଗଛ ଲଗାଯାଇପାରିବ। ଆପଣ ଏପରି ଏକ ଦେଶରେ ରହିବେ ଯେଉଁଠାରେ ଆପଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବେ। ଦୟାକରି ଏହା କରନ୍ତୁ।
ମୁଁ ଚାହୁଛି ଆପଣ ପାଞ୍ଚଟି ସଭ୍ୟତାଗତ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ, ସେଗୁଡିକୁ ଆତ୍ମସାତ୍‌ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର ଅଭ୍ୟାସ କରନ୍ତୁ।
ଗୋଟିଏ, ପାରିବାରିକ ସମ୍ପର୍କ, ପାରିବାରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା। ପରିବାର ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିବା। ଜେଜେବାପା-ଜେଜେମାଆ, ଅଜା-ଆଈଙ୍କ ଯେତେବେଳେ ଜାଣିବାକୁ ପାଆନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଫୋନ୍ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୋଇଯାଏ। ଜୀବନକୁ ଉପଭୋଗ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ମିଳିଥାଏ।
ଏହାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଅନ୍ତୁ, ପରିବେଶ ସଚେତନତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତୁ। ଏଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଶବ୍ଦ ନୁହେଁ। ଏଥିରେ ଆପଣ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଯୋଗଦାନ କରିପାରିବେ। ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନ, ସ୍ୱଦେଶୀ ଅର୍ଥନୈତିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ। ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରନ୍ତୁ। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କହୁଛି, ଏହି ଦେଶରେ କୋଟି କୋଟି ଡଲାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମଦାନୀ ଅର୍ଥର ଏକ ବିରାଟ ବୋଝ ରହିଛି । ଜୋତା, ମୋଜା, ଟ୍ରାଉଜର୍, କୋଟ୍, ସାର୍ଟ, କାର୍ପେଟ୍, ଆସବାବପତ୍ର, ଖେଳନା, ମହମବତୀ ଆଦି ଆକାରରେ ଏହି ଆମଦାନୀ ହୋଇଥାଏ।
ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିଗଟି ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଦେଶକୁ ଆମଦାନୀ ହେଉଥିବା ବିଦେଶୀ ସାମଗ୍ରୀ ବ୍ୟବହାର କରିଥାଉ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଆମ ଲୋକଙ୍କୁ କାମରୁ ବଞ୍ଚିତ କରୁଛୁ। ଏହା ଏକ ଛୋଟ କାମ ଯାହା ଆପଣ କରିପାରିବେ। ମୁଁ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିବି; ଯେତେବେଳେ ଏହା ମୋ ବ୍ୟବହାର ବିଷୟରେ ଆସିବ, ମୁଁ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦ ବ୍ୟବହାର କରିବି। ଦେଶର ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ଏହା କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ତୁମର ଏକ ବୁଦ୍ଧିମାନ ଯୁବ ମାନସିକତା ରହିଛି। ଆଗକୁ ଆସିବ ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ ସଂଗଠନ। ଏଥିପାଇଁ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର। କିନ୍ତୁ ଯଦି ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ଏକ ଅଭ୍ୟସ୍ତ, ଏକ ପରିକଳ୍ପିତ ଅଭ୍ୟାସ ଥାଏ, ତେବେ ଏହା ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବ।
ସାମୂହିକ ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଏକତା ଓ ସମାବେଶ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଆମେ ୫ ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ସମାବେଶୀ ସ୍ଥିତି ପାଇଛୁ, କିନ୍ତୁ ସମାବେଶୀ ସ୍ଥିତି ପାଇଁ ସମସ୍ୟା ବହୁତ ଅଧିକ ରହିଛି।
ହତ୍ୟାକାରୀ ଆସିଲେ, ଆକ୍ରମଣକାରୀ ଆସିଲେ। ସେମାନେ ଆମ ସଂସ୍କୃତି, ଆମ ଧାର୍ମିକ ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେଇଥିଲେ। ଆମେ ଆମ ସ୍ଥାନରେ ଦୃଆ ଭାବେ ଠିଆ ହୋଇଛୁ, କିନ୍ତୁ ସମୟ ଆସିଛି ଦେଶର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା, ଏକତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଭାଇଚାରାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଏହା ଜରୁରୀ ମଧ୍ୟ, କାରଣ ଆପଣଙ୍କୁ ଏପରି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ମିଳିପାରେ ଯିଏ ଆମର ମୂଲ୍ୟବୋଧରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ନାହିଁ, ଯିଏ ଦେଶରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ନାହିଁ। ମାନସିକତା ବଦଳାଇବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିବା ଦରକାର ଏବଂ ଯଦି ନୁହେଁ, ତେବେ ନିଜର ଉପସ୍ଥିତି ଜାହିର କରିପାରିବେ । ଦେଶକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ।
ସମସ୍ତଙ୍କର ନାଗରିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ରହିଛି। ମୁଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଦେଖିଛି ଯେ କୌଣସି ଭାରତୀୟ ଯିଏ କି ଭାରତରୁ ବିଦେଶ ଯାଇଛନ୍ତି ସେମାନେ ଚଳନ୍ତା ଗାଡିରୁ କଦଳୀ ଚୋପା ଫିଙ୍ଗିଛନ୍ତି। ତାହା କେହି କରିନାହାଁନ୍ତି କିନ୍ତୁ ଏଠାକୁ ଫେରିବା ପରେ ରାସ୍ତା ଆମର, ଆମର ଆବର୍ଜନା, ଆମେ ଏହାକୁ ଫିଙ୍ଗିବୁ। କିନ୍ତୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ଲୋକମାନେ ଏବେ ଆଉ ଏହା କରୁନାହାନ୍ତି। ଏହା ଦେଖନ୍ତୁ। ଯଦି ଆମେ ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିବା, ପରିସ୍ଥିତି ଭିନ୍ନ ହେବ । ଯୁବପିଢ଼ି ଆମ ଇତିହାସ ଜାଣିବା ଦରକାର। ଆପଣମାନେ ଭାଗ୍ୟବାନ ଅଟନ୍ତି ଯେ ଆପଣ ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ବଞ୍ଚୁଛନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ଦେଇ ଗତି କରୁଛି। କୌଣସି ଦେଶରେ ଏତେ ଦ୍ରୁତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ, ଗଭୀର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍, ବୈଷୟିକ ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ଗ୍ରାମରେ ସୁବିଧା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିନାହିଁ। ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ, ଶୌଚାଳୟ, ଇଣ୍ଟରନେଟ୍, ସଡ଼କ ସଂଯୋଗ। ଘରେ ଆଲୋକ, ପାଇପ୍ ପାଣି ଏମିତି କିଛି ଯାହା କେହି ଭାବି ନଥିଲେ। ତେଣୁ ଆମେ ଆଶା ଓ ସମ୍ଭାବନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଶ।
ଏହି ଦେଶରେ ଆପଣଙ୍କୁ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀ ହେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି, କିନ୍ତୁ ଏହା ସହିତ ଆଉ ଏକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଆସିଛି ଯେ ଦେଶ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ। ବିକାଶର ସ୍ୱାଦ ଚାଖିଛନ୍ତି ଲୋକେ। ତେଣୁ ଅଫିସରୁ ବାହାରିବା ପୂର୍ବରୁ ସବୁବେଳେ ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ। ଆପଣଙ୍କ ଟେବୁଲରେ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟ ଅଟକି ରହିଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ଯାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରିଥାନ୍ତା। ଯଦି ଆପଣ ଏହାକୁ ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ କରିଦିଅନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଦୂର ଆଗେଇ ନେଇଯିବ।
ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ତୁମ ଉପରେ ଭରସା କରୁଛି, ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ତୁମ ଉପରେ ଭରସା କରୁଛି। ଆପଣଙ୍କର ସମସ୍ତ ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଏବଂ ସର୍ବଦା ସକାରାତ୍ମକ ରୁହନ୍ତୁ । ଯଦି ଆପଣ ଆମ ଶାସ୍ତ୍ର, ବେଦ, ଗୀତା, ମହାକାବ୍ୟ, ରାମାୟଣ, ମହାଭାରତ ପଢ଼ିବା ପାଇଁ ସମୟ ନେଇପାରିବେ, ତେବେ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ନକାରାତ୍ମକତା ଛାଡ଼ି ଦିଅନ୍ତୁ। ମୁଁ ଧାର୍ମିକ ହେଉନାହିଁ, ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ସେମାନେ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତାର ମହାନତାକୁ ସଂଜ୍ଞା ଦିଅନ୍ତି ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Vice President's Secretariat
Text of the Vice President’s address to the IDAS Probationers of 2022 and 2023 Batches (Excerpts)
06 FEB 2025 8:20PM by PIB Delhi
To be in service of the largest democracy, home to one-sixth of humanity, is divine intervention in your lives.
You are required to handhold rather than generate handicaps. It is very easy to find a lapse, it is very easy to pick up. This procedure requirement has not been thorough, but if your attitude is to see things really at fast track, you must have a solution in mind, and primarily, the solution is immediate hand holding. Things will be amazing.
Let me tell you, being in service of Bharat, home to one-sixth of humanity, is a blessing. You may have on account of your credentials occasion to serve in several other areas, and maybe perhaps with larger fiscal gain, but you shall never have the satisfaction that you will have now. Satisfaction to live up to our civilizational ethos of service, satisfaction to nurture our nationalism, satisfaction to serve our motherland, and satisfaction to serve in conditions that is envy of everyone.
All your life you will be in close contact with nature because defence estates are bountiful, gifted by nature.
Second, you will be living and dealing with a community that is in uniform by and large. You will be dealing with people who are taken to uniform with a resolve to serve the motherland at the cost of making supreme sacrifice. Security of any nation is fundamental. It is said, security is best assured from a position of strength and position of strength is secured by level of preparation and preparation these days, you have to be ahead of times.
You have to think of next-gen equipment in every field and now the situation is so dramatically changed that conventional warfare has taken back seat.
You will have to deal with many strategic challenges generated also by disruptive technologies. Therefore, you will have to keep on learning while your training is well made out, your exposure is remarkable but much of it you will have to self-learn also. Learning never stops but in your service particularly, you have to be always learning because there is paradigm shift when it comes to auditing, budgeting, account handling, effective transparency, accountability.
If you get into a groove and get obsessed, only to find procedural lapses as indicated by the Defence Secretary and do not have a solution in mind. You cannot imagine the kind of damage we make. Of course, it will have cascading impact, a deleterious impact on our preparedness.
You are an ancient guardian of economic discipline. I strongly advocate that there must be meticulous, scrupulous adherence to fiscal prudence, frugality but this should not come at the cost or compromising efficiency and efficiency lies the fiscal utilisation of resources. When resources are allocated and in your case the allocation is indeed 13% to 14% of the budget. If you delay it the Nation suffers.
Given the security clime in our neighborhood, given the challenges we have, and given the challenges that we are living in times where conflagration in any part of the globe, Ukraine-Russia, Israel-Hamas, we were impeccable, and therefore, the level of preparation now has become much beyond what you may be having in your mind.
Good thing is that our nation is getting prepared. It started after a long time with acquisition of Rafale, but now things are on track, backlog is being made up. The Defence Secretary is seat of the matter, so is the CDS and the three Chiefs, but your mindset will be determinative.
While I would say always keep the nation first, have unwavering commitment to the nation, but this cannot be just an idea. You have to fructify that idea day in and day out. If you look around, while it is your ordainment by virtue of being public servants to ensure fiscal discipline, enabling operational efficiency, you also have to look around what as individuals you can do. For example, it is said and it is historical fact established, the morale of the armed forces is determined by the care we have for our veterans. If veterans are in good morale, those who serve on the frontiers or otherwise look up.
You have a deep connect with the veterans, pensioners. There are two connects that you have and I feel very emotively about it because I come from a place called Chittorgarh. I couldn't get into the uniform on account of my right eye not being well. So, as Rajya Sabha Chairman, I mostly look to the government on the right side, but my heart is on the left side, where the opposition is there. So, you will have to have absolute empathy for pensioners. Never ever create a problem in disbursement of the pension.
I am so happy and delighted and I came to know about it that technological upgradation has resulted in seamless delivery with expedition but still there will be issues and issues are bound to be there. We will never have a system where there will be no issues interdepartmental or with pensioners.
Have empathy, act with them with a sense of devotion. All of them are like parents for you, senior citizens, our veterans. hand-hold them, if they physically interface with you, will go a long way. Not only they will bless you, by word of mouth, a message will permeate all throughout. They are not the people who are retired, they are pensioners. They will never be tired of serving the nation in whatever form they are. This blessed, distinguished, premium category of human resource you will be interacting with.
No one has fancy for people who deal with finance. No one is in love with the auditors. There is an element of fear sometimes but now the mindset must change because Integrity has been generated by and large on account of technology. Much has been plugged in the entire system, most of yours but I would particularly urge, while auditing others, never hesitate to self-audit.
As young boys and girls, you must exemplify by conduct, discipline and decorum, that not only you are different, you are cut out to make a difference and that difference would add up to the nation being different.
There will always be challenges, but I can assure you, law full route of integrity is the safest route. Shortcuts are very tempting; sometimes, they are too tempting to be resisted but when challenges comes, a shortcut, rather than being the shortest distance between two points, turns out to be the longest intractable with headwinds and air pockets. Sometimes, negotiating is never-ending.
Therefore, financial integrity is absolute essence; it is your nectar. Financial integrity once compromised, you lose it forever; you can never repair and therefore, develop a mechanism in life of happiness and satisfaction that do not measure yourself comparing those who are in private sector. The limousine may also look, very attractive to you but if you get into their role you will find your life is much happier more rewarding more satisfying.
The best answer is, 'I don't know.' Never guess, Never fear failure. Never fear that you have lack of knowledge, no one is encyclopedic. There will be people who will tell you, yes, you are nice boy, nice girl. You don't know, but you are urge to live. You have the courage and conviction to say, I am not ready at the moment, give me a day's time. Maybe the superior, may at that point of time will not appreciate. But to cover up that fault by something which cannot be tenable. You must not adopt.
As individuals, I will invite you that you must be good citizens of the country while people in our country focus on rights and we have fundamental rights, I would beseech all of you to first carefully go through fundamental duties that are in part 4A of the Constitution. Many people ask me, what individuals can we do? I will here give you some tips.
One, if the Prime Minister initiated a clarion call for ‘Ek Ped Maa ke Naam’, imagine the difference it is making. If everyone takes it seriously, and I include everyone, including a child, then there would be saplings of 1.4 billion. You will be living in a state where you can make your difference. Please do that.
I would want you to take note, get imbibe and practice five civilizational values.
One, strengthening of family ties, family values. Being connected with a family. दादा-दादी, नाना-नानी को जब पता लगता है की उनको फ़ोन कर दिया, उनसे बात हो गई| उनको जीवन के अंदर आनंद लेने का एक पल मिल जाता है|
Make it a priority, believe in environmental awareness and sustainable living. These are not words. As individuals you can contribute for it. Embrace indigenous knowledge, स्वेदेशी, economic self-alliance. Be Vocal for Local. I'll tell you, avoidable imports in this country are huge drain on finance, to the extent of billions of dollars. These avoidable imports are in the shape of shoes, socks, trousers, coat, shirts, carpets, furniture, toys, candles, what not.
Second aspect is that when we engage into use of avoidable foreign items imported into the country, we are depriving our people of work. This small gesture you can do. I'll be Vocal for Local; I'll go for indigenous product when it comes for my use. State actors can't do it. You are a discerning young mind. WTO will come into play. It is very difficult to evolve a policy for that. But if people take to a policy by their habit, a designed habit, inculcated habit, it will make a difference.
Forged in unity and inclusivity amidst mass diversity. For 5,000 years we have had inclusivity, we have had inclusivity, but the challenge to inclusivity was extreme.
Murderers came, invaders came. They ravaged our culture, our religious places. We stood our ground but time has come now to keep nation's interest always first, fostering unity, foster the brotherhood, and that is required because if you find someone not subscribing to our values, not believing in the nation. You must have capacity to effect change of mindset, and if not, make your presence felt. The nation first has to be there.
Everyone has civic duties to perform. I have noticed myself, no Indian who left India for abroad, threw a banana skin out of a running vehicle. No one has done it, and landing here back, सड़क तो हमारी है, हमारा garbage है, फेकेंगे but Prime Minister gave a call Swachh Bharat.
Now people don't do it. Look at it. If we become a disciplined nation, things will be different. You youngsters must know our history. You are lucky to be living at a time when India is the fastest growing economy in the world. No nation has witnessed the kind of exponential economic upsurge, infrastructure growth, deep digitization, technological penetration, and facilities unheard of in the villages. Cooking gas, toilet, internet, road connectivity. Light in the house, pipe water is on the way, no one thought of it. So we are a nation full of hope and possibility.
In that nation you have the privileged honour to be public servants, but comes along with this another challenge that the nation is most aspirational. People have tasted development. Therefore, your duty you must always ensure before you leave the office. There should be no avoidable pendency on your table. If you make it your Dharma, it will take you a long way.
The armed forces are counting on you, the future generations are counting on you. My best wishes for all your future endeavors and always be positive. Shed negativity in the process if you can spare time to read our scriptures, Vedas, Gita, Epics, Ramayan, Mahabharata. I am not getting religious, I am saying they define sublimity of secularism.
Thank you so much.