Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the programme organised by Ramakrishna Math in Gujarat
Today India is moving forward on the basis of its own knowledge, tradition and age-old teachings: PM
We have begun a new journey of Amrit Kaal with firm resolve of Viksit Bharat, We have to complete it within the stipulated time: PM
We have to prepare our youth today for leadership in all the areas of Nation Building, Our youth should lead the country in politics also: PM
Our resolve is to bring one lakh brilliant and energetic youth in politics who will become the new face of 21st century Indian politics, the future of the country: PM
It is important to remember two important ideas of spirituality and sustainable development, by harmonizing these two ideas, we can create a better future: PM
09 DEC 2024 3:51PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the event at Ramakrishna Math in Gujarat via video conferencing today. Addressing the gathering, Shri Modi extended his greetings to the revered Shrimat Swami Gautamananda Ji Maharaj, revered saints of Ramakrishna Math and Mission from India and abroad, the Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel and other dignitaries. Shri Modi paid his respects to Goddess Sharada, Gurudev Ramakrishna Paramhans and Swami Vivekananda. He added that today's program was organized on the birth anniversary of Shrimat Swami Premananda Maharaj and paid respects to him.
“The energy of great personalities continues in building and creating positive work in the world for centuries”, remarked the Prime Minister. He added that on the birth anniversary of Swami Premanand Maharaj, the construction of the newly built prayer hall and a Sadhu Nivas in Lekhamba would nourish the saint tradition of India. Shri Modi remarked that a journey of service and education was starting, which would benefit many generations to come. He added that the noble works like Shri Ramakrishna Dev temple, hostel for poor students, vocational training center, hospital and traveler's residence would serve as a medium for spreading spirituality and serving humanity. Expressing that he cherished the company of saints and a spiritual environment, the Prime Minister congratulated and extended his best wishes.
Reminiscing the memories associated with Sanand, Shri Modi remarked that the region was now witnessing the much needed economic development after years of neglect. He remarked that the blessings of the saints and the Government’s efforts and policies had led to this development. Noting the changes in needs of the society with time, Shri Modi expressed his wish that Sanand should become a center of spiritual development along with economic development. He added that for a balanced life, spirituality along with money was equally important. Shri Modi was pleased that under the guidance of our saints and sages, Sanand and Gujarat were moving ahead in this direction.
Remarking that the the potential of a fruit from a tree is identified by its seed, the Prime Minister said Ramakrishna Math was such a tree, whose seed contains the infinite energy of a great ascetic like Swami Vivekananda. He added that this was the reason behind its continuous expansion and the impact it has on humanity was infinite and limitless. The Prime Minister underlined that to understand the idea that lies at the core of Ramakrishna Math, one needs to understand Swami Vivekananda and live his ideas. He added that he experienced the guiding light himself when learnt to live those ideas. He further added that the saints of math were aware of how Ramakrishna Mission and its saints along with the thoughts of Swami Vivekananda had given direction to his life. Shri Modi underlined that with the blessings of the saints, he had also been instrumental in many works related to the Mission. Recollecting the memories of handing over Dilaram Bungalow of Vadodara to Ramakrishna Mission, under Pujya Swami Atmasthanand ji Maharaj’s leadership, in 2005, Shri Modi said that Swami Vivekananda had also spent his time there.
Acknowledging the privilege of being a part of the programs and events of the Mission over time, Shri Modi noted that today, the Ramakrishna Mission has more than 280 branches across the world and about 1200 ashram centers associated with the Ramakrishna philosophy in India. He added that these ashrams were working as the foundation of the resolve to serve humanity and Gujarat had been a witness to the service works of the Ramakrishna Mission since a long time. He recounted events when people associated with the Ramakrishna Mission have come forward and held the hands of the victims like floods in Surat decades ago, after the dam accident in Morbi, after the devastation caused by the earthquake in Bhuj and whenever disaster has struck Gujarat. The Prime Minister recollected the significant contribution by Ramakrishna Mission in rebuilding more than 80 schools destroyed during the earthquake and added that the people of Gujarat still remember the service and also draw inspiration from it.
Noting Swami Vivekanda’s spiritual relationship with Gujarat, the Prime Minister said that Gujarat played a major role in his life journey. He added that Swami Vivekananda had visited many places in Gujarat and it was in Gujarat that Swami ji first came to know about the Chicago World Religion Conference. He further added that it was in Gujarat that he studied many scriptures in depth and prepared himself for the propagation of Vedanta. Shri Modi remarked that during 1891, Swami ji stayed for several months in Bhojeshwar Bhavan in Porbandar and the then Gujarat government had given this building to the Ramakrishna Mission to build a memorial temple. Shri Modi also recounted that the Gujarat government celebrated Swami Vivekanand's 150th birth anniversary from 2012 to 2014 and the closing ceremony was celebrated with great enthusiasm at Mahatma Mandir in Gandhinagar which witnessed participation of thousands of disciples from India and abroad. Shri Modi expressed satisfaction that the Gujarat government was now preparing a blueprint for the construction of Swami Vivekanand Tourist Circuit, in memory of Swami ji's relationship with Gujarat.
Highlighting that Swami Vivekananda was a great supporter of modern science, the Prime Minister said Swami Vivekanada believed that the importance of science was not limited to the description of things or events, but the importance of science was in inspiring and taking us forward. Emphasizing India’s growing dominance in the field of modern technology today, Shri modi remarked that India’s identity was being recognized by many achievements like world's third largest startup ecosystem, steps towards becoming the world's third largest economy, modern construction in the field of infrastructure and providing solutions to global challenges being given by India. He added that today's India was moving forward based on its knowledge, tradition and centuries-old teachings. “Swami Vivekananda believed that youth power is the backbone of the nation”, said Shri Modi. Reciting a quote by Swami Vivekananda about the power of the youth, the Prime Minister said that now was the time and we must take up that responsibility. He added that India had started a new journey of Amrit Kaal today and had taken an infallible resolution of developed India. Stressing that we need to achieve the goal within a stipulated time frame, Shri Modi highlighted “India is the youngest nation in the world”. He added that today the youth of India had proved its capability and capacity in the world and it was the youth power of India that was leading the world's biggest companies and had taken charge of India's development. Underscoring that today the country has time as well as the opportunity, Shri Modi stressed the need to prepare the youth for leadership in every field of nation building. He added that there was a need for our youth to lead the country in politics just like technology and other fields. In this direction, the Prime Minister announced that on 12 January 2025, on the birth anniversary of Swami Vivekananda, celebrated as Youth Day, the Government was organising the Young Leaders Dialogue in Delhi. He added that two thousand selected youth from the country would be invited while crores of youth will join from across India. He further added that the resolution of a developed India from the perspective of the youth would be discussed and a roadmap to connect the youth with politics would be prepared. Shri Modi highlighted the Government’s resolution to bring 1 lakh talented and energetic youth into politics in the coming times. He added that these youth would become the new face of 21st century Indian politics and the future of the country.
Stressing on Spirituality and sustainable development, the two important ideas to be remembered to make the earth better, the Prime Minister remarked that by harmonizing these two ideas, we could build a better future. He added that Swami Vivekananda used to emphasize on the practical side of spirituality and wanted such spirituality which could fulfill the needs of the society. He further added that along with purity of thoughts, Swami Vivekananda also used to emphasize on keeping the surroundings clean. Shri Modi emphasised that the goal of sustainable development can be achieved by maintaining a balance between economic development, social welfare and environmental protection. He stressed that Swami Vivekananda's thoughts would guide us in reaching this goal. Acknowledging that balance is important in both spirituality and sustainability, Shri Modi said that one creates balance within the mind, while the other teaches us to maintain balance with nature. Shri Modi expressed belief that institutions like Ramakrishna Mission can play an important role in accelerating our campaigns like Mission Life, Ek Ped Maa Ke Naam which can be further expanded with their support.
“Swami Vivekananda wanted to see India as a strong and self-reliant country”, said Shri Modi and added that the country has now moved forward in the direction of realizing his dream. Concluding his speech, he stressed that this dream should be fulfilled as soon as possible and a strong and capable India should once again give direction to humanity. He added that for this, every citizen of the country would have to imbibe the thoughts of Gurudev Ramakrishna Paramhansa and Swami Vivekananda.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟରେ ରାମକୃଷ୍ଣ ମଠ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଆଜି ଭାରତ ନିଜର ଜ୍ଞାନ, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ପୁରୁଣା ଶିକ୍ଷା ଆଧାରରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ବିକଶିତ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଅମୃତ କାଳର ଏକ ନୂତନ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ, ଆମକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ହେବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ଆମକୁ ଆଜି ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଆମର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ରାଜନୀତିରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଉଚିତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମର ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ରାଜନୀତିରେ ଏକ ଲକ୍ଷ ମେଧାବୀ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଯୁବକଙ୍କୁ ଆଣିବା, ଯିଏ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତୀୟ ରାଜନୀତିର ତଥା ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତର ନୂଆ ଚେହେରା ହେବେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶର ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଧାରଣାକୁ ମନେ ରଖିବା ଜରୁରୀ, ଏହି ଦୁଇଟି ଧାରଣାକୁ ସମନ୍ୱିତ କରି ଆମେ ଏକ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
09 DEC 2024 3:51PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁଜରାଟର ରାମକୃଷ୍ଣ ମଠରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶ ବିଦେଶର ରାମକୃଷ୍ଣ ମଠ ଓ ମିଶନର ସମ୍ମାନଜନକ ସନ୍ଥ, ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେବୀ ଶାରଦା, ଗୁରୁଦେବ ରାମକୃଷ୍ଣ ପରମହଂସ ଏବଂ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀମତ ସ୍ୱାମୀ ପ୍ରେମାନନ୍ଦ ମହାରାଜଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇ ତାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ କରାଯାଇଥିଲା।
"ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ବିଶ୍ୱରେ ସକାରାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ଜାରି ରହିଛି", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସ୍ୱାମୀ ପ୍ରେମାନନ୍ଦ ମହାରାଜଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଲେଖମ୍ବାରେ ନବନିର୍ମିତ ପ୍ରାର୍ଥନା ଗୃହ ଓ ସାଧୁ ନିବାସ ନିର୍ମାଣ ଭାରତର ସନ୍ଥ ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ନେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେବା ଓ ଶିକ୍ଷାର ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି, ଯାହା ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀରାମକୃଷ୍ଣ ଦେବ ମନ୍ଦିର, ଗରିବ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ହଷ୍ଟେଲ, ଧନ୍ଦାମୂଳକ ତାଲିମ କେନ୍ଦ୍ର, ଡାକ୍ତରଖାନା ଓ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ବାସଭବନ ଭଳି ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ପ୍ରସାର ଓ ମାନବିକତାର ସେବା ପାଇଁ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସାଧୁସନ୍ଥଙ୍କ ସଙ୍ଗ ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପରିବେଶକୁ ସେ ଭଲ ପାଆନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ସାନନ୍ଦଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ ସ୍ମୃତିକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ଷ ବର୍ଷର ଅବହେଳା ପରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଏବେ ଆବଶ୍ୟକ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ହେଉଛି। ସାଧୁସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଓ ନୀତି ଯୋଗୁଁ ଏହି ବିକାଶ ଘଟିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସମୟ କ୍ରମେ ସମାଜର ଆବଶ୍ୟକତାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ସାନନ୍ଦ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ସହିତ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ବିକାଶର କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେଉ। ସନ୍ତୁଳିତ ଜୀବନ ପାଇଁ ଅର୍ଥ ସହ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଆମର ସାଧୁ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ସାନନ୍ଦ ଓ ଗୁଜରାଟ ଏହି ଦିଗରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଗଛରୁ ଫଳର ସାମର୍ଥ୍ୟ ତା'ର ମଞ୍ଜି ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ରାମକୃଷ୍ଣ ମଠ ଏପରି ଏକ ବୃକ୍ଷ, ଯାହାର ମଞ୍ଜିରେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଭଳି ଜଣେ ମହାନ ସନ୍ନ୍ୟାସୀଙ୍କ ଅସୀମ ଶକ୍ତି ରହିଛି । ଏହାର କ୍ରମାଗତ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପଛରେ ଏହା ହିଁ କାରଣ ଏବଂ ମାନବିକତା ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଅସୀମ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ରାମକୃଷ୍ଣ ମଠର ମୂଳରେ ଥିବା ଧାରଣାକୁ ବୁଝିବାକୁ ହେଲେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କୁ ବୁଝିବା ସହ ତାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେହି ଧାରଣାଗୁଡ଼ିକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ସମୟରେ ସେ ନିଜେ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଆଲୋକ ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ। ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହ ରାମକୃଷ୍ଣ ମିଶନ ଓ ଏହାର ସାଧୁମାନେ କିପରି ତାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଇଥିଲେ ସେ ବିଷୟରେ ମଠର ସନ୍ଥମାନେ ଅବଗତ ଥିଲେ। ସାଧୁସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ସେ ମିଶନ ସହ ଜଡିତ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ୨୦୦୫ ମସିହାରେ ପୂଜ୍ୟ ସ୍ୱାମୀ ଆତ୍ମସ୍ଥାନାନ୍ଦଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭଦୋଦରାର ଦିଲାରାମ ବଙ୍ଗଳାକୁ ରାମକୃଷ୍ଣ ମିଶନକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବାର ସ୍ମୃତିକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ମଧ୍ୟ ସେଠାରେ ସମୟ ବିତାଇଥିଲେ।
ସମୟକ୍ରମେ ମିଶନର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହେବାର ସୌଭାଗ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ରାମକୃଷ୍ଣ ମିଶନର ୨୮୦ରୁ ଅଧିକ ଶାଖା ଏବଂ ଭାରତରେ ରାମକୃଷ୍ଣ ଦର୍ଶନ ସହ ଜଡିତ ପ୍ରାୟ ୧୨୦୦ ଆଶ୍ରମ କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଶ୍ରମ ମାନବ ସେବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପର ମୂଳଦୁଆ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ ଗୁଜୁରାଟ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ରାମକୃଷ୍ଣ ମିଶନର ସେବା କାର୍ଯ୍ୟର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇ ଆସୁଛି । ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ ସୁରତରେ ବନ୍ୟା, ମୋର୍ବିରେ ଡ୍ୟାମ୍ ଦୁର୍ଘଟଣା, ଭୁଜରେ ଭୂମିକମ୍ପ ଜନିତ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ପରେ ଏବଂ ଗୁଜରାଟରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଘଟିଥିବା ବେଳେ ରାମକୃଷ୍ଣ ମିଶନ ସହ ଜଡ଼ିତ ଲୋକମାନେ ଆଗେଇ ଆସି କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତଙ୍କ ସହାୟତା କରିଥିବା ଘଟଣାକୁ ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ଭୂମିକମ୍ପରେ ନଷ୍ଟ ହୋଇଥିବା ୮୦ରୁ ଅଧିକ ସ୍କୁଲର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ରେ ରାମକୃଷ୍ଣ ମିଶନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନେ ଆଜି ବି ଏହି ସେବାକୁ ମନେ ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିରୁ ପ୍ରେରଣା ମଧ୍ୟ ନେଇଛନ୍ତି ।
ଗୁଜରାଟ ସହିତ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସମ୍ପର୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଯାତ୍ରାରେ ଗୁଜରାଟ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଗୁଜରାଟର ଅନେକ ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗୁଜରାଟରେ ହିଁ ସ୍ୱାମୀଜୀ ପ୍ରଥମେ ଚିକାଗୋ ବିଶ୍ୱ ଧର୍ମ ସମ୍ମିଳନୀ ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜରାଟରେ ହିଁ ସେ ଅନେକ ଶାସ୍ତ୍ରର ଗଭୀର ଅଧ୍ୟୟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବେଦାନ୍ତର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର ପାଇଁ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୮୯୧ ମସିହାରେ ସ୍ୱାମୀଜୀ ପୋରବନ୍ଦରର ଭୋଜେଶ୍ୱର ଭବନରେ ଅନେକ ମାସ ରହିଥିଲେ ଏବଂ ତତ୍କାଳୀନ ଗୁଜରାଟ ସରକାର ଏକ ସ୍ମାରକୀ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ରାମକୃଷ୍ଣ ମିଶନକୁ ଏହି କୋଠା ଦେଇଥିଲେ । ଗୁଜରାଟ ସରକାର ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ୨୦୧୨ରୁ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଳନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗାନ୍ଧୀନଗରସ୍ଥିତ ମହାତ୍ମା ମନ୍ଦିରରେ ସମାପନୀ ସମାରୋହ ବେଶ୍ ଉତ୍ସାହର ସହ ପାଳିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶ ବିଦେଶର ହଜାର ହଜାର ଶିଷ୍ୟ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଗୁଜରାଟ ସହ ସ୍ୱାମୀଜୀଙ୍କ ସମ୍ପର୍କକୁ ସ୍ମରଣ କରି ଗୁଜରାଟ ସରକାର ଏବେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଟୁରିଷ୍ଟ ସର୍କିଟ୍ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ବ୍ଲୁପ୍ରିଣ୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଆଧୁନିକ ବିଜ୍ଞାନର ଜଣେ ମହାନ ସମର୍ଥକ ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ବିଜ୍ଞାନର ଗୁରୁତ୍ୱ କେବଳ ଜିନିଷ କିମ୍ବା ଘଟଣାର ବର୍ଣ୍ଣନାରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ବିଜ୍ଞାନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି ଏବଂ ଆମକୁ ଆଗକୁ ନେଉଛି । ଆଜି ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ବଢୁଥିବା ଆଧିପତ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ, ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ, ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ବୈଶ୍ୱିକ ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଭଳି ଅନେକ ଉପଲବ୍ଧି ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ପରିଚୟ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରାପ୍ତ ହେଉଛି । ଆଜିର ଭାରତ ନିଜର ଜ୍ଞାନ, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ଶିକ୍ଷା ଆଧାରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। "ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ଯୁବଶକ୍ତି ହେଉଛି ରାଷ୍ଟ୍ରର ମେରୁଦଣ୍ଡ", ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଏକ ବକ୍ତବ୍ୟ ପାଠ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟ ଆସିଛି ଏବଂ ଆମେ ସେହି ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ୍ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଆଜି ଅମୃତ କାଳର ଏକ ନୂତନ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଛି ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି । ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ "ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବକନିଷ୍ଠ ରାଷ୍ଟ୍ର" ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତର ଯୁବ ଶକ୍ତି ହିଁ ବିଶ୍ୱର ବୃହତ୍ତମ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତର ବିକାଶର ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇଛନ୍ତି । ଆଜି ଦେଶ ପାଖରେ ସମୟ ଓ ସୁଯୋଗ ଅଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶ ନିର୍ମାଣର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ଭଳି ରାଜନୀତିରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ନେତୃତ୍ୱ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହି ଦିଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ୧୨ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫ରେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀକୁ ଯୁବ ଦିବସ ଭାବରେ ପାଳନ କରିବା ଅବସରରେ ସରକାର ଦିଲ୍ଲୀରେ ଯୁବ ନେତା ସଂଳାପ ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି । ଦେଶରୁ ଚୟନ ହୋଇଥିବା ୨ ହଜାର ଯୁବକଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯିବ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଭାରତରୁ କୋଟି କୋଟି ଯୁବକ ଯୋଗଦେବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବା ସହ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ରାଜନୀତି ସହ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ରୋଡ୍ ମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ୧ ଲକ୍ଷ ପ୍ରତିଭାବାନ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଯୁବକଙ୍କୁ ରାଜନୀତିକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏହି ଯୁବକମାନେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତୀୟ ରାଜନୀତି ଓ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତର ନୂଆ ଚେହେରା ହେବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପୃଥିବୀକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ମନେ ରଖିବାକୁ ଥିବା ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦୁଇଟି ଧାରଣାକୁ ସମନ୍ୱିତ କରି ଆମେ ଏକ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ କରିପାରିବା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ବ୍ୟବହାରିକ ଦିଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିଲେ ଏବଂ ଏପରି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଚାହୁଁଥିଲେ ଯାହା ସମାଜର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଶୁଦ୍ଧତା ସହିତ ପରିବେଶକୁ ପରିଷ୍କାର ରଖିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିଲେ । ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ, ସମାଜ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ମଧ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳନ ରକ୍ଷା କରି ନିରନ୍ତର ବିକାଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆମକୁ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଉଭୟ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ନିରନ୍ତରତାରେ ସନ୍ତୁଳନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୋଟିଏ ମନ ଭିତରେ ସନ୍ତୁଳନ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ଏବଂ ଅନ୍ୟଟି ଆମକୁ ପ୍ରକୃତି ସହିତ ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଶିଖାଏ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ରାମକୃଷ୍ଣ ମିଶନ ପରି ଅନୁଷ୍ଠାନ ମିଶନ ଲାଇଫ, ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ ଭଳି ଆମର ଅଭିଯାନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ସମର୍ଥନରେ ଆହୁରି ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇପାରିବ |
"ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଭାରତକୁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଦେଶ ଭାବରେ ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ", ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶ ବର୍ତ୍ତମାନ ତାଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଏହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ପୂରଣ କରାଯିବା ସହ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଓ ଦକ୍ଷ ଭାରତ ପୁଣି ଥରେ ମାନବଜାତିକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେବା ଉଚିତ ବୋଲି କହି ସେ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ। ଏଥିପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଗୁରୁଦେବ ରାମକୃଷ୍ଣ ପରମହଂସ ଓ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।