নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় বাজেটে ভাৰতত নতুন মেগা ক্লাষ্টাৰৰ সৈতে জাহাজ নিৰ্মাণক উদগনি প্ৰদান কৰিছে: সোণোৱাল
বাজেটে ২৫ হাজাৰ কোটি টকাৰ সামুদ্ৰিক উন্নয়ন পুঁজি (এমডিএফ) স্থাপন কৰি ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডক আগুৱাই লৈ নিয়ে
খৰচৰ অসুবিধাসমূহ অনুকূল কৰিবলৈ, ভাৰতীয় জাহাজ নিৰ্মাণ কাৰখানাৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰু ঘৰুৱা জাহাজ নিৰ্মাণ উৎপাদনত সহায় কৰিবলৈ এছবিএফএপি ২.০ সংস্কাৰ কৰা হৈছে
ভাৰতীয় য়াৰ্ডত জাহাজ ব্ৰেকিঙৰ বাবে নতুন ক্ৰেডিট নোট আঁচনি - ভাৰতত নতুন জাহাজ ক্ৰয়ৰ বাবে উদগনি প্ৰদান
ভাৰতীয় বন্দৰৰ কাৰ্য্যকলাপ উন্নীতকৰণ, আধুনিকীকৰণ আৰু স্বয়ংক্ৰিয় কৰিবলৈ ৬১০০ কোটি টকা
জাহাজ নিৰ্মাণ আৰু জাহাজ ব্ৰেকিঙৰ বাবে ইনপুটৰ ওপৰত মৌলিক কাষ্টম শুল্ক (বিচিডি) ৰেহাই ১০ বছৰৰ বাবে বৃদ্ধি কৰা হৈছে
01 FEB 2025 4:39PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ জাহাজ খণ্ডৰ বিশাল সম্ভাৱনাক বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ কেন্দ্ৰীয় বাজেটে সৱল উদগনি যোগাইছে। অনাগত দিনলৈ দৃষ্টি ৰখা নথিখনৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতৰ জাহাজ নিৰ্মাণ উদ্যোগক বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰিবলৈ, অৰ্থনীতিৰ বাবে আয় আহৰণ কৰিবলৈ, মানৱ সম্পদক প্ৰশিক্ষণ আৰু নিয়োগ কৰিবলৈ আৰু দেশৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে মূল্য সৃষ্টি কৰিবলৈ প্ৰেৰণাদায়ক আৰু উদ্ভাৱনীমূলক পদক্ষেপেৰে অধিক সক্ষম কৰা। কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে বাজেটখনক আদৰণি জনাই ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত প্ৰগতিশীল নীতিগত বিবৃতি বুলি অভিহিত কৰে।
এই উপলক্ষে শ্ৰী সোণোৱালে কয়, “আজি সংসদত দাখিল কৰা কেন্দ্ৰীয় বাজেটক মই আদৰণি জনাইছো। এই বাজেটখনে অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ অনুঘটক হিচাপে কাম কৰে, প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ ‘বিকশিত ভাৰত, আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে মিল খায়। সুশাসন, প্ৰগতিশীল সংস্কাৰ, আৰু উদ্ভাৱনী নীতি নিৰ্ধাৰণৰ নীতিসমূহ সন্নিৱিষ্ট কৰা এখন আগন্তুক বাজেট দাখিল কৰাৰ বাবে বিত্তমন্ত্ৰী নিৰ্মলা সীতাৰমণ জীক অভিনন্দন জনাইছো। এই বাজেটে কেৱল ব্যৱসায় আৰু বাণিজ্যিক আৱেগক শক্তিশালী কৰাই নহয়, অৰ্থনৈতিক সম্প্ৰসাৰণ, সামৰ্থ্য বিকাশ, আৰু সমাজৰ সমাধান-চালিত সামগ্ৰিক বিকাশ আৰু অৰ্থনীতিৰ বৃদ্ধিৰ বাবেও স্প্ৰিংবৰ্ড হিচাপে কাম কৰে। মূল্যক মুকলি আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সম্পত্তি সমৃদ্ধ কৰি ই স্থায়ী অগ্ৰগতি আৰু জনকেন্দ্ৰিক উন্নয়নৰ ভেটি স্থাপন কৰে। বাজেটৰ লক্ষ্য হৈছে সম্পদ সৃষ্টি কৰা, কল্যাণমূলক পদক্ষেপক আগুৱাই নিয়া, আৰু জাতি গঠনত জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণক লাভান্বিত কৰা। ই ভাৰতবাসীৰ জীৱনৰ মান উন্নীত কৰাৰ সমান্তৰালকৈ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ স্বাৰ্থ ৰক্ষা কৰে।
কেন্দ্ৰীয় বাজেটত ইকুইটি বা ঋণ ছিকিউৰিটিৰ জৰিয়তে আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰি ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডক সহায় কৰিবলৈ সামুদ্ৰিক উন্নয়ন পুঁজি (এমডিএফ) গঠন কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। পুঁজিৰ প্ৰাৰম্ভিক কৰ্পাছ ২৫,০০০ কোটি টকাত নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে - য’ত চৰকাৰী অৱদান হ’ব ৪৯%। বাকী থকা ধনৰাশি মুখ্য বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ, অন্যান্য চৰকাৰী সংস্থা, কেন্দ্ৰীয় পিএছই, বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানৰ লগতে ব্যক্তিগত খণ্ডই অৱদান আগবঢ়াব। এই পুঁজিয়ে জাহাজ অধিগ্ৰহণৰ বাবে বিত্তীয় সাহায্যৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰত্যক্ষভাৱে লাভৱান হ’ব। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিশ্বব্যাপী মালবাহী জাহাজৰ পৰিমাণত ভাৰতীয় পতাকাযুক্ত জাহাজৰ অংশীদাৰিত্ব ২০% পৰ্যন্ত বৃদ্ধি কৰা। ইয়াৰ উপৰিও থলুৱা ফ্লিটে বিদেশী জাহাজৰ নিৰ্ভৰযোগ্যতা হ্ৰাস কৰিব, পেমেণ্টৰ ভাৰসাম্য উন্নত কৰিব আৰু দেশৰ কৌশলগত স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত কৰিব। ২০৩০ চনৰ ভিতৰত এমডিএফে জাহাজ চলোৱা খণ্ডত ১.৫ লাখ কোটি টকা পৰ্যন্ত বিনিয়োগৰ লক্ষ্য লৈছে।
ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডক উদগনি দিয়াৰ বাবে লোৱা পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰত জাহাজ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, “ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ বাবে বাজেটৰ পদক্ষেপসমূহে ইয়াৰ বিশাল সম্ভাৱনা মুকলি কৰে আৰু উন্নীতকৰণ, আধুনিকীকৰণ, আৰু স্বয়ংক্ৰিয়কৰণৰ জৰিয়তে বৰ্তমানৰ সম্পত্তিসমূহ বৃদ্ধি কৰাত মনোনিৱেশ কৰাটো আশ্বস্ত কৰে। এটা মূল আলোকপাত হৈছে আমাৰ মন্ত্ৰালয়ে ১.০ৰ পৰা ১.২ মিলিয়ন গ্ৰছ টনেজ (জিটি)ৰ নতুন জাহাজ নিৰ্মাণ ক্লাষ্টাৰৰ বিকাশ। এই কৌশলগত হেঁচোকটো ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতৰ ৩০ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতি হোৱাৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাত অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।পাব্লিক-প্ৰাইভেট পাৰ্টনাৰশ্বিপ (পিপিপি) মডেলৰ সহায় লৈ এই আঁচনিখন ব্যক্তিগত বিনিয়োগক আকৰ্ষণ কৰিবলৈ, আধুনিকীকৰণক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ, আৰু সেউজ প্ৰযুক্তিক আগুৱাই নিবলৈ ডিজাইন কৰা হৈছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে ভাৰতৰ বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব, বহনক্ষম বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰিব, আৰু আগশাৰীৰ গ্ল’বেল মেৰিটাইম হাব হিচাপে ইয়াৰ স্থিতি শক্তিশালী কৰি তুলিব।
দেশত নতুন মেগা জাহাজ নিৰ্মাণ ক্লাষ্টাৰ ঘোষণা কৰাৰ পিছত কেন্দ্ৰীয় বাজেটে ভাৰতৰ ঘৰুৱা জাহাজ নিৰ্মাণ উদ্যোগক শ্বট-ইন-দ্য-আৰ্ম প্ৰদান কৰিছিল। এই আঁচনিখনে মূলধনী ড্ৰেজিঙৰ লগতে ব্ৰেকৱাটাৰ সৃষ্টিৰ ৰূপত প্ৰত্যক্ষ মূলধনী সহায় আগবঢ়াব। ইয়াৰ উপৰিও ভূমিত ১০ বছৰৰ ভাড়াৰ ছুটীৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে, যদিহে নামমাত্ৰ হাৰত প্ৰদান কৰা নহয়। বিনিয়োগক পথ, উপযোগীতা, নলা পৰিশোধন আদিৰ দৰে ট্ৰাংক ইনফ্ৰা সৃষ্টি কৰাত সহায় কৰিবলৈও ডিজাইন কৰা হৈছে। ৬,১০০ কোটি টকাৰ প্ৰস্তাৱিত আবণ্টনৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতৰ বৰ্তমানৰ জাহাজ নিৰ্মাণ কাৰখানাসমূহক এইসমূহৰ কাৰ্য্যকলাপ উন্নীতকৰণ, আধুনিকীকৰণ, আৰু স্বয়ংক্ৰিয়কৰণ, দক্ষতা, ব্যৱহাৰ, আৰু সামগ্ৰিক উৎপাদন বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰা।
কেন্দ্ৰীয় বাজেটে ভাৰতীয় জাহাজ নিৰ্মাণ কেন্দ্ৰসমূহক প্ৰত্যক্ষ আৰ্থিক অনুদান প্ৰদানৰ লক্ষ্যত জাহাজ নিৰ্মাণ আৰ্থিক সহায় নীতি (এছবিএফএপি) ২.০ ক সম্প্ৰসাৰণ কৰিছে। এই উদ্যোগে অপাৰেচনেল খৰচৰ অসুবিধাসমূহ পূৰণ কৰি অৰ্ডাৰ সুনিশ্চিত কৰাত সহায় কৰিবলৈ লৈছিল, যাতে দেশীয় জাহাজ নিৰ্মাণ উদ্যোগক শক্তিশালী কৰিব পাৰি। বাজেটীয় সহায়ৰ জৰিয়তে পৰিচালিত হ’ব, এই আঁচনিৰ মুঠ আউটলে' হৈছে ১৮,০৯০ কোটি টকা।
বাজেটত ঘোষণা কৰা আন এক অভিনৱ আঁচনি হৈছে জাহাজ ব্ৰেকিং ক্ৰেডিট নোট। এই আঁচনিয়ে জাহাজ ব্ৰেকিঙৰ মূল্যৰ ৪০%ৰ ক্ৰেডিট নোট জাৰি কৰি জাহাজ ব্ৰেকিঙক উৎসাহিত কৰে, যিটো ভাৰতত নিৰ্মিত নতুন জাহাজ ক্ৰয় কৰিবলৈ পুনৰ প্ৰদান কৰিব পাৰি।
ইয়াৰ উপৰি, শ্ৰী সোণোৱালে কয়, “২০১৪ চনৰ পৰা ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডই যথেষ্ট উন্নতি দেখিছে, আৰু বিত্তমন্ত্ৰীৰ শেহতীয়া ঘোষণাৰ সৈতে আমি নিশ্চিত যে জাহাজ নিৰ্মাণ উদ্যোগে অৰ্থনৈতিক উন্নয়নৰ এক চালিকাশক্তি হিচাপে কাম কৰিব। জাহাজ নিৰ্মাণ আৰ্থিক সহায় নীতি (এছবিএফএপি) ভাৰতীয় জাহাজ নিৰ্মাণ কেন্দ্ৰসমূহক আৰ্থিক উৎসাহ প্ৰদানৰ বাবে ডিজাইন কৰা হৈছে, আনহাতে জাহাজ ব্ৰেকিঙ ক্ৰেডিট নোটে বিনিয়োগ আৰু সম্প্ৰসাৰণক উৎসাহিত কৰি দেশীয় উদ্যোগক আৰু শক্তিশালী কৰে। এই ব্যৱস্থাসমূহে মূলধনৰ প্ৰবাহক গতিশীল কৰিব, নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব, আৰু খণ্ডৰ প্ৰতিযোগিতামূলকতা বৃদ্ধি কৰিব। ইয়াৰ উপৰি, প্ৰশিক্ষণ আৰু মানৱ মূলধন উন্নয়নৰ ওপৰত নতুনকৈ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব, যাতে এটা দক্ষ কৰ্মশক্তি গঢ়ি তোলা হয়, যিয়ে আধুনিক জাহাজ নিৰ্মাণ প্ৰযুক্তি, স্বয়ংক্ৰিয়তা, আৰু স্থায়ী সামুদ্ৰিক প্ৰথাসমূহৰ সৈতে প্ৰৱীণতা অৰ্জন কৰিব। এই সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীয়ে কেৱল উদ্যোগৰ বৃদ্ধিক সমৰ্থন নকৰে, বৰঞ্চ ভাৰতক জাহাজ নিৰ্মাণ আৰু সামুদ্ৰিক উদ্ভাৱনৰ এক বিশ্বব্যাপী নেতা হিচাপে স্থাপন কৰে।”
খণ্ডটোত প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত পেছাদাৰীসকলৰ বিকাশৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি, বাজেটে ভাৰতক সামুদ্ৰিক মানৱ মূলধনৰ এক বিশ্বব্যাপী নেতা হিচাপে স্থান লাভ কৰিবলৈ মানৱ সম্পদৰ প্ৰশিক্ষণ আৰু উন্নয়নৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট ধনৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। জাহাজ নিৰ্মাণ ক্ষমতা উন্নয়ন কেন্দ্ৰ (এছচিডিচি)ৰ বাবে বাজেটত প্ৰদান কৰা হৈছে, যিটো উদ্ভাৱনী জাহাজ ডিজাইন আৰু অভিযান্ত্ৰিক সমাধানৰ বিকাশৰ লগতে জাহাজ প্ৰকল্পৰ পৰীক্ষা আৰু মূল্যায়নৰ বাবে এক প্লেটফৰ্ম গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যত কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে ১২০০ কোটি টকাৰ আউটলে' কৰা হৈছে। বেচৰকাৰী খণ্ডৰ পৰা বিদ্যমান আৰু উদীয়মান জাহাজ নিৰ্মাণ ডিজাইন আৰু প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰসমূহক মূলধন আৰু অপাৰেচনেল সহায় প্ৰদানৰ বাবে ১০৪০ কোটি টকাৰ অতিৰিক্ত আউটলে' ঘোষণা কৰা হৈছে। জাহাজ প্ৰযুক্তিৰ গৱেষণা আৰু উন্নয়ন (আৰএণ্ডডি) আৰু উদ্ভাৱনৰ বাবে এক সহায় আঁচনিৰ বাবে ৬১০ কোটি টকাৰ বাজেটীয় আউটলে' প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে। এই উদ্যোগে নতুন আৰু উন্নত জাহাজ নিৰ্মাণ প্ৰযুক্তিৰ বিকাশক উৎসাহিত কৰিব। নতুন উৎসাহসমূহে ১১ লাখ প্ৰত্যক্ষ বা পৰোক্ষ নিয়োগ সৃষ্টি কৰিব বুলি প্ৰক্ষেপ কৰা হৈছে।
জাহাজ উদ্যোগৰ বাবে এক আদৰণিমূলক পদক্ষেপ হিচাপে, কেন্দ্ৰীয় বাজেটে নিৰ্দিষ্ট আকাৰৰ ডাঙৰ জাহাজসমূহক ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ হাৰমোনাইজড মাষ্টাৰ লিষ্ট (এইচএমএল)ত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ প্ৰস্তাৱ কৰিছে। ইয়াৰ ফলত তেওঁলোকে দীৰ্ঘম্যাদী বিত্তীয় সহায় আৰু কৰ ইঞ্চেন্টিভ দৰে সুবিধাসমূহ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। ই লগতে বেচৰকাৰী বিনিয়োগক আকৰ্ষণ কৰিব আৰু নৌবাহিনীৰ আধুনিকীকৰণক বৃদ্ধি কৰিব।
দেশৰ অভ্যন্তৰীণ জলপথসমূহক এক উদগনি দিবলৈ, টনেজ কৰ আঁচনিটো এতিয়া অভ্যন্তৰীণ জাহাজসমূহলৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত অধিক কাৰ্গো চলাচল উৎসাহিত হ’ব কাৰণ জাহাজসমূহে ইয়াৰ লাভৰ পৰিৱৰ্তে ইয়াৰ ক্ষমতাৰ পৰা কৰ সুবিধা লাভ কৰিব। ইয়াৰ ফলত জাহাজ কোম্পানীসমূহে অভ্যন্তৰীণ জলপথৰ জাহাজসমূহত বিনিয়োগ কৰিবলৈ আৰু উৎসাহিত কৰিব কাৰণ ই আৰ্থিকভাৱে অধিক বাস্তৱসম্মত। প্ৰধানমন্ত্ৰী গতি শক্তি পৰ্টেলক বেচৰকাৰী অংশীদ্বাৰসকললৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰাৰ ফলত মাল্টি-মডেল ইনফ্ৰা পৰিকল্পনাৰ জৰিয়তে কাৰ্গো চলাচল অধিক সস্তীয়া হাৰত কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Union Budget boosts Shipbuilding with New Mega Clusters in India: Sonowal
Budget Sets Up Maritime Development Fund (MDF) of ₹25,000 crores, propels India's Maritime Sector
SBFAP 2.0 revamped to optimise cost disadvantages, boost capacity of Indian Shipyards & spur domestic shipbuilding production
New Credit Note Scheme for Ship Breaking in Indian Yards - Incentivises buying of new ships in India
₹6100 crores to upgrade, modernise & automate Indian Ports operations to upscale efficiency
Basic Customs Duty (BCD) exemption on inputs for Shipbuilding & Ship Breaking extended for 10 years
01 FEB 2025 4:39PM by PIB Delhi
The Union Budget has placed strong impetus to realise the huge potential of India’s shipping sector. The forward-looking document aims at further enabling India’s shipbuilding industry with spurring & innovative initiatives to drive investment, generate income for the economy, train and employ human capital and create value for the future of the country. The Union Minister of Ports, Shipping & Waterways, Shri Sarbananda Sonowal welcomed the budget and termed it progressive policy statement towards realising the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi of a Viksit Bharat by 2047.
On the occasion, Shri Sonowal said, I welcome the Union Budget presented in Parliament today. This budget serves as a catalyst for economic growth, aligning with Prime Minister Narendra Modi jis vision of a Viksit Bharat, Atmanirbhar Bharat.’ I congratulate Finance Minister Nirmala Sitharaman ji for presenting a forward-looking budget that embodies the principles of good governance, progressive reforms, and innovative policymaking. This budget not only strengthens business and trade sentiment but also acts as a springboard for economic expansion, capacity building, and solution-driven holistic development of the society and growth of the economy. By unlocking value and enriching national assets, it lays the foundation for sustained progress and people-centric development. The budget aims to generate wealth, drive welfare initiatives, and foster public participation in nation-building. It safeguards the interests of future generations while elevating the quality of life for the people of Bharat.”
The Union Budget proposes to set up Maritime Development Fund (MDF) to support India’s Maritime sector by providing financial assistance, via equity or debt securities. The initial corpus of the fund is pegged at ₹25,000 crores - where the Government contribution will be 49%. The remaining balance will be contributed by Major port authorities, other government entities, Central PSEs, Financial Institutions as well as private sector. This fund will directly benefit in financing for ship acquisition. It aims at boosting Indian flagged ships share in the global cargo volume upto 20% by 2047. Further, indigenous fleet will reduce dependability of foreign ships, improve Balance of Payment and secure Strategic interests of the country. By 2030, MDF is aiming at generating upto ₹1.5 lakh crore investment in the shipping sector.
Speaking on the initiatives for spurring the Indias Maritime sector, the shipping minister, Shri Sarbananda Sonowal said, It is reassuring to see that the budgetary initiatives for Indias marine sector are focused on unlocking its vast potential and enhancing existing assets through upgrades, modernisation, and automation. A key highlight is our ministrys development of new shipbuilding clusters of 1.0 to 1.2 Million Gross Tonnage (GT) each. This strategic push is crucial in realising Indias vision of becoming a $30 trillion economy by 2047. By leveraging the Public-Private Partnership (PPP) model, the scheme is designed to attract private investment, promote modernisation, and advance green technologies. These efforts will enhance Indias global competitiveness, drive sustainable growth, and solidify its position as a leading Global Maritime Hub.”
The Union Budget provided a shot-in-the-arm to India’s domestic shipbuilding industry after it announced new mega shipbuilding clusters in the country. This scheme will provide direct capital support in the form of creating the breakwater along with capital dredging. It also proposes a 10-year rent holiday for the land, if not provided at a nominal rate. Investment is also designed to support creation of trunk infra like roads, utilities, sewage treatment among others. The proposed allocation of ₹6,100 crore aims to support India's existing shipyards in upgrading, modernising, and automating their operations, enhancing efficiency, utilisation, and overall output.
The Union Budget has also extended the Shipbuilding Financial Assistance Policy (SBFAP) 2.0, aimed at providing direct financial subsidies to Indian shipyards. This initiative seeks to help in securing orders by offsetting operational cost disadvantages, thereby strengthening the domestic shipbuilding industry. To be financed via Budgetary support, the total outlay of the scheme is ₹18,090 crores.
Another innovative scheme announced in the budget is the Shipbreaking Credit note. This scheme incentivises Ship Scrapping by issuing a Credit Note of 40% of the scrap value which can be reimbursed to buy new Made in India ships.
Adding further, Shri Sonowal said, India's maritime sector has witnessed significant progress since 2014, and with the latest announcements by the Finance Minister, we are confident that the shipbuilding industry will serve as a catalyst for economic growth. While the Shipbuilding Financial Assistance Policy (SBFAP) is designed to provide financial incentives to Indian shipyards, the Ship-breaking Credit Note further strengthens the domestic industry by encouraging investment and expansion. These measures are expected to drive capital inflows, create employment opportunities, and enhance sectoral competitiveness. Additionally, a renewed focus on training and human capital development will ensure a skilled workforce, equipping professionals with expertise in modern shipbuilding technologies, automation, and sustainable maritime practices. This holistic approach will not only support industry growth but also position India as a global leader in shipbuilding and maritime innovation.
Highlighting the need to develop trained professionals in the sector, the budget allocated specific funds for training and development of human resources in order to leverage India’s position as a global leader in maritime human capital. The budget provided for Shipbuilding Capability Development Centres (SCDC) is aimed propping up platform for development of innovative ship design and engineering solutions as well as testing & evaluation of Shipping projects. An outlay of ₹1200 crores have been earmarked for this. Additional provision of ₹1040 crores have been announced for providing capital and operational assistance to the existing and upcoming shipbuilding design and training centres from the private sector. A budgetary allocation of ₹610 crores is proposed for a support scheme for Research & Development (R&D) and innovation in ship technology. This initiative will foster development of new and improved shipbuilding technologies. New incentives are projected to generate 11 lakhs of direct or indirect employment.
In a welcome move for the shipping industry, the Union Budget also proposes include Large Ships of certain size in to the Infrastructure Harmonised Master List (HML). This will make them eligible for benefits such as easier access to long-term financing and tax incentives. This will also attract private investment and enhance fleet modernisation.
In a boost to the inland waterways in the country, the Tonnage Tax Scheme is now extended to Inland vessels. This will encourage more cargo movement as the vessels will avail tax benefit from its capacity, instead of profit. This will further incentivises shipping companies to invest in inland waterways vessels as it becomes financially more viable. The extension of PM GATI SHAKTI Portal to private players will further bring efficiency in cargo movement via multi modal infra planning at a more economical rate.