Prime Minister's Office
Text of PM's remarks during SAMVAD programme in Thailand
14 FEB 2025 10:20AM by PIB Delhi
Namo Buddhaya!
It is an honour to join you all for this edition of SAMVAD in Thailand. Many distinguished institutions and individuals from India, Japan, and Thailand are working to make this event possible. I commend all of them for their efforts and extend my greetings to all participants.
Friends,
I take this opportunity to remember my friend, Mr. Shinzo Abe. In 2015, the idea of SAMVAD emerged from my conversations with him. Since then, SAMVAD has travelled across various countries, fostering debate, dialogue, and deeper understanding
Friends,
I am delighted that this edition of SAMVAD is taking place in Thailand. Thailand has a rich culture, history, and heritage. It stands as a beautiful example of the shared philosophical and spiritual traditions of Asia.
Friends,
India and Thailand share deep cultural ties that span over two thousand years. The Ramayana and Ramakien connect us. Our shared reverence for Bhagwan Buddha unites us. Last year, when we sent holy relics of Bhagwan Buddha to Thailand, millions of devotees paid their respects. Our nations also share a vibrant partnership across multiple sectors. India’s ‘Act East’ policy and Thailand’s ‘Act West’ policy complement each other, promoting mutual progress and prosperity. This conference marks another successful chapter in our friendship.
Friends,
The theme of SAMVAD speaks of the Asian Century. When people use this term, they often refer to Asia’s economic rise. However, this conference highlights that the Asian Century is not just about economic value but also about social values. The teachings of Bhagwan Buddha can guide the world in creating a peaceful and progressive era. His wisdom holds the power to lead us towards a human-centric future.
Friends,
One of the core themes of SAMVAD is conflict avoidance. Often, conflicts arise from the belief that only our path is correct while all others are wrong. Bhagwan Buddha offers insight into this issue:
इमेसु किर सज्जन्ति, एके समणब्राह्मणा |
विग्गय्ह नं विवदन्ति,
जना एकंगदस्सिनो ||
This means that some people cling to their own views and argue, seeing only one side as true. But multiple perspectives can exist on the same issue. This is why the Rig Veda states:
एकं सद्विप्रा बहु॒धा वदन्ति |
When we acknowledge that truth may be seen through different lenses, we can avoid conflict.
Friends,
Another cause of conflict is perceiving others as fundamentally different from ourselves. Differences lead to distance, and distance can turn into discord.To counter this, a verse from the Dhammapada states:
सब्बे तसन्ति दण्डस्स, सब्बे भायन्ति मच्चुनो |
अत्तानं उपमं कत्वा, न हनेय्य न घातये ||
This means that everyone fears pain and death. By recognizing others as similar to ourselves, we can ensure that no harm or violence occurs. If these words are followed, conflict can be avoided.
Friends,
Many of the world’s issues stem from taking extreme positions rather than a balanced approach. Extreme views lead to conflicts, environmental crises, and even stress-related health problems. The solution to such challenges lies in the teachings of Bhagwan Buddha. He urged us to follow the Middle Path and avoid extremes. The principle of moderation remains relevant today and offers guidance in addressing global challenges.
Friends,
Today, conflicts extend beyond people and nations- humanity is increasingly in conflict with nature. This has led to an environmental crisis that threatens our planet. The answer to this challenge lies in the shared traditions of Asia, rooted in the principles of Dhamma. Hinduism, Buddhism, Shintoism, and other Asian traditions teach us to live in harmony with nature. We do not see ourselves as separate from nature but as a part of it. We believe in the concept of trusteeship, as advocated by Mahatma Gandhi. When using natural resources for progress today, we must also consider our responsibility to future generations. This approach ensures that resources are used for growth, not greed.
Friends,
I hail from Vadnagar, a small town in western India that was once a great seat of Buddhist learning. In the Indian Parliament, I represent Varanasi, which includes Sarnath. Sarnath is the sacred place where Bhagwan Buddha delivered his first discourse. It is a beautiful coincidence that places associated with Bhagwan Buddha have shaped my journey.
Friends,
Our reverence for Bhagwan Buddha is reflected in the policies of our government. We have developed tourism infrastructure to connect important Buddhist sites as part of the Buddhist Circuit. The ‘Buddha Purnima Express’ special train has been launched to facilitate travel within this circuit. The inauguration of the Kushinagar International Airport is a historic step that benefits international Buddhist pilgrims. Recently, we have announced various development initiatives for Bodh Gaya to enhance its infrastructure. I warmly invite pilgrims, scholars, and monks from around the world to visit India, the land of Bhagwan Buddha.
Friends,
Nalanda Mahavihara was one of the greatest universities in history. It was destroyed centuries ago by the forces of conflict. But we have shown our resilience by now reviving it as a center of learning. With the blessings of Bhagwan Buddha, I am confident that Nalanda University will regain its former glory. A significant step has also been taken to promote Pali, the language in which Bhagwan Buddha delivered his teachings. Pali has been declared a classical language by our government, ensuring the preservation of its literature. Additionally, we have launched the Gyan Bharatam mission to identify and catalog ancient manuscripts. This will encourage documentation and digitalization for the benefit of scholars of Buddhism.
Friends,
Over the past decade, we have collaborated with many nations to promote the teachings of Bhagwan Buddha. Recently, the First Asian Buddhist Summit was held in India under the theme ‘The Role of Buddha Dhamma in Strengthening Asia. Earlier, India hosted the First Global Buddhist Summit. I had the honor of laying the foundation stone for the India International Center for Buddhist Culture & Heritage at Lumbini, Nepal. India has also contributed to the construction of the Lumbini Museum. Further, the ‘Concise Orders’ of Lord Buddha, Mongolian Kanjur of 108 volumes, were reprinted in India and distributed to monasteries in Mongolia. Our efforts in conservation of monuments in many countries, reinforce our commitment to Bhagwan Buddha’s legacy.
Friends,
It is encouraging that this edition of SAMVAD is hosting a religious roundtable, bringing together diverse religious leaders. I am confident that valuable insights will emerge from this platform, shaping a more harmonious world. Once again, I extend my gratitude to the people and Government of Thailand for hosting this conference. My best wishes to all participants who have gathered here to advance this noble mission. May the light of Dhamma continue to guide us toward an era of peace, progress, and prosperity.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଥାଇଲାଣ୍ଡରେ ସମ୍ୱାଦ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
14 FEB 2025 10:20AM by PIB Bhubaneshwar
ନମୋ ବୁଦ୍ଧାୟ!
ଥାଇଲାଣ୍ଡରେ ସମ୍ୱାଦର ଏହି ସଂସ୍କରଣରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗଦେବା ମୋ ପାଇଁ ସମ୍ମାନର ବିଷୟ। ଭାରତ, ଜାପାନ ଏବଂ ଥାଇଲାଣ୍ଡର ଅନେକ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ଭବ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି ଏବଂ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ
ମୁଁ ଏହି ଅବସରରେ ମୋର ବନ୍ଧୁ ଶ୍ରୀ ସିଞ୍ଜୋ ଆବେଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରୁଛି। 2015 ରେ, ସମ୍ୱାଦର ଧାରଣା ତାଙ୍କ ସହିତ ମୋର ବାର୍ତ୍ତାଳାପରୁ ବାହାରିଥିଲା | ସେହିଦିନ ଠାରୁ, ସମ୍ୱାଦ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରେ ଯାତ୍ରା କରିଛି, ବିଚାର ବିମର୍ଶ, ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ଏବଂ ଗଭୀର ବୁଝାମଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି
ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ସମ୍ୱାଦର ଏହି ସଂସ୍କରଣ ଥାଇଲାଣ୍ଡରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ଥାଇଲାଣ୍ଡର ସଂସ୍କୃତି, ଇତିହାସ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ବହୁତ ସମୃଦ୍ଧ ରହିଛି। ଏହା ଏସିଆର ମିଳିତ ଦାର୍ଶନିକ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପରମ୍ପରାର ଏକ ସୁନ୍ଦର ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି |
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତ ଏବଂ ଥାଇଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇ ହଜାର ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟର ଗଭୀର ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି। ରାମାୟଣ ଏବଂ ରାମାକିଏନ ଆମକୁ ଯୋଡ଼ିଥାଏ। ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମର ସହଭାଗୀ ଶ୍ରଦ୍ଧା ଆମକୁ ଏକତ୍ରିତ କରିଥାଏ। ଗତ ବର୍ଷ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ପବିତ୍ର ଅବଶେଷ ଥାଇଲାଣ୍ଡ ପଠାଇଥିଲୁ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭକ୍ତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ଆମ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଭାଗିଦାରୀର ଅଂଶୀଦାର। ଭାରତର 'ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ "ନୀତି ଏବଂ ଥାଇଲାଣ୍ଡର' ଆକ୍ଟ ୱେଷ୍ଟ" ନୀତି ପରସ୍ପରର ପରିପୂରକ, ଯାହା ପାରସ୍ପରିକ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଆମ ବନ୍ଧୁତ୍ୱର ଆଉ ଏକ ସଫଳ ଅଧ୍ୟାୟକୁ ଚିହ୍ନିତ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ସମ୍ୱାଦର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଏସୀୟ ଶତାବ୍ଦୀର କଥା କହୁଛି। ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଏହି ଶବ୍ଦ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି, ସେମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ଏସିଆର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରନ୍ତି | ତେବେ, ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଏହା ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି ଯେ ଏସୀୟ ଶତାବ୍ଦୀ କେବଳ ଆର୍ଥିକ ମୂଲ୍ୟ ବିଷୟରେ ନୁହେଁ ବରଂ ସାମାଜିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି । ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଯୁଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିପାରିବ। ତାଙ୍କର ଜ୍ଞାନ ଆମକୁ ମାନବ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡକୁ ଆଗେଇ ନେବାର ଶକ୍ତି ଧାରଣ କରିଛି।
ସାଥିମାନେ,
'ସମ୍ବାଦ'ର ଅନ୍ୟତମ ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି ସଂଘର୍ଷ ଏଡ଼ାଇବା। ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ ଏହି ବିଶ୍ୱାସରୁ ବିବାଦ ଉପୁଜିଥାଏ ଯେ କେବଳ ଆମର ମାର୍ଗ ଠିକ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସବୁ ଭୁଲ । ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି:
ଇମେସୁ ଫିର ସଜ୍ଜନ୍ତି,
ଏକେ ସମଣବ୍ରାହ୍ମଣଃ
ବିଗ୍ଗହ୍ୟ ନଂ ବିବିଦନ୍ତି,
ଜନା ଏବଂ ଗବସ୍ତିନୋ ।
ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି କିଛି ଲୋକ କେବଳ ଗୋଟିଏ ପକ୍ଷକୁ ସତ ବୋଲି ଦେଖି ନିଜ ମତକୁ ଧରି ଯୁକ୍ତିତର୍କ କରନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଏକାଧିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରହିପାରେ। ସେଥିପାଇଁ ଋଗବେଦରେ କୁହାଯାଇଛି: ଏକଂ ସଦବିପ୍ରା ବହୁ ଧା ବଦନ୍ତି ।
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁ ଯେ ସତ୍ୟକୁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଲେନ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଖାଯାଇପାରେ, ଆମେ ସଂଘର୍ଷକୁ ଏଡାଇ ପାରିବା |
ସାଥିମାନେ
ସଂଘର୍ଷର ଅନ୍ୟ ଏକ କାରଣ ହେଉଛି ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ନିଜଠାରୁ ମୌଳିକ ଭାବରେ ଭିନ୍ନ ଭାବରେ ଅନୁଭବ କରିବା | ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦୂରତା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ଏବଂ ଦୂରତା ବିଭେଦରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରେ । ଏହାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଧମ୍ମାପଦର ଏକ ଶବ୍ଦରେ କୁହାଯାଇଛି:
ସବ୍ବେ ତସନ୍ତି ଦଣ୍ଡସ୍ସ, ସବ୍ବେ ଭାୟନ୍ତି ମଚ୍ଚୁନୋ |
ଅତ୍ତାନଂ ଉପମଂ କତ୍ୱା, ନ ହନେୟ୍ୟ ନ ଘାତୟେ ||
ଅର୍ଥାତ୍ ସମସ୍ତେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଓ ମୃତ୍ୟୁକୁ ଭୟ କରନ୍ତି। ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ନିଜ ଭଳି ମାନ୍ୟତା ଦେଇ ଆମେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିପାରିବା ଯେ କୌଣସି କ୍ଷତି କିମ୍ବା ହିଂସା ନ ଘଟେ । ଯଦି ଏହି ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁସରଣ କରାଯାଏ, ତେବେ ସଂଘର୍ଷକୁ ଏଡ଼ାଇ ଦିଆଯାଇପାରିବ।
ସାଥିମାନେ
ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ସମସ୍ୟା ସନ୍ତୁଳିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଚରମ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥାଏ। ଅତିବାଦୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସଂଘର୍ଷ, ପରିବେଶ ସଙ୍କଟ ଏବଂ ଏପରିକି ଚାପ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ଏଭଳି ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ। ସେ ଆମକୁ ମଧ୍ୟପଥ ଅନୁସରଣ କରିବା ଏବଂ ଏହା ସହିତ ସମସ୍ୟାର ସୀମାକୁ ଏଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସଂଯମର ନୀତି ଆଜି ମଧ୍ୟ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ରହିଛି ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଲୋକମାନେ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ବାହାରେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ବ୍ୟାପିବାରେ ଲାଗିଛି-ମାନବିକତା ପ୍ରକୃତି ସହିତ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରେ ରହିଛି। ଏହା ଏକ ପରିବେଶ ସଙ୍କଟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଯାହା ଆମ ଗ୍ରହକୁ ବିପଦରେ ପକାଇଛି। ଏହି ଆହ୍ୱାନର ଉତ୍ତର ଏସିଆର ସହଭାଗୀ ପରମ୍ପରାରେ ରହିଛି, ଯାହା ଧମ୍ମର ନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ। ହିନ୍ଦୁ ଧର୍ମ, ବୌଦ୍ଧ ଧର୍ମ, ସିଣ୍ଟୋ ଧର୍ମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଏସୀୟ ପରମ୍ପରା ଆମକୁ ପ୍ରକୃତି ସହିତ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନଯାପନ କରିବାକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ। ଆମେ ନିଜକୁ ପ୍ରକୃତିଠାରୁ ଅଲଗା ନୁହେଁ ବରଂ ଏହାର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଦେଖୁ। ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ଟ୍ରଷ୍ଟିସିପ୍ ଧାରଣାରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ। ଆଜି ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ବଳର ଉପଯୋଗ କରିବା ସମୟରେ, ଆମେ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପ୍ରତି ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବିଚାର କରିବା ଉଚିତ। ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ସମ୍ବଳର ଉପଯୋଗ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କରାଯାଏ, ଲୋଭ ପାଇଁ ନୁହେଁ।
ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ ପଶ୍ଚିମ ଭାରତର ଏକ ଛୋଟ ସହର ବଡ଼ନଗରରୁ ଆସିଛି, ଯାହା ଏକଦା ବୌଦ୍ଧ ଶିକ୍ଷାର ଏକ ମହାନ କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା। ଭାରତୀୟ ସଂସଦରେ ମୁଁ ବାରାଣସୀର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସାରନାଥ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ରହିଛି। ସାରନାଥ ହେଉଛି ସେହି ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନ ଯେଉଁଠାରେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ବକ୍ତୃତା ଦେଇଥିଲେ। ଏହା ଏକ ସୁନ୍ଦର ସଂଯୋଗ ଯେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ମୋର ଯାତ୍ରାକୁ ରୂପ ଆକାର ଦେଇଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମର ଶ୍ରଦ୍ଧା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ନୀତିରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି। ବୌଦ୍ଧ ସର୍କିଟ୍ର ଅଂଶବିଶେଷ ଭାବେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୌଦ୍ଧ ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଆମେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ କରିଛୁ। ଏହି ସର୍କିଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସୁବିଧା ପାଇଁ 'ବୁଦ୍ଧ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍' ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। କୁଶୀନଗର ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦରର ଉଦଘାଟନ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବୌଦ୍ଧ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ | ନିକଟରେ, ଆମେ ବୋଧଗୟା ପାଇଁ ଏହାର ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଘୋଷଣା କରିଛୁ। ମୁଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରୁ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ, ବିଦ୍ୱାନ ଏବଂ ଭିକ୍ଷୁମାନଙ୍କୁ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଭୂମି ଭାରତ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ନାଳନ୍ଦା ମହାବିହାର ଇତିହାସର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଥିଲା। ଏହା ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସଂଘର୍ଷ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଧ୍ୱଂସ ହୋଇଯାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହାକୁ ଏକ ଶିକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରି ଆମେ ଆମର ନମନୀୟତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛୁ। ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ, ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏହାର ପୂର୍ବ ଗୌରବ ପୁନର୍ବାର ହାସଲ କରିବ। ଯେଉଁ ଭାଷାରେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ତାଙ୍କର ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ, ସେହି ପାଲି ଭାଷାର ପ୍ରଚାର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ପାଲି ଭାଷାକୁ ଆମ ସରକାର ଏକ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷା ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏହାର ସାହିତ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ପ୍ରାଚୀନ ପାଣ୍ଡୁଲିପିଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଏହା ବୌଦ୍ଧ ଧର୍ମର ବିଦ୍ୱାନମାନଙ୍କ ଲାଭ ପାଇଁ ଡକୁମେଣ୍ଟେସନ୍ ଏବଂ ଡିଜିଟାଇଜେସନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ସାଥିମାନେ,
ବିଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ରାଷ୍ଟ୍ର ସହିତ ସହଯୋଗ କରିଛୁ। ନିକଟରେ, ପ୍ରଥମ ଏସୀୟ ବୌଦ୍ଧ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତରେ 'ଏସିଆକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ବୁଦ୍ଧ ଧମ୍ମର ଭୂମିକା' ବିଷୟବସ୍ତୁ ଅଧୀନରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ପ୍ରଥମ ବିଶ୍ୱ ବୌଦ୍ଧ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା। ନେପାଳର ଲୁମ୍ବିନୀରେ ବୌଦ୍ଧ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ପାଇଁ ଭାରତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କେନ୍ଦ୍ରର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଥିଲା। ଲୁମ୍ବିନୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି। ଆହୁରି, 108 ଖଣ୍ଡ ବିଶିଷ୍ଟ ମଙ୍ଗୋଲୀୟ କଞ୍ଜୁର, ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ 'ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଆଦେଶ' ଭାରତରେ ପୁନଃମୁଦ୍ରିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ମଙ୍ଗୋଲିଆର ମଠଗୁଡ଼ିକୁ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ଅନେକ ଦେଶରେ ସ୍ମାରକୀଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ପ୍ରୟାସ, ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ପରମ୍ପରା ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଏହା ଉତ୍ସାହଜନକ ଯେ ସମ୍ୱାଦର ଏହି ସଂସ୍କରଣରେ ବିଭିନ୍ନ ଧାର୍ମିକ ନେତାମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରି ଏକ ଧାର୍ମିକ ଗୋଲଟେବୁଲ ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହି ମଞ୍ଚରୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ବାହାରିବ, ଏକ ଅଧିକ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱ ଗଠନ କରିବ। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଥାଇଲାଣ୍ଡର ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ଏହି ମହାନ ଅଭିଯାନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏଠାରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା। ଧମ୍ମର ଆଲୋକ ଆମକୁ ଶାନ୍ତି, ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ଯୁଗ ଆଡକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଛି।