প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
তাং ২৩.০২.২০২৫ দা শন্দোকখিবা ‘মন কি বাত’গী ১১৯শুবা তাঙ্কক্ত প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
23 FEB 2025 11:33AM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং, খুরুমজরি। মন কি বাত্ত তরাম্না ওকচরি। হৌজিক চেম্পিয়ন ত্রোফি পাংথোক্লি অমসুং মফম খুদিংমক্ত ক্রিকেতকী ৱারিনা পীক থল্লে। ক্রিকেত্ত সেঞ্চুরি অমগী নুংঙাইবা অদু ঐখোয় পুম্নমক্না খঙলে… অদুবু ঙসি ঐনা ক্রিকেতকী মরমদা ৱা ঙাংলোই, স্পেসকী লমদা ভারতকী অঙকপা সেঞ্চুরিগী মরমদা ঙাংগনি। হৌখিবা থাদা, ইসরোগী ১০০শুবা রোক্কেত থাগৎপা ঐখোয়না উরে। মসি শুপ্নবগী মশিং অমা খক নত্তে, মসিদা নুমিৎ খুদিংগী স্পেস সাইন্সতা অনৌবা থবকশিং পাংথোক্নবা ঐখোয়গী ৱাশক্কী মমিশু তারে। ইচম চম্বা লম্বী অমদা ঐখোয়গী স্পেসকী খোঙচৎ হৌখিবনি। খোঙথাং খুদিংদা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি, অদুবু ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা মখোয় মাইথিবা পীদুনা মাঙলোমদা চঙশিনখি। মতমগী মতুংইন্না, স্পেসকী খোঙচৎ অসিদা ঐখোয়গী মাইপাকপগী মশিং হেনগৎলকই। লঞ্চ ভেহিকলশিং শাবা, চন্দ্রয়ান, মঙ্গালয়ান, অদিত্যা এল-১ মাইপাকপা নত্ত্রগা রোক্কেত অমনা অমুক্তদা সেতেলাইত ১০৪ থাগৎপগী মমাংদা অমুক্ত পাংথোকখিদ্রিবা মিসন য়াওনা ইসরোগী মাইপাকপা অসি তশেংনা পাক-চাউরে। হৌখিবা চহি ১০ খক্তদা, চাউরাক্না সেতেলাইত ৪৬০ রোম থাগৎলে অমসুং মসিগী মনুংদা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী কয়া য়াওরি। হৌখিবা চহি খর অসিদা ঐখোয়গী স্পেস সাইন্তিস্ত কাংবুগী মরক্ত নুপীশিং শরুক য়াবা লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। ঙসি স্পেসকী হিরম অসি ঐখোয়গী নহারোলশিংগী পামজবা অমা ওইরকপদা ঐ য়াম্না হরাওই।
হিরম অসিদা চহি খর অসিদা স্তার্দ-অপশিং অমসুং প্রাইভেস সেক্তরগী মশিং চা কয়াদা হেনগৎলক্কনি হায়বা কনানা খনখিবগে। পুন্সিদা হেন্না হরাওবা অমসুং নুংঙাইবা খর পাংথোকপা ঐখোয়গী নহারোলশিংনা পামখি, স্পেসকী থবক অসি অফবা থবক অমা ওইখি।
মরুপশিং,
নুমিৎ খরগী মতুংদা, ঐখোয়না জাতিগী সাইন্স নুমিৎ থৌরম পাংথোক্লগনি। ঐখোয়গী অঙাংশিং অমসুং নহারোলশিং সাইন্স য়াম্না পামজৈ অমসুং ঙাওজৈ। ‘সাইন্তিস্ত অমা ওইনা নোংমা’ হায়না অদোম্না কৌবা য়াবা অনৌবা ৱাখল অমা ঐগী লৈরি। মসিদা, অদোম সাইন্তিস্ত অমা ওইনা নোংমগী মতম লেনগদবনি। অদোমগী খুদোংচাগদবা অমসুং অপাম্বা নুমিৎ অমা অদোম্না খনবা য়াগনি। নুমিৎ অদুদা, অদোম রিছার্স লেব অমা, প্লানেতোরিয়ম নত্ত্রগা স্পেস সেন্তর অমদা চৎকদবনি। মসিনা অদোমগী সাইন্সকী মরমদা খৌরাংবা হেনগৎহনগনি। স্পেস অমসুং সাইন্সগুম, ভারতনা য়াংনা চঙশিল্লিবা অতোপ্পা হিরম অমদি আর্তফিসিএল ইন্তিলিজেন্সনি। হন্দক ঐ অচৌবা এ.আই কনফরেন্স অমা শরুক য়ানবা পেরিসতা চৎলুরে। মফম অদুদা, হিরম অসিদা ভারতকী খুমাঙচাউশিনবা মালেম্না থাগৎনখি।
কমদৌনা ঙসি ঐখোয়গী মীয়াম্না এ.আই শীজিন্নরিবগে হায়বগী খুদমশিংশু ঐখোয়না উরে। খুদম ওইনা, তেলঙ্গানাগী অদিলাবাদতা লৈবা সরকারগী স্কুল অমগী ওজা, থোদাসাম কাইলাস জি লৈরে। মহাক্না দিজিতেল ম্যুজিক্ত থৱায় য়াওবা অসিনা ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী লোলশিং ঙাক-শেনবদা য়াম্না মরুওইবা থবক অমা পাংথোক্লে। মহাক্না এ.আই তুলশিং শীজিন্নদুনা কোলামি লোলদা ঈশে অমা শুর পান্দুনা অঙকপা থবকশিং পাংথোক্লে। মহাক্কী ত্রেকশিং সোসিএল মেদিয়াদা ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইনাওশিং অমসুং ইচলশিংনা পাম্না পাম্নরে। মসি স্পেস সেক্তর নত্ত্রগা এ.আইদা ওইবা য়াই, ঐখোয়গী নহারোলশিং শরুক য়াবা হেনগৎলকপা অসিনা অনৌবা অওনবা অমা পুরক্লে। অনৌবা তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নবা অমসুং শীজিন্ননবা হোৎনবদা ভারতকী মীয়াম কনা অমতগী মনিংদা লৈতে।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
মথংগী থা, মার্চ ৬ অসি মালেমগী নুপীশিংগী নুমিৎনি। মসি ঐখোয়গী নুপীশিংগী থৌনাদা ইকায়খুম্নবা উৎনবা অখন্নবা থৌরম অমনি। দেবী মহাতম্যানা হায়খি-
বিদ্যা: সমাসতাস-তৱা দেবী ভেদা:
স্ত্রিয়া: সমাস্তা: সকালা জগাতসু।
বিদ্যা খুদিংমক লাইরেম্বীগী তোঙান-তোঙানবা শক্লোনশিং ফোঙদোকপনি অমসুং মালেমগী নুপীশিংগী শক্তি খুদিংমকশু মহাক্কী মমিনি। ঐখোয়গী চৎনবীদা, ইচানুপীশিং ইকায়খুম্নবা অসি য়াম্না মরুওই। ঐখোয়গী নিংতম ইহৌ অমসুং সংবিধান শেম্বদা লৈবাক অসিগী মাত্রিশক্তিনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী ফিরাল পুথোকপা মতমদা হানসা মেহতা জিনা ফোঙদোকখিবা ৱাফম অদু মহাক্কী খোঞ্জেল ওইনা ঐনা মীয়ামগী মফমদা লান্থোকচরি।
# খোঞ্জেল মতেক অমা :-
হাওস অসিদা অহানবা ফিরাল অদু পাইগদবা অসি ভারতকী নুপীশিংগী খুদোল অমা ওইগনি। ঐখোয়না গেরুৱা মচু শঙজিল্লে, লৈবাক অসিগী নিংতম্বা পুরক্নবগীদমক ঐখোয় লান্থংনখি, অৱাবা মায়োক্নখি অমসুং থৱায় কৎখি। ঙসি ঐখোয়না ঐখোয়গী পান্দম ফংলে। ঐখোয়গী নিংতম্বগী খুদম অসি উৎপা মতমদা, ঐখোয়না অমুক হন্না লৈবাক্কীদমক ঐখোয়গী থবকশিং পাংথোক্লি। অচৌবা ভারত অমগীদমক থবক শুনবা, লৈবাকশিংগী মনুংদা লৈবাক অমা ওইনবা লৈবাক অমা শেমগৎনবা ঐখোয় ৱাশক্লে। ঐখোয়গী নিংতম্বা লেংদনা থম্নবগীদমক অচৌবা থবক অমগীদমক থবক শুনবা ঐখোয় ৱাশক্লে।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগীদমক মখোয়গী থৱায়শিং কৎপদগী হৌরগা ঐখোয়গী লৈবাক্কী ফিরাল তুবা ফাওবা য়াওনা, লৈবাক শীনবা থুংবগী নুপীশিংনা পাংথোকখিবা থবকশিং হানসা মেহতা জিনা পুখৎলকখি। মসিগী ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়গী মচু অহুমগী ফিরালদা গেরুৱা মচুনা ফোঙদোক্লি হায়না মহাক্না থাজবা থমখি। মপাঙ্গল কনবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা ভারত অমা ওইহনবদা ঐখোয়গী নুপীশিংনা মমল নাইদ্রবা মতেং পাংগনি হায়বা মহাক্না থাজবা ফোঙদোকখি; ঙসিদি মহাক্কী ৱাহৈশিং চুম্লক্লি। করিগুম্বা অদোম্না হিরম অমদা হেক্ত য়েংবদা, কমদৌনা হিরম অদুদা নুপীশিংনা অকনবা থবক পাংথোকপগে হায়বা অদোম খঙবা ঙমগনি। হন্দক্কী মালেমগী নুপীশিংগী নুমিৎ অসিদা, ঐখোয়গী নারী শক্তিদা কৎথোক্তুনা, নোংমা চুপ্পা থবক অমদা ঐনা মতম কাইথোক্কনি। অখন্নবা থৌরম অসিদা, এক্স, ইন্সতাগ্রামগুম্বা ঐগী সোসিএল মেদিয়া একাউন্তশিং লৈবাক অসিগী পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইরবা নুপী খরদা ঐনা শীন্নগনি। হিরম কয়াদা মাইপাক্লবা নুপীশিং; তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা অনৌবা থবকশিং পাংথোক্লে অমসুং মখোয় মশামক অঙকপা মওং অমদা মশক তাক্লে। মার্চ ৮ দা, মখোয়গী থবক অমসুং মখোয়গী লৌশিং লৈবাক মীয়ামদা মখোয়না ফোঙদোক্কনি। প্লেতফোর্ম অদু ঐগীনি, অদুবু মদুদা মখোয়গী লৌশিং, মখোয়গী খুদোংচাদবশিং অমসুং মখোয়গী মাইপাকপশিং ফোঙদোক্নবা শীজিন্নগনি। মসিগী খুদোংচাবা অসিনা অদোম লৌনিংলবদি, নমো এপ্পতা শেম্বা অখন্নবা ফোরমগী খুৎথাংদা অমসুং ঐগী এক্স অমসুং ইন্সতাগ্রাম একাউন্তশিংগী খুৎথাংদা অদোমগী মেসেজ থারক্তুনা চাংয়েং অসিদা শরুক য়াবা য়াগনি। হন্দক্কী নুপীশিংগী নুমিৎ অসিদা, নুপীশিংগী মাইথিবা পীবা ঙমদবা থৌনা ঐখোয়না হরাওবা ফোঙদোক্লসি, ইকায়খুম্নবা উৎলসি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
অদোম্না উত্তরখন্দা পাংথোকখিবা নেসনেল গেমস নুংঙাইনা য়েংখ্রে। লৈবাক শীনবা থুংবগী শান্নরোয় ১১,০০০ হেনবনা ফজনা শান্নখ্রে। থৌরম অসিদা দেবভুমিগী অনৌবা শক্লোন অমা উৎখ্রে। হৌজিক লৈবাক অসিদা উত্তরখন্দ শান্নবগী শক্তি লৈরবা মফম অমা ওইরক্লে। উত্তরখন্দগী শান্নরোয়শিংশু অঙকপা ফংনা ফজনা শান্নখ্রে। হন্দক উত্তরখন্দ ৭শুবা মফমদা লৈখি-মসি লনাই মীওইশিং অমসুং মীয়াম অমসুং রাজ্য অসি শীনবা থুংনা অওনবা পুরকখিবা শান্নবগী তৌবা ঙম্বনি। গেমস অসিনা তুংগী মীরোলশিংদা ইথিল পীখি অমসুং ফজনা থবক পাংথোকপগী চৎনবী অমসু শেমগৎখি। উত্তর প্রদেসকী জেবেলিন শান্নরোয় সাচিন যাদব, হরিয়ানাগী হায় জম্প শান্নরোয় পুজা অমসুং কর্নাতকাগী ইরোইবগী শান্নরোয় ধিনিধি দেসিন্ধুনা লৈবাক অসিগী মীয়ামগী থম্মোয় জয় তৌখি। অনৌবা নেসনেল রেকোর্দ অহুম থমদুনা মখোয়না মীওই খুদিংমক অঙকপা ফাওহনখি। চহি অসিগী নেসনেল গেমসগী তিনএজ চেম্পিয়ন মশিং অসি অঙকপনি। চহি ১৫ শুরবা শুত্তর গাবিন এন্থোনি, য়ু.