প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
থাইলেন্দদা পাঙথোকপা SAMVAD থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
14 FEB 2025 10:04AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থাইলেন্দদা পাঙথোকপা SAMVAD থৌরমদা ঙসি ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা ৱা ঙাংখ্রে‍। তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংলদুনা, মহাক্না থাইলেন্দদা পাঙথোক্লিবা SAMVAD থৌরমদা শরুক য়াবা ফংবা মহাক্কীদমক লাইবক ফবনি হায়রদুনা, থৌরম অসিবু মায় পাক্না পাঙথোকপগীদমক ইন্দিয়া, জাপান, অমসুং থাইলেন্দকী মমিং লৈরবা ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং লনাই মীওইশিংবু থাগৎখি‍। মহাক্না শরুক য়ারিবা পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা তায়্জা অদু লৌদুনা মহাক্কী মরূপ মিস্তর সিঞ্জো অবেবু নীংশিংলদুনা, SAMVAD কী ৱাখল্লোন অসি মখোয়না ২০১৫ দা ৱারী শানখিবদুদগী লাকখিবনি হায়খি‍। মদুদগী হৌরগা, SAMVAD না তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিং কোয়না চত্তুনা দিবেত, দাইলোগ, অমসুং হেন্না চেৎশিন্না ৱাখল তামিন্নবা পুরকপদা থৌদাং য়ারি হায়খি‍।
SAMVAD হন্দক্কী ইদিসন অসি, নাৎ, পুৱারী অমদি পারী পুরীগী লন্দা ইনাক খুল্লবা মফম অমা ওইরিবা থাইলেন্দদা পাঙথোকপদা নুংঙাইবা ফোঙদোক্লদুনা, শ্রী মোদীনা থাইলেন্দনা এসিয়াগী মান্নবা ৱাংউলোন অমসুং লাইনিংগী চৎনবীগী ফজরবা খুদম অমা ওইনা লেপ্লি হায়খি‍।
চহি লিশিং অনি হেল্লবা ভারত অমসুং থাইলেন্দকী মরক্তা লৈরিবা অচেৎপা নাৎকী মরীগী মতাঙদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা রামায়ন অমসুং রামাকিএন্না লৈবাক অনিবু শম্নহল্লি অদুগা অনিসিনা ভগবান বুদ্ধবু নীংজবনা মখোয়বু পুনশিন্নহল্লি হায়খি‍। ভারতনা থাইলেন্দদা মমাঙ চহিদা ভগবান বুদ্ধকী শেংলবা অরিবা পোৎলমশিং থাখিবদা, মহাকপু নীংজবা মীওই মিলিয়ন কয়ানা ইকায়খুম্নবা উৎখি হায়বা ৱাফম মহাক্না থমখি‍। ভারতকী ‘এক্ত ইস্ত’ পোলিসী অমসুং থাইলেন্দগী ‘এক্ত ৱেস্ত’ পোলিসীনা অমগা অমগগী অৱাৎপা মেনখৎনুনা, নাকল অনিমক্তা খোঙজেল অমদি নুংঙাই য়াইফবা প্রমোত তৌরি হায়রদুনা শ্রী মোদীনা ভারত অমসুং থাইলেন্দগী মরক্তা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা লৈরিবা মশক মচু থোক্লবা খোঙবু ওসবগী মরীদা মরুওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোকখি‍। কন্ফরেন্স অসিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মরূপ মপাং ওইবগী মরীগী অতোপ্পা মায় পাক্লবা পন্দুপ অমা হাংদোক্লে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
এসিয়গী চহিচাগী মতাঙদা ফোঙদোক্লিবা SAMVAD কী থীমগী মতাঙদা পল্লদুনা, মীয়াম্না এসিয়াদা শেন্মিৎলোন ফগৎলকপগী মরমদা হেক হেক ঙাংনরি, অদুবু কন্ফরেন্সস অসি শেন্মিৎলোনখক্তগী নত্তে, খুন্নাইগী ওইবা মচৎ অদুসু উৎলি হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি‍। ভগবান বুদ্ধনা তাকপিরম্বশিংনা মালেম অসিবু ইং-তপ্পা অমসুং খুমাঙ চাওশিন্বা চক অমদা পুবদা লমজিংবা ঙমগনি, অমদি মহাক্কী লৌশিংদা মীওইবদা য়ুম্ফম ওইবা তুংলমচৎ অমগী মায়কৈদা লমজিংনবা মতিক য়াওরি হায়খি‍।
