Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the programme organised by Ramakrishna Math in Gujarat
Today India is moving forward on the basis of its own knowledge, tradition and age-old teachings: PM
We have begun a new journey of Amrit Kaal with firm resolve of Viksit Bharat, We have to complete it within the stipulated time: PM
We have to prepare our youth today for leadership in all the areas of Nation Building, Our youth should lead the country in politics also: PM
Our resolve is to bring one lakh brilliant and energetic youth in politics who will become the new face of 21st century Indian politics, the future of the country: PM
It is important to remember two important ideas of spirituality and sustainable development, by harmonizing these two ideas, we can create a better future: PM
09 DEC 2024 3:51PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the event at Ramakrishna Math in Gujarat via video conferencing today. Addressing the gathering, Shri Modi extended his greetings to the revered Shrimat Swami Gautamananda Ji Maharaj, revered saints of Ramakrishna Math and Mission from India and abroad, the Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel and other dignitaries. Shri Modi paid his respects to Goddess Sharada, Gurudev Ramakrishna Paramhans and Swami Vivekananda. He added that today's program was organized on the birth anniversary of Shrimat Swami Premananda Maharaj and paid respects to him.
“The energy of great personalities continues in building and creating positive work in the world for centuries”, remarked the Prime Minister. He added that on the birth anniversary of Swami Premanand Maharaj, the construction of the newly built prayer hall and a Sadhu Nivas in Lekhamba would nourish the saint tradition of India. Shri Modi remarked that a journey of service and education was starting, which would benefit many generations to come. He added that the noble works like Shri Ramakrishna Dev temple, hostel for poor students, vocational training center, hospital and traveler's residence would serve as a medium for spreading spirituality and serving humanity. Expressing that he cherished the company of saints and a spiritual environment, the Prime Minister congratulated and extended his best wishes.
Reminiscing the memories associated with Sanand, Shri Modi remarked that the region was now witnessing the much needed economic development after years of neglect. He remarked that the blessings of the saints and the Government’s efforts and policies had led to this development. Noting the changes in needs of the society with time, Shri Modi expressed his wish that Sanand should become a center of spiritual development along with economic development. He added that for a balanced life, spirituality along with money was equally important. Shri Modi was pleased that under the guidance of our saints and sages, Sanand and Gujarat were moving ahead in this direction.
Remarking that the the potential of a fruit from a tree is identified by its seed, the Prime Minister said Ramakrishna Math was such a tree, whose seed contains the infinite energy of a great ascetic like Swami Vivekananda. He added that this was the reason behind its continuous expansion and the impact it has on humanity was infinite and limitless. The Prime Minister underlined that to understand the idea that lies at the core of Ramakrishna Math, one needs to understand Swami Vivekananda and live his ideas. He added that he experienced the guiding light himself when learnt to live those ideas. He further added that the saints of math were aware of how Ramakrishna Mission and its saints along with the thoughts of Swami Vivekananda had given direction to his life. Shri Modi underlined that with the blessings of the saints, he had also been instrumental in many works related to the Mission. Recollecting the memories of handing over Dilaram Bungalow of Vadodara to Ramakrishna Mission, under Pujya Swami Atmasthanand ji Maharaj’s leadership, in 2005, Shri Modi said that Swami Vivekananda had also spent his time there.
Acknowledging the privilege of being a part of the programs and events of the Mission over time, Shri Modi noted that today, the Ramakrishna Mission has more than 280 branches across the world and about 1200 ashram centers associated with the Ramakrishna philosophy in India. He added that these ashrams were working as the foundation of the resolve to serve humanity and Gujarat had been a witness to the service works of the Ramakrishna Mission since a long time. He recounted events when people associated with the Ramakrishna Mission have come forward and held the hands of the victims like floods in Surat decades ago, after the dam accident in Morbi, after the devastation caused by the earthquake in Bhuj and whenever disaster has struck Gujarat. The Prime Minister recollected the significant contribution by Ramakrishna Mission in rebuilding more than 80 schools destroyed during the earthquake and added that the people of Gujarat still remember the service and also draw inspiration from it.
Noting Swami Vivekanda’s spiritual relationship with Gujarat, the Prime Minister said that Gujarat played a major role in his life journey. He added that Swami Vivekananda had visited many places in Gujarat and it was in Gujarat that Swami ji first came to know about the Chicago World Religion Conference. He further added that it was in Gujarat that he studied many scriptures in depth and prepared himself for the propagation of Vedanta. Shri Modi remarked that during 1891, Swami ji stayed for several months in Bhojeshwar Bhavan in Porbandar and the then Gujarat government had given this building to the Ramakrishna Mission to build a memorial temple. Shri Modi also recounted that the Gujarat government celebrated Swami Vivekanand's 150th birth anniversary from 2012 to 2014 and the closing ceremony was celebrated with great enthusiasm at Mahatma Mandir in Gandhinagar which witnessed participation of thousands of disciples from India and abroad. Shri Modi expressed satisfaction that the Gujarat government was now preparing a blueprint for the construction of Swami Vivekanand Tourist Circuit, in memory of Swami ji's relationship with Gujarat.
Highlighting that Swami Vivekananda was a great supporter of modern science, the Prime Minister said Swami Vivekanada believed that the importance of science was not limited to the description of things or events, but the importance of science was in inspiring and taking us forward. Emphasizing India’s growing dominance in the field of modern technology today, Shri modi remarked that India’s identity was being recognized by many achievements like world's third largest startup ecosystem, steps towards becoming the world's third largest economy, modern construction in the field of infrastructure and providing solutions to global challenges being given by India. He added that today's India was moving forward based on its knowledge, tradition and centuries-old teachings. “Swami Vivekananda believed that youth power is the backbone of the nation”, said Shri Modi. Reciting a quote by Swami Vivekananda about the power of the youth, the Prime Minister said that now was the time and we must take up that responsibility. He added that India had started a new journey of Amrit Kaal today and had taken an infallible resolution of developed India. Stressing that we need to achieve the goal within a stipulated time frame, Shri Modi highlighted “India is the youngest nation in the world”. He added that today the youth of India had proved its capability and capacity in the world and it was the youth power of India that was leading the world's biggest companies and had taken charge of India's development. Underscoring that today the country has time as well as the opportunity, Shri Modi stressed the need to prepare the youth for leadership in every field of nation building. He added that there was a need for our youth to lead the country in politics just like technology and other fields. In this direction, the Prime Minister announced that on 12 January 2025, on the birth anniversary of Swami Vivekananda, celebrated as Youth Day, the Government was organising the Young Leaders Dialogue in Delhi. He added that two thousand selected youth from the country would be invited while crores of youth will join from across India. He further added that the resolution of a developed India from the perspective of the youth would be discussed and a roadmap to connect the youth with politics would be prepared. Shri Modi highlighted the Government’s resolution to bring 1 lakh talented and energetic youth into politics in the coming times. He added that these youth would become the new face of 21st century Indian politics and the future of the country.
Stressing on Spirituality and sustainable development, the two important ideas to be remembered to make the earth better, the Prime Minister remarked that by harmonizing these two ideas, we could build a better future. He added that Swami Vivekananda used to emphasize on the practical side of spirituality and wanted such spirituality which could fulfill the needs of the society. He further added that along with purity of thoughts, Swami Vivekananda also used to emphasize on keeping the surroundings clean. Shri Modi emphasised that the goal of sustainable development can be achieved by maintaining a balance between economic development, social welfare and environmental protection. He stressed that Swami Vivekananda's thoughts would guide us in reaching this goal. Acknowledging that balance is important in both spirituality and sustainability, Shri Modi said that one creates balance within the mind, while the other teaches us to maintain balance with nature. Shri Modi expressed belief that institutions like Ramakrishna Mission can play an important role in accelerating our campaigns like Mission Life, Ek Ped Maa Ke Naam which can be further expanded with their support.
“Swami Vivekananda wanted to see India as a strong and self-reliant country”, said Shri Modi and added that the country has now moved forward in the direction of realizing his dream. Concluding his speech, he stressed that this dream should be fulfilled as soon as possible and a strong and capable India should once again give direction to humanity. He added that for this, every citizen of the country would have to imbibe the thoughts of Gurudev Ramakrishna Paramhansa and Swami Vivekananda.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটত ৰামকৃষ্ণ মঠে আয়োজন কৰা কাৰ্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ভাষণ
আজি ভাৰতে নিজৰ জ্ঞান, পৰম্পৰা আৰু যুগ যুগ ধৰি চলি অহা শিক্ষাৰ ভিত্তিত আগবাঢ়িছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি বিকশিত ভাৰতৰ দৃঢ় সংকল্পৰে অমৃত কালৰ এক নতুন যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছো, আমি নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ ভিতৰত সেয়া সম্পূৰ্ণ কৰিব লাগিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি আজি আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ সকলো ক্ষেত্ৰতে নেতৃত্বৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব, আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ৰাজনীতিতো দেশক নেতৃত্ব দিব লাগে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ সংকল্প হৈছে এক লাখ মেধাৱী আৰু শক্তিশালী যুৱক-যুৱতীক ৰাজনীতিলৈ লৈ অহা, যিসকল একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতীয় ৰাজনীতিৰ নতুন মুখ হ’ব, দেশৰ ভৱিষ্যত হ’ব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আধ্যাত্মিকতা আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ ধাৰণা মনত ৰখাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ, এই দুটা ধাৰণাক একাকাৰ কৰি আমি এটা উন্নত ভৱিষ্যত সৃষ্টি কৰিব পাৰো: প্ৰধানমন্ত্ৰী
09 DEC 2024 3:51PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গুজৰাটৰ ৰামকৃষ্ণ মঠত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে এক অনুষ্ঠানত ভাষণ দিয়ে। ভাষণত শ্ৰীযুত মোদীয়ে ভাৰত আৰু বিদেশৰ পৰা অহা ৰামকৃষ্ণ মঠ আৰু মিছনৰ শ্ৰদ্ধাৰ সন্ত, গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ভূপেন্দ্ৰ পেটেল আৰু অন্যান্য বিশিষ্ট অতিথিসকলক সন্মানীয় শ্ৰীমৎ স্বামী গৌতমানন্দ জী মহাৰাজক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। লগতে দেৱী শাৰদা, গুৰুদেৱ ৰামকৃষ্ণ পৰমহন, স্বামী বিবেকানন্দক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ শ্ৰীমত স্বামী প্ৰেমানন্দ মহাৰাজৰ জন্ম জয়ন্তী উদযাপনৰ বাবে আয়োজন কৰা এই অনুষ্ঠানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মহান ব্যক্তিত্বৰ শক্তিয়ে যুগ যুগ ধৰি বিশ্বত ইতিবাচক কামক অনুপ্ৰাণিত আৰু লালন-পালন কৰি আহিছে। তেওঁ আৰু কয় যে স্বামী প্ৰেমানন্দ মহাৰাজৰ জন্ম বাৰ্ষিকীত লেখাম্বাত নতুনকৈ নিৰ্মাণ কৰা প্ৰাৰ্থনাগৃহ আৰু সাধু নিভাই ভাৰতৰ সাধু পৰম্পৰাক অটুট ৰখা আৰু সমৃদ্ধ কৰাত সহায় কৰিব। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে সেৱা আৰু শিক্ষাৰ এক নতুন যাত্ৰা আৰম্ভ হৈছে, যিয়ে ভৱিষ্যতৰ অগণন প্ৰজন্মক উপকৃত কৰিব। তেওঁ জোৰ দি কয় যে শ্ৰী ৰামকৃষ্ণ দেৱ মন্দিৰ, অসুবিধাগ্ৰস্ত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে হোষ্টেল, বৃত্তিমূলক প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰ, চিকিৎসালয়, ভ্ৰমণকাৰীৰ বাসগৃহ আদি উন্নত পদক্ষেপে আধ্যাত্মিকতা প্ৰচাৰ আৰু মানৱতাৰ সেৱাৰ বাবে শক্তিশালী আহিলা হিচাপে কাম কৰিব। সন্তসকলৰ সংগ আৰু আধ্যাত্মিক পৰিৱেশৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জড়িত সকলোকে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
সনন্দৰ সৈতে জড়িত স্মৃতিসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে বছৰ বছৰ ধৰি অৱহেলাৰ অন্তত অঞ্চলটোৱে এতিয়া অতি প্ৰয়োজনীয় অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ সন্মুখীন হৈছে। তেওঁ এই বিকাশৰ কাৰণ সাধুসকলৰ আশীৰ্বাদ আৰু চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা আৰু নীতি বুলি কয়। সময়ৰ লগে লগে সমাজৰ বিৱৰ্তনশীল প্ৰয়োজনীয়তাক স্বীকাৰ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আশা প্ৰকাশ কৰে যে সানন্দ আধ্যাত্মিক আৰু অৰ্থনৈতিক উভয় উন্নয়নৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিব। তেওঁ জোৰ দি কয় যে সুষম জীৱনৰ বাবে আধ্যাত্মিকতাও বস্তুগত সম্পদৰ দৰেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে যে, সন্ত আৰু ঋষিৰ নিৰ্দেশনাত, এই দিশত সনন্দ আৰু গুজৰাট দুয়োখনেই আগবাঢ়িছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে যেনেকৈ এটা ফলৰ সম্ভাৱনা তাৰ বীজৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত হয়, ঠিক তেনেকৈ ৰামকৃষ্ণ মঠ এজোপা গছৰ দৰে, যাৰ বীজে স্বামী বিবেকানন্দৰ দৰে এজন মহান তপস্বীৰ অসীম শক্তি ধৰি ৰাখে। তেওঁ বুজাই দিলে যে গণিতৰ অবিৰত বৃদ্ধিৰ কাৰণ এইটোৱেই, আৰু মানৱতাৰ ওপৰত ইয়াৰ প্ৰভাৱ সীমাহীন আৰু সীমাহীন। শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে ৰামকৃষ্ণ মঠৰ সাৰমৰ্ম সঁচা অৰ্থত বুজিবলৈ হ’লে স্বামী বিবেকানন্দৰ ধাৰণাবোৰ বুজিব লাগিব আৰু তাৰ দ্বাৰা জীয়াই থাকিব লাগিব। তেওঁ শ্বেয়াৰ কৰিছিল যে তেওঁ ব্যক্তিগতভাৱে এই ধাৰণাসমূহৰ পথ প্ৰদৰ্শক পোহৰ অনুভৱ কৰিছিল আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা জীয়াই থাকিবলৈ শিকিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰু উল্লেখ কৰে যে ৰামকৃষ্ণ মিছন আৰু স্বামী বিবেকানন্দৰ শিক্ষাই তেওঁৰ নিজৰ জীৱনক কেনেদৰে গঢ় দিছিল সেই বিষয়ে মঠৰ সন্তসকল অৱগত আছিল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে, সন্তসকলৰ আশীৰ্বাদত, তেওঁ মিছনৰ সৈতে জড়িত কেইবাটাও পদক্ষেপৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে। ২০০৫ চনত পূজ্য স্বামী আত্মাস্থানন্দ জী মহাৰাজৰ নেতৃত্বত বদোদৰাৰ ডিলাৰাম বাংলো ৰামকৃষ্ণ মিছনৰ হাতত অৰ্পণ কৰাৰ স্মৃতিৰ কথা চিন্তা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে স্মৰণ কৰে যে স্বামী বিবেকানন্দেও তাত সময় কটায়।
বছৰ বছৰ ধৰি ৰামকৃষ্ণ মিছনৰ কাৰ্যসূচী আৰু অনুষ্ঠানৰ অংশ হোৱাৰ সৌভাগ্য স্বীকাৰ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে আজি এই মিছনৰ বিশ্বজুৰি ২৮০ টাতকৈও অধিক শাখা আৰু ভাৰতত প্ৰায় ১২০০ টা আশ্ৰম কেন্দ্ৰ আছে, এই সকলোবোৰ ৰামকৃষ্ণ দৰ্শনৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই আশ্ৰমসমূহে মানৱতাৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতাৰ ভেটি হিচাপে কাম কৰে, আৰু গুজৰাট দীৰ্ঘদিন ধৰি মিছনৰ সেৱাৰ কামৰ সাক্ষী হৈ আহিছে। শ্ৰী মোদীয়ে সংকটৰ সময়ত ৰামকৃষ্ণ মিছনে ভুক্তভোগীক সহায়ৰ বাবে আগবাঢ়ি যোৱাৰ কেইবাটাও দৃষ্টান্তৰ কথা স্মৰণ কৰে, যেনে দশক দশক পূৰ্বে চুৰাটৰ বানপানী, মৰ্বিত সংঘটিত মথাউৰি দুৰ্ঘটনা, ভুজত হোৱা ভূমিকম্পৰ ফলত হোৱা বিধ্বংসী, গুজৰাটৰ অন্যান্য দুৰ্যোগ। ভূমিকম্পৰ সময়ত ধ্বংস হোৱা ৮০খনতকৈও অধিক বিদ্যালয় পুনৰ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত ৰামকৃষ্ণ মিছনৰ উল্লেখযোগ্য ভূমিকাৰ কথাও উল্লেখ কৰি গুজৰাটৰ জনসাধাৰণে এই সেৱাৰ কাৰ্য্যসমূহ মনত ৰখা আৰু প্ৰেৰণা লাভ কৰা বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
গুজৰাটৰ সৈতে স্বামী বিবেকানন্দৰ গভীৰ আধ্যাত্মিক সম্পৰ্কৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁৰ জীৱন যাত্ৰাত ৰাজ্যখনে উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে স্বামী বিবেকানন্দই গুজৰাটৰ কেইবাটাও স্থান ভ্ৰমণ কৰিছিল, আৰু ইয়াতেই তেওঁ প্ৰথমে চিকাগো বিশ্ব ধৰ্ম সন্মিলনৰ বিষয়ে জানিব পাৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে আৰু শ্বেয়াৰ কৰে যে গুজৰাটত স্বামী বিবেকানন্দই বহু শাস্ত্ৰৰ গভীৰ অধ্যয়ন কৰিছিল আৰু বেদান্তৰ শিক্ষা প্ৰচাৰৰ বাবে নিজকে প্ৰস্তুত কৰিছিল। তেওঁ স্মৰণ কৰি কয় যে ১৮৯১ চনত স্বামী বিবেকানন্দই পোৰবন্দৰৰ ভোজেশ্বৰ ভৱনত কেইবামাহো থাকিছিল, আৰু সেই সময়ত গুজৰাট চৰকাৰে সেই ভৱনটো ৰামকৃষ্ণ মিছনৰ হাতত অৰ্পণ কৰি এটা স্মৃতি মন্দিৰ নিৰ্মাণ কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০১২ চনৰ পৰা ২০১৪ চনলৈ গুজৰাট চৰকাৰে স্বামী বিবেকানন্দৰ ১৫০ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তী উদযাপনৰ কথাও স্মৰণ কৰে, গান্ধীনগৰৰ মহাত্মা মন্দিৰত অতি উৎসাহেৰে অনুষ্ঠিত সামৰণি অনুষ্ঠানত ভাৰত আৰু বিদেশৰ হাজাৰ হাজাৰ শিষ্যই অংশগ্ৰহণ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে যে গুজৰাটৰ সৈতে স্বামী বিবেকানন্দৰ চিৰস্থায়ী সংযোগক সন্মান জনাই, এতিয়া গুজৰাট চৰকাৰে স্বামী বিবেকানন্দ পৰ্যটন চাৰ্কিট নিৰ্মাণৰ ব্লুপ্ৰিণ্ট প্ৰস্তুত কৰি আছে।
আধুনিক বিজ্ঞানৰ প্ৰতি স্বামী বিবেকানন্দৰ প্ৰবল সমৰ্থনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে স্বামী বিবেকানন্দৰ মতে বিজ্ঞানৰ মূল্য কেৱল কথা বা পৰিঘটনাৰ ব্যাখ্যাত সীমাবদ্ধ নহয়, বৰঞ্চ প্ৰগতিৰ প্ৰেৰণা আৰু আমাক আগুৱাই নিয়াতহে। আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান প্ৰাধান্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ষ্টাৰ্টআপ ইক’চিষ্টেম থকা, বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হোৱাৰ দিশত অগ্ৰগতি লাভ কৰা, আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি যোৱা, আৰু বিশ্বব্যাপী সমাধানৰ ব্যৱস্থা কৰা আদি কৃতিত্বৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ পৰিচয় বিশ্বজুৰি স্বীকৃতি লাভ কৰা হৈছে প্ৰত্যাহ্বানসমূহ। তেওঁ লগতে কয় যে আজিৰ ভাৰত নিজৰ জ্ঞান, পৰম্পৰা, শতিকা পুৰণি শিক্ষাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি আগবাঢ়িছে। যুৱ শক্তি সন্দৰ্ভত শ্ৰদ্ধাৰ নেতাগৰাকীৰ উদ্ধৃতি দি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে স্বামী বিবেকানন্দই বিশ্বাস কৰিছিল যে যুৱ শক্তি জাতিৰ মেৰুদণ্ড। তেওঁ জোৰ দি কয় যে এতিয়া এই দায়িত্ব আকোৱালি লোৱাৰ সময়। শ্ৰী মোদীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ভাৰতে "অমৃত কাল"ত নতুন যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছে আৰু উন্নত জাতি হোৱাৰ লক্ষ্যত প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈছে। তেওঁ নিৰ্দিষ্ট সময়সীমাৰ ভিতৰত এই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে "ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ কম বয়সীয়া জাতি।" আজি তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে বিশ্বজুৰি নিজৰ সামৰ্থ্য প্ৰমাণ কৰিছে, বহুতে বিশ্বৰ বৃহত্তম কোম্পানীসমূহৰ আগশাৰীৰ আৰু ভাৰতৰ উন্নয়নক আগুৱাই লৈ গৈছে। দেশৰ সফলতাৰ সময় আৰু সুযোগ দুয়োটা আছে বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে জাতি-নিৰ্মাণৰ সকলো ক্ষেত্ৰতে যুৱক-যুৱতীসকলক নেতৃত্বৰ ভূমিকাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে কেৱল প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰতে নহয়, ৰাজনীতি আৰু অন্যান্য ক্ষেত্ৰতো দায়িত্ব লোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। এই পৰিপ্ৰেক্ষিতত তেওঁ ঘোষণা কৰে যে ২০২৫ চনৰ ১২ জানুৱাৰীত চৰকাৰে দিল্লীত, স্বামী বিবেকানন্দৰ জন্ম বাৰ্ষিকীত যুৱ নেতা সংলাপৰ আয়োজন কৰিব, যিটো যুৱ দিৱস হিচাপে উদযাপন কৰা হ’ব। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২০০০ নিৰ্বাচিত যুৱকক আমন্ত্ৰণ জনোৱা হ’ব, য’ত সমগ্ৰ ভাৰতৰ পৰা আন লাখ লাখ লোকে যোগদান কৰিব। এই আলোচনাত যুৱক-যুৱতীসকলৰ উন্নত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব আৰু তেওঁলোকক ৰাজনীতিত জড়িত কৰাৰ বাবে এক ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰা হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰু অধিক গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে অনাগত বছৰবোৰত ১ লাখ প্ৰতিভাৱান আৰু শক্তিশালী যুৱক-যুৱতীক ৰাজনীতিত অনাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যিসকলে একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতীয় ৰাজনীতিৰ নতুন মুখ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব আৰু জাতিটোৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিব।
এখন উন্নত পৃথিৱী সৃষ্টিৰ বাবে দুটা মূল ধাৰণা হিচাপে আধ্যাত্মিকতা আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই ধাৰণাসমূহৰ সমন্বয় সাধন কৰি আমি এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যত গঢ়ি তুলিব পাৰিম। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে স্বামী বিবেকানন্দই সদায় আধ্যাত্মিকতাৰ ব্যৱহাৰিক দিশটোৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল, সমাজৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব পৰা আধ্যাত্মিকতাৰ এক প্ৰকাৰৰ পোষকতা কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে, চিন্তাৰ বিশুদ্ধতাৰ সমান্তৰালভাৱে স্বামী বিবেকানন্দই চৌপাশ পৰিষ্কাৰ কৰি ৰখাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে বহনক্ষম উন্নয়ন সাধনৰ বাবে অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি, সমাজ কল্যাণ, আৰু পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ মাজত ভাৰসাম্য ৰক্ষাৰ প্ৰয়োজন, আৰু স্বামী বিবেকানন্দৰ শিক্ষাই আমাক এই লক্ষ্যৰ দিশত পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব। তেওঁ আলোকপাত কৰিছিল যে আধ্যাত্মিকতা আৰু বহনক্ষমতা দুয়োটাতে ভাৰসাম্য অপৰিহাৰ্য—আধ্যাত্মিকতাই আভ্যন্তৰীণ ভাৰসাম্য সৃষ্টি কৰাত সহায় কৰে, আনহাতে বহনক্ষমতাই আমাক প্ৰকৃতিৰ সৈতে সমন্বয় বজাই ৰাখিবলৈ শিকায়। শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁৰ বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে যে ৰামকৃষ্ণ মিছনৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানসমূহে মিছন লাইফ (পৰিৱেশৰ বাবে জীৱনশৈলী) আৰু এক পেড় মা কে নাম আদি পদক্ষেপক আগুৱাই নিয়াত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিব পাৰে, আৰু তেওঁলোকৰ সহযোগত এই প্ৰচেষ্টাসমূহ সম্প্ৰসাৰণ কৰিব পাৰে।
স্বামী বিবেকানন্দই ভাৰতক শক্তিশালী আৰু স্বাৱলম্বী জাতি হিচাপে চাব বিচাৰিছিল বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে দেশ এতিয়া তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত আগবাঢ়িছে। সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে এই সপোন অতি সোনকালে পূৰণ কৰিব লাগিব, আৰু ভাৰতে পুনৰবাৰ শক্তি আৰু সামৰ্থ্যৰে মানৱ জাতিক নেতৃত্ব দিব লাগে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে এইটো হ’বলৈ হ’লে দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে গুৰুদেৱ ৰামকৃষ্ণ পৰমহংস আৰু স্বামী বিবেকানন্দৰ শিক্ষাক আকোৱালি ল’ব লাগিব।