Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the programme organised by Ramakrishna Math in Gujarat
Today India is moving forward on the basis of its own knowledge, tradition and age-old teachings: PM
We have begun a new journey of Amrit Kaal with firm resolve of Viksit Bharat, We have to complete it within the stipulated time: PM
We have to prepare our youth today for leadership in all the areas of Nation Building, Our youth should lead the country in politics also: PM
Our resolve is to bring one lakh brilliant and energetic youth in politics who will become the new face of 21st century Indian politics, the future of the country: PM
It is important to remember two important ideas of spirituality and sustainable development, by harmonizing these two ideas, we can create a better future: PM
09 DEC 2024 3:51PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the event at Ramakrishna Math in Gujarat via video conferencing today. Addressing the gathering, Shri Modi extended his greetings to the revered Shrimat Swami Gautamananda Ji Maharaj, revered saints of Ramakrishna Math and Mission from India and abroad, the Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel and other dignitaries. Shri Modi paid his respects to Goddess Sharada, Gurudev Ramakrishna Paramhans and Swami Vivekananda. He added that today's program was organized on the birth anniversary of Shrimat Swami Premananda Maharaj and paid respects to him.
“The energy of great personalities continues in building and creating positive work in the world for centuries”, remarked the Prime Minister. He added that on the birth anniversary of Swami Premanand Maharaj, the construction of the newly built prayer hall and a Sadhu Nivas in Lekhamba would nourish the saint tradition of India. Shri Modi remarked that a journey of service and education was starting, which would benefit many generations to come. He added that the noble works like Shri Ramakrishna Dev temple, hostel for poor students, vocational training center, hospital and traveler's residence would serve as a medium for spreading spirituality and serving humanity. Expressing that he cherished the company of saints and a spiritual environment, the Prime Minister congratulated and extended his best wishes.
Reminiscing the memories associated with Sanand, Shri Modi remarked that the region was now witnessing the much needed economic development after years of neglect. He remarked that the blessings of the saints and the Government’s efforts and policies had led to this development. Noting the changes in needs of the society with time, Shri Modi expressed his wish that Sanand should become a center of spiritual development along with economic development. He added that for a balanced life, spirituality along with money was equally important. Shri Modi was pleased that under the guidance of our saints and sages, Sanand and Gujarat were moving ahead in this direction.
Remarking that the the potential of a fruit from a tree is identified by its seed, the Prime Minister said Ramakrishna Math was such a tree, whose seed contains the infinite energy of a great ascetic like Swami Vivekananda. He added that this was the reason behind its continuous expansion and the impact it has on humanity was infinite and limitless. The Prime Minister underlined that to understand the idea that lies at the core of Ramakrishna Math, one needs to understand Swami Vivekananda and live his ideas. He added that he experienced the guiding light himself when learnt to live those ideas. He further added that the saints of math were aware of how Ramakrishna Mission and its saints along with the thoughts of Swami Vivekananda had given direction to his life. Shri Modi underlined that with the blessings of the saints, he had also been instrumental in many works related to the Mission. Recollecting the memories of handing over Dilaram Bungalow of Vadodara to Ramakrishna Mission, under Pujya Swami Atmasthanand ji Maharaj’s leadership, in 2005, Shri Modi said that Swami Vivekananda had also spent his time there.
Acknowledging the privilege of being a part of the programs and events of the Mission over time, Shri Modi noted that today, the Ramakrishna Mission has more than 280 branches across the world and about 1200 ashram centers associated with the Ramakrishna philosophy in India. He added that these ashrams were working as the foundation of the resolve to serve humanity and Gujarat had been a witness to the service works of the Ramakrishna Mission since a long time. He recounted events when people associated with the Ramakrishna Mission have come forward and held the hands of the victims like floods in Surat decades ago, after the dam accident in Morbi, after the devastation caused by the earthquake in Bhuj and whenever disaster has struck Gujarat. The Prime Minister recollected the significant contribution by Ramakrishna Mission in rebuilding more than 80 schools destroyed during the earthquake and added that the people of Gujarat still remember the service and also draw inspiration from it.
Noting Swami Vivekanda’s spiritual relationship with Gujarat, the Prime Minister said that Gujarat played a major role in his life journey. He added that Swami Vivekananda had visited many places in Gujarat and it was in Gujarat that Swami ji first came to know about the Chicago World Religion Conference. He further added that it was in Gujarat that he studied many scriptures in depth and prepared himself for the propagation of Vedanta. Shri Modi remarked that during 1891, Swami ji stayed for several months in Bhojeshwar Bhavan in Porbandar and the then Gujarat government had given this building to the Ramakrishna Mission to build a memorial temple. Shri Modi also recounted that the Gujarat government celebrated Swami Vivekanand's 150th birth anniversary from 2012 to 2014 and the closing ceremony was celebrated with great enthusiasm at Mahatma Mandir in Gandhinagar which witnessed participation of thousands of disciples from India and abroad. Shri Modi expressed satisfaction that the Gujarat government was now preparing a blueprint for the construction of Swami Vivekanand Tourist Circuit, in memory of Swami ji's relationship with Gujarat.
Highlighting that Swami Vivekananda was a great supporter of modern science, the Prime Minister said Swami Vivekanada believed that the importance of science was not limited to the description of things or events, but the importance of science was in inspiring and taking us forward. Emphasizing India’s growing dominance in the field of modern technology today, Shri modi remarked that India’s identity was being recognized by many achievements like world's third largest startup ecosystem, steps towards becoming the world's third largest economy, modern construction in the field of infrastructure and providing solutions to global challenges being given by India. He added that today's India was moving forward based on its knowledge, tradition and centuries-old teachings. “Swami Vivekananda believed that youth power is the backbone of the nation”, said Shri Modi. Reciting a quote by Swami Vivekananda about the power of the youth, the Prime Minister said that now was the time and we must take up that responsibility. He added that India had started a new journey of Amrit Kaal today and had taken an infallible resolution of developed India. Stressing that we need to achieve the goal within a stipulated time frame, Shri Modi highlighted “India is the youngest nation in the world”. He added that today the youth of India had proved its capability and capacity in the world and it was the youth power of India that was leading the world's biggest companies and had taken charge of India's development. Underscoring that today the country has time as well as the opportunity, Shri Modi stressed the need to prepare the youth for leadership in every field of nation building. He added that there was a need for our youth to lead the country in politics just like technology and other fields. In this direction, the Prime Minister announced that on 12 January 2025, on the birth anniversary of Swami Vivekananda, celebrated as Youth Day, the Government was organising the Young Leaders Dialogue in Delhi. He added that two thousand selected youth from the country would be invited while crores of youth will join from across India. He further added that the resolution of a developed India from the perspective of the youth would be discussed and a roadmap to connect the youth with politics would be prepared. Shri Modi highlighted the Government’s resolution to bring 1 lakh talented and energetic youth into politics in the coming times. He added that these youth would become the new face of 21st century Indian politics and the future of the country.
Stressing on Spirituality and sustainable development, the two important ideas to be remembered to make the earth better, the Prime Minister remarked that by harmonizing these two ideas, we could build a better future. He added that Swami Vivekananda used to emphasize on the practical side of spirituality and wanted such spirituality which could fulfill the needs of the society. He further added that along with purity of thoughts, Swami Vivekananda also used to emphasize on keeping the surroundings clean. Shri Modi emphasised that the goal of sustainable development can be achieved by maintaining a balance between economic development, social welfare and environmental protection. He stressed that Swami Vivekananda's thoughts would guide us in reaching this goal. Acknowledging that balance is important in both spirituality and sustainability, Shri Modi said that one creates balance within the mind, while the other teaches us to maintain balance with nature. Shri Modi expressed belief that institutions like Ramakrishna Mission can play an important role in accelerating our campaigns like Mission Life, Ek Ped Maa Ke Naam which can be further expanded with their support.
“Swami Vivekananda wanted to see India as a strong and self-reliant country”, said Shri Modi and added that the country has now moved forward in the direction of realizing his dream. Concluding his speech, he stressed that this dream should be fulfilled as soon as possible and a strong and capable India should once again give direction to humanity. He added that for this, every citizen of the country would have to imbibe the thoughts of Gurudev Ramakrishna Paramhansa and Swami Vivekananda.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাত্তা রামকৃষ্ণ মথনা শিনবা থৌরম অমদা ৱা ঙাংখ্রে
ঙসি ভারতনা মশাগী ওইবা লৌশিং, চৎনবী অমসুং অরিবা মতমগী তাকপীরম্বশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা মাংদা চংশিল্লি: পি.এম.
ঐখোয়না ভিকসিৎ ভারতকী অচেৎপা ফিরেপকা লোয়ননা অমৃত কালগী অনৌবা খোঙচৎ অমা হৌখ্রে, ঐখোয়না মসি থাখিবা মতমগী মনুংদা লোইশিনবা ঙম্নবা হোৎনগদবনি: পি.এম.
ঐখোয়না লৈবাক শেমগৎপগী লম পুম্নমক্তা লমজিংনবগীদমক ঙসি ঐখোয়গী নহারোলবু শেম শাগদবনি, ঐখোয়গী নহারোলনা রাজনিতীদসু লৈবাক অসি লমজিংগদবনি: পি.এম.
ঐখোয়গী ফিরেপতি 21শুবা চহিচাগী ভারতকী রাজনিতী, লৈবাক্কী তুংলমচৎকী অনৌবা শক্তম ওইগদবা হৈশিংবা অমসুং ইনর্জেতিক ওইবা নহারোল লাখ অমা রাজনিতীদা পুশিনবনি: পি.এম.
স্পিরিচুএলিতী অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তগী মরু ওইবা ৱাখল্লোন অনি অসি নীংশিংবা মরু ওই, ৱাখল্লোন অনি অসি হর্মোনাইজ তৌদুনা ঐখোয়না অফবা তুংলমচৎ অমা শেমগদবনি: পি.এম.
09 DEC 2024 3:51PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা গুজরাতকী রামকৃষ্ণ মথতা থৌরম অমদা ৱা ঙাংখ্রে। মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী মোদীনা ইকাই খুম্নরবা শ্রীমত স্বামী গৌতমানন্দ জী মহারাজ, ভারত অমসুং মপান লৈবাক্তগী লাকপা রামকৃষ্ণ মথ অমসুং মিসনগী ইকাই খুম্নরবা সন্তশিং, গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংদা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি। শ্রী মোদীনা লাইরেম্বী শরদা, গুরুদেব রামকৃষ্ণ পরমহন্স অমসুং স্বামী বিবেকানন্দদা ইকায় খুম্নবা উৎখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ঙসিগী প্রোগ্রাম অসি শ্রীমতী স্বামী প্রেমানন্দা মহারাজকী মপোক কুমওন্দা শিল্লি অমসুং মহাকপু ইকায় খুম্নবা উৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "চহি চা কয়াগী মমাংদগী মালেম অসিদা অফবা থবকশিং শেমগৎ-শাগৎপদা শক্নাইরবা মীওইশিংগী ইনর্জী অসি মখা তানা লৈরি।" স্বামী প্রেমানন্দ মহারাজকী মপোক কুমওন্দা, লেখামবাদা নৌনা শাবা লাই খুরুমফম অমসুং সাধু নিভাস শাবনা ভারতকী লাইনিংবা চৎনবীবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সেবা অমসুং এজুকেসনগী খোঙচৎ অমা হৌরে, মসিনা তুংগী মীরোন কয়াদা কান্নবা ফংহল্লগনি। শ্রী রামকৃষ্ণ দেব মন্দির, লায়রবা মহৈরোইশিংগী হোস্তেল, ভোকেসনেল ত্রেনিং সেন্তর, হোস্পিতাল অমসুং ত্রেভেলরগী রেসিদেন্সীগুম্বা অফবা থবকশিং অসিনা স্পিরিচুএলিতি শন্দোক্নবা অমসুং মীওইবা জাতিদা সেবা তৌনবা মেদিয়ম অমা ওইগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্না সন্তশিংগী মরক্তা লৈববু অমসুং স্পিরিচুএল এনভাইরনমেন্তপু পাম্মি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রীবু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং য়াইফ পাউজেল পীখি।
সানন্দগা মরী লৈনবা মীকুপশিং অদু নৌহৌনা নীংশিংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লমদম অসিনা চহি কয়াগী মমাংদগী নাথৈদুনা লৈরক্লবা মতুংদা হৌজিক য়াম্না মথৌ তারিবা শেন্মিৎলোনগী চাউখৎপা অদু উবা ফংলি। মহাক্না হায়খি মদুদি সন্তশিংগী য়াইফ-মঙ্গোল অমসুং সরকারগী খোঙথাং অমসুং পোলিসীশিংনা চাউখৎ-থৌরাং অসি পুরক্লে। মতমগী মতুং ইন্না খুন্নাইগী মথৌ তাবশিংদা অহোংবা লাক্লিবা অসি পল্লদুনা শ্রী মোদীনা সানন্দ অসি ইকোনোমিক দিবেলপমেন্তকা লোয়ননা স্পিরিচুএল দিবেলপমেন্তকী সেন্তর অমা ওইরসনু হায়না মহাক্কী অপাম্বা ফোংদোকখি। তংদু লৈতাবা পুন্সি অমগীদমক্তা, শেলগা লোয়ননা থাজবগী মগুন অসিসু চপ মান্ননা মরু ওই হায়না মহাক্না মখা তাখি। শ্রী মোদীনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি মদুদি ঐখোয়গী সন্তশিং অমসুং ঋশিশিংগী লমজিং মখাদা সানন্দ অমসুং গুজরাত অসি মসিগী মাইকৈ অসিদা মাংলোমদা চংশিল্লি।
উ-পাম্বী অমদগী মহৈ-মরোং অমা ওইরকপা ঙম্বগী মতিক অসি মদুগী মরুনা খঙহল্লি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রামকৃষ্ণ মথ অসি অসিগুম্বা উ পাম্বী অমনি, আগী মহৈ-মরোং অসিদা স্বামী বিবেকানন্দগুম্বা অৱাংবা থাক্কী মীওই অমগী মপুং ফাবা ইনর্জী য়াওরি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মসিনা মরম ওইদুনা মসিনা লেপ্পা লৈতনা চাউখৎলক্লি অমসুং মসিনা মীওইবা খুন্নাইদা পীরিবা ইথিল অসি মশিং থিঙমদ্রবা অমসুং ঙমখৈ লৈতবা অমনি। রামকৃষ্ণ মথকী মপুং ওইবা ৱাখল্লোন অদু খঙনবগীদমক, মীওই অমনা স্বামী বিবেকানন্দবু খঙবা অমসুং মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং অদু হিংবা মথৌ তাই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মহাক্না ৱাখল্লোনশিং অদু পুন্সিদা শিজিন্নবা তম্লকপা মতমদা মহাক্না লমজিং-লমতাক্লিবা মঙাল অদু মশামক্না থেংনখি। রামকৃষ্ণ মিসন অমসুং মসিগী সন্তশিংনা স্বামী বিবেকানন্দগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মহাক্কী পুন্সিদা করম্না লমজিং-লমতাকপগে হায়বদু মেথমেতিক্সকী সন্তশিংনা খঙই হায়না মহাক্না মখা তাখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সন্তশিংগী য়াইফ-মঙ্গোলগা লোয়ননা মহাক্না মিসনগা মরী লৈনবা থবক কয়াদা থৌদাং লৌখি। শ্রী মোদীনা কুমজা 2005দা ভদোদরাগী দিলরাম বঙ্গলোবু পুজ্য স্বামি আতমাস্তানন্দ জী মহারাজকী লুচিং মখাদা রামকৃষ্ণ মিসনদা খুৎশিন্নবগী থৌরম অদু নীংশিংদুনা হায়খি মদুদি স্বামী বিবেকানন্দনসু মফম অসিদা মতম কুইনা লৈরম্মি।
মতমগী মতুং ইন্না মিসন অসিগী প্রোগ্রামশিং অমসুং থৌরমশিংগী শরুক অমা ওইরকপগী খুদোংচাবা অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঙসিদি রামকৃষ্ণ মিসনগী মালেম শীনবা থুংনা মশা মশাগী ব্রাঞ্চ 280 লৈরে অমসুং ভারত্তা রামকৃষ্ণ ফিলোসোফিগা মরী লৈনবা আশ্রম সেন্তর 1200 রোম লৈরে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি আশ্রমশিং অসিনা মীওইবা খুন্নাইগী সেবা তৌবগী ৱারেপ লৌবগী য়ুম্ফম ওইনা থবক তৌরি অমসুং গুজরাতনা মতম কয়াগী মমাংদগী রামকৃষ্ণ মিসনগী সেবাগী থবকশিং অসি উবা ফংলি। মহাক্না রামকৃষ্ণ মিসনগা মরী লৈনবা মীওইশিংনা চহি কয়াগী মমাংদা সুরতকী ঈশিং-ঈচাউ, মোর্বিগী দামগী খুদোংথীবা থৌদোক মতুংদা, ভুজতা য়ুহার হাবনা থোকহনবা অমাং অতাদা তেংবাং পীনবগী থৌরমশিং অমসুং গুজরাত্তা খুদোংথীবা থোকপা মতম খুদিংগী থৌরমশিং নীংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা রামকৃষ্ণ মিসনগী মরুওইবা থৌদাংশিং অদু নীংশিংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহৌশাগী ওইনা মহৌশাগী স্কুল 80 হেন্না লৈখিদ্রে।
গুজরাতকা লোয়ননা স্বামী বিবেকান্দগী স্পিরিচুএল লিঙ্কশিং পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি গুজরাতনা মহাক্কী পুন্সিগী খোঙচৎতা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি স্বামী বিবেকানন্দনা গুজরাতকী মফম কয়াদা চৎখি অমসুং গুজরাত্তা স্বামীজীনা চিকাগো ৱার্ল্দ রিলিজন কনফরেন্সকী মতাংদা অহানবা ওইনা খঙখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি গুজরাত্তা মহাক্না লাইরিক কয়া অমা কুপ্না নৈনখি অমসুং বেদান্তা শন্দোক্নবগীদমক্তা শেম-শাখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি কুমজা 1891দা স্বামী জী পোর্বন্দরগী ভোগেশ্বর ভবনদা থা কয়া লৈখি অমসুং মতমদুগী গুজরাত সরকারনা ভবন অসি রামকৃষ্ণ মিসনদা মেমোরিএল মন্দির অমা শানবা পীরম্মি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি গুজরাত সরকারনা 2012দগী 2014 ফাওবদা স্বামী বিবেকানন্দগী 150শুবা মপোক কুমওন পাংথোকখি। লোইশিনবগী থৌরম অদু ভারত অমসুং মপান লৈবাকশিংদগী দিসাইপল লিশিং কয়া শরুক য়াদুনা গান্ধীনগরগী মহাত্মা মন্দিরদা চাউনা পাংথোকখি। শ্রী মোদীনা গুজরাত সরকারনা হৌজিক্তি গুজরাতকা লৈনরিবা স্বামী জীগী মরীগী নীংশিংলগা স্বামী বিবেকানন্দ তুরিস্ত সর্কিৎ শাবগী ব্লুপ্রিন্ত অমা শেম-শারিবা অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
স্বামী বিবেকানন্দ অসি মোদর্ন সাইন্সকী অচৌবা শৌগৎপা অমা ওইরম্মি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, স্বামী বিবেকানন্দনা সাইন্সকী মরুওইবা অসি পোৎশকশিং নৎত্রগা থৌদোকশিং শন্দোক্না তাকপদা নত্তে, অদুবু সাইন্সকী মরুওইবা অসি ঐখোয়বু পুক্নিং থৌগৎপদা অমসুং মাংলোমদা পুখৎপদনি হায়না মহাক্না থাজরম্মি। মোদর্ন তেক্নোলোজীগী লমদা ঙসি ভারতনা মাংজিল থাদুনা লৈরি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম ওইরকপা, মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা ইকোনোমী ওইরকপগী মায়কৈদা খোঙথাং লৌখৎপা, ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লমদা মোদর্ন কন্সত্রক্সন অমসুং মালেমগী ওইবা শীংনবশিং কোকহন্নবা ভারতনা পীরিবা সোলুসনশিং অসিনচিংবা কয়াদা ভারতকী শকখঙনবগী মশক অদু উবা ফংলি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ঙসিগী ভারত অসি মসিগী লৌশিং, চৎনবী অমসুং চহি চা কয়াগী ওইবা তম্বীরোলশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা মাংলোমদা চংশিল্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "স্বামী বিবেকানন্দনা য়ুথ পৱার অসি লৈবাক অসিগী মপাঙ্গলনি হায়না থাজখি।" নহারোলশিংগী শক্তিগী মতাংদা স্বামী বিবেকানন্দগী ৱাহৈ অমা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক মতম ওইরে অমসুং ঐখোয়না থৌদাং অসি লৌগদবনি। ভারতনা ঙসি অমৃত কালগী অনৌবা খোঙচৎ অমা হৌখ্রে অমসুং চাউখৎলবা ভারত ওইহন্নবা অচেৎপা ৱারেপ লৌরে হায়না মহাক্না মখা তাখি। ঐখোয়না পান্দম অসি মতম চানা ফংহনবা মথৌ তাই হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি "ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী নহা ওইরিবা লৈবাক অমনি।" ঙসি ভারতকী নহারোলশিংনা মালেমদা মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং অমসুং কেপাসিতীশিং অদু উৎলে হায়না মহাক্না মখা তাখি। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা কম্পনীশিংদা ভারতকী নহারোলশিংনা লুচিংদুনা ভারতকী চাউখৎপগী থৌদাং লৌরি। ঙসি লৈবাক অসিদা মতম অমসুং খুদোংচাবা লৈরে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা লৈবাক শেমগৎপগী লম খুদিংমক্তা লুচিংবগীদমক নহাশিং শেমগৎপগী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। তেক্নোলোজী অমসুং অতোপ্পা লমশিংগুম্না রাজনিতীদসু ঐখোয়গী নহাশিংনা লৈবাক অসিবু লুচিংবা মথৌ তাই হায়না মহাক্না মখা তাখি। মসিগী মাইকৈ অসিদা, প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখি মদুদি জনুৱারী 12, 2025দা, য়ুথ দে ওইনা পাংথোকপা স্বামী বিবেকানন্দগী মপোক কুমওন্দা, সরকারনা দিল্লীদা য়ং লিদর্স দাইলোগ পাংথোক্লগনি। লৈবাক অসিগী খনগৎলবা নহারোল লিশিং অনী কৌগনি অমসুং ভারত শিনবা থুংবদগী নহারোল করোর কয়া শরুক য়াগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি নহারোলশিংগী মীৎয়েংদগী চাউখৎলবা ভারত অমগী ৱারেপ অদু খন্ন-নৈনগনি অমসুং নহারোলশিংবু রাজনিতীগা শম্নহন্নবা রোদমেপ অমা শেমগনি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা হৈ-শিংলবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎপা নহা লাখ অমা রাজনিতীদা পুরক্নবা সরকারগী ৱারেপ অদু শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি নহাশিং অসিনা 21শুবা চহিচাগী ভারতকী রাজনিতী অমসুং লৈবাক অসিগী তুংলমচৎকী অনৌবা মশক অমা ওইগনি।
স্পিরিচুএলিতী অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত, মালেম অসিবু হেন্না ফগৎহন্নবগীদমক নীংশিংগদবা মরুওইবা ৱাখল্লোন অনি অসিদা পুক্নিং চিংশিন্দুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ৱাখল্লোন অনি অসিবু পুনশিন্নদুনা ঐখোয়না হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমা শেম্বা ঙমগনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি স্বামী বিবেকানন্দনা স্পিরিচুএলিতীগী প্রাক্তিকেল সাইদতা মীৎয়েং চঙখি অমসুং খুন্নাইগী মথৌ তাবশিং মপুং ফাহনবা স্পিরিচুএলিতী অমা পামখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ৱাখল্লোনগী মপুং ফাবা ওইবগা লোয়ননা, স্বামী বিবেকানন্দনা অকোয়বগী ফিভম লুনান্না থম্বদা মরুওইবা পীখি। শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি তুং কোইনা চৎনগদবা চাউখৎপগী পান্দম অসি শেন্মিৎলোন চাউখৎপা, খুন্নাইগী য়াইফ-থৌরাং অমসুং অকোয়বগী ফিভম ঙাক-শেনবগী মরক্তা তংদু লৈতাদুনা ফংহনবা য়াই। স্বামী বিবেকানন্দগী ৱাখল্লোনশিং অসিনা ঐখোয়না পান্দম অসি ফংনবা লমজিংগনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। স্পিরিচুএলিতী অমসুং সস্তেনেবিলিতী অনিমক্তা বেলেন্স অসি য়াম্না মরু ওই হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অমনা ৱাখলগী মনুংদা বেলেন্স শেম্মি, অদুগা অতোপ্পা অমনা ঐখোয়দা মহৌশাগী ফিভমগা লোয়ননা বেলেন্স লৈনবা তাকপী। শ্রী মোদীনা থাজবা থমখি মদুদি রামকৃষ্ণ মিসনগুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিংনা মিসন লাইফ, এক পের মা কে নামগুম্বা ঐখোয়গী কেম্পেনশিং অসি হেন্না য়াঙখৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌবা ঙমগনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি, "স্বামী বিবেকানন্দনা ভারতপু মপাঙ্গল কনবা অমসুং মশা-মরোমদোম লেপচবা লৈবাক অমা ওইনা উবা পাম্মি।" মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী মঙলান অসি অথুবা মতমদা মঙফাওনহনগদবনি অমসুং মপাঙ্গল কনবা অমসুং মতিক লৈবা ভারত অমনা মীওইবা খুন্নাইদা অমুক্কা হন্না লমজিং-লমতাক পীগদবনি। মসিগীদমক্তা, লৈবাক অসিগী নাগরিক খুদিংমক্না গুরুদেব রামকৃষ্ণ পরমহন্স অমসুং স্বামী বিবেকানন্দগী ৱাখল্লোনশিং অসি মপুং ফাহনবা মথৌ তাই হায়না মহাক্না মখা তাখি।