ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী রাজিব রঞ্জন সিংহনা ঙসি ভারতকী অহান্বা ওর্গানিক ফিসরিজ ক্লস্তর সিক্কিমদা হৌদোকখ্রে, গুৱাহাতিদা লুপা করোর ৫০গী ওইগদবা প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে / উরেপ উয়ুং তমখ্রে
সিক্কিমগী সোরেং দিস্ত্রিক্ততা পায়খৎলিবা অহান্বা ওর্গানিক ফিস ক্লস্তর অসিনা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনগনি, এক্বাকলচরদা সস্তেনেবিলিতী য়োকখৎকনি
এন্তিবাইওতিক, কেমিকেল অমসুং তিলহাৎ হিদাক য়াওদবা ওর্গানিক ঙাশিংনা মালেমগী ইকো-কন্সিয়স মার্কেত্তা য়ৌশিনবা ঙমগনি; NABARD না শেলথুমগী অমদি তেক্নিকেলগী ওইবা মতেঙ পীগনি
06 JAN 2025 1:56PM by PIB Imphal
দিপার্তমেন্ত ওফ ফিসরিসজ, ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দ্রী অমদি দেরীইংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী রাজিব রঞ্জন সিংহ এলিয়স ললন সিংহনা ঙসি গুৱাহাতি, অসামদা অরুনাচল প্রদেশ অমদি মিজোরম য়াওদনা অতৈ অৱাং নোংপোক্কী স্তেত পুম্নমক কোনশিল্লবা লুপা করোর ৫০গী ওইগদবা মরুওইবা প্রোজেক্ত ৫০ প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদ য়োজনা (PMMSY) গী মখাদা শঙ্গাখ্রে অমদি উরেপ উয়ুং তমখ্রে। প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদ য়োজনা (PMMSY) পায়খৎপগী ফীভম য়েংশিন্নবা পাঙথোকপা নোর্থইস্তর্ন স্তেতস মীতসু কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী প্রোফঃ এস.পি. বঘেল অমদি শ্রী জোর্জ কুরিয়ন, অৱাং নোংপোক স্তেতশিংদগী ফিসরিজকী ফম পায়রিবা মন্ত্রীশিং, ফিসরিজ সেক্রেতরী দোক্তর অভিলক্স লিখিগা লোয়ননা অতৈ মশক নাইবা মীওই কয়ানা শরুক য়াদুনা পাঙথোকখ‍ি‍।
অৱাং নোংপোক লমদমদা ঙা য়োকপগী থবক থৌরমদা তুং কোইগদবা মওংদা চাওখৎপা পুরক্নবা মখা তানা হোৎননবা, শ্রী রাজিব রঞ্জন সিংহনা ঙসি অসামগী গুৱাহাতিদা পাঙথোকখিবা নোর্থ ইস্তর্ন রিজন স্তেত মীত ২০২৫ দা, PMMSY গী মখাদা সিক্কিমদা ওর্গানিক ফিসরিজ অমদি এক্বাকলচর চাওখৎহন্নবা ভারতকী ইহান হান্বা ওর্গানিক ফিসরিজ ক্লস্তর সিক্কিমগী সোরেং দিস্ত্রিক্ততা নোতিফাইদ তৌখি অমদি হৌদোক্তুনা, স্তেত অসিদা ঙা য়োকপগী থবক থৌরমদা তুং কোইগদবা মওংদা চাওখৎহন্নবা মশক থোকপা খোঙথাঙ অমা পায়খৎখি‍। সিক্কিম লৈঙাক্না হান্নদগী ওর্গানিইক ফার্মিং পায়খত্তুনা তুং কোইগদবা অমদি মহৌশাগী ফীভমগা চুনবা লৌউ-শিংউগী থবক থৌরমশিংগী অচৌবা মিংচৎ অমা শেমগৎপদা মতেং পাংলি‍। ওর্গানিক ফিসরিজ অমদি এক্বাকলচর হৌদোকপনা স্তেত অসিনা সেক্তর পুম্নমক্তা ওর্গানিক, সস্তেনেবল অমদি অকোয়বগী ফীভমগা চুনবা থবক থৌওংশিং য়োকখৎনবগী থম্লিবা মীৎয়েঙ পরিংগা চুশিন্নহল্লি‍।
তুং কোইগদবা মায়কৈদা চঙশিন্বা: ওর্গানিক্না মাঙদা চঙশিনগদবা লম্বীনি
ওর্গানিক ফিসরিজ ক্লস্তর অসিনা হকচাঙ শোক্নিংঙাই ওইবা কেমিকেল, এন্তিবাইওতিক্স অমসুং পেস্তিসাইদশিং শীজিন্নদনা মহৌশাগী ফীভমদা শাফগদবা মখলগী ঙা য়োকপগী সিস্তেমদা মীৎয়েঙ থম্লি‍। মসিনা অকোয়বগী ফীভমদা মোৎশিনবগী চাং য়াম্না নেমহন্দুনা অমদি এক্বাতিক ইকোসিস্তেমদা মাঙ তাকহন্বা থিংদুনা তুং কোইগদবা ঙা পুথোকপগী থবক থৌওংদা মতেঙ পাংই‍। ওর্গানিক ওইবা পোত্থোকশিংনা লমদমসিগী অমদি মালেমগী কৈথেলশিংদা প্রেমিয়ম ওইবা মীৎয়েঙ অমগী মায়কৈদা পুক্নিং চিংশিল্লি‍। ওর্গানিক এক্বাকলচর ক্লস্তর অমা শেমগত্তুনা, সিক্কিম্না হেনগৎলক্লিবা মার্কেত অসিদা চঙশিন্দুনা ওর্গানিক ওইবা ঙা অমদি ঙাগী পোত্থোকশিং মপান্দা থাদোকপা ঙমহনগনি‍। অমুর কার্প অমদি অতৈ ঙা মখলশিংদা অখন্নবা মীৎয়েঙ থমবা ওর্গানিক ফিসরিজ অমদি এক্বাকলচর ক্লস্তর অমা সিক্কিমদা শেমগৎপনা শেন্মিৎলোন, অকোয়বগী ফীভম অমদি খুন্নাইদা মখল মখা কয়াগী কান্নবা পীগনি। স্তেত অসিগী হান্নদগী মায় পাক্লবা ওর্গানিক ফার্মিং ফ্রেমৱর্ক অসসিদা ওর্গানিক ফিস ফার্মিং পুশিনবনা, সিক্কিম্না স্তেত অসিবু তুং কোইগদবা এক্বাকলচরদা লময়ানবা অমা ওইহন্বা ঙমগনি। মসিনা স্তেত অসিগী লৌউ-শিংউগী শেন্মিৎলোন হেনগৎহনবতা নত্তনা তুং কোইগদবা, মহৌশাগী ফীভমগা চুনবা চীঞ্জাক পুথোকপগী মায়কৈদা মালেমগী ওইনা মীৎয়েঙ থম্লক্লিবা অসিদা মতেঙ পাংগনি‍।
নেস্নেল বেঙ্ক ফোর এগ্রিকলচর এন্দ রুরেল দিভেলপমেন্ত (NABARD) না সিক্কিমদা ফিসরিজ অমদি এক্বাকলচরগী ওর্গানিক ক্লস্তর শেমগৎপদা মরুওইবা স্তেকহোল্দর অমা ওইরি‍। NABARD মথৌ তাবা ফিসরিজ ইনফ্রাস্ত্রকচর অমদি কেপাসিতী বিল্দিংগী লমদা শেলথুমগী অমদি তেক্নিকেলগী ওইবা মতেঙ ফংহনবগী মথক্তা, স্তেত অসিগী ঙামীশিংগী কোওপরেতিবশিং এঙ্গেজ তৌদুনা অমদি ফিসরিজ-বেজ ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং (FFPOs) শেমদুনা ওর্গানিক ক্লস্তর চাওখৎহন্বদা মতেঙ পাংগনি‍। থৌশিল অসিনা এক্বাকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর অমদি তেক্নোলোজীদা প্রাইভেত ইনভেস্তমেন্ত পুক্নিং থৌগত্তুনা, সিক্কিমবু কোল্দ ৱাতর ফিসরিজকী ব্রান্দিং তৌগনি, তুরিজমগী পুক্নিং চিংশিনগনি লোয়ননা ভেল্যু চেনশু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা লমদমদুগী ঙামীশিং মপাঙ্গল হাপকনি অমদি সিক্কিম স্তেতকী ফিসরিজ সেক্তরদা তুং কোইগদবা মওংদা চাওখৎপা পুরক্কনি‍।
ক্লস্তর বেজ এপ্রোচ: লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা, ফিসরিজ ভেল্যু চেন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা
ভারতকী ফিসরিজ সেক্তরবু তুং কোইনা অমদি থৌদাং লৈনা চাওখৎপা পুরক্তুনা ব্লু রিভোলুসন পুরক্নবা ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দ্রী অমদি দেরীইং মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ ফিসরিজনা স্তেত অমদি য়ুনিয়ন তেরিতরী (UTs) পুম্নমক্তা পায়খৎলিবা প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদ য়োজনা (PMMSY) হায়রিবা স্কিম অসিনা ফিসরিজ সেক্তরদা হিদান্নবা হেনগৎহন্নবা, শেন্মিৎলোন হেনগৎহন্বদা মতেং পাংনবা, শেন্থোক হেনগৎহন্নবা, ফিসরিজ অমদি এক্বাকলচরবু মওং মরিল নাইনা চাওখৎহন্নবা অমদি পাকথোক চাউথোকহন্নবা ক্লস্তর-বেজ এপ্রোচ পায়খৎনবা ৱাফম থম্লি‍।
ক্লস্তর-বেজ এপ্রোচ অসিনা পুথোকপদগী হৌরগা মপান্দা থাদোকপা ফাওবদা ফিসরিজ ভেল্যু চেন পুম্বদা লৈরিবা মফম পুন্বা/শম্নবা মাইক্রো, স্মোল, মেদিয়ম, অমদি লার্জ হায়রিবা মখল পুম্নমক্কী এন্তরপ্রাইজশিং পুনশিন্দুনা হিদান্নবা অমদি মতিং লৈবা হেনগৎহল্লি। খুৎশম্ননা চৎমিন্নবগী মওং অসিনা মপাঙ্গল কন্বা লিঙ্কেজকী খুত্থাঙদা শেন্থোক লৈবা হেনগৎহল্লি, ভেল্যু চেন্দা লৈরম্বা অহোবশিং মেনশিল্লি, অমদি অনৌবা বিজিনেসকী খুদোংচাবশিং অমসুং পুন্সি হিংনবগী লম্বীশিং শেম্মি‍। খোঙবু ওইবা অমদি মচাক মথুম য়েন্থোক য়েনশিন তৌবগী ফীভম পুরক্তুনা, মসিনা শেঞ্জং হন্থহন্নবা, ইনোভেসন য়োকখৎনবা, অমদি তুং কোইগদবা থবক থৌওংদা মতেঙ পাংনবা পান্দম থম্লি‍।
দিপার্তমেন্ত ওফ ফিসরিজনা ক্লস্তর-বেজ দিভেলপমেন্তপু, পর্ল, সীৱীদ, ওর্নামেন্তেল ফিসরিজ, রিজর্বর ফিসরিজ, ফিসিং হার্বর, সেলাইন ৱাতর এক্বাকলচর, কোল্দ ৱাতর ফিসরিজ, সী কেজ কলচর, ফ্রেসৱাতর এক্বাকলচর, ব্রেকিস-ৱাতর ফিসরিজ, আইলেন্দ ফিসরিজ ক্লস্তর, ওর্গানিক ফিসরিজ, ৱেতলেন্দ ফিসরিজ, অমসুং অতৈ লমশিংদা সেক্তরগী অমদি মফম মফমগী মতুং ইন্না তোপ তোপ্পা মথৌ তাবগী মতুং ইন্না প্রদক্সন অমদি প্রোসেসিং ক্লস্তর ওইনা শেমগৎনবা অখন্নবা মীৎয়েঙ থম্লি‍। ক্লস্তরশিং অসিনা ফিসরিজ অমসুং এক্বাকলচর তুং কোইগদবা মওংদা চাওখৎহন্নবগীদমক ঙামী, এন্তরপ্রাইজশিং, লনাই মীওইশিং, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং (SHGs), জোইন্ত লাইএবিলিতী গ্রুপশিং (JLGs), ফিস ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং (FFPOs), ঙা য়োকপা মীওইশিং, প্রোসেসরশিং, ত্রান্সপোর্তরশিং, রিতেলর য়াওনা ঙা য়োনবা মীওইশিং, হোলসেলরশিং, কঞ্জ্যুমরশিং, কোওপরেতিবশিং, ফিসরিজ স্তার্ত-অপশিং অমদি অতৈ এন্তিতীশিং য়াওনা মখল মখা কয়াগী ভেল্যু চেন স্তেকহোল্দরশিংগা এঙ্গেজ তৌগনি। ভারত লৈঙাক্কী দিপার্তমেন্ত ওফ ফিসরিজনা হান্ননা ফিসরিজকা মরী লৈনবা ক্লস্তর মরি হায়বদি ঝার্খন্দগী হজারিবাঘ দিস্ত্রিক্ততা পর্ল ক্লস্তর, তামিল নাদুগী মদুরাই দিস্ত্রিক্তকী ওর্নামেন্তেল ফিসরিজ ক্লস্তর, লক্সদ্বীপকী সীৱীদ ক্লস্তর, অমসুং অন্দমান অমদি নিকোবর ঈথৎকী তুনা ক্লস্তরশিং নোতিফাইদ তৌখ্রে‍।
অৱাং নোংপোক লমদমদা ফিসরিজতা মীৎয়েঙ থম্বা
নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (NER) ফিসরিজ অমদি এক্বাকলচরদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা ভারতনা চঙশিল্লিবা খোঙজংদা মাঙজিল থানা লৈদুনা, লৈঙাক্না পুম্নমক কোনশিন্দুনা চাওখৎপা পুরক্নবা খোঙফম হোংদনা লেপ্লিবা অসিগী মমি তারি‍। ফ্রেসৱাতর রিসোর্স মরাং কায়না অমদি তোপ তোপ্পা এক্বাতিক বাইওদাইভর্সিতী লৈদুনা, NER না মতিং লৈবা লমদম অমা ওইবতা নত্তনা খুমাঙ চাওশিনবগী ইচঙ থৌবা মফম অমসু ওইরি‍। মালেমগী ওইনা বাইওদাইভর্সিতী হোতস্পোত অমা ওইনা খঙনরিবা NER না শেন্মিৎলোন চাওখৎহন্নবা অমদি পুন্সি হিংনবগী লম্বী ফগৎহন্নবা ভারতনা য়াৎলিবা লাল্লোংগী মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইরে‍।
লৈঙাক্না ফিসরিজকী লমদা পুন্না লুপা করোর ২১১৪ গী ইনভেস্তমেন্ত ব্লু রিভোলুসন স্কীম, ফিসরিজ এন্দ এক্বাকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর দিভেলপমেন্ত ফন্দ (FIDF), অমদি প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদ য়োজনা (PMMSY) নচিংবা ফ্লেগসিপ স্কীমশিংগী খুত্থাঙদা থাদনবা অয়াবা পীখ্রে‍। থৌশিলশিং অসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর মশক থোক্না ফগৎহল্লে, পোত্থোক পুথোকপগী চাং হেনগৎহল্লে, অমদি তুং কোইগদবা থবক থৌওং মপাঙ্গল কনখৎহল্লে‍। মসিগী মহৈনা, গী ইনলেন্দ ফসি প্রদক্সন ২০১৪-১৫ দা তন লাখ ৪.০৩ ওইরম্বদগী ২০২৩-২৪ দা তন লাখ ৬.৪১ দা হেনগৎলক্তুনা ৫% গী চহিগী গ্রোথ ফংবা ঙম্লে‍।
অসিগুম্বা মায় পাকপশিং অসিনা NER বু ভারতকী ব্লু ইকনমি ভিজনগী মরুওইবা মীৎয়েঙফম অমা ওইহল্লিবা ইচঙ থৌবা খুজিল থৌরাং অমদি তার্গেতেদ ইন্তরভেন্সনগী মতিং উৎলি‍। দিপার্তমেন্ত ওফ ফিসরিজ (DoF) না NER বু চাওখৎপগী মরুওইবা মীৎয়েঙফম ওইহন্নবা পান্দম থম্লি‍। মসিনা পায়খৎলিবা থৌশিলশিংগী মনুংদা মতমগা চুনবা এক্বাকলচর পার্ক, হেতচরিশিং, অমদি ফিস প্রোসেসিং য়ুনিৎশিং, লোয়ননা বাইওফ্লোক সিস্তেম অমদি রিসর্কুলেতরী এক্বাকলচর সিস্তেম (RAS) নচিংবা ইনোভেতিব ওইবা তেক্নোলোজীশিং য়োকখৎপা য়াওরি‍। হোৎনরিবশিং অসিনা পোত্থোক পুথোকপগী চাং হেনগৎহন্নবা, ভেল্যু চেন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, অমদি ঙা য়োকপা মীওইশিংগী মার্কেত এক্সেস হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি‍। খোঙজেল অসি মখা তানা লৈহন্নবা, ঙসি লুপা করোর ৫০ গী ওইগদবা ইথিল লৈগদবা প্রোজেক্ত ৫০ শঙ্গাখ্রে/ উরেপ উয়ুং তমখ্রে, মসিদা কেন্দ্রগী শরুক লুপা করোর ৩৮.৬৩ য়াওবগা লোয়ননা NER লমদমদা দাইরেক্ত অমদি ইন্দাইরেক্ত এমপ্লোইমেন্তকী খুদোংচাবা ৪,৫৩০ রোম শেমগৎকনি‍। অকুপ্পা ৱারোলশিং মখাদা পীরি:
সেরিএল মশিং
প্রোজেক্ত
য়ুনিৎ মশিং
১
হেতচরী লিংখৎপা
১২
২
আইস প্লান্ত /কোল্দ স্তোরেজ
২
৩
ইন্তিগ্রেতেদ দিভেলপমেন্ত ওফ রিজর্বর
১
৪
প্রমোসন ওফ রিক্রিএস্নেল ফিসরিজ
১
৫
এস্তাব্লিসমেন্ত ওফ মেদিয়ম স্কেল ওর্নামেন্তেল ফিস রিয়রিং য়ুনিৎ
৪
৬
এস্তাব্লিসমেন্ত ওফ স্মোল RAS
১২
৭
কন্সত্রক্সন ওফ ফিস কিওস্ক ইনক্লুদিং এক্বারিয়ম এন্দ ওর্নামেন্তেল ফিস
১০
৮
বাইওফ্লোক
২
৯
ফীদ প্লান্ত
১
১০
মিনি ফিস ফীদ মিল
১
১১
এস্তাব্লিসমেন্ত ওফ ব্রীদিং য়ুনিৎ
৩
১২
ইন্তিগ্রেতেদ এক্বাপার্ক
১
৫০
ফিসরিজ অমদি এক্বাকলচর সেক্তরনা ভারতকী শেন্মিৎলোন্দা মরুওইবা থৌদাং অমা য়াদুনা, ঙামী অমদি ঙা য়োকপা মীওই করোর ৩ লোমদা হিংনবগী লম্বী পীবগা লোয়ননা ভেল্যু চেন পুম্বদা শিংথানিংঙাই ওইনা থবক পীরি। ভারতনা মালেমগী ওইনা অনিশুবা খ্বায়দগী চাউনা ঙা পুথোকপা লৈবাক ওইদুনা মালেমগী পোত্থোক্কী ৮% পুথোক্লি, এক্বাকলচর প্রদক্সন্দা অনিশুবা মফম কল্লি, খজিং পুথোকপা অমদি মপান্দা থাদোকপদা মাঙজিল থারি, অমদি কেপচর ফিসরিজগী লমদা অহুশুবা খ্বায়দগী চাউনা পুথোকপা লৈবাক ওইরি‍। ২০১৫ দগী হৌনা, ভারত লৈঙাক্না সেক্তর অসিদা তুং কোইগদবা মওংদা চাওখৎহন্নবা অমদি শেমগৎনবা ব্লু রিভোলুসন স্কিম, ফিসরিজ এন্দ এক্বাকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর দিভেলপমেন্ত ফন্দ (FIDF), প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদ য়োজনা (PMMSY), অমদি মসিগী সব-স্কীমশিং, প্রধান মন্ত্রী মতস্য কিসান সমৃ্দ্ধি সহ-য়োজনা (PM-MKSSY) নচিংবা মরুওইবা থৌশিলশিংগী খুত্থাঙদা লুপা করোর ৩৮,৫৭২ থাদখ্রে‍।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Union Minister Shri Rajiv Ranjan Singh Launches India’s First Organic Fisheries Cluster in Sikkim, Inaugurates/ Lays Foundation Stone of Projects Worth Rs. 50 Crores in Guwahati Today
First of Its Kind Organic Fish cluster in Soreng District of Sikkim to Boost Farmer Incomes, Promote Sustainability in Aquaculture
Antibiotics, Chemicals and Pesticides Free Organic Fishes Will Tap into Global Eco-Conscious Markets; NABARD to provide Financial & Technical Assistance
06 JAN 2025 1:56PM by PIB Delhi
The Union Minister, Department of Fisheries, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh inaugurated and laid the foundation for 50 key projects worth Rs. 50 crores under Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) covering all North East Region States Except Arunachal Pradesh and Mizoram, today in Guwahati, Assam. The Northeastern States Meet to review the implementation of Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) was also graced by Union Ministers of State, Prof. S P Baghel and Shri George Kurian, Ministers in-charge of Fisheries from other North Eastern Region States, Secretary Fisheries, Dr. Abhilaksh Likhi along with several eminent dignitaries.
To continue the efforts for sustainable development of fisheries in the North Eastern Region, Shri Rajiv Ranjan Singh notified and launched the Organic Fisheries Cluster in Soreng District of Sikkim, being First of Its Kind in India, for development of organic fisheries and aquaculture in the State of Sikkim under the PMMSY, at North Eastern Region State Meet-2025, today in Guwahati, Assam marking a significant step towards sustainable development of the fisheries in the State. The Government of Sikkim has already embraced organic farming, which has helped in building a strong reputation for sustainable and eco-friendly agricultural practices. Introducing organic fisheries and aquaculture will align with the state’s broader vision of promoting organic, sustainable, and environmentally friendly practices across all sectors.
