বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়
এডভান্টেজ অসম ২.০ৰ সামৰণি অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী পীয়ুষ গোৱেলৰ
শ্ৰী পিয়ুষ গোৱেলে অসমৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বক প্ৰশংসা কৰে ,ভৱিষ্যতৰ বৃদ্ধিৰ সম্ভাৱনাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে
26 FEB 2025 8:13PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ মাননীয় কেন্দ্ৰীয় বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত পীয়ুষ গোৱেলে আজি গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত এডভান্টেজ আছাম ২.০ বিনিয়োগ আৰু আন্তঃগাঁথনি সন্মিলনৰ সামৰণিৰ দিনটোত আয়োজিত ‘অসমত ৰপ্তানি লজিষ্টিকছৰ ভৱিষ্যত’ শীৰ্ষক অধিৱেশনত অংশগ্ৰহণ কৰে।এই অনুষ্ঠান ভাৰতৰ ৰপ্তানি লজিষ্টিক আৰু বাণিজ্য খণ্ডৰ মূল অংশীদাৰ হিচাপে অসমৰ স্থিতি সুদৃঢ় কৰাৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত কৰে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পৰিৱেশৰ ভাৰসাম্যতা সুনিশ্চিত কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে পৰ্যটনৰ বিকাশৰ লক্ষ্যৰে বিভিন্ন আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। তেওঁ বহনক্ষম, উচ্চ মূল্যৰ পৰ্যটনৰ গুৰুত্বৰ বিষয়তো আলোকপাত কৰে, যিয়ে অসমৰ প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য্যৰ লগত আপোচ নকৰাকৈয়ে অসমৰ অৰ্থনীতিত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাব পাৰে। শেহতীয়াকৈ গুৱাহাটীত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰা "ঝুমইৰ" ৰ পদক্ষেপৰ বিষয়ে বিশেষভাৱে আলোকপাত কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰাজ্যৰ চাহ উদ্যোগৰ অৱদানৰ কথা বিশেষভাবে স্বীকাৰ কৰে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰযুক্তি খণ্ডত অসমৰ ক্ৰমবৰ্ধমান ভূমিকাকো স্বীকৃতি দিয়ে। টাটাৰ অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগ আৰু ৰিলায়েন্স ইণ্ডাষ্ট্ৰীজৰ এআই উদ্যোগৰ দৰে উল্লেখযোগ্য উন্নয়নে অঞ্চলটোৰ অৰ্থনীতিত যথেষ্ট প্ৰভাৱ পেলোৱাৰ কথা তেওঁ উল্লেখ কৰে। শ্ৰী গোৱেলে অসমৰ ভৱিষ্যত উন্নয়নক উৰ্ধগামী কৰাত ৩টা টিৰ (ট্ৰেড, টেকনলজি, টুৰিজম) আৰু ৩টা আইৰ (ইণ্ডাষ্ট্ৰী, ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকছাৰ, ইনভেষ্টমেণ্ট )ৰ ভূমিকাৰ গুৰুত্ব বিষয়েও আলোকপাত কৰে।
ৰাজ্যখনৰ ক্ৰমবৰ্ধমান শিক্ষা খণ্ডক সম্বোধন কৰি শ্ৰী গোৱেলে ১৮খন নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপন আৰু বিশ্ববিদ্যালয়সমূহত বিদেশী ভাষাৰ কাৰ্যসূচী প্ৰৱৰ্তনৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যাতে স্থানীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক বিশ্বব্যাপী সুযোগৰ বাবে সাজু কৰি তুলিব পৰা যায়। তেওঁ উদ্ভাৱন আৰু গৱেষণা তথা উন্নয়নৰ পোষকতাৰে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপক প্ৰশংসা কৰে। এনে পদক্ষেপসমূহে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ অংশ হিচাপে অসমক উপকৃত কৰিব বুলি তেওঁ আশ্বাস দিয়ে।
ভাষণৰ সামৰণিত শ্ৰী গোৱেলে এই বুলি বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে চহকী সম্পদ, শক্তিশালী নেতৃত্ব, উন্নয়নৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতাৰে অসম এখন "নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু প্ৰগতিশীল" ৰাজ্য হৈ উঠিব । তেওঁ এডভান্টেজ আছাম ২.০ শীৰ্ষ সন্মিলনক ​​সফল কৰি তোলাৰ বাবে অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী, আয়োজক আৰু সকলো অংশীদাৰক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে অসমৰ অবিৰত বৃদ্ধি আৰু সমৃদ্ধিৰ প্ৰতি ভাৰত চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে। অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড° হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাক তেওঁৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বৰ বাবে "সোণৰ হৃদয়ৰ মানুহ" বুলি অভিহিত কৰি তেওঁ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ অসমৰ জনসাধাৰণৰ কল্যাণৰ বাবে নিষ্ঠা আৰু অদম্য প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যিটো প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ দেশৰ প্ৰগতিৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে নিখুঁতভাৱে ৰজিতা খাই আহিছে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অসমৰ বিনিয়োগ অনুকূল পৰিৱেশ তন্ত্ৰ আৰু উদ্যোগী মনোভাৱৰ মনোভাৱক ধৰি ৰখা “অসমৰ বিনিয়োগ বৃদ্ধিৰ কাহিনী উদযাপন” শীৰ্ষক শীৰ্ষ সন্মিলনৰ স্মৃতিগ্ৰন্থ উন্মোচন কৰে।
অনুষ্ঠানত প্ৰদান কৰা মুখ্য ভাষণত অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড০ হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাই অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ বাবে ৰাজ্যখনৰ কৌশলগত দৃষ্টিভংগীৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে। এক সজীৱ ব্যৱসায়িক পৰিৱেশ গঢ়ি তোলা আৰু বহনক্ষম বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাৰ বিষয়তো তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ অসমক অঞ্চলটোৰ এক প্ৰধান অৰ্থনৈতিক কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা মূল পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে।
এডভান্টেজ আছাম ২.০ বিনিয়োগ সন্মিলনৰ সময়ত এছিয়ান ডেভেলপমেণ্ট বেংক, বিশ্ব বেংক, নিউ ডেভেলপমেণ্ট বেংক, ইণ্টাৰনেশ্যনেল ফাইনেন্স কৰ্পৰেশ্যন, এন আৰ এল, টাটা ইলেক্ট্ৰনিকছ, ফিচিচি, পেপচিকো ইণ্ডিয়া আৰু দক্ষিণ এছিয়া তথা চেঞ্চুৰী প্লাইকে ধৰি বিভিন্ন বিশিষ্ট প্ৰতিষ্ঠানৰ প্ৰতিনিধি তথা মুৰব্বীসকলে অসমত বিনিয়োগৰ ক্ষেত্ৰত নিজৰ দৃঢ় দায়বদ্ধতা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকৰ অন্তৰ্দৃষ্টিসম্পন্ন ভাষণত ৰাজ্যখনৰ সম্ভাৱনা আৰু অসমৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশ তথা উন্নয়নৰ প্ৰতি ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পোৱা আস্থা প্ৰতিফলিত হয়।
সামৰণি অনুষ্ঠানত মুখ্য নীতি নিৰ্ধাৰক, উদ্যোগৰ নেতা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহক একত্ৰিত কৰি অসমৰ অৰ্থনৈতিক পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ বাবে পৰিৱৰ্তনশীল কৌশলৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হয়। এনে আলোচনাই ৰাজ্যখনে এক বৃহৎ বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ যাত্ৰাক আৰু অধিক বৰ্ণিল কৰি তোলে।

Ministry of Commerce & Industry
Union Minister Piyush Goyal attends Valedictory Session of Advantage Assam 2.0
Shri Piyush Goyal Lauds Assam's Visionary Leadership; Highlights Future Growth Prospects
26 FEB 2025 8:13PM by PIB Guwahati
Shri Piyush Goyal, Hon’ble Union Minister of Commerce and Industry, Government of India, attended the session ‘The Future of Export Logistics in Assam’ and delivered the valedictory session at Advantage Assam 2.0 Investment and Infrastructure Summit at Guwahati today. The event marked a significant step toward strengthening Assam’s position as a key player in India’s export logistics and trade sector.
The Union Minister spoke about the various infrastructure projects aimed at enhancing tourism while ensuring ecological balance. He emphasized the importance of sustainable, high-value tourism, which would contribute significantly to Assam's economy without compromising its natural beauty. He also acknowledged the state's tea industry, specifically highlighting the "Jhumoir" initiative, attended by Prime Minister Modi, in Guwahati recently.
The Union Minister also recognized Assam’s growing role in the technology sector, with significant developments like Tata’s semiconductor industry and Reliance Industries’ AI ventures slated to make a significant impact on the region’s economy. Shri Goyal emphasised the role of the 3 Ts (Trade, Technology, Tourism) and 3 Is (Industry, Infrastructure, Investment) in pushing the future development of Assam
Addressing the state’s growing educational sector, Shri Goyal underscored the establishment of 18 new medical colleges and the introduction of foreign language programs in universities to equip local students for global opportunities. He praised the government's efforts to foster innovation and research and development, which he assured would benefit Assam as part of Prime Minister Modi's vision for Viksit Bharat.
Concluding his address, Shri Goyal expressed his belief that Assam, with its rich resources, strong leadership, and commitment to development, is a "dependable and progressing" state. He thanked the Chief Minister of Assam, the organizers, and all stakeholders for their role in making the Advantage Assam 2.0 Summit a resounding success and reiterated the Government of India’s commitment to Assam’s continued growth and prosperity. He praised the visionary leadership of Assam Chief Minister Dr. Himanta Biswa Sarma describing him as a "man with a heart of gold,". He emphasized his dedication and relentless efforts for the welfare of the people of Assam which aligned perfectly with Prime Minister Modi's vision for the nation’s progress.
The Union Minister also unveiled the souvenir of the Summit titled “Celebrating Assam's Investment Growth Story” which captures the spirit of Assam's revolutionary investor-friendly ecosystem and entrepreneurial spirit.
In his keynote address, Chief Minister of Assam, Dr. Himanta Biswa Sarma, outlined the state’s strategic vision for economic growth, emphasizing the government’s commitment to fostering a vibrant business environment and attracting sustainable investments. He highlighted the key initiatives that are driving Assam’s transformation into a major economic hub in the region.
Representatives and heads of various prominent institutions, including the Asian Development Bank, World Bank, New Development Bank, International Finance Corporation, NRL, Tata Electronics, FICCI, PepsiCo India and South Asia and Century Ply expressed their strong commitment in investing in Assam during the Advantage Assam 2.0 Investment Summit. Their insightful addresses highlighted the potential of the state and the growing confidence in Assam’s economic growth and development.
The valedictory session brought together key policymakers, industry leaders and international financial institutions to discuss transformative strategies for Assam’s economic ecosystem further commemorating the state’s journey toward becoming a major trade and investment hub.