ଆୟୁଷ
ମହାକୁମ୍ଭ ୨୦୨୫: ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ୭ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଚିକିତ୍ସିତ; କାନାଡା, ଜର୍ମାନୀ, ରୁଷିଆର ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ସହ ଏମ୍ସ ଓ ବିଏଚୟୁର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି
ଏଲୋପାଥି ଓ ଆୟୁଷ ମେଡିସିନ ସହ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥା; ୨୩ଟି ଏଲୋପାଥିକ ଓ ୨୦ଟି ଆୟୁଷ ହସ୍ପିଟାଲ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ
୩,୮୦୦ କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ୧୨ଟି ବଡ଼ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ହୋଇଛି, ୩.୭୧ ଲକ୍ଷ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଥୋଲୋଜି ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି
10 FEB 2025 7:13PM by PIB Bhubaneswar
ମହାକୁମ୍ଭ ୨୦୨୫ରେ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଛି ଏବଂ ମେଳା ପ୍ରଶାସନ ପକ୍ଷରୁ ବ୍ୟାପକ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି। ସାଧାରଣ ରୋଗଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଚିକିତ୍ସା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାପକ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୭ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା କରାଯାଇଛି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କରିବା ପାଇଁ କାନାଡା, ଜର୍ମାନୀ, ରୁଷିଆର ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ସମେତ ଦିଲ୍ଲୀ ଏମ୍ସ ଏବଂ ଆଇଏମ୍ଏସ୍ ବିଏଚୟୁର ଡାକ୍ତରମାନେ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି।
କୁମ୍ଭମେଳାର ନୋଡାଲ ମେଡିକାଲ ଅଫିସର ଡାକ୍ତର ଗୌରବ ଦୁବେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୩ଟି ଏଲୋପାଥି ହସ୍ପିଟାଲରେ ୪.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୩.୭୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଥୋଲୋଜି ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ୩୮୦୦ରୁ ଅଧିକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ଓ ୧୨ଟି ବଡ଼ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ସଫଳତାର ସହ ଶେଷ ହୋଇଛି।
ଆୟୁଷ ଔଷଧରେ ୨.୧୮ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଚିକିତ୍ସିତ
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଆୟୁଷ ସୋସାଇଟିର ସହଯୋଗରେ, କୁମ୍ଭମେଳା ଅଞ୍ଚଳରେ ୨୦ଟି ଆୟୁଷ ହସ୍ପିଟାଲ (୧୦ଟି ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ୧୦ଟି ହୋମିଓପାଥି) ୨୪/୭ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୨.୧୮ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଆୟୁର୍ବେଦ, ହୋମିଓପାଥି ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସାରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଦିଲ୍ଲୀର ଏମ୍ସ ଆୟୁର୍ବେଦର ବିଶେଷଜ୍ଞ, ଯେଉଁଥିରେ ବିଏଚୟୁର ଡିନ୍ ଡକ୍ଟର ଭି.କେ. ଜୋଶୀ, କାନାଡାର ଡକ୍ଟର ଥମାସ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଚିକିତ୍ସା ବିଶେଷଜ୍ଞ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି ତଥା କୁମ୍ଭମେଳାରେ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା କରୁଛନ୍ତି।
ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନେ ଯୋଗ, ପଞ୍ଚକର୍ମ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଚିକିତ୍ସାରୁ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି
କୁମ୍ଭମେଳାରେ ଥିବା ଆୟୁର୍ବେଦିକ ହସ୍ପିଟାଲଗୁଡ଼ିକରେ, ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପଞ୍ଚକର୍ମ, ଔଷଧୀୟ ଚିକିତ୍ସା, ଯୋଗ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସା ଭଳି ପାରମ୍ପରିକ ପଦ୍ଧତିରେ ଚିକିତ୍ସା କରାଯାଉଛି। ଭବିଷ୍ୟତରେ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆୟୁଷ କିଟ୍, ଯୋଗ କିଟ୍, କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର, ଔଷଧୀୟ ଉଦ୍ଭିଦ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚେତନତା ସାମଗ୍ରୀ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଉଛି। ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଯୋଗ ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଦଳ ଦ୍ୱାରା ନିୟମିତ ଭାବରେ ଯୋଗ ଅଧିବେଶନ ପରିଚାଳନା କରାଯାଏ ଏବଂ ଏହି ଅଧିବେଶନଗୁଡ଼ିକ ବିଶେଷକରି ବିଦେଶୀ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଠାରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଆଗ୍ରହ ହାସଲ କରିଛି।
ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆୟୁର୍ବେଦିକ 'ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣପ୍ରାଶନ' ଔଷଧ
ପୁଷ୍ୟ ନକ୍ଷତ୍ର ସମୟରେ ୧ ରୁ ୧୨ ବର୍ଷ ବୟସର ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ବିଶେଷ ଆୟୁର୍ବେଦିକ 'ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣପ୍ରାଶନ' ଔଷଧ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଔଷଧ ପିଲାମାନଙ୍କର ଏକାଗ୍ରତା, ବୁଦ୍ଧିମତା, ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଶାରୀରିକ ବିକାଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଲାଭଦାୟକ ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି।
ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁମୁଖୀ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆକର୍ଷଣ ପାଲଟିଛି
