খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান্না মীদিয়াদা মন্ত্রালয়গী মায়পাকপশিং পাউদমখ্রে
চহি অসিগী মন্ত্রালয়গী বজেৎ অসি লুপা করোর লাখ 1 লিশিং 84 ওইখি মসিগী মনুংদা লুপা করোর লাখ 1 লিশিং 3 চাদিং তৌখ্রে
প্রধান মন্ত্রী আৱাজ য়োজনা গ্রামিনগী কান্নবশিং অসি ইলিজিবল ওইবা ইমুং অমত্তদা ফংহনদবা তৌদনবা হৌজিক লৈরিবা এক্সক্লুজন ক্রাইতেরিয়া 13 অসি 10দা শেমদোকখি
PMGSY-IIIগী মখাদা জুন 9, 2024দগী দিসেম্বর 2, 2024 ফাওবা পুন্না লম্বী 6,614 km অয়াবা পীখ্রে
পি.এম.-জন্মনগী মখাদা জুন 9, 2024দগী দিসেম্বর 2, 2024 ফাওবা পুন্না লম্বী 2,337 km অয়াবা পীখ্রে, মসিগী মনুংদা লম্বী 12 km শেম্বা লোইশিনখ্রে
হৌজিক ফাওবদা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী খুত্থাংদা DAY-NRLMগী মখাদা নুপী করোর 1 লাখ 17 অমসুং 274না ‘লাখপতি দিদি’ ওইখ্রে অমসুং কেম্পেন অসি মখা চত্থরি
হৌজিক ফাওবদা অমৃত সরোভর 68,000 হেনবগী শেমজিনবগী থবক লোইশিনখ্রে
মহাত্মা গান্ধী NREGAগী ইমপ্লিমেন্তেসনগী ফিদবেক মেকানিজম ফংহল্লিবা হৌজিক লৈরিবা জনMGNREGA এপ অসি প্রজাশিংদা ই-পাউগী প্রোএক্তিব দিসক্লোজর তৌবা ঙমহন্নবা নৌনা শেমদোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে
মেন্যুএল স্কাভেঞ্জরশিং, মীমান্নদ্রবা মীওইশিং অমসুং নুপীনা মকোক ওইবা য়ুমথোংশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং চংবগা
04 DEC 2024 2:40PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী রুরেল দিবেলপমেন্ত অমসুং লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান্না ঙসি মীদিয়াদা রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী মায়পাকপশিংগী মতাংদা পাউদমখি। শ্রী চৌহান্না হায়খি মদুদি মীশিং অসিগী শরুক অমা মপুং ফানা ৱায়েল পীবা অমসুং নুপীশিংবু শক্তি পীবা অসি ঐখোয়গী মরুওইবা পান্দমনি। কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী চৌহান্না হায়খি মদুদি চহি অসিদা মন্ত্রালয় অসিগী বজেৎ অসি লুপা করোর লাখ 1.84 নি, মসিগী মনুংদা লুপা করোর লাখ 1.3 শিজিন্নখ্রে। প্রধান মন্ত্রীগী ৱারেপ অদু মপুং ফাহন্নবগীদমক ঐখোয়না অয়ুক নুমিদাং চংনা থবক তৌরি। খুঙ্গংগী খুন্নাইশিংদা থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবশিং অমসুং মরুওইবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা হোৎনরি। মীদিয়াগী ৱাহংশিংগী পাউখুম পীরদুনা শ্রী চৌহাননা হায়খি মদুদি করিগুম্বা রাজ্য অমত্তনা MNREGA অমসুং পি.এম.আৱাস য়োজনাদা অশোয়বা লৈরবদি থবক লৌখৎতুনা সরকারগী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্কনি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি MNREGAগুম্বা স্কিমশিং অসি দিমান্দদা য়ুম্ফম ওইবনি, অমসুং করিগুম্বা বজেৎ অদু কোন্নদ্রবদি, রাজ্যগী দিমান্দদা য়ুম্ফম ওইদুনা অহেনবা শেনফমশিং ফাইনান্স মন্ত্রীদা পীবিনবা হায়জগনি অমসুং মদুগী মতুং ইন্না মখা তানা রিভিশন তৌগনি।
শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান্না মন্ত্রালয়গী মরু ওইবা মায়পাকপশিং পাউদমখ্রে, মসিদা য়াওরিবশিং অদুদি:
1. প্রধান মন্ত্রী আৱাস য়োজনা - গ্রামিন
• শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান্না হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী আৱাস - গ্রামিন য়োজনাগী মখাদা 2024গী মার্চ ফাওবদা য়ুম করোর 2.95 শাবগী পান্দম থমখি। মসিগী মনুংদা য়ুম করোর 2.67 শাবগী থবক লোইশিনখ্রে।
• প্রোগ্রাম অসিগী মায় পাকপা অমসুং খুঙ্গংগী য়ুমগী মথৌ তাবশিং খঙলদুনা, স্কিম অসি পাকথোক চাউথোকহনখ্রে অমসুং মথংগী চহি মঙাদা অহেনবা য়ুম করোর 2 শাগনি।
• অনৌবা য়ুম করোর 2 অসি লুপা করোর লাখ 3.06 হেন্না চাদিং তৌদুনা শাগনি। ইলিজিবল ওইবা ইমুং অমত্তবু স্কিম অসিগী কান্নবশিং ফংহনদবা তৌদনবা, এক্সক্লুজন ক্রাইতেরিয়া অসি 13দগী 10দা অমুক হন্না শেমদোকখ্রে। মেকানাইজ ফিশিং বোত, ফ্রিজ, নত্ত্রগা লেন্দলাইন ফোন অমা লৈবাগুম্বা এক্সক্লুজনশিং অসি লৌথোকখ্রে। মসিগী মথক্তা, এক্সক্লুজনগী ইনকম থ্রেশহোল্দ অসি থা অমদা লুপা 10,000দগী লুপা 15,000দা হেনগৎহনখ্রে। স্তেকহোল্দরশিংগা তান্নরবা মতুংদা সরকারনা ৱারেপ অসি লৌখ্রে। মসিনা মীপুম খুদিংমক্তা য়ুম ফংহন্নবগী পান্দম অসি তশেংনা ফংহন্নবগীদমক মথৌ তাদবা কন্দিসনশিং লৌথোক্লে। অরিবা অমসুং অনৌবা এক্সক্লুজন ক্রাইতেরিয়াশিংগা চাংদম্নবা অমা মখাদা পীরি।
• শ্রী চৌহান্না হায়খি মদুদি ভারতকী খুঙ্গংশিংবু চাউখৎহন্নবা সরকারগী পান্দমদি য়ুমশিং ফংহনবতা নত্তনা য়ুমশিং অসিদা মরুওইবা খুদোংচাবশিং ফংহনবনি। বেনিফিসরীশিংদা মখোয়গী য়ুমশিং শানবগীদমক MGNREGA গী মখাদা নুমিৎ 90নিগী শেনফমগী তেংবাং পীরি। স্বচ্ছ ভারত মিসন, উজ্জ্বলা য়োজনা, অমসুং সৌভাগ্য য়োজনাগুম্বা অতোপ্পা য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিংগা পুনশিনবনা তোইলেৎ, চাক থোং গ্যাস, অমসুং মৈ ফংহনবগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লি। মসিগী মথক্তা, প্রধান মন্ত্রী সুর্য় গার: ফ্রী ইলেক্ত্রিসিতী স্কিমগী মখাদা, কান্নবা ফংলবা মীওইশিংদা সোলর রুফতোপ কন্নেক্সন পীরি, মসিনা মখোয়গী ইলেক্ত্রিসিতী বিল হন্থহল্লি। স্কিম অসিগী মখাদা শাবা য়ুম খুদিংমক অসি তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিংগা লোয়ননা মপুং ফাবা য়ুম অমনি। তশেংনা, স্কিম অসিনা লায়রবা লৈতবা খুঙ্গংশিং অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমগী য়ুম্ফম ওইরি।
• অনৌবা য়ুম করোর 2গী অয়াবা পীরবা পান্দম অদুগী মনুংদা চাউরাক্না য়ুম লাখ 38 রাজ্য 18দা পীখ্রে অমসুং রাজ্যশিং অসিদা লুপা করোর 10,668গী ফন্দ থাদোকখ্রে। স্কিম অসিগীদমক্তা শেলগী অৱাৎপা লৈতে। রাজ্যশিংনা মখোয়গী শরুক অদু অথুবা মতমদা থাদোক্নবা, ফন্দশিং অদু শীজিন্ননবা অমসুং সেন্ত্রেল গবর্নমেন্তকী শরুক লৌনবা মথংগী ইন্সতোলমেন্তকীদমক প্রপোজেলশিং থানবা খঙহনখ্রে।
• য়ুমগী মিনিমম ওইবা সাইজ অসি স্ক্বার মিতর 25 ওইগনি, মসিদা ক্লিন ওইবা তরু তনানবা চাকথোংফম অমা য়াওগনি। লমদম অসিদা লুপা লাখ 1.20 অমসুং অৱাং-নোংপোক অমসুং চীংগী রাজ্যশিংদা লুপা লাখ 1.30গী শেলগী তেংবাং পীরি। পেমেন্তশিং অসি দাইরেক্ত বেনেফিৎ ত্রান্সফর (DBT) গী খুত্থাংদা ইফিসিএন্ত ওইনা পাংথোকই। চহি অসিদা, কান্নবা ফংলবা মীওই লাখ 10 হেনবনা মখোয়গী অহানবা ইন্সতোলমেন্ত অদু প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভুবনেশ্বরদগী ক্লিক অমখক্তদা ফংহনখি।
• 2024গী সেপ্তেম্বর 17দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী মোদীনা য়ুম লাখ 15গী অয়াবা পীরকখি অমসুং আধারদা য়ুম্ফম ওইবা ত্রান্সফরগী খুত্থাংদা বেনিফিসরী লাখ 10 হেনবদা অহানবা ইন্সতোলমেন্ত ওইনা লুপা করোর 3,180 রোম রিলিজ তৌখি। মসিগী মথক্তা, য়ুম লাখ 26 হেন্না মখোয়গী মপুশিংদা খুৎশিন্নখি।
• প্রধান মন্ত্রী আৱাস য়োজনা - গ্রামীন অসি স্কিম অমা খক্তা নত্তে; মসি মীপুম খুদিংমক্কীদমক আশাগী মঙালনি, ইকাই খুম্নবা, শক্তি পীবা অমসুং অফবা তুংলমচৎ অমগী য়ুম্ফমনি। মসিনা ভারত সরকারনা খুঙ্গংগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং খুমাং চাউশিল্লকপদা থাজবা থম্লিবা অদু উৎলি।
অরিবা অমসুং শেমদোক্লবা এক্সক্লুজন ক্রাইতেরিয়াগী লিস্ত:
অরিবা (13)
শেমদোক্লবা (10)
1. মোতোরাইজ ওইবা চকা অনি/ অহুম/ মরি পানবা ভেহিকলশিং/ ঙা ফাবগী হীশিং
2. মেকানাইজ তৌরবা চকা অহুম/মরি পানবা লৌউ-শিংউগী খুৎলাই
3. 50,000 নত্ত্রগা মসিদগী হেনবা ক্রেদিত লিমিত লৈবা ফার্মর ক্রেদিত কার্দ
4. ইমুংগী মীওই অমহেক্তনা সরকারদা থবক তৌবা
5. সরকারদা রেজিস্তর তৌরবা লৌউ-শিংউগী নত্তবা এন্তরপ্রাইজশিং লৈবা ইমুংশিং
6. ইমুংগী মীওই অমহেক্তনা থা অমদা 10,000দগী হেন্না তানবা
7. ইনকম তেক্স পেয়র ওইবা
8. প্রোফেসনেল তেক্স পেয়র ওইবা
9. ফ্রিজ অমগী মপু ওইবা
10. লেন্দলাইন ফোন অমা লৈবা
11. য়ামদ্রবদা ইরিগেসন দিভাইস অমগা লোয়ননা একর 2.5 নত্ত্রগা মসিদগী হেনবা ইরিগেতেদ লেন্দগী মপু ওইবা
12. ক্রোপ সিজন অনি নত্ত্রগা মসিদগী হেনবা ইরিগেতেদ লেন্দ একর 5 নত্ত্রগা মসিদগী হেনবগী মপু ওইবা
13. য়ামদ্রবদা ইরিগেসন দিভাইস অমগা লোইননা একর 7.5 নত্ত্রগা মসিদগী হেনবা লমগী মপু ওইবা
1. মোতোরাইজ ওইবা চকা অহুম/মরি পানবা ভেহিকলশিং
2. মেকানাইজ ওইবা চকা অহুম/মরি পানবা লৌউ-শিংউগী খুৎলাই
3. 50,000 নত্ত্রগা মসিদগী হেনবা ক্রেদিত লিমিত লৈবা ফার্মর ক্রেদিত কার্দ
4. ইমুংগী মীওই অমহেক্তনা সরকারগী থবক তৌবা
5. সরকারদা রেজিস্তর তৌরবা লৌউ-শিংউগী নত্তবা এন্তপ্রাইজ লৈবা ইমুংশিং
6. ইমুংগী মীওই অমহেক্তনা থা অমদা 15,000দগী হেন্না তানবা
7. ইনকম তেক্স পেয়র ওইবা
8. প্রোফেসনেল তেক্স পেয়র ওইবা
9. ইরিগেতেদ লেন্দ একর 2.5 নত্ত্রগা মসিদগী হেনবগী মপু ওইবা
10. ইরিগেতেদ লেন্দ একর 5 নৎত্রগা মসিদগী হেনবগী মপু ওইবা
1. প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনা (PMGSY)
PMGSYগী শমলপ্পা ৱারোল:
• PMGSYগী তোঙান-তোঙানবা কম্পোনেন্তশিংগী মখাদা মায়পাকপশিং:
• জুন 9, 2024দগী দিসেম্বর 2, 2024 ফাওবদা, 9,013 km গী লম্বীগী অয়াবা পীখ্রে। মসিগী মনুংদা 7,058 km শেমখ্রে। স্কিম অসি হৌরকপদগী দিসেম্বর 2, 2024 ফাওবদা, মী তাবা মফম 1067দা কন্নেক্তিবিতী ফংহনখ্রে।
• PMGSY-IIIগী মখাদা জুন 9, 2024 অমসুং দিসেম্বর 2, 2024গী মরক্তা 6,614 km গী লম্বীশিং অয়াবা পীখি। মসিগী মনুংদা 3,380 km দি নোংচুপ বেঙ্গলদনি। চপ মান্নবা মতমগী মনুংদা, 6,473 km গী লম্বী শেমগৎখ্রে।
PMGSY-IV:
• পোপুলেসন ক্রাইতেরিয়াগী মতুং ইন্না লম্বীশিংনা শম্নবা ঙমদবা ইলিজিবল ওইবা য়ুমশিং মশক খঙদোক্নবা সর্ভে অমা হৌজিক চত্থরি।
• রাজ্য 15দা সর্ভেশিং লোইশিনখ্রে।
• PMGSY-IV গীদমক গাইদলাইনশিং ফাইনেল তৌখ্রে অমসুং অথুবা মতমদা রিলিজ তৌরগনি।
• PMGSY-IVগী লম্বীদা চৎপা নত্ত্রগা চৎপা মতমদা দিসএবল ওইরবা মীওইশিংনা সেফ অমসুং কোম্ফর ওইনা চৎপা য়াহন্নবগীদমক এক্সেসিবিলিতি গাইদলাইনশিং শেমখ্রে। মসিগী গাইদলাইনশিং অসি PMGSY-IVগীদমক অকুপ্পা মরোল পীবা প্রোজেক্ত রিপোর্ত (DPR)শিং শেমগৎপদা শিজিন্নগনি।
• চহি অসিদা PMGSY-IV গী মখাদা থবকশিংগী 10% অয়াবা পীনবা পান্দম থম্লে।
পি.এম.-জনমন:
• জুন 9, 2024 অমসুং দিসেম্বর 2, 2024গী মরক্তা, 2,337 km গী লম্বীশিং অয়াবা পীখি, মসিগী মনুংদা 12 km শাখ্রে।
শেল-থুমদা খুমাং চাউশিনবা:
• শেনবা চহি 2024-25গী মনুংদা, লুপা করোর 5,973 রিলিজ তৌখ্রে, অমসুং লুপা করোর 10,762 (রাজ্যগী শরুক য়াওনা) অসি দিসেম্বর 2, 2024 ফাওবদা চাদিং তৌখ্রে।
অহেনবা ই-পাউ:
• 2024গী দিসেম্বর 2 ফাওবদা, PMGSY গী তোঙান তোঙানবা মচাকশিংগী মখাদা, 8,34,657 kmগী লম্বীশিং অয়াবা পীখ্রে, 7,69,284 km শেমখ্রে অমসুং স্কিম অসি হৌরকপদগী মী তাবা মফম 1,54,835দা কন্নেক্তিবিতী ফংহনখ্রে। PMGSY-I, II, III অমসুং RCPLWEAগী অরোইবা মতম অসি মার্চ 2025নি।
• PMGSY-I গী মখাদা, য়ুম 1,55,276কী অয়াবা পীখি অমসুং য়ুমশিংগী 99.7%দা লম্বীগী কন্নেক্তিবিতী ফংহনখ্রে।
• PMGSY-II অসি চাদা 100গী চাংদা লোইশিনখ্রে।
