Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves setting up of 28 new Navodaya Vidyalayas in the uncovered districts of the country
06 DEC 2024 8:03PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved setting up of 28 Navodaya Vidyalayas (NVs) in the uncovered districts of the country under the Navodaya Vidyalaya Scheme (Central Sector Scheme). The list of these 28 NVs is annexed.
The total estimated requirement of funds for establishment of the 28 NVs is Rs. 2359.82 crore spread over a period of five years from 2024-25 to 2028-29. This includes capital expenditure component of Rs. 1944.19 crore and operational expenditure of Rs. 415.63 crore.
The administrative structure for implementing the project will require creation of posts at par with the norms fixed by the Samiti for running of one full fledged NV with a capacity of 560 students. Hence, 560 x 28 = 15680 students would benefit. As per norms in vogue, a full-fledged NV provides employment to 47 persons and accordingly, approved 28 Navodaya Vidyalayas will provide direct permanent employment to 1316 individuals. Construction and allied activities for creating the school infrastructure are likely to generate employment opportunities for many skilled and unskilled workers. Due to its residential nature, each Navodaya Vidyalaya will generate opportunities to the local vendors for supply of essential commodities such as food, consumables, furniture, teaching material etc. and for local service providers such as barber, tailor cobbler, manpower for housekeeping & security services etc.
The NVs are fully residential, co-educational schools providing good quality modern education from Class VI to XII to the talented children, predominantly from the rural areas without regard to their family’s socio-economic condition. Admissions to these schools are done on the basis of a Selection Test. Approx. 49,640 students are admitted in NVs to class VI every year.
As on date, there are 661 sanctioned NVs across the country [including 2nd NVs in 20 districts having large concentration of SC/ST population and 3 special NVs]. Out of these, 653 NVs are functional.
In pursuance of the National Education Policy 2020, almost all Navodaya Vidyalayas have been designated as PM Shri schools, showcasing the implementation of NEP 2020 and acting as exemplar Schools for others. The scheme is well appreciated and there has been steady increase in the number of students applying for admission to class VI in NVs every year. In recent years, Navodaya Vidyalayas have witnessed increasing enrolment of girls (42%), as well as SC (24%), ST (20%) and OBC (39%) children, thereby ensuring that quality education is accessible to all.
The performance of the students of the Navodaya Vidyalayas in the board examinations conducted by CBSE has consistently been the best among all educational systems. The students of NVs are excelling in various fields like engineering, medical science, armed forces, civil services etc. at par with the best of the talent from urban India.
Annexure
S.No.
Name of the State
Name of the District in which NV is sanctioned
Arunachal Pradesh
Upper Subansiri
Kradadi
Lepa Rada
Lower Siang
Lohit
Pakke-Kessang
Shi-Yomi
Siang
Assam
Sonitpur
Charaideo
Hojai
Majuli
South Salmara Manacachar
West Karbianglong
Manipur
Thoubal
Kangpoki
Noney
Karnataka
Bellary
Maharashtra
Thane
Telangana
Jagityal
Nizamabad
Kothagudem Bhadradri
Medchal Malkajgiri
Mahabubnagar
Sangareddy
Suryapet
West Bengal
Purba Bardhaman
Jhargram

শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মন্ত্রী-মন্দলনা লৈবাক অসিগী কোনশিনদ্রিবা জিলাশিংদা অনৌবা নভোদয় বিদ্যালয় 28 লিংখৎনবা অয়াবা পীখ্রে
06 DEC 2024 8:03PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেবিনেৎ কম্মিতী ওন ইকনোমিক এফিয়র্সনা লৈবাক অসিগী কোনশিন্দ্রিবা জিলাশিংদা নভোদয় বিদ্যালয় স্কিম (সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম) গী মখাদা নভোদয় বিদ্যালয় 28 লিংখৎনবা অয়াবা পীখ্রে। হায়রিবা NV 28 অসিগী লিস্ত অসি এনেক্সরদা পীরি।
NV 28 অসি লিংখৎনবগীদমক্তা পুন্না মথৌ তাবা ফন্দ অসি চহি মঙাগী মতম, 2024-25দগী 2028-29 ফাওবগী মনুংদা লুপা করোর 2359.82 ওইগনি। মসিগী মনুংদা কেপিতেল এক্সপেন্দিচর কম্পোনেন্ত লুপা করোর 1944.19 অমসুং ওপরেস্নেল এক্সপেন্দিচর লুপা করোর 415.63 য়াওরি।
প্রোজেক্ত অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী এদমিনিস্ত্রেতিব স্ত্রকচরনা মহৈরোই 560গী কেপাসিতী লৈবা মপুং ফাবা NV অমা চলাইবগীদমক সমিতীনা লেপখিবা চৎন-কাঙলোনশিংগা মান্নবা পোস্তশিং শেম্বা মথৌ তাই। মরম অদুনা, মহৈরোয় 560 x 28 = 15680না কান্নবা ফংগনি। হৌজিক চৎনরিবা চৎন-কাংলোনশিংগী মতুং ইন্না, মপুং ফাবা NV অমনা মীওই 47দা থবক ফংহল্লি অমসুং মসিগী মতুং ইন্না, অয়াবা পীরবা নভোদয় বিদ্যালয় 28না মীওই 1316দা হকথেংননা থবক ফংহল্লগনি। স্কুলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা কন্সত্রক্সন অমসুং মসিগা মরি লৈনবা থবকশিং অসিনা স্কিল লৈরবা অমসুং স্কিল লৈতবা শিন্মী কয়াগীদমক থবক ফংহন্নবগী খুদোংচাবা ফংহনগনি। রেসিদেন্সিএল ওইবা মওংদা লৈবনা মরম ওইদুনা, নভোদয় বিদ্যালয় খুদিংমক্না লোকেল ভেন্দরশিংদা চানবা পোৎলমশিং, কঞ্জুমেবলশিং, ফর্নিচরশিং, ত্রেনিং মেতরিএলশিং অসিনচিংবা সপ্লাই তৌনবা অমসুং লোকেল সর্ভিস প্রোভাইদরশিং হায়বদি বার্বর, তেলর, কোব্লর, হাউসকীপিং অমসুং সেক্যুরিতী সর্ভিসশিং অসিনচিংবা ফংহন্নবা খুদোংচাবা পীগনি।
NVশিং অসি মপুং ফানা রেসিদেন্সিএল, কো-ইদুকেস্নেল স্কুলশিংনি অমসুং মখোয়গী ইমুংগী সোসিও-ইকনোমিক কন্দিসন য়েংদনা মরুওইনা খুঙ্গংগী লমদগী লাকপা তেলেন্ত লৈবা অঙাংশিংদা ক্লাস VIদগী XII ফাওবদা অফবা মখলগী মোদর্ন এজুকেসন পীরি। হায়রিবা স্কুলশিং অসিদা এদমিসন অসি সেলেক্সন তেস্ত অমগী মতুং ইন্না পাংথোকই। চহি খুদিংগী NVশিংদা ক্লাস VIদা চাউরাক্না মহৈরোয় 49,640 মিং চনখি।
হৌজিক ফাওবদা, লৈবাক শিনবা থুংনা সেঙ্কসন তৌরবা NV 661 লৈরি [SC/STগী মীশিং য়াম্না লৈবা জিলা 20গী অনিশুবা NVশিং অমসুং অখন্নবা NV 3 য়াওনা] । মসিগী মনুংদা, NV 653দি মথৌ তৌরি।
নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী 2020গী মখা পোন্না, নভোদয় বিদ্যালয় পুম্নমক পি.এম. শ্রী স্কুল ওইনা দেজিগনেৎ তৌখ্রে, মসিনা NEP 2020 ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অদু উৎলি অমসুং অতোপ্পশিংগীদমক খুদম ওইরবা স্কুল অমা ওইনা থবক তৌরি। স্কিম অসি য়াম্না পাম্নৈ অমসুং চহি খুদিংগী NVশিংদা ক্লাস VIদা এদমিসনগীদমক্তা এপ্লাই তৌরিবা মহৈরোইশিংগী মশীং অসি লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। হৌখিবা চহিশিংদা, নভোদয় বিদ্যালয়শিংদা নুপীমচাশিং (42%), SC (24%), ST (20%) অমসুং OBC (39%) গী অঙাংশিং মশিং হেনগৎলকপা উবা ফংলে। মসিনা ক্বালিতী লৈবা এজুকেসন অসি মীপুম খুদিংমক্তা ফংহল্লগনি।
CBSEনা পাঙথোকপা বোর্দ একজামিনেসনশিংদা নভোদয় বিদ্যালয়গী মহৈরোইশিংগী পর্ফোমেন্স অসি এজুকেস্নেল সিস্তেম পুম্নমক্কী মরক্তা খ্বাইদগী ফবনি। NVশিংগী মহৈরোয়শিংনা ইঞ্জিনীয়রিং, মেদিকেল সাইন্স, আর্মদ ফোর্সেস, সিবিল সর্বিসেস অসিনচিংবা হিরম কয়াদা অর্বান ইন্দিয়াগী খ্বাইদগী ফবা তেলেন্তকা মান্ননা মকোক থোংলি।
এনেক্সর
সিরিএল মশিং
ৱাজ্যগী মশিং
NV সেঙ্কসন তৌখ্রবা জিলাশিংগী মশিং
অরুনাচল প্রদেশ
অপ্পর সুবানসিরি
ক্রাদাদি
লেপা রাদা
লোৱর সিয়াং
লোহিত
পাক্কে-কেসাং
শি-য়োমি
সিয়াং
অসাম
সোনিতপুর
চারাইদিও
হোজাই
মজুলি
সাউথ সালমারা মানাকছার
ৱেস্ত কার্বিঅংলোং
মনিপুর
থৌবাল
কাংপোকপী
নোনে
কর্নাতকা
বেল্লারী
মহারাস্ত্র
থানে
তেলঙ্গানা
জাগিত্যাল
নিজামাবাদ
কোথাগুদেম ভাদ্রাদ্রি
মেদচাল মালকাজগিরি
মহাবুবনগর
সঙ্গারেদ্দী
সুর্য়্যপেত
ৱেস্ত বেঙ্গল
পুর্ব বর্ধামান
ঝারগ্রাম