উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল গ্ৰাম্য জীৱিকা প্ৰকল্প
05 DEC 2024 4:06PM by PIB Guwahati
উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে (এমড’নাৰ) ৰূপায়ণ কৰা বিশ্ব বেংকৰ সাহায্য প্ৰাপ্ত প্ৰকল্প উত্তৰ-পূব গ্ৰাম্য জীৱিকা প্ৰকল্প (এনইআৰপি) ৩০.০৯.২০১৯ তাৰিখে সামৰণি পৰে। এই প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে মিজোৰাম, নাগালেণ্ড, ছিকিম আৰু ত্ৰিপুৰা ৪ ৰাজ্যৰ ১১ খন জিলাৰ ৫৮ টা উন্নয়ন ব্লকৰ অন্তৰ্গত ১,৬৪৫ খন গাঁৱত নিবনুৱা যুৱক-যুৱতী আৰু আত্মসহায়ক গোটৰ সদস্যসকলক চাকৰি নিয়োগ আৰু আত্মসংস্থাপনৰ বাবে দক্ষতা বিকাশৰ প্ৰশিক্ষণ, বৃত্তিমূলক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হয়। মন্ত্ৰালয়ৰ ওচৰত উপলব্ধ তথ্য অনুসৰি প্ৰকল্পটোৰ মুখ্য কৃতিত্বসমূহ তলত দিয়া ধৰণৰ:
1. ইয়াৰ জৰিয়তে ১০৪৬২ গৰাকী ল’ৰা-ছোৱালীক বিভিন্ন চাকৰিৰ দক্ষতাৰ প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হৈছিল।
2. ২৮,১৫৪টা আত্মসহায়ক গোট (এছএইচজি) আৰু ১,২১২টা গাঁও ফেডাৰেচন গঠনৰ লগতে ১৫৯৯টা সামূহিক উন্নয়ন গোট (চিডিজি) গঠনৰ জৰিয়তে ২,৯২,৮৮৯টা পৰিয়াল সামৰি লোৱা হৈছিল।
3. প্ৰকল্পটোৰ শেষত প্ৰকল্পটোৰ অধীনত গঠন হোৱা এছএইচজিসমূহৰ ৯৭% সদস্যৰ চেভিংছ বেংক একাউণ্ট আছিল আৰু ইয়াৰ সঞ্চিত সঞ্চয় আছিল ৬০.৫১ কোটি টকা। প্ৰকল্পটোৱে ২৮,১৫৪ এছএইচজিলৈ ৩১৯.১৫ কোটি টকাৰ কমিউনিটি ইনভেষ্টমেণ্ট ফাণ্ড (চিআইএফ) মুকলি কৰিছিল। মুঠ ৫,৫৩৫টা এছএইচজিয়ে বেংক লিংকেজৰ সুবিধা লাভ কৰিছিল আৰু মুঠ অনুমোদিত বেংক ঋণৰ পৰিমাণ আছিল ৫৮.১৯ কোটি টকা। বেংকৰ পৰা প্ৰতিটো এছএইচজিৰ গড় ঋণৰ পৰিমাণ আছিল ১.০২ লাখ টকা।
এই তথ্য আজি ৰাজ্যসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন বিভাগৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্য মন্ত্ৰী ড° সুকান্ত মজুমদাৰে প্ৰদান কৰে।

Ministry of Development of North-East Region
North Eastern Rural Livelihood Project
05 DEC 2024 4:06PM by PIB Delhi
North East Rural Livelihood Project (NERP), a World Bank aided project implemented by Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER), concluded on 30.09.2019. The project provided skill development training, vocational training to unemployed youths and Self Help Groups (SHGs) members for job placement and self-employment in 1,645 villages under 58 development blocks across 11 districts of 4 states of Mizoram, Nagaland, Sikkim and Tripura. As per the information available with the Ministry, the major achievements of the project have been as under:
1. It provided training to 10462 boys and girls in various job skills.
(ii) 2,92,889 households were covered through formation of 28,154 Self Help Groups (SHGs) and 1,212 Village Federations, as well as formation of 1599 Community Development Groups (CDG).
1. At the end of the project, 97% of the members of SHGs formed under the project had savings bank accounts with a cumulative savings to the tune of Rs. 60.51 crores. Project had released a Community Investment Fund (CIF) of Rs. 319.15 crores to 28,154 SHGs. A total number of 5,535 SHGs had availed bank linkage with a total sanctioned bank loan amount of Rs. 58.19 crores. The average loan amount per SHG from bank was Rs. 1.02 lakh.
This information was given by the Union Minister of State for Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar in a written reply to a question in Rajya Sabha today.