জল শক্তি মন্ত্ৰালয়
মহা কুম্ভ ২০২৫: গংগা পৰিষ্কাৰ আৰু সংৰক্ষণৰ বাবে ডিজিটেল প্ৰদৰ্শনীৰ সৈতে নমামি গঙ্গে পেভিলিয়ন আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰে
ইণ্টাৰেক্টিভ বায়োডাইভাৰ্চিটি টানেলে গংগা সংৰক্ষণৰ বাৰ্তা প্ৰদান কৰে
17 JAN 2025 9:21PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ জল শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ নমামি গঙ্গে মিছনে প্ৰয়াগৰাজত মহা কুম্ভ ২০২৫-ৰ অংশ হিচাপে অনুষ্ঠানটোত এক বিশাল আৰু আকৰ্ষণীয় নমামি গঙ্গে মণ্ডপ স্থাপন কৰিছে। গংগা নদীৰ সংৰক্ষণ আৰু পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ বিষয়ে সজাগতা বৃদ্ধিৰ বাবে এই পেভিলিয়নটো এক অনন্য মাধ্যম হৈ পৰিছে। অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তি, সৃজনশীল প্ৰদৰ্শনী আৰু তথ্যপূৰ্ণ জ্ঞানৰ সৈতে, পেভিলিয়নটো সকলো বয়সৰ লোকৰ বাবে এক হটস্পট হৈ পৰিছে।
হাইলাইটসমূহ: ইণ্টাৰেক্টিভ বায়োডাইভাৰ্চিটি টানেল
নমামি গঙ্গে পেভিলিয়নত প্ৰৱেশ কৰা দৰ্শনাৰ্থীসকলে প্ৰথমে ইণ্টাৰেক্টিভ বায়োডাইভাৰ্চিটি টানেলৰ মাজেৰে পাৰ হয়। সুৰংগটোৱে আধুনিক প্ৰক্ষেপণ প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে গংগা নদীৰ পাৰত পোৱা চৰাইৰ চিঞৰ-বাখৰ আৰু জৈৱ বৈচিত্ৰ্য প্ৰদৰ্শন কৰে। সুৰংগটোৱে কেৱল পৰিৱেশৰ সৌন্দৰ্য প্ৰদৰ্শন নকৰে, লগতে গংগাক পৰিষ্কাৰ আৰু জীৱন ধাৰণকাৰী কৰি ৰখাৰ গুৰুত্ব ব্যাখ্যা কৰাৰ প্ৰয়াস কৰে। পেভিলিয়নখনত গঙ্গাৰ সংৰক্ষণ আৰু পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বাবে কৰা বিভিন্ন প্ৰচেষ্টা প্ৰদৰ্শন কৰা এখন ডিজিটেল প্ৰদৰ্শনীও আছে।
প্ৰদৰ্শনীখনৰ অন্যতম আকৰ্ষণ হৈছে প্ৰয়াগ প্লেটফৰ্ম, যাক গংগা, যমুনা আৰু তেওঁলোকৰ উপনদীসমূহৰ বাস্তৱ-সময়ৰ বিশ্লেষণৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। এই মঞ্চত পানীৰ স্তৰৰ স্থিতি, পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আৰু নদীৰ প্ৰদূষণৰ বিষয়ে তথ্য প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। পেভিলিয়নটোৱে গঙ্গাৰ কাষৰ নদীৰ সন্মুখৰ উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ বিষয়েও তথ্য প্ৰদান কৰে। ই গংগালৈ প্ৰবাহিত পানী পৰিষ্কাৰ কৰিবলৈ স্থাপন কৰা নৰ্দমা শোধন প্ৰকল্পৰ গাঁথনি আৰু কাৰ্যপ্ৰণালী প্ৰদৰ্শন কৰে। পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা আৰু জল সংৰক্ষণৰ বাৰ্তা প্ৰচাৰ কৰিবলৈ ভগৱান গণেশৰ এক সুন্দৰ মূৰ্তি স্থাপন কৰা হৈছে, যিয়ে গঙ্গাৰ বিশুদ্ধতা আৰু পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ বাৰ্তা প্ৰদান কৰিছে।
পেভিলিয়নটোত গঙ্গা নদীত পোৱা প্ৰাণীবোৰৰ প্ৰতিকৃতিও আছে, যাৰ ভিতৰত আছে নদী ডলফিন, কাছ আৰু ঘৰিয়াল। ইয়াৰ উপৰিও, গঙ্গাত পোৱা মাছৰ প্ৰজাতিও প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। এই পদক্ষেপটো শিশু আৰু যুৱসকলৰ বাবে বিশেষভাৱে শিক্ষণীয়, কিয়নো ই তেওঁলোকক নদীখনৰ জৈৱ বৈচিত্ৰ্য আৰু ইয়াৰ সংৰক্ষণৰ গুৰুত্ব বুজিপোৱাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে।
প্ৰদৰ্শনীখনত নেচনেল বুক ট্ৰাষ্ট (এনবিটি)ৰ এক বিশেষ ৰিডিং কৰ্ণাৰ অন্তৰ্ভুক্ত আছে, য'ত গংগা, কুম্ভ মেলাৰ কাহিনী, সামাজিক নীতি আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় গৌৰৱ সম্পৰ্কীয় কিতাপৰ সংগ্ৰহ আছে। এই কৰ্ণাৰটো গ্ৰন্থপ্ৰেমীসকলৰ লগতে গঙ্গাৰ সাংস্কৃতিক আৰু ঐতিহাসিক দিশবোৰৰ বিষয়ে শিকিবলৈ আগ্ৰহী দৰ্শনাৰ্থীসকলৰ বাবে আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে।
পেভিলিয়নটোৱে ভাৰতীয় বন্যপ্ৰাণী প্ৰতিষ্ঠান, গংগা টাস্ক ফ'ৰ্চ আৰু আইআইটি দিল্লীৰ দ্বাৰা বিপদাপন্ন প্ৰজাতিৰ সংৰক্ষণ, জনসজাগতা আৰু আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা সম্পৰ্কীয় তথ্যও প্ৰদান কৰে। এই প্ৰচেষ্টাৰ মূল উদ্দেশ্য হৈছে গঙ্গাৰ গুৰুত্ব আৰু ইয়াৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বাবে কৰা প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে লোকসকলক সজাগ কৰা।
নমামি গঙ্গে পেভিলিয়নে কেৱল গঙ্গাৰ জৈৱ বৈচিত্ৰ্য আৰু পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ গুৰুত্ব ব্যাখ্যা কৰাই নহয়, লগতে মানুহক আৱেগিক আৰু সাংস্কৃতিকভাৱে নদীৰ সৈতে সংযোগ কৰি আছে। আধুনিক প্ৰযুক্তি আৰু সৃজনশীলতাৰ জৰিয়তে, এই পেভিলিয়ন মহাকুম্ভ ২০২৫-ৰ অন্যতম মুখ্য আকৰ্ষণ হৈ পৰিছে।
নমামি গঙ্গে মিছনে মহাকুম্ভ ২০২৫ লৈ অহা লোকসকলক গঙ্গাৰ পৰিচ্ছন্নতা আৰু সংৰক্ষণৰ বিষয়ে সজাগ হ'বলৈ আবেদন জনাইছে। গংগা কেৱল এখন নদী নহয়, ভাৰতৰ সংস্কৃতি, ইতিহাস আৰু অৰ্থনৈতিক জীৱনৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ। ইয়াক পৰিষ্কাৰ আৰু সুৰক্ষিত ৰখাটো প্ৰতিজন নাগৰিকৰ দায়িত্ব।

Ministry of Jal Shakti
Mahakumbh 2025: Namami Gange Pavilion housing Digital Exhibition for Ganga's Cleanliness and Conservation becomes a Centre of Attraction
Interactive Biodiversity Tunnel Delivers the Message of Ganga Conservation
17 JAN 2025 9:21PM by PIB Delhi
As part of Mahakumbh 2025 in Prayagraj, the Namami Gange Mission, Ministry of Jal Shakti, Government of India, has set up a grand and captivating Namami Gange Pavilion at the event. This pavilion has become a unique medium for raising awareness about the conservation and cleanliness of the Ganga River. With cutting-edge technology, creative displays, and informative elements, the pavilion has become an attraction for people of all age groups.
Main Attraction: Interactive Biodiversity Tunnel
Visitors entering the Namami Gange Pavilion first pass through the Interactive Biodiversity Tunnel. In this tunnel, modern projection technology showcases the chirping of birds and the biodiversity found along the banks of the River Ganga. The tunnel not only highlights the beauty of the environment but also attempts to explain the importance of keeping the Ganga clean and life-sustaining. The pavilion features a digital exhibition showcasing the various efforts undertaken for the conservation and cleanliness of the Ganga.
One of the key highlights of the exhibition is the Prayag Manch (Prayag Platform), which is designed for real-time analysis of the Ganga, Yamuna, and their tributaries. This platform displays information on water levels, cleanliness, and pollution status of the rivers. The pavilion also provides details about the riverfront development projects along the Ganga. It demonstrates the structure and working of sewage treatment plants set up to clean the water flowing into the Ganga. To spread the message of cleanliness and water conservation, a beautiful statue has been placed showing Lord Ganesha, delivering the message of the purity and cleanliness of the Ganga.
The pavilion also features replicas of animals found in the Ganga River, including the Ganges River dolphin, turtles, and crocodiles. Additionally, fish species found in the Ganga are also showcased. This initiative is particularly educational for children and youth, as it provides them an opportunity to understand the river’s biodiversity and the importance of its conservation.
The exhibition also includes a special reading corner by the National Book Trust (NBT), which features a collection of books related to the Ganga, the story of the Kumbh Mela, social policies, and national pride. This corner has become an attraction for book lovers as well as for visitors interested in learning about the cultural and historical aspects of the Ganga.
Information related to the conservation of endangered species, public awareness, and waste management is also being provided at the pavilion by the Wildlife Institute of India, the Ganga Task Force, and IIT Delhi. The main objective of this initiative is to inform people about the importance of the Ganga and the efforts being made for its cleanliness.
The Namami Gange Pavilion is not only explaining the significance of Ganga’s biodiversity and cleanliness but also emotionally and culturally connecting people with the river. Through modern technology and creativity, this pavilion has become one of the major attractions at the Mahakumbh 2025.
The Namami Gange Mission appeals to the visitors at Mahakumbh 2025 to become aware of the cleanliness and conservation of the Ganga. The Ganga is not just a river, but an integral part of India's culture, history, and economic life. It is the responsibility of every citizen to keep it clean and preserved.