Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves setting up of 28 new Navodaya Vidyalayas in the uncovered districts of the country
06 DEC 2024 8:03PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved setting up of 28 Navodaya Vidyalayas (NVs) in the uncovered districts of the country under the Navodaya Vidyalaya Scheme (Central Sector Scheme). The list of these 28 NVs is annexed.
The total estimated requirement of funds for establishment of the 28 NVs is Rs. 2359.82 crore spread over a period of five years from 2024-25 to 2028-29. This includes capital expenditure component of Rs. 1944.19 crore and operational expenditure of Rs. 415.63 crore.
The administrative structure for implementing the project will require creation of posts at par with the norms fixed by the Samiti for running of one full fledged NV with a capacity of 560 students. Hence, 560 x 28 = 15680 students would benefit. As per norms in vogue, a full-fledged NV provides employment to 47 persons and accordingly, approved 28 Navodaya Vidyalayas will provide direct permanent employment to 1316 individuals. Construction and allied activities for creating the school infrastructure are likely to generate employment opportunities for many skilled and unskilled workers. Due to its residential nature, each Navodaya Vidyalaya will generate opportunities to the local vendors for supply of essential commodities such as food, consumables, furniture, teaching material etc. and for local service providers such as barber, tailor cobbler, manpower for housekeeping & security services etc.
The NVs are fully residential, co-educational schools providing good quality modern education from Class VI to XII to the talented children, predominantly from the rural areas without regard to their family’s socio-economic condition. Admissions to these schools are done on the basis of a Selection Test. Approx. 49,640 students are admitted in NVs to class VI every year.
As on date, there are 661 sanctioned NVs across the country [including 2nd NVs in 20 districts having large concentration of SC/ST population and 3 special NVs]. Out of these, 653 NVs are functional.
In pursuance of the National Education Policy 2020, almost all Navodaya Vidyalayas have been designated as PM Shri schools, showcasing the implementation of NEP 2020 and acting as exemplar Schools for others. The scheme is well appreciated and there has been steady increase in the number of students applying for admission to class VI in NVs every year. In recent years, Navodaya Vidyalayas have witnessed increasing enrolment of girls (42%), as well as SC (24%), ST (20%) and OBC (39%) children, thereby ensuring that quality education is accessible to all.
