সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
পার্লিয়ামেন্তকী ৱাহং: PMAGY গী মখাদা লৈবা খুঙ্গংশিং
03 DEC 2024 2:09PM by PIB Imphal
২০২১-২২দা, হান্না প্রধান মন্ত্রী আদর্স গ্রাম য়োজনা অমব্রেলা স্কীম প্রধান মন্ত্রী অনুসুচিৎ জাতী অভ্যুদয় য়োজনা (PM-AJAY) গী মখাদা পুনশিনখ্রে‍।
SC মীশিং ৪০% লৈবা অমদি মীশিং ৫০০ নৎত্রগা মসিদগী হেন্না লৈবা খুঙ্গংশিং স্কীম অসিগী মখাদা খনগৎনবা ইলিজিবল ওইগনি‍। খনগৎলবা খুঙ্গংশিং অসি, থক্নবা ঈশিং অমদি সেনিতেসন, মহৈ মশিং, হকশেল অমদি মচি ওইবা মচল, সোসিএল সিক্যুরিতী, খুঙ্গংগী লম্বী থোং অমদি য়ুম কৈ, মৈ অমদি ক্লীন ফুএল, লৌউ-শিংউগী থবক, ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন, দিজিতাইজেসন, পুন্সি হিংনবা লম্বী অমদি স্কিল দিভেলপমেন্ত হায়রিবা খুঙ্গং অমদা লৈবা মীওই অমা হেক্তগী তঙায় ফদনা মথৌ তাবা দোমেন ১০ গী মখাদা, এনেক্সচরদা পীরিবা মশক খঙদোক্লবা সোসিও-ইকনমিক দিভেলপমেন্তেল ইন্দিকেতর ৫০ গা লোয়ননা সেচুরেত তৌরে‍।
২০১৮-১৯ দগী হৌরগা, খুঙ্গং ২৯৮৫১ খনগৎখ্রে; বেনিফিসরী ৪১,২৯,২৮৮ কোনশিন্দুনা থবক ৩৬৮৯৬ পায়খৎখ্রে‍। খুঙ্গংশিংবু “আদর্স গ্রাম” ওইনা ইভালুএত তৌনবা সোসিও-ইকনমিক দিভেলপমেন্তেল মোনিতরেবল ইন্দিকেতর ৫০ গী লিস্ত মখাদা পীরি:
সেরিএল
মোনিতর তৌবা য়াবা ইন্দিকেতরশিংগী দোমেন/পার্তিকুলরশিং
১.
থক্নবা ঈশিং অমদি সেনিতেসন
১.১
খুঙ্গং অদু কোনশিনবা কোন্ননবা তুং কোইনা চৎকদবা থক্নবা ঈশিং ফংবরা? (ফংই/ফংদে)
১.২
অরুবা থক্নবা ঈশিং ফংহল্লবা য়ুমথোঙগী %
১.৩
ইন্দিভিজুএল হাউসহোল্দ লেত্রিন (IHHLs) লৈবা য়ুমথোঙগী %
১.৪
খুঙ্গং অদুদা লৈবা স্কুল অমদি অঙ্গনৱাদী পুম্বদা তোইলেত ফংহনখ্রবরা?
১.৫
খুঙ্গং অদুগী মীয়াম হৌজিকসু লমহাঙদা খোঙ হাম্লিবরা? (হাম্লি/হামদ্রে)
১.৬
মনুংগী লৈরক পরিংদা লৈবা ঈরমগী %
১.৭
মথৌ তৌরিবা ঈরমগী %
১.৮
মতিক চানা দিজপোজ তৌবা মপং অমদি মহি ফত্ত-হৌদিশিংগী %
২.
মহৈ মশিং
২.১
প্রাইমারী স্কুল তম্লিবা, নুপামচা অমদি নুপীমচা য়াওনা অঙাংশিংগী (চহি ৬-১০) %
২.২
মিদ্দল স্কুল তম্লিবা, নুপামচা অমদি নুপীমচা য়াওনা অঙাংশিংগী (চহি ১১-১৩) %
২.৩
সেকেন্দ্রী স্কুল তম্লিবা, নুপামচা অমদি নুপীমচা য়াওনা অঙাংশিংগী (চহি ১৪-১৫) %
২.৪
হাইয়র সেকেন্দ্রী স্কুল তম্লিবা, নুপামচা অমদি নুপীমচা য়াওনা অঙাংশিংগী (চহি ১৬-১৭) %
২.৫
পোস্ত হাইয়র সেকেন্দ্রী স্কুল তম্লিবা, নুপামচা অমদি নুপীমচা য়াওনা অঙাংশিংগী (চহি ১৮-২৩) %
২.৬
প্রি-মেত্রিক স্কোলার্সিপ ফংলিবা SC অঙাংগী (স্কুল তম্লিবা অমদি ইলিজিবল ওইবশিংগী মরক্তগী) %
২.৭
পোস্ত-মেত্রিক স্কোলার্সিপ ফংলিবা SC অঙাংগী (পোস্ত মেত্রিক তম্লিবা অমদি ইলিজিবল ওইবশিংগী মরক্তগী) %
৩.
হকশেল অমদি মচি ওইবা মচল
৩.১
হেল্থ প্রোতেক্সন স্কীম অমা হেক্তনা কোনশিল্লিবা য়ুমথোঙগী %
৩.২
কোল তৌরবা কৌবা য়াবা ইমর্জেন্সী এম্বুলেন্স ফেসিলিতী লৈবরা? (লৈ/লৈতে)
৩.৩
কা হেন্না এনেমিক ওইবা মীরোন্বী নুপীশিংগী %
৩.৪
হৌখিবা চহি অমসিদা খুঙ্গংদুদা লৈখিবা ইন্সতিত্যুস্নেল দেলিভরীগী %
৩.৫
হৌখিবা চহি অমসিদা অরুম্বা শুদনা পোকখিবা অঙাংশিংগী %
৩.৬
মপুং ফানা ইম্ম্যুনাইজ তৌবা অঙাংশিংগী (< চহি ১) %
৩.৭
খুঙ্গংদুদা লৈবা অরুম্বা শুদবা (চহি ০-৫) অঙাংশিংগী %
৩.৮
হৌখিবা চহি অমসিদা মীরোন্বী নুপী কয়া শিখি‍?
৩.৯
হৌখিবা চহি অমসিদা অঙাং (<চহি ১) শিখি‍?
৩.১০
প্রোতোকোলগী মতুং ইন্না লায়েংখিবা লৌনগন্বা লায়না নাবা মী মশিংগী %
৩.১১
অঙ্গনৱাদী সেন্তর পুম্নমক শাখ্রবরা? (শাখ্রে/শাদ্রি)
৪.
সোসিএল সিক্যুরিতী
৪.১
ৱিদো পেন্সন ফংলবা ইলিজিবল ওইবা নুপীশিংগী %
৪.২
ওল্দ এজ পেন্সন ফংলবা ইলিজিবল ওইবা মীওইশিংগী %
৪.৩
দিসএবিলিতী পেন্সন ফংলবা ইলিজিবল ওইবা মীওইশিংগী %
৫.
খুঙ্গংগী লম্বী থোং অমদি য়ুম-কৈ
৫.১
খুঙ্গং অদু ওল-ৱেদর লম্বীনা শম্নহন্বরা? (শম্নহল্লি/শম্নহন্দে)
৫.২
CC/ চেক্না থাবা/ পক্কা/ তাইল থাবা মনুংগী লম্বীগী %
৫.৩
কচ্চা/ শাফনিংঙাই ওইদবা য়ুম লৈবা য়ুমথোঙগী %
৬.
মৈ অমদি ক্লীন ফুএল
৬.১
খুঙ্গং অদু মৈ ফংলবরা? (ফংলে/ফংদ্রি)
৬.২
মৈ কন্নেক্সন লৈরবা য়ুমথোঙগী %
৬.৩
য়ামদ্রবদা LED বল্ব অমা শীজিন্নবা য়ুমথোঙগী %
৬.৪
গ্যাস কন্নেক্সন লৈবা য়ুমথোঙগী %
৬.৫
মৈ থানবা মনুংগী লম্বীগী %
৭.
লৌউ-শিংউগী থবক থৌওংনচিংবা
৭.১
সোইল হেল্থ কার্দ ফংলবা ইলিজিবল ওইবা লৌমীগী %
৭.২
ওর্গানিক ফার্মিং তৌবগী চাং (% তা)
৭.৩
ৱাতরসেদ মেনেজমেন্ত তৌবগী চাং (% তা)
৮.
ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন
৮.১
আধার আইদেন্তিফিকেসন লৈরবা খুঞ্জা (>চহি ৫) মশিংগী %
৮.২
বেঙ্ক/ পোস্ত ওফিসতা একাউন্ত লৈবা য়ুমথোঙগী %
৮.৩
প্রধান মন্ত্রী সুরক্সা বিমা য়োজনাগী মখাদা কোনশিল্লবা ইলিজিবল ওইবা মীওইশিংগী %
৮.৪
প্রধান মন্ত্রী জীবন জ্যোতি বিমা য়োজনাগী মখাদা কোনশিল্লবা ইলিজিবল ওইবা মীশিংগী %
৯.
দিজিতাইজেসন
৯.১
খুঙ্গং অদুদা ইন্তরনেত কন্নেক্তিবিতী ফংবরা? (ফংলে/ফংদ্রি)
৯.২
খুঙ্গং অদুদা কম্মন সর্ভিস সেন্তর নৎত্রগা সাইবর কেফে অমা লৈবরা? (লৈ/লৈতে)
৯.৩
দিজিতেল্লী লিতরেত ওইরবা ইলিজিবল ওইবা মীওইশিংগী %
১০.
পুন্সি হিংনবা লম্বী অমদি স্কিল দিভেলপমেন্ত
১০.১
স্কিল দিভেলপমেন্ত তৌরিবা ইলিজিবল ওইবা মীওইশিংগী %
১০.২
বেঙ্ককা মরী শম্নদুনা লোন ফংলবা ইলিজিবল ওইবা নহাশিংগী %
১০.৩
য়ামদ্রবদা ইমুংগী মীওই অমা SHGs গী মেম্বর ওইবা য়ুমথোঙগী %
.ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা সোসিএল জস্তিস এন্দ এমপৱারমেন্তকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী রামদাস অথাৱলেনা অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা ফোঙদোকখিবনি‍।

Ministry of Social Justice & Empowerment
PARLIAMENT QUESTION: VILLAGES UNDER PMAGY
03 DEC 2024 2:09PM by PIB Delhi
In 2021-22, the erstwhile scheme of Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana has been subsumed under the umbrella Scheme Pradhan Mantri Anusuchit Jaati Abhyuday Yojana (PM-AJAY).
The villages having more than 40% SC population and a total population of 500 or more are eligible for selection under the Scheme. The selected villages are saturated with identified 50 Socio-Economic developmental indicators as detailed at Annexure, under 10 domains namely Drinking Water and Sanitation, Education, Health and Nutrition, Social Security, Rural Roads and Housing, Electricity and Clean Fuel, Agricultural Practices, Financial Inclusion, Digitization, Livelihood and Skill Development, which are the minimum requirements for any person residing in a village.
Since 2018-19, 29851 villages have been selected; 36896 works have been undertaken covering 41,29,288 beneficiaries. The list of 50 socio-economic developmental Monitorable Indicators to evaluate villages as “Adarsh Gram” are as under:
Sl.
Domain/ Particulars of Monitorable Indicators
1.
Drinking Water and Sanitation
1.1
Whether adequate sustainable drinking water sources to cover the village are available? (Yes/No)
1.2
% of households provided with clean drinking water
1.3
% of households having Individual Household Latrines (IHHLs)
1.4
Have toilets been provided in all schools and Anganwadis in the village?
1.5
Whether people are still defecating in the open in the village? (Yes/No)
1.6
% of drains available along all internal roads
1.7
% of existing drains functioning
1.8
% of solid and liquid waste being disposed of effectively
2.
Education
2.1
% of children (6-10 years), both boys and girls, attending primary schools
2.2
% of children (11-13 years), both boys and girls, attending middle schools
2.3
% of children (14-15 years), both boys and girls, attending secondary schools
2.4
% of children (16-17 years), both boys and girls, attending higher secondary schools
2.5
% of children (18-23 years), both boys and girls, attending post higher secondary schools
2.6
% of SC children (out of those attending school & eligible) receiving pre-matric scholarship)
2.7
% of SC children (out of those pursuing post matric education and eligible) receiving post-matric scholarship
3.
Health and Nutrition
3.1
% of eligible households covered under any Health Protection Scheme
3.2
Is an emergency Ambulance facility available on call? (Yes/No)
3.3
% of pregnant women who are severely anemic
3.4
% of institutional deliveries in the village during the last one year
3.5
% of low-birth weight children born during the last one year
3.6
% of full immunization of children (< 1 year)
3.7
% of underweight children (0-5 years) in the village
3.8
How many pregnant women died during the last one year?
3.9
How many children (<1 year) died during the last one year?
3.10
% of persons with communicable diseases getting treatment as per protocol
3.11
Whether all Anganwadis are constructed? (Yes/No)
4.
Social Security
4.1
% of eligible women provided with Widow Pension
4.2
% of eligible persons provided with Old Age Pension
4.3
% of eligible persons provided with Disability Pension
5.
Rural Roads and Housing
5.1
Is the village connected by all-weather roads? (Yes/No)
5.2
% of internal roads that are CC/ brick top/ Pakka/ Tiled
5.3
% of households living in Kachcha/ unsafe houses
6.
Electricity and clean fuel
6.1
Whether the village has been electrified? (Yes/No)
6.2
% of households having electricity connection
6.3
% of households using at least one LED bulb
6.4
% of households having gas connection
6.5
% of internal roads having street lights
7.
Agricultural Practices etc.
7.1
% of eligible farmers provided with Soil Health Card
7.2
Extent (in %) of organic farming practices adopted
7.3
Extent (in %) of watershed management practices adopted
8.
Financial Inclusion
8.1
% of village population (>5 years) having Aadhar Identification
8.2
% of households having accounts in Banks/ Post Office
8.3
% of eligible persons covered under Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana
8.4
% of eligible persons covered under Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana
9.
Digitization
9.1
Does the village have access to Internet connectivity? (Yes/No)
9.2
Does the village have a Common Service Centre or Cyber Cafe? (Yes/No)
9.3
% of eligible persons who are digitally literate
10.
Livelihood and Skill Development
10.1
% of eligible youth undergoing skill development
10.2
% of eligible youth who have been able to avail bank linked loan
10.3
% of households which have at least one member as a member of any SHGs
This information was provided by UNION MINISTER OF STATE FOR SOCIAL JUSTICE AND EMPOWERMENT, SHRI RAMDAS ATHAWALE, in a written reply to a question in Lok Sabha today.