কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ভারতনেৎ: দিজিতেল দিভাইদ কোকহনবা
মনুং হঞ্জিনবা খুঙ্গংশিংদগী স্মার্ত কম্ম্যুনিতীশিং ফাওবা
21 DEC 2024 9:55AM by PIB Imphal
ভারতনেৎকী ৱাহৌদোক
দিজিতেল ইন্নোবেসন্না হেন্না হেন্না পুক্নিং থৌগৎলিবা মালেম অসিদা, ইন্তর্নেৎ কন্নেক্তিবিতী অসি শেন্মিৎলোন চাউখৎপা, এজুকেসন, হেল্থকেয়র অমসুং গবর্নন্সকী য়ুম্ফম অমা ওইরে। দিজিতেল দিভাইদ অসি মরুওইনা রুরেল ইন্দিয়াদা অচৌবা শীংনবনি, অমসুং মসি কোকহন্নবগীদমক, ভারত সরকারনা 2011গী ওক্তোবরদা লৈবাক অসিগী গ্রাম পঞ্চায়ত খুদিংমক্তা মমল হোংবা ইন্তর্নেৎ ফংহন্নবা পান্দম থমদুনা ভারতনেৎ হৌদোকখি। কম্ম্যুনিকেসন মন্ত্রালয়গী মখাদা পায়খৎলিবা খোংথাং অসিনা রুরেল ইন্দিয়াবু শক্তি লৈহন্নবা, ইনক্লুসিব গ্রোথ পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং অর্বান অমসুং রুরেল কম্ম্যুনিতীশিংগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবা অদু কোকহন্নবা হোৎনরি। ভারতনেৎ অসি ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত খক্তা নত্তে, মসি তশেংনা দিজিতেল নেসন অমা ওইবগী ভারতকী খোঙচৎকী য়ুম্বীনি।
অমেন্দ তৌরবা ভারতনেৎ 2023
ওগস্ত 2023দা সরকারনা এমেন্দ ভারতনেট প্রোগ্রাম (ABP) প্রোগ্রাম অসিনা রিং তোপোলোজীদা ওপ্তিকেল ফাইবর (OF) কনেক্তিবিতীগী খুত্থাংদা GP লাখ 2.64দা ইন্তর্নেৎ এক্সেস ফংহন্নবা অমসুং দিমান্দগী মতুং ইন্না GP নত্তবা অতোপ্পা খুঙ্গংশিং (চাউরাক্না লাখ 3.8)দা OF কন্নেক্তিবিতী ফংহন্নবা থৌরাং তৌরি। ABPদা লুপা করোর 1,39,579গী মমলদা দিজাইন ফগৎহনবা অসিনা মখাদা পীরিবশিং অসি পান্দম থম্লি:
• রিং তোপোলোজীদা ব্লোকতগী GPদা ওপ্তিকেল ফাইবর কন্নেক্তিবিতী
• ব্লোকশিং অমসুং GPশিংদা রুতরশিংগা লোয়ননা IP- MPLS নেৎৱার্ক
• দিমান্দগী মতুং ইন্না নন-GP খুঙ্গংশিংদা ওপ্তিকেল ফাইবর কন্নেক্তিবিতী ফংহনবা
• সেন্ত্রেলাইজ নেৎৱার্ক ওপরেতিং সেন্তর (CNOC) গী খুত্থাংদা নেৎৱার্ক অপতাইমগী মোনিতরিং অমসুং সর্ভিস লেভেল এগ্রিমেন্ত (SLA) গী মতুং ইন্না প্রোজেক্ত ইমপ্লিমেন্তেসন এজেন্সী (PIA) দা পেমেন্ত তৌবা য়াওনা চহি 10গী ওইনা ওপরেসন অমসুং মেনতেন্সনগী প্রোভিজন
• GPশিং অমসুং ব্লোকশিংদা মতিক চাবা থাক্কী পাৱর বেকঅপ ফংহনবা
• ফাইবর মোনিতরিংগীদমক্তা ব্লোক অসিদা রিমোৎ ফাইবর মোনিতরিং সিস্তেম (RFMS)গী প্রোভিজন
দিজিতেল ভারত নিধি: ভারতনেৎতা ফন্দিং তৌবা
দিজিতেল ভারত নিধি (DBN) অসি ভারত্তা তেলিকম্ম্যুনিকেসন সর্ভিসশিংগী ক্বালিতী অমসুং এক্সেসিবিলিতী ফগৎহন্নবা পান্দম থম্লিবা ফন্দ অমনি। মসি য়ুনিভর্সেল সর্ভিস ওব্লিগেসন ফন্দ (USOF) গী মহুৎ শিনবা ওইনা ভারত সরকারনা লিংখৎখি। DBNগী পান্দমদি:
• খুঙ্গংগী অমসুং অরাপ্পা মফমশিংদা মমল হোংবা অমসুং ক্বালিতী লৈবা মোবাইল অমসুং দিজিতেল সর্ভিসশিং ফংহনবা
• লৌশিং অমসুং ই-পাউদা চপ মান্নবা খুদোংচাবা ফংহনবা
• দিজিতেল কন্নেক্তিবিতী অমসুং সর্ভিসশিং হেনগৎহন্দুনা ইকোনোমিক গ্রোথ প্রমোৎ তৌবা
• দিজিতেল দিভাইদ কুপশিলহনবা অমসুং এক্সেসকী অথিংবশিং লৌথোকপা
ভারতনেৎকী থবক তৌবগী মওং
ভারতনেৎ অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা রুরেল ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তিবিতী প্রোগ্রামনি। প্রোজেক্ত অসি স্পেসিএল পর্পোজ ভেহিকল (SPV) না পাংথোক্লি। মসিগী মমিং অসি ভারত ব্রোদবেন্দ নেৎৱার্ক লিমিতেদ (BBNL) নি, মসি 25.02.2012দা ইনকোর্পোরেৎ তৌখি। তেলিকোম কম্মিসন্না 30.04.2016দা প্রোজেক্ত অসি ফেজ অহুম থোক্না পায়খৎনবা অয়াবা পীখি:
1. ফেজ I: হৌজিক লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শীজিন্নদুনা গ্রাম পঞ্চায়ত লাখ 1 শম্নহন্নবা ওপতিকেল ফাইবর কেবল শানবা মীৎয়েং থম্লি। দিসেম্বর 2017দা লোইশিনখিবা ফেজ অসিনা ফাউন্দেসনেল নেৎৱার্ক শেমখি।
2. ফেজ II: ওপ্তিকেল ফাইবর, রেদিও অমসুং সেতেলাইত তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা গ্রাম পঞ্চায়ত লাখ 1.5 হেন্না কভরেজ পাকথোক চাউথোকহনখ্রে। মসিগী ফেজ অসিদা রাজ্য সরকারশিং অমসুং প্রাইবেৎ এন্তিতীশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নবা য়াওখি।
3. ফেজ III: 5G তেক্নোলোজীশিং পুনশিন্নদুনা, বেন্দৱাইদ কেপাসিতী হেনগৎহন্দুনা অমসুং লাস্ত মাইলগী মপাঙ্গল লৈরবা কন্নেক্তিবিতী লৈহন্দুনা তুংলমচৎকীদমক নেৎৱার্ক অসি শেমগৎনবা পান্দম থম্লি। মসিগী ফেজ অসি হৌজিক চৎথরি, মসিদা এক্সেসিবিলিতী অমসুং রিলাইএবিলিতী হেনগৎহনবদা মীৎয়েং থম্লি।
নেৎৱার্ক অসিগী কোর অসি ওপ্তিকেল ফাইবর কেবলশিং, অথাপ্পা লমদমশিংগী সেতলাইত লিঙ্কশিং, অমসুং লাস্ত মাইলগী কন্নেক্তিবিতীগীদমক ৱায়রলেস তেক্নোলোজীশিংদা য়ুম্ফম ওই। য়ুনিভর্সেল সর্ভিস ওব্লিগেসন ফন্দ (USOF) গী মখাদা ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবা ভারতনেত অসি ইফিসেন্ত এক্সিক্যুসন অমসুং মেনতেন্সনগীদমক পব্লিক-প্রাইবেৎ পার্তনরশিপ (PPP) মোদেল অমা শীজিন্নরি।
ভারতনেৎকী কান্নবা
ভারতনেৎনা রুরেল ইন্দিয়াদা অহোংবা অমা পুরক্লি। মসিনা খুন্নাইগী শেন্মিৎলোনগী চাউখৎ থৌরাংদা মখল কয়াগী মওংদা মতেং পাংলি:
1. দিজিতেল ইনক্লুজন: প্রোজেক্ত অসিনা অথাপ্পা খুঙ্গংশিংবু হাই-স্পিদ ইন্তর্নেৎকা শম্নহল্লে, মসিনা ই-গবর্নান্স সর্ভিসশিং, ওনলাইন এজুকেসন অমসুং তেলিমেদিসিনগী খুদোংচাবা ফংহল্লে। দিজিতেল ইন্দিয়া প্রোগ্রামগুম্বা ইনিসি‌এতিবশিং অসি ভারতনেৎকী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চাউখৎলি।
2. শেন্মিৎলোনগী খুদোংচাবশিং: ইন্তর্নেৎ এক্সেস লৈবনা খুঙ্গংগী কম্ম্যুনিতীশিংনা দিজিতেল কম্মর্সতা শরুক য়াবা ফংহল্লগনি, ফাইনান্সিএল সর্ভিসশিং ফংলগনি অমসুং ওন্তপ্রিনোরিএলগী খুদোংচাবশিং থীদোকপা ঙমগনি। মসিনা খুদোংচাবা ফংদ্রিবা মফমশিংদা ইনকম চাউনা হেনগৎহনখ্রে।
3. এজুকেসন অমসুং হেল্থকেয়র: ভারতনেৎনা দিজিতেল ক্লাসরুমশিং অমসুং তেলি-হেল্থ সর্ভিসশিং ফংহল্লে, মসিনা খুঙ্গংগী লমশিংদা রিসোর্স গেপ কোকহল্লে। হৌজিক্তি মহৈরোইশিং অমসুং অনাবশিংনা শহরগী সেন্তরশিংদগী ক্বালিতী লৈবা এজুকেসন অমসুং মেদিকেল এক্সপর্তিজ ফংলি।
4. লোকেল গবর্নান্স মপাঙ্গল কনখৎহনবা: গ্রাম পঞ্চায়তশিংনা ভারতনেৎপু ই-গবর্নান্স প্রোজেক্তশিং পায়খৎনবা, পব্লিক সর্ভিসশিংদা ত্রান্সপরেন্সী, ইফিসিএন্সী অমসুং সিতিজন এঙ্গেজমেন্ত ফগৎহন্নবা শীজিন্নরি।
মরু ওইবা মায়পাকপশিং অমসুং মাইলস্তোনশিং
ভারত্তা ইন্তর্নেৎ ইনক্লুসিভিতী
তেলিকোম সর্ভিস প্রোভাইদরশিং (TSPশিং) গী খুত্থাংদা ৱায়রলেস মোবাইল অমসুং ফিক্স ৱায়রলাইন ব্রোদবেন্দগী খুত্থাংদা খুঙ্গংগী লমশিং য়াওনা লৈবাক অসিদা ইন্তর্নেৎ এক্সেস ফংলি। মোবাইল কন্নেক্তিবিতী অমসুং ওপ্তিকেল ফাইবর রোল আউতকী খুত্থাংদা ভারত্তা ইন্তর্নেৎ কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা সরকারনা থৌরাং কয়া লৌখৎলি। মসিনা মরম ওইদুনা, ওক্তোবর, 2024 ফাওবদা:
• 4G বেজ ত্রান্সিভর স্তেসন (BTS) গী মশিং অসি জিলা 783দা শন্দোকপা 24,96,644 য়ৌখ্রে।
• ভারতনা মালেমদা খ্বাইদগী থুনা 5G সর্ভিসশিং হৌদোকখ্রে। মসিগী মনুংদা দিস্ত্রিক্ত 779দা BTS 4,62,084 দিপ্লোই তৌখ্রে
• দেতাগী মমল অসি GB অমদা লুপা 269 (মার্চ 2014দা) দগী GB অমদা লুপা 9.08দা হন্থহনখ্রে।
• মেদিয়ন মোবাইল ব্রোদবেন্দ স্পীদ অসি 2014গী মার্চ থাদা 1.30 Mbps ওইরম্বদগী 95.67 Mbpsদা হেনগৎখ্রে।
• সবস্ক্রাইবর অমদা থাগী ওইনা ৱায়রলেস দেতা শীজিন্নবগী চাং অসি সবস্ক্রাইবর অমদা থাগী ওইনা 22.24 GBদা হেনগৎখ্রে।
• লৈবাক অসিগী খুঙ্গং 6,44,131গী মনুংদা, খুঙ্গং 6,15,836না 4G মোবাইল কন্নেক্তিবিতী লৈরে।
ৱারোইশিন
ভারতনেৎনা রুরেল ইন্দিয়াবু দিজিতেলগী খুৎথাংদা শক্তি লৈরবা খুন্নাই অমদা ওন্থোকপগী থাজবা থম্লি। শীংনবশিং অসি থেংনদুনা অমসুং মসিগী ইম্পিৎ অসিবু ঙাক্না থম্বনা, খোংথাং অসিনা হেন্না ইনক্লুসিব অমসুং কন্নেক্ত তৌরবা তুংলমচৎ অমগী লম্বী য়াৎকনি। ভারতনেৎ অসি ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত অমা ওইবতা নত্তনা মসিনা খুঙ্গংগী ভারত মচা লাখ কয়ানা মখোয়গী অকোয়বদা লৈরিবা মফমশিংদগী হেন্দোক্তুনা খুদোংচাবশিংগা শম্নবা হোৎনরিবা অসিগী লাইফলাইন অমা ওইরি। মপাঙ্গল কনবা থবক পায়খৎপা অমসুং কন্না হোৎনবগা লোয়ননা, ভারতনেৎনা দিজিতেল দিভাইদ অদু কোকহন্নবা অমসুং ভারতকী মফম খুদিংমক্তা ইন্তর্নেৎকী অহোংবা পুরকপা ঙম্নবা হোৎনগনি।
রিফরেন্সশিং
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/183/AS329_R1XIRX.pdf?source=pqals
https://usof.gov.in/en/usof-dashboard
https://usof.gov.in/en/home
https://pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=151993&ModuleId=3&reg=3&lang=1
https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2077908
https://usof.gov.in/en/bharatnet-project
https://bbnl.nic.in/
ভারতনেৎ: দিজিতেল দিভাইদ কোকহনবা

Ministry of Communications
BharatNet: Bridging the Digital Divide
From Remote Villages to Smart Communities
21 DEC 2024 9:55AM by PIB Delhi
Introduction to BharatNet
In a world increasingly driven by digital innovation, internet connectivity has become a cornerstone for economic growth, education, healthcare, and governance. Digital divide was significant challenge, especially in rural India, and to address this, the government of India launched BharatNet in October 2011, an ambitious project aimed at providing affordable high-speed internet access to every Gram Panchayat in the country. This initiative, under the Ministry of Communications, seeks to empower rural India, fostering inclusive growth and bridging the gap between urban and rural communities. BharatNet is not merely an infrastructure project; it is the backbone of India’s journey towards a truly digital nation.
Amended BharatNet 2023
In August 2023, the government approved the Amended BharatNet Program (ABP). The program provides for internet access by Optical Fibre (OF) connectivity to 2.64 lakh GPs in ring topology and also to provide OF connectivity to the remaining non-GP villages (approx. 3.8 lakhs) on demand basis. The design improvement, at a cost of Rs. 1,39,579 crores, in ABP is aiming at:
• Optical fiber connectivity from Block to GP in Ring topology
• IP- MPLS network with Routers at Blocks and GPs
• Provision of optical fiber connectivity to non-GP villages on demand basis
• Provision for Operation and maintenance for 10 years, including monitoring of network uptime through Centralized Network Operating Centre (CNOC) and payment to Project Implementation Agency (PIA) as per Service Level Agreement (SLA)
• Provision of Power backup of adequate level at GPs and Blocks
• Provision of Remote Fibre Monitoring System (RFMS) at Block for fibre monitoring
Digital Bharat Nidhi: Funding BharatNet
Digital Bharat Nidhi (DBN) is a fund that aims to improve the quality and accessibility of telecommunications services in India. It was established by the government of India as a replacement for the Universal Service Obligation Fund (USOF). The DBN's goals are to:
• Provide affordable and high-quality mobile and digital services in rural and remote areas
• Ensure equitable access to knowledge and information
• Promote economic growth by increasing digital connectivity and services
• Narrow the digital divide and remove barriers to access
Working of BharatNet
BharatNet operates as the world’s largest rural broadband connectivity program. The project is being executed by a Special Purpose Vehicle (SPV) namely Bharat Broadband Network Limited (BBNL), which has been incorporated on 25.02.2012. On 30.04.2016, the Telecom Commission approved to implement the project in three phases:
1. Phase I: Focused on laying optical fiber cables to connect 1 lakh Gram Panchayats by utilizing existing infrastructure. Completed in December 2017, this phase established the foundational network.
2. Phase II: Expanded the coverage to an additional 1.5 lakh Gram Panchayats using optical fiber, radio, and satellite technologies. This phase incorporated collaborative efforts with state governments and private entities.
3. Phase III: Aims at future-proofing the network by integrating 5G technologies, increasing bandwidth capacity, and ensuring robust last-mile connectivity. This phase is ongoing, with a focus on improving accessibility and reliability.
The network’s core relies on optical fiber cables, satellite links for remote regions, and wireless technologies for last-mile connectivity. Implemented under the Universal Service Obligation Fund (USOF), BharatNet adopts a Public-Private Partnership (PPP) model to ensure efficient execution and maintenance.
Impact of BharatNet
BharatNet has had a transformative impact on rural India, contributing to socioeconomic development in multiple ways:
1. Digital Inclusion: The project has connected remote villages to high-speed internet, enabling access to e-governance services, online education, and telemedicine. Initiatives like the Digital India program thrive on BharatNet’s infrastructure.
2. Economic Opportunities: With internet access, rural communities can participate in digital commerce, access financial services, and explore entrepreneurial opportunities. This has significantly boosted income generation in underserved areas.
3. Education and Healthcare: BharatNet has enabled digital classrooms and telehealth services, bridging the resource gap in rural areas. Students and patients now have access to quality education and medical expertise from urban centers.
4. Empowering Local Governance: Gram Panchayats use BharatNet to implement e-governance projects, improving transparency, efficiency, and citizen engagement in public services.
Key Achievements and Milestones
Internet Inclusivity in India
Internet access is available in the country including rural areas through the Telecom Service Providers (TSPs) through wireless mobile and fixed wireline broadband. Government has taken numerous initiatives to enhance internet connectivity in India through mobile connectivity and optical fiber rollout. As a result, as of October, 2024:
• Number of 4G Base Transceiver Station (BTS) have reached 24,96,644, spread across 783 districts.
• India has seen the fastest rollout of 5G services in the world with 4,62,084 BTS deployed across 779 districts.
• The cost of data has reduced drastically from Rs 269 per GB (in March 2014) to Rs. 9.08 per GB.
• The Median mobile broadband speed has increased from 1.30 Mbps in March 2014 to 95.67 Mbps.
• The average wireless usage of data per subscriber has increased to 22.24 GB per subscriber per month.
• Out of 6,44,131 villages, 6,15,836 number of villages are having 4G mobile connectivity in the country.
Conclusion
BharatNet holds the promise of transforming rural India into a digitally empowered society. By addressing these challenges and maintaining its momentum, the initiative can pave the way for a more inclusive and connected future. BharatNet is more than an infrastructure project; it is a lifeline for millions of rural Indians aspiring to connect with opportunities beyond their immediate surroundings. With robust execution and sustained efforts, BharatNet will continue to bridge the digital divide and empower every corner of India with the transformative power of the internet.
References
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/183/AS329_R1XIRX.pdf?source=pqals
https://usof.gov.in/en/usof-dashboard
https://usof.gov.in/en/home
https://pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=151993&ModuleId=3&reg=3&lang=1
https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2077908
https://usof.gov.in/en/bharatnet-project
https://bbnl.nic.in/
BharatNet: Bridging the Digital Divide