The performance of the students of the Navodaya Vidyalayas in the board examinations conducted by CBSE has consistently been the best among all educational systems. The students of NVs are excelling in various fields like engineering, medical science, armed forces, civil services etc. at par with the best of the talent from urban India.
Annexure
S.No.
Name of the State
Name of the District in which NV is sanctioned
Arunachal Pradesh
Upper Subansiri
Kradadi
Lepa Rada
Lower Siang
Lohit
Pakke-Kessang
Shi-Yomi
Siang
Assam
Sonitpur
Charaideo
Hojai
Majuli
South Salmara Manacachar
West Karbianglong
Manipur
Thoubal
Kangpoki
Noney
Karnataka
Bellary
Maharashtra
Thane
Telangana
Jagityal
Nizamabad
Kothagudem Bhadradri
Medchal Malkajgiri
Mahabubnagar
Sangareddy
Suryapet
West Bengal
Purba Bardhaman
Jhargram

কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
দেশৰ ইতিমধ্যে সামৰি নোলোৱা জিলাসমূহত ২৮ খন নতুন ‘নৱোদয় বিদ্যালয়’ স্থাপনৰ প্ৰস্তাৱলৈ অনুমোদন জনাইছে কেবিনেটে
06 DEC 2024 8:03PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত আজি অনুষ্ঠিত ‘অৰ্থনৈতিক বিষয়ৰ কেবিনেট কমিটি’য়ে ‘নৱোদয় বিদ্যালয় আঁচনি’(কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি)ৰ অধীনত দেশৰ ইতিমধ্যে সামৰি নোলোৱা জিলাসমূহত ২৮খন ‘নৱোদয় বিদ্যালয়’(এনভি) স্থাপনৰ প্ৰস্তাৱলৈ অনুমোদন জনাইছে। এই ২৮ খন ‘এনভি’-ৰ তালিকা সংলগ্ন কৰা হৈছে।
২৮ খন ‘এনভি’ স্থাপনৰ বাবে ২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ পৰা ২০২৮-২৯ বৰ্ষলৈ পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত পুঁজিৰ মুঠ আনুমানিক প্ৰয়োজনীয়তা হৈছে ২৩৫৯.৮২ কোটি টকা। ইয়াৰ ভিতৰত মূলধনী ব্যয় পৰিমাণ হৈছে ১৯৪৪.১৯ কোটি টকা আৰু কাৰ্যকৰী ব্যয়ৰ পৰিমাণ হৈছে ৪১৫.৬৩ কোটি টকা।
প্ৰকল্পটো ৰূপায়ণৰ বাবে ‘প্ৰশাসনিক গাঁথনি সম্পৰ্কীয় সমিতি’য়ে ৫৬০ গৰাকী শিক্ষাৰ্থীক শিক্ষাদান সামৰ্থ্যৰ সৈতে একোখন সম্পূৰ্ণ ‘এনভি’ চলোৱাৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত নিয়মত সম সংখ্যক আসন সৃষ্টিৰ প্ৰয়োজন হ'ব। সেয়েহে, ৫৬০ X ২৮ = ১৫৬৮০ গৰাকী শিক্ষাৰ্থী উপকৃত হ'ব। প্ৰচলিত নিয়ম অনুসৰি, এখন সম্পূৰ্ণ ‘এনভি’য়ে ৪৭ গৰাকী লোকক নিযুক্তি প্ৰদান কৰিব আৰু সেই অনুসৰি, অনুমোদিত ২৮খন নবোদয় বিদ্যালয়ে ১৩১৬ গৰাকী ব্যক্তিক পোনপটীয়া স্থায়ী নিযুক্তি প্ৰদান কৰিব। বিদ্যালয়ৰ আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টিৰ বাবে নিৰ্মাণ আৰু আনুষংগিক কাৰ্যকলাপে বহুতো দক্ষ আৰু অদক্ষ শ্ৰমিকৰ বাবে নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। ইয়াৰ আৱাসিক প্ৰকৃতিৰ বাবে প্ৰতিখন নৱোদয় বিদ্যালয়ে স্থানীয় বিক্ৰেতাসকলক খাদ্য, ব্যৱহাৰযোগ্য সা-সামগ্ৰী, আচবাব, শিক্ষণ সামগ্ৰী আদিৰ দৰে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী যোগান ধৰাৰ বাবে আৰু স্থানীয় সেৱা প্ৰদানকাৰী যেনে- নাপিত, দৰ্জী মুচি, গৃহৰক্ষণ আৰু সুৰক্ষা সেৱাৰ বাবে জনশক্তি আদিৰ নিযুক্তিৰ বাবে সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
এনভিবোৰ সম্পূৰ্ণৰূপে আৱাসিক, সহ-শৈক্ষিক বিদ্যালয় যি ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ পৰা দ্বাদশ শ্ৰেণীলৈ মুখ্যতঃ গ্ৰাম্যাঞ্চলৰ পৰা তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ আৰ্থ-সামাজিক অৱস্থাৰ প্ৰতি গুৰুত্ব নিদিয়াকৈ কেৱল প্ৰতিভাশালী শিশুসকলক উন্নত মানসম্পন্ন আধুনিক শিক্ষা প্ৰদান কৰে। এই বিদ্যালয়সমূহত নামভৰ্তি বাছনি পৰীক্ষাৰ আধাৰত কৰা হয়। প্ৰতি বছৰে প্ৰায় ৪৯,৬৪০ গৰাকী শিক্ষাৰ্থীক এনভিত ষষ্ঠ শ্ৰেণীত ভৰ্তি কৰা হয়।
আজিৰ তাৰিখ পৰ্যন্ত সমগ্ৰ দেশত ৬৬১খন অনুমোদিত ‘এনভি’ [অনুসূচিত জাতি/জনজাতি জনসংখ্যাৰ বৃহৎ ঘনত্ব থকা ২০ খন জিলাত দ্বিতীয় এনভি সহ] আৰু ৩ খন ‘বিশেষ এনভি’ আছে। ইয়াৰ ভিতৰত, ৬৫৩খন ‘এনভি’ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে।
‘ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি ২০২০’ অনুসৰি প্ৰায় সকলো নৱোদয় বিদ্যালয়ক প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী বিদ্যালয় হিচাপে মনোনীত কৰা হৈছে, ‘এনইপি ২০২০’ ৰূপায়ণ প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে আৰু আনৰ বাবে অনুকৰণীয় বিদ্যালয় হিচাপে কাম কৰা হৈছে। আঁচনিখন ভালদৰে প্ৰশংসিত হৈছে আৰু প্ৰতি বছৰে ‘এনভি’-ত ষষ্ঠ শ্ৰেণীত নামভৰ্তিৰ বাবে আবেদন কৰা শিক্ষাৰ্থীৰ সংখ্যা ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। শেহতীয়া বছৰবোৰত নৱোদয় বিদ্যালয়সমূহত ছোৱালীৰ (৪২%) লগতে অনুসূচিত জাতি (২৪%), এছটি (২০%) আৰু অ'বিচি (৩৯%) শিশুৰ নামভৰ্তিৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে, যাৰ ফলত সকলোৰে বাবে মানসম্পন্ন শিক্ষা উপলব্ধ হোৱাটো নিশ্চিত হৈছে।
‘চিবিএছই’ৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ব'ৰ্ড পৰীক্ষাত ‘নৱোদয় বিদ্যালয়’ৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ প্ৰদৰ্শন সকলো শৈক্ষিক প্ৰণালীৰ ভিতৰত ধাৰাবাহিকভাৱে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ হৈ আহিছে। ‘এনভি’-ৰ শিক্ষাৰ্থীসকলে নগৰীয়া ভাৰতৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰতিভাৰ সমতুল্য অভিযান্ত্ৰিক, চিকিৎসা বিজ্ঞান, সশস্ত্ৰ বাহিনী, অসামৰিক সেৱা আদিৰ দৰে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত উৎকৃষ্ট প্ৰদৰ্শন দাঙি ধৰি আহিছে।
পৰিশিষ্ট
ক্ৰমিক
নং
ৰাজ্যৰ নাম
এনভি অনুমোদিত হোৱা জিলাৰ নাম
১
অৰুণাচল প্ৰদেশ
উজনী সোঁৱণশিৰি
২
ক্ৰড়াদি
৩
লেপা ৰাডা
৪
নামনি চিয়াং
৫
লোহিত
৬
পাকে-কেছাং
৭
শ্বি-য়মি
৮
চিয়াং
৯
অসম
শোণিতপুৰ
১০
চৰাইদেও
১১
হোজাই
১২
মাজুলী
১৩
দক্ষিণ শালমাৰা মানকাচৰ
১৪
পশ্চিম কাৰ্বি আংলং
১৫
মণিপুৰ
থৌবাল
১৬
কাংপকি
১৭
নোনেই
১৮
কৰ্ণাটক
বেল্লাৰী
১৯
মহাৰাষ্ট্ৰ
থানে
২০
তেলেংগাণা
জাগিত্যাল
২১
নিজামাবাদ
২২
কোথাগুডেম ভদ্ৰাদ্ৰি
২৩
মেদচাল মলকাজগিৰি
২৪
মেহবুবনগৰ
২৫
ছাংগাৰেড্ডী
২৬
সূৰ্যপেট
২৭
পশ্চিম বংগ
পূৰ্ব বৰ্দ্ধমান
২৮
ঝাৰগ্ৰাম