କୁମ୍ଭମେଳାରେ ଏଲୋପାଥି ଏବଂ ଆୟୁଷ ଔଷଧର ମିଳିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି। ସାଧୁ, କଳ୍ପବାସୀ ଏବଂ ସାଧାରଣ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚମାନର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ମାଗଣାରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ଆୟୁର୍ବେଦ, ଯୋଗ, ପଞ୍ଚକର୍ମ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା ବିଜ୍ଞାନର ସମନ୍ୱୟ କୁମ୍ଭମେଳାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସେବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିଛି।
ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି ଯେ ପ୍ରୟାଗରାଜ ମହାକୁମ୍ଭ ୨୦୨୫ କେବଳ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅଭିଜ୍ଞତାର କେନ୍ଦ୍ର ହେବ ନାହିଁ ବରଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଘଟଣା ହେବ। ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଜାତୀୟ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।

AYUSH
Mahakumbh 2025: Over 7 Lakh Pilgrims treated at Prayagraj; Experts from AIIMS and BHU join forces with Specialists from Canada, Germany, Russia
World-Class Treatment with Allopathy and AYUSH Medicine in place; 23 Allopathic and 20 AYUSH Hospitals in Operation
3,800 Minor and 12 Major Surgeries Completed, 3.71 Lakh Pilgrims underwent Pathology Tests
10 FEB 2025 7:13PM by PIB Delhi
The health of pilgrims is being given top priority at the Mahakumbh 2025, and the Mela administration has ensured extensive medical arrangements are in place. From common ailments to specialized treatments, comprehensive healthcare facilities are available. So far, over 7 lakh pilgrims have been treated. To make the healthcare services world-class, specialists from Canada, Germany, Russia, along with doctors from AIIMS Delhi and IMS BHU, are working tirelessly on the ground.
Dr. Gaurav Dubey, the nodal medical officer of the Kumbh Mela, shared that more than 4.5 lakh pilgrims have been treated at 23 allopathic hospitals, and over 3.71 lakh pilgrims have undergone pathology tests. Additionally, more than 3,800 minor surgeries and 12 major surgeries have been successfully completed.
Over 2.18 Lakh Pilgrims Treated with AYUSH Medicine
With the collaboration of the Ministry of AYUSH, Government of India, and Uttar Pradesh AYUSH Society, 20 AYUSH hospitals (10 Ayurveda and 10 Homeopathy) are operating 24/7 in the Kumbh Mela area. To date, over 2.18 lakh pilgrims have benefited from Ayurveda, Homeopathy, and Naturopathy treatments. Specialists from AIIMS Ayurveda, Delhi, including Dr. V.K. Joshi, Dean of BHU, Dr. Thomas from Canada, and many other medical experts from around the world, are treating pilgrims at the Kumbh Mela.
Pilgrims Benefiting from Yoga, Panchakarma, and Ayurvedic Treatments
At the Ayurvedic hospitals in the Kumbh Mela, pilgrims are being treated with traditional methods like Panchakarma, herbal-based treatments, yoga therapy, and naturopathy. AYUSH kits, yoga kits, calendars, medicinal plants, and health awareness materials are being distributed to help pilgrims adopt a healthier lifestyle in the future. Yoga sessions are regularly conducted by teams of yoga instructors from New Delhi, and these sessions have gained significant interest, especially from foreign pilgrims.
Special Ayurvedic ‘Swarnaprashan’ Medicine for Children
For children aged 1 to 12 years, special Ayurvedic ‘Swarnaprashan’ medicine is being administered, distributed during the Pushya Nakshatra. This medicine is proving beneficial in enhancing children’s concentration, intelligence, immunity, and physical development.
Multidimensional Medical Facilities Become a Major Attraction for Pilgrims
The combined arrangement of Allopathy and AYUSH medicine at the Kumbh Mela is proving to be a great relief for pilgrims. High-quality healthcare services are being provided free of charge to sadhus, kalpavasis, and common pilgrims. The integration of Ayurveda, yoga, Panchakarma, and modern medical science has set a new standard for healthcare services at the Kumbh Mela.
It has been ensured that the Prayagraj Mahakumbh 2025 will not only be a center for spiritual experiences but also an exemplary event in terms of health and well-being. The health services being offered to pilgrims are being appreciated both nationally and internationally, giving global recognition to the Indian medical system.