Ministry of Science & Technology
CSIR -Indian Institute of Petroleum celebrates National Science Day
28 FEB 2025 7:35PM by PIB Delhi
National Science Day is celebrated in India every year on 28thFebruary to celebrate discovery of the Raman effect by Sir C.V. Raman. The day also commemorates contributions of scientists towards the development of the nation. This year, the theme of National Science Day is "Empowering Indian Youth for Global Leadership in Science & Innovation for Viksit Bharat."
On this occasion, the AcSIR Science Club of CSIR-IIP organized an event “AAGAZ 3.0”. The event was graced by Shri Gopal Joshi, ED & Head, KDMIPE, ONGC as Chief Guest and Dr. Bharat Newalkar, Chief General Manager (R&D), BPCL as Guest of Honour. The inaugural programme was initiated by lamp lighting followed by Saraswati Vandana. Ms.Ekta, Student Coordinator-Science Club gave an overview of the activities of the AcSIR Science Club of CSIR-IIP. Dr. Sanat Kumar, Chairman, Organizing Committee of AAGAZ 3.0 welcomed all on this occasion and informed about the importance and significance of National Science Day.
Dr.Harender Singh Bisht, Director CSIR-IIP, informed the august gathering that this year's theme focuses on encouraging young minds, recognizing ground-breaking contributions, and celebrating India's scientific achievements towards the Viksit Bharat. He mentioned that this required a different thinking way beyond laboratory-bound scientific research if we have to go and serve society and deliver a sustainable solution for the planet.
Dr. Bharat Newalkar, Chief General Manager (R&D), BPCL, the Guest of Honour of the event, mentioned societal challenges like health issues, climatic change, clean and efficient energy, security, etc., and the role of every citizen to take the societal challenges as we all are eligible, capable, responsible. He also mentioned that Womenshould be given more opportunities to participate in research and innovations.
Shri Gopal Joshi, Chief Guest of the event addressed audience and emphasized need of three qualities in our scientific endeavours: persistence, deep observation and revalidation. He gave the example of WD-40, anti-dust spray, which was successfully launched after 40 attempts. He also discussed the oil and gas exploration and well drilling in the Himalayas, West Bengal, and across India which requires a lot of persistence and adaptability. While discussing current energy scenario, he remarked that Petroleum is going to stay for a long and stressed the importance of buddingyoung scientists in solving nation`s problem and leading towards Viksit Bharat.
On this day the doctorate students showed immense enthusiasm in the celebration. More than 200 students participated in different events like Rangoli on Visksit Bharat theme, photography based on natural beauty of Uttarakhand, graphical abstract competition based on lab safety theme, etc.
Later in the day, the Oil Marketing Companies (OMC) organized the valedictory function of the 15-day SAKSHAM programme in the CSIR-IIP auditorium. SAKSHAM programme, initiated by Ministry of Petroleum and Natural Gas is aimed at creating awareness among masses for conserving petroleum resource. On this occasion, Hemant Rathore, ED, IOCL, stressed upon the need for circular economy, Dr H S Bisht, Director , CSIR-IIP expressed that the requirement of fossil fuel is bound to increase in coming years and there is a dire need to improve energy efficiency while simultaneously focusing on renewable energy. The chief guest of Valedictory session Mr Amit Kumar Sinha, IPS and ADG (UK police) stressed upon the importance of the general masses in driving energy conservation efforts. The Chief Guest also administered an energy conservation pledge on this occasion. This was followed by a Nukkad Natak depicting the need to save energy and prize distribution to the Winners of the Energy Conservation Quiz conducted at CSIR-IIP by SAKSHAM team.

ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସିଏସଆଇଆର-ଇଣ୍ଡିଆନ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ପକ୍ଷରୁ ଜାତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ଦିବସ ପାଳିତ ହୋଇଯାଇଛି ।
28 FEB 2025 7:35PM by PIB Bhubaneswar
ସାର୍ ସିଭି ରମଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରମଣ ପ୍ରଭାବର ଆବିଷ୍କାରର ସ୍ମୃତିରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଫେବୃଆରୀ ୨୮ ରେ ଭାରତରେ ଜାତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଏ । ଏହି ଦିନ ଦେଶର ବିକାଶରେ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରାଯାଏ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜାତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ଦିବସର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି "ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା”।
ଏହି ଅବସରରେ ସିଏସଆଇଆର-ଆଇଆଇପିର ଏସିଏସଆଇଆର ସାଇନ୍ସ କ୍ଲବ ପକ୍ଷରୁ "ଆଗାଜ ୩.୦" କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଇଡି ତଥା ଓଏନ୍ ଜିସିର କେଡିଏମ୍ଆଇପିଇ ମୁଖ୍ୟ ଗୋପାଳ ଯୋଶୀ ଏବଂ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି ଭାବେ ବିପିସିଏଲ୍ର ମୁଖ୍ୟ ମହାପ୍ରବନ୍ଧକ (ଆର୍ ଆଣ୍ଡ୍ ଡି) ଡ. ଭରତ ନେଓ୍ଵାଲକର ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ସରସ୍ୱତୀ ବନ୍ଦନା ପରେ ଦୀପ ପ୍ରଜ୍ୱଳନ କରି ଉଦ୍ ଘାଟନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଲବର ଛାତ୍ର ସଂଯୋଜକ ଶ୍ରୀମତୀ ଏକତା ସିଏସଆଇଆର-ଆଇଆଇପିର ଏସିଏସଆଇଆର ସାଇନ୍ସ କ୍ଲବର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସମ୍ପର୍କରେ ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ଅଗାଜ ୩.୦ ର ଆୟୋଜକ କମିଟିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡ. ସନତ କୁମାର ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ସହ ଜାତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ଦିବସର ମହତ୍ତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।
ସିଏସଆଇଆର-ଆଇଆଇପିର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ହରେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ବିଷ୍ଟ ସମ୍ମାନିତ ସମାବେଶକୁ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା, ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଦିଗରେ ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉପଲବ୍ଧିକୁ ପାଳନ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଆମେ ସମାଜର ସେବା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ଏବଂ ଆମ ପୃଥିବୀପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ତେବେ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଭିତ୍ତିକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି ବିପିସିଏଲର ମହାପ୍ରବନ୍ଧକ (ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ) ଡ. ଭରତ ନେଓ୍ଵାଲକର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଶକ୍ତି ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ଭଳି ସାମାଜିକ ଆହ୍ୱାନବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଏହି ସାମାଜିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ କାରଣ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଯୋଗ୍ୟ, ସକ୍ଷମ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱବାନ । ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଗୋପାଳ ଯୋଶୀ ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। ସେ ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରୟାସରେ ତିନୋଟି ଗୁଣର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ: ଧୈର୍ଯ୍ୟ, ଗଭୀର ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ପୁନଃବୈଧତା । ସେ ଡବ୍ଲ୍ୟୁଡି-୪୦ ନାମକ ଏକ ଆଣ୍ଟି-ଡଷ୍ଟ ସ୍ପ୍ରେର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହାକୁ ୪୦ ଟି ପ୍ରୟାସ ପରେ ସଫଳତାର ସହ ଉତକ୍ଷେପଣ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ହିମାଳୟ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ତୈଳ ଏବଂ ଗ୍ୟାସର ଅନୁସନ୍ଧାନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ବହୁତ ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଅନୁକୂଳତା ଆବଶ୍ୟକ । ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ସମୟରେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏଠାରେ ରହିବା ପାଇଁ ଅଛି । ଦେଶର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ଦିଗରେ
ଉଦୀୟମାନ ଯୁବ ବୈଜ୍ଞାନିକଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ଏହାପରେ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀ (ଓଏମସି) ପକ୍ଷରୁ ସିଏସଆଇଆର-ଆଇଆଇପି ଅଡିଟୋରିୟମରେ ୧୫ ଦିନିଆ 'ସକ୍ଷମ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସମାପନୀ ସମାରୋହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା 'ସକ୍ଷମ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ସମ୍ପଦର ସଂରକ୍ଷଣ ବିଷୟରେ ଜନସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା । ଏହି ଅବସରରେ ଆଇଓସିଏଲର ଇଡି ହେମନ୍ତ ରାଠୋର ସର୍କୁଲାର ଇକୋନୋମିର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସିଏସଆଇଆର-ଆଇଆଇପିର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ଏଚ୍ ଏସ୍ ବିଷ୍ଟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଏବଂ ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତା ରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସମାପନୀ ଅଧିବେଶନର ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଆଇପିଏସ୍ ତଥା ଏଡିଜି (ବ୍ରିଟେନ୍ ପୁଲିସ) ଅମିତ କୁମାର ସିହ୍ନା ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରୟାସରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଶପଥ ପାଠ କରାଇଥିଲେ। ଏହାପରେ ଶକ୍ତି ସଞ୍ଚୟର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦର୍ଶାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ନାଟକର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ସିଏସଆଇଆର-ଆଇଆଇପିରେ ସକ୍ଷମ ଟିମ୍ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ କୁଇଜ୍ର ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ପୁରସ୍କାର ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା।