উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
পিএম-ডিভাইন আঁচনিৰ অধীনস্থ প্ৰকল্পৰাজিৰ স্থিতি
06 FEB 2025 4:19PM by PIB Guwahati
২০২২ৰ অক্টোবৰত পিএম-ডিভাইন (PM-DevINE)ৰ আৰম্ভণিৰেপৰা ৩১-০১-২০২৫ লৈকে ৪৯২৭.২২ কোটি টকা মূল্যৰ মুঠ ৩৬ টা প্ৰকল্পত অনুমোদন জনোৱা হৈছে। ইয়াৰে ১২১.২১ কোটি টকা মূল্যৰ দুটা প্ৰকল্প ইতিমধ্যে সম্পূৰ্ণ হৈছে। পিএম-ডিভাইনৰ অধীনত অনুমোদিত প্ৰকল্পসমূহৰ স্থিতি পৰিশিষ্টত উল্লেখ কৰা হৈছে।
পিএম-ডিভাইনৰ অধীনত অনুমোদিত প্ৰকল্পসমূহ শিক্ষা, স্বাস্থ্য, পৰ্যটন, যোগাযোগ ব্যৱস্থা আৰু জীৱিকাৰে সম্পৰ্কীয়, যিয়ে প্ৰত্যক্ষ বা পৰোক্ষভাৱে জনসাধাৰণৰ বাবে মৌলিক ন্যূনতম সেৱাৰ অগ্ৰগতি সাধন কৰে।
****
পৰিশিষ্ট
“পিএম-ডিভাইন আঁচনিৰ অধীনস্থ প্ৰকল্পৰাজিৰ স্থিতি”
৩১-০১-২০২৫ লৈকে
ক্ৰমিক নং
প্ৰকল্পৰ নাম
ৰাজ্য চৰকাৰ/সংস্থা
স্থিতি
১
পশ্চিম ছিকিমৰ পেলিঙৰপৰা চাংগা-চোলিঙলৈকে যাত্ৰীবাহী ৰ'পৱে ব্যৱস্থাৰ বাবে গেপ ফাণ্ডিং - মুঠ ১০৮.৩৯ কোটি টকা ব্যয়ৰ ৬৩.৩৯ কোটি টকা (৫৮%) ব্যয়
ছিকিম
কাম সম্পূৰ্ণ
২
দক্ষিণ ছিকিমৰ ধপ্পাৰৰপৰা ভালেধুংগালৈ পৰিবেশ-অনুকূল যাত্ৰীবাহী ৰ'পৱে (কেবল কাৰ)ৰ বাবে গেপ ফাণ্ডিং - মুঠ ২০৯.৫৭ কোটি টকা ব্যয়ৰ ৫৭.৮২ কোটি টকা (২৮%) ব্যয়
ছিকিম
কাম সম্পূৰ্ণ
৩
মিজোৰামৰ ভিন্ন জিলাৰ বিভিন্ন স্থানত বেম্ব’ লিংক ৰোড নিৰ্মাণৰ পাইলট প্ৰকল্প - (i) টুইৰিয়েল এয়াৰফিল্ডৰপৰা উত্তৰ চালটলাং (১৮ কিলোমিটাৰ)লৈ ৩৩.৫৮ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে আৰু (ii) লেংপুইৰপৰা চাইফল বেম্ব’ প্লেনটেচন (৪১ কিলোমিটাৰ)লৈ ৬৬.৪২ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে
মিজোৰাম
কাম আৰম্ভ
৪
নেক্টাৰ জীৱিকা উন্নয়ন প্ৰকল্প (বহু-ৰাজ্যিক) – মূল্য-সংযোজিত সামগ্ৰীৰ বাবে কলৰ কাণ্ডৰ ব্যৱহাৰ
নেক্টাৰ (NECTAR)
কাম আৰম্ভ
৫
উত্তৰ-পূব ভাৰতত বৈজ্ঞানিক জৈৱিক কৃষিৰ প্ৰসাৰ (বহু-ৰাজ্যিক)
নেক্টাৰ (NECTAR)
কাম আৰম্ভ
৬
পূব নাগালেণ্ডৰ বিশেষ উন্নয়নৰে সম্পৰ্কীয় জীৱিকা প্ৰকল্প - (২২ টা)
নাগালেণ্ড
কাম আৰম্ভ
৭
কামৰূপ জিলাৰ ২০ খন বিদ্যালয়ক চেন্টাৰ অৱ এক্সেলেন্সলৈ ৰূপান্তৰ
অসম
কাম আৰম্ভ
৮
উত্তৰ-পূব ভাৰত, গুৱাহাটীত পায়েডিয়েট্ৰিক আৰু এডাল্ট হেমাট’লিম্ফ’ইড কেন্সাৰ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে সমৰ্পিত সেৱাৰ ব্যৱস্থা
বিবিচিআই-গুৱাহাটী
কাম আৰম্ভ
৯
ত্ৰিপুৰা চৰকাৰৰ শক্তি বিভাগৰদ্বাৰা ত্ৰিপুৰাৰ দূৰৱৰ্তী অঞ্চললৈ নিৰ্ভৰযোগ্য শক্তি যোগানৰ বাবে সৌৰ মাইক্ৰ’ গ্ৰীড স্থাপন
ত্ৰিপুৰা
কাম আৰম্ভ
১০
অসমৰ গুৱাহাটীত মা কামাখ্যা প্ৰৱেশ কৰিডৰৰ উন্নয়ন সাধন
অসম
কাম আৰম্ভ
১১
অসমৰ শিৱসাগৰত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় (১০০ আসন) স্থাপন
অসম
কাম আৰম্ভ
১২
পশ্চিম গাৰো পাৰ্বত্য জিলাৰ তুৰাত আইটি পাৰ্ক স্থাপন
মেঘালয়
কাম আৰম্ভ
১৩
ইম্ফল পশ্চিম জিলাৰ মণিপুৰ কাৰিকৰী বিশ্ববিদ্যালয় (MTU)ৰ আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন সাধন
মণিপুৰ
কাম আৰম্ভ
১৪
এজিএমচি আৰু জিবিপি হাস্পতালত ২০০ খন বিচনাযুক্ত এমচিএইচ (প্ৰসূতি আৰু শিশু স্বাস্থ্য) উইং স্থাপন
ত্ৰিপুৰা
কাম আৰম্ভ
১৫
ড্ৰাগছ আসক্তৰ বাবে সংহত পুনৰ্বাসন কেন্দ্ৰ স্থাপন
ত্ৰিপুৰা
কাম আৰম্ভ
১৬
ভিআইপি জংচনৰপৰা ধাৰাপুৰ জংচনলৈ এলজিবি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰক সংযোগ কৰা বৰ্তমানৰ ২ লেনযুক্ত পথক ৪ লেনযুক্ত পথলৈ উন্নীতকৰণ/বহল কৰা। ইয়াৰ অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে (i) ধাৰাপুৰত ৪ লেন গ্ৰেডৰ পৃথক জংচন (ii) এছঅ’এছ জংচনৰপৰা বৰ্তমানৰ টাৰ্মিনেল বিল্ডিঙলৈ ২ লেনৰ অতিৰিক্ত পথ আৰু (iii) বৰ্তমানৰ টাৰ্মিনেল বিল্ডিঙৰপৰা ২ লেনৰ অস্থায়ী প্ৰস্থান। (পিডব্লিউডি)
অসম
কাম আৰম্ভ
১৭
আগৰতলাত দন্ত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপন
ত্ৰিপুৰা
কাম আৰম্ভ
১৮
নিউ শ্বিলং টাউনশ্বিপত নতুন চাৰি-লেনযুক্ত পথ নিৰ্মাণ আৰু বৰ্তমানৰ দুই-লেনযুক্ত পথটোক চাইক্লিং ট্ৰেক, ইউটিলিটি ডাক্ট, ফুটপাথ ইত্যাদিৰে চাৰি-লেনলৈ ৰূপান্তৰিতকৰণ
মেঘালয়
কাম আৰম্ভ
১৯
ইম্ফলৰ মন্ত্ৰীপুখৰীস্থিত মণিপুৰ আইটি ছেজৰ প্ৰচেছিং জ’নৰ আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন সাধন
মণিপুৰ
কাম আৰম্ভ
২০
মণিপুৰত ৬০ খন বিচনাযুক্ত ৰাজ্যিক মানসিক চিকিৎসালয় স্থাপন আৰু সজ্জিতকৰণ
মণিপুৰ
কাম আৰম্ভ
২১
পশ্চিম দিশে আইজল বাই-পাছ পথ নিৰ্মাণ
মিজোৰাম
কাম আৰম্ভ
২২
গুৱাহাটীৰ টেক চিটিত আন-আন চৰকাৰী সংস্থাসমূহৰ সহযোগত ইলেক্ট্ৰনিক মেনুফেক্সাৰিং ক্লাষ্টাৰ (EMC)ত ডিজিটেল ডিজাইন আৰু থ্ৰীডি প্ৰিন্টিং চেন্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স স্থাপনৰ প্ৰস্তাৱ
এমট্ৰন (AMTRON)
কাম আৰম্ভ
২৩
ছিট্ৰংছে-ডিমাপুৰত সংশ্লিষ্ট লাইনৰ সৈতে ২২০/১৩২ কেভি (২x১০০ এমভিএ) আৰু ১৩২/৩৩ কেভি (২x৫০ এমভিএ) উপ-কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ কাম
নাগালেণ্ড
কাম আৰম্ভ
২৪
দক্ষিণ ছিকিমৰ ইয়াংগাঙৰ ভালেধুংগাত স্কাইৱাক প্ৰকল্প
ছিকিম
কাম আৰম্ভ
২৫
পশ্চিম ছিকিমত পৰ্যটকসকলক আকৰ্ষণৰ বাবে চিংশ্ব’ৰ ব্ৰীজক গ্লাছ স্কাইৱাক ব্ৰীজ হিচাপে ৰূপান্তৰ
ছিকিম
কাম আৰম্ভ
২৬
অৰুণাচল প্ৰদেশৰ ইটানগৰত ৰাজ্যিক কৰ্কট প্ৰতিষ্ঠান স্থাপন
অৰুণাচল প্ৰদেশ
কাম আৰম্ভ
২৭
ধনমঞ্জুৰি বিশ্ববিদ্যালয়ৰ (DMU) আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন
মণিপুৰ
কাম আৰম্ভ
২৮
পলিটেকনিকত শৈক্ষিক আন্তঃগাঁথনি/সুবিধাৰ উন্নয়ন সাধন
নাগালেণ্ড
কাম আৰম্ভ
২৯
চিআইএইচএছআৰত ৰেডিয়েচন অংক’লজী চেন্টাৰৰ অগ্ৰগতি সাধন
নাগালেণ্ড
কাম আৰম্ভ
৩০
অসমৰ গুৱাহাটীস্থিত ডাঃ বি. বৰুৱা কেন্সাৰ ইনষ্টিটিউট (BBCI)ত এটি দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰ স্থাপন
বিবিচিআই-গুৱাহাটী
কাম আৰম্ভ
৩১
বিশ্বতে অনন্য মণিপুৰৰ লংপি মৃৎশিল্পক প্ৰচাৰৰ বাবে এখন শিল্পীৰ গাঁও প্ৰতিষ্ঠা
এনইএইচএইচডিচি (NEHHDC)
কাম আৰম্ভ
৩২
ইম্ফল পূবৰ ৱাখাত মণিপুৰ সাংস্কৃতিক বিশ্ববিদ্যালয়ৰ আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন সাধন।
মণিপুৰ
কাম আৰম্ভ হোৱা নাই
৩৩
ছহৰাৰ মাউকডকত স্কাইৱাক আৰু পৰ্যটন কেন্দ্ৰৰ উন্নয়ন সাধন
মেঘালয়
কাম আৰম্ভ হোৱা নাই
৩৪
মণিপুৰৰ দূৰৱৰ্তী আৰু পাহাৰীয়া জিলাত (আন্তঃগাঁথনি আৰু আহিলা) ছুপাৰ স্পেচিয়েলিটি আৰু নিশ্চিত স্পেচিয়েলিটি স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদান
মণিপুৰ
কাম আৰম্ভ হোৱা নাই
৩৫
পূব ছিকিমৰ চিচেইস্থিত মেডিকেল কলেজলৈ ১০০ জন ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাৰ্ষিক নামভৰ্তিৰ বাবে গেপ ফাণ্ডিং
ছিকিম
কাম আৰম্ভ হোৱা নাই
৩৬
মেঘালয়ৰ শ্বিলঙৰ শ্বিলং পিক ৰ'পৱে প্ৰকল্পলৈ যাত্ৰীবাহী ৰ'পৱেৰ বাবে গেপ ফাণ্ডিং
মেঘালয়
কাম আৰম্ভ হোৱা নাই
এমট্ৰন (AMTRON): অসম ইলেক্ট্ৰনিক্স উন্নয়ন নিগম লিমিটেড
বিবিচিআই (BBCI): ডাঃ ভূৱনেশ্বৰ বৰুৱা কৰ্কট প্ৰতিষ্ঠান
নেক্টাৰ (NECTAR): উত্তৰ-পূব প্ৰযুক্তি প্ৰয়োগ আৰু সংযোগ কেন্দ্ৰ
এনইএইচএইচডিচি (NEHHDC): উত্তৰ-পূব হস্তশিল্প আৰু হস্ততাঁত উন্নয়ন নিগম লিমিটেড
আজি ৰাজ্যসভাত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ডঃ সুকান্ত মজুমদাৰে এটা লিখিত উত্তৰত এই তথ্য প্ৰদান কৰে।

Ministry of Development of North-East Region
Status of projects under PM-DevINE scheme
06 FEB 2025 4:19PM by PIB Delhi
Since the inception of PM-DevINE in October 2022, a total of 36 projects worth Rs. 4927.22 crore have been sanctioned up to 31.01.2025. Of these, two projects worth Rs.121.21 crore have already been completed. Status of the projects sanctioned under PM-DevINE is at Annexure.
Projects sanctioned under PM-DevINE include those relating to education, health, tourism, connectivity and livelihood, which directly or indirectly improve basic minimum services to the people.
****
Annexure
“STATUS OF PROJECTS UNDER PMDEVINE SCHEME”
As on 31.01.2025
S.No.
Name of the project
State Govt./Agency
Status
1
Gap funding for Passenger Ropeway System from Pelling to Sanga-Choeling in West Sikkim - at the cost of Rs. 63.39 Crore (58%) of total cost of Rs.108.39 Crore
Sikkim
Work completed
2
Gap funding for Eco-friendly Passenger Ropeway (Cable Car) from Dhapper to Bhaleydhunga in South Sikkim - at the cost of Rs. 57.82 Crore (28%) of total cost of Rs. 209.57 Crore
Sikkim
Work completed
3
Pilot project for the construction of Bamboo Link Roads at different locations in various districts in the State of Mizoram - (i) Tuirial Airfield to North Chaltlang (18 km) at a cost of Rs. 33.58 Crore; and (ii) Lengpui to Saiphal Bamboo Plantation (41 km) at a cost of Rs. 66.42 crore
Mizoram
Work awarded
4
NECTAR Livelihood Improvement Project (Multi-State) - Utilization of Banana Pseudo Stem for Value-Added Products
NECTAR
Work awarded
5
Promoting Scientific Organic Agriculture in North-East India (Multi-State)
NECTAR
Work awarded
6
Livelihood projects relating to Special Development of Eastern Nagaland - (22 Nos.)
Nagaland
Work awarded
7
Transformation of 20 schools as Centre of Excellence in the Kamrup District
Assam
Work awarded
8
Establishment of Dedicated Services for the Management of Paediatric and Adult Haematolymphoid Cancers in North East India, Guwahati
BBCI Guwahati
Work awarded
9
Establishment of Solar Micro Grid for supply of reliable power to Remote Habitations in Tripura by Department of Power, Government of Tripura
Tripura
Work awarded
10
Development of Maa Kamakhya Access Corridor at Guwahati, Assam
Assam
Work awarded
11
Construction of Medical College (100 Admissions) at Sivasagar District, Assam
Assam
Work awarded
12
Construction of IT Park at Tura, West Garo Hills District
Meghalaya
Work awarded
13
Development of Infrastructure for Manipur Technical University (MTU), Imphal West District
Manipur
Work awarded
14
Establishment of 200 bedded MCH (Maternal & Child Health) wing at AGMC & GBP Hospital
Tripura
Work awarded
15
Setting up of Integrated Rehabilitation Centre for drug addicted.
Tripura
Work awarded
16
Upgradation/widening of existing 2 lane road to 4 lane road connecting LGB International Airport – From VIP junction to Dharapur Junction, including (i) 4 lane grade separated junction at Dharapur (ii) 2 lane excess road from SOS junction to existing terminal building and (iii) 2 lane temporary exit from existing terminal building. (PWD)
Assam
Work awarded
17
Establishment of Dental College at Agartala
Tripura
Work awarded
18
Construction of new four-lane road and conversion of existing two-lane road into four-lane with cycling tracks, utility ducts, footpaths, etc. at New Shillong Township
Meghalaya
Work awarded
19
Development of Infrastructure of the Processing Zone of Manipur IT SEZ at Mantripukhri, Imphal
Manipur
Work awarded
20
Construction and Equipping of 60 Bedded State Mental Hospital in Manipur
Manipur
Work awarded
21
Construction of Aizawl By-pass road on Western Side
Mizoram
Work awarded
22
Proposal to set up a Digital Design and 3D Printing Center of Excellence in the Electronic Mfg. Cluster (EMC) in collaboration with other Govt Agencies at Tech City, Guwahati
AMTRON
Work awarded
23
Construction of 220/132 kV (2x100 MVA) & 132/33 kV (2x50 MVA) Sub-station at Tsitrongse-Dimapur with associated lines
Nagaland
Work awarded
24
Skywalk Project at Bhaleydhunga, Yangang in South Sikkim
Sikkim
Work awarded
25
Conversion of Singshore Bridge as a glass skywalk bridge for tourist attraction in West Sikkim
Sikkim
Work awarded
26
Establishment of State Cancer Institute at Itanagar, Arunachal Pradesh
Arunachal Pradesh
Work awarded
27
Infrastructure Development for Dhanamanjuri University (DMU)
Manipur
Work awarded
28
Educational Infrastructure/facility Development in Polytechnics
Nagaland
Work awarded
29
Upgradation of the Radiation Oncology Centre at CIHSR
Nagaland
Work awarded
30
Establishment of a Skill Development Centre at Dr. B. Borooah Cancer Institute (BBCI), Guwahati, Assam
BBCI Guwahati
Work awarded
31
Establishment of an Artist's Village for promotion of world's most unique Pottery Art form Longpi Black Pottery of Manipur
NEHHDC
Work awarded
32
Infrastructure development for Manipur University of Culture at Wakha, Imphal East.
Manipur
Work not awarded
33
Development of Skywalk and Tourist hub at Mawkdok, Sohra
Meghalaya
Work not awarded
34
Providing super speciality and assured specialty health care in remote and hill districts (Infrastructure & Equipment) in Manipur
Manipur
Work not awarded
35
Gap funding for the Medical College at Sichey, East Sikkim for Annual Intake of 100 Students
Sikkim
Work awarded
36
Gap funding for Passenger Ropeway for at Shillong Peak Ropeway project, Shillong, Meghalaya
Meghalaya
Work not awarded
AMTRON: Assam Electronics Development Corporation Ltd.
BBCI: Dr. Bhubaneswar Borooah Cancer Institute.
NECTAR: North East Centre for Technology Application & Reach
NEHHDC: North Eastern Handicrafts & Handlooms Development Corporation Limited
This information was given by the Minister of State, for the Ministry of Development of North Eastern Region, Dr. Sukanta Majumdar in a written reply in the Rajya Sabha today.