Vice President's Secretariat
Text of the Vice-President's address at the release of the book 'I AM?', compiled by Gopichand P. Hinduja (Excerpts)
08 FEB 2025 2:29PM by PIB Delhi
Good morning all of you,
Ladies and gentlemen, I have had a public life over four decades. I do not figure out an event that comes even close to it. This is indeed a profoundly unique moment. The release of ‘I Am?’, a thoughtful and thought-provoking assimilation by Shri Gopichand P. Hinduja. He celebrated his 84th birthday last fortnight on January 29.
I had the good fortune to call him, to greet him, to enquire about his health and well-being, and wish him happy, healthy, and long life full of creativity.
Friends, this launch taking place in Bharat, the land of Sanatan, the cradle of one of the oldest civilisations and global spiritual centre, carries deep significance.
The title, when we scratch the surface, which we often do, and which more often than not is avoidable, the title is intriguing. Let me buttress my comment, King Charles III of the United Kingdom had accreditations for these treatises.
Sheikh Nahyan bin Mubarak Al Nahyan, minister of faith and tolerance and will, has glorified it. These treatises, I am confident, will be a feast for the inquisitive mind. It will be North Star for spiritually inspired aspirants. And for the reader, he will get an occasion to delve deep into the timeless truth that all world religions share.
I commend G.P., as he is known to his friends, I can claim to be younger, for this visionary masterwork that synthesises civilisation's eternal truths, illuminating how all first converse in their quest for spiritual transcendence, conveniently forgotten by all on occasions that require remembrance. We work embodying the essence of Sanatana, and there is departure from the usual interfaith conversations marked by upmanship.
Distinguished audience, I am using the word upmanship only to moderate my reaction. Otherwise, interfaith discourse on occasions matches the kind of disruption and disturbance that I have the occasion to see in Temple of Democracy.
Friends, ‘I AM?’ These profound words mark the crossroads, either dissolves into collective harmony, that is wholesomeness, or hardens in ego's captivity, which is more often the case with people who enjoy power. Ignoring the fundamental facet that power lies in limitations and not in exercise.
Coercion is the poorest form of exercise of power but then there is other facet emanating from this book. Through self-reflection, ego blooms, flourishes, and through arrogance, it withers, it slides into painful irrelevance of the possessor. The true power emerges, friends, not in I am for myself.
If we take I am with you, imagine a person in distress, and someone he looks up to or she looks up to says, I am with you. Can there be a greater motivational, inspirational sucker than this? And if the person goes beyond I am for us, it symbolises spinal leadership quality. Elevating consciousness to Vasudhaiva Kutumbakam, where personal identity transforms into universal connection, a message Bharat imparted to the global fraternity with its G20 motto, ‘One Earth, One Family, One Future’.
This, as a matter of fact, friends, was reiteration of the civilisational ethos and essence of thousands of years in this country, which was always ground reality. The world is often described as a clash of civilisations. This book soothingly and appropriately presents a convergence of civilisations with focus on unity, where others look for division.
It espouses timeless civilisational essence of inclusivity, that is Bharat. I seek to quote from Rig Veda, आ नो भद्राः क्रतवो यन्तु विश्वतः Let noble thoughts flow from all directions.
Since I find presence of diplomats, I think it was Bismarck said that the winds of change flow but that, with the utmost constraint at my command, was not as large-hearted as what was reflected in Rig Veda. Let noble thoughts flow from all directions. Why only change? This book offers readers an enlightened elixir of wisdom that is always much beyond knowledge.
The relevance of I am cannot be overstated. It bears huge contemporaneous relevance. We live in an era where societies are fractured by narratives, amplifying differences rather than emphasising commonalities.
This book, in sharp variance with the alarmingly worrisome confrontational global scenario and the people present here know the gravity and enormity of it more than I do. This book, in sharp variance with the alarmingly worrisome confrontational global scenario stands as a testament to tolerance, working in togetherness as indicated by Pujya Swamiji, harmony, co-existence, mutual respect, recognising shared humanity values and commonality of sublimity and spirituality that threads all faiths.
The book instils the reader to nurture a spirit of peaceful, purposeful, sustainable coexistence which no longer is an option. It is the only way if we have to survive on the planet and we all are fully cognisant of the enormity and extremity of the problem and also of the fact there is no planet available other than Mother Earth to cohabit.
Friends, at its core this book is about wonders our paths may differ and they would. There will be different points of view. There will be occasions when the other point of view may be right. My own experience is more often than not it is right. We have to subscribe in fullness to expression and dialogue.
