Ministry of Science & Technology
Dr. Jitendra Singh calls for aligning all the government departments as well as the Centre and State efforts with a "whole of Government" and "whole of Science" approach to realise Prime Minister Sh Narendra Modi’s to transform India into "Viksit Bharat" by 2047
Chairs the Joint Ministerial Meeting of the Secretaries of all the Science Ministries and Departments of the Government:
Minister emphasizes collaborative efforts, innovation marketing and public-private partnerships as key to achieving 2047 goals.
Stresses need to integrate all the stakeholders to create a sustainable and progressive ecosystem
15 DEC 2024 4:45PM by PIB Delhi
NEW DELHI, December 15 : While chairing the Joint Ministerial Meeting of the Secretaries of all the Science Ministries and Departments of the Government, Union Minister of State (Independent Charge) for Science and Technology; Earth Sciences and Minister of State for PMO, Department of Atomic Energy, Department of Space, Personnel, Public Grievances and Pensions, Dr. Jitendra Singh called for aligning all the government departments as well as the Centre and State efforts with a "whole of Government" and "whole of Science" approach to realise Prime Minister Sh Narendra Modi’s to transform India into "Viksit Bharat" by 2047.
Union Minister Dr. Jitendra Singh chairing the monthly Joint Ministerial Meeting of the Secretaries of all the Science Ministries and Departments, at New Delhi.
The Minister urged the respective State Scientific Councils to take an active role in advancing scientific initiatives during the Monthly Meeting of Science Secretaries held here today. Highlighting the importance of cooperative federalism in science, Dr. Jitendra Singh stressed the need to integrate all the stakeholders to create a sustainable and progressive ecosystem.
The meeting served as a key platform for evaluating ongoing programs and discussing future strategies to strengthen India’s scientific ecosystem.
Dr. Jitendra Singh emphasized the vital role of State Scientific Councils in fostering innovation, advancing regional development, and contributing to national goals. He called on states to act as catalysts for cultivating a scientific temperament, promoting grassroots innovation, and leveraging local expertise to address unique challenges.
Central to the discussions was the importance of market capitalization for innovations emerging from India’s scientific agencies. Dr. Jitendra Singh highlighted the need to scale and market cutting-edge solutions from government-backed institutions to attract investment and address pressing issues in sectors such as healthcare, agriculture, and climate resilience. “Scientific innovation must not remain confined to laboratories. It should translate into impactful, market-ready solutions that empower industries and improve lives,” he stated.
He cited examples of successful government-supported innovations, encouraging departments to use these stories as models to inspire trust and investment from private stakeholders. By effectively marketing technologies, India could establish itself as a global leader in innovation and technology-led solutions.
Dr. Jitendra Singh advocated for frameworks that enable public-private collaboration to fast-track the commercialization of lab-scale breakthroughs. He stressed that such partnerships are essential for bridging the gap between research and real-world applications, ensuring that innovations are accessible, scalable, and impactful.
Dr. Jitendra Singh reiterated the need for cooperative federalism in the science ecosystem, urging states to align with central initiatives to create a unified scientific framework. This approach, he noted, would foster regional growth, build scientific temper, and ensure equitable access to the benefits of technological advancements across the country. “State Scientific Councils must rise to the occasion and play their part in achieving the vision of Viksit Bharat. By working together, we can harness the full potential of our scientific resources to transform India into a developed nation by 2047,” Dr. Jitendra Singh added.
The Monthly Meeting of Science Secretaries reflected the government’s commitment to building a robust science and technology ecosystem through collaboration, innovation, and commercialization. Dr. Jitendra Singh’s emphasis on integrating central and state efforts, promoting public-private partnerships, and marketing innovation underscores the transformative role of science in achieving Prime Minister Narendra Modi’s vision for a developed India by 2047. This whole-of-science approach marks a pivotal step in positioning India as a global leader in technology and societal progress.
The team of senior Secretaries and officers was led by Principal Scientific Advisor to the Govt of India, Prof Ajay Sood.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা 2047 ফাওবদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারতপু “ভিকসিৎ ভারত”তা ওন্থোক্নবা হোৎনরিবা অসি মঙফাওনবা ঙমহন্নবা “হোল ওফ গভর্নমেন্ত” অমসুং “হোল ওফ সাইন্স” এপ্রোচকা লোয়ননা সরকারগী বিভাগ অমদি কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী খোঙথাংশিং অসি চুনহন্নবা হায়খ্রে
সরকারগী সাইন্স মন্ত্রালয় অমসুং বিভাগ পুম্নমক্কী সেক্রেতরীশিংগী ওইনা জোইন্ত মিনিস্ত্রিএল মীতিংগী ময়াই তাংবল লৌখ্রে
মন্ত্রীনা 2047গী পান্দমশিং ফংনবা অপুনবা খোঙথাংশিং, ইন্নোবেতিব মার্কেতিং অমসুং পব্লিক-প্রাইবেৎ পার্তনরশিপশিং মরু ওই হায়না ফোংদোকখ্রে
স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না সস্তেনেবল অমসুং প্রোগ্রেসিব ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা পুনশিন্নবা মথৌ তাই হায়খ্রে
15 DEC 2024 4:45PM by PIB Imphal
নই দিল্লী, দিসেম্বর 15 : সরকারগী সাইন্স মন্ত্রালয়শিং অমসুং বিভাগশিংগী সেক্রেতরীশিংগী জোইন্ত মিনিস্ত্রিএল মীতিংদা কেন্দ্রগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), আর্থ সাইন্সেস অমসুং PMO, দিপার্তমেন্ত ওফ এতোমিক ইনর্জী, দিপার্তমেন্ত ওফ স্পেস, পর্সনেল, পব্লিক গ্রিভান্স অমসুং পেন্সনগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা 2047 ফাওবদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারতপু “ভিকসিৎ ভারত”তা ওন্থোক্নবা হোৎনরিবা অসি মঙফাওনবা ঙমহন্নবা “হোল ওফ গভর্নমেন্ত” অমসুং “হোল ওফ সাইন্স” এপ্রোচকা লোয়ননা সরকারগী বিভাগ অমদি কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী খোঙথাংশিং অসি চুনহন্নবা হায়খ্রে।
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা নই দিল্লীদা সাইন্স মন্ত্রালয় অমসুং বিভাগ পুম্নমক্কী সেক্রেতরীশিংগী থাগী ওইবা জোইন্ত মিনিস্ত্রিএল মীফমদা চেয়র লৌরি।
ঙসি মফম অসিদা পাংথোকখিবা সাইন্স সেক্রেতরীশিংগী থাগী মীফমদা মন্ত্রীনা মরী লৈনবা স্তেত সাইন্তিফিক কাউন্সিলশিংদা সাইন্তিফিক ইনিসিএতিবশিং খুমাং চাউশিলহন্নবা থৌদাং লৌনবা তকশিনখি। সাইন্সতা কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা স্তেকহোল্দর পুম্নমকপু পুনশিন্নদুনা তুংকোইনা চৎনবা য়াবা অমসুং প্রোগ্রেসিব ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপগী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি।
মীফম অসিনা হৌজিক চত্থরিবা প্রোগ্রামশিং য়েংশিন্নবা অমসুং ভারতকী সাইন্তিফিক ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা তুংগী স্ত্রেতেজীশিং খন্ননবা মরুওইবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা রাজ্যগী সাইন্তিফিক কাউন্সিলশিংনা ইন্নোবেসন পুক্নিং থৌগৎপদা, রিজনেল দিবেলপমেন্ত খুমাং চাউশিলহনবদা অমসুং নেস্নেল গোলশিংদা মতেং পাংবদা মরুওইবা থৌদাং লৌরি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না রাজ্যশিংদা সাইন্তিফিক তেম্পেরামেন্ত অমা শেমগৎনবা, গ্রাসরুৎ ইন্নোবেসন প্রমোৎ তৌনবা অমসুং অখন্নবা শীংনবশিং থেংননবা লোকেল এক্সপর্তিস শীজিন্ননবা কেতালাইজর ওইনা থবক তৌনবা হায়খি।
