ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହ ୨୦୨୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
11 FEB 2025 12:00PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହ ୨୦୨୫ରେ ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଯଶୋଭୂମିରେ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଉପସ୍ଥିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ କେବଳ ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହର ଅଂଶ ନୁହଁନ୍ତି, ବରଂ ଭାରତର ଶକ୍ତି ଅଭିଳାଷର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସେ ବିଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥିଙ୍କ ସମେତ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଭାରତର ବୋଲି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କହୁଥିବା ଦର୍ଶାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଭାରତ କେବଳ ଏହାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ମଧ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି ଏବଂ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି"। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ଆକାଂକ୍ଷା ପାଞ୍ଚଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ନିର୍ମିତ: ସମ୍ବଳର ଉପଯୋଗ, ମେଧାବୀ ମାନସିକତା ମଧ୍ୟରେ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିରତା, ରଣନୈତିକ ଭୌଗୋଳିକ ଶକ୍ତି ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଏବଂ ସହଜ କରିବା ତଥା ବିଶ୍ୱସ୍ଥାୟୀତ୍ବ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା । ଏହି କାରଣଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଆଗାମୀ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରାଯିବ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଅନେକ ଶକ୍ତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ୨୦୩୦ ସମୟ ସୀମା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ୍ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ଯୋଡ଼ିବା, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପାଇଁ ନିଟ୍ ଶୂନ୍ୟ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ବାର୍ଷିକ ପାଞ୍ଚ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ସେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଉଚ୍ଚାକାଂକ୍ଷୀ ମନେ ହୁଏ, କିନ୍ତୁ ଗତ ଦଶନ୍ଧିର ସଫଳତା ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ହେବ ବୋଲି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
"ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଦଶମ ବୃହତ୍ତମରୁ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପହଞ୍ଚିଛି ", ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ସୌର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ୩୨ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଏହା ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ସୌର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଭାରତର ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ପ୍ୟାରିସ୍ ଚୁକ୍ତିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ଭାରତ ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ଜି-୨୦ ଦେଶ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସଫଳତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୯ ପ୍ରତିଶତ ହାର ରହିଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ସଞ୍ଚୟ, କୃଷକ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି । ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଇଥାନଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଭାରତର ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଶିଳ୍ପ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଥିବା ବେଳେ ୫୦୦ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ସ୍ଥାୟୀ ଫିଡଷ୍ଟକ୍ ରହିଛି ବୋଲି ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ବିଶ୍ୱ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ମେଣ୍ଟ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବିସ୍ତାର କରୁଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୨୮ଟି ଦେଶ ଏବଂ ୧୨ଟି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି । ଏହି ମେଣ୍ଟ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ସମ୍ପତ୍ତିରେ ପରିଣତ କରୁଛି ଏବଂ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ହାଇଡ୍ରୋକାର୍ବନ ସମ୍ପଦର ସମ୍ଭାବ୍ୟତାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ନିରନ୍ତର ସଂସ୍କାର କରୁଛି ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରମୁଖ ଆବିଷ୍କାର ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବ୍ୟାପକ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଗ୍ୟାସ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଛି, ଭାରତର ଶକ୍ତି ମିଶ୍ରଣରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସର ଅଂଶ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ୍ତମ ବିଶୋଧନ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଏହାର କ୍ଷମତା ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ଭାରତର ତଳିଆ ଅବବାହିକାରେ ଅନେକ ହାଇଡ୍ରୋକାର୍ବନ ସମ୍ପଦ ରହିଛି, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ କିଛି ଚିହ୍ନଟ ହୋଇସାରିଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଅପେକ୍ଷାରେ ଥିବା ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଉପରମୁଣ୍ଡ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ମୁକ୍ତ ଏକରେଜ୍ ଲାଇସେନ୍ସିଂ ନୀତି (ଓଏଏଲପି) ପ୍ରଚଳନ କରିଥିଲେ । ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ ଜୋନ୍ ଖୋଲିବା ଏବଂ ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ସମେତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସରକାର ବ୍ୟାପକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ତୈଳକ୍ଷେତ୍ର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ବିକାଶ ଆଇନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ନୀତି ସ୍ଥିରତା, ବର୍ଦ୍ଧିତ ଲିଜ୍ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଆର୍ଥିକ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଏହି ସଂସ୍କାର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ତୈଳ ଓ ଗ୍ୟାସ ସମ୍ପଦର ଅନୁସନ୍ଧାନ, ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ରଣନୈତିକ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଭଣ୍ଡାର ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଅନେକ ଆବିଷ୍କାର ଏବଂ ଭାରତରେ ପାଇପଲାଇନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସର ବ୍ୟବହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଅନେକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶର ସୁଯୋଗ ରହିଛି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଉପରେ ଭାରତର ମୁଖ୍ୟ ଫୋକସ୍ ରହିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ଭାରତରେ ପିଭି ମଡ୍ୟୁଲ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ହାର୍ଡୱେର ଉତ୍ପାଦନ କରିବାର ଯଥେଷ୍ଟ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସୌର ପିଭି ମଡ୍ୟୁଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ୨ ଗିଗାୱାଟରୁ ପ୍ରାୟ ୭୦ ଗିଗାୱାଟକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ ଭାରତ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦନକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛି । ଉତ୍ପାଦନ ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ପିଏଲ୍ଆଇ) ଯୋଜନା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରିଛି ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଦକ୍ଷତା ବିଶିଷ୍ଟ ସୌର ପିଭି ମଡ୍ୟୁଲ୍ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ବ୍ୟାଟେରୀ ଏବଂ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ କ୍ଷମତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ମୋବିଲିଟି ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏତେ ବଡ଼ ଦେଶର ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ତ୍ୱରିତ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ସବୁଜ ଶକ୍ତିକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ଅନେକ ଘୋଷଣା ରହିଛି । ଇଭି ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ବ୍ୟାଟେରି ଉତ୍ପାଦନ ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ସାମଗ୍ରୀକୁ ସରକାର ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କରୁ ମୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ କୋବାଲ୍ଟ ପାଉଡର, ଲିଥିୟମ-ଆୟନ ବ୍ୟାଟେରୀ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ, ସିସା, ଜିଙ୍କ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଭାରତରେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ନିର୍ମାଣରେ ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ମିଶନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସେ ଅଣ ଲିଥିୟମ ବ୍ୟାଟେରୀ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟ୍ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଖୋଲିଛି ଏବଂ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଏବଂ ସବୁଜ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ।
"ଭାରତର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛନ୍ତି", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସାଧାରଣ ପରିବାର ଓ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନକାରୀ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପିଏମ୍ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନା ଗତବର୍ଷ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହାର ପରିସର କେବଳ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନରେ ସୀମିତ ନାହିଁ। ଏହି ଯୋଜନା ସୌର କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଦକ୍ଷତା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ଏକ ନୂତନ ସେବା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ର ବିକାଶ କରୁଛି ଏବଂ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରକୃତିକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରୁଥିବା ଶକ୍ତି ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ଏହି ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହ ଏ ଦିଗରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଫଳାଫଳ ଆଣିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭାରତରେ ଉପୁଜୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ଭାବନା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi's remarks at India Energy Week 2025
11 FEB 2025 12:00PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi delivered his remarks at the India Energy Week 2025 via video message today. Addressing the gathering at Yashobhoomi, he emphasized that the attendees are not just part of the Energy Week, but are also integral to India's energy ambitions. He extended a warm welcome to all participants, including distinguished guests from abroad, highlighting their crucial role in this event.
Highlighting that experts worldwide are asserting that the 21st century belongs to India, Shri Modi remarked, “India is driving not only its growth but also the growth of the world, with the energy sector playing a significant role”. He emphasized that India's energy ambitions are built on five pillars: harnessing resources, encouraging innovation among brilliant minds, economic strength and political stability, strategic geography making energy trade attractive and easier, and commitment to global sustainability. The Prime Minister noted that these factors are creating new opportunities in India's energy sector.
Underlining that the next two decades are crucial for a Viksit Bharat, the Prime Minister highlighted that several significant milestones will be achieved in the next five years. He noted that many of India's energy goals are aligned with the 2030 deadline, including the addition of 500 gigawatts of renewable energy capacity, achieving net zero carbon emissions for Indian Railways, and producing five million metric tons of green hydrogen annually. He acknowledged that these targets may seem ambitious, but the achievements of the past decade have instilled confidence that these goals will be attained.
“India has grown from the tenth largest to the fifth largest economy in the past decade”, remarked Shri Modi. He highlighted that India's solar energy generation capacity has increased thirty-two times in the last ten years, making it the third-largest solar power generating nation in the world. He noted that India's non-fossil fuel energy capacity has tripled and that India is the first G20 country to achieve the goals of the Paris Agreement. The Prime Minister emphasized India's achievements in ethanol blending, with a current rate of nineteen percent, leading to foreign exchange savings, substantial farmer revenue, and significant reductions in CO2 emissions. He highlighted India's goal of achieving a twenty percent ethanol mandate by October 2025. He remarked that India's biofuels industry is ready for rapid growth, with 500 million metric tonnes of sustainable feedstock. He further noted that during India's G20 presidency, the Global Biofuels Alliance was established and is continuously expanding, now involving 28 nations and 12 international organizations. He highlighted that this alliance is transforming waste into wealth and setting up Centers of Excellence.
Highlighting that India is continuously reforming to fully explore the potential of its hydrocarbon resources, Shri Modi highlighted that major discoveries and extensive expansion of gas infrastructure are contributing to the growth of the gas sector, increasing the share of natural gas in India's energy mix. He noted that India is currently the fourth largest refining hub and is working to increase its capacity by 20 percent.
Pointing out that India's sedimentary basins hold numerous hydrocarbon resources, some of which have already been identified, while others await exploration, the Prime Minister highlighted that to make India's upstream sector more attractive, the Government introduced the Open Acreage Licensing Policy (OALP). He emphasized that the Government has provided comprehensive support to the sector, including opening the Exclusive Economic Zone and establishing a single-window clearance system. Shri Modi noted that changes to the Oilfields Regulation & Development Act now offer stakeholders policy stability, extended leases, and improved financial terms. He emphasized that these reforms will facilitate the exploration of oil and gas resources in the maritime sector, increase production, and maintain strategic petroleum reserves.
Prime Minister underlined that due to several discoveries and the expanding pipeline infrastructure in India, the supply of natural gas is increasing. He emphasized that this will lead to a rise in the utilization of natural gas in the near future. He also highlighted that there are numerous investment opportunities in these sectors.
“India's major focus is on Make in India and local supply chains”, exclaimed Shri Modi. He highlighted the significant potential for manufacturing various types of hardware, including PV modules, in India. The Prime Minister noted that India is supporting local manufacturing, with the solar PV module manufacturing capacity expanding from 2 gigawatts to approximately 70 gigawatts in the past ten years. He emphasized that the Production Linked Incentive (PLI) scheme has made the sector more attractive, promoting the manufacturing of high-efficiency solar PV modules.
Highlighting the significant opportunities for innovation and manufacturing in the battery and storage capacity sector, the Prime Minister remarked that India is rapidly advancing towards electric mobility and emphasized the need for swift action to meet the demands of such a large country in this sector. Shri Modi noted that the current year's budget includes numerous announcements supporting green energy. He highlighted that the Government has exempted several items related to the manufacturing of EV and mobile phone batteries from basic customs duty. This includes cobalt powder, lithium-ion battery waste, lead, zinc, and other critical minerals. He remarked that the National Critical Minerals Mission will play a crucial role in building a robust supply chain in India. He also highlighted the promotion of the non-lithium battery ecosystem. The Prime Minister emphasized that the current year's budget has opened the nuclear energy sector, and every investment in energy is creating new jobs for the youth and generating opportunities for green jobs.
“To strengthen India's energy sector, the Government is empowering the public”, emphasised the Prime Minister. He highlighted that ordinary families and farmers have been made energy providers. He remarked that the PM Suryagarh Free Electricity Scheme was launched last year, and its scope is not limited to energy production. He noted that this scheme is creating new skills in the solar sector, developing a new service ecosystem, and increasing investment opportunities.
Concluding his address, the Prime Minister reiterated India's commitment to providing energy solutions that energize growth and enrich nature. He expressed confidence that this Energy Week would yield concrete outcomes in this direction. He encouraged everyone to explore every possibility emerging in India and extended his best wishes to all participants.