পিদগী চহি ১৬ শুরবা হেম্মর থ্রোৱর অনুকসা যাদব অমসুং মধ্য প্রদেসতগী চহি ১৯ শুবা পোল ভোলতর দেব কুমার মীনানা ভারতকী শান্নবগী তুংলমচৎ হৈথোই-শিংথোইরবা মীরোল অমগী মখুত্ত লৈরে হায়বশু উৎলে। কৈদৌঙৈদা মাইথিবা য়াদবা মীওইশিং শোইদনা মাইপাকই হায়বা উত্তরখন্দদা পাংথোকপা নেসনেস গেমস অসিনা উৎলে। ঐখোয়গী নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিংগী অচেৎপা ফিরেপ অমসুং থকশি-খাসিদা ঐ হরাওই অমসুং মালেমদা শান্নবগী পৱারহাওস অমা ওইরক্নবগী মাইকৈদা ভারত য়াংনা চঙসিল্লি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
দেহরাদুন্দা নেসনেল গেমস হৌদোকপদা, ঐন আ য়াম্না মরুওইবা ৱাফম অমা হৌদোকখি, লৈবাক অসিদা অনৌবা খন্ন-নৈনবা অমা হৌদোকখি-হিরম অদুদি হকচাং নোইবনি। মশা ফবা লৈবাক অমা ওইনবা, ঐখোয়না শোইদনা হকচাং নোইখৎপগী খুদোংচাদবশিং লাকশিনগদবনি। থিজিনবা অমগী মতুংইন্না, ঙসি মীওই নিপালগী মনুংদা মীওই অমা নোইবগী খুদোংচাদবা মায়োক্নরি। হৌখিবা চহিশিংদা নোইবগী কেসশিং শরুক অনি হেনগৎলে, অদুবু খ্বাইদগী হেন্না ৱারিবদি অঙাংশিংগী মরক্ত ফাওবা নোইবগী খুদোংচাদবা শরুক মরি হেনগৎলকপা অসিনি। ২০২২ দা দব্লিউ.ঐচ.ওনা পীখিবা দেতা অমগী মতুংইন্না, মালেম শীনবা থুংনা মীওই করোর ২৫০ রোম হকচাংগী অরুম্বা হেল্লি, মখোয়গী দরকার ওইবদগী হেন্না মখোয় হকচাং লুম্লে। হায়রিবা মশিং অসি য়াম্না খুদোংথিনিঙাই ওইরি অমসুং করিদগী মসি থোকহনবনো হায়বা ঐখোয়দা নমদুনা ৱাখল খলহল্লে। হকচাংগী অরুম্বা কা হেনগৎপা নত্ত্রগা নোইবা অসিনা মখল কয়াগী লায়নাশিং নাহল্লি।
অপীকপা থবকশিংগা লোয়না মসিগী খুদোংচাদবা অসি ঐখোয়না কোকহনবা ঙমগনি। খুদম ওইনা, ঐনা পাম্বৈ অমা পুথোকখিবা অদুদি অচাথাউ শীজিন্নবা চাদা ১০ হন্থহনবা অসিনি। অদোম্না থা খুদিংগী থাউ চাদা ১০ হন্থনা শীজিন্নগনি হায়না ৱারেপ লৌ। অচাথাউ লৈবা মতমদা অদোম্না থাউ চাদা ১০ তানা লৈগনি হাবনা অদোম্না ৱারেপ লৌবা য়াগনি। মসি নোইবা হন্থহন্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি। ঙসিগী মন কি বাত অসিদা হিরম অসিগী মতাংদা ঐনা অদোমদা অখন্নবা পাউজেল খর পীনিংই। মাইপাক্না নোইবা হন্থহল্লবা ওলেম্পিক মেদালিস্ত নীরাজ চোপ্রাগা লোয়ননা ঐখোয় ৱারি শানবা হৌরসি:
# খোঞ্জেল মতেক অমা:-
পুম্নমকপু খুরুমজরি। হন্দক্কী মন কি বাত অসিদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী য়াম্না মরুওইবা ৱাফম অমা ওইরিবা নোইবগী মতাংদা ঙসি ঐখোয়গী ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জিনা খন্নরি হায়না নীরাজ চোপ্রা ঐনা আদোমগী মফমদা হায়নিংই। ঐ ইশামক ৱাফম অসিগা করিগুম্বা খরদা মরী লৈনরি, মরমদি ঐনা শানবা হৌরকপা মতমদা ঐ হকচাং নোইখি অমসুং ঐনা ত্রেনিং হৌরকপা মতমদা অমসুং নিংথিনা চাবা হৌখি অমসুং ঐগী হকচাং ফগৎলকখি অমসুং তুংদা ঐ শীনফম অমা ওইনা শান্নরোয় অমা ওইরকখি। মখোয়গী মচাশিংগা লোয়ননা মমা-মপাশিংনা লম্পাক্ত শান্নবা অমসুং হকচাং ফবা পুন্সি মহিং অমা শেমগৎনবা ঐনা মমা-মপাশিংদা হায়নিংই অমসুং ফজনা চাগদবনি অমসুং শাজেল তৌনবগীদমক অদোমগী হকচাংদা নোংমদা পুং অমগী মতম নত্ত্রগা মসিদগী হেন্না ফংহনগদবনি। ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীনা থাউ চাবা চাদা ১০ হন্থহন্নবা হন্দক ফোঙদোকখ্রে, মরমদি ঐখোয়না থাউদা তাউবা চীঞ্জাক য়াম্না চাবা অসিনা হকচাং য়াম্না নোইখৎহল্লি। অসিগুম্বা থাউ য়াম্না শীজিন্নবা চীঞ্জাকশিং চাদনবা অমসুং মখোয়গী হকশেলগী মরমদা চেকশিন্নবা ঐনা হায়নিংই। মসিনা ঐনা অদোমগী মফমদা হায়জবা অমসুং ঐখোয়গী অপুনবা থবকনা ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক চাউখৎহনগনি, অদোম থাগৎচরি।
নীরাজ জি, ঐনা অদোম থাগৎচরি। হিরম অসিদা শক্নাইরবা শান্নরোয় নিখাত জারিন জিশু মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্লি:
# খোঞ্জেল মতেক অমা:-
ঐগী মিং নিখাত জারিন কৌই অমসুং ঐ ৱার্ল্দ বোক্সিং চেম্পিয়ন অনিরক ওইরে। মন কি বাত্তা ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী জিনা নোইবগী মতাংদা পনখ্রে অমসুং লৈবাক্কী মরুওইবা ৱাফম অমনি, ঐখোয়গী ভারত্ত য়াম্না য়াংনা নোইবা হেনগৎলকপা মরমনা ঐখোয়গী ঐখোয়গী হকশেলগী মরমদা চেকশিনগদবনি। মসি ঐখোয়না লেপহনগদবনি অমসুং ঐখোয়না ঙম্লিবমখৈ হকচাং ফবা পুন্সি মহিং অমা ঙাক্না চৎনবা হোৎনগদবনি। শান্নরোয় অমা ওইনা ঐ ইশামক অফবা চীঞ্জাক চানবা হোৎনৈ মরমদি করিগুম্বা ঐনা শোইদুনা হকচাং শোক্নিংঙাই ওইবা চীঞ্জাক চারবদি নত্ত্রগা থাউ য়াম্না য়াওবা চীঞ্জাক চারবদি, মসিনা ঐগী শান্নবদা অকায়বা পী অমসুং ঐ য়াম্না থুংনা রিংদা চোকথরকই অমসুং ঐ য়ারিবমখৈ থাউ য়াম্না চাদনবা হোৎনৈ অমসুং অফবা চীঞ্জাক চাবা অমসুং নুমিৎ খুদিংগী শাজেল তৌবদগী ঐ হকচাং ফনা লৈরি। নুমিৎ খুদিংগী থবক শুবা চৎলিবা ঐখোয়গুম্বা মীচম মীয়াম্না মখোয়গী হকশেলগী মরমদা চেকশিনগদবনি অমসুং নুমিৎ খুদিংগী হকচাং শাজেল তৌগদবনি, মসিনা ঐখোয় থম্মোয়গী লায়নাশিং অমসুং কেন্সরগুম্বা লায়নাশিংদগী ঙাকথোক্কনি অমসুং ঐখোয় ইশামক হকচাং ফনা থমগনি অমসুং করিগুম্বা ঐখোয় হকচাং ফরবদি মতম অদুদা ভারত হকচাং ফগনি।
নিখাত জিনা তশেংনা অফবা ৱাফম খর ফোঙদোক্লে। হৌজিক ঐখোয় দোক্তর দেবী সেত্তি জিনা করি হায়রিবা তারসি। অদোম খঙলে, মহাক হিরম অসিদা লেপ্তনা থবক তৌরক্লিবা শক্নাইরবা দোক্তর অমনি:
# খোঞ্জেল মতেক অমা :-
মহাক্কী মন কি বাত থৌরমদা নোইবগী মতাংদা মীয়ামদা ৱাখল তাহনবগীদমক ঐনা ঐখোয়গী ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী থাগৎনিংই। ঙসিদি নোইবা অসি মপান থোংগী খুদোংচাদবা অমা নত্তে, মসি য়াম্না শাথিবা মেদিকেলগী খুদোংচাদবা অমনি। ঙসিদি ভারত্ত নহারোল কয়া নোইরে। ঙসি মীওই কয়া নোইবগী মরুওইবা মরমদি কার্বোনহায়দ্রেতশিং হায়বদি চাক, তল অমসুং চিনি কা হেন্না চাবা অমসুং থাউ য়াম্না শীজিন্নবদগী ওইরকপনি। নোইবনা থম্মোয়গী লায়না, ব্লদ প্রেসর ৱাংবা, ফেত্তি লিভর অমসুং অতোপ্পা লায়না কয়া থোকহল্লি। মরম অদুনা ঐনা নহারোলশিংদা হায়জরি মদুদি অদোমগী চীঞ্জাক চাং কক্নবা চাবা হৌগদবনি অমসুং শাজেল তৌগদবনি অমসুং অদোমগী হকচাংগী অরুম্বা য়েংগদবনি। তুংদা অদোমগী হকচাং ফনা লৈনবা ঐনা অমুক হন্না য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
থাউ য়াম্না চাদবা অমসুং নোইবা হন্থহনবা অসি লনাই মীওই অমগী অপাম্বা খক নত্তনা মসি ইমুং অমদা ঐখোয়না পাংথোকফম থোকপা থবক্নি। থাউ কা হেন্না চাবা অসিনা থম্মোয়গী লায়না, দাইবেতিস অমসুং বি.পি য়ানা লায়না কয়া থোকহল্লি। ঐখোয়গী চীঞ্জাক্কী হৈনবীশিংদা অপীকপা অহোংবশিং পুরকপনা, ঐখোয় তুংদা হেন্না পাঙ্গল কনহলগনি অমসুং লায়না লৈহল্লোই। মরম অদুনা থেংদবা তৌদনা, হিরম অসিদা ঐখোয়গী থবকশিং হেনগৎহনগদবনি অমসুংমসি ঐখোয়গী পুন্সিদা থবক ওইনা পায়খৎকদবনি। খুদম ওইনা, ঙসিদিগী মন কি বাত অসিগী মতুংদা, মীওই ১০ মখোয়গী চীঞ্জাক্ত থাউ শীজিন্নবা চাদা ১০ হন্থহন্নবা ঐনা হায়জরি। ঐনা মসিগী শিংনবা অসি অনৌবা মীওই ১০দা পাংথোক্নবা তকশিনগনি। মসিনা নোইবা হন্থহনবদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
মরুপশিং,
অদোম এসিয়াতিক লাইওন, হাঙ্গুল, পীগমি হোগ অমসুং লাইওন তেল মেকাক্বিউগী মরক্ত লৈরিবা মান্নবা খঙলবরা? পাউখুমদি হায়রিবা শাশিং অসি মালেমগী মফম অমতদা ফংদে.. মখোয় ঐখোয়গী লৈবাক খক্তদা ফংলি। তশেংনা ঐখোয়গী ওইনা লম্লক্কী শা-উচেকশিং অমসুং পাম্বীশিংগী ফজবা লৈফমশিং লৈরি। হায়রিবা লম্লক্কী শাশিং অসি ঐখোয়গী পুৱারি অমসুং নাৎতা অচৌবা মফম অমা কল্লি। শা কয়া লাইনিংথৌশিং অমসুং লাইরেম্বীশিংগী শাদোং শা ওইনা শীজিন্নরি। ময়াই থংবা ভারতকী ত্রাইব কয়ানা ভাগেশ্বর ইরাৎলি। মহারাস্ত্রাদা ৱাঘোবা ইরাৎপগী চৎনবী অমা লৈরি। ভগবান অয়াপ্পা অসি কৈগা অচেৎপা মরী লৈনরি। বোনবিবি অসি সন্দুরবন্দা ইরাৎলি। মহৌশা অমসুং লম্লক্কী শাশিংগা মরী লৈনবা কর্নাতকাগী হুলি ভেসা, তামিল নাদুগী পুলি অমসুং কেরালগী পুলিকালিগুম্বা জগোয় কয়া ঐখোয়গী লৈরি। লম্লক্কী শাশিং ঙাক-শেনবগী থবকশিংদা শরুক য়ারিবা ঐগী ত্রাইবেল ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। কর্নাতকাগী বি.আর.তি তাইগর রিজার্বতা কৈ মশিং লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। মসিদা কৈ ইরাৎলিবা সোলিগা ত্রাইবনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। মখোয়না মরম ওইদুনা, লমদম অসিদা মীওইবা অমসুং শাগী মরক্ত মুক্নবা লৈতে। গিরদা এসিয়াতিক লাইওন ঙাক-শেনবদা গুজরাতকী মীয়াম্না মশক থোকপা থবক পাংথোক্লি। মহৌশাগা লোয়ননা পুন্না হিংমিন্নবগী লম্বীশিং মখোয়না মালেমদা তাক্লি। হায়রিবা থবকশিং অসিনা হৌখিবা চহি খর অসিদা কৈ, কবো কৈ, এসিয়াতিক নোংশা, রাইনো অমসুং রারাসিংহ মশিং হেনগৎলক্লে। লৈবাক অসিগী নোংচুপ থংবা শরুক্ত এসিয়াতিক নোংশাশিং ফংলি অমসুং নোংপোক, ময়াই থংবা অমসুং খা ভারত অসি কৈশিংগী লৈফমশিংনি। অৱাং-নোংপোক্ত রাইনো ফংলি। ভারত্ত লম্লক্কী শাশিং ঙাক-শেন্নবা থবকশু পায়খৎলি। চহি কয়া অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং থবক তৌরক্লবা অনুরাধা রাও জিগী মরমদা ঐ তারে। চহি য়াম্না নৌরিঙৈদগী অনুরাধা জিনা শাশিং য়াইফনবা মহাক মশামক কৎথোক্তুনা লাকখি। চহি ৩০ হেন্না মহাক্না শজি অমসুং ৱাহোংশিং ঙাক-শেন্দুনা লাকখি। মীয়াম্না মহাক ‘শজি নুপী’ হায়না খঙনৈ। মথং থাদা ঐখোয়না মালেমগী লম্লক্কী শা-উচেকশিংগী নুমিৎ পাংথোক্কনি। লম্লক্কী শাশিং ঙাক-শেনবগী থবকশিংদা মীয়াম শরুক য়ানবা ঐনা হায়জরি। হিরম অসিদা স্তার্দ-অপ কয়া থোক্লকপা অসি ঐগী ওইনা অপেনবা অমনি।
মরুপশিং,
হৌজিক বোর্দ পরিক্ষাশিংগী মতমনি। ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিং হায়বদি একজাম ৱারিয়রশিংদা মখোয়গী পরিক্ষাশিংগীদমক ঐনা ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। পাখৎপা অমতা য়াওদনা অদোমগী পরিক্ষাশিংগী শরুক য়াগদবনি। চহি খুদিংগী পরিক্ষা পে চার্চাদা ঐখোয়না ঐখোয়গী একজাম ৱারিয়রশিংগা লোয়ননা পরিক্ষাশিংগা মরী লৈনবা তোঙান তোঙানবা হিরমশিং ঐখোয়না খন্নরি। থৌরম অসি হৌজিক ইন্সতিতুৎ অমগী মওংদা লাকপা অসিদা ঐ হরাওই। থৌরম অসিদা অনৌবা অখঙ-অহৈ কয়া য়াওরক্লে। চহি অসিগী ওইনা ঐখোয়না অনৌবা মওং অমদা পরিক্ষা পে চার্চা পাংথোক্লে। অখঙ-অহৈশিংগা লোয়ননা, তোঙান তোঙানবা তাঙ্কক ৮ য়াওরে। পরিক্ষাশিংগীদগী হৌরগা হকশেল অমসুং পুক্নিং ৱাখলগী হকশেল অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক ফাওবগী হিরমশিং ঐখোয়না কোনশিল্লে।
মমাংগী তোপ্পরশিংনা মীওই খুদিংমক্ত মখোয়গী লৌশিং অমসুং থেংনরকপশিং পাউদম্লে। থৌরম অসিগী মতাংদা নহারোল কয়া, মমা-মপাশিং অমসুং ওজাশিংনা ঐঙোন্দা চিথি কয়া ইরকখি। হিরম খুদিংমক য়াম্না কুপ্না খন্নবা মরম্না হন্দক্কী মওং অসি মখোয় পাম্মী হায়না মখোয়না হায়খি। ঐখোয়গী নহারোলশিং ইন্সতাগ্রামদা মশিং য়াম্না হায়রিবা তাঙ্ককশিং অসি য়েংলে। থৌরম অসি দিল্লিদা সুন্দর নর্সরিদা পাংথোক্লে। পরিক্ষা পে চার্চাগী তাঙ্ককশিং য়েংহৌদবা ঐখোয়গী নহারোলশিং হৌজিক মখোয়গা লোয়ননা য়েংবা য়ারগনি। তাঙ্ককশিং পুম্নমক হৌজিক নমো এপ্পতা ফংলে। অমুক হন্না ঐখোয়গী একজাম ৱারিয়রশিংদা হরাওনা অমসুং পাখৎতনা পরিক্ষাশিং ফম্নবা ঐগী পাউজেল পীজরি।
ঐগী নুংশিরবা মরুপশিং,
তাঙ্কক অসিগী মন কি বাত মতাং অসিদা লোইজরে। অনৌবা হিরমশিংগা লোয়ননা মথংগী থাদা ঐখোয় অমুক হন্না মন কি বাত পাংথোক্কনি। অদোমগী চিথিশিং, অদোমগী পাউজেলশিং ঐঙোন্দা থাবীরকউ। হকচাং ফনা, নুংঙাইনা লৈবীয়ু। অদোম থাগৎচরি। খুরুমজরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 119th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 23.02.2025
23 FEB 2025 11:33AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. Welcome to ‘Mann Ki Baat’. These days the Champions Trophy is going on and there is an atmosphere of cricket everywhere. All of us know very well what the thrill of a century in cricket is… But today I am not going to talk to you about cricket, albeit about the wonderful century that India has made in Space. Last month, the country witnessed the launch of ISRO’s 100th rocket. This is not just a number; it also reflects our resolve to touch new heights in Space Science every day. Our space journey had commenced in a rather modest way. There were challenges at every step, but our scientists kept moving forward, conquering them. With time, the list of our successes in this space odyssey kept rising. Be it the manufacture of launch vehicles, the successes of Chandrayaan, Mangalyaan, Aditya L-1 or the unprecedented mission of sending 104 satellites into space at one go with a single rocket - the ambit of ISRO's successes has been quite expansive. Over the last 10 years alone, around 460 satellites have been launched and this includes many satellites of other countries as well. Another important fact in recent years is that the participation of woman power is constantly on the rise among our team of Space Scientists. I am also very happy to see that today the Space Sector has become a favourite for our youth.
Who would have thought a few years ago that the number of start-ups and private sector Space companies in this field would be in hundreds. For our youth who want to do something thrilling and exciting in life, the Space Sector is turning out to be an excellent option.
Friends, in a few days to come, we are going to celebrate 'National Science Day'. The interest and passion of our children and youth in science matters a lot. I have an idea for this, which you can call ‘One Day as a Scientist’. That is, you should try to spend one day as a scientist. You can choose any day as per your convenience and choice. On that day, you must visit a research lab, planetarium or a Space Centre. This will enhance your curiosity about Science. Like Space and Science, there is another field in which India is rapidly carving out a robust identity - this field is AI i.e. Artificial Intelligence. Recently, I went to Paris to participate in a big AI conference. There, the world praised India's progress in this sector. We are also getting to see examples of how people of our country are using AI today. For example, there is Thodasam Kailash ji, a teacher in a government school in Adilabad, Telangana. His interest in digital music is performing a very important task in saving many of our tribal languages. He has done wonders by composing a song in Kolami language with the help of AI tools. He is using AI to compose songs in many languages ​​other than Kolami. His tracks are being liked a lot by our tribal brothers and sisters on social media. Be it the Space Sector or AI, the ever-increasing participation of our youth is begetting a new revolution. The people of India are second to none in adopting and trying new technologies.
My dear countrymen, next month, the 8th of March is ‘International Women’s Day’. This is a special occasion to salute our Nari Shakti. Devi Mahatmya says –
Vidya: Samastaas-tava Devi Bheda:
Streeya: Samasta: Sakala Jagatsu.
That is, all the Vidyas are the expressions of the various forms of the Goddess and all the woman power of the world is also her reflection. In our culture, respect for daughters has been paramount. The MatriShakti of the country has also played a big role in our freedom struggle and the creation of the Constitution. I am sharing with all of you what Hansa Mehta ji had said while presenting our National Flag in the Constituent Assembly, in her own voice.
It is in the fitness of things that this first flag that will fly over this August house, should be a gift from the women of India. We have donned the saffron colour, we have fought, suffered and sacrificed in the cause of our country’s freedom. We have today attained our goal. In presenting this symbol of our freedom, we once more offer our services to the nation. We pledge ourselves to work for a great India, for building up a nation that will be a nation among nations. We pledge ourselves for working for a greater cause to maintain the freedom we have attained.
Friends, Hansa Mehta ji had brought to the fore the contribution of women from all over the country, right from the making of our National Flag to sacrificing their lives for its sake. She was of the belief that the saffron colour in our tricolour also reflects this sentiment. She had expressed confidence that our woman power would make its valuable contribution in making India strong and prosperous; Today her words are proving to be true. If you observe at any field, you will find how extensive the contribution of women is. Friends, this time on Women's Day I am going to embark upon an initiative for a day, which will be dedicated to our Nari-Shakti. On this special occasion, I am going to hand over my social media accounts like X, Instagram to some inspiring ladies of the country. Women who have achieved success in myriad fields; who have innovated and created a unique identity for themselves in various fields. On the 8th of March, they will share their work and experiences with the countrymen. The platform might be mine, but it will be about their experiences, their challenges and their achievements. If you want to avail of this opportunity, become a part of this experiment through the special Forum created on NamoApp and share your message with the whole world through my X and Instagram accounts. So come… this time on Women's Day, let us all celebrate, honour and salute the indomitable power of women.
My dear countrymen, many of you would have enjoyed the thrill of the National Games in Uttarakhand. There, more than 11,000 athletes from all over the country performed brilliantly. This event presented a new Swaroop of Devbhoomi. Uttarakhand is now emerging as a strong sporting force in the country. The players of Uttarakhand too performed wonderfully. This time Uttarakhand finished 7th - this is the power of sports, which transforms individuals and communities as well as the entire State. It inspires future generations and also promotes a culture of excellence. Friends, today some memorable performances in these games are being discussed all over the country. My heartiest congratulations to the Services team which won the maximum number of gold medals in these games. I also appreciate every player who participated in the National Games. Many of our players are the contribution of the Khelo India campaign. Be it Sawan Barwal of Himachal Pradesh, Kiran Mhatre & Tejas Shirse of Maharashtra or Jyoti Yaraji of Andhra Pradesh, all of them have given new hope to the country. Javelin thrower Sachin Yadav of Uttar Pradesh, high jumper Pooja of Haryana and swimmer Dhinidhi Desindhu of Karnataka won the hearts of the countrymen. They surprised everyone by setting three new national records. The number of teenage champions in this year's National Games is astonishing. 15-year-old shooter Gavin Antony, 16-year-old hammer thrower Anushka Yadav, from UP and 19-year-old pole vaulter Dev Kumar Meena from Madhya Pradesh have proved that India's sporting future lies in the hands of a very talented generation. The National Games held in Uttarakhand also showed that those who never accept defeat, definitely win. No one becomes a champion amid comfort. I am happy that with the determination and discipline of our young athletes, India is rapidly progressing towards becoming a global sporting powerhouse.
My dear countrymen, during the opening of the National Games in Dehradun, I raised a very important topic, which has started a new discussion in the country - this topic is 'obesity'. To become a fit and healthy nation, we will certainly have to deal with the problem of obesity. According to a study, one in every eight people today is troubled by the problem of obesity. Cases of obesity have doubled in the past years, but, what is even more worrying is that the problem of obesity has increased fourfold even among children. WHO data shows that in 2022, about 250 crore people around the world were overweight, that is, they had more weight than required. These statistics are very serious and force all of us to think why this is happening. Excess weight or obesity gives rise to many kinds of problems and diseases. We can together deal with this challenge with minor efforts. For example, one method I suggested was “reducing the consumption of edible oil by ten percent (10%)”. Decide that you will use 10% less oil every month. You can decide that while buying oil for cooking, you will buy 10% less oil. This will be an important step towards reducing obesity. Today, in ‘Mann Ki Baat’, I also want to share some special messages on this topic with you. Let us begin with Olympic medallist Neeraj Chopra, who has successfully overcome obesity:
Namaskar everyone. I, Neeraj Chopra want to tell you all today that our honourable Prime Minister Shri Narendra Modi ji has discussed obesity in 'Mann Ki Baat' this time, which is a very important issue for our country. And I somehow relate to this thing with myself too, because when I started going to the ground, I was also quite overweight at that time and when I started training and started eating well, my health improved a lot and after that when I became a professional athlete, I got a lot of help in that too. And I would also like to tell that parents should also play some outdoor sport or the other and take their children along and create a good healthy lifestyle, eat well and give your body an hour or however much time you can in a day for exercise. And I would like to add one more thing, recently our Prime Minister had said that the oil used in food should be reduced by upto 10%, because many times we eat a lot of fried food items which have a huge impact on obesity. So I would like to tell everyone to avoid these things and take care of their health. This is just what I request you and together we will uplift our country, thank you.
