Ministry of Youth Affairs and Sports
Viksit Bharat Young Leaders Dialogue 2025 to Kick Off in New Delhi from January 10 to 12, 2025
A Historic Milestone in Youth’s Engagement in Nation-Building
Youth to Present Their Vision for Viksit Bharat Directly to Prime Minister on 12th January
Participants to Gain Mentorship from Eminent Experts
09 JAN 2025 7:02PM by PIB Delhi
Department of Youth Affairs, under the leadership of Union Minister of Youth Affairs & Sports and Labour & Employment, Dr. Mansukh Mandaviya is organising the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue from 10-12 January 2025 at Bharat Mandapam, New Delhi. The event, which is a reimagination of the National Youth Festival, aims to provide a unique platform for youth to present innovative solutions for Viksit Bharat. It will offer young leaders an opportunity to engage directly with policymakers, national and global icons while contributing their ideas for shaping the nation's future. Young leaders throughout the country have participated in various events to articulate their ideas of Viksit Bharat with participation of close to 30 lakh youth.
A total of 3,000 dynamic and motivated youth have been selected to participate in the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue, following a merit-based, multi-level selection process designed to identify and showcase the most promising voices from across the nation. The selection process consisted of three stages. Stage 1, the Viksit Bharat Quiz, was a nationwide online initiative that tested participants’ knowledge and awareness of India’s achievements over the last decade. Conducted in 12 languages to ensure inclusivity, it saw nearly 30 lakh young minds participating. Stage 2, the Viksit Bharat Essay, saw qualified participants articulate their ideas on ten identified key themes that align with the vision of a "Viksit Bharat." Over 2 lakh essays were submitted and evaluated by academicians and professionals appointed by state agencies. Finally, Stage 3, the Viksit Bharat State Vision Deck Challenge, allowed participants to present their essays through PowerPoint presentations, evaluated by leadership moderators who assessed their ability to lead and collaborate.
The selected 3,000 participants include 1,500 from the Viksit Bharat Track, representing the top 500 teams from State Championships; 1,000 from the Traditional Track, chosen through state-level youth festivals and cultural programs and exhibitions on the themes of innovation in Science & Technology by young innovators; and 500 Pathbreakers, invited for their groundbreaking contributions across ten thematic tracks. The participants, given a grand send-off by the Chief Ministers and Governors in their respective States/UTs, are set to showcase their innovative ideas at Bharat Mandapam, marking a historic convergence of youth leadership and a vision for a Viksit Bharat.
Day-by-Day Highlights
January 10, 2025 – Launching the Dialogue Journey with Thematic Presentations, Excursions, and Cultural Experiences
The Viksit Bharat Young Leaders Dialogue 2025 will commence with an exciting array of activities on January 10, 2025. Participants will engage in thematic presentations and competitions focusing on 10 identified themes which are:
• Tech for Viksit Bharat
• Vikas Bhi Virasat Bhi
• Empowering Youth for Viksit Bharat
• Enhancing Productivity in Agriculture
• Making India the Startup Capital of the World
• Making India a Sporting and FIT Nation
• Making India the Global Manufacturing Powerhouse
• Steering India Towards a Sustainable Future
• Building the Infrastructure for the Future
• Empowering Women and Improving Social Indicators.
The afternoon will also feature a variety of creative competitions, including painting, story writing, music, dance, declamation, and poetry, allowing participants to express their visions for a developed India. In addition, attendees will embark on enriching excursions, to landmark like the Pradhanmantri Sangrahalaya, offering a deeper connection with India’s history and governance.
The evening will conclude with a dinner hosted by Union Ministers and Members of Parliament. This unique opportunity will enable participants to interact directly with policymakers in a relaxed, informal environment, encouraging meaningful discussions and collaboration on key developmental issues. These personal exchanges will bridge the gap between the aspirations of the youth and governmental actions, fostering impactful conversations that contribute to India's progress and growth.
January 11, 2025 – A Day of Intellectual Engagement and Cultural Celebration
The event will commence with the inaugural session lead by Union Minister of Labour & Employment and Youth Affairs & Sports, Dr. Mansukh Mandaviya and Union Minister of State for Youth Affairs and Sports, Smt. Raksha Khadse along with the other dignitaries from the Ministry. Following this, the Plenary Session will start which will feature distinguished personalities such as Mr. Anand Mahindra (Chairman, Mahindra Group) and Mr. Jonty Rhodes (International Cricketer). This high-profile opening will set the tone for the proceedings, offering participants a unique opportunity to engage directly with prominent personalities who will inspire and motivate them throughout the event.
Following the plenary session, participants will proceed to ten designated venues where deliberations will be conducted on 10 identified themes. These discussions, led by mentors and domain area experts like Shri S. Somnath, Shri Pawan Goenka, Shri Amitabh Kant, Shri Sachin Bansal, Shri Ronnie Screwvala, Shri Anand Kumar, Shri Ritesh Aggarwal, Shri Bhaichung Bhutia, Ms. Chavvi Rajawat, Ms. Kalpana Saroj, and others will provide a thorough exploration of critical issues such as sustainability, agriculture, manufacturing, among others.
The evening’s highlight will be the spectacular “Colors of Viksit Bharat” cultural show, a vibrant celebration that beautifully showcases India’s rich cultural heritage. This immersive event will feature an awe-inspiring fusion of traditional and modern performances, showcasing the diverse cultural tapestry of India. The show will signify the essence of "Ek Bharat, Shreshtha Bharat" by highlighting the country's cultural diversity, unity, and progress, offering a vivid glimpse into the vibrant traditions, art forms, and values that define India's identity. From folk dances and classical music to state-of-the-art visual effects, this cultural extravaganza will leave the audience mesmerized, symbolizing the seamless integration of India’s historical legacy with its future aspirations of becoming a Viksit Bharat.
Additionally, on the 11th and 12th January, the Viksit Bharat Exhibition will be displayed showcasing youth-focused initiatives from State and Central Ministries. It will offer interactive experiences to engage participants with opportunities in education, skill development, entrepreneurship, and culture. The State Exhibition will display initiatives from each State, while the Ministry Exhibition will highlight Government schemes supporting youth development, leadership, innovation, and governance participation.
January 12, 2025 – Shaping Tomorrow: Youth Unveil Groundbreaking Ideas and Vision for India's Future to the Prime Minister
The final day, January 12, celebrated as National Youth Day to honour the birth anniversary of Swami Vivekananda and his enduring legacy of youth empowerment, will be a defining moment for every participant. This day will feature the most highly anticipated segment of the event.
A momentous occasion will unfold as Prime Minister Narendra Modi will inaugurate a specially curated Coffee Table Book which will be a compilation of the best essays from each of the ten identified themes. In addition to this, the Prime Minister will also launch the Youth Anthem, a powerful musical piece created to inspire and unite the youth of India under a common vision of national progress and development.
This day will also showcase ten impactful presentations, each representing one of the ten key thematic areas critical to India's development, which will be presented in front of the Prime Minister of India.
Offering participants a great opportunity to engage in personal interactions with the nation’s highest leader, a lunch will also be arranged for the participants with the Prime Minister. This intimate setting will allow young minds to discuss their ideas and aspirations for a developed India, fostering a sense of ownership and responsibility among the youth.
Following the lunch, the Grand Plenary Session, led by the Prime Minister, will be the centerpiece of this day. Prime Minister will address the gathering and will motivate the youth gathered to achieve the goal of Viksit Bharat.

ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୨୫ ଜାନୁଆରୀ ୧୦ରୁ ୧୨ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଆୟୋଜିତ ହେବ 'ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ନେତୃତ୍ୱ ବର୍ତ୍ତାଳାପ ୨୦୨୫'
ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଯୋଗଦାନର ଏକ ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ
ଜାନୁଆରୀ ୧୨ ତାରିଖରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ସିଧାସଳଖ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ନିଜର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବେ ଯୁବବର୍ଗ
ବିଶିଷ୍ଟ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଠାରୁ ପରାମର୍ଶ ପାଇବେ ପ୍ରତିଯୋଗୀ
09 JAN 2025 7:02PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ୧୦ରୁ ୧୨ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଠାରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ନେତୃତ୍ୱ ବର୍ତ୍ତାଳାପ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ଜାତୀୟ ଯୁବ ମହୋତ୍ସବର ପୁନଃକଳ୍ପନାରେ ପରିଣତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଅଭିନବ ସମାଧାନ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅନନ୍ୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିବା । ଏହା ଯୁବ ନେତୃତ୍ୱମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ସହିତ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ଜାତୀୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ ମାନଙ୍କ ସହ ସିଧାସଳଖ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଦେଶର ଯୁବ ନେତୃତ୍ୱମାନେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ପାଖାପାଖି ୩୦ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ବିଷୟରେ ନିଜର ଧାରଣା ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ।
ସମଗ୍ର ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଆଶାଜନକ ମତଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିବା ଯୋଗ୍ୟତା ଭିତ୍ତିକ, ବହୁସ୍ତରୀୟ ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅନୁସରଣ କରି ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ନେତୃତ୍ୱ ସଂଳାପରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ସମୁଦାୟ ୩୦୦୦ ଦକ୍ଷ ଏବଂ ଉତ୍ସାହୀ ଯୁବକଙ୍କୁ ଚୟନ କରାଯାଇଛି। ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ତିନୋଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ରହିଥିଲା । ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ, ବିକଶିତ ଭାରତ କୁଇଜ୍, ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅନଲାଇନ୍ ପଦକ୍ଷେପ ଥିଲା ଯାହା ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ସଫଳତା ବିଷୟରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ସଚେତନତା ପରୀକ୍ଷା କରିଥିଲା । ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ୧୨ଟି ଭାଷାରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପାଖାପାଖି ୩୦ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ, ବିକଶିତ ଭାରତ ପ୍ରବନ୍ଧରେ ଯୋଗ୍ୟ ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନେ "ବିକଶିତ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ" ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ୧୦ଟି ବଛା ବଛା ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ଧାରଣା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ରାଜ୍ୟ ଏଜେନ୍ସିଦ୍ୱାରା ନିଯୁକ୍ତ ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଏବଂ ପେସାଦାରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରବନ୍ଧ ଦାଖଲ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଇଥିଲା। ଶେଷରେ ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଷ୍ଟେଟ୍ ଭିଜନ ଡେକ୍ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ, ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ପାୱାରପଏଣ୍ଟ ଉପସ୍ଥାପନା ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରବନ୍ଧ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ମିଳିଥିଲା, ନେତୃତ୍ୱ ସଂଚାଳକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁମାନେ ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଏବଂ ସହଯୋଗ କରିବାର କ୍ଷମତାର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିଥିଲେ।
ମନୋନୀତ ୩୦୦୦ ପ୍ରତିଯୋଗୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟ ଚାମ୍ପିୟନଶିପର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୫୦୦ ଦଳକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ବିକଶିତ ଭାରତ ଟ୍ରାକରୁ ୧୫୦୦ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ଅଛନ୍ତି; ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ଯୁବ ମହୋତ୍ସବ ଏବଂ ଯୁବ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଉଦ୍ଭାବନ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଓ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଚୟନ କରାଯାଇଥିବା ପାରମ୍ପରିକ ଟ୍ରାକକୁ ୧୦୦୦; ଏବଂ ୫୦୦ ପାଥ୍‍ବ୍ରେକରମାନଙ୍କୁ ଦଶଟି ବିଷୟଗତ ଟ୍ରାକରେ ସେମାନଙ୍କର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅବଦାନ ପାଇଁ ଆମନ୍ତ୍ରିତ କରାଯାଇଛି । ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ରାଜ୍ୟପାଳଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭବ୍ୟ ବିଦାୟ ଗ୍ରହଣ କରି ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିନବ ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ଯାହା ଯୁବ ନେତୃତ୍ୱର ଏକ ଐତିହାସିକ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଚିହ୍ନିତ କରିବ ।
ପ୍ରତି ଦିନର ପ୍ରମୁଖ ଆକର୍ଷଣ
ଜାନୁଆରୀ ୧୦, ୨୦୨୫ - ବିଷୟଗତ ଉପସ୍ଥାପନା, ଭ୍ରମଣ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଅନୁଭୂତି ସହିତ ସଂଳାପ ଯାତ୍ରାର ଶୁଭାରମ୍ଭ
୨୦୨୫ ଜାନୁଆରୀ ୧୦ ତାରିଖରେ ଏକ ରୋମାଞ୍ଚକର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହ ଆରମ୍ଭ ହେବ ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ ଯୁବ ନେତୃତ୍ୱ ସଂଳାପ ୨୦୨୫। ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନେ ୧୦ଟି ଚିହ୍ନିତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରି ବିଷୟଗତ ଉପସ୍ଥାପନା ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ନିୟୋଜିତ ହେବେ:
• ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ
• ବିକାଶ ବି ବିରାଶତ ଭି
• ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା
• କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି
• ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ରାଜଧାନୀରେ ପରିଣତ କରିବା
• ଭାରତକୁ ଏକ କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ଫିଟ୍ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବା
• ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ଉତ୍ପାଦନ ଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ କରିବା
• ଭାରତକୁ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛି
• ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରିବା
• ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ସାମାଜିକ ସୂଚକାଙ୍କରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ।
ଅପରାହ୍ନରେ ଚିତ୍ରାଙ୍କନ, କାହାଣୀ ଲିଖନ, ସଙ୍ଗୀତ, ନୃତ୍ୟ, ବକ୍ତୃତା ଓ କବିତା ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ସୃଜନଶୀଳ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନେ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ନିଜର ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀ ପ୍ରକାଶ କରିପାରିବେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଭଳି ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନକୁ ଭାରତର ଇତିହାସ ଓ ଶାସନ ସହିତ ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରି ସମୃଦ୍ଧ ଭ୍ରମଣ ଆରମ୍ଭ କରିବେ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ସାଂସଦଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ରାତ୍ରୀ ଭୋଜନରେ ସନ୍ଧ୍ୟାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶେଷ ହେବ। ଏହି ଅନନ୍ୟ ସୁଯୋଗ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ସହଜ, ଅନୌପଚାରିକ ପରିବେଶରେ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣକାରୀଙ୍କ ସହ ସିଧାସଳଖ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରସଙ୍ଗଉପରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସହଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ । ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବ ବିନିମୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବ, ଯାହା ଭାରତର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଥିବା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବାର୍ତ୍ତାଳାପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ଜାନୁଆରୀ ୧୧, ୨୦୨୫ - ବୌଦ୍ଧିକ ନିୟୋଜନ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଉତ୍ସବର ଦିବସ
କେନ୍ଦ୍ର ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରକ୍ଷା ଖଡ଼ସେଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଯୋଗଦେବେ। ଏହାପରେ ପ୍ଲେନାରି ଅଧିବେଶନ ଆରମ୍ଭ ହେବ ଯେଉଁଥିରେ ଶ୍ରୀ ଆନନ୍ଦ ମହିନ୍ଦ୍ରା (ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ମହିନ୍ଦ୍ରା ଗ୍ରୁପ୍) ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଜଣ୍ଟି ରୋଡ୍ସ (ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରିକେଟର) ଙ୍କ ଭଳି ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ଏହି ଭବ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ବିଷୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ, ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ସହ ସିଧାସଳଖ ଯୋଡ଼ିହେବାର ଏକ ଅନନ୍ୟ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ସମଗ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ଦିଗ୍‍ଦର୍ଶନ ଦେବେ ।
ପ୍ଲେନାରୀ ଅଧିବେଶନ ପରେ ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନେ ୧୦ଟି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ଥାନକୁ ଯିବେ ଯେଉଁଠାରେ ୧୦ଟି ଚିହ୍ନିତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ। ଶ୍ରୀ ଏସ୍ ସୋମନାଥ, ଶ୍ରୀ ପୱନ ଗୋଏଙ୍କା, ଶ୍ରୀ ଅମିତାଭ କାନ୍ତ, ଶ୍ରୀ ସଚିନ ବଂଶଲ, ଶ୍ରୀ ରୋନି ସ୍କ୍ରୁଭାଲା, ଶ୍ରୀ ଆନନ୍ଦ କୁମାର, ଶ୍ରୀ ରିତେଶ ଅଗ୍ରଓ୍ଵାଲ, ଶ୍ରୀ ବାଇଚୁଙ୍ଗ ଭୁତିଆ, ସୁଶ୍ରୀ ଚାଭି ରାଜାୱତ, ସୁଶ୍ରୀ କଳ୍ପନା ସରୋଜଙ୍କ ପରି ପରାମର୍ଶଦାତା ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ସ୍ଥାୟୀତା, କୃଷି, ଉତ୍ପାଦନ ଆଦି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ପୁଙ୍ଖାନୁପୁଙ୍ଖ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରାଯିବ ।
ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଥିବା ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଉତ୍ସବ 'କଲର୍ସ ଅଫ୍ ବିକଶିତ ଭାରତ' ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହି ସନ୍ଧ୍ୟାର ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ହେବ। ଏହି ଭବ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତର ବିବିଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ନୃତ୍ୟକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରି ପାରମ୍ପରିକ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ପରିବେଷଣର ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ମିଶ୍ରଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ । ଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତା, ଏକତା ଏବଂ ପ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଭାରତର ପରିଚୟକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରୁଥିବା ଜୀବନ୍ତ ପରମ୍ପରା, କଳା ଶୈଳୀ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଝଲକ ପ୍ରଦାନ ସହିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ "ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ"ର ସାରକୁ ସୂଚିତ କରିବ । ଲୋକନୃତ୍ୟ ଓ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ସଙ୍ଗୀତଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଭିଜୁଆଲ ଇଫେକ୍ଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବ ଏବଂ ଭାରତର ଐତିହାସିକ ପରମ୍ପରାର ଭବିଷ୍ୟତ ଆକାଂକ୍ଷା ସହିତ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ହେବାର ଆକାଂକ୍ଷାର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସମନ୍ୱୟର ପ୍ରତୀକ ହେବ ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ଜାନୁଆରୀ ୧୧ ଓ ୧୨ ତାରିଖରେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁବ-କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରି ବିକଶିତ ଭାରତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ। ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଯୋଗ ଥିବା ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଯୁବ ବିକାଶ, ନେତୃତ୍ୱ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯିବ ।
ଜାନୁଆରୀ ୧୨, ୨୦୨୫ - ଆସନ୍ତାକାଲିର ରୂପ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଯୁବକମାନେ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ
ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଏବଂ ଯୁବ ସଶକ୍ତୀକରଣର ତାଙ୍କ ସ୍ଥାୟୀ ପରମ୍ପରାକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ ଜାନୁଆରୀ ୧୨ ତାରିଖକୁ ଜାତୀୟ ଯୁବ ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବା ଅନ୍ତିମ ଦିନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ହେବ । ଏହି ଦିବସରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବହୁ ପ୍ରତୀକ୍ଷିତ ଭାଗ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କଫି ଟେବୁଲ ପୁସ୍ତକକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ, ଯେଉଁଥିରେ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ୧୦ଟି ବିଷୟବସ୍ତୁରୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରବନ୍ଧଗୁଡ଼ିକର ସଂକଳନ ରହିବ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ପ୍ରଗତି ଓ ବିକାଶର ଏକ ସାଧାରଣ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅଧୀନରେ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଓ ଏକଜୁଟ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ମିତ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସଙ୍ଗୀତ ପୁସ୍ତକ ଯୁବ ସଂଗୀତର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ।
ଏହି ଦିବସରେ ୧୦ଟି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପସ୍ଥାପନା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ୧୦ଟି ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟଗତ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରାଯିବ, ଯାହା ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ହେବ ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନେତାଙ୍କ ସହ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରିବାର ଏକ ଉତ୍ତମ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନର ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ । ଏହି ଅନ୍ତରଙ୍ଗ ପରିବେଶ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବ, ଯାହା କି ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧର ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଗ୍ରାଣ୍ଡ ପ୍ଲେନାରୀ ଅଧିବେଶନ ଏହି ଦିନର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି ହୋଇଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବେ ।