ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସରକାର ଓ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ନେତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ
ବୈଠକରେ ୩୬ଟି ରାଜନୈତିକ ଦଳର ୫୨ ଜଣ ନେତା ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ
30 JAN 2025 7:59PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ସଂସଦ ଭବନ ପରିସରରେ ଆଜି (ଜାନୁଆରୀ ୩୦, ୨୦୨୫) କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ନେତାମାନଙ୍କ ସହ ଏକ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ର ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ କିରଣ ରିଜିଜୁ ଏହି ବୈଠକ ଡାକିଥିଲେ। ଏହି ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଗୃହନେତା ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା, ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଏଲ୍ ମୁରୁଗାନ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଏହି ବୈଠକରେ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସମେତ ମୋଟ ୩୬ଟି ରାଜନୈତିକ ଦଳର ୫୨ ଜଣ ନେତା ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେବା ସହ ବୈଠକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ସମସ୍ତ ନେତାଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ପରେ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ବୈଠକ ପରିଚାଳନା କରିଥିଲେ। ସଂସଦର ବଜେଟ୍ ଅଧିବେଶନ ୨୦୨୫ ଜାନୁଆରି ୩୧ ତାରିଖ ଶୁକ୍ରବାରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବ ଏବଂ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଅଧିବେଶନ ୨୦୨୫ ଏପ୍ରିଲ ୪ ତାରିଖ ଶୁକ୍ରବାର ଶେଷ ହୋଇପାରେ ବୋଲି ସେ ନେତାମାନଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଉଭୟ ଗୃହକୁ ୨୦୨୫ ଫେବ୍ରୁଆରି ୧୩ ତାରିଖ ଗୁରୁବାର ଛୁଟି ପାଇଁ ମୁଲତବୀ ରଖାଯିବ ଏବଂ ୨୦୨୫ ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୦ ତାରିଖ ସୋମବାର ପୁଣି ଥରେ ବୈଠକ ବସିବ, ଯାହାଫଳରେ ଷ୍ଟାଣ୍ଡିଂ କମିଟିବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗର ଅନୁଦାନ ଦାବିଗୁଡ଼ିକୁ ଯାଞ୍ଚ କରି ସେମାନଙ୍କ ରିପୋର୍ଟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିପାରିବେ। ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ୬୪ ଦିନ ଧରି ସମୁଦାୟ ୨୭ଟି ବୈଠକ (ପ୍ରଥମ ଭାଗରେ ୯ଟି ଓ ଦ୍ବିତୀୟ ଭାଗରେ ୧୮ଟି ବୈଠକ) ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।
ଶ୍ରୀ ରିଜିଜୁ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅଧିବେଶନ ମୁଖ୍ୟତଃ ୨୦୨୫-୨୬ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟ୍ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରସଙ୍ଗଉପରେ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ହେବ। ତେବେ ଅଧିବେଶନ ସମୟରେ ଆବଶ୍ୟକ ଆଇନଗତ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରାଯିବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ୨୦୨୫-୨୬ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟ୍ ଯଥାକ୍ରମେ ୩୧ ଜାନୁଆରୀ, ୨୦୨୫ ଶୁକ୍ରବାର ଏବଂ ଶନିବାର, ଫେବୃଆରୀ ୧, ୨୦୨୫ରେ ସଂସଦରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯିବ। ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ୧୬ଟି ବିଧାନସଭା ଓ ୩ଟି ଆର୍ଥିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି।
ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉଭୟ ଗୃହର ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ ଗୃହରେ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ସରକାର ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି। ସଂସଦର ଆଗାମୀ ବଜେଟ୍ ଅଧିବେଶନରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ନେତାମାନେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ନିଜର ମତ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ ସରକାରଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ। ବୈଠକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ନିଜର ମତ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ଓ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ସେ ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ନେତୃମଣ୍ଡଳୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ।
୨୦୨୫ ବଜେଟ୍ ଅଧିବେଶନରେ ଆଗତ ହେବାକୁ ଥିବା ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବିଲ୍ ତାଲିକା
କ. ବିଧାନକାର୍ଯ୍ୟ
ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ଆଇନ (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୪
ରେଳବାଇ (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୪
ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୪
ଅଏଲଫିଲଡ୍ସ (ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଓ ବିକାଶ) ସଂଶୋଧନ ବିଲ୍, ୨୦୨୪
ବଏଲର୍ସ ବିଲ୍, ୨୦୨୪
ଗୋଆ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀରେ ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ପାଇଁ ପୁନଃ ସମନ୍ୱୟ ବିଲ୍, ୨୦୨୪
ୱାକଫ୍ (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୪
ମୁସଲିମ୍ ଓ୍ଵାକଫ୍ (ରଦ୍ଦ) ବିଲ୍, ୨୦୨୪
ବିଲ୍ ଅଫ୍ ଲାଡିଂ ବିଲ୍, ୨୦୨୪
ସମୁଦ୍ର ପଥରେ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ ବିଲ୍, ୨୦୨୪
ଉପକୂଳ ପରିବହନ ବିଲ୍, ୨୦୨୪
ବାଣିଜ୍ୟିକ ପରିବହନ ବିଲ୍, 2024
ଫାଇନାନ୍ସ ବିଲ୍, ୨୦୨୫
ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ଟ ଅବଜେକ୍ଟରେ ସ୍ୱାର୍ଥ ସୁରକ୍ଷା ବିଲ୍, ୨୦୨୫
"ତ୍ରିଭୁବନ" ସମବାୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ବିଲ୍, ୨୦୨୫
ଅପ୍ରବାସନ ଓ ବିଦେଶୀ ନାଗରିକ ବିଲ୍, ୨୦୨୫
ଖ. ଆର୍ଥିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ
୧. ୨୦୨୫-୨୬ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଅନୁଦାନ ଦାବି ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଓ ମତଦାନ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିନିଯୋଗ ବିଲ୍ ଉପସ୍ଥାପନ, ବିଚାର ଓ ଗୃହୀତ/ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ।
୨. ୨୦୨୪-୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଅନୁଦାନ ଦାବିର ଦ୍ବିତୀୟ ତଥା ଅନ୍ତିମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଓ ମତଦାନ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିନିଯୋଗ ବିଲ୍ ଉପସ୍ଥାପନ, ବିଚାର ଓ ଗୃହୀତ /ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ।
୩. ୨୦୨୧-୨୨ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ଅନୁଦାନ ଦାବି ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଓ ମତଦାନ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିନିଯୋଗ ବିଲ୍ ଉପସ୍ଥାପନ, ବିଚାର ଓ ଗୃହୀତ /ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ।

Ministry of Parliamentary Affairs
Meeting of Government with Leaders of Political Parties held today
Meeting attended by 52 Leaders from 36 political parties
30 JAN 2025 7:59PM by PIB Delhi
A meeting was held under the Chairmanship of Shri Raj Nath Singh, Union Minister of Defence with Leaders of political parties today (30th January, 2025) in Parliament House Complex, New Delhi to discuss issues relating to ensuing Budget Session of Parliament, 2025. The meeting was called by Shri Kiren Rijiju, Union Minister of Parliamentary Affairs. The meeting was also attended by Union Minister for Health & Family Welfare and Ministry of Chemicals & Fertilizers, Shri Jagat Prakash Nadda, who is also Leader of the House in Rajya Sabha, Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Law & Justice and Minister of State in the Ministry of Parliamentary Affairs, Shri Arjun Ram Meghwal and Minister of State in the Ministry of Parliamentary Affairs and Minister of State in the Ministry of Information and Broadcasting, Dr. L. Murugan. In total, the meeting was attended by 52 Leaders from 36 political parties including Ministers.
At the outset, Shri Rajnath Singh, Minister of Defence made introductory remarks and welcomed all the Leaders attending the meeting and thereafter, Minister of Parliamentary Affairs conducted the meeting. He informed the leaders that the Budget Session, 2025 of Parliament will commence on Friday the 31st January, 2025 and subject to exigencies of Government Business, the session may conclude on Friday the 4th April, 2025. During this period, both the Houses will be adjourned for recess on Thursday, the 13th of February, 2025 to reassemble on Monday, the 10th of March, 2025 to enable the Standing Committees to examine the Demands for Grants of various Ministries/Departments and make their Reports thereon. The Session will provide a total of 27 sittings (09 sittings in first part and 18 sittings in second part) spread over a period of 64 days.
Shri Rijiju further stated that Session will mainly be devoted to the Financial Business relating to Union Budget for 2025-26 and discussion on the Motion of Thanks on President’s Address. However, essential Legislative and other Business will also be taken up during the Session. He mentioned that Economic survey of India and Union Budget for 2025-26 will be presented to Parliament on Friday, the 31st of January, 2025 and the Saturday, 1st February, 2025 respectively. He also informed that tentatively 16 items of legislative business and 3 items of financial business have been identified for being taken up during this session.
The Minister of Parliamentary Affairs also stated that the Government is prepared and ready to discuss any other important issue on the floors of the Houses as per rules of both Houses. Leaders of different political parties expressed their views on various issues likely to be raised by them during the forthcoming Budget Session of Parliament and assured the Government to provide full co-operation. He also thanked all the Hon’ble Leaders for attending the meeting, expressing their views and for their active and effective participation.
LIST OF BILLS LIKELY TO BE TAKEN UP DURING BUDGET SESSION, 2025
I – LEGISLATIVE BUSINESS
1. The Banking Laws (Amendment) Bill, 2024
2. The Railways (Amendment) Bill, 2024
3. The Disaster Management (Amendment) Bill, 2024
4. The Oilfields (Regulation and Development) Amendment Bill, 2024
5. The Boilers Bill, 2024
6. The Readjustment of Representation of Scheduled Tribes in Assembly Constituencies of the State of Goa Bill, 2024
7. The Waqf (Amendment) Bill, 2024
8. The Mussalman Wakf (Repeal) Bill, 2024
9. The Bills of Lading Bill, 2024
10. The Carriage of Goods by Sea Bill, 2024
11. The Coastal Shipping Bill, 2024
12. The Merchant Shipping Bill, 2024
13. The Finance Bill, 2025
14. The Protection of Interests in Aircraft Objects Bill, 2025
15. The “Tribhuvan” Sahkari University Bill, 2025
16. The Immigration and Foreigners Bill, 2025
II – FINANCIAL BUSINESS
1. Discussion and voting on Demands for Grants for the year 2025-26 and introduction, consideration and passing/return of the related Appropriation Bill.
2. Discussion and voting on Second and Final Batch of Supplementary Demands for Grants for the year 2024-25 and introduction, consideration and passing/return of the related Appropriation Bill.
3. Discussion and voting on Demands for Excess Grants for the year 2021-22 and introduction, consideration and passing/return of the related Appropriation Bill.