SAMVAD কী নুংগী ওইবা থীমশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা—কনফ্লিক থোকহন্দবগী মতাঙদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মুক্নবা হায়বসি লম্বী অমনা চুম্মি অদুগা অমনা লাল্লি হায়বসিদগী হেক হেক থোক্লকই‍ হায়খি‍। হীরমসিগী মতাঙদা ভগবদ গীতাগী ৱাফম পল্লদুনা, মীওই খরনা মখোয়গী মীৎয়েঙ অদুদা অদুমক নৈশিন্দুনা মরৈ য়েত্তুনা, নাকল নাম্মখক্তমকপু অচুম্বনি হায়না লৌদুনা লৈ হায়খি‍। চপ মান্নবা ৱাফমদা তোঙান তোঙানবা মীৎয়েঙ লৈবা য়াই হায়না মহাক্না হায়খি‍। মহাক্না রিগ বেদগী ৱাফম পল্লদুনা, ঐখোয়না অচুম্ববু তোঙান তোঙানবা মীৎয়েঙদগী য়েংবা ঙম্লবা মতমদা মুক্নবা থোকহন্দবা য়াই হায়খি‍।
শ্রী মোদীনা মুক্নবগী অতোপ্পা মরম অমসু পল্লদুনা – অতোপ্পবু ঐখোয়দগী খেন্ননা উবসিনি হায়খি‍। খেন্নবনা লাপথোক্নহল্লি, অমদি লাপ্নবনা য়ানদবা ওইহল্লকই হায়খি‍। মসি থেংননবগীদমক, মহাক্না ধম্মদপদগী ৱারোল অমা থিরদুনা, মীপুম খুদিংমক্না নাবা অমদি শিববু কি হায়খি‍। অতোপ্পবু ঐখোয়গা মান্ননা উরবা মতমদা, ঐখোয়না অমাঙ অতা নৎত্রগা হাৎন-শুনবা থোকহন্দবা ঙমগনি হায়খি‍। হায়রিবা ৱাফমশিং অসি ইন্দুনা চৎলবদি, মুক্নবা থোকহন্দবা ঙমগনি হায়খি‍।
“মালেমগী ৱাফম কয়া অমদি খল চাবা পরিংদা চঙশিনবগী মহুত্তা অচেৎপা ফিরেপ অমদা লেপ্পদগী থোরকই,” হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। অচেৎপা ৱাখল্লোন্না মুক্নবা, এনভাইরনমেন্তেল ক্রাইসিসশিং অমদি ৱাখল ৱাবগা মরী লৈনবা হকশেলগী ফীভমশিং ফাওবা থোকহল্লকই হায়খি‍। হায়রিবা ৱাফমশিং অসিগী পাম্বৈদি, ঐখোয়দা মরক্কী লম্বী চৎনবা অমদি কা হেনবা ৱাখল্লোন্দা লৈতনবা ৱাফম থম্লমখিবা ভগবান বুদ্ধনা তাকপিরম্বা লম্বীদা লৈ হায়খি‍। ৱাখৈবগী পরম অসি ঙসিসু মরু ওইরি অমদি মসিনা মালেমগী শিংনবশিং লোইশিনবদা লমজিং পীরি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি লৈরিবা মুক্নবশিং অসি মী অমদি লৈবাক্কী ঙমখৈগী ৱাংমদা লান্দুনা মীওইবা খুন্নাইনা মহৌশাগা মুক্নবসু অসুম হেনগৎলক্লি হায়খি‍। মসিনা ঐখোয়গী মালেম অসিবু খুদোংথিহনগদবা এনভাইরনমেন্তেল ক্রাইসিস অমদা পুরকই‍। শিংনব অসিগী পাউখুম ধম্মগী পরমদা মরা তাখ্রদা এসিয়াগী মান্নবা চৎনবীশিংদা য়াওরি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। হিন্দুইজম, বুদ্ধিজম, সিন্তোইজম, অমসুং অতৈ এসিয়াগী চৎনবীশিংনা ঐখোয়বু মহৌশাগা তোৎন-তিন্নদুনা লৈমিন্ননবা তাকপি তম্বি‍। ঐখোয়না ঐখোয় ইশাবু মহৌশাদগী তোখাইবা অমা ওইনা উদে, মসিগী শরুক অমা ওইনা লৌই হায়খি‍। শ্রী মোদীনা মহাত্মা গান্ধীনা থম্লম্বা ত্রস্তীসিপকী ৱাখল্লোন পল্লদুনা, ঙসি খুমাঙ চাওশিন্নবগীদমক মহৌশাগী লন শীজিন্নবা মতমদা, ঐখোয়না তুংগী মীরোলদা লৈরিবা ঐখোয়গী থৌদাংবুসু খন্নগদবনি হায়খি‍। লম্বী অসিদা চঙশিনবনা মহৌশাগী লনশিং অসি কল্লক মিহৌবগী নত্তবদা চাউখৎনবগীদমক শীজিন্নবা ঙমহনগনি হায়খি‍।
শ্রী মোদীনা মহাক মতম অমদা বুদ্ধিস্তকী মরমদা য়াম্না মরুওইবা মফম অমা ওইরম্বা ভারতকী নোংচুপথংবা মায়কৈদা লৈবা বদনগরদা চাউরকপনি হায়না ফোঙদোকখি‍। ভারতকী পার্লিয়ামেন্ততা, মহাক্না ভগবান বুদ্ধনা মহাক্কী অহান্বা ৱাফমশিং ফোঙদোকপিরম্বা শেংলবা মফম সর্নাথ য়াওনা বরানসিগী মীহুৎ ওইরি‍। ভগবান বুদ্ধগা মরী লৈনবা মফম অসিনা মহাক্কী খোঙচৎ শেম্লিবসি ফজরবা তাঞ্জা চানরুবা অমনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