• PMGSY -III অসি 72% মপুং ফানা লোইশিনখ্রে।
• 2024গী দিসেম্বর 2 ফাওবদা, PMGSYগী মখাদা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা লুপা করোর 2,65,498 রিলিজ তৌখ্রে অমসুং লুপা করোর 3,29,310 (রাজ্যগী শেয়র য়াওনা) চাদিং তৌখ্রে।
1. দীনদয়াল অন্ত্যোদয় য়োজনা – নেস্নেল রুরেল লাইবলিহুদ মিসন (DAY-NRLM)
লাখপতি দিদিশিং
• অনৌবা লাখপতি দিদিশিং শেম্বা:
• 2024গী জুন 9গী মতুংদা, দি DAY-NRLM গী মখাদা রাজ্যনা লুচিংবা খোংথাং কয়াগী খুত্থাংদা চাউরাক্না অনৌবা লাখপতি দিদি লাখ 1.5 মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে।
• নৌনা হাপচিল্লিবা লাখপতি দিদিশিংগী রাজ্যগী মতুং ইন্না অকুপ্পা মরোলশিং তেবল-Iদা পীরি।
• পুন্না কান্নবা ফংহনখিবা:
• লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা লাখপতি দিদিশিংগী অপুনবা মশিং অসি 11,500,274 য়ৌখ্রে।
• তেবল-IIদা অপুনবা দেতাগী রাজ্যগী মতুং ইন্না অকুপ্পা মরোল পীরি।
কম্ম্যুনিতী মেনেজ ত্রেনিং সেন্তরশিং (CMTC) পাকথোক চাউথোকহনবা:
• নৌনা লিংখৎখিবা সেন্তরশিং:
• 2024গী জুন 9দগী হৌরগা, অনৌবা CMTC 150 লিংখৎখ্রে, মসিনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। রাজ্যগী ওইবা দেতা অসি তেবল-IIIদা পীরি।
• অপুনবা CMTC:
• লৈবাক শিনবা থুংনা হৌজিক মথৌ তৌরিবা CMTCগী অপুনবা মশিং অসি 301নি। হায়রিবা সেন্তরশিং অসিনা খুঙ্গংগী কম্ম্যুনিতীশিংদা স্কিল অমসুং লৌশিং পীবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি, মসিনা হিংনবগী লম্বীদা তুংকোইনা ফগৎহল্লি।
DAY-NRLMগী মখাদা খুমাং চাউশিনবগী মরু ওইবা পোইন্তশিং:
• অপুনবা মায়পাকপশিং:
• দীনদয়াল অন্ত্যোদয়া য়োজনা - নেস্নেল রুরেল লাইবলিহুদস মিসন (DAY-NRLM) গী মখাদা ইন্তিগ্রেতেদ প্রোগ্রেস অমসুং মরুওইবা পর্ফোর্মেন্স ইন্দিকেতরশিং তেবল-IVদা শম্না পীরি।
• মসিগী মায়পাকপশিং অসিনা খুঙ্গংগী ইমুংশিংদা শক্তি পীনবা, নুপীশিংনা লুচিংবা ইন্তরপ্রাইজশিং প্রমোৎ তৌবা, অমসুং মশা মথন্তা য়ুম্ফম ওইবা কম্ম্যুনিতী ইন্সতিত্যুসনশিং শেমগৎপদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লক্লি।
4. মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল এমপ্লোইমেন্ত গরেন্তী স্কিম (MGNREGS)
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান্না হায়খি মদুদি মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল এমপ্লোইমেন্ত গেরেন্তী এক্ত (MGNREGA) না খুঙ্গংগী মফমশিংদা হিংনবগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিগী পান্দমদি শেন-থুমগী চহি অমদা য়ামদ্রবদা নুমিৎ 100নিগী থবক ফংহন্দুনা খুঙ্গংগী ইমুং খুদিংমক্তা ভোলুন্তরি ওইনা থবক তৌনীংবা মীয়াই চল্লবা মীওইশিংদা থবক পীবনি।
FY 2024-25দা ফংখিবা মায়পাকপশিং (জুন 1, 2024 – দিসেম্বর 2, 2024):
• পর্সন-দেস করোর 123গী থবক পীখ্রে।
• লুপা করোর 46,907গী সেন্ত্রেল ফন্দশিং কাইথখ্রে।
• থবক লাখ 43.81 লোইশিনখ্রে।
অহুমশুবা তর্মদা লৌখৎখিবা মরু ওইবা থৌশিলশিং/ৱারেপশিং:
• মিসন অমৃত সরোভর:
• 2022গী এপ্রিল 24দা প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখিবা মিসন অসিনা তুংগী মীরোনগীদমক ঈশিং য়োকশিন্নবগীদমক খুঙ্গংগী জিলা খুদিংমক্তা (দিল্লি, চান্দিগর অমসুং লক্ষদ্বীপ নত্তনা) অমৃত সরোভর 75 শেমগৎনবা নত্ত্রগা নৌহৌনা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি।
• হৌজিক ফাওবদা অমৃত সরোভর 68,000 হেন্না শাখ্রে/ নৌনা শেমগৎখ্রে। মিসন অসি মখা তানা চত্থখিগনি, মসিনা মীয়ামগী শরুক য়াবদা মীৎয়েং থমগনি। মসিনা সরোভর হেন্না শেমগৎকনি অমসুং লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা মখোয় অসি তুংকোইনা চৎনগদবা ঈশিংগী রিসোর্স অমসুং কম্ম্যুনিতী হবশিং ওইনা মথৌ তৌহনগনি।
• মিসন অসি মাংলোমদা চংশিন্নবা মরী লৈনবা দিপার্তমেন্ত/মন্ত্রালয়শিং অমসুং রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং পুম্নমক্তা চেরোলশিং অমসুং নৌনা শেমদোক্লবা গাইদলাইনশিং অসি হান্ননা য়েন্থোকখ্রে।
• য়ুক্তাধারা পোর্তেল:
• ওক্তোবর 1, 2024দগী দিসেম্বর 31, 2024 ফাওবদা তাঙ্কক নাইবা মওংদা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা য়ুক্তাধারা পোর্তেল অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা ৱারেপ লৌখ্রে।
• য়ুক্তাধারা অসি MGNREGAgI GP-লেবেল প্লান্নিংগী GISদা য়ুম্ফম ওইবা দাইনামিক পোর্তেল অমনি। মসিদা রিদজ-তু-ভেলী এপ্রোচকা চুনবা এনালাইসিস কেপাবিলিতীশিং য়াওরি।
• জনMANREGA-II:
• হৌজিক লৈরিবা জনMANREGA এপ অসি ইনফোর্মেসনগী এক্তিব দিসক্লোজর হেনগৎহন্নবা অমসুং নাগরিকশিংগীদমক MANREGAগী ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদা ফীদবেক মেকানিজম অমা শেম্নবা শেমগৎকনি।
• ত্রেনিং মোদ্যুলশিং শেমগৎপা:
• MGNREGAগী মখাদা ফিল্দ ৱার্করশিংগী কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা, খুঙ্গংগী এমপ্লোইমেন্ত এসিস্তেন্তশিংগী ত্রেনিংগীদমক ত্রেনিং মোদ্যুল অমা শেমগৎখ্রে।
5. নেস্নেল সোসিএল এসিস্তেন্স প্রোগ্রাম (NSAP)
• NSAP স্কিমশিংগী মখাদা চহি য়াম্লবা নাগরিকশিং, ৱিদোশিং অমসুং দিসএবল ওইরবা মীওইশিং য়াওনা চাউরাক্না বেনিফিসরী করোর 3দা সোসিএল সেক্যুরিতী পেন্সন ফংহনখ্রে। জুন 2024দগী হৌদুনা লুপা করোর 4,554.20গী শেনফম পীখ্রে।
• NICনা মোবাইল এপ্লিকেসন অমগী খুত্থাংদা শেমগৎখিবা পেন্সনরশিংগী দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেসনগী অনৌবা খুৎলাই অমা মায় পাক্না চাংয়েং তৌখ্রে। এপ্লিকেসন অসি নেসনেল লেভেলদা হৌদোক্লগনি।
6. DISHA কম্মিতি
1. অসিগী জিলা 784দা দিস্ত্রিক্ত লেভেল DISHA কম্মিতীশিং শেমদোকখ্রে। জিলা 784দা এম.পি. 477বু চেয়রপর্সন ওইনা, জিলা 363দা এম.পি. 261বু কো-চেয়রপর্সন ওইনা অমসুং জিলা 81দা এম.পি. 63বু স্পেসিএল ইনভাইস্তী ওইনা দেজিগনেত তৌখ্রে।
2. এম.পি. 186 (লোক সভাদগী 127 অমসুং রাজ্য সভাদগী 59) অসি স্তেত লেবেল DISHA কম্মিতীগী মেম্বর ওইনা নোমিনেৎ তৌখ্রে।
3. নৌনা খল্লবা চেয়রপর্সনশিংনা রাজ্য 24গী জিলা 272দা মীফম 276 পাংথোকখ্রে।
4. মন্ত্রালয়না হৌজিক ফাওবদা রাজ্য অমসুং দিস্ত্রিক্তকী থাক্তা DISHA কম্মিতীশিংগীদমক নন-গবর্নমেন্ত মেম্বর 93 নোমিনেৎ তৌখ্রে
7. দীনদয়াল উপাধ্যায় গ্রামিন কৌশল য়োজনা (DDU-GKY)
ৱাহৌদোক
রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয় (MoRD) না সেপ্তেম্বর 25, 2014দা নেস্নেল রুরেল লাইবলিহুদ মিসনগী মখাদা দীনদয়াল উপাধ্যায় গ্রামিন কাউশাল য়োজনা (DDU-GKY) হৌদোকখি। প্রোগ্রাম অসিনা গ্লোবেল স্তেন্দর্দশিং মপুং ফাহন্নবগী পান্দমগা লোয়ননা শেল থাদবা থবকশিংদা য়ুম্ফম ওইবা স্কিল দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামশিংগী বেঞ্চমার্ক অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি।
মরু ওইবা ফীচরশিং
চহি 15দগী 35 ফাওবগী মনুংদা লৈবা লায়রবা ইমুংশিংগী খুঙ্গংগী নহারোলশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থমগনি: (a) MGNREGA ৱার্কর ইমুংশিং, ইমুংগী মীওই অমা হেক্তনা নুমিৎ 15নি থবক তৌরবদি। (b) RSBYগী ইমুংশিং। (c) অন্ত্যোদয়া অন্না য়োজনা (AAY) কার্দ ইমুংশিং। (d) BPL PDS কার্দ ইমুংশিং। (e) NRLM-SHG ইমুংশিং। (f) লায়রবশিং মশক খঙদোক্নবা শরুক য়াবগী থৌওং (g) SECC 2011গী ওতো-ইনক্লুজন ক্রাইতেরিয়াগী মনুং চনবা ইমুংশিং।
খুন্নাইগী ওইনা খুদোংচাদবা ফীভমদা লৈবা কাংলুপশিং, হায়বদি, SC/ST (50%), মাইনোরিতীশিং (15%) অমসুং নুপীশিং (33%) অসি মেনুএল স্কেভেঞ্জরশিং, দিসএবল ওইরবা মীওইশিং অমসুং নুপীনা লুচিংবা য়ুমথোংশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা কোনশিনবা মথৌ তাই।
ফিজিকেল প্রোগ্রেস
নুমিৎ 100নিগী মায়পাকপশিং
খুমাং চাউশিনবা (জুন 9দগী ঙসি ফাওবা)
ত্রেন তৌখিবা
থবক পীখিবা
ত্রেন তৌখিবা
থবক পীখিবা
25,233
15,696
60,765
45,615
ফাইনান্সিএল প্রোগ্রেস
নুমিৎ 100নিগী মায়পাকপশিং
খুমাং চাউশিনবা (জুন 9দগী ঙসি ফাওবা)
কাইথখিবা ফন্দ (লাখতা)
কাইথখিবা ফন্দ (লাখতা)
1,249.99
13,982.55
মরু ওইবা মায়পাকপশিং
• স্কিম অসিগী রিভিয়ু মীফমশিং রাজ্য পুম্নমক্কা লোইশিনখ্রে।
• রাজ্য 11দগী কেপ্তিব ইমপ্লোয়র 14দা রাজ্যশিংনা প্রোজেক্ত 30গীদমক এলোকেসন তৌখ্রে।
অনৌবা থৌশিলশিং
• দীনদয়াল উপাধ্যায় গ্রামিন কৌশল য়োজনা 2.0গী গাইদলাইনশিং অয়াবা পীখ্রে, মসিনা খুঙ্গংগী লায়রবা নহারোলশিংদা স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং থবক ফংহনবদা মতেং পাংগনি।
• NICনা রুরেল সেল্ফ এমপ্লোইমেন্ত ত্রেনিং ইন্সতিত্যুত (RSETI) স্কিমশিং য়াওনা রুরেল স্কিল দিবেলপমেন্তকীদমক মপাঙ্গল কনবা MIS (মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম) ইন্তিগ্রেতেদ অমসুং কন্সোলিদেতেদ পোর্তেল অমা শেমগৎলি। পোর্তেল অসিদা মোবিলাইজেসন, কাউন্সেলিং, ত্রেনিং, ওন-জোব ত্রেনিং, প্লেসমেন্ত/সেতলমেন্ত, প্লেসমেন্ত অমসুং সেতলমেন্ত কেন্দিদেৎশিং ত্রেক তৌবা, অমসুং ত্রেনিং ইন্সতিত্যুতশিংদা শেল পীবগী মোদ্যুলশিং য়াওগনি।
8. রুরেল সেল্ফ-এমপ্লোইমেন্ত ত্রেনিং ইন্সতিত্যুত (RSETI)
• রুরেল সেল্ফ-এমপ্লোইমেন্ত ত্রেনিং ইন্সতিত্যুত (RSETI) স্কিম অসি স্পোন্সরিং বেঙ্কশিং, ভারত সরকারগী রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয় অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী মরক্তা ত্রিপতাইত পার্তনরশিপ অমনি।
• RSETIশিংনা অতেনবা মতমগী ত্রেনিং অমসুং অশাংবা মতমগী হেন্দহোল্দিং এপ্রোচতা থবক তৌই।
• RSETI প্রোগ্রাম অসি লৈবাক অসিগী রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী 33গী জিলা 588দা লুচিংবা বেঙ্ক 25 (পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তর বেঙ্ক অনিমক, অমদি রুরেল বেঙ্ক খরা) না মেনেজ তৌরিবা RSETI 602গী খুত্থাংদা হৌজিক পায়খৎলি।
• RSETI স্কিমগী মখাদা, ভারত সরকারগী রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়না রাজ্য সরকারশিং অমসুং বেঙ্কশিংদা নৌনা শেম্বা জিলাশিংদা অনৌবা RSETI 44 হাংদোক্নবা এদমিনিস্ত্রেতিব এপ্রুভেল পীখ্রে।
• 1. ফিজিকেল প্রোগ্রেস –
নুমিৎ 100নিগী মায়পাকপশিং
শেনবা চহি 2024-25
জুনদগী ঙসি ফাওবা
ত্রেন তৌখিবা
সেতল তৌখিবা
ত্রেন তৌখিবা
সেতল তৌখিবা
1,84,765
99,329
3,25,239
2,06,114
• 2. ফাইনান্সিএল প্রোগ্রেস –
নুমিৎ 100নিগী মায়পাকপশিং
শেনবা চহি 2024-25
খুমাং চাউশিনবা (জুন 9দগী ঙসি ফাওবা)
কাইথখিবা ফন্দ (লাখতা)
কাইথখিবা ফন্দ (লাখতা)
398.26
15289.89
মায়পাকপশিং
• কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহাননা হায়খি মদুদি রাজ্য খুদিংগা লোইননা রিভিয়ু মীফমশিং লোইশিনখ্রে।
• রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়না RSETI বিলদিংশিং শাবগীদমক গ্রান্ত অসি লুপা করোর 1দগী লুপা করোর 2দা হেনগৎহনখ্রে।
• নেস্নেল স্কিল ক্বালিফিকেসন কম্মিতী (NSQC) না অয়াবা পীরবা মতুংদা, এগ্রিকলচর এন্ত্রিপ্রেন্যুওরশিপ অমসুং 'পশু মিত্র' (এনিমেল ফ্রেন্দ) অমসুং 'মছলি মিত্র' (ফিশ ফ্রেন্দ) কৌবা অনৌবা কোর্স অনি হৌদোক্লে।
• RSETI 2.0 গী গাইদলাইনশিং অয়াবা পীখ্রে, অমসুং শেমদোক্লবা গাইদলাইনশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা প্রোগ্রাম অসি শোইদনা চৎথহন্নবগীদমক স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজরশিং (SOPশিং) শেমগৎলি।
• লর্নিং মেনেজমেন্ত সিস্তেম (LMS) অমা IIT, চেন্নাইনা NABARDগা খুৎশম্নদুনা দিবেলপ তৌরি।
এনেক্সর-I
অনৌবা লাখপতি দিদি লাখ 15 – জুন 09, 2024গী মতুংদা (রাজ্যগী ওইবা অকুপ্পা ৱারোলশিং)
সিরিএল
রাজ্য/ UTশিংগী মমিং
SHG মেম্বরশিংগী মশিং
সিরিএল
রাজ্য/ UTশিংগী মমিং
SHG মেম্বরশিংগী মশিং
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
240
18
মধ্য প্রদেশ
96,240
2
অন্ধ্র প্রদেশ
1,22,160
19
মহারাস্ত্র
1,04,520
3
অরুনাচল প্রদেশ
1,260
20
মনিপুর
3,060
4
অসাম
52,800
21
মেঘালয়
6,120
5
বিহার
1,81,260
22
মিজোরাম
1,080
6
ছত্তিসগর
46,920
23
নাগালেন্দ
1,800
7
দাদরা অমসুং নগর হবেলি
180
24
ওরিশা
97,200
8
গোৱা
660
25
পুদুচেরী
660
9
গুজরাত
44,580
26
পঞ্জাব
9,660
10
হরিয়ানা
10,740
27
রাজস্থান
67,620
11
হিমাচল প্রদেশ
4,980
28
সিক্কিম
840
12
জম্মু অমসুং কাশ্মির
13,980
29
তামিল নাদু
54,000
13
ঝারখন্দ
50,640
30
তেলঙ্গনা
67,500
14
কর্নাতকা
47,580
31
ত্রিপুরা
6,780
15
কেরালা
53,580
32
উত্তর প্রদেশ
1,73,520
16
লদাখ
180
33
উত্তরাখন্দ
7,200
17
লক্ষদ্বীপ
60
34
ৱেস্ত বেঙ্গল
1,70,400
অপুনবা
15,00,000
এনেক্সর -II
লৈবাক অসিদা লৈরিবা লাখপতি দিদিশিংগী অপুনবা মশিং (রাজ্যগী মতুং ইন্না)
সিরিএল মশিং
রাজ্য
সেল্ফ-রিপোর্ত তৌখিবা লাখপতি দিদিগী মশিং
1
A&N ঈথৎশিং
482
2
অন্ধ্র প্রদেশ
14,87,631
3
অরুনাচল প্রদেশ
5,057
4
অসাম
5,18,359
5
বিহার
13,47,649
6
ছত্তিসগর
3,37,097
7
দামন অমসুং দিয়ু অমসুং দাদার নগর হভেলি
2,021
8
গোৱা
866
9
গুজরাত
5,38,760
10
হরিয়ানা
62,743
11
হিমাচল প্রদেশ
40,417
12
জম্মু অমসুং কাশ্মির
43,050
13
ঝারখন্দ
3,51,808
14
কর্নাতকা
2,36,315
15
কেরালা
2,84,616
16
লক্ষদ্বীপ
60
17
মধ্য প্রদেশ
10,51,069
18
মহারাস্ত্র
10,04,338
19
মনিপুর
15,559
20
মেঘালয়
39,976
21
মিজোরাম
17,167
22
নাগালেন্দ
12,294
23
ওরিশা
5,37,350
24
পুদুচেরী
7,546
25
পঞ্জাব
31,700
26
রাজস্থান
2,70,405
27
সিক্কিম
7,794
28
তামিল নাদু
3,18,101
29
তেলঙ্গানা
7,58,693
30
ত্রিপুরা
58,495
31
লদাখ
51,903
32
উত্তর প্রদেশ
8,41,923
33
উত্তরাখন্দ
37,178
34
ৱেস্ত বেঙ্গল
11,81,852
অপুনবা
1,15,00,274
এনেক্সর -III
কম্ম্যুনিতী মেনেজ ত্রেনিং সেন্তর (CMTC)শিংগী মশিং (রাজ্যগী ওইনা)
সিরিএল মশিং
রাজ্যশিং
মার্চ 24 ফাওবদা হৌজিক লৈরিবা CMTCশিং
জুন 9, 2024গী মতুংদা হৌখিবা CMTCশিংগী মশিং
অপুনবা CMTCশিংগী মশিং
1
A&N ঈথৎশিং
0
1
1
2
অরুনাচল প্রদেশ
0
3
3
3
অসাম
5
10
15
4
বিহার
41
10
51
5
গুজরাত
3
5
8
6
ঝারখন্দ
21
8
29
7
মধ্য প্রদেশ
17
15
32
8
মহারাস্ত্র
15
10
25
9
মেঘালয়
0
2
2
10
নাগালেন্দ
0
2
2
11
ওরিশা
10
6
16
12
রাজস্থান
9
20
29
13
ত্রিপুরা
0
7
7
14
পুচুচেরী
0
2
2
15
উত্তর প্রদেশ
5
10
15
16
উত্তরাখন্দ
0
3
3
17
ৱেস্ত বেঙ্গল
12
17
29
18
পঞ্জাব
0
10
10
19
অন্ধ্র প্রদেশ
0
9
9
20
ছত্তিসগর
7
0
7
21
তামিল নাদু
5
0
5
22
কর্নাতকা
1
0
1
অপুনবা
151
150
301
এনেক্সর -IV
DAY-NRLMগী মখাদা হৌদোকখিবদগী অপুনবা মায়পাকপা
সিরিএল মশিং
ইন্দিকেতর
অপুনবা মায়পাকপা
ওক্তোবর 31, 2024 ফাওবদা
1
SHGদা মোবিলাইজ তৌখিবা নুপীশিংগী মশিং (করোরদা)
10.05
2
প্রমোৎ তৌখিবা SHGশিংগী মশিং (লাখতা)
90.87
3
কাইথখিবা লোনগী শেনফম (লুপা করোরদা)
9,69,140.16
4
কেপিতেলাইজেসন সপোর্ত (রিভোলভিং ফন্দ + কম্ম্যুনিতী ইনভেস্তমেন্ত ফন্দ) পীখিবগী শেনফম (লুপা করোরদা)
47,685.12
5
নন-পরফোর্মিং এসেতশিং (NPA)
1.59% (ঙসি ফাওবদা)
6
বেঙ্কিং কোরেস্পোন্দেন্তশিং সখি/দিজিপে সখি দিপ্লোই তৌখিবগী মশিং (NRLM+NRETP)
1,35,127
7
এগ্রো ইন্তর্ভেন্সনগী মখাদা কোনশিনখিবা মহিলা কিসানশিংগী মশিং (লাখতা)
401
8
এগ্রি-ন্যুত্রি গার্দেনশিং লৈবা মহিলা কিসানশিংগী মশিং (লাখতা)
250
9
SVEP গী মখাদা সপোর্ত তৌবা এন্তরপ্রাইসশিংগী মশিং (লাখতা)
3.10

Ministry of Rural Development
Union Rural Development Minister Shri Shivraj Singh Chouhan briefs media on Ministry's achievements
This year ministry's budget was Rs. 1 lakh 84 thousand crores, of which Rs. 1 lakh 3 thousand crores have been spent
To ensure that no eligible family is deprived of the benefits of Pradhan Mantri Awas Yojana Gramin, the existing 13 exclusion criteria have been revised to 10
Under PMGSY-III, a total of 6,614 km of roads have been approved from June 9, 2024, to December 2, 2024
Under PM-Janman, a total of 2,337 km of roads have been approved from June 9, 2024, to December 2, 2024, out of which 12 km of road have been constructed
So far, 1 crore 15 lakh 274 women have become 'Lakhpati Didi' under DAY-NRLM through self-help groups, and this campaign is ongoing
So far, the construction or revival work of over 68,000 Amrit Sarovars has been completed
It has been decided to revamp the existing JanMGNREGA App, which facilitates a feedback mechanism for the implementation of the Mahatma Gandhi NREGA, ensuring proactive disclosure of information to citizens
The scheme mandates coverage of socially disadvantaged groups, comprising 50% SC/ST, 15% Minorities, and 33% Women, with a special focus on manual scavengers, persons with disabilities, and female-headed households
Ministry of Rural Development has increased the grant for constructing buildings under the Rural Self Employment Training Institute Scheme from Rs. 1 crore to Rs. 2 crore
04 DEC 2024 2:40PM by PIB Delhi
Union Minister for Rural Development and Agriculture & Farmers’ Welfare, Shri Shivraj Singh Chouhan today informed the media about the achievements of the Ministry of Rural Development. Shri Chouhan said that giving complete justice to half of the population and empowering women is our primary goal. Union Minister Shri Chouhan stated that this year, the ministry's budget was Rs. 1 lakh 84 thousand crores, of which Rs. 1 lakh 3 thousand crores have been spent. We are working day and night to fulfill the Prime Minister's resolution by connecting rural communities with employment opportunities and essential facilities. While answering media queries, Shri Chauhan stated that if any state identifies shortcomings in MNREGA and PM Awas Yojana, action will be taken, reaffirming the government's commitment. He emphasized that schemes like MNREGA are demand-based, and if the allocated budget falls short, additional funds are sought from the Finance Ministry based on state demands, with continuous revisions made accordingly.
Shri Shivraj Singh Chouhan highlighted the Ministry's key achievements, which include:
1. Pradhan Mantri Awas Yojana – Gramin
• Shri Shivraj Singh Chouhan informed that under the Pradhan Mantri Awas Yojana – Gramin, a target of constructing 2.95 crore houses was set by March 2024, out of which almost all houses have been sanctioned, and 2.67 crore houses have been completed.
• Recognizing the success of this program and the need for rural housing, the scheme has been extended, and 2 crore additional houses will be constructed over the next five years.
• These 2 crore new houses will be built at an estimated cost of more than ₹3.06 lakh crore. To ensure no eligible family is left out of the scheme’s benefits, the exclusion criteria have been revised from 13 to 10. Exclusions such as owning a mechanized fishing boat, refrigerator, or landline phone have been removed. Additionally, the income threshold for exclusion has been increased from ₹10,000 to ₹15,000 per month. The government has taken this decision after consultations with stakeholders, removing unnecessary conditions to truly achieve the goal of housing for all. A comparison of old and new exclusion criteria is attached.
• Shri Chouhan informed that the government’s goal in uplifting rural India is not just to provide housing but also to ensure basic amenities in these homes. Beneficiaries are provided with 90–95 days of wage support under MGNREGA for constructing their homes. Integration with other welfare schemes such as Swachh Bharat Mission, Ujjwala Yojana, and Saubhagya Yojana ensures facilities like toilets, cooking gas, and electricity. Moreover, under the Pradhan Mantri Surya Ghar: Free Electricity Scheme, solar rooftop connections are provided to beneficiaries, reducing their electricity bills. Every house built under this scheme is a complete home with all essential facilities. Truly, this scheme lays the foundation for poverty-free villages and a developed India.
• Out of the newly approved target of 2 crore houses, approximately 38 lakh houses have been allocated to 18 states, and ₹10,668 crore in funds has been released to these states. There is no shortage of funds for this scheme. States are requested to release their share promptly, utilize the funds, and send proposals for the next installment to receive the central government’s share.
• The minimum house size has been set at 25 square meters, including a clean cooking area. Financial assistance of ₹1.20 lakh in plain areas and ₹1.30 lakh in north eastern and hilly states is provided. Payments are efficiently made through Direct Benefit Transfer (DBT). This year, over 10 lakh beneficiaries received their first installment in a single click by the Prime Minister Shri Narendra Modi in Bhubaneswar.
• On 17th September 2024, the Prime Minister Shri Modi issued approval letters for 15 lakh houses and released ₹3,180 crore as the first installment for over 10 lakh beneficiaries via Aadhaar-based transfers. Additionally, more than 26 lakh houses were handed over to their owners.
• Pradhan Mantri Awas Yojana – Gramin is not just a scheme; it is a beacon of hope for the common people, a foundation for dignity, empowerment, and a better future. It reflects the Government of India’s unwavering commitment to rural development and progress.
List of Old and Revised Exclusion Criteria:
Old (13)
Revised (10)
1. Motorized two/three/four-wheel vehicles/fishing boats
2. Mechanized three/four-wheeled agricultural equipment
3. Farmer Credit Card with a credit limit of ₹50,000 or more
4. Family with any member employed as a government employee
5. Families with non-agricultural enterprises registered with the government
6. Any family member earning more than ₹10,000 per month
7. Income tax payer
8. Professional tax payer
9. Ownership of a refrigerator
10. Own a landline phone
11. Ownership of 2.5 acres or more of irrigated land with at least one irrigation device
12. Ownership of 5 acres or more of irrigated land with two or more crop seasons
13. Ownership of 7.5 acres or more of land with at least one irrigation device
1. Motorized three/four-wheel vehicles
2. Mechanized three/four-wheeled agricultural equipment
3. Farmer Credit Card with a credit limit of ₹50,000 or more
4. Family with any member employed as a government employee
5. Families with non-agricultural enterprises registered with the government
6. Any family member earning more than ₹15,000 per month
7. Income tax payer
8. Professional tax payer
9. Ownership of 2.5 acres or more of irrigated land
10. Ownership of 5 acres or more of unirrigated land
1. Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana(PMGSY)
PMGSY Overview:
• Achievements under various components of PMGSY:
• From June 9, 2024, to December 2, 2024, approval has been granted for 9,013 km of roads, out of which 7,058 km have been constructed, and connectivity has been provided to 1,067 habitations since the inception of the scheme until December 2, 2024.
• Under PMGSY-III, 6,614 km of roads were approved between June 9, 2024, and December 2, 2024, including 3,380 km in West Bengal. During the same period, 6,473 km of roads have been constructed.
PMGSY-IV:
• A survey to identify eligible habitations not connected by roads as per population criteria is currently ongoing.
• Surveys in 15 states have been completed.
• Guidelines for PMGSY-IV have been finalized and will be released soon.
• Accessibility guidelines have been prepared to ensure the safe and comfortable movement of persons with disabilities while crossing or traveling on PMGSY-IV roads. These guidelines will be used to prepare Detailed Project Reports (DPRs) for PMGSY-IV.
• A target has been set to approve 10% of the work under PMGSY-IV this year.
PM-JanMan:
• Between June 9, 2024, and December 2, 2024, 2,337 km of roads were approved, of which 12 km have been constructed.
Financial Progress:
• During the financial year 2024-25, ₹5,973 crore has been released, and ₹10,762 crore (including the state share) has been spent by December 2, 2024.
Additional Information:
• As of December 2, 2024, under various components of PMGSY, 8,34,657 km of roads have been approved, 7,69,284 km have been constructed, and connectivity has been provided to 1,54,835 habitations since the scheme's inception. The deadline for PMGSY-I, II, III, and RCPLWEA is March 2025.
• Under PMGSY-I, approval was granted for 1,55,276 habitations, and 99.7% of habitations have been provided road connectivity.
• PMGSY-II is nearly 100% complete.
• PMGSY-III has achieved 72% completion.
• As of December 2, 2024, ₹2,65,498 crore has been released to states/union territories under PMGSY, and ₹3,29,310 crore (including the state share) has been spent.
1. Deendayal Antyodaya Yojana - National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM)
Lakhpati Didis
• Creating New Lakhpati Didis:
• After June 9, 2024, a remarkable 1.5 million new Lakhpati Didis have been empowered through various state-led initiatives under DAY-NRLM.
• Detailed state-wise data for these newly added Lakhpati Didis is provided in Table-I.
• Cumulative Impact:
• The total number of Lakhpati Didis across the country has reached 11,500,274.
• A detailed state-wise breakdown of the total data is provided in Table-II.
Expansion of Community Managed Training Centers (CMTCs):
• New Centers Established:
• Since June 9, 2024, 150 new CMTCs have been established, strengthening the infrastructure for training and capacity building in rural areas. State-wise data is attached in Table-III.
• Total CMTCs:
• The total number of CMTCs currently operational across the country is 301. These centers play a crucial role in providing skills and knowledge to rural communities, driving sustainable livelihood improvements.
Key Points of Progress under DAY-NRLM:
• Cumulative Achievements:
• The integrated progress and key performance indicators under the Deendayal Antyodaya Yojana - National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM) are summarized in Table-IV.
• These achievements demonstrate significant progress in empowering rural families, promoting women-led enterprises, and building self-reliant community institutions.
4. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS)
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan informed that the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) aims to enhance livelihood security in rural areas by guaranteeing at least 100 days of wage employment in a financial year to every rural household whose adult members volunteer to work.
Achievements in FY 2024-25 (June 1, 2024 – December 2, 2024):
• 123 crore person-days of work have been generated.
• ₹46,907 crore of central funds have been released.
• 43.81 lakh works have been completed.
Key Initiatives/Decisions in the Third Term:
• Mission Amrit Sarovar:
• Launched by the Prime Minister on April 24, 2022, the mission aims to construct or rejuvenate 75 Amrit Sarovars in every rural district (except Delhi, Chandigarh, and Lakshadweep) to ensure water conservation for future generations.
• By now, over 68,000 Amrit Sarovars have been constructed/rejuvenated. The mission will continue, focusing on public participation to build more Sarovars and ensure they serve as sustainable water resources and community hubs in the coming years.
• Letters and revised guidelines have already been shared with all relevant departments/ministries and states/UTs to advance the mission.
• Yuktadhara Portal:
• A decision has been made to implement the Yuktadhara Portal in all states/UTs in a phased manner from October 1, 2024, to December 31, 2024.
• Yuktadhara is a GIS-based dynamic portal for GP-level planning of MGNREGA works, featuring analysis capabilities aligned with the ridge-to-valley approach.
• JanMANREGA-II:
• The existing JanMANREGA app will be revamped to enhance active disclosure of information and create a feedback mechanism regarding the implementation of MGNREGA for citizens.
• Development of Training Modules:
• To enhance the capacity of field workers under MGNREGA, a training module has been developed for training village employment assistants.
5. National Social Assistance Programme (NSAP)
• Approximately 3 crore beneficiaries including senior citizens, widows, and persons with disabilities have been provided social security pensions under NSAP schemes, with ₹4,554.20 crore disbursed since June 2024.
• An innovative tool for digital life certification of pensioners, developed by NIC through a mobile application, has been successfully tested. The application will be launched at the national level.
6. DISHA Committee
1. District-level DISHA Committees have been restructured in 784 districts across the country. 477 MPs have been designated as Chairpersons in 784 districts, 261 MPs as Co-Chairpersons in 363 districts, and 63 MPs as Special Invitees in 81 districts.
2. 186 MPs (127 from Lok Sabha and 59 from Rajya Sabha) have been nominated as members of State-level DISHA Committees.
3. Newly appointed Chairpersons have conducted 276 meetings in 272 districts across 24 states.
4. The Ministry has nominated 93 non-government members for State and District-level DISHA Committees so far
7. Deendayal Upadhyaya Gramin Kaushal Yojana (DDU-GKY)
Introduction
The Ministry of Rural Development (MoRD) launched the Deendayal Upadhyaya Gramin Kaushal Yojana (DDU-GKY) under the National Rural Livelihoods Mission on September 25, 2014. The program aims to establish a benchmark for skill development programs based on wage employment, with the goal of meeting global standards.
Key Features
Special focus on rural youth from poor families aged 15 to 35 years: (a) MGNREGA worker families, if any family member has completed 15 days of work. (b) RSBY families.(c) Antyodaya Anna Yojana (AAY) card families.(d) BPL PDS card families.(e) NRLM-SHG families. (f) Participation process for identifying the poor.(g) Families falling under the auto-inclusion criteria of SECC 2011.
Mandatory coverage of socially disadvantaged groups, i.e., SC/ST (50%), minorities (15%), and women (33%), with special attention to manual scavengers, persons with disabilities, and female-headed households.
Physical Progress
Achievement of 100 Days
Progress (from June 9 to date)
Trained
Placed
Trained
Placed
25,233
15,696
60,765
45,615
Financial Progress
Achievement of 100 Days
Progress (from June 9 to date)
Fund released (in lakh)
Fund released (in lakh)
1,249.99
13,982.55
Key Achievements
• Review meetings of the scheme with all states have been completed.
• 14 captive employers from 11 states have been allocated 30 projects by the states.
New Initiatives
• The Deendayal Upadhyaya Gramin Kaushal Yojana 2.0 guidelines have been approved, which will help rural poor youth in skill development and securing employment.
• A robust MIS (Management Information System) integrated and consolidated portal for rural skill development, including the Deendayal Upadhyaya Gramin Kaushal Yojana and Rural Self Employment Training Institute (RSETI) schemes, is being developed by NIC. This portal will include modules for mobilization, counseling, training, on-job training, placement/settlement, tracking of placed and settled candidates, and payments to training institutes.
8. Rural Self-Employment Training Institute (RSETI)
• The Rural Self-Employment Training Institute (RSETI) scheme is a tripartite partnership between sponsoring banks, the Ministry of Rural Development, Government of India, and state governments.
• RSETIs operate on a short-term training and long-term handholding approach.
• The RSETI program is currently being implemented in 588 districts across 33 states and union territories of the country through 602 RSETIs managed by 25 leading banks (both public and private sector banks, as well as some rural banks).
• Under the RSETI scheme, the Ministry of Rural Development, Government of India, has granted administrative approval to state governments and banks for opening 44 new RSETIs in newly created districts.
• 1. Physical Progress –
Achievement of 100 days
Financial year 2024-25
from June to till date
Trained
Settled
Trained
Settled
1,84,765
99,329
3,25,239
2,06,114
• 2. Financial Progress –
Achievement of 100 days
Financial year 2024-25
from 9th June to till date
Fund Release (Rs. In Lakhs)
Fund Release (Rs. In Lakhs)
398.26
15289.89
Achievements
• Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan states that review meetings have been completed with all states.
• The Ministry of Rural Development has increased the grant for the construction of RSETI buildings from 1 crore rupees to 2 crore rupees.
• After approval from the National Skill Qualifications Committee (NSQC), two new courses, Agriculture Entrepreneurship and 'Pashu Mitra' (Animal Friend) and 'Machhli Mitra' (Fish Friend), have been launched.
• The RSETI 2.0 guidelines have been approved, and Standard Operating Procedures (SOPs) are being developed for the smooth operation of the program based on the revised guidelines.
• A Learning Management System (LMS) is being developed by IIT Chennai with the collaboration of NABARD.
Annexure-I
15 Lakh new Lakhpati Didis - after 09th June 2024 (State wise details)
Sr.
Name of States/ UTs
No. of SHG members
Sr.
Name of States/ UTs
No. of SHG members
1
Andaman & Nicobar Islands
240
18
Madhya Pradesh
96,240
2
Andhra Pradesh
1,22,160
19
Maharashtra
1,04,520
3
Arunachal Pradesh
1,260
20
Manipur
3,060
4
Assam
52,800
21
Meghalaya
6,120
5
Bihar
1,81,260
22
Mizoram
1,080
6
Chhattisgarh
46,920
23
Nagaland
1,800
7
Dadra & Nagar Haveli
180
24
Odisha
97,200
8
Goa
660
25
Puducherry
660
9
Gujarat
44,580
26
Punjab
9,660
10
Haryana
10,740
27
Rajasthan
67,620
11
Himachal Pradesh
4,980
28
Sikkim
840
12
Jammu & Kashmir
13,980
29
Tamil Nadu
54,000
13
Jharkhand
50,640
30
Telangana
67,500
14
Karnataka
47,580
31
Tripura
6,780
15
Kerala
53,580
32
Uttar Pradesh
1,73,520
16
Ladakh
180
33
Uttarakhand
7,200
17
Lakshadweep
60
34
West Bengal
1,70,400
Total
15,00,000
Annexure -II
Total no. Lakhpati Didis in country (State wise)
S. No
State
No. of Self-reported Lakhpati Didis
1
A&N Islands
482
2
Andhra Pradesh
14,87,631
3
Arunachal Pradesh
5,057
4
Assam
5,18,359
5
Bihar
13,47,649
6
Chhattisgarh
3,37,097
7
Daman & Diu and Dadar Nagar Haveli
2,021
8
Goa
866
9
Gujarat
5,38,760
10
Haryana
62,743
11
Himachal Pradesh
40,417
12
Jammu & Kashmir
43,050
13
Jharkhand
3,51,808
14
Karnataka
2,36,315
15
Kerala
2,84,616
16
Lakshadweep
60
17
Madhya Pradesh
10,51,069
18
Maharashtra
10,04,338
19
Manipur
15,559
20
Meghalaya
39,976
21
Mizoram
17,167
22
Nagaland
12,294
23
Odisha
5,37,350
24
Puducherry
7,546
25
Punjab
31,700
26
Rajasthan
2,70,405
27
Sikkim
7,794
28
Tamil nadu
3,18,101
29
Telangana
7,58,693
30
Tripura
58,495
31
Ladakh
51,903
32
Uttar Pradesh
8,41,923
33
Uttarakhand
37,178
34
West Bengal
11,81,852
Total
1,15,00,274
Annexure -III
No of Community Managed Training Centres (CMTCs) (state wise)
S.No
States
Existing CMTCs as on March 24
No of CMTCs started after 09 June 2024
Total No of CMTCs
1
A&N ISLANDS
0
1
1
2
Arunachal Pradesh
0
3
3
3
Assam
5
10
15
4
Bihar
41
10
51
5
Gujarat
3
5
8
6
Jharkhand
21
8
29
7
Madhya Pradesh
17
15
32
8
Maharashtra
15
10
25
9
Meghalaya
0
2
2
10
Nagaland
0
2
2
11
Odisha
10
6
16
12
Rajasthan
9
20
29
13
Tripura
0
7
7
14
Puducherry
0
2
2
15
Uttar Pradesh
5
10
15
16
Uttarakhand
0
3
3
17
West Bengal
12
17
29
18
Punjab
0
10
10
19
Andhra Pradesh
0
9
9
20
Chhattisgarh
7
0
7
21
Tamil Nadu
5
0
5
22
Karnataka
1
0
1
Total
151
150
301
Annexure -IV
Cumulative Achievement since Inception under DAY-NRLM
S.No.
Indicator
Cumulative Achievement
as on 31st October 2024
1
No. of women mobilized into SHGs (in Crore)
10.05
2
No. of SHGs promoted (in lakh)
90.87
3
Amount of Loan Disbursed (Rs. Crore)
9,69,140.16
4
Amount of Capitalization Support (Revolving Fund + Community Investment Fund) provided (Rs. Crore)
47,685.12
5
Non-Performing Assets (NPA)
1.59% (As on date)
6
No. of Banking Correspondents Sakhi/Digipay Sakhi deployed (NRLM+NRETP)
1,35,127
7
No. of Mahila Kisans covered
under Agro Ecological
Practices (AEP) interventions (in Lakhs)
401
8
No. of Mahila Kisan having
Agri-Nutri Garden (in Lakhs)
250
9
No. of Enterprises supported under SVEP (in lakhs)
3.10