ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରୂପାୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିର ସଶକ୍ତିକରଣ
02 JAN 2025 3:19PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଓ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (MoSPI ) ଅଣନିଗମ କ୍ଷେତ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗର ବାର୍ଷିକ ରିପୋର୍ଟ (ଏଏସୟୁଏସଇ ) ୨୦୨୩-୨୪ ପ୍ରକାଶ କରିଛି। ଏଥିରେ ରହିଛି ୨୦୨୩ ଅକ୍ଟୋବରରୁ ୨୦୨୪ ସେପଟେମ୍ୱର ମଧ୍ୟରେ କରାଯାଇଥିବା ସର୍ଭେର ତଥ୍ୟ। ଅଣନିଗମ ଅଣ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ଅର୍ଥନୈତିକ ଓ ପରିଚାଳନାଗତ ସ୍ଥିତି ଉପରେ ଏହି ପୁଙ୍ଖାନୁପୁଙ୍ଖ ସର୍ଭେ ରିପୋର୍ଟ ଆଲୋକପାତ କରିଛି। ନିଯୁକ୍ତିରେ ଏଏସୟୁଏସଇର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ସହିତ ଘରୋଇ ମୋଟ ଉତ୍ପାଦ (ଜିଡିପି) ଏବଂ ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ ଭାରତର ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତି ସଂପର୍କରେ ଏହି ସର୍ଭେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି
ଅଣନିଗମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଥର ବହୁତ ବଢ଼ିଆ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି। ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ସଂସ୍ଥାନ ସଂଖ୍ୟା। ୨୦୨୨-୨୩ରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୬ କୋଟି ୫୦ଲକ୍ଷ ସଂସ୍ଥାନ ଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ଏହା ୭.୩୪ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଅର୍ଥାତ ମୋଟ ସଂସ୍ଥାନ ସଂଖ୍ୟା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ୧୨.୮୪ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
‘ଅନ୍ୟ ସେବା’ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍ଥାନ ସଂଖ୍ୟା ୨୩.୫୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ ଏହା ପଛକୁ ରହିଛି ମ୍ୟାନୁଫ୍ୟାକଚରିଂ କ୍ଷେତ୍ର। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ରହିଛି ୧୩ ପ୍ରତିଶତ।
ଏହି ଅବଧି ଭିତରେ ଅର୍ଥନୀତିର ଅନ୍ୟତମ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚକ ଗ୍ରସ୍ ଭ୍ୟାଲୁ ଏଡେଡ୍ (ଜିଭିଏ)ରେ ୧୬.୫୨ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ‘ଅନ୍ୟ ସେବା’ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ରହିଛି ୨୬.୧୭ ପ୍ରତିଶତ।
ଏଏସୟୁଏସ୍ ଇ ୨୦୨୨-୨୩
ଏଏସୟୁଏସ୍ଇ ୨୦୨୩-୨୪
ଗ୍ରାମୀଣ ସହରାଞ୍ଚଳ ଗ୍ରାମୀଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚ ଯୁଗ୍ମ ଭାବେ
ଶ୍ରମ ବଜାରର ସଂପ୍ରସାରଣ
ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି। ୨୦୨୩-୨୪ରେ ୧୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଏଥିରେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି। ଗତ ବର୍ଷ ଅପେକ୍ଷା ପ୍ରାୟ ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବର୍ତ୍ତମାନ କାମ କରୁଛନ୍ତି।
‘ଅନ୍ୟ ସେବା’ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସବୁଠୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତିର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହେଲା ୧୭.୮୬ ପ୍ରତିଶତ। ଏହା ପରେ ପରେ ରହିଛି ମ୍ୟାନୁଫ୍ୟାକଚରିଂ କ୍ଷେତ୍ର । ଏହାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ହେଉଛି ୧୦.୦୩ ପ୍ରତିଶତ ।
ଆକଳନ କରାଯାଇଥିବା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା (‘00)
ଗ୍ରାମୀଣ, ସହରାଞ୍ଚଳ, ଉଭୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଯୁଗ୍ମ ଭାବେ
ଏଏସୟୁଏସଇ ୨୦୨୨-୨୩ ଏଏସୟୁଏସଇ ୨୦୨୩-୨୪
୧୪, ୦୦, ୦୦୦
୧୨, ୦୦,୦୦୦
୧୦, ୦୦, ୦୦୦
୮, ୦୦, ୦୦୦
୬, ୦୦, ୦୦୦
୪, ୦୦, ୦୦୦
୨, ୦୦, ୦୦୦
ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ଆଣିବାରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ମାଇକଖୁଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ମହିଳାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିବା ସଂସ୍ଥାର ସଂଖ୍ୟାରେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ୨୦୨୨-୨୩ରେ ୨୨.୯ ପ୍ରତିଶତ ସଂସ୍ଥାନର ମାଲିକ ମହିଳା ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ତାହା ୨୬.୨ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ମାଲିକ ମହିଳା ହୋଇଥିବା ସଂସ୍ଥାନର ସଂଖ୍ୟା
ଏଏସୟୁଏସଇ ୨୦୨୨-୨୩ ଏଏସୟୁଏସଇ ୨୦୨୩-୨୪
୨୨.୯ % ୨୬.୨ %
କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପିଛା ଦରମା ୧୩ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି। ଏଥିରୁ ଜଣାପଡୁଛି ଯେ, କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାରିଶ୍ରମିକ ବଢୁଛି ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ଚାହିଦାର ମଧ୍ୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି।
ମ୍ୟାନୁଫ୍ୟାକଚରିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସବୁଠୁ ଅଧିକ ପାରିଶ୍ରମିକ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୬ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ପାରିଶ୍ରମିକ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି।
ଶ୍ରମ ଉତ୍ପାଦିକା
କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରର ଶ୍ରମ ଉତ୍ପାଦିକାକୁ ଦର୍ଶାଉଥିବା କର୍ମଚାରୀ ପିଛା ଗ୍ରସ୍ ଭ୍ୟାଲୁ ଆଡେଡ୍ ( ଜିଭିଏ) ୧, ୪୧, ୭୬୯ ଟଙ୍କାରୁ ୧, ୪୯, ୭୪୨ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ୨୦୨୨-୨୩ରେ କର୍ମଚାରୀ ପିଛା ଜିଭିଏ ୧, ୪୧, ୭୬୯ ଟଙ୍କା ଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନର ମୂଲ୍ୟ ଅନୁସାରେ ୫.୬୨ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧, ୪୯, ୭୪୨ ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ଏହି ସମୟ ଭିତରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂସ୍ଥାନ ପିଛା ଗ୍ରସ୍ ଭ୍ୟାଲୁ ଅଫ୍ ଆଉଟପୁଟ (ଜିଭିଓ ) ମଧ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନର ମୂଲ୍ୟ ଅନୁସାରେ ୪,୬୩, ୩୮୯ ଟଙ୍କାରୁ ୪,୯୧, ୮୬୨ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଡିଜିଟାଲ ଉପଯୋଗୀକରଣ
ଡିଜିଟାଲ ଉପଯୋଗୀକରଣରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆସିଛି। ୨୦୨୨-୨୩ରେ ୨୧.୧ ପ୍ରତିଶତ ସଂସ୍ଥାନ ଇଣ୍ଟରନେଟ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ସଂସ୍ଥାନର ସଂଖ୍ୟା ୨୬.୭ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ଧାରା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ,ବ୍ୟବସାୟରେ ଡିଜିଟାଲ ଉପକରଣର ନିର୍ଭରତା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ଇଣ୍ଟରନେଟ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ସଂସ୍ଥାନ
ଏଏସୟୁଏସଇ ୨୦୨୨-୨୩ ଏଏସୟୁଏସଇ ୨୦୨୩-୨୪
୨୧.୧ % ୨୬.୭ ପ୍ରତିଶତ
ଡିଜିଟାଲ ସାନ୍ଦ୍ରତା ଓ ପାରିଶ୍ରମିକର ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରୁ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି ଯେ, ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆଡ଼କୁ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିର ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ଓ ନିରନ୍ତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଅଣନିଗମ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରମୁଖ ଅବଦାନ ରହିଛି। ଏଏସଯୁଏସଇ ୨୦୨୩-୨୪ ଫଳାଫଳ ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ, ସଂସ୍ଥାନ ସଂଖ୍ୟା, ନିଯୁକ୍ତି ଓ ଉତ୍ପାଦିକା ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଭାରତର ଅଣନିଗମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଛି।

Ministry of Statistics & Programme Implementation
Empowering India's Economy
Key Insights from ASUSE 2023-24
02 JAN 2025 3:19PM by PIB Delhi
The Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI) has released the results of the Annual Survey of Unincorporated Sector Enterprises (ASUSE) 2023-24, covering the reference period October 2023 to September 2024. This comprehensive survey sheds light on the economic and operational dynamics of the unincorporated non-agricultural sector, highlighting its critical contribution to employment, Gross Domestic Product (GDP), and the overall socio-economic landscape of India.
Significant Sectoral Growth
• The unincorporated sector has shown robust growth, with the number of establishments rising from 6.50 crore in 2022-23 to 7.34 crore in 2023-24, a remarkable 12.84% increase.
• The number of establishments in the "Other Services" sector recorded a growth of 23.55% followed by a 13% increase witnessed by the manufacturing sector.
• During the same period, the Gross Value Added (GVA) which is a key indicator of economic performance rose by 16.52% driven by a 26.17% growth in ‘other services’ sector.
Labour Market Expansion
• Employment in the sector grew significantly, with over 12 crore workers employed in 2023-24, an increase of more than one crore from the previous year.
• The "Other Services" sector led the way with a 17.86% growth in employment, followed by a 10.03% rise in the manufacturing sector.
• The sector also marked a milestone in gender inclusivity, with female-owned proprietary establishments increasing from 22.9% in 2022-23 to 26.2% in 2023-24.
• Average emoluments per hired worker increased by 13%, reflecting improved wage levels and strengthening economic demand. The manufacturing sector reported the highest wage growth, exceeding 16%.
Labour productivity
• Gross Value Added (GVA) per worker which is a measure of labour productivity of the sector, rose to Rs. 1,49,742 in 2023-24 from Rs. 1,41,769 in 2022-23 in current prices showing a 5.62% increase.
• During the same period, the Gross Value of Output (GVO) per establishment also increased from Rs. 4,63,389 to Rs. 4,91,862 in current prices.
Digital Adoption
• Digital adoption also saw significant improvement, with internet usage among establishments increasing from 21.1% in 2022-23 to 26.7% in 2023-24. This trend highlights the growing reliance on digital tools for business operations.
The remarkable growth across sectors, coupled with improved digital penetration and wage levels, underscores the unincorporated sector's resurgence as a vital contributor to India's economic recovery and sustained growth trajectory. The ASUSE 2023-24 results underline the significant progress of India’s unincorporated sector, marked by a resurgence in establishments, employment, and productivity.
References
https://www.mospi.gov.in/
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2087581#:~:text=The%20total%20number%20of%20establishments,84%25%20growth.
Click here to see PDF.