Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah interacts with students from rural and tribal communities at Gujarat Bhavan in New Delhi
The upliftment and empowerment of the tribal community is a priority of the Modi government
Modi govt is establishing Eklavya Model Residential Schools for quality education in each block having more than 50% ST population and having at least 20,000 tribals
For six decades after independence, the country had only one central tribal university, Modi government opened 2 new tribal universities in a decade
The role of students in nation-building is extremely important, and their success will be instrumental in making India a leading nation
Language has been a barrier for tribal students pursuing medical, engineering, and technical education, thus, Modi government gave the option of taking exams in one’s mother tongue
21 FEB 2025 7:43PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah held an inspiring educational interaction with the students of the rural and tribal community of Santokba Dholakiya Vidya Mandir, Dang District, Gujarat at Gujarat Bhawan, Chanakyapuri, New Delhi today. This special event was a unique opportunity for these students to be inspired and share their experiences. This initiative is part of the Union Home Minister's commitment to directly interact with youth and motivate them.
The program not only served as a source of inspiration for all these rural and tribal students, but it also provided them with the opportunity to openly interact with the country’s Home Minister.
On this occasion, Shri Amit Shah shared profound thoughts on education, youth empowerment, and the role of students in national development. The goal of this dialogue was to inspire students and address their queries related to academics and careers. While answering students' questions, the Home Minister emphasized the importance of hard work, dedication, and determination.
Union Home Minister said that be it the celebration of ‘Janjatiya Gaurav Divas’ or the election of Smt Droupadi Murmu as the President of India, these decisions have helped take the pride of the tribal society to newer heights. He emphasized that the upliftment and empowerment of the tribal community is our priority, and it is Prime Minister Shri Narendra Modi who gave the tribal community their rightful recognition after independence.
Shri Amit Shah said that students are the foundation of the country's progress, and their hard work and dedication will take India to new heights. He encouraged students to pursue careers as doctors, engineers, and civil servants, stating that if they make the development of the country their goal, their personal growth will naturally be assured. Therefore, their primary objective should be to work for the development of the nation.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that the Modi government is providing quality education to tribal students by establishing Eklavya Model Residential Schools in every block having more than 50% ST population having at least 20,000 tribals. He further mentioned that language has been a barrier for tribal students in the fields like medicine, engineering, and technical education. In response to this, the Modi government has provided the option for students to take exams in their mother tongue. Shri Shah said that these decisions have given tribal students a new hope. He further mentioned that in the six decades after independence, there was only one central tribal university in the country, whereas in the past decade, under the Modi government, two new tribal universities have been established.
The students shared their thoughts on education and career with the Home Minister. Shri Amit Shah provided suggestions on how they could contribute to the progress of the country. At the end of the program, the Home Minister encouraged the students to pursue their goals with hard work and integrity, stating that the role of students in nation-building is extremely important, and their success will play a key role in making India a leading nation.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଗୁଜରାଟ ଭବନରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ଭାବ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉନ୍ନତି ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା
୫୦% ଅଧିକ ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ଅତି କମରେ ୨୦,୦୦୦ ଆଦିବାସୀ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ଲକରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାର ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ୍ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛନ୍ତି
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଛଅ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦେଶରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆଦିବାସୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଥିଲା, ମୋଦୀ ସରକାର ଗୋଟିଏ ଦଶନ୍ଧିରେ ୨ଟି ନୂଆ ଆଦିବାସୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଖୋଲିଛନ୍ତି
ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଭୂମିକା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତା ଭାରତକୁ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ
ଡାକ୍ତରୀ, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଆଦିବାସୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭାଷା ଏକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହୋଇ ରହିଛି, ତେଣୁ ମୋଦୀ ସରକାର ନିଜ ମାତୃଭାଷାରେ ପରୀକ୍ଷା ଦେବାର ବିକଳ୍ପ ଦେଇଛନ୍ତି
21 FEB 2025 7:43PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଚାଣକ୍ୟପୁରୀସ୍ଥିତ ଗୁଜରାଟ ଭବନରେ ଗୁଜରାଟର ଡାଙ୍ଗ ଜିଲ୍ଲାର ସାଣ୍ଟୋକୋବା ଢୋଲକିଆ ବିଦ୍ୟା ମନ୍ଦିରର ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଶିକ୍ଷଣୀୟ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହେବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିବାର ଏକ ଅନନ୍ୟ ସୁଯୋଗ ଥିଲା। ଯୁବକମାନଙ୍କ ସହିତ ସିଧାସଳଖ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଏକ ଅଂଶ ହେଉଛି ଏହି ପଦକ୍ଷେପ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେବଳ ଏହି ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିନଥିଲା, ବରଂ ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଖୋଲାଖୋଲି କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା।
ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ଶିକ୍ଷା, ଯୁବ ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଜାତୀୟ ବିକାଶରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗଭୀର ବିଚାର ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଏହି ବାର୍ତ୍ତାଳାପର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଓ କ୍ୟାରିୟର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେବା। ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେବା ସମୟରେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ସମର୍ପଣ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ 'ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ "ପାଳନ ହେଉ କିମ୍ବା ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାବେ ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କ ନିର୍ବାଚନ ହେଉ, ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଗୌରବକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇଯିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉନ୍ନତି ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ହେଉଛି ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ହିଁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସେମାନଙ୍କର ଯଥାର୍ଥ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଦେଶର ପ୍ରଗତିର ମୂଳଦୁଆ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ଭାରତକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବ। ସେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଡାକ୍ତର, ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ଅଧିକାରୀ ଭାବେ କ୍ୟାରିୟର କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ସେମାନେ ଦେଶର ବିକାଶକୁ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ବିକାଶ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ। ତେଣୁ, ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ହେବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ୫୦%ରୁ ଅଧିକ ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି ଜନସଂଖ୍ୟା ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ଲକରେ ଅତି କମରେ ୨୦,୦୦୦ ଆଦିବାସୀ ଥିବା ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ୍ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ଆଦିବାସୀ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଔଷଧ, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଦିବାସୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଭାଷା ଏକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହୋଇ ରହିଛି। ଏହାର ଜବାବରେ ମୋଦ ସରକାର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ମାତୃଭାଷାରେ ପରୀକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ଆଦିବାସୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ଆଶା ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଛଅ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆଦିବାସୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କି ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଦୁଇଟି ନୂତନ ଆଦିବାସୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି।
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ କ୍ୟାରିୟର ଉପରେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ବାଣ୍ଟିଥିଲେ। ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ସେମାନେ କିପରି ଯୋଗଦାନ କରିପାରିବେ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶେଷରେ, ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଭୂମିକା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଭାରତକୁ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ ସେମାନଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ।