Prime Minister's Office
Text of PM's remarks during SAMVAD programme in Thailand
14 FEB 2025 10:20AM by PIB Delhi
Namo Buddhaya!
It is an honour to join you all for this edition of SAMVAD in Thailand. Many distinguished institutions and individuals from India, Japan, and Thailand are working to make this event possible. I commend all of them for their efforts and extend my greetings to all participants.
Friends,
I take this opportunity to remember my friend, Mr. Shinzo Abe. In 2015, the idea of SAMVAD emerged from my conversations with him. Since then, SAMVAD has travelled across various countries, fostering debate, dialogue, and deeper understanding
Friends,
I am delighted that this edition of SAMVAD is taking place in Thailand. Thailand has a rich culture, history, and heritage. It stands as a beautiful example of the shared philosophical and spiritual traditions of Asia.
Friends,
India and Thailand share deep cultural ties that span over two thousand years. The Ramayana and Ramakien connect us. Our shared reverence for Bhagwan Buddha unites us. Last year, when we sent holy relics of Bhagwan Buddha to Thailand, millions of devotees paid their respects. Our nations also share a vibrant partnership across multiple sectors. India’s ‘Act East’ policy and Thailand’s ‘Act West’ policy complement each other, promoting mutual progress and prosperity. This conference marks another successful chapter in our friendship.
Friends,
The theme of SAMVAD speaks of the Asian Century. When people use this term, they often refer to Asia’s economic rise. However, this conference highlights that the Asian Century is not just about economic value but also about social values. The teachings of Bhagwan Buddha can guide the world in creating a peaceful and progressive era. His wisdom holds the power to lead us towards a human-centric future.
Friends,
One of the core themes of SAMVAD is conflict avoidance. Often, conflicts arise from the belief that only our path is correct while all others are wrong. Bhagwan Buddha offers insight into this issue:
इमेसु किर सज्जन्ति, एके समणब्राह्मणा |
विग्गय्ह नं विवदन्ति,
जना एकंगदस्सिनो ||
This means that some people cling to their own views and argue, seeing only one side as true. But multiple perspectives can exist on the same issue. This is why the Rig Veda states:
एकं सद्विप्रा बहु॒धा वदन्ति |
When we acknowledge that truth may be seen through different lenses, we can avoid conflict.
Friends,
Another cause of conflict is perceiving others as fundamentally different from ourselves. Differences lead to distance, and distance can turn into discord.To counter this, a verse from the Dhammapada states:
सब्बे तसन्ति दण्डस्स, सब्बे भायन्ति मच्चुनो |
अत्तानं उपमं कत्वा, न हनेय्य न घातये ||
This means that everyone fears pain and death. By recognizing others as similar to ourselves, we can ensure that no harm or violence occurs. If these words are followed, conflict can be avoided.
Friends,
Many of the world’s issues stem from taking extreme positions rather than a balanced approach. Extreme views lead to conflicts, environmental crises, and even stress-related health problems. The solution to such challenges lies in the teachings of Bhagwan Buddha. He urged us to follow the Middle Path and avoid extremes. The principle of moderation remains relevant today and offers guidance in addressing global challenges.
Friends,
Today, conflicts extend beyond people and nations- humanity is increasingly in conflict with nature. This has led to an environmental crisis that threatens our planet. The answer to this challenge lies in the shared traditions of Asia, rooted in the principles of Dhamma. Hinduism, Buddhism, Shintoism, and other Asian traditions teach us to live in harmony with nature. We do not see ourselves as separate from nature but as a part of it. We believe in the concept of trusteeship, as advocated by Mahatma Gandhi. When using natural resources for progress today, we must also consider our responsibility to future generations. This approach ensures that resources are used for growth, not greed.
Friends,
I hail from Vadnagar, a small town in western India that was once a great seat of Buddhist learning. In the Indian Parliament, I represent Varanasi, which includes Sarnath. Sarnath is the sacred place where Bhagwan Buddha delivered his first discourse. It is a beautiful coincidence that places associated with Bhagwan Buddha have shaped my journey.
Friends,
Our reverence for Bhagwan Buddha is reflected in the policies of our government. We have developed tourism infrastructure to connect important Buddhist sites as part of the Buddhist Circuit. The ‘Buddha Purnima Express’ special train has been launched to facilitate travel within this circuit. The inauguration of the Kushinagar International Airport is a historic step that benefits international Buddhist pilgrims. Recently, we have announced various development initiatives for Bodh Gaya to enhance its infrastructure. I warmly invite pilgrims, scholars, and monks from around the world to visit India, the land of Bhagwan Buddha.
Friends,
Nalanda Mahavihara was one of the greatest universities in history. It was destroyed centuries ago by the forces of conflict. But we have shown our resilience by now reviving it as a center of learning. With the blessings of Bhagwan Buddha, I am confident that Nalanda University will regain its former glory. A significant step has also been taken to promote Pali, the language in which Bhagwan Buddha delivered his teachings. Pali has been declared a classical language by our government, ensuring the preservation of its literature. Additionally, we have launched the Gyan Bharatam mission to identify and catalog ancient manuscripts. This will encourage documentation and digitalization for the benefit of scholars of Buddhism.
Friends,
Over the past decade, we have collaborated with many nations to promote the teachings of Bhagwan Buddha. Recently, the First Asian Buddhist Summit was held in India under the theme ‘The Role of Buddha Dhamma in Strengthening Asia. Earlier, India hosted the First Global Buddhist Summit. I had the honor of laying the foundation stone for the India International Center for Buddhist Culture & Heritage at Lumbini, Nepal. India has also contributed to the construction of the Lumbini Museum. Further, the ‘Concise Orders’ of Lord Buddha, Mongolian Kanjur of 108 volumes, were reprinted in India and distributed to monasteries in Mongolia. Our efforts in conservation of monuments in many countries, reinforce our commitment to Bhagwan Buddha’s legacy.
Friends,
It is encouraging that this edition of SAMVAD is hosting a religious roundtable, bringing together diverse religious leaders. I am confident that valuable insights will emerge from this platform, shaping a more harmonious world. Once again, I extend my gratitude to the people and Government of Thailand for hosting this conference. My best wishes to all participants who have gathered here to advance this noble mission. May the light of Dhamma continue to guide us toward an era of peace, progress, and prosperity.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
থাইলেন্দা পাংথোকপা সমবাদ থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা মপুংফাবা ৱারোল
14 FEB 2025 10:20AM by PIB Imphal
নমো বুদ্ধয়া!
থাইলেন্দা পাংথোকপা সমবাদ থৌরমদা শরুক য়াবা অসি লাইবক ফবনি। থৌরম অসি পাংথোক্নবা ভারত, জপান অমসুং থাইলেন্দগী লোয়শঙশিং অমসুং লনাই মীওই কয়া থবক তৌরি। থৌরম অসি শরুক য়ারিবা মীওই খুদিংমক্ত ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি অমসুং মখোয়গী থবকশিংগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঐনা ঐগী মরুপ সিনজো অবে নিংশিংলি। ২০১৫ দা, ঐনা মহাক্কা ৱারি শানবদা সমবাদকী ৱাখল লাকখিবনি। মতম অদুদগী, লৈবাক কয়া শীনবা থুংনা সমবাদনা চৎখি, খন্ন-নৈনবা, ৱারি শানবা অমসুং মমুৎ তানা খঙবা হেনগৎখি।
মরুপশিং,
হন্দক থাইলেন্দা সমবাদ পাংথোকপা অসিদা ঐ অপেনবা ফাওই। থাইলেন্দগী ইনাকখুল্লবা নাৎ, পুৱারি অমসুং চৎনবী লৈরি। লৈবাক অসি এসিয়াদা ফিলোসোফিকেল অমসুং অধ্যাতিক্কী চৎনবীশিংগী ফজরবা খুদম অমনি।
মরুপশিং,
চহি লিশিং ২ হেন্না ভারত অমসুং থাইলেন্দ অচেৎপা নাৎকী মরীশিং লৈনরক্লি। রামায়ন অমসুং রামাকিয়েন্না ঐখোয় শম্নহল্লি। ভগবান বুদ্ধনা ঐখোয় শম্নহল্লি। হৌখিবা চহিদা, ঐখোয়না ভগবান বুদ্ধগী শেংলবা হকচাংগী শরুকশিং থাইলেন্দা থাখিবা মতমদা, ভক্ত মিল্লিয়ন কয়ানা মখোয়গী ইকায়খুম্নবা উৎখি। লৈবাক অনি অসিনা হিরম কয়াদা অচেৎপা মরীশিং লৈনরি। ভারতকী এক্ত ইস্ত পোলিসি অমসুং থাইলেন্দগী এক্ত ৱেস্ত পোলিসিনা অমনা অমগী মতেং পাংনরি, অমনা অমগী চাউখৎপদা মতেং পীনরি। মীফম অসি ঐখোয়গী মরুপ-মপাং ওইবগী অতোপ্পা মাইপাকপগী পন্দুব অমনি।
মরুপশিং,
সমবাদকী থিম অসি এসিয়াগী চহিচানা ওইরি। মীয়াম্না ৱাহৈ অসি শীজিন্নবা মতমদা, মখোয়না য়াম্না তোইনা এসিয়াগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলকপা অসি পল্লি। অদুবু হন্দক্কী মীফম অসিদা এসিয়াগী চহিচা অসিনা শেন-থুমগী ৱাফম খক নত্তনা খুন্নাইগী গুনশিংশু পল্লি। শান্তি লৈবা অমসুং চাউখৎপা যুগ অমা শেমগৎপদা ভগবান বুদ্ধগী পাউতাকশিংনা মালেম অসি লমজিংগনি। মীওই খুন্নাইগী য়াইফনবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎনবা ঐখোয় লমজিংনবা মহাক্কী লৌশিংনা থৌনা পীরি।
মরুপশিং,
সমবাদকী মরুওইবা থিমশিংগী মনুংদা অমদি খৎন-চৈনবা তৌদবা অসিনি। ঐখোয়গী লম্বী অসি খক্তনা অচুম্বনি অদুগা অতোপ্পশিংগা অরানবনি হায়বা থাজবা অসিদগী মুক্নবশিং থোক্লকই। হিরম অসিদা ভগবান বুদ্ধনা লৌশিং পীখি:
इमेसु किर सज्जन्ति, एके समणब्राह्मणा |
विग्गय्ह नं विवदन्ति,
जना एकंगदस्सिनो ||
মসিনা হায়রি মদুদি মীওই খরনা মখোয় মশাগী ৱাখল্লোন্দা য়ান্দুনা লৈ অমসুং মরৈ য়েৎলি, নাকল অমা খক অচুম্বা ওইনা উদুনা লৈ। অদুবু চপ মান্নবা থবক অমদা তোঙান তোঙানবা মিৎয়েংশিং লৈগনি। মরম অদুনা মসি করিগীনো হায়বা রিগ বেদনা হায়রি:
एकं सद्विप्रा बहु॒धा वदन्ति |
তোঙান-তোঙানবা লেন্সশিংগী খুৎথাংদা ঐখোয়না অচুম্বা খঙলকপা মতমদা, ঐখোয় খৎনবা লৈরোই।
মরুপশিং,
মুক্নবা লাকপগী অতোপ্পা মরম অমনা অতোপ্পশিং মখোয়দগী তোঙান্নবা উবা অসিনি। খেন্নবশিংনা লাপথোকহল্লি অমসুং লাপথোক্নবনা নুংশিনদবা ওইরকই। মসি থেংননবা, ধাম্মাপাদদা হায়রি:
सब्बे तसन्ति दण्डस्स, सब्बे भायन्ति मच्चुनो |
अत्तानं उपमं कत्वा, हनेय्य घातये ||
মসিনা হায়রি মদুদি মীওই খুদিংমক চৈনা অমসুং শিবা কি। অতোপ্পশিং ঐখোয়গা চপ মান্নৈ হায়না খঙবদা, ঐখোয়না অমাং-আতা অমসুং হিংশা থোকহল্লোই। করিগুম্বা ৱাহৈশিং অসি ঙাক্না চৎলবদি, খৎন-চৈনবা লৈরোই।
মরুপশিং,
থোং মান্নবা থৌরাং অমগী মহুত্ত কা হেনবা থবকশিং পায়খৎপদগী মালেমগী ৱাথোক কয়া লাকপনি। হকচিনবা ৱাখল্লোনশিংদগী মুক্নবা, মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমগী অৱাবশিং অমসুং লাংতক্নবগা মরী লৈনবা হকশেলগী অৱাবশিং লাকই। অসিগুম্বা খুদোংচাদবশিং অসি ভগবান বুদ্ধগী পাউতাকশিংনা কোকহনবা ঙমগনি। ময়াই ওইবা লম্বী অমদা চৎনবা অমসুং কা হেনবা থবকশিং থাদোক্নবা মহাক্না ঐখোয়দা পাউতাক পীখি। ময়াই ওইরপ লৈনবগী অচুম্বা ফিদম অসি ঙসি ফাওবা চুশিন্নরি অমসুং মালেমগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা লমজিংলি।
মরুপশিং,
ঙসি, মীয়াম অমসুং লৈবাকশিংগী মরক্ত মুক্নবা হেনগৎলক্লে। মসিনা মহৌশাগী অকোয়বা ফিবমদা অকায়বা অমা থোকহন্দুনা ঐখোয়গী গ্রহ অসিদা শিংনরে। মসিগী খুদোংচাদবশিং অসি কোকহন্নবা এসিয়াগী চৎনবীশিং, ধাম্মাগী অচুম্বা ফিদমশিং লৈরি। হিন্দু লাইনিং, বুদ্ধিজম, সিন্তোইজম অমসুং অতোপ্পা এসিয়াগী চৎনবীশিংনা মহৌশাগা নুংশিন্না লৈমিন্ননবা ঐখোয়দা তম্বীরি। ঐখোয়না ঐখোয় ইশামক মহৌশাদগী তোখায়বা অমনা ওইনা উদে,মসিগী শরুক অমা ওইনা উরি। মহাত্মা গান্ধীগী ত্রস্তিসিপকী ৱাখল্লোন্দা ঐখোয়না থাজবা থম্লি। ঙসি চাউখৎনবগীদমক মহৌশাগী লনশিং শীজিন্নবা মতমদা, তুংগী মীরোলশিংগীদমক ঐখোয়গী দাইত্ব ঐখোয়না খন্নগদবনি। মসিগী থবক অসিনা লন-থুমশিং চাউখৎনবগীদমক শীজিন্নহনগনি, মীহৌবগী ওইনা শীজিন্নরোই।
মরুপশিং,
মতম অমদা বুদ্ধিস্তকী অচৌবা লাইরিক তম্ফম অমা ওইরম্বা নোংচুপ ভারতকী অপীকপা সহর ভাদনগরদগী ঐ লাকপনি। ভারতকী সংসদতা, ঐনা সরনাথশু য়াওরিবা বারানসীগী মীহুৎ ওইরি। সরনাথ অসি ভগবান বুদ্ধনা মহাক্কী অহানবা পাউজেল শন্দোকপা হৌখিবা শেংলবা মফমনি। ভগবান বুদ্ধগা মরী লৈনবা হায়রিবা মফমশিং অসিনা ঐখোয়গী খোঙচৎ শেমখিবা অসি ফজরবা মপা চানবা অমনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ভগবান বুদ্ধ ইকায়খুম্নবা উৎপা অসি ঐখোয়গী সরকারগী থৌশিলশিংদা মমি তারে। বুদ্ধিস্ত সর্কুইতকী শরুক অমা ওইনা মরুওইবা বুদ্ধিস্ত মফমশিং শম্ননবা ঐখোয়না তুরিজম ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলে। সর্কুইত অসিগী মনুংদা চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইনবা অখন্নবা ত্রেন ‘বুদ্ধ পুর্নিমা এক্সপ্রেস’ হৌদোক্লে। কুসিনগর ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্ত শঙ্গাখিবা অসি মালেমগী বুদ্ধিস্ত লমকোয়বশিংদা কান্নবা পীনবা পুৱারি ওইরবা খোঙথাং অমনি। বোধা গয়াগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎনবা ঐখোয় ঐখোয়না চাউখৎ-থৌরাংগী থবক কয়া লাউথোক্লে। ভগবান বুদ্ধগী লমদম ভারত্ত লাক্নবা মালেম শীনবা থুংবগী ভক্তশিং, পন্দিৎশিং অমসুং লম্বোইবশিংদা ঐনা হায়জরি।
মরুপশিং,
নালান্দা মহাবিহারা অসি পুৱারিদা খ্বাইদগী চাউবা য়ুনিভর্সিতিশিংগী মনুংদা অমনি। মসি চহি চা কয়াগী মমাঙদা মুক্নবগী শাফুশিংনা থুগায়খি। হৌজিক মসি লাইরিক তম্ফম অমা ওইনা অমুক হন্না শেমগৎতুনা ঐখোয়গী অৱা-অনা খাংবা ঙম্বগী থৌনা অদু ঐখোয়না উৎলে। ভগবান বুদ্ধগী থৌজালদগী, নালান্দা য়ুনিভর্সিতি অসি মসিগী হান্নগী মিংচৎ অদু অমুক হন্না পুরকপা ঙমগনি হায়না ঐনা থাজৈ। ভগবান বুদ্ধনা মহাক্কী পাউজেলশিং শন্দোকখিবা পালি লোল য়োকখৎনবা শিংথানিঙাই ওইবা থবক অমা পায়খৎলে। ঐখোয়গী সরকারনা পালি লোল অসি ক্লাসিকেল লোল অমা ওইনা লাউথোক্লে, মসিগী সাহিত্য ঙাক-শেনবা ঙম্লে। অরিবা খুৎই লাইরিকশিং মশক খঙদোক্নবা অমসুং কেতোলোগ শেম্নবা ঐখোয়না গ্যান ভারতম মিসন হৌদোক্লে। মসিনা বুদ্ধিজমগী অখঙ-অহৈশিংদা কান্নবশিং পীনবা লাইরিকশিং খোমজিনবা অমসুং দিজিতেলদা ওন্থোকপগী থবক পুক্নিং থৌগৎকনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ দা, ভগবান বুদ্ধগী পাউতাকশিং য়োকখৎনবা ঐখোয়না লৈবাক কয়াগা পুন্না থবক তৌমিন্নরে। হন্দক, ভারত্ত অহানবা এসিয়ান বুদ্ধিস্ত সম্মিৎ পাংথোকখ্রে। হান্না, ভারতনা য়ুম্বু ওইদুনা অহানবা গ্লোবেল বুদ্ধিস্ত সম্মিৎ পাংথোকখ্রে। ঐনা নেপালগী লুম্বীনিদা ইন্দিয়া ইন্তরনেসনেল সেন্তর ফোর বুদ্ধিস্ত কলচর এন্দ হেরিতেচগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। লুম্বীনি ম্যুজিয়ম শাবদা ভারতশু মতেং পাংলে। মখা তানা, মোঙ্গিলায়ান কাঞ্জুরগী ভোলুম ১০৮, ভগবান বুদ্ধগী ‘কন্সাইস ওর্দরস’ ভারত্ত অমুক হন্না নম্লে অমসুং মোঙ্গোলিয়াগী মোনাস্ত্রিশিংদা য়েন্থোকখ্রে। লৈবাক কয়াদা মোনুমেন্তশিং ঙাক-শেন্নবা ঐখোয়না পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা, ভগবান বুদ্ধগী পুৱারিগী ঐখোয়না পায়খৎলিবা থবকশিং হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লে।
মরুপশিং,
হন্দক্কী সমবাদ অসিদা তোঙান-তোঙানবা লাইনিংশিংগী লুচিংবশিংগী লাইনিংগী মীফম অমা পাংথোকপা অসিদা ঐ অপেনবা ফাওই। থৌরম অসিদা কান্নরবা মমল য়াম্লবা লৌশিং কয়া পুথোরক্কনি অমসুং হেন্না নুংঙাই-য়াইফবা মালেম অমা শেমগনি হায়না ঐনা থাজৈ। মীফম অসি পাংথোকপগীদমক ঐনা অমুক হন্না থাইলেন্দগী মীয়াম অমসুং সরকারদা ঐগী তৌবীমল খঙবা উৎচরি। অফবা থবক অসিগীদমক মফম অসিদা তিল্লিবা মীয়ামদা ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। ধাম্মাগী মঙালনা ঐখোয় শান্তি,চাউখৎপা অমসুং নুংঙাইবা যুগ অমাদ মখা তানা লমজিংবা ওইরসনু।