প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারত তেক্স 2025দা ৱা ঙাংখ্রে
ভারত তেক্স অসি মালেম শিনবা থুংবদগী পোলিসীমেকরশিং, CEOশিং অমসুং ইন্দস্ত্রী লুচিংবশিংগীদমক থবক তৌমিন্ননবা, চুংশিন্নবা অমসুং মপাং ওইনবগীদমক মপাঙ্গল কল্লবা ফম্পাক অমা ওইরি: পি.এম.
ভারত তেক্সনা ঐখোয়গী ত্রেদিস্নেল গার্মেন্তশিংগী খুত্থাংদা ভারতকী কলচরেল দাইভর্সিতী উৎলি: পি.এম.
ভারতনা মমাং চহিদা তেক্সতাইল অমসুং এপারেল এক্সপোর্ত তৌবদা 7% হেনগৎলকপা উবা ফংখি, অমসুং হৌজিক-হৌজিক্না মালেমগী ওইনা তেক্সতাইল্স অমসুং এপারেলশিংগী তরুক শুবা খ্বাইদগী চাউবা এক্সপোর্তর ওইরি: পি.এম.
সেক্তর অমা হেক্তনা স্কিল লৈরবা ৱার্কফোর্স লৈরবা মতমদা মায়পাকপা ঙম্মি অমসুং তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীদা স্কিলনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি: পি.এম.
তেক্নোলোজীগী চহিচা অসিদা হেন্দলুম ক্রাফমেনশিপকী ওথেন্তিসিতী অসি ঙাক্না থম্বা মরু ওই: পি.এম.
মালেম্না ফেশন ফোর এনভাইর্নমেন্ত অমসুং এম্পাৱরমেন্তগী ভিজন ঙাক্না চৎলি, অমসুং ভারতনা হীরম অসিদা লমজিংলি: পি.এম.
ভারতকী তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীনা ‘ফাস্ত ফেশন ৱেস্ত’ অসি খুদোংচাবদা ওন্থোক্লি, তেক্সতাইল রিসাইক্লিং অমসুং অপ-সাইক্লিংদা লৈবাক্কী চাউরবা ত্রেদিস্নেল স্কিলশিং অসি শীজিন্নরি: পি.এম.
16 FEB 2025 7:01PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা ভারত তেক্স 2025দা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা উৎখিবা একজিবিসন অদু মহাক্না য়েংখি। মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারত তেক্স 2025দা মীপুম খুদিংমকপু তরাম্না ওকখি অমসুং ঙসি ভারত মন্দপমদা ভারত তেক্সকী অনিশুবা ইদিসন উবা ফংলি হায়না ফোংদোকখি। থৌরম অসিনা ঐখোয়গী হেরিতেজ অমদি ভারতকীদমক চাউথোকচনীংঙাই ওইরিবা ভিক্সিত ভারতকী মীৎয়েং অমা উৎলি হায়না মহাক্না মখা তাখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ভারত তেক্সনা হৌজিক মালেমগী তেক্সতাইলগী অচৌবা থৌরম অমা ওইরক্লি।" মহাক্না মখা তাখি মদুদি ভেল্যু চেনগী স্পেক্ত্রমগা মরী লৈনবা কম্ম্যুনিতী তরানিথোই পুম্নমক থৌরম অসিগী শরুক ওইখি। মহাক্না মখা তানা পনখি মদুদি এসেসরিজ, গার্মেন্তস, মেছিনরি, কেমিকেল্স অমসুং দাইশিংসু উৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত তেক্স অসি মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা পোলিসী মেকরশিং, CEOশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিংগীদমক থবক তৌমিন্ননবা, চুংশিন্নবা অমসুং মপাং ওইনবগীদমক মপাঙ্গল কনবা ফম্পাক অমা ওইরক্লি। থৌরম অসি শীনবদা শরুক য়ারিবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না হোৎনরিবশিংবু মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি।
“ঙসি ভারত তেক্সতা লৈবাক 120 হেনবনা শরুক য়াখ্রে”, হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মসিনা তাক্লিবদি একজিবিতর খুদিংমক্না লৈবাক 120 হেনবদা এক্সপোজ তৌখি, মসিনা মখোয়গী ললোন-ইতিক অসি লোকেলদগী গ্লোবেলদা পাকথোক চাউথোকহন্নবা খুদোংচাবা পীখি। অনৌবা কৈথেলশিং থিরিবা ওন্তপ্রিন্যুওরশিংনা মালেমগী তোঙান তোঙানবা কৈথেলশিংগী কলচরেলগী মথৌ তাবশিং অদু ফজনা খঙবা ঙম্লে হায়না মহাক্না মখা তাখি। থৌরম অদুদা মহাক্না একজিবিসন অদুদা চৎখিবা অদু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না স্তোল কয়াদা চৎখি অমসুং ওন্তপ্রিন্যুওরশিংগা ৱারী শানখি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি শরুক য়ারিবা কয়া অমনা মমাং চহিদা ভারত তেক্সতা য়াওরকপগী মখোয়গী এক্সপিরিয়েন্সশিং অদু পনখি। মখোয়না অচৌবা স্কেলদা অনৌবা বায়র কয়া অমা ফংখি অমসুং মখোয়গী বিজিনেস পাকথোক চাউথোকহনখি হায়না পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি থৌরম অসিনা তেক্সতাইল সেক্তরদা ইনভেস্তমেন্ত, এক্সপোর্ত অমসুং অপুনবা গ্রোথতা চাউনা শাহৌ পীরি। শ্রী মোদীনা বেঙ্কিং সেক্তরদা তেক্সতাইল সেক্তরগী ওন্তপ্রিন্যুওরশিংগী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা অমসুং মখোয়গী বিজিনেস পাকথোক চাউথোকহনবদা মতেং পাংনবা তকশিনখি। মসিনা থবক পীবা অমসুং খুদোংচাবা কয়া ফংহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ভারত তেক্সনা ঐখোয়গী চৎনবীগী ওইবা পোৎশকশিংগী খুত্থাংদা ভারতকী চৎনবীগী ওইবা মখল-মখা কয়া অমা উৎলি।" ভারতনা নোংপোক থংবা অমসুং নোংচুপ থংবা, অৱাং থংবা অমসুং খা থংবা মফমশিংদা চৎনবীগী ওইবা পোৎশক কয়া লৈ হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না রাজস্থান অমসুং গুজরাতকী লাখনৌৱি চিকনকারি, বন্ধনি, গুজরাতকী পতোলা, বারানসীগী বনারসী সিল্ক, খাদগী কাঞ্জিভরম সিল্ক অমসুং জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী পশ্মিনাগুম্বা পোৎশক মখল কয়াগী মতাংদা পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অসিগুম্বা থৌরমশিং অসি ঐখোয়গী তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীগী মখল-মখা অমসুং অখন্নবা মওং-মতৌবু শৌগৎনবা, অমসুং মসিগী চাউখৎপা হেনগৎহন্নবা অচুম্বা মতমনি।
মমাং চহিদা মহাক্না তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীগী ফেক্তর মঙা হায়বদি ফার্ম, ফাইবর, তেক্সতাইল, ফেশন অমসুং ফোরেনগী মতাংদা খন্ন-নৈনখিবা অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভিজন অসি ভারতকী মিসন অমা ওইরক্লি, মসিনা লৌমীশিং, ৱিভরশিং, দিজাইনরশিং অমসুং ত্রেদরশিংগীদমক্তা অনৌবা গ্রোথ এভেন্যুশিং হাংদোক্লি। মহাক্না হায়খি, "ভারতনা মমাং চহিদা তেক্সতাইল অমসুং এপারেল এক্সপোর্ত তৌবা চাদা 7 হেনগৎলকখি অমসুং হৌজিক্তি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা তেক্সতাইল অমসুং এপরেল এক্সপোর্ত তৌবদা তরুকশুবদা লৈরে।" মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী তেক্সতাইল এক্সপোর্ত অসি লুপা করোর লাখ 3 য়ৌরে, মসি 2030 ফাওবদা লুপা করোর লাখ 9দা হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি।
তেক্সতাইল সেক্তরদা মায় পাকপা অসি চহি তরাগী খুজিং কয়াগী লেপ্পা নাইদবা হোৎনরিবশিং অমসুং পোলিসীশিংগী মহৈনি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তেক্সতাইল সেক্তরদা ফোরেন ইনবেস্তমেন্ত অসি হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং অমদা শরুক অনি হেনগৎখ্রে। তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রী অসি লৈবাক অসিদা থবক ফংহন্নবা খ্বাইদগী চাউবা খুদোংচাবশিং পীরিবশিংগী মরক্তা অমনি, মসিনা ভারতকী মেনুফেকচরিং সেক্তরদা চাদা 11গী শরুক তম্লি।" মহাক্না বজেৎ অসিদা লাউথোকখিবা মিসন মেনুফেকচরিংগী মতাংদসু পনখি। সেক্তর অসিদা ইনবেস্তমেন্ত অমসুং চাউখৎপা অসিনা তেক্সতাইলগী শিন্মী করোর কয়া অমা কান্নবা ফংলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতকী তেক্সতাইল সেক্তরগী খুদোংচাদবশিং থেংননবা অমসুং মসিগী পোতেন্সিএল অদু খঙদোক্নবা হোৎনরিবা অসি মখোয়গী অচেৎপা থৌদাংনি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং অসিদা হোৎনখিবা অমসুং পায়খৎখিবা পোলিসীশিং অসি চহি অসিগী বজেৎ অসিদা উবা ফংলি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি কতনগী থাজবা য়াবা সপ্লাই অমা লৈহন্নবা অমসুং ভারতকী কতনবু মালেমগী থাক্তা চাংদম্নবা ঙম্বা ওইহন্নবা অমসুং ভেল্যু চেন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, মিসন ফোর কতন প্রদক্তিবিতী লাউথোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তেক্নিকেল তেক্সতাইলগুম্বা সনরাইজ সেক্তরশিংদা মীৎয়েং থম্লি অমসুং লমদমসিগী কার্বোন ফাইবর অমসুং মসিগী পোত্থোকশিং প্রমোৎ তৌরি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা হাই-গ্রেদ কার্বোন ফাইবর পুথোকপগী মায়কৈদা খুমাং চাউশিল্লি। মখা তানা, তেক্সতাইল সেক্তরগীদমক মথৌ তাবা পোলিসীগী ৱারেপশিং লৌখৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না চহি অসিগী বজেৎতা MSMEশিংগী ক্লাসিফিকেসন ক্রাইতেরিয়া পাকথোক চাউথোকহনখিবা অমসুং ক্রেদিৎ ফংহনখিবা অদু পনখি। MSMEশিংদগী চাদা 80গী কন্ত্রিব্যুসন লৈবা তেক্সতাইল সেক্তরনা খোঙথাংশিং অসিদগী চাউনা কান্নবা ফংগনি হায়নসু মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
“তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীদা স্কিল লৈরবা ৱার্কফোর্স অমা লৈরবদি সেক্তর অমহেক্তদা অফবা ওইগনি অমসুং স্কিলনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।" স্কিল লৈবা তেলেন্ত পুল অমা শেমগৎনবা হোৎনরি হায়না পল্লদুনা মহাক্না নেস্নেল সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স ফোর স্কিল্লিংগী থৌদাং অদু পনখি অমসুং সমর্থ স্কিমনা ভেল্যু চেনগীদমক মথৌ তাবা স্কিলশিং শেমগৎপদা মতেং পাংলি হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা তেক্নোলোজীগী মতম অসিদা হেন্দলুম ক্রাফমেনশিপকী অশেংবা মশক অদু ঙাক্না চৎপগী মরুওইবা অদু পনখি। মহাক্না হেন্দলুম আর্তিসানশিংগী স্কিলশিং অমসুং খুদোংচাবশিং হেনগৎহন্নবা হোৎনরিবা অদু পনখি। মসিনা মখোয়গী পোৎথোকশিং মালেমগী কৈথেলশিংদা য়ৌহন্নবগী খুদোংচাবা ফংহল্লগনি। হৌখিবা চহি 10 অসিদা, হেন্দলুম প্রমোৎ তৌনবা অচৌবা মার্কেতিং ইভেন্ত 2400 হেন্না পাংথোকখ্রে হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না হেন্দলুম প্রদক্তশিংগী ওনলাইন মার্কেতিং হেনগৎহন্নবা ইন্দিয়া হেন্দমেদ ই-কমর্স প্লেৎফোর্ম শেমখিবগী মতাংদসু পনখি। মসিনা হেন্দলুম ব্রান্দ লিশিং কয়া অমা রেজিস্তর তৌহনখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হেন্দলুম প্রদক্তশিংদা GI তেগিংগী মরুওইবা কান্নবশিং পনখি।
মমাং চহিদা ভারত তেক্সকী থৌরমদা তেক্সতাইল স্তার্ত-অপ গ্রান্দ চেলেঞ্জ হৌদোকখিবগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তেক্সতাইল সেক্তরগীদমক নহারোলশিংগী মরক্তগী ইন্নোবেতিব সস্তেনেবল সোলুসনশিং কৌদুনা লৈবাক শিনবা থুংবদগী নহা ওইরিবা শরুক য়ারিবশিংনা চেলেঞ্জ অসিদা থৌনা লৈনা শরুক য়াখি অমসুং থৌরম অসিদা মনা ফংলবশিংবুসু কৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি নহা ওইরিবা ইন্নোবেতরশিং অসিবু মতেং পাংবা পাম্বা স্তার্তঅপশিংসু কৌখ্রে। লৈবাক অসিদা স্তার্ত-অপ কলচর চাউখৎহন্নবা পিচ ফেস্ত অসিদা IIT মাদ্রাস, অতল ইন্নোবেসন মিসন অমসুং মরুওইবা প্রাইবেৎ তেক্সতাইল ওর্গনাইজেসন কয়ানা মতেং পাংবীরকপগী মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা নহাশিংবু অনৌবা তেক্নো-তেক্সতাইল স্তার্তঅপশিং পুখৎনবা অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোনশিংদা থবক তৌনবা পুক্নিং থৌগৎখি। তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীনা অনৌবা খুৎলাইশিং শেমগৎনবা IITগুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিংগা খুৎশম্নবা য়াই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। অনৌবা জেনরেসন অসিনা মোদর্ন ফেশন ত্রেন্দশিংগা লোয়ননা ত্রেদিস্নেল এতায়রশিংসু হেন্না পাম্নরক্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মরম অসিনা, মহাক্না অনৌবা পুথোকপা অমসুং চৎনবীগা পুনশিন্নবা অমসুং মালেমগী থাক্তা অনৌবা চারোন-শুরোনবু পুক্নিং চিংশিনবা ঙম্নবগীদমক্তা চৎনবীগী ওইবা পোৎশকশিংদগী ইথিল লৌদুনা পোত্থোক পুথোকপগী মরুওইবা অদু পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা চৎনবীশিং পুথোকপদা অমসুং অনৌবা স্তাইলশিং শেমগৎপদা তেক্নোলোজীগী চাউখৎলক্লিবা থৌদাং অদুগী মতাংদসু ৱা ঙাংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ত্রেদিস্নেল খাদি প্রমোৎ তৌবগা লোয়ননা IIT শিজিন্নদুনা ফেশন ত্রেনশিংসু এনালাইসিস তৌরি। মহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা গুজরাতকী পোর্বন্দরদা খাদী প্রদক্তশিংগী ফেশন শো অমা পাংথোকখিবা অদু নীংশিংখি। শ্রী মোদীনা খাদি প্রমোৎ তৌবগী মরুওইবা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়গী নীংতম লানগী মতমদা 'জাতিগীদমক খাদি' ওইরম্মি, অদুবু হৌজিক্তি 'ফেশনগীদমক খাদি' ওইগদবনি।
মালেমগী ফেশন কেপিতেল হায়না খঙনবা পেরিসতা মহাক্না হন্দক্তা চৎখিবা খোংচৎতা লৈবাক অনিগী মরক্তা তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা মরু ওইবা পার্তনরশিপশিং শেমখি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অকোয়বগী ফিভম অমসুং অইং-অশা হোংলকপগী মতাংদা খন্ন-নৈনখিবা অদুদা মালেমগী ওইনা তুংকোইনা চৎনগদবা পুন্সি মহিংগী মরুওইবা খঙমিন্নবগী ৱাফমদা অকনবা ৱাফম থমখি। মসিনা ফেশনগী মালেমদসু ইথিল পীরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, " মালেম অসিনা ফেশন ফোর এনভাইর্নমেন্ত অমসুং এম্পাৱরমেন্তকী মীৎয়েং অসি লৌখৎলি, অমসুং ভারতনা মসিগী মতাংদা লমজিংবা ঙম্মি।" মহাক্না হায়খি মদুদি সস্তেনেবিলিতী অসি মতম পুম্নমক্তা ভারতকী তেক্সতাইলগী চৎনবীগী অপুনবা শরুক অমা ওইদুনা লাক্লি। মহাক্না খাদি, ত্রাইবেল তেক্সতাইল অমসুং নেচরেল দাইশিং শিজিন্নবগী খুদমশিং পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী ত্রেদিস্নেল সস্তেনেবল তেক্নিকশিং অসি হৌজিক্তি খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীশিংগা লোয়ননা হেনগৎলক্লি। মসিনা আর্তিসানশিং, ৱিভরশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগা মরী লৈনবা নুপী করোর কয়াদা কান্নবা ফংহল্লি।
তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীদা রিসোর্স শিজিন্নবা অমসুং ৱেস্ত জেনরেসন হন্থহনবগী মরুওইবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না "ফাস্ত ফেশিং ৱেস্ত"গী ইসু অদু ফোংদোকখি, মফম অসিদা ত্রেনশিং হোংলকপনা মরম ওইদুনা থা খুদিংগী পোৎশক মিলিয়ন কয়া অমা থাদোকই, মসিনা অকোইবগী ফিভম অমসুং ইকোলোজীদা অচৌবা খুদোংথীবা থোকহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি 2030 ফাওবদা ফেশন ৱেস্ত তন মিলিয়ন 148 য়ৌরকপা য়াই অদুবু ঙসিদি তেক্সতাইল ৱেস্তকী ক্বার্তর অমখক্তমক রিসাইকল তৌরি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতকী তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীনা মসিগী খুদোংচাদবা অসি খুদোংচাবা অমা ওইনা ওন্থোকপা ঙম্মি। তেক্সতাইল রিসাইক্লিং অমসুং অপ-সাইক্লিংদা লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা ত্রেদিস্নেল স্কিলশিং শিজিন্নবা ঙম্মি। মহাক্না মহারাস্ত্রদা অরিবা নৎত্রগা লেমহৌরিবা ফেব্রিকশিংদগী মেৎশিং, কার্পেতশিং, অমসুং কোভরিংশিং শেম্বা, অমসুং অরিবা নৎত্রগা লেমহৌরিবা ফেব্রিকশিংদগী ফাইন ক্বিল্তশিং শেম্বা অসিনচিংবা খুদমশিং পনখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ত্রেদিস্নেল আর্তশিংদা অনৌবা পুথোকপা অসিনা মালেমগী কৈথেলগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লি। তেক্সতাইল মন্ত্রালয়না স্তেন্দিং কনফরেন্স ওফ পব্লিক এন্তর্প্রাইজশিং অমসুং ই-মার্কেৎ প্লেসকা লোয়ননা অপ-সাইক্লিং প্রমোৎ তৌনবা MoU অমা সাইন তৌনখ্রে লোয়ননা অপ-সাইক্লর কয়া অমা রেজিস্তর তৌখ্রে হায়না মহাক্না লাউথোকখি। তেক্সতাইল ৱেস্ত দোর তু দোর কলেক্সনগী পাইলোৎ প্রোজেক্তশিং অসি নবি মুম্বাই অমসুং বেঙ্গলোরগুম্বা শহরশিংদা পাংথোক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা স্তার্ত-অপশিংবু মসিগী হোৎনবা অসিদা শরুক য়ানবা, খুদোংচাবশিং থিজিনবা অমসুং মালেমগী কৈথেলদা মকোক থোংনবা ঙল্লিঙৈদা খোংথাং লৌনবা পুক্নিং থৌগৎখি। লাক্কদৌরিবা চহি খরদা ভারতকী তেক্সতাইল রিসাইক্লিং মার্কেত অসি দোল্লর মিলিয়ন 400 য়ৌগনি হায়না মহাক্না পানখি। মালেমগী রিসাইকল তৌরবা তেক্সতাইল মার্কেৎ অসি দোল্লর বিলিয়ন 7.5 য়ৌগনি হায়না পানরি। মহাক্না হায়খি মদুদি অচুম্বা মাইকৈদা চৎলবদি, ভারতনা কৈথেল অসিদা হেন্না চাউবা শেয়র ফংলগনি।
চহি চা কয়াগী মমাংদা, ভারতনা চাউখৎপগী পন্দোম লোম্বা তাঙ্কক্তা, তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীনা চাউখৎপদা মরুওইবা থৌদাং লৌখি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। ভারতনা ভিক্সিত ভারত ওইবগী পান্দমদা খুমাং চাউশিল্লকপদা তেক্সতাইল সেক্তরনা অমুক হন্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌগনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত তেক্সকুম্বা থৌরমশিংনা সেক্তর অসিদা ভারতকী থাক অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মহাক্না মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লদুনা থৌরম অসিনা মায় পাকপগী অনৌবা রেকোর্দশিং থম্বা অমসুং চহি খুদিংগী অনৌবা থাক্তা য়ৌরকপা ওইরসনু হায়না থাজবা থমখি।
তেক্সতাইল্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী গিরিরাজ সিংহ অমসুং তেক্সতাইল্সকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী পবিত্রা মার্গেরিতা অমসুং অতৈ মকোক থোংবা মীওইশিংসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
ভারত তেক্স 2025 অসি ফেব্রুৱারী 14দগী 17 ফাওবা ভারত মন্দপমদা পাংথোক্কদৌরিবা মেগা গ্লোবেল ইভেন্ত অমনি মরমদি মফম অমদা রো মেতরিএলশিংদগী হৌরগা এসেসরীশিং য়াওনা ফিনিশ প্রদক্তশিং ফাওবা তেক্সতাইল্সকী অপুনবা ভেল্যু চেন পুম্নমক অমত্তা ওইনা পুনশিল্লি।
ভারত তেক্স প্লেৎফোর্ম অসি তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীগী খ্বাইদগী চাউবা অমসুং খ্বাইদগী মপুং ফাবা থৌরমনি। মফম অনিদা শন্দোকপা মেগা এক্সপো অমা য়াওরি অমসুং তেক্সতাইল ইকোসিস্তেম পুম্নমক উৎলি। কনফরেন্স সেসন 70 হেনবা, রাউন্দ তেবলশিং, পেনেল দিস্কসনশিং অমসুং মাস্তর ক্লাসশিং য়াওবা গ্লোবেল স্কেলগী কনফরেন্স অমসু য়াওরগনি। মসিদা স্পিসিএল ইনোবেসন অমসুং স্তার্ত অপ পেভিলিয়নশিং য়াওবা একজিবিসন অমা য়াওগনি। মসিদা হেকাথোনদা য়ুম্ফম ওইবা স্তার্তঅপ পিৎচ ফেস্ত অমসুং ইন্নোবেসন ফেস্তশিং, তেক তেঙ্কশিং অমসুং দিজাইন চেলেঞ্জশিংসু য়াওদুনা মকোক থোংবা ইনভেস্তরশিংগী খুত্থাংদা স্তার্তঅপশিংগীদমক ফন্দিং খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি।
ভারত তেক্স 2025না পোলিসী মেকরশিং অমসুং গ্লোবেল CEOশিং, এক্সিবিতর 5000 হেনবা, লৈবাক 120 হেনবগী ইন্তর্নেস্নেল বায়র 6000 অমসুং অতোপ্পা ভিজিতেতর কয়াবু পুক্নিং চিংশিনগনি হায়না পানরি। ইন্তর্নেস্নেল তেক্সতাইল মেনুফেকচররস ফেদরেসন (ITMF), ইন্তর্নেস্নেল কতন এদভাইজরী কম্মিতী (ICAC), য়ুরাতেক্স, তেক্সতাইল এক্সচেঞ্জ, US ফেশন ইন্দস্ত্রী এসোসিএসন (USFIA) য়াওনা মালেম শিনবা থুংবদগী মমিং লৈরবা গ্লোবেল তেক্সতাইল বোদী অমসুং এসোসিএসন 25 হেন্না শরুক য়াগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Bharat Tex 2025
Bharat Tex is becoming a strong platform for engagement, collaboration and partnership for the policymakers, CEOs and industry leaders from across the world: PM
Bharat Tex showcases the cultural diversity of India through our traditional garments: PM
India saw a 7% increase in textile and apparel exports last year, and is currently ranked the sixth-largest exporter of textiles and apparels in the world: PM
Any sector excels when it has a skilled workforce and skill plays a crucial role in the textile industry: PM
It is important to maintain the authenticity of handloom craftsmanship in the age of technology: PM
World is adopting the vision of Fashion for Environment and Empowerment, and India can lead the way in this regard: PM
India's textile industry can turn ‘Fast Fashion Waste’ into an opportunity, leveraging the country's diverse traditional skills in textile recycling and up-cycling: PM
16 FEB 2025 7:01PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Bharat Tex 2025 at Bharat Mandapam in New Delhi today. He also took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion. Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed everyone to Bharat Tex 2025 and remarked that today Bharat Mandapam was witnessing the 2nd edition of Bharat Tex. He added that the event gave a glimpse of our heritage as well as the prospects of Viksit Bharat, which was a matter of pride for India. “Bharat Tex is now becoming a mega global textile event”, remarked Shri Modi. He added that all the twelve communities related to the spectrum of the value chain were part of the event this time. He further noted that there were exhibitions of accessories, garments, machineries, chemicals and dyes as well. The Prime Minister highlighted that Bharat Tex was becoming a strong platform for engagement, collaboration and partnership for the policymakers, CEOs and industry leaders from across the world. He lauded the efforts of all the stakeholders involved in the organization of the event.
“More than 120 countries are participating in the Bharat Tex today”, said Shri Modi. He added that this meant that every exhibitor had the exposure to more than 120 countries, giving them the opportunity to expand their business from local to global. He added that those entrepreneurs in search of new markets were getting a good exposure of the cultural needs of various global markets. Recalling his visit to the exhibition at the event, the Prime Minister remarked that he visited many stalls and interacted with entrepreneurs. He also highlighted that many participants shared their experiences of joining Bharat Tex last year. They reported gaining new buyers on a large scale and expanding their business. The Prime Minister remarked that this event is significantly boosting investments, exports, and overall growth in the textile sector. Shri Modi urged the banking sector to cater to the needs of the entrepreneurs from the textile sector to help expand their business thereby creating employment and opportunities.
“Bharat Tex showcases the cultural diversity of India through our traditional garments”, remarked the Prime Minister. He added that from east to west, north to south, India has a vast range of traditional attire. He highlighted various types of garments, such as Lucknowi chikankari, bandhani from Rajasthan and Gujarat, patola from Gujarat, Banarasi silk from Varanasi, Kanjivaram silk from the south, and pashmina from Jammu and Kashmir. The Prime Minister emphasized that this is the right time for such events to promote the diversity and uniqueness of our textile industry, fostering its growth.
Highlighting that last year he discussed five factors for the textile industry: farm, fiber, fabric, fashion, and foreign, Shri Modi remarked that this vision is becoming a mission for India, opening new growth avenues for farmers, weavers, designers, and traders. “India saw a 7% increase in textile and apparel exports last year, and now ranks as the sixth-largest exporter of textiles and apparels in the world”, he pointed out. He noted that India’s textile exports have reached ₹3 lakh crore, with a target to increase this to ₹9 lakh crore by 2030.
Emphasizing that the success in the textile sector is the result of a decade of consistent efforts and policies, the Prime Minister highlighted that foreign investment in the textile sector has doubled over the last decade. “Textile industry is one of the largest providers of employment opportunities in the country, contributing 11% to India's manufacturing sector”, he added. He also pointed out the Mission Manufacturing announced in this budget. He remarked that the investments and growth in this sector are benefiting crores of textile workers.
Shri Modi underlined that addressing the challenges and realizing the potential of India's textile sector is their commitment. He highlighted that the efforts and policies over the last decade are reflected in this year's budget. He added that to ensure a reliable cotton supply and make Indian cotton globally competitive and to strengthen the value chain, the Mission for Cotton Productivity was announced. The Prime Minister said there was focus on sunrise sectors like technical textiles and promoting indigenous carbon fiber and its products. He remarked that India is progressing towards manufacturing high-grade carbon fiber. Furthermore, the Prime Minister mentioned that the necessary policy decisions for the textile sector are being taken. He highlighted the expansion of MSMEs' classification criteria and increased credit availability in this year's budget. He also stressed that the textile sector, with 80% contribution from MSMEs, will greatly benefit from these measures.
“Any sector excels when it has a skilled workforce and skill plays a crucial role in the textile industry”, exclaimed Shri Modi. Adding that efforts were being made to create a skilled talent pool, he highlighted the role of National Centres of Excellence for skilling and mentioned that the Samarth scheme is aiding in developing the necessary skills for the value chain. The Prime Minister stressed the importance of maintaining the authenticity of handloom craftsmanship in the age of technology. He highlighted the efforts to enhance the skills and opportunities for handloom artisans, ensuring their products reach global markets. “Over the past 10 years, more than 2400 large marketing events have been organized to promote handlooms”, he added. He also mentioned the creation of the India-hand-made e-commerce platform to boost online marketing of handloom products, which has seen thousands of handloom brands register. The Prime Minister pointed out the significant benefits of GI tagging for handloom products.
Highlighting that during the Bharat Tex event last year, the Textiles Startup Grand Challenge was launched, inviting innovative sustainable solutions from the youth for the textile sector, the Prime Minister noted that young participants from across the country actively took part in this challenge, and the winners have been invited to this event. He remarked that startups willing to support these young innovators have also been invited. He acknowledged the support of IIT Madras, Atal Innovation Mission, and several major private textile organizations for the pitch fest, which will promote the startup culture in the country. Shri Modi encouraged the youth to bring forward new techno-textile startups and work on new ideas. He suggested that the textile industry could collaborate with institutions like IITs to develop new tools. He observed that the new generation is increasingly appreciating traditional attire alongside modern fashion trends. Therefore, he emphasized the importance of fusing tradition with innovation and launching products inspired by traditional garments to attract the new generation globally. The Prime Minister also addressed the growing role of technology in discovering new trends and creating new styles, with AI playing a significant part. He mentioned that while traditional khadi is being promoted, fashion trends are also being analyzed using AI. He recounted the organization of a fashion show of Khadi Products in Porbandar, Gujarat when he was the Chief Minister of Gujarat. Shri Modi urged the importance of promoting Khadi, remarking that it was ‘Khadi for nation’ during our freedom struggle, but now it should be ‘Khadi for fashion’.
Sharing that his recent visit to Paris, known as the fashion capital of the world, where significant partnerships were formed between the two countries on various issues, Shri Modi highlighted that discussions included topics on environment and climate change, emphasizing the global understanding of the importance of a sustainable lifestyle, which also impacts the fashion world. The Prime Minister remarked, “the world is adopting the vision of Fashion for Environment and Empowerment, and India can lead the way in this regard”. He pointed out that sustainability has always been an integral part of Indian textiles tradition, citing examples like khadi, tribal textiles, and the use of natural dyes. He underlined that India's traditional sustainable techniques are now being enhanced with cutting-edge technologies, benefiting artisans, weavers, and millions of women associated with the industry.
The Prime Minister emphasized the importance of maximizing resource utilization and minimizing waste generation in the textile industry. He highlighted the issue of "fast fashion waste," where millions of garments are discarded monthly due to changing trends, posing significant environmental and ecological threats. He noted that by 2030, fashion waste could reach 148 million tons, with less than a quarter of textile waste being recycled today. Shri Modi remarked that India's textile industry can turn this concern into an opportunity, leveraging the country's diverse traditional skills in textile recycling and up-cycling. He pointed out examples such as the creation of mats, rugs, and coverings from old or leftover fabrics, and fine quilts made from even torn clothes in Maharashtra. He emphasized that innovation in these traditional arts can lead to global market opportunities. He announced that the Textile Ministry has signed an MoU with the Standing Conference of Public Enterprises and e-Marketplace to promote up-cycling, with many up-cyclers already registered. Pilot projects for door-to-door collection of textile waste are being conducted in cities like Navi Mumbai and Bangalore. The Prime Minister encouraged startups to join these efforts, explore opportunities, and take early steps to lead in the global market. He projected that India's textile recycling market could reach $400 million in the next few years, while the global recycled textile market is estimated to reach $7.5 billion. He remarked that with the right direction, India could achieve a larger share in this market.
Shri Modi remarked that centuries ago, when India was at the pinnacle of prosperity, the textile industry played a significant role in that prosperity. He emphasized that as India progresses towards the goal of becoming Viksit Bharat, the textile sector will once again play a major role. The Prime Minister highlighted that events like Bharat Tex are strengthening India's position in this sector. He concluded his address by expressing confidence that this event will continue to set new records of success and reach new heights each year.
Union Minister for Textiles, Shri Giriraj Singh and the Minister of state for Textiles, Shri Pabitra Margherita were present on the occasion among other dignitaries.
Background
Bharat Tex 2025, a mega global event, being held from February 14-17 at Bharat Mandapam, is unique because it brings together the entire textile value chain from raw materials to finished products including accessories under one single roof.
Bharat Tex platform is the textile industry’s largest and most comprehensive event comprising a mega expo spread across two venues and showcasing the entire textile ecosystem. It also features a Global scale conference featuring over 70 conference sessions, Roundtables, Panel Discussions, and master classes. It includes exhibitions that shall feature Special Innovation and Start up Pavilions. It also includes hackathons based Startup Pitch Fest and innovation fests, Tech tanks and design challenges providing funding opportunities for startups through leading investors.
Bharat Tex 2025 is expected to attract policymakers and global CEOs, over 5000 Exhibitors, 6000 international buyers from over 120 countries among various other visitors. Over 25 Leading Global textile bodies and associations from across the world including International Textile Manufacturers Federation (ITMF), International Cotton Advisory Committee (ICAC), EURATEX, Textile Exchange, US Fashion Industry Association (USFIA) among others will also participate.