Ministry of Culture
“MUSEUM GRANT SCHEME”.
16 DEC 2024 4:17PM by PIB Delhi
The role of the Museum Grant scheme is as under:
1. Setting up of new Museums by Central Government, State Governments, Societies, Autonomous bodies, Public Sector Undertakings, Local Bodies and Trusts registered under the Societies Act at the regional, state and district level.
2. Strengthening & modernization of the existing museums by Central Government, State Governments, Public Sector Undertakings, Societies, Autonomous bodies, Local Bodies and Trusts registered under the Societies Act at the regional, state and district level.
3. Digitization of art objects in the museums across the country for making their images/catalogues available over the website and
4. Capacity Building of Museum professionals.
The details of the number of beneficiaries with funds released for setting up of new museum/development of existing museum during the last five years i.e. 2019-2024 are at Annexure-I.
The top ten states receiving maximum amount of grants under Museum Grant Scheme during the last five years are as under:
1. Mizoram
2. Madhya Pradesh
3. Andhra Pradesh
4. Nagaland
5. Uttar Pradesh
6. Manipur
7. Tamil Nadu
8. Rajasthan
9. West Bengal
10. Gujarat
This information was given by Union Minister for Culture and Tourism Shri Gajendra Singh Shekhawat in a written reply in Lok Sabha today.

কল্চর মন্ত্রালয়
“ম্যুজিয়ম গ্রান্ত স্কিম”
16 DEC 2024 4:17PM by PIB Imphal
ম্যুজিয়ম গ্রান্ত স্কিমগী থৌদাং মখাদা লৈরে:
1. কেন্দ্র সরকার, রাজ্য সরকারশিং, সোসাইতীশিং, ওতোনোমস বোদীশিং, পব্লিক সেক্তর অন্দরতেকিংশিং, লোকেল বোদীশিং অমসুং রিজনেল, রাজ্য অমসুং জিলা থাক্তা সোসাইতীজ এক্তকী মখাদা রেজিস্তার তৌবা ত্রস্তশিংনা অনৌবা ম্যুজিয়মশিং শেমগৎপা।
2. কেন্দ্র সরকার, রাজ্য সরকারশিং, সোসাইতীশিং, ওতোনোমস বোদীশিং, পব্লিক সেক্তর অন্দরতেকিংশিং, লোকেল বোদীশিং অমসুং রিজনেল, রাজ্য অমসুং জিলা থাক্তা সোসাইতীজ এক্তকী মখাদা রেজিস্তার তৌবা ত্রস্তশিংনা হৌজিক লৈরিবা ম্যুজিয়মশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং মতমগা চুনহনবা।
• III. লৈবাক পুম্বগী ম্যুজিয়মশিংদা আর্ত ওবজেক্তশিং দিজিতাইজেসন তৌদুনা মখোয়গী মমিশিং/কেতলোগশিং ৱেবসাইত্তা ফংহনবা অমসুং
• IV. ম্যুজিয়ম প্রোফেস্নেলশিংগী কেপাসিতী বিলদিং।
হৌখিবা চহি মঙা হায়বদি 2019-2024দা অনৌবা ম্যুজিয়ম শেমগৎনবা/হৌজিক লৈরিবা ম্যুজিয়মগী দেবেলপমেন্তগীদমক ফন্দশিং রিলিজ তৌখিবগা লোয়ননা বেনেফিসরীশিংগী মশিংগী অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সচর-Iদা লৈরে।
হৌখিবা চহি মঙাদা ম্যুজিয়ম গ্রান্ত স্কিমগী মখাদা গ্রান্তশিংগী অয়াম্বা শেনফম ফংখিবা মকোকথোংবা রাজ্য তরা মখাদা লৈরে:
1. মিজোরাম
2. মধ্য প্রদেশ
3. আন্ধ্র প্রদেশ
4. নগালেন্দ
5. উত্তর প্রদেশ
6. মনিপুর
7. তমিল নাদু
8. রাজস্থান
9. ৱেস্ত বেঙ্গল
10. গুজরাত
ইনফোর্মেসন অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা কলচর অমসুং তুরিজমগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ সেখাৱতনা পীখিবনি।