Ministry of Commerce & Industry
India's Advancing Role in Global Trade Competitiveness
03 DEC 2024 11:06AM by PIB Delhi
India's journey toward becoming a global economic powerhouse is marked by remarkable achievements in its export landscape. The nation has demonstrated significant progress in diverse sectors, ranging from petroleum oils and agrochemicals to semiconductors and precious stones. This growth reflects India's ability to leverage advanced technology, innovative practices, and competitive manufacturing to meet global demands. Supported by robust government initiatives, the country is not only expanding its export base but also strengthening its position as a reliable global supplier. India's export performance in several key product categories at the 4-digit HS level has shown notable success, with the country maintaining or improving its rank among the top 10 global suppliers, all with export values exceeding $1 billion in 2023.
Below is a detailed exploration of India's robust performance in various key export categories, highlighting its advancements in global trade:
India has emerged as a dominant player in the global export market, showcasing remarkable growth across various sectors. The petroleum sector (Petroleum Oils and Oils Obtained from Bituminous Minerals) has seen a dramatic rise, with export values increasing from $60.84 billion in 2014 to $84.96 billion in 2023, capturing a global market share of 12.59%. This significant leap has propelled India to the position of the second-largest global exporter, driven by advanced refining infrastructure, increased production capacity, and adherence to international standards, solidifying its reputation as a dependable energy supplier worldwide.
In the agrochemical sector, India has achieved notable success, particularly in insecticides, rodenticides, and fungicides. By 2023, exports reached $4.32 billion, marking a global market share of 10.85%, up from 5.89% in 2014. Investments in research and development, coupled with compliance with international agricultural standards, have positioned India as the third-largest exporter globally. This growth underscores India’s pivotal role in supporting sustainable agriculture.
India’s sugar exports have also witnessed exceptional growth, with the country’s share in the global market for cane or beet sugar rising from 4.31% in 2014 to 12.21% in 2023. Export values reached $3.72 billion in 2023, cementing India’s position as the second-largest sugar exporter. Strong production bases and favourable agricultural policies have enabled India to cater to growing demand, particularly in Southeast Asia and Africa, strengthening its agricultural economy.
The electronics manufacturing sector has shown significant advancements, reflected in the exports of electrical transformers and related components, which grew from $1.08 billion in 2014 to $2.85 billion in 2023. India’s global market share increased to 2.11% in 2023, and it is in 10th position, up from 17th in 2014. Government initiatives such as "Make in India" and production-linked incentive schemes have bolstered this progress, creating a robust manufacturing ecosystem.