ভারতকী সাইন্তিফিক এজেন্সীশিংদগী হৌরকপা ইন্নোবেসনশিংগীদমক মার্কেত কেপিতেলাইজেসনগী মরুওইবা অদু খন্ন-নৈনখি। দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ইনভেস্তমেন্ত লাকহন্নবা অমসুং হেল্থকেয়র, লৌউ-শিংউ অমসুং ক্লাইমেৎ রেসিলিয়েন্সীগুম্বা সেক্তরশিংদা লৈরিবা মরুওইবা সমস্যাশিং কোকহন্নবা সরকারনা মতেং পাংলিবা ইন্সতিত্যুসনশিংদগী অখন্নবা সোলুসনশিং লৌখৎপা অমসুং কৈথেলদা য়ৌহনবগী তঙাই ফদবা অদু পনখি। সাইন্তিফিক ইন্নোবেসন অসি লেবোরেতরীশিংদা কনফাইন তৌদুনা লৈহনবা য়াদে। মসিনা ইন্দস্ত্রীশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা ইম্পেক্তিব, মার্কেত-রেদি সোলুসনশিংদা ওন্থোক্কদবনি।"
মহাক্না সরকারনা মতেং পাংলিবা মাইপাকপা ইন্নোবেসনশিংগী খুদমশিং পনখি। মহাক্না বিভাগশিংদা মসিগী ৱারীশিং অসি প্রাইবেৎ স্তেকহোল্দরশিংদগী থাজবা অমসুং ইনভেস্তমেন্ত পীনবা মোদেল ওইনা শীজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎখি। তেক্নোলোজীশিংবু ইফেক্তিব ওইবা মওংদা মার্কেতিং তৌদুনা, ভারতনা ইন্নোবেসন অমসুং তেক্নোলোজী-লেদ সোলুসনশিংদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইনা মশাবু শেমজবা ঙমগনি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা লেব-স্কেলদা পুথোকপা অনৌবা পোৎলমশিং ললোন-ইতিক তৌবা য়াহন্নবগীদমক পব্লিক-প্রাইবেৎ কোলাবোরেসনগী ফ্রেমৱার্কশিং শেম্নবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা পার্তনরশিপশিং অসি রিসর্চ অমসুং রিএল ৱার্ল্দ এপ্লিকেসনশিংগী মরক্তা লৈরিবা অৱাৎপা অদু কোকহন্নবগীদমক মরু ওই। মসিনা ইন্নোবেসনশিং অসি এক্সেস তৌবা, স্কেল তৌবা অমসুং ইম্পেক্ত তৌবা ঙমহনগনি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা সাইন্স ইকোসিস্তেমদা কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী তঙাই ফদবা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মহাক্না রাজ্যশিংদা য়ুনিফাইদ সাইন্তিফিক ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্নবা কেন্দ্রগী থৌরাংশিংগা লোয়ননা চৎমিন্ননবা তকশিনখি। মহাক্না হায়খি, থৌওং অসিনা লমদম অসিগী চাউখৎপা হেনগৎহল্লগনি, সাইন্তিফিক ওইবা ৱাখল্লোন লৈহল্লগনি অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা তেক্নোলোজীগী খুমাং চাউশিল্লকপগী কান্নবশিং ফংহন্নবা হোৎনগনি। রাজ্যগী সাইন্তিফিক কাউন্সিলশিংনা মসি পাংথোক্নবা অমসুং ভিকসিৎ ভারতকী মঙলান অসি ফংবদা মখোয়গী থৌদাং লৌগদবনি। পুন্না থবক তৌমিন্নরগা, ঐখোয়না 2047 ফাওবদা ভারতপু চাউখৎলবা লৈবাক অমদা ওন্থোক্নবা ঐখোয়গী সাইন্তিফিক রিসোর্সশিংগী মপুং ফানা শীজিন্নবা ঙমগনি," হায়না দা. জিতেন্দ্র সিংহনা মখা তাখি।
সাইন্স সেক্রেতরীশিংগী থাগী মীফম অসিনা সরকারনা মতেং পাংনবা, অনৌবা পুথোকপা, অমসুং কম্মর্সিএলাইজেসনগী থোংদা মপাঙ্গল কনবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলি। দা. জিতেন্দ্র সিংহনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী থবকশিং পুনশিন্নবা, পব্লিক-প্রাইবেৎ পার্তনরশিপশিং প্রমোৎ তৌবা, অমসুং ইন্নোবেসনশিং মার্কেতিং তৌবদা মরুওইবা পীরিবা অসিনা 2047 ফাওবদা চাউখৎলবা ভারত অমগীদমক প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী মঙলান ফংবদা সাইন্সকী ত্রান্সফোর্মেতিব রোল অদু উৎলি। সাইন্স অপুনবগী ওইবা থৌওং অসিনা ভারতপু তেক্নোলোজী অমসুং খুন্নাইগী চাউখৎ থৌরাংদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইহন্নবগী মরু ওইবা খোংথাং অমা ওইরি।
মকোক থোংবা সেক্রেতরীশিং অমদি ওফিসরশিংগী তীম অসি ভারত সরকারগী প্রিন্সিপল সাইন্তিফিক এদভাইজর, প্রোফেসর অজয় সুদনা লমজিংখি।