কেবিনেট
কেন্দ্ৰীয় খণ্ডআঁচনিৰ চলিত প্ৰধানমন্ত্ৰী ফচল বীমা যোজনা (পিএমএফবিৱাই) আৰু পুনৰ্গঠিত বতৰ আধাৰিত শস্য বীমা আঁচনি (আৰডব্লিউবিচিআইএছ)ৰব্যৱস্থাসমূহৰ সংশোধন/সংযোজনৰ ৰূপায়ণত কেবিনেটৰ অনুমোদন
01 JAN 2025 3:07PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আজি ২০২১-২২ বৰ্ষৰ পৰা ২০২৫-২৬ বৰ্ষলৈ সামগ্ৰিকভাৱে ৬৯,৫১৫.৭১ কোটি টকাব্যয়ৰ সৈতে ২০২৫-২৬ বৰ্ষলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী ফচল বীমা যোজনা আৰু পুনৰ্গঠিত বতৰ আধাৰিত শস্য বীমা আঁচনি অব্যাহত ৰখাত অনুমোদন জনায়। এই সিদ্ধান্তই ২০২৫-২৬ বৰ্ষলৈকে সমগ্ৰ দেশৰ কৃষকসকলৰ বাবে প্ৰতিৰোধ কৰিব নোৱাৰা প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ পৰা শস্যৰ বিপদাশংকাক সামৰি ল’ব।
তদুপৰি আঁচনিখনৰ ৰূপায়ণত বৃহৎ মাত্ৰাত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰত স্বচ্ছতা তথা দাবী গণনা আৰু নিষ্পত্তি বৃদ্ধি কৰাৰ বাবেকেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ৮২৪.৭৭ কোটি টকাৰে উদ্ভাৱন আৰু প্ৰযুক্তিৰ বাবে পুঁজি (এফআইইএটি) সৃষ্টিৰ বাবেও অনুমোদন জনাইছে।
এই পুঁজি আঁচনিখনৰ অধীনত প্ৰযুক্তিগত পদক্ষেপৰ বাবে যেনে, ইয়েছ-টেক, ৱিণ্ডছ ইত্যাদি আৰু লগতে গৱেষণা আৰু বিকাশ অধ্যয়নত ধনৰ যোগান ধৰাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব।
প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি উৎপাদন অনুমান প্ৰণালীয়ে (ইয়েছ-টেক) প্ৰযুক্তি আধাৰিত উৎপাদন আকলনৰ নিম্নতম ৩০% ওজনৰ সৈতে উৎপাদন আকলনৰ বাবে ৰিম'ট চেঞ্চিং প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰে। ৯ খন মুখ্য ৰাজ্যই বৰ্তমান কাৰ্যকৰী কৰি আছে (অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, অসম, হাৰিয়ানা, উত্তৰ প্ৰদেশ, মধ্যপ্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, উৰিষ্যা, তামিলনাডু আৰু কৰ্ণাটক)। আন ৰাজ্যসমূহকো তালিকাভুক্ত কৰি থকা হৈছে। ইয়েছ-টেকৰ ব্যাপক ৰূপায়ণৰ সৈতে, শস্য চপোৱা পৰীক্ষণ আৰু এই সম্পৰ্কিত বিষয়বোৰ ক্ৰমান্বয়ে পৰ্যায়ক্ৰমে সমাপন কৰা হ'ব। ইয়েছ-টেক দাবী গণনা আৰু নিষ্পত্তি ২০২৩-২৪ৰ বাবে কৰা হৈছে। মধ্যপ্ৰদেশত ১০০ শতাংশ প্ৰযুক্তি আধাৰিত উৎপাদন আকলন গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
বতৰ তথ্য আৰু নেটৱৰ্ক ডাটা চিষ্টেমে (ৱিণ্ডছ) খণ্ড পৰ্যায়ত স্বয়ংক্ৰিয় বতৰ কেন্দ্ৰ (এডব্লিউএছ) আৰু পঞ্চায়ত পৰ্যায়ত স্বয়ংক্ৰিয় বৰষুণ গজ (এআৰজি) স্থাপন কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। ৱিণ্ডছৰ অধীনত, হাইপাৰ স্থানীয় বতৰৰ তথ্য বিকশিত কৰাৰ বাবে বৰ্তমানৰ নেটৱৰ্কৰ ঘনত্ব পাঁচ গুণ বৃদ্ধি হোৱাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। উদ্যোগটোৰ অধীনতকেৱল ডাটা ভাড়া কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ দ্বাৰা পৰিশোধ কৰিব লাগিব। ৯ খন মুখ্য ৰাজ্যই বতাহ কাৰ্যকৰী কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়াত আছে (কেৰালা, উত্তৰ প্ৰদেশ, হিমাচল প্ৰদেশ, পুডুচেৰী, অসম, উৰিষ্যা, কৰ্ণাটক, উত্তৰাখণ্ড আৰু ৰাজস্থান) কাৰ্যকৰী কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়া চলি আছে, আনহাতে আন ৰাজ্যসমূহেও কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰিছে।
নিবিদাৰ আগতে প্ৰয়োজনীয় বিভিন্ন পৃষ্ঠভূমিপ্ৰস্তুতি আৰু পৰিকল্পনাৰ কামৰ বাবে ২০২৩-২৪ বৰ্ষত (ইএফচি অনুসৰি প্ৰথম বছৰ) ৰাজ্যবোৰে ৱিণ্ডছ কাৰ্যকৰী কৰিব নোৱাৰিলে। সেই অনুসৰিকেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ২০২৩-২৪ বৰ্ষৰ তুলনাত ২০২৪-২৫ বৰ্ষক পূৰ্বৰ তুলনাত ৱিণ্ডছ ৰূপায়ণৰ প্ৰথম বছৰ হিচাপে অনুমোদন জনাইছে, যাতে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক ৯০:১০ অনুপাতত অধিক কেন্দ্ৰীয় পুঁজি ভাগ-বাটোৱাৰাৰ সৈতে লাভান্বিত কৰিব পাৰি।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ সকলো কৃষকক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ বাবে সকলো প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে আৰু ই অব্যাহত থাকিব। এই পৰ্যায়লৈকেন্দ্ৰটোৱে প্ৰিমিয়াম ৰাজসাহায্যৰ ৯০% উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যবোৰৰ সৈতে ভাগ-বাটোৱাৰা কৰে। অৱশ্যেআঁচনিখন উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহত স্বেচ্ছামূলক আৰু মুঠ শস্যক্ষেত্ৰ কমহোৱাৰ বাবে, পুঁজি ৰক্ষা কৰিবলৈ আৰু পুঁজিৰ প্ৰয়োজনীয়তা থকা অন্যান্য উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প আৰু আঁচনিবোৰত পুনৰ অৱস্থান ৰখাৰ বাবে নমনীয়তা প্ৰদান কৰা হৈছে।

Cabinet
Cabinet approves Modification/addition of the features/ provisions in the ongoing Central Sector Scheme of Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) and Restructured Weather Based Crop Insurance Scheme (RWBCIS) for its implementation
01 JAN 2025 3:07PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today approved continuation of the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana and Restructured Weather Based Crop Insurance Scheme till 2025-26 with an overall outlay of Rs.69,515.71 Crore from 2021-22 to 2025-26. The decision will help in risk coverage of crops from non-preventable natural calamities for farmers across the country till 2025-26.
In addition to the same, for large scale technology infusion in implementation of the scheme leading to increasing transparency and claim calculation and settlement, the Union Cabinet has also approved creation of Fund for Innovation and Technology (FIAT) with a corpus of Rs.824.77 Crore.
The fund will be utilised towards funding technological initiatives under the scheme namely, YES-TECH, WINDS, etc as well as Research and Development studies.
Yield Estimation System using Technology (YES-TECH) uses Remote Sensing Technology for yield estimation with minimum 30% weightage to Technology based yield estimates. 9 Major States are currently implementing (namely AP, Assam, Haryana, Uttar Pradesh, MP, Maharashtra, Odisha, Tamil Nadu & Karnataka). Other States are also being on-boarded expeditiously. With wider implementation of YES-TECH, Crop Cutting Experiments and related issues will be gradually phased out. Under YES-TECH Claim calculation and settlement has been done for 2023-24. Madhya Pradesh has adopted 100% technology based yield estimation.
Weather Information and Network Data Systems (WINDS) envisages setting up Automatic Weather Stations (AWS) at block level and Automatic Rain Gauges (ARGs) at panchayat level. Under WINDS, 5 times increase in current network density is envisaged to develop hyper local weather data. Under the initiative, only data rental costs are payable by Central and State Governments. 9 Major States are in the process of implementing WINDS (namely Kerala, Uttar Pradesh, Himachal Pradesh Puducherry, Assam, Odisha, Karnataka, Uttarakhand & Rajasthan are in progress), while other States have also expressed willingness to implement.
WINDS could not be implemented by States during 2023-24 (1st year as per EFC) due to various background preparatory and planning work required before tendering. Accordingly, the Union Cabinet has approved 2024-25 as the first year of implementation of WINDS as compared to 2023-24 earlier to give benefit to State Governments with higher central fund sharing in 90:10 ratio.
All efforts are made and will continue to be made to saturate all farmers of North Eastern States on priority. To this extent, the centre shares 90% of premium subsidy with North Eastern States. However, due to scheme being voluntary and low gross cropped area in North Eastern States, flexibility has been given to avoid surrender of funds and for reallocation in other development projects and schemes with fund requirement.