Move Towards Sustainability: Organic is the Way Forward
Organic fisheries cluster focuses on ecologically healthy fish farming system avoiding the use of harmful chemicals, antibiotics and pesticides. This also ensures minimal environmental pollution and prevents damage to aquatic ecosystems, contributing to sustainable fish production practices. Organic products typically attract a premium in both domestic and international markets. By establishing an organic aquaculture cluster, Sikkim could tap into this growing market and export of organic fish and fish products. An organic fisheries and aquaculture cluster in Sikkim with special focus on amur carp along with other carps would offer a range of economic, environmental, and social benefits. By integrating organic fish farming into the state's already successful organic farming framework, Sikkim can position itself as a pioneer in sustainable aquaculture. This could not only enhance the state’s agricultural economy but also contribute to the global shift toward sustainable, eco-friendly food production.
National Bank for Agriculture & Rural Development(NABARD) is a key stakeholder in developing the fisheries and aquaculture organic cluster in Sikkim. NABARD besides providing financial and technical supports for the requisite fisheries infrastructure and capacity building, will also facilitate in growth of the organic cluster by engaging fishers’ cooperatives and formation of fisheries-based Farmer Producer Organizations (FFPOs) in the State. This initiative will also encourage private investment in aquaculture infrastructure and technology, branding of Sikkim cold water fisheries, attract tourism as well as strengthen the value chain, empower local fishers and fish farmers, and foster sustainable growth in the fisheries sector in the State of Sikkim.
Cluster Based Approach: To Enhance Farmer Incomes, Strengthen Fisheries Value Chain
The Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY), a scheme to bring about Blue Revolution through sustainable and responsible development of fisheries sector in India, implemented by the Department of Fisheries, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying in all the States and Union Territories (UTs) inter-alia provides adoption of a cluster-based approach to enhance the competitiveness of the fisheries sector, facilitate economies of scale, generate higher incomes, accelerate the growth and expansion of fisheries and aquaculture in an organized manner..
The cluster-based approach enhances competitiveness and efficiency by uniting geographically connected enterprises of all sizes like micro, small, medium, and large across the entire fisheries value chain, from production to exports. This collaborative model improves financial viability through strong linkages, addresses the value chain gaps, and creates new business opportunities and livelihoods. By fostering partnerships and resource sharing, it aims to reduce costs, promote innovation, and support sustainable practices.
The Department of Fisheries has envisaged a strategic focus on cluster-based development as production and processing clusters across key areas including Pearl, Seaweed, Ornamental Fisheries, Reservoir Fisheries, Fishing Harbour, Saline Water Aquaculture, Cold Water Fisheries, Sea Cage Culture, Freshwater Aquaculture, Brackish-water Fisheries, Island Fisheries Clusters, Organic Fisheries, Wetland Fisheries and other areas as per the sectoral and location specific needs. These clusters will engage varied value chain stakeholders such as fishers, enterprises, individuals, Self Help Groups (SHGs), Joint Liability Groups (JLGs), Fish Farmer Producer Organizations (FFPOs), fish famers, processors, transporters, fish vendors including retailers, wholesalers, consumers, cooperatives, fisheries start-ups and other entities for sustainable development of fisheries and aquaculture. Department of Fisheries, Government of India has already notified four fisheries related clusters being Pearl Cluster in Hazaribagh District of Jharkhand, Ornamental Fisheries Cluster in Madurai District of Tamil Nadu, Seaweed Cluster in UT of Lakshadweep and Tuna Cluster in Andaman & Nicobar.
Fisheries Focus in the North East Region
The Northeastern Region (NER) is at the forefront of India’s journey toward self-reliance in fisheries and aquaculture, reflecting the government’s unwavering commitment to inclusive development. With its abundant freshwater resources and exceptional aquatic biodiversity, the NER is not merely a region of potential but a dynamic hub of progress. Recognized globally as a biodiversity hotspot, the NER has become a cornerstone of India’s strategy for economic growth and livelihood enhancement.
The government has approved cumulative investments amounting to ₹2,114 crore for fisheries through flagship schemes such as the Blue Revolution Scheme, the Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development Fund (FIDF), and the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY). These initiatives have significantly bolstered infrastructure, improved productivity, and strengthened sustainable practices. As a result, inland fish production in the NER has surged from 4.03 lakh tonnes in 2014-15 to 6.41 lakh tonnes in 2023-24, achieving an impressive annual growth rate of 5%.
Such achievements underscore the effectiveness of dynamic policies and targeted interventions that have firmly positioned the NER as a key driver of India’s Blue Economy vision. Department of Fisheries (DoF) has prioritized the NER as a critical focal point for growth. Its initiatives include establishing modern aquaculture parks, hatcheries, and fish processing units, while promoting innovative technologies like Biofloc systems and recirculatory aquaculture systems (RAS). These efforts aim to enhance productivity, strengthen value chains, and boost market access for fish farmers. To further this momentum, inauguration/ foundation stone was laid of 50 impactful projects with an outlay of Rs. 50 crore today involving central share of Rs. 38.63 crore that aim to generate 4,530 employment opportunities both direct and indirect in the NER Region. Details are as under:
Sr.No.
Project
Units
1
Establishment of Hatchery
12
2
Ice plant/Cold storage
2
3
Integrated Development of Reservoir
1
4
Promotion of Recreational Fisheries
1
5
Establishment of Medium Scale Ornamental Fish Rearing Unit
4
6
Establishment of small RAS
12
7
Construction of Fish Kiosks including aquarium and ornamental fish
10
8
Biofloc
2
9
Feed Plant
1
10
Mini Fish Feed Mill
1
11
Establishment of breeding unit
3
12
Integrated Aquapark
1
50
The fisheries and aquaculture sector plays a critical role in India’s economy, providing livelihoods to approximately 3 crore fishers and fish farmers while generating significant employment opportunities across the value chain. India is the world’s second-largest fish producer, contributing 8% to global output, ranks second in aquaculture production, leads in shrimp production and export, and is the third-largest producer in capture fisheries. Since 2015, the Government of India has committed ₹38,572 crore through key initiatives such as the Blue Revolution Scheme, Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development Fund (FIDF), Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY), and its sub-scheme, Pradhan Mantri Matsya Kisan Samridhi Sah-Yojana (PM-MKSSY), to drive sustainable growth and development in the sector.