Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Empowering Farmers Through PM-AASHA
In Rabi 2023-24, 6.41 LMT of Pulses procured, benefiting 2.75 lakh farmers
18 DEC 2024 1:01PM by PIB Delhi
The Ministry of Agriculture & Farmers Welfare has initiated several measures to help farmers to enhance their income. The Government's MSP policy for major agricultural commodities seeks to ensure remunerative prices to the growers for their produce with a view to encourage higher investments in farming and boost production and productivity. The minimum support price (MSP) is the minimum price for select crops covering major cereals, shreeanna (millets), pulses, oilseeds, copra, cotton and jute raised in Kharif and Rabi seasons that the Government of India considers as remunerative for farmers and hence warrants price support. The government fixes MSP for 24 crops at 1.5 times the Cost of Production (CoP). Department of Agriculture & Farmers Welfare implements the umbrella scheme of Pradhan Mantri Annadata Aay SanraksHan Abhiyan” (PM-AASHA). The scheme is implemented for notified pulses, oilseeds & copra. The PM AASHA was launched in September 2018 with an aim to Provide price assurance for pulses, oilseeds and copra, ensuring financial stability for farmers, reduce post-harvest distress selling & promote crop diversification towards pulses and oilseeds. In September 2024, cabinet approved the continuation of Integrated scheme of PM AASHA with Price Support Scheme (PSS), price Deficiency Payment Scheme (PDPS) & Market intervention Scheme (MIS) as its components.
Price Support Scheme (PSS) is implemented on the request of the State Govts. / UTs that agree to exempt from levy of Mandi tax on the procurement of notified pulses, oilseeds and copra in the interest of farmers. From 2024-25 procurement season onwards, the sanction for the procurement of notified Pulses, Oilseeds and Copra under PSS are given to the State/UT initially up to a maximum of 25% of the production of the State for that particular season. Thereafter, if the State exhaust it’s limit of 25% of the State’s production, the sanction for additional procurement under PSS would be given to the State/UT up to a maximum of 25% of the national production after necessary approvals. To achieve Atmanirbharta in pulses, the procurement ceiling has been lifted in respect of Tur, Urad and Masoor for the year 24-25.
PM AASHA provides a safety net for small & marginal farmers who are most vulnerable to market fluctuations. It reduces post-harvest losses and ensures timely payment to farmers, directly improving their livelihoods. As farmers earn better prices for their commodities, it leads to economic growth in rural areas. Farmers have more confidence to avoid selling crops at lower market prices during harvest time due to price support or deficiency payment mechanisms.
The Govt. of India aggressively intervenes in the market in coordination with the States Govt. to engage the Central Nodal agencies like NAFED and NCCF with State Level agencies for undertaking the procurement of agricultural produce of the farmers at the centres set up in various parts of the country in order to ensuring effective implementation of PM AASHA Scheme for economic development and inclusive growth of farmers.
During the Rabi 2023-24 season, 6.41 LMT of Pulses of Rs 4,820 Crore of MSP value were procured from 2.75 lakh farmers which included procurement of 2.49 LMT of Masoor, 43,000 MT of Chana and 3.48 LMT of Moong at MSP to support the farmers. Similarly, 12.19 LMT of Oilseeds of Rs 6,900 Crore of MSP value were procured from 5.29 lakh farmers. During the start of ongoing Kharif season, market prices of Soyabean were ruling much below MSP prices leading to great hardship to farmers. With the intervention of GoI under PSS scheme (component of PM AASHA), the Govt. has procured (as on 11.12.2024), 5.62 LMT of Soyabean at MSP value of Rs. 2,700 Crore and benefitting 2,42,461 farmers which is the highest quantity of soyabean ever procured. This proves the unwavering commitment of the Govt. of India towards the welfare of farmers.
A look at the procurement data since 2018-19, shows that around 195.39 LMT of Pulses, Oilseeds & Copra have been procured at MSP value of Rs. 1,07,433.73 Crore benefitting 99,30,576 farmers confirming the positive impact of the scheme on lives of farmers especially small & marginal farmers.
The Government is also promoting Price Deficiency Payment Scheme (PDPS) as an option for Oilseeds. This scheme aims at ensuring remunerative price to the producers of Oilseeds whose MSP are notified by GOI. PDPS envisages the direct payment of the price difference between the MSP and the selling / modal price in notified market up to 15% of MSP value by the Central Government to the pre-registered farmers selling the oilseeds up to 40% of its production to the prescribed Fair Average Quality (FAQ) in the notified market yard through a transparent auction process within the stipulated period. However, the States/UTs have the option to implement either PSS or PDPS for the particular oilseeds for the particular year/season.
Another important and game changing component of PM AASHA is Market Intervention Scheme (MIS) meant for perishable agriculture/horticulture commodities such as Tomato, Onion and Potato etc. not covered under MSP. The scheme is implemented on the request of the State/UT Government when there is a reduction of prices in the market by at least 10% over the rates of previous normal season in the States/UTs.
Under MIS, in place of physical procurement, states may have an option to make differential payment between Market Intervention price and selling price, subject to coverage of 25% of production of crops and maximum price difference up to 25% of MIP. Further, in case of TOP crops , where there is a price difference between the production and consuming states, in the interest of the farmers, the operational costs incurred by Central Nodal agencies (CNAs) like NAFED and NCCF in storing and transporting crops from producing states to other consuming states will be reimbursed by Govt.
This scheme will immensely benefit the farmers growing price sensitive crops such as Tomato, Onion & Potato popularly known as TOP crops as the prices of these crops are highly volatile leading to hardships to farmers as well as consumers. Moreover, there is price disparity in these crops viz prices are very low in producing states in contrast to very high prices in consuming states. This scheme will therefore play a critical role in bridging the price gap and countering the effect of price volatility.
PM AASHA has emerged as a beacon of hope for crores of small and marginal farmers of the country. By providing assured incomes and stabilizing market prices, the scheme is not just a welfare measure but a step towards empowering farmers to become self-reliant. It also protects small and marginal farmers from the uncertainties of market fluctuations and intermediaries who take away the lion’s share of price for agricultural produce.
References:
Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Empowering Farmers Through PM-AASHA

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
PM-AASHAগী খুত্থাংদা লৌমীশিংদা শক্তি পীবা
রবি 2023-24দা হৱাই 6.41 LMT প্রোক্যুর তৌদুনা লৌমী লাখ 2.75দা কান্নবা ফংহল্লি
18 DEC 2024 1:01PM by PIB Imphal
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়না লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবদা মতেং পাংনবা থৌরাং কয়া পায়খৎলি। লৌউ-শিংউদা ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহন্নবা অমসুং প্রদক্সন অমসুং প্রদক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা পান্দমগা লোয়ননামরুওইবা লৌউ-শিংউগী পোৎলমশিংগীদমক সরকারগী MSP পোলিসী অসিনা লৌউমীশিংদা মখোয়গী পোত্থোকশিংগীদমক রিমন্যুরেতিব প্রাইসশিং ফংহন্নবা হোৎনরি। মিনিমম সপোর্ত প্রাইস (MSP) অসি ভারত সরকারনা লৌমীশিংগীদমক রিমন্যুরেতিব ওইনা লৌরিবা অমসুং মরম অদুনা প্রাইস সপোর্ত পীবগী য়ানরবা খরা খনগৎলবা মহৈ-মরোংশিংগীদমক খরিফ অমসুং রবি সিজনদা পুথোকপা মরুওইবা সিরিএলশিং, শ্রীঅন্না (মিল্লেৎ), পলস, ওইল সীদশিং, কোপ্রা, কোতন অমসুং জুত অসিগী মিনিমম প্রাইসনি। সরকারনা মহৈ-মরোং 24গী MSP অসি কোস্ত ওফ প্রদক্সন (CoP)দা লেপ্পি। লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং বিভাগনা প্রধান মন্ত্রী অন্নাদাতা আয় সংরক্ষন অভিয়ান (PM-AASHA) গী অমব্রেলা স্কিম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। স্কিম অসি নোতিফাই তৌরবা পলস, ওইল সীদ অমসুং কোপ্রাগীদমক্তা চৎনহল্লি। PM AASHA অসি সেপ্তেম্বর 2018দা হৌদোকখিবগী পান্দমদি পলস, ওইল সীদ অমসুং কোপ্রাগী প্রাইস এস্যুরেন্স পীবা, লৌমীশিংগী ফাইনান্সিএল স্তেবিলিতী লৈহন্নবা, মহৈ-মরোং লোক্লবা মতুংদা দিস্ত্রেস হন্থহন্নবা অমসুং পলস অমসুং ওইল সীদকীদমক ক্রোপ দাইভর্সিফিকেসন পুথোক্নবা হোৎনবনি। সেপ্তেম্বর, 2024দা কেবিনেৎনা PM AASHAগী ইন্তিগ্রেতেদ স্কিম অসি প্রাইস সপোর্ত স্কিম (PSS), প্রাইস দিফিসিএন্সি পেমেন্ত স্কিম (PDPS) অমসুং মার্কেৎ ইন্তরভেন্সন স্কিম (MIS) গী কম্পোনেন্তশিং ওইনা মখা চত্থনবা অয়াবা পীখি।
প্রাইস সপোর্ত স্কিম (PSS) অসি লৌমীশিংগী কান্ননবগীদমক্তা নোতিফাই তৌরবা পলস, ওইল সীদ অমসুং কোপ্রাগী প্রোক্যুরমেন্ত তৌবদা মান্দী তেক্স লৌথোকপদা অয়াবা পীরবা রাজ্য সরকারশিং/UTশিংগী হায়জরকপদা চৎনহল্লি। 2024-25গী প্রোক্যুরমেন্ত সিজনদগী হৌরগা, PSSগী মখাদা নোতিফাই তৌরবা পলস, ওইল সীদ অমসুং কোপ্রাগী প্রোক্যুর্মেন্ত তৌবদা অয়াবা অসি রাজ্য/ UTদা অহানবগী ওইনা অকক্নবা সিজন অদুগী ওইনা রাজ্য অদুগী প্রদক্সনগী চাদা 25% ফাওবা পীগনি। মতুং তারকপদা, করিগুম্বা রাজ্য অসিনা রাজ্যগী পোত্থোক্কী 25%গী লিমিৎ অদু একজোস্ত তৌরবদি, PSSগী মখাদা অহেনবা প্রোক্যুর্মেন্তগী সেঙ্কসন অদু রাজ্য/ UTদা মথৌ তাবা এপ্রুভেলশিংগী মতুং ইন্না নেস্নেল প্রদক্সনগী 25%গী মথক্তা পীগনি। মনা-মশীংদা আত্মানির্ভরতা ফংহন্নবা, চহি 24-25গী ওইনা তুর, উরাদ অমসুং মাসুরগী ওইনা প্রোক্যুর্মেন্ত সিলিং হন্থহনখ্রে।
PM AASHA না কৈথেলগী অহোংবা লাকপদা খ্বাইদগী খুদোংচাদবা ওইরিবা স্মোল অমসুং মর্জিনেল ফার্মরশিংগীদমক সেফতী নেৎ অমা পীরি। মসিনা পোস্ত-হর্বেস্তকী অমাং-তাক হন্থহল্লি অমসুং লৌমীশিংদা মতম চানা শেল পীবা ঙমহল্লি। মসিনা মখোয়গী পুন্সি মহিংদা হকথেংননা ফগৎহল্লি। লৌমীশিংনা মখোয়গী পোৎলমশিংগীদমক হেন্না ফবা মমল ফংলকপগা লোয়ননা মসিনা খুঙ্গংগী লমশিংদা শেন্মিৎলোন চাউখৎহনগনি। লৌমীশিংনা মহৈ-মরোংশিং অসি মহৈ-মরোং থাবগী মতমদা মমল হন্থবা কৈথেলগী মমলদা য়োন্নবগী থাজবা হেনগৎলক্লি মরমদি মমলগী সপোর্ত নৎত্রগা দিফিসিএন্সী পেমেন্ত মেকানিজমশিং লৈ।
ইকনোমিক দিবেলপমেন্ত অমসুং লৌমীশিংগী ইনক্লুসিব গ্রোথকীদমক PM AASHA স্কিম ইফেক্তিব ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা হাংদোক্লবা সেন্তরশিংদা লৌমীশিংগী লৌউ-শিংউগী পোত্থোক প্রোক্যুর্মেন্ত তৌনবগীদমক NAFED অমসুং NCCFগুম্বা কেন্দ্রগী নোদেল এজেন্সীশিংবু থবক তৌহন্নবা রাজ্য সরকারশিংগা লোয়ননা তেংবাং পীন্দুনা ভারত সরকারনা কন্না থবক তৌরি।
রবি 2023-24 সিজনগী মনুংদা, লৌমী লাখ 2.75দগী MSPদা লুপা করোর 4,820গী মমলগী পলস মশিং লাখ 6.41 ফংখি। মসিদা লৌমীশিংবু মতেং পাংনবা MSPদা মাসুর 2.49 LMT, চানা 43,000 MT, অমসুং মুং 3.48 LMT প্রোক্যুর তৌবা য়াওখি। মসিগা মান্ননা, লৌমী লাখ 5.29দগী MSP ভেল্যুগী লুপা করোর 6,900গী ওইগদবা ওইল সীদ 12.19 LMT প্রোক্যুর তৌখি। হৌজিক চত্থরিবা খারিফ সিজন হৌরকপা মতমদা, সোয়াবিনগী কৈথেলগী মমল অসি MSPগী মমলদগী য়াম্না হন্থরম্মি। মসিনা লৌমীশিংদা অৱাবা কয়া অমা থোকহল্লি। PSS স্কিম (PM AASHAগী কম্পোনেন্ত) গী মখাদা ভারত সরকারগী মতেংগা লোয়ননা, সরকারনা (11.12.2024 ফাওবদা) MSPগী মমল লুপা 2,700দা সোয়াবিনগী চাউরাক্না 5.62 LMT প্রোক্যুর তৌখিবা অমসুং লৌমী 2,42,461 কান্নবা ফংনখি। মসি হৌজিক ফাওবদা খ্বাইদগী য়াম্লবা সোয়াবিন পুথোকখিবনি। মসিনা ভারত সরকারনা লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী মায়কৈদা থম্লিবা অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলি।
2018-19দগী প্রোক্যুরমেন্ত দেতা য়েংলুরবদি চাউরাক্না পলস, ওইলসীদ অমসুং কোপ্রা 195.39 LMT অসি MSPগী মমলদা প্রোক্যুর তৌখি। য়োজনা অসিনা লৌমীশিংগী পুন্সিদা মরু ওইনা স্মোল অমসুং মর্জিনেল ফার্মরশিংগী পুন্সিদা অফবা শাফু পীরি।
সরকারনা ওইল সীদকী ওপ্সন অমা ওইনা প্রাইস দিফিসিএন্সি পেমেন্ত স্কিম (PDPS) স্কিম অসিনা GOIনা MSPনা নোতিফাই তৌরবা ওইল সীদ পুথোক্লিবশিংদা রিম্যুনরেতিব প্রাইস ফংহন্নবা পান্দম থম্লি। PDPSনা MSP অমসুং নোতিফাই তৌরবা কৈথেলদা য়োনবা/ মোদেল প্রাইসকী মরক্তা লৈরিবা মমলগী খেন্নবা অদু MSPগী ভেল্যুগী 15% ফাওবা সেন্ত্রেল গবর্নমেন্তনা প্রি-রেজিস্তর তৌরবা লৌমীশিংদা মখোয়গী পোত্থোক্কী 40% ফাওবা প্রেস্ক্রাইব তৌরবা ফেয়র এভরেজ ক্বালিতী (FAQ)দা নোতিফাই তৌরবা মার্কেৎ য়ার্দতা অপীবা মতমগী মনুংদা ত্রান্সপরেন্ত ওক্সন প্রোসেস অমগী খুত্থাংদাং ফংহনন্নবা পান্দম থম্মি। অদুম ওইনমক, রাজ্যশিং/UTশিংনা অকক্নবা চহি/সেজনগীদমক অখন্নবা ওইল সীদশিংগীদমক PSS নৎত্রগা PDPS অমা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা য়াগনি।
PM AASHAগী অতোপ্পা মরুওইবা অমসুং গেম চেঞ্জিং কম্পোনেন্ত অমা হায়রগদি MSPগী মখাদা য়াওদবা খামেন অশিনবা, তিলহৌ অমসুং অলু অসিনচিংবা পেরিশেবল এগ্রিকলচর/হোর্তিকলচরগী পোৎলমশিংগীদমক মার্কেৎ ইন্তরভেন্সন স্কিম (MIS) স্কিম অসি রাজ্য/UT সরকারনা হায়জরকপদা রাজ্য/UTশিংদা মমাংগী মহৌশাগী চহিগী চাংগা য়েংনবদা কৈথেলগী মমলদা য়ামদ্রবদা 10% হন্থরকপা মতমদা চৎনহল্লি।
MISকী মখাদা, ফিজিকেল প্রোক্যুর্মেন্তগী মহুত্তা, রাজ্যশিংনা মার্কেৎ ইন্তরভেন্সন প্রাইস অমসুং য়োনবগী মমলগী মরক্তা খেন্নবা পীবগী ওপ্সন লৈগনি। মসি মহৈ-মরোং পুথোকপগী চাদা 25 অমসুং MIPগী চাদা 25 ফাওবগী খ্বাইদগী ৱাংবা মমলগী খেন্নবা লৈগনি। মখা তানা, পোত্থোক পুথোক্লিবা অমসুং শিজিন্নরিবা রাজ্যশিংগী মরক্তা মমলগী খেন্নবা লৈরকপা, শেল থাদবা অমসুং পোত্থোক পুথোক্লিবা রাজ্যশিংদগী অতোপ্পা শিজিন্নরিবা রাজ্যশিংদা ত্রান্সপোর্ত তৌরকপদা NAFED অমসুং NCCFগুম্বা সসেন্ত্রেল নোদেল এজেন্সীশিং (CNA)না পুথোক্লিবা রাজ্যশিংদগী মহৈ-মরোংশিং থম্বা অমসুং পুথোক পুশিন তৌবগী ওপরেস্নেল কোস্তশিং অদু শীজিন্নরিবা রাজ্যশিংদা সরকারদগী রিইমবর্স তৌহনগনি।
. মসিগী স্কিম অসিনা মমলদা সেন্সিতিব ওইবা মহৈ-মরোংশিং হায়বদি খামেন অশিনবা, তিলহৌ অমসুং অলু থাবা লৌমীশিংদা য়াম্না কান্নবা ফংহনগনি। মখোয়শিং অসি মীয়াম্না তোপ ক্রোপ হায়না খঙনৈ। মরমদি মহৈ-মরোংশিং অসিগী মমল অসি য়াম্না ভোলেতাইল ওইবনা লৌমীশিং অমসুং কঞ্জ্যুমরশিংদা অৱাবা কয়া মায়োক্নহল্লি। মসিগী মথক্তা, মহৈ-মরোংশিং অসিগী মমলদা খেন্নবা লৈ। মমলশিং অসি মহৈ-মরোং পুথোক্লিবা রাজ্যশিংদা য়াম্না নেম্না লৈ, অদুগা মমলশিং অসি মহৈ-মরোং শীজিন্নরিবা রাজ্যশিংদা য়াম্না ৱাংনা লৈ। মরম অসিনা স্কিম অসিনা মমলগী খেন্নবা অদু কোকহন্নবা অমসুং মমল হোংবগী শাফু অদু লাকশিন্নবা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।
PM AASHA অসি লৈবাক অসিগী স্মোল অমসুং মর্জিনেল ফার্মর করোর কয়াগীদমক্তা আশাগী মঙাল অমা ওইরক্লি। এস্যুর্দ ইনকম পীদুনা অমসুং কৈথেলগী মমল লেপহন্দুনা, স্কিম অসি য়াইফ-থৌরাংগী খোংথাং খক্তা নত্তে অদুবু লৌমীশিংবু মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা শক্তি পীনবগী খোংথাং অমনি। মসিনা স্মোল অমসুং মার্জিনেল ফার্মরশিংবু মার্কেৎ ফ্লকচুএসন অমসুং লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিংগী মমলদা লায়র সেয়র লৌরিবা ইন্তরমিদিয়রশিংদগীসু ঙাকথোকই।
রিফরেন্সশিং:
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয়
PM-AASHAগী খুত্থাংদা লৌমীশিংদা শক্তি পীবা