Democracy carries no meaning, no nectar if expression is compromised, throttled or controlled and expression by itself has no dimension if there is no dialogue. If there is expression, my way, I am judgemental, I am right, you can never be right, I will never consider what you have to say, then dialogue has no meaning.
So expression and dialogue are the twins that define what democracy is. And friends, in a sense the book not only espouses this but is a pointer to the ultimate goal of Vedic wisdom. The wisdom is encapsulated in the realisation of the ultimate reality or the oneness of all creations.
Just imagine, why limit to human beings, living beings? The source of creation is one. The habitat is one and look at where we have come today. For Bharat, diverse and rising, this book holds greater relevance and promise. The state of the nation is encouraging as never before with hope and possibility all-pervasive.
Friends, no nation in recent years has seen exponential economic upsurge, phenomenal infrastructure growth, penetrating technological and digital access and adaptation at all levels, at the level of those who are never on the radar, those in the last line. The nation is no longer a nation with potential as it used to be called. Viksit Bharat is not a dream any longer. It is a definitive object and achievable.
To all intents and purposes, it shall be achieved when India celebrates the centenary of its independence in 2047, if not earlier. But friends, this wholesome scenario now faces forces seeking to exploit and perniciously amplify artificial divides of caste, class, creed, colour, culture and cuisine. It is excruciating pain at my level in my position that people with a deep understanding of the dangers that are inherent in such an approach tied to partisan interests, narrow interests, take to public platforms to espouse these pernicious tendencies.
I have no doubt, and this emanates from the book, belief in faith is voluntary. It must be a call of conscience. Faith generated by doctrine or manipulation is pathetic exploitation. The worst form of human exploitation. If it is by way of allurements, temptations, empowerment with this – I have no words, I am holding myself back – this ulterior motive. Imagine if the object is to secure supremacy, primacy over others, subject others to hegemony by demographic prowess, then the concern is extreme. This concern, friends, is a writing on the wall at the moment in most nations of the world.
The book has come not a day too soon. The book is a beacon of guidance to such misguided souls but for us, for the largest democracy, as I said, home to one-sixth of humanity, with a stunning historical record of inclusivity, sinister forces with a strategised, inimical stance even to the idea of Bharat are unfortunately securing space by way of orchestrated anti-national narratives, non-organic engineered demographic variations, influx of illegal migrants in millions and alluring conversions to refer just to some.
These are, friends, potentially existential challenges to the philosophy emanating from the book and to the philosophy Bharat has lived for over 5,000 years. In such a scenario, to ensure India's continual development journey and drawing from essense of all-firsts, it is our bounden spiritual ordainment to neutralise such viciously divisive misadventures. Bharat's spiritual and cultural heritage is not only our strength and unity's foundation, it is for world stability, harmony and peace.
We all will have to work in unison, in togetherness to make it impregnable. Friends, this book underscores universal relevance of Bharatiyata, virtuosity that is discernible in all faiths. The book reminds preachers and practitioners both we can respect and appreciate others' truth without alluring conversions.
Unity means non-uniformity. Bharati is a perfect example, it exemplifies unity and diversity in all facets of human behaviour. Tolerance means not triumph over others. Disruption must yield to dialogue, disturbance to deliberation. Conflict to consciousness. We find in the world hard, rigid steps being taken. It has been said by our sages, irretrievable confrontational stance is antithetical to the essence of all faiths and smacks of misplaced self-righteousness and judgemental approach.
It is crossing all fault lines, getting into the red area. These principles we must adopt. Tolerance, coexistence, dialogue, consensus, because these will free society from the afflictions I have indicated.
Friends, this philosophy the author is cognisant of the fact is also evidenced in Hinduja Group's vision fostering inclusivity, sustainability and cultural understanding beyond being a multi-sector powerhouse. Hinduja Group's contributions transcend conventional CSR. Building a gurdwara and a crematorium in Iran showing extraordinary commitment to preserving identity.
Recently I was at the Bhoomi Pujan ceremony of Nandlal Newall Centre of Indology at Bharatiya Vidya Bhavan in New Delhi and there I pleasantly gathered that the Hinduja Group established the first overseas branch of Bhartiya Vidya Bhavan in New York.
The group bridges the east-west divide through the Dharam Hinduja Indic Research Centre at Columbia University reclaiming our civilisation narrative globally.
I commend Shri Gopichand P Hinduja for this remarkable anthology and Shri Ashok Hinduja for enabling its release. I pray one and all may the message that is in the book resonate with the spiritual seekers thought leaders, active citizens and one and all.
Jai Hind.

ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ଗୋପୀଚାନ୍ଦ ପି. ହିନ୍ଦୁଜାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସଂକଳିତ ପୁସ୍ତକ ‘ଆଇଏମ୍?’ ଉନ୍ମୋଚନ ଅବସରରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
08 FEB 2025 2:29PM by PIB Bhubaneswar
ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭ ସକାଳ,
ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ, ମୁଁ ଚାରି ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନ ବିତାଇ ଆସିଛି। ମୋତେ ଏପରି କୌଣସି ସୁଯୋଗ ମିଳିନାହିଁ ଯାହା ଏହାର ପାଖାପାଖି ମଧ୍ୟ ହୋଇଥିବ। ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ଏକ ଅସାଧାରଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ। ଶ୍ରୀ ଗୋପୀଚାନ୍ଦ ପି. ହିନ୍ଦୁଜାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସଂକଳିତ ଚିନ୍ତାଶୀଳ ଏବଂ ବିଚାରପ୍ରବଣ ପୁସ୍ତକ ‘ଆଇଏମ୍'ର ଉନ୍ମୋଚନ। ଗତ ସପ୍ତାହରେ ଜାନୁଆରୀ ୨୯ରେ ସେ ତାଙ୍କର ୮୪ତମ ଜନ୍ମଦିନ ପାଳନ କରିଥିଲେ।
ତାଙ୍କୁ ଫୋନ୍ କରିବା, ତାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା, ତାଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ବିଷୟରେ ପଚାରି ବୁଝିବା ଏବଂ ସୁଖ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ତାଙ୍କର ଦୀର୍ଘ ଜୀବନ କାମନା କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଥିଲା।
ସାଥୀଗଣ, ଅନ୍ୟତମ ପୁରାତନ ସଭ୍ୟତାର ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ତଥା ବୈଶ୍ୱିକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ର ସନାତନ ଭୂମି ଭାରତରେ ଏହାର ଉନ୍ମୋଚନ ହେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପ୍ରାୟତଃ ଶୀର୍ଷକ ଉପରେ ଏକ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନଜର ପକାଇଥାଉ, ଯାହା ଆମେ ପ୍ରାୟତଃ କରିଥାଉ ଏବଂ ଯାହାକୁ ଅଣଦେଖା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇପାରେ, କି ଶୀର୍ଷକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଅଟେ। ମୁଁ ମୋ ମନ୍ତବ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରି କହିବାକୁ ଚାହେ ଯେ ବ୍ରିଟେନର ସମ୍ରାଟ ତୃତୀୟ ଚାର୍ଲସ ଏହି ଆଲେଖ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିଛନ୍ତି।
ଆସ୍ଥା, ସହିଷ୍ଣୁତା ଏବଂ ଇଚ୍ଛା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଖ୍ ନାହୟାନ୍ ବିନ୍ ମୁବାରକ ଅଲ୍ ନାହୟାନ୍ ଏହାର ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ମୋର ଦୃଢବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହି ଆଲେଖ୍ୟଟି ଭାବୁକ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସବ ସଦୃଶ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ। ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଭାବରେ ପ୍ରେରିତ ଆଶାୟୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଆଉ ପାଠକଙ୍କ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, ସେମାନେ ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ଧର୍ମଦ୍ୱାରା ସଂଯୋଜିତ ଅନନ୍ତ ସତ୍ୟକୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ।
ମୁଁ ଜି.ପି.କୁ ପ୍ରଶଂସା କରେ - କାରଣ ସେ ତାଙ୍କ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅତି ନିବିଡ଼। ସଭ୍ୟତାର ଚିରନ୍ତନ ସତ୍ୟକୁ ସଂଶ୍ଲେଷିତ କରୁଥିବା ଏହି ଦୂରଦର୍ଶୀ କଳାକୃତି ନବପ୍ରତିଭା ବୋଲି ମୁଁ
ଦାବି କରିପାରିବି, ଯେଉଁଥିରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଉତ୍କର୍ଷର ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ସମସ୍ତେ କିପରି ପ୍ରଥମେ ଆଲୋଚନା କରନ୍ତି, ଯାହାକୁ ସମସ୍ତେ ମନେ ରଖିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିବା ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ସହଜରେ ଭୁଲି ଯାଆନ୍ତି। ଆମେ ସନାତନ ସାରକୁ ମୂର୍ତ୍ତିମାନ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରୁ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଭାବାନ୍ତର ଧର୍ମସଂଳାପଠାରୁ ଦୂରେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁ, ଯେଉଁଥିରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠତାର ଏକ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଭାବନା ରହିଥାଏ।