“ঐখোয়না ভগবান বুদ্ধবু চেৎনা নীংজবা অসি ভারত লৈঙাক্কী খুজিল থৌরাংশিংদা মমি তাই,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। বুদ্ধিস্ত সর্কিতকী শরুক অমা ওইনা মরুওইবা বুদ্ধিস্তকী মফমশিং শম্নহন্নবা লৈঙাক্না তুরিজম ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলে হায়খি‍। হায়রিবা সর্কিত অসিদা চত্থোক চৎশিন নুংঙাইহন্নবা ‘বুদ্ধ পুর্নিমা এক্সপ্রেস’ স্পিসিএল ত্রেন হৌদোক্লে হায়খি‍। কুসিনগর ইন্তরনেস্নেল এয়রপোর্ত শঙ্গাখিবা অসি মালেমগী বুদ্ধিস্ত নীংজবা মীওইশিংদা কান্নগদবা পুৱারী ওইবা খোঙথাং অমনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। মহাক্না বোধ গয়াগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ফীভম ফগৎহন্নবা মফমসিদা তোঙান তোঙানবা চাওখি থৌরাংশিংসু লাউথোকখি অমদি মালেমগী মফম পুম্বদগী লাই নীংবশিং, স্কোলারশিং, অমসুং লম্বোইবশিংবু ভারত্তা, ভগবান বুদ্ধগী লমদমদা লাক্নবা ৱাফম থমখি‍।
নলন্দা মহাবিহরা অসি মুক্নবগী শাফুনা থুগাইবিখ্রবা পুৱারীদা খ্বায়দগী অথোইবা য়ুনিভর্সিতীশিংগী মরক্তা অমনি হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মফম অসিবু সেন্তর ওফ লর্নিং অমা ওইনা শেমগত্তুনা হিঙ্গৎহন্দুনা ভারতনা খাঙবা কন্বগী মতৌ উৎখ্রে হায়খি অমদি ভগবান বুদ্ধগী থৌজালগা লোয়ননা নলান্দা য়ুনিভর্সিতীনা মাগী হান্নগী অথোইবা মশক অদু অমুক হন্না হঞ্জিনহনবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোকখি‍। ভগবান বুদ্ধনা মহাক্কী ৱাফমশিং তাকপিরম্বা পালি লোলবু, মসিগী খুৎইশিং মাঙহন তাকহন্দনা থম্বা ঙমহন্নবা ক্লাসিকেল লোল অমা ওইনা লাউথোক্তুনা লোল অসি য়োকখৎনবা মশক থোকপা খোঙথাংশিং লৌখৎলে হায়না মহাক্না পাউদমখি‍। অরিবা খুৎইশিং মশক খঙদোক্তুনা কেতলোগ তৌনবা, বুদ্ধিজম স্কোলারশিংগী কান্ননবা দোকুমেন্তেসন অমসুং দিজিতেলাইজেসন পুক্নিং থৌগত্তুনা জ্ঞান ভারতম মিসন হৌদোকখিবগী মতাঙদসু মহাক্না পনখি‍।
শ্রী মোদীনা ভগবান বুদ্ধনা তাকপি তম্বিরম্বশিং প্রমোত তৌনবা হৌখিবা দেকেদ অসিদা লৈবাক কয়াগা খুৎশম্ননা চৎমিন্নখিবগী মতাঙদসু ফোঙদোকখি‍। অহান্বা এসিয়ন বুদ্ধিস্ত সম্মিত ইকুই কুইদ্রিঙৈদা “এসিয়া মপাঙ্গল কনখৎহনবদা বুদ্ধ ধম্মগী থৌদাং” হায়বা থীম অসিগী মখাদা ভারত্তা পাঙথোকখি, অমদি মসিগী মমাঙদা, ভারতনা অহানবা গ্লোবেল বুদ্ধিস্ত সম্মিত পাঙথোকখি হায়খি‍। নেপালগী লম্বিনিদা ইন্দিয়া ইন্তরনেস্নেল সেন্তর ফোর বুদ্ধিস্ত কলচর এন্দ হেরিতেজকী উরেপ উয়ুং তমখিবা, অমদি লম্বিনি ম্যুজিয়ম শাগৎপদা ভারতনা লৌরিবা থৌদাংগীদমক চাউথোকচবা ফাওই হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। মসিগী মথক্তা, ভগবান বুদ্ধগী ‘কন্সাইজ ওর্দর্স’ অমুক হন্না নমথোকপা অমদি মোঙ্গোলিয়ন কঞ্জুরগী ভোল্যুম ১০৮ মোঙ্গোলিয়াগী মোনাস্তরীশিংদা য়েন্থোকপগী মতাঙদসু মহাক্না পনখি‍। লৈবাক কয়াদা লৈরিবা মোনুমেন্তশিং য়োকখৎনবা ভারতনা হোৎনরিবশিং অসিনা ভগবান বুদ্ধগী লিগেসী মাঙহন্দনা থম্নবা খোঙফম চেৎশিনহল্লে হায়না মহাক্না হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা হন্দক্কী SAMVAD ইদিসন অসিদা লাইনিংগী রাউন্দতেবল অমা পাঙথোক্তুনা, খেন্নবা লাইনিংগী লুচিংবশিং পুনশিন্নবসিদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। ফম্পাক অসিদগী মমল নাইদ্রবা