Prime Minister's Office
PM chairs the 7th meeting of National Board for Wildlife on 3rd March in Gir
PM releases the first-ever riverine dolphin estimation report in the country, which estimated a total of 6,327 dolphins
PM lays the foundation stone of National Referral Centre for Wildlife at Junagadh
PM announces 16th Asiatic Lion Population Estimation to be conducted in 2025 and establishment of Centre of Excellence to deal with Human-wildlife conflict at SACON, Coimbatore
PM announces that Cheetah introduction will be expanded to Gandhisagar Sanctuary in Madhya Pradesh and Banni Grasslands in Gujarat
Strengthening wildlife conservation efforts, PM announces a new Project for Gharials and a National Great Indian Bustard Conservation Action Plan
PM stresses on the usage of remote sensing & geospatial mapping and AI & Machine Learning to combat issues like forest fires and human-animal conflicts
PM underscores importance of ease of travelling and connectivity for wildlife tourism
PM asks the Wildlife Board and Environment Ministry to gather the traditional knowledge and manuscripts of various regions of India with respect to conservation and management of forests and wildlife
Gir is a good success story of Lion and Leopard conservation, we should document this traditional knowledge with the help of AI for use at other National Parks and Sanctuaries: PM
03 MAR 2025 4:48PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi visited Gir National Park in Gujarat earlier today, where he chaired the 7th meeting of the National Board for Wildlife.
The National Board for Wildlife reviewed various initiatives undertaken by the Government in wildlife conservation, highlighting achievements in the creation of new protected areas and species-specific flagship programs such as Project Tiger, Project Elephant, Project Snow Leopard, among others. The Board also discussed conservation efforts for dolphins and Asiatic lions, and the establishment of the International Big Cats Alliance.
During the meeting, Prime Minister released the report of the first-ever riverine dolphin estimation conducted in the country, which estimated a total of 6,327 dolphins. This pioneering effort involved surveying 28 rivers across eight states, with 3150 mandays dedicated to covering over 8,500 kilometers. Uttar Pradesh recorded the highest numbers, followed by Bihar, West Bengal, and Assam.
Prime Minister emphasised the importance of awareness on dolphin conservation by involvement of local population and villagers in the areas. He also advised organising exposure visits of school children in dolphin habitat areas.
Prime Minister also laid the foundation stone of the National Referral Centre for Wildlife at Junagadh, which will function as the hub for coordination and governance of various aspects related to wildlife health and disease management.
Population estimation of Asiatic Lions is carried out once every five years. The last such exercise was carried out in 2020. Prime Minister announced the initiation of the 16th cycle of lion estimation to be conducted in 2025.
Considering that the Asiatic Lions have now made Barda Wildlife Sanctuary their home through natural dispersal, Prime Minister announced that lion conservation in Barda will be supported through prey augmentation and other habitat improvement efforts. Underscoring the importance of eco-tourism as a means for development and conservation of wildlife habitats, he emphasised that there should be ease of travelling and connectivity for wildlife tourism.
For effective management of human-wildlife conflict, Prime Minister made an announcement for establishing a Centre of excellence at Wildlife Institute of India- Campus in SACON (Salim Ali Centre for Ornithology and Natural History), Coimbatore. The centre will also support the states and UTs in equipping Rapid Response Teams with advanced technology, gadgets for tracking, forewarning; prescribe surveillance and Intrusion Detection Systems in human-wildlife conflict hotspots; and build capacity of field practitioners and community to execute conflict mitigation measures.
Prime Minister stressed on the usage of remote sensing & geospatial mapping and Artificial Intelligence & Machine Learning to combat issues like forest fires and human-animal conflicts. He suggested engagement of the Wildlife Institute of India with the Bhaskaracharya National Institute for Space Applications and Geo-informatics (BISAG-N) to address the challenge of human-wildlife conflict.
To enhance the monitoring and management of forest fires, particularly in highly sensitive protected areas, focusing on prediction, detection, prevention, and control, the Prime Minister advised for a collaboration between the Forest Survey of India, Dehradun, and BISAG-N through use of space technology.
Prime Minister also announced that the Cheetah introduction will be expanded to other areas including the Gandhisagar Sanctuary in Madhya Pradesh and Banni Grasslands in Gujarat.
Prime Minister announced a scheme focused on the conservation of tigers outside tiger reserves. The initiative aims to address human-tiger and other co-predator conflicts in areas outside these reserves by ensuring co-existence with local communities.
Recognising the dwindling population of gharials and a view of ensuring the conservation of Gharials, Prime Minister also announced the initiation of a new Project on Gharials for their conservation.
Prime Minister commended the efforts undertaken towards conservation of Great Indian Bustard. Considering the need to upscale the conservation efforts, he announced a National Great Indian Bustard Conservation Action Plan.
During the review meeting, Prime Minister asked the Board and Environment Ministry to gather traditional knowledge and manuscripts of various regions of India with respect to conservation and management of forests and wildlife for research and development. Prime Minister chalked out a roadmap for wildlife conservation strategy and future actions for the Ministry and also asked to constitute various task forces to work on Indian Sloth Bear, Ghariyaal and Great Indian Bustard conservation and development.
Prime Minister noted that Gir is a good success story of Lion and Leopard conservation. He said that this traditional knowledge should be documented with the help of AI for use at other National Parks and Sanctuaries.
Prime Minister also suggested for enhanced cooperation in Co-ordination unit under the United Nations Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals (CMS).
Prime Minister commended the active participation of local communities in conservation, especially through the establishment of Community Reserves. Over the past decade, India has witnessed more than six fold increase in the number of community reserves. He also emphasized the importance of utilizing advanced technologies, including Artificial Intelligence in wildlife conservation.
Prime Minister also advised on research and documentation of medicinal plants in forest areas which can play a crucial role in animal health management. He also mentioned the possibilities of promoting use of plant based medicine systems for animal health management on a global scale.
After the meeting, Prime Minister also flagged off motorcycles for enhanced mobility of frontline forest staff. He also interacted with field level functionaries at Gir which included frontline staff, eco guides and trackers.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংদুনা মার্চ ৩ দা গিরদা নেসনেল বোর্দ ফোর ৱাইল্দলাইফকী ৭শুবা মীফম পাংথোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী অহানবা তুরেলগী দোলফিন মশিং ফোঙখ্রে, অপুনবা দোলফিন মশিং ৬,৩২৭ ওইগনি হায়না পানরি
প্রধান মন্ত্রীনা জুনাগাধদা নেসনেল রিফরেল সেন্তর ফোর ৱাইল্দলাইফকী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা ২০২৫ দা পাংথোক্কদবা ১৬শুবা এসিয়াতিক লাইওন পোপুলেসন ইস্তিমেসন অমসুং কোইয়ম্বতুরগী সাকোনদা মীওইবা-লম্লক্কী শা-উচেকশিং মুক্নবা হন্থহন্নবা সেন্তর ফোর এক্সলেন্স লিংখৎনবা লাউথোক্লে
মধ্য প্রদেসকী গান্ধীসাগরদা অমসুং গুজরাতকী বান্নি গ্রাসলেন্দশিংদা চিতাহ থাদোকপগী থবক হেনগৎহল্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখ্রে
লম্লক্কী শা-উচেকশিং ঙাক-শেনবগী থবকশিং ফগৎহল্লদুনা, ঘারিয়েলশিংগী অনৌবা প্রোজেক অমা অমসুং নেসনেল গ্রেত ইন্দিয়ান বুস্তার্দ কঞ্জর্বেসন এক্সন প্লান অমা প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোক্লে
লান্মৈ চাকপা অমসুং মীওইবা-শাশিং মুক্নবা লাকশিন্নবা রিমোত সেন্সিং অমসুং জিওস্পাসিএল মেপ্পিং অমসুং এ.আই অমসুং মেছিন লার্নিং শীজিন্ননবা প্রধান মন্ত্রীনা তকশিনখ্রে
ৱাইল্দলাইফ তুরিজমগীদমক চৎথোক-চৎশিন অমসুং লম্বী-থোং নুংঙাইহনবগী মরুওইবা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে
উমংশিং অমসুং লম্লক্কী শা-উচেকশ
03 MAR 2025 4:48PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী গুজরাতকী গির নেসনেল পার্ক য়েংখ্রে অমসুং মফম অদুদা মহাক্না লুচিংদুনা নেসনেল বোর্দ ফোর ৱাইল্দলাইফকী ৭শুবা মীফম পাংথোকখ্রে।
লম্লক্কী শা-উচেকশিং কন্নবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং নেসনেল বোর্দ ফোর ৱাইল্দলাইফনা হন্না য়েংশিল্লি অমসুং অনৌবা ঙাক-শেন্দুনা থম্বা মফমশিং শেমগৎপগী থবকশিং অমসুং প্রোজেক্ত তাইগর, প্রোজেক্ত ইলিফেন্ত, প্রোজেক্ত শ্নো লিওপার্তগুম্বা থবকশিংগী মতাংদা মাইপাকপশিং পাউদমখি। দোলফিনশিং অমসুং এসিয়াতিক লাইওনশিং ঙাক-শেন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং অমসুং ইন্তরনেসনেল বিগ কেতস এল্লাইন্স লিংখৎপগী মতাংদশু নেসনেল বোর্দ ফোর ৱাইল্দলাইফনা খন্নখি।
মীফম মনুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী অহানবা তুরেলগী দোলফিন মশিং ফোঙখ্রে, অপুনবা দোলফিন মশিং ৬,৩২৭ ওইগনি হায়না পানরি। থবক অসিদা রাজ্য নিপালগী তুরেল ২৮ সর্ভে পাংথোকখি অমসুং মসিদা মেনদে ৩১৫০ অমসুং কিমি ৮,৫০০ কোনশিনখি। উত্তর প্রদেসতা মশিং খ্বাইদগী য়াম্না থেংনখি, মতুং তারকপদা বিহার, নোংচুপ বেঙ্গল অমসুং অসাম লৈখি।
মফমশিং অদুগী মীওইশিং অমসুং খুঞ্জাশিং শরুক য়াদুনা দোলফিন ঙাক-শেনবগী মরুওইবা খঙহন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা তকশিনখি। দোলফিন লৈবা মফমশিংদা স্কুলগী অঙাংশিং য়েংহন্নবা থৌরমশিং পাংথোক্নবশু প্রধান মন্ত্রীনা পাউতাক পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা জুনাগাধদা নেসনেল রিফরেল সেন্তর ফোর ৱাইল্দলাইফকী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মসি লম্লক্কী শা-উচেকশিংগী হকশেল অমসুং লায়নাগী মতাংদা থবক পায়খৎনবা মফম অমা ওইগনি।
চহি মঙাগী মনুংদা অমুক্তং এসিয়াতিক নোংশাশিং মশিং থিবগী থবক পাংথোক্লি। ইকোন কোনবা মশিং থিবা ২০২০ দা পাংথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ২০২৫ দা পাংথোক্কদবা ১৬শুবা এসিয়াতিক লাইওন পোপুলেসন ইস্তিমেসন হৌদোক্লে হায়না লাউথোকখ্রে।
হৌজিক এসিয়াতিক নোংশাশিং বারদা ৱাইল্দলাইফ সেঞ্চুরিদা মখোয়গী লৈফম ওইরে হায়না লৌরদুনা, মখোয়না ফাদুনা চানবা শাশিং মশিং হেনগৎহন্দুনা অমসুং অতোপ্পা শাশিংগী লৈফম ফগৎনবা থবকশিং পায়খৎতুনা বারদাদা নোংশা ঙাক-শেনবগী থবক শৌগৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখি। শা-উচেকশিংগী লৈফমশিং শেমগৎপা অমসুং ঙাক-শেন্নবগী পাম্বৈ অমা ওইনা ইকো-তুরিজমগী মরুওইবা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ৱাইল্দলাইফ তুরিজমগীদমক চৎথোক-চৎশিন অমসুং লম্বী-থোং নুংঙাইহনবা য়াম্না মরুওই।
মীওইবা-লম্লক্কী শা-উচেকশিং মুক্নবা হন্থহন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা কোইয়ম্বতুরগী সাকোনদা সেন্তর ফোর এক্সলেন্স লিংখৎনবা লাউথোক্লে। অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজি, খুঙ্গুল লিনবা খুৎলায়শিং, থিজিনবা অমসুং মীওইবা অমসুং শাশিং মুক্নবা মফমশিংদা মীওইবনা চঙবা খঙদোক্নবা সিস্তেম থমদুনা অমসুং কেপাসিতি শেমগৎতুনা অমসুং লমদম অদুগী মীওইশিংদা মুক্নবা ফনবা পাম্বৈশিং তাকপা লোয়ননা রেপিদ রেসপোন্স ফোর্সশিং থমদুনা কেন্দ্রনা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিদা মতেং পাংগনি।
লান্মৈ চাকপা অমসুং মীওইবা-শাশিং মুক্নবা লাকশিন্নবা রিমোত সেন্সিং অমসুং জিওস্পাসিএল মেপ্পিং অমসুং এ.আই অমসুং মেছিন লার্নিং শীজিন্ননবা প্রধান মন্ত্রীনা তকশিনখ্রে। মীওইবা-লম্লক্কী শা-উচেক মুক্নবগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা ৱাইল্দলাইফ ইন্সতিতুৎ ওফ ইন্দিয়ানা ভাস্কারচার্য়া নেসনেল ইন্সতিতুৎ ফোর স্পেস এপ্লিকেসনস এন্দ জিও-ইনফোর্মেতিক্স (বিসাগ-এন) গা থবক তৌমিন্ননবা প্রধান মন্ত্রীনা পাউতাক পীখি।
লান্মৈ চাকপা য়েংশিন্নবা অমসুং মৈ কনবগী থবকশিং ফগৎনবা, মাঙজৌননা খঙদোকপা, ঙাকথোকপা অমসুং কনবগী থবকশিংদা মীৎয়েং থমদুনা, স্পেস তেক্নোলোজিগী খুৎথাংদা ফোরেস্ত সর্ভে ওফ ইন্দিয়া অমসুং ভাস্কারচার্য়া নেসনেল ইন্সতিতুৎ ফোর স্পেস এপ্লিকেসনস এন্দ জিও-ইনফোর্মেতিক্স পুন্না থবক তৌমিন্ননবা প্রধান মন্ত্রীনা পাউতাক পীখ্রে।
মধ্য প্রদেসকী গান্ধীসাগরদা অমসুং গুজরাতকী বান্নি গ্রাসলেন্দশিং য়াওনা অতোপ্পা মফমশিংদা চিতাহ থাদোকপগী থবক হেনগৎহল্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখ্রে।
তাইগর রিজার্বশিংগী ৱাংমদা, কৈ ঙাক-শেনবগী থবকশিংগী স্কিম অমশু প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখ্রে। থবক অসিনা হায়রিবা রিজার্বশিং অসিগী ৱাংমদা মফম অদুগী মীওইশিংগা পুন্না হিংমিন্নদুনা মীওইবা অমসুং কৈগী মরক্ত মুক্নবা অমসুং অতোপ্পা শাশিংগী মরক্ত মুক্নবা হন্থহন্নবা থবকশিং পায়খৎনবা পান্দম থম্লি।
ঘারিয়েলশিংগী মশিং হন্থরকপা অসি খঙলদুনা অমসুং ঘারিয়েলশিং ঙাক-শেন্নবা, ঘারিয়েলশিং ঙাক-শেন্নবা অনৌবা প্রোজেক অমা পায়খৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখ্রে।
গ্রেত ইন্দিয়ান বুস্তার্দ ঙাক-শেন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। ঙাক-শেনবগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মরুওইবা অদু খন্নরদুনা, নেসনেল গ্রেত ইন্দিয়ান বুস্তার্দ কঞ্জর্বেসন এক্সন প্লান অমা প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোক্লে।
হন্না য়েংশিনবা মীফম মনুংদা, থিজিনবা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগীদমক উমংশিং অমসুং লম্লক্কী শা-উচেকশিং কনবা অমসুং য়েংশিনবগী মতাংদা ভারতকী তোঙান তোঙানবা মফমশিংগী খুৎই লাইরিকশিং অমসুং মমাংঙৈগী লৌশিং কয়া খোমজিন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা ৱাইল্দলাইফ বোর্দ অমসুং ইনভাইরোনমেন্ত মিনিস্ত্রিদা খঙহনখ্রে। শা-উচেকশিং ঙাক-শেন্নবগী লাল্লোংগী লম্বী অমা অমসুং মিনিস্ত্রিগী তুংগী থবকশিং প্রধান মন্ত্রীনা পুথোকখ্রে অমসুং ইন্দিয়ান স্লোত বিয়ার, ঘারিয়েল অমসুং গ্রেত ইন্দিয়ান বুস্তার্দ ঙাক-শেন্নবগী তোঙান-তোঙানবা তাক্স ফোর্সশিং শেম্নবা খঙহনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা মীফম অদুদা হায়খি মদুদি নোংশা অমসুং কোবো কৈ ঙাক-শেনবগী মতাংদা গির মাইপাকপা ৱারি অমনি। অতোপ্পা নেসনেল পার্কশিং অমসুং সেঞ্চুরিশিংদা শীজিন্ননবা এ.আইগী মতেংগা লোয়ননা ঐখোয়গী মসিগী মমাংঙৈগী লৌশিং অসি লৌশিন্দুনা থমগদবনি
কঞ্জর্বেসন ওফ মাইগ্রেতোরি স্পেসিস ওফ ৱাইল্দলাইফ এনিমেলস (সি এম এস) গী য়ুনাইতেদ নেসন্স কনভেন্সনগী মখাদা কো-ওর্দিনেসন য়ুনিত্ত মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবশু প্রধান মন্ত্রীনা পাউতাক পীখি।
লৈকায়গী রিজার্বশিং লিংখৎতুনা ঙাক-শেনবগী থবকশিংদা লমদম অমগী মীয়াম থৱায় য়াওনা শরুক য়াবদা প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। হৌখিবা চহি ১০ দা, কম্মুনিতি রিজার্বশিং শরুক তরুক হেনগৎলকপা লৈবাক অসিনা উবা ফংলে। শা-উচেকশিং ঙাক-শেনবগী থবকশিংদা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স য়াওনা অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নবগী মরুওইবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি।
শা-ষনশিংগী লায়নাশিং লায়েংবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরিবা উমংশিংদা ফংলিবা হিদাক ওইনা শীজিন্নরিবা পাম্বীশিংগী মরমদা থিজিন্নবা অমসুং ই-পাউ খোমজিন্নবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পাউতাক পীখি। মালেমগী থাক্ত শা-ষনশিংগী হকশেলগীদমক পাম্বীশিংদা য়ুম্ফম ওইবা মেদিসিনগী থবকশিং য়োকখৎনবগী ওইথোকপশিং প্রধান মন্ত্রীনা পনখি।
মীফম মতুংদা, মাংজিল থানা থবক তৌরিবা ফোরেস্ত স্তাফশিং চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইবা হেনগৎহন্নবা মোতোরসাইকলশিং প্রধান মন্ত্রীনা লমথাখি। মহাক্না গিরদা স্তাফশিং, ইকো গাইদশিং অমসুং ত্রেক্করশিং য়াওনা থাক কয়াগী থৌমীশিংগশু ৱারি শানখি।