Neeraj ji, I am very grateful to you. Renowned athlete Nikhat Zareen ji has also expressed her views on this topic:
Hi, my name is Nikhat Zareen and I am two times world boxing champion. As our Prime Minister Narendra Modi ji has mentioned about Obesity in 'Mann Ki Baat' and I think it’s a national concern, we should be serious about our health because obesity is spreading so fast in our India, we should stop it and we should try to follow a healthy lifestyle as much as possible. Being an athlete myself, I try to follow a healthy diet because if by mistake I take an unhealthy diet or eat oily things, it impacts my performance and I get tired quickly in the ring and I try to use as little as possible things like edible oil and instead follow a healthy diet and do daily physical activity due to which I always remain fit. And I think common people like us, who go to work daily, I think everyone should be serious about health and do some daily physical activity due to which we stay away from diseases like heart attack and cancer and keep ourselves fit ‘because if we are fit then India is fit’.
Nikhat ji has really made some good points. Let us now listen to what Dr. Devi Shetty ji has to say. As all of you know, he is a very distinguished doctor, who is continuously working on this subject:
I would like to thank our Honourable Prime Minister for creating an awareness about obesity in his most popular ‘Mann Ki Baat’ programme. Obesity today is not a cosmetic problem; it is a very serious medical problem. Majority of the youngsters in India today are obese. The main cause of obesity today is poor quality of food intake especially excess intake of carbohydrates that is rice, chapatti and sugar and of course large consumption of oil. Obesity leads to major medical problems like heart disease, high blood pressure, fatty liver and many other complications. So my advice to all the youngsters… start exercising control your diet and be very very active and watch your weight. Once again I would like to wish all of you a very very happy healthy future, Good Luck and God Bless.
Friends, using less oil in food and dealing with obesity is not just a personal choice but also our responsibility towards the family. Excessive use of oil in food can cause many diseases like heart disease, diabetes and hypertension. By making small changes in our food habits, we can make our future stronger, fitter and disease-free. Therefore, without delay, we must increase our efforts in this direction and implement it in our lives. We can all do this together in a very playful & effective way. For example, today after this episode of 'Mann Ki Baat', I will request and challenge 10 people if they can reduce oil in their food by 10%. And I will also urge them to pass on the same challenge to 10 new people. I am sure that this will help a lot in fighting obesity.
Friends, do you know what the similarity between the Asiatic Lion, Hangul, Pygmy Hog and Lion-tailed Macaque is? The answer is that all of these are not found anywhere else in the world… they are found only in our country. Indeed, we have a very vibrant eco-system of flora and fauna. And these wild animals are deeply embedded in our history and culture. Many animals are also observed as the vehicles of our Gods and Goddesses. Many tribes in central India worship Bagheshwar. There is a tradition of worshipping Waghoba in Maharashtra. Lord Ayyappa also has a very deep connection with the tiger. Bonbibi, whose Vaahan is the tiger, is worshipped in Sundarbans. We have many cultural dances like Huli Vesha of Karnataka, Pooli of Tamil Nadu and Pulikali of Kerala, which are associated with nature and wildlife. I would also like to thank my tribal brothers and sisters, because they actively participate in work related to wildlife protection. The population of tigers has risen continuously in Karnataka's BRT Tiger Reserve. A lot of credit for this goes to the Soliga tribe, who worship the tiger. Owing to them, there is almost no man-animal conflict in this area. In Gujarat as well, people have contributed significantly in the protection and conservation of Asiatic Lions in Gir. They have shown the world what co-existence with nature means. Friends, on account of these efforts, the population of tigers, leopards, Asiatic Lions, Rhinos and Barasingha has increased rapidly in the last few years. And it is also worth noting how beautiful the diversity of wildlife in India is. Asiatic Lions are found in the western part of the country, while the habitat of ​​Tigers is East, Central and South India. Rhinos are found in the Northeast. Every part of India is not only sensitive towards nature, but is also committed to wild life protection. I have been told about Anuradha Rao ji, many generations of whom have been associated with Andaman and Nicobar Islands. Anuradha ji had dedicated herself to animal welfare at an early age. For three decades, she has made the protection of deer and peacocks her mission. People here call her ‘Deer Woman’. We will celebrate World Wildlife Day at the beginning of next month. I urge you to encourage people associated with wildlife protection. It is a matter of great satisfaction for me that many start-ups have also emerged in this field.
Friends, this is the season of Board Exams. I wish my young friends, i.e., Exam Warriors, the best of luck for their exams. Appear for your papers without any stress and with a completely positive spirit. Every year in ‘Pariksha Pe Charcha’, we discuss various topics related to exams with our Exam Warriors. I am happy that this programme is now taking an institutional form… it is getting institutionalized. Many New experts are also joining it. This year, we tried to conduct ‘Pariksha Pe Charcha’ in a new format. Along with the experts, eight different episodes were also included. We covered topics ranging from Overall Exams to Health Care and Mental Health as well as food and nutrition. Past toppers also shared their thoughts and experiences with everyone. Many youngsters, their parents and teachers have written letters to me on this. They have told me that they liked this format very much because every topic was discussed in detail. Our young friends have watched these episodes in large numbers on Instagram too. Many of you also liked the fact that this program was organized in Sundar Nursery, Delhi. Those of our young friends who have not been able to watch these episodes of 'Pariksha Pe Charcha' till now, must watch them. All these episodes are available on NaMoApp. Once again, my message to our Exam Warriors is "Be happy and stress free".
My dear friends, that’s all for me in this episode of Mann Ki Baat. Next month we will again conduct 'Mann Ki Baat' together with new topics. Keep sending me your letters, your messages. Stay healthy, stay happy. Thank you very much. Namaskar.