ৱাখল্লোনশিং থোরক্তুনা, হেন্না পুকচেল খোইজেল তিন্নবা মালেম অমা শেম্লকপা ঙমগনি হায়না মহাক্না থাজবা ফোঙদোকখি‍। শ্রী মোদীনা কন্ফরেন্স অসি থৌবু ওইদুনা পাঙথোকপগীদমক থাইলেন্দগী মীয়াম অমদি লৈঙাক্কী মফমদা থাগৎপা ফোঙদোকখি‍। অফবা থৌদাং অসিবু মাঙদা পুখৎনবা পুল্লিবা শরুক য়ারিবা পুম্নমক্কী মফমদা মহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীখি‍। ধম্মগী মঙালনা ঐখোয়বু ইং-তপ্পা, খুমাঙ চাওশিনবা অমদি নুংঙাই য়াইফবা চক অমগী মায়কৈদা লমজিংখিগনি হায়না থাজবা ফোঙদোক্তুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি‍।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi's remarks during SAMVAD programme in Thailand
14 FEB 2025 10:04AM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi delivered his remarks, during the SAMVAD programme organised in Thailand, via video message today. Addressing the gathering, he expressed his honor of joining the edition of SAMVAD in Thailand, commending the distinguished institutions and individuals from India, Japan, and Thailand for making the event possible. He extended his greetings to all participants.
The Prime Minister took the opportunity to remember his friend, Mr. Shinzo Abe, highlighting that the idea of SAMVAD emerged from their conversations in 2015. Since then, SAMVAD has travelled across various countries, fostering debate, dialogue, and deeper understanding.
Highlighting his delight that this edition of SAMVAD is taking place in Thailand, a country with rich culture, history, and heritage, Shri Modi emphasized that Thailand stands as a beautiful example of the shared philosophical and spiritual traditions of Asia.
Underlining the deep cultural ties shared by India and Thailand, spanning over two thousand years, the Prime Minister remarked that the Ramayana and Ramakien connect the two nations and that their shared reverence for Bhagwan Buddha unites them. He noted that when India sent holy relics of Bhagwan Buddha to Thailand last year, millions of devotees paid their respects. Shri Modi emphasized the vibrant partnership across multiple sectors between India and Thailand, mentioning that India’s ‘Act East’ policy and Thailand’s ‘Act West’ policy complement each other, promoting mutual progress and prosperity. He remarked that this conference marks another successful chapter in the friendship between the two nations.
Highlighting the theme of SAMVAD, which speaks of the Asian Century, Shri Modi noted that while people often refer to Asia’s economic rise, this conference highlights that the Asian Century is not just about economic value but also about social values. He emphasized that the teachings of Bhagwan Buddha can guide the world in creating a peaceful and progressive era, and his wisdom holds the power to lead towards a human-centric future.
