মন্ত্রীমন্দল
কেন্দ্রগী স্কিম প্রধান মন্ত্রী ফাসাল বিমা য়োজনা(পি এম এফ বি ৱাই) অমসুং রিস্ত্রকচর ৱেদর বেজ ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কিম (আর দব্লিউ বি সি আই এস) গী থবকশিং/প্রোবিজনশিং শেমদোকপা/অহেনবা হাপচিনবা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
01 JAN 2025 3:07PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ঙসি অপুনবা লুপা করোর 69,515.71 গী শেনফম অমা কাইথোক্তুনা প্রধান মন্ত্রী ফাসাল বিমা য়োজনা(পি এম এফ বি ৱাই) অমসুং রিস্ত্রকচর ৱেদর বেজ ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কিম (আর দব্লিউ বি সি আই এস) 2021-22 দগী 2025-26 ফাওবা শাংদোকপগী অয়াবা পীখ্রে। ৱারেপ অসিনা 2025-26 ফাওবা লৈবাক শীনবা থুংবগী লৌমীশিং মাঙজৌননা ঙাকথোকপা ঙমদবা মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতাশিংদগী মহৈ-মরোংশিং কনবদা মতেং পাংগনি।
থবক অসিগী মথক্ত, স্কিম অসি পায়খৎপদা তেক্নোলোজি পাক-শন্না শীজিন্নদুনা অরোন-অথুপ লৈতবা অমসুং ক্লেম খোৎপা অমসুং শেন ফংবগী থবকশিং হেনগৎহনগনি। লুপা করোর 824.77 গী কোর্পস অমগা লোয়ননা ফন্দ ফোর ইন্নোবেসন এন্দ তেক্নোলোজি (এফ আই এ তি) শেম্বদা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে। ফন্দ অসি তেক্নোলোজিগী থবকশিং হায়বদি য়েস-তেক, ৱিন্দস অমসুং রিছার্স অমসুং দিবলপমেন্তগী থবকশিংদা শীজিন্নগনি।
তেক্নোলোজিদা য়ুম্ফম ওইদুনা চাথোকশিং পাবদা য়ামদ্রবদা চাদা 30 ৱেতেচ পীদুনা য়িল্দ ইস্তিমেসন সিস্তেম য়ুজিং তেক্নোলোজি (য়েস-তেক) না রিমোদ সেন্সিং তেক্নোলোজি শীজিন্নরি। হৌজিক অচৌবা রাজ্য ৯ হায়বদি অন্ধ্র প্রদেস, অসাম, হরিয়ানা, উত্তর প্রদেস, মধ্য প্রদেস, মহারাস্ত্রা, ওরিসা, তামিল নাদু অমসুং কর্নাতকাদা তেক্নোলোজি অসি শীজিন্নরে। অতোপ্পা রাজ্যশিংশু য়াংনা শীজিন্নবা হৌরে। য়েস-তেক তেক্নোলোজি শীজিন্নবদগী, মহৈ-মরোং শরুক খর খাওরগা য়েংবা অমসুং মরী লৈবা থবকশিং তপ্ন-তপ্না তোকখ্রগনি। 2023-24 গী ওইনা য়েস-তেক ক্লেম কালকুলেসন অমসুং সেত্তলমেন্ত পাংথোক্লে। মধ্য প্রদেসতা তেক্নোলোজিদা য়ুম্ফম ওইরগা চাথোক পাবগী থবক চাদা 100 শীজিন্নরেল
ৱেদর ইনফোর্মেসন এন্দ নেতৱার্ক দেতা সিস্তেম (ৱিন্দস) না ব্লোক্কী থাক্ত ওতোমেতেদ ৱেদর স্তেসনশিং (এ দব্লিউ এস) অমসুং পঞ্চায়তকী থাক্ত ওতোমেতেদ রেন গেজ (এ আর জি) থম্লে। ৱিন্দসগী মখাদা, হায়পর লোকেল ৱেদর দেতা শেমগৎনবা হৌজিক লৈরিবা নেতৱার্ক দেন্সিতি অসি শরুক মঙা হেনগৎহল্লে। থবক অসিগী মখাদা, কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা দেতা রেন্তেলগী মমল খক্ত পুথোক্কনি। হৌজিক রাজ্য মাপন হায়বদি কেরলা, উত্তর প্রদেস, হিমাচল প্রদেস, পুদুচেরি, অসাম, ওরিসা, কর্নাতকা, উত্তরখন্দ অমসুং রাজস্থান্দা থবক ওইনা পায়খৎপা হৌরে অমসুং অতোপ্পা রাজ্যশিংশু পায়খৎনিংবগী অপাম্বা ফোঙদোক্লে।
তেন্দর তৌদ্রিঙৈ মমাংদা তোঙান-তোঙানবা থৌরাং কয়া লৈবনা মরম ওইদুনা 2023-24 মনুংদা রাজ্যশিংনা ৱিন্দস পায়খৎপা ঙমখিদবনি। মরম অদুনা, রাজ্য সরকারশিংদা রেসিও 90:10 দা কেন্দ্র সরকারগী ফন্দ য়াম্না পীনবা, 2023-24 গা চাংদম্নবদা 2024-25 অসি ৱিন্দস থবক ওইনা পায়খৎপগী অহানবা চহি ওইনা লৌবদা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে।
অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী লৌমীশিংদা খুদোংচাবা অসি চাদা 100 ফংহন্নবা থবক খুদিংমক পায়খৎলে অমসুং থবক মখা চৎথগনি। মসিগীদমক, অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা কেন্দ্র সরকারনা প্রেমিয়ম সবসিদিগী চাদা 90 পীরে। অদুবু, স্কিম অসি মশানা য়ানা য়াওবা অমসুং অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী মহৈ-মরোং থাবা মফম য়ামদবা মরম্না, ফন্দশিং সরেন্দর তৌদনবা অমসুং দরকার ওইবা ফন্দশিং অতোপ্পা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অমসুং স্কিমশিংদা শীজিন্নদনবা লমদম অসিগী ওইনা কোমথোক্লে।

Cabinet
Cabinet approves Modification/addition of the features/ provisions in the ongoing Central Sector Scheme of Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) and Restructured Weather Based Crop Insurance Scheme (RWBCIS) for its implementation
01 JAN 2025 3:07PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today approved continuation of the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana and Restructured Weather Based Crop Insurance Scheme till 2025-26 with an overall outlay of Rs.69,515.71 Crore from 2021-22 to 2025-26. The decision will help in risk coverage of crops from non-preventable natural calamities for farmers across the country till 2025-26.
In addition to the same, for large scale technology infusion in implementation of the scheme leading to increasing transparency and claim calculation and settlement, the Union Cabinet has also approved creation of Fund for Innovation and Technology (FIAT) with a corpus of Rs.824.77 Crore.
The fund will be utilised towards funding technological initiatives under the scheme namely, YES-TECH, WINDS, etc as well as Research and Development studies.
Yield Estimation System using Technology (YES-TECH) uses Remote Sensing Technology for yield estimation with minimum 30% weightage to Technology based yield estimates. 9 Major States are currently implementing (namely AP, Assam, Haryana, Uttar Pradesh, MP, Maharashtra, Odisha, Tamil Nadu & Karnataka). Other States are also being on-boarded expeditiously. With wider implementation of YES-TECH, Crop Cutting Experiments and related issues will be gradually phased out. Under YES-TECH Claim calculation and settlement has been done for 2023-24. Madhya Pradesh has adopted 100% technology based yield estimation.
Weather Information and Network Data Systems (WINDS) envisages setting up Automatic Weather Stations (AWS) at block level and Automatic Rain Gauges (ARGs) at panchayat level. Under WINDS, 5 times increase in current network density is envisaged to develop hyper local weather data. Under the initiative, only data rental costs are payable by Central and State Governments. 9 Major States are in the process of implementing WINDS (namely Kerala, Uttar Pradesh, Himachal Pradesh Puducherry, Assam, Odisha, Karnataka, Uttarakhand & Rajasthan are in progress), while other States have also expressed willingness to implement.
WINDS could not be implemented by States during 2023-24 (1st year as per EFC) due to various background preparatory and planning work required before tendering. Accordingly, the Union Cabinet has approved 2024-25 as the first year of implementation of WINDS as compared to 2023-24 earlier to give benefit to State Governments with higher central fund sharing in 90:10 ratio.
All efforts are made and will continue to be made to saturate all farmers of North Eastern States on priority. To this extent, the centre shares 90% of premium subsidy with North Eastern States. However, due to scheme being voluntary and low gross cropped area in North Eastern States, flexibility has been given to avoid surrender of funds and for reallocation in other development projects and schemes with fund requirement.