ସମ୍ମାନିତ ଶ୍ରୋତା, ମୁଁ ଶ୍ରେଷ୍ଠତା ଶବ୍ଦର ପ୍ରୟୋଗ କେବଳ ମୋର ପ୍ରତିକ୍ରିୟାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରୁଛି। ନଚେତ୍ ଅନେକ ସମୟରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମନ୍ଦିରରେ ମୁଁ ଯେଭଳି ଆନ୍ତଃଧାର୍ମିକ ସଂଳାପ ଦେଖୁଛି, ସେହି ଭଳି ବିଶୃଙ୍ଖଳା ଓ ହଙ୍ଗାମା ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ‘ଆଇ ଏମ୍‌’ ଏହି ଗଭୀର ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ଦୁଇଟି ଦିଗ ଚିହ୍ନିତ କରେ, ଯାହା ସାମୂହିକ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟରେ ପରିଣତ ହୁଏ, ଯାହା ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ, କିମ୍ବା ଅହଂକାରର ବଶବର୍ତ୍ତୀ ହୋଇ କଠୋର ହୋଇଯାଏ, ଯାହା ପ୍ରାୟତଃ କ୍ଷମତା ଉପଭୋଗ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ଘଟିଥାଏ। ଏହି ମୌଳିକ ଦିଗକୁ ଅଣଦେଖା କରିବା ଯେ କ୍ଷମତାର ପ୍ରୟୋଗ ଏହାର ବ୍ୟବହାରରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହାର ସୀମିତତା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି।
ଶକ୍ତିର ସବୁଠାରୁ ଖରାପ ରୂପ ହେଉଛି ବଳ ପ୍ରୟୋଗ, କିନ୍ତୁ ଏହି ପୁସ୍ତକରୁ ଆଉ ଏକ ଦିଗ ମଧ୍ୟ ସାମ୍ନାକୁ ଆସୁଛି । ଆତ୍ମ-ଚିନ୍ତନ ଦ୍ୱାରା ଗର୍ବର ପ୍ରତିଫଳନ ବୃଦ୍ଧିପାଇବା ଏବଂ ଅହଂକାର ଦ୍ୱାରା ଏହାର ବିନାଶ ହେବା, ଏହା ପାଠକଙ୍କ ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ଅପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାରେ ପରିଣତ ହୋଇଥାଏ। ବାସ୍ତବିକ ଶକ୍ତିର ଉନ୍ମେଷ ହୋଇଥାଏ, ମୋର ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏଠାରେ ମୁଁ ବ୍ୟବହାର ନିଜ ପାଇଁ ନୁହେଁ।
ଯଦି ଆମେ କହୁଛୁ ‘ଆଇ ଏମ୍‌ ଓ୍ୱିଥ୍‌ ୟୁ’ (ବା ମୁଁ ତୁମ ସହିତ ଅଛି) ତ ସଙ୍କଟରେ ଘେରି ରହିଥିବା ଯେକୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିର କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଏବଂ ଏମିତି କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଯାହାର ସେ ସମ୍ମାନ କରେ, ସେ ସଙ୍କଟରେ ଘେରି ରହିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିକୁ କହେ ମୁଁ ତୁମ ସହିତ ଅଛି। ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା ଆଉ କିଛି ହୋଇପାରେ? ଯଦି ସେହି ବ୍ୟକ୍ତି ଆମେରିକା ପାଇଁ ଆଇଏମ୍ (କିମ୍ବା ମୁଁ) ଠାରୁ ଆଗକୁ ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ସ୍ପାଇନଲ ଲିଡରସିପ୍‌ ଗୁଣର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ। ଆତ୍ମଚିନ୍ତନକୁ ପ୍ରସାରିତ କରି ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ ଆଡ଼କୁ ଚେତନା ଅଗ୍ରସର କରିବା, ଯେଉଁଠାରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପରିଚୟ ସାର୍ବଭୌମିକ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ବଦଳିଯାଏ, ଏହା ଏପରି ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ଯାହାକୁ ଭାରତ ଏହାର ଜି-୨୦ର ଶୀର୍ଷକରେ 'ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ' ବାକ୍ୟକୁ ବିଶ୍ୱ ସମୁଦାୟକୁ ଦେଇଛି।
ସାଥୀଗଣ, ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ଏହି ଦେଶରେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ସଭ୍ୟତା ଓ ଲୋକାଚାରର ପୁନରାବୃତ୍ତି ଥିଲା, ଯାହା ସର୍ବଦା ମୂଳ ବାସ୍ତବତା ରହିଆସିଛି। ପୃଥିବୀକୁ ପ୍ରାୟତଃ ସଭ୍ୟତାର ସଂଘର୍ଷ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଏ। ଏହି ପୁସ୍ତକରେ ସଭ୍ୟତାର ସମନ୍ୱୟକୁ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ଢଙ୍ଗରେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଏକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନେ ବିଭାଜନକୁ ଖୋଜୁଛନ୍ତି।
ଏହା ସମାବେଶୀତାର ଚିରନ୍ତନ ସଭ୍ୟତାଗତ ସାରକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ, ଯାହା ହେଉଛି ଭାରତ। ମୁଁ ଋଗ୍‌ବେଦର ଉଦାହରଣ ଦେବାକୁ ଚାହେ, ଆ ନୋ ଭଦ୍ରା: କ୍ରତବୋ ୟନ୍ତୁ ବିଶ୍ୱତ: ସମସ୍ତ ଦିଗରୁ ମହାନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆମ ପାଖକୁ ଆସୁ।
ଯେହେତୁ ମୁଁ କୂଟନୀତିଜ୍ଞଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଦେଖୁଛି, ବିସ୍ମାର୍କ ଥରେ କହିଥିଲେ ଯେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପବନ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଛି, କିନ୍ତୁ ମୋର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଅନିଚ୍ଛାଯୁକ୍ତ ଆଦେଶ ସହିତ ଏହି ବିବୃତ୍ତି ରୁଗ୍‌ବେଦରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଥିବା ଭଳି ଉଦାରତା ବହନ କରେ ନାହିଁ। ସବୁ ଦିଗରୁ ମହାନ ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରବାହିତ ହେଉ। କେବଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ କାହିଁକି ? ଏହି ପୁସ୍ତକ ପାଠକମାନଙ୍କୁ ଜ୍ଞାନର ଆଲୋକିତ ଅମୃତ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା ସର୍ବଦା ଜ୍ଞାନଠାରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱରେ ରହିଥାଏ।
ଆଇଏମ୍‌ର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାକୁ ଅତ୍ୟଧିକ ବଢେଇ-ଚଢେଇ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ। ଏହା ସମକାଳୀନ ଭାବରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଅଟେ। ଆମେ ଏପରି ଏକ ଯୁଗରେ ବାସ କରୁଛୁ ଯେଉଁଠାରେ ସମାଜ ଧାରଣା ଦ୍ୱାରା ଖଣ୍ଡବିଖଣ୍ଡ ହୋଇଥାଏ, ସମାନତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ମତଭେଦ ଉପରେ ବଢେଇ-ଚଢେଇ କୁହାଯାଏ।
ଏହି ପୁସ୍ତକ ବିପଜ୍ଜନକ ଭାବରେ ଚିନ୍ତାଜନକ ବୈଶ୍ୱିକ ପରିଦୃଶ୍ୟଠାରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଭିନ୍ନ, ଏବଂ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଲୋକମାନେ ଏହାର ଗମ୍ଭୀରତା ଏବଂ ଭୟାବହତାକୁ ମୋ ଅପେକ୍ଷା ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି । ଭୟାବହ ଭାବରେ ଚିନ୍ତାଜନକ ସଂଘର୍ଷପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱ ପରିଦୃଶ୍ୟଠାରୁ ଭିନ୍ନ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ଏହି ପୁସ୍ତକ ସହିଷ୍ଣୁତା, ସହଯୋଗ, ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ, ସହ-ଅସ୍ତିତ୍ୱ, ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନ, ସମନ୍ୱିତ ମାନବିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ସବୁ ଧର୍ମକୁ ଯୋଡୁଥିବା ଉତ୍କୃଷ୍ଟତା ସହ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ସମାନତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଥିବା ପ୍ରମାଣ ମିଳେ।
ଏହି ପୁସ୍ତକ ପାଠକଙ୍କୁ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ, ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟମୂଳକ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସହ-ଅସ୍ତିତ୍ୱର ଭାବନା ପୋଷଣ କରିବାକୁ ଶିଖାଏ, ଯାହା ଆଉ କେବଳ ଏକ ବିକଳ୍ପ ନୁହେଁ । ଯଦି ଆମେ ଏହି ପୃଥିବୀରେ ଆମର ଅସ୍ତିତ୍ୱକୁ ବଞ୍ଚାଇବାକୁ ଚାହୁଛୁ, ତେବେ ଏହା ହେଉଛି ଏକମାତ୍ର ଉପାୟ, ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହି ସମସ୍ୟାର ମାଧ୍ୟାକର୍ଷଣ ଏବଂ ଚରମ ସୀମା ବିଷୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଅବଗତ ଅଛୁ, ଏହା ସହିତ ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଗ୍ରହ ସହଅସ୍ତିତ୍ୱ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହି ପୁସ୍ତକର ମୂଳରେ ରହିଛି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ; ଆମର ମାର୍ଗ ଭିନ୍ନ ହୋଇପାରେ, ଏବଂ ହେବ ମଧ୍ୟ। ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ମଧ୍ୟ ରହିବ। ଏମିତି କିଛି ସମୟ ଆସିବ ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ୟ ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଠିକ୍ ହୋଇପାରେ । ମୋର ନିଜ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରାୟତଃ ହୋଇଥାଏ। ଆମକୁ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଆଲୋଚନାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ଯଦି ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିକୁ ଆପୋଷ ବୁଝାମଣା କରାଯାଏ, ଦମନ କରାଯାଏ କିମ୍ବା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଏ, ତେବେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର କୌଣସି ଅର୍ଥ ନାହିଁ, ଏଥିରେ ସୁଖଦ କିଛି ନାହିଁ ଏବଂ ଯଦି ଆଲୋଚନା ନହୁଏ, ତେବେ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିର କୌଣସି ଦିଗ ନାହିଁ। ଯଦି ଏଭଳି ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ଅଛି - ଏହା ମୋର କୌଶଳ, ମୁଁ ସମାଲୋଚନା କରୁଛି, ମୁଁ ଠିକ୍, ତୁମେ କେବେ ବି ଠିକ୍ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ, ମୁଁ ତୁମ କଥାକୁ କେବେ ବି ବିଚାର କରିବି ନାହିଁ, ତେବେ ଏଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସଂଳାପର କୌଣସି ଅର୍ଥ ନାହିଁ।
ତେଣୁ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ଓ ଆଲୋଚନା ଗୋଟିଏ ମୁଦ୍ରାର ଦୁଇଟି ଦିଗ ଯାହା ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସଂଜ୍ଞା ଦେଇଥାଏ। ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏକ ପ୍ରକାରରେ, ଏହି ପୁସ୍ତକ କେବଳ ଏହାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ବୈଦିକ ଜ୍ଞାନର ଚରମ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ସୂଚାଇଥାଏ । ଜ୍ଞାନ ହେଉଛି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବାସ୍ତବତା ପ୍ରାପ୍ତି ବା ସମସ୍ତ ସୃଷ୍ଟିର ଏକତା ।
କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଆମେ କାହିଁକି କେବଳ ମଣିଷ ଏବଂ ପଶୁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରହିବୁ? ସୃଷ୍ଟିର ଉତ୍ସ ହେଉଛି ଗୋଟିଏ । ବାସସ୍ଥାନ ଗୋଟିଏ, ଦେଖନ୍ତୁ ଆମେ ଆଜି କେଉଁଠାରେ ପହଞ୍ଚିଛୁ। ଏହି ପୁସ୍ତକ ଏକ ବିବିଧ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ଭାରତ ପାଇଁ ଅଧିକ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଏବଂ ଆଶାଯୁକ୍ତ। ଦେଶର ସ୍ଥିତି ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଉତ୍ସାହଜନକ ଏବଂ ଆଶା ଓ ସମ୍ଭାବନା ସର୍ବବ୍ୟାପୀ ରହିଛି।
ସାଥୀଗଣ, ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ କୌଣସି ଦେଶ ସବୁ ସ୍ତରରେ, ସେଇ ସ୍ତରରେ ଯେଉଁମାନେ କେବେ ରାଡାରରେ ନଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଶେଷ ସ୍ତରରେ ଥିଲେ, ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅର୍ଥନୈତିକ ଉନ୍ନତି, ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ, ବ୍ୟାପକ ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ଅନୁକୂଳତା ଦେଖାଯାଇନାହିଁ। ଦେଶ କେବଳ ସମ୍ଭାବନାର ରାଷ୍ଟ୍ର ହୋଇ ରହିନାହିଁ, ଯେମିତିକି ଏହାକୁ କୁହାଯାଉଥିଲା। ବିକଶିତ ଭାରତ ଏବେ ଆଉ ସ୍ୱପ୍ନ ହୋଇ ରହିନାହିଁ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଏବଂ ହାସଲଯୋଗ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି।
ଆରମ୍ଭରୁ ନହେଲେ ମଧ୍ୟ ୨୦୪୭ରେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବା ବେଳକୁ ସମସ୍ତ ଆକାଂକ୍ଷା ଓ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ହୋଇଯିବ। କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହି ଅନୁକୂଳ ଦୃଶ୍ୟ ଏବେ ସେଇ ସଙ୍କଟଗୁଡ଼ିକର ସାମ୍ନା କରୁଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଜାତି, ବର୍ଗ, ଧର୍ମ, ରଙ୍ଗ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟର କୃତ୍ରିମ ବିଭାଜନ ସମସ୍ୟାକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଉଛି। ମୋ ମତରେ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ କାରଣ ପକ୍ଷପାତପୂର୍ଣ୍ଣ ହିତ, ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ବନ୍ଧା ହୋଇ ଏଭଳି ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ବିପଦ ବିଷୟରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ବୁଝିଥିବା ଲୋକମାନେ ଏହି କ୍ଷତିକାରକ ଧାରାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସର୍ବସାଧାରଣ ମଂଚକୁ ଆସୁଛନ୍ତି।
ଏଥିରେ ମୋର କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ନାହିଁ, ଏବଂ ଏହି ପୁସ୍ତକରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି ଯେ ଆସ୍ଥା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ। ଏହା ହୃଦୟର ଆହ୍ୱାନ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ବା ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବିଶ୍ୱାସ ଏକ ଦୟନୀୟ ଶୋଷଣ। ଏହା ହେଉଛି ମାନବ ଶୋଷଣର ସବୁଠାରୁ ଖରାପ ରୂପ । ଯଦି ଏହା ଲୋଭ, ପ୍ରଲୋଭନ, ସଶକ୍ତୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ହେଉଛି - ତେବେ ଏଥିପାଇଁ ମୋ ପାଖରେ ଶବ୍ଦ ନାହିଁ, ମୁଁ ନିଜକୁ ଅଟକାଇ ରଖିଛି - ଏହା ଏକ ଲୁକ୍କାୟିତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଯଦି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଆଧିପତ୍ୟ, ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠତା ହାସଲ କରିବା, ଜନସଂଖ୍ୟା କୌଶଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅଧୀନରେ ରଖିବା, ତେବେ ଏହି ଚିନ୍ତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଭୟାନକ ଅଟେ । ସାଥୀଗଣ, ଏହି ସମୟରେ ବିଶ୍ୱର ଅଧିକାଂଶ ଦେଶ ଆଗରେ ଏହି ଚିନ୍ତା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ରହିଛି ।
ଏହି ପୁସ୍ତକ ସଠିକ୍ ସମୟରେ ଆସିଛି । ବିଭ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା, କିନ୍ତୁ ଏହା ଆମ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଯେପରି ମୁଁ କହିଥିଲି, ଯେଉଁଠାରେ ପୃଥିବୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଷଷ୍ଠ ବ୍ୟକ୍ତି ବସବାସ କରନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ସମାବେଶୀତାର ଏକ ଚମତ୍କାର ଐତିହାସିକ ରେକର୍ଡ ଅଛି, ଏପରିକି ଭାରତର ବିଚାର ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ରଣନୈତିକ ଭାବରେ ଶତ୍ରୁତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିମାନେ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ରାଷ୍ଟ୍ରବିରୋଧୀ ଧାରଣା ସହିତ, ନନ୍‌-ଅର୍ଗାନିକ୍‌ ଭାବରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ବିବିଧତା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସଂଖ୍ୟାରେ ବେଆଇନ ପ୍ରବାସୀଙ୍କ ଆଗମନ ଏବଂ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଧର୍ମାନ୍ତରଣ ଆଦି ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ଥାନ ନେଉଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ, ଏହି ପୁସ୍ତକ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶିତ ଦର୍ଶନ ଏବଂ ୫,୦୦୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ଭାରତ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଦର୍ଶନରେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଅସ୍ତିତ୍ୱଗତ ଆହ୍ୱାନ ରହିଛି। ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଭାରତର ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଉତ୍କର୍ଷତାର ସାରରୁ ପ୍ରେରଣା ନେବା ପାଇଁ ଏଭଳି ନିଷ୍ଠୁର ବିଭାଜନକାରୀ ଉଦ୍ୟମକୁ ନିଷ୍କ୍ରିୟ କରିବା ଆମର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ। ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ କେବଳ ଆମର ଶକ୍ତି ଓ ଏକତାର ମୂଳଦୁଆ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ଥିରତା, ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଏବଂ ଶାନ୍ତିର ମୂଳଦୁଆ।
ଏହାକୁ ଅଭେଦ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ଏକଜୁଟ ହୋଇ କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସାଥୀଗଣ, ଏହି ପୁସ୍ତକରେ ଭାରତୀୟତାର ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସମସ୍ତ ଧର୍ମରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଏ । ଏହା ଉଭୟ ଧର୍ମ ପ୍ରଚାରକ ଏବଂ ଅନୁଗାମୀମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇଦିଏ ଯେ ଆମେ ଧର୍ମାନ୍ତରଣର ପ୍ରଲୋଭନ ବିନା ଅନ୍ୟର ବାସ୍ତବତାକୁ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ପ୍ରଶଂସା କରିପାରିବା।
ଏକତା ଅର୍ଥ ଅସମାନତା (ନନ୍‌ ୟୁନିଫର୍ମିଟି)। ଭାରତୀ ଏହାର ଏକ ଆଦର୍ଶ ଉଦାହରଣ, ମାନବ ଆଚରଣର ସମସ୍ତ ଦିଗରେ ଏକତା ଏବଂ ବିବିଧତାର ଉଦାହରଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି। ସହନଶୀଳତାର ଅର୍ଥ ଅନ୍ୟକୁ ଜିତିବା ନୁହେଁ। ବିଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ଆଲୋଚନାରେ ପରିଣତ କରାଯିବା ଦରକାର, ଅଶାନ୍ତିକୁ ଆଲୋଚନାରେ ପରିଣତ କରିବା ଦରକାର। ସଂଘର୍ଷକୁ ଚେତନାରେ ପରିଣତ କରିବା ଦରକାର। ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଦୁନିଆରେ ଦୃଢ, କଠୋର ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି । ଆମ ଋଷିମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ନିରପେକ୍ଷ ବିପରୀତମୁଖୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସମସ୍ତ ଧର୍ମର ସାର ବିରୁଦ୍ଧରେ ଏବଂ ଏଥିରେ ଏକ ଅନୁପଯୁକ୍ତ ଆତ୍ମ-ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଏବଂ ସମାଲୋଚନାତ୍ମକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରହିଛି ।
ଏହା ସବୁ ଫଲ୍ଟ ଲାଇନ ଅତିକ୍ରମ କରି ଲାଲ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛି। ଆମକୁ ହେବ। ସହନଶୀଳତା, ସହଅସ୍ତିତ୍ୱ, ଆଲୋଚନା, ସହମତି ଆଦି ଏହି ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ କାରଣ ଏହା ସମାଜକୁ ଦୁଃଖରୁ ମୁକ୍ତ କରିବ ଯାହା ମୁଁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି।
ସାଥୀଗଣ, ଲେଖକ ଯେଉଁ ଦର୍ଶନ ସହିତ ପରିଚିତ, ତାହା ହିନ୍ଦୁଜା ଗ୍ରୁପର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୁଏ, ଯାହା ଏକ ବହୁ-କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପାୱାରହାଉସ୍ ହେବା ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ, ସ୍ଥାୟୀତା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବୁଝାମଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ହିନ୍ଦୁଜା ଗ୍ରୁପର ଅବଦାନ ପାରମ୍ପରିକ ସିଏସଆର ଠାରୁ ଅଧିକ। ଇରାନରେ ଗୁରୁଦ୍ୱାର ଏବଂ ଶ୍ମଶାନ ନିର୍ମାଣ ପରିଚୟ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏକ ଅସାଧାରଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
ନିକଟରେ, ମୁଁ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ନନ୍ଦଲାଲ ନ୍ୟୁଆଲ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡୋଲୋଜିର ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ଜାଣି ଆନନ୍ଦିତ ହେଲି ଯେ ହିନ୍ଦୁଜା ଗ୍ରୁପ୍ ନ୍ୟୁୟର୍କରେ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ପ୍ରଥମ ବିଦେଶୀ ଶାଖା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି ।
ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀ କଲମ୍ବିଆ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଧର୍ମ ହିନ୍ଦୁଜା ଇଣ୍ଡିକ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ ସେଣ୍ଟର ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଆମ ସଭ୍ୟତାର କାହାଣୀକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରି ପୂର୍ବ-ପଶ୍ଚିମ ବିଭାଜନକୁ ଦୂର କରିଥାଏ। ।
ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଂକଳନ ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ଗୋପୀଚାନ୍ଦ ପି. ହିନ୍ଦୁଜା ଏବଂ ଏହାର ମୁକ୍ତିଲାଭ ସମ୍ଭବ କରିଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ଅଶୋକ ହିନ୍ଦୁଜାଙ୍କୁ ମୁଁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି। ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ପୁସ୍ତକରେ ଯେଉଁ ବାର୍ତ୍ତା ରହିଛି, ତାହା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସାଧକ, ବିଚାରକ, ସକ୍ରିୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସମେତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁ।
ଜୟ ହିନ୍ଦ୍‌