Talking about one of the core themes of SAMVAD—conflict avoidance, the Prime Minister remarked that conflicts often arise from the belief that only one path is correct while others are wrong. He cited Bhagwan Buddha's insight on this issue, noting that some people cling to their own views and argue, seeing only one side as true. He emphasized that multiple perspectives can exist on the same issue. He referenced the Rig Veda, stating that when we acknowledge that truth may be seen through different lenses, we can avoid conflict.
Shri Modi highlighted another cause of conflict—perceiving others as fundamentally different from ourselves. He remarked that differences lead to distance, and distance can turn into discord. To counter this, he cited a verse from the Dhammapada, which states that everyone fears pain and death. He emphasized that by recognizing others as similar to ourselves, we can ensure that no harm or violence occurs. He added that if these words are followed, conflict can be avoided.
“Many of the world’s issues stem from taking extreme positions rather than a balanced approach”, said Shri Modi. He highlighted that extreme views lead to conflicts, environmental crises, and even stress-related health problems. He emphasized that the solution to these challenges lies in the teachings of Bhagwan Buddha, who urged us to follow the Middle Path and avoid extremes. The principle of moderation, he noted, remains relevant today and offers guidance in addressing global challenges.
The Prime Minister observed that conflicts today extend beyond people and nations, with humanity increasingly in conflict with nature. He remarked that this has led to an environmental crisis that threatens our planet. He emphasized that the answer to this challenge lies in the shared traditions of Asia, rooted in the principles of Dhamma. He mentioned that Hinduism, Buddhism, Shintoism, and other Asian traditions teach us to live in harmony with nature. He stated that we do not see ourselves as separate from nature but as a part of it. Shri Modi highlighted the concept of trusteeship, as advocated by Mahatma Gandhi, and emphasized that when using natural resources for progress today, we must also consider our responsibility to future generations. He remarked that this approach ensures that resources are used for growth, not greed.
Shri Modi remarked that he hails from Vadnagar, a small town in western India that was once a great seat of Buddhist learning. In the Indian Parliament, he represents Varanasi, which includes Sarnath, the sacred place where Bhagwan Buddha delivered his first discourse. He noted that it is a beautiful coincidence that places associated with Bhagwan Buddha have shaped his journey.
“Our reverence for Bhagwan Buddha is reflected in the policies of the Indian Government”, said the Prime Minister. He mentioned that they have developed tourism infrastructure to connect important Buddhist sites as part of the Buddhist Circuit. He remarked that the ‘Buddha Purnima Express’ special train has been launched to facilitate travel within this circuit. He emphasized that the inauguration of the Kushinagar International Airport is a historic step that benefits international Buddhist pilgrims. He also announced various development initiatives for Bodh Gaya to enhance its infrastructure and warmly invited pilgrims, scholars, and monks from around the world to visit India, the land of Bhagwan Buddha.
Remarking that Nalanda Mahavihara was one of the greatest universities in history, destroyed centuries ago by the forces of conflict, the Prime Minister emphasized that India has shown resilience by reviving it as a center of learning and expressed confidence that Nalanda University will regain its former glory with the blessings of Bhagwan Buddha. He highlighted the significant step taken to promote Pali, the language in which Bhagwan Buddha delivered his teachings, by declaring it a classical language to ensure the preservation of its literature. He also mentioned the launch of the Gyan Bharatam mission to identify and catalog ancient manuscripts, encouraging documentation and digitalization for the benefit of scholars of Buddhism.
Shri Modi highlighted the collaboration with many nations over the past decade to promote the teachings of Bhagwan Buddha. He noted that the First Asian Buddhist Summit was recently held in India under the theme ‘The Role of Buddha Dhamma in Strengthening Asia,’ and earlier, India hosted the First Global Buddhist Summit. He mentioned having the honor of laying the foundation stone for the India International Center for Buddhist Culture & Heritage at Lumbini, Nepal, and India's contribution to the construction of the Lumbini Museum. Additionally, he pointed out the reprinting and distribution of the ‘Concise Orders’ of Lord Buddha, Mongolian Kanjur of 108 volumes, to monasteries in Mongolia. He remarked that India's efforts in the conservation of monuments in many countries reinforce the commitment to Bhagwan Buddha’s legacy.
Prime Minister remarked that it is encouraging that this edition of SAMVAD is hosting a religious roundtable, bringing together diverse religious leaders. He expressed confidence that valuable insights will emerge from this platform, shaping a more harmonious world. Shri Modi extended his gratitude to the people and Government of Thailand for hosting the conference. He offered his best wishes to all participants who have gathered to advance this noble mission. He concluded by expressing hope that the light of Dhamma will continue to guide us toward an era of peace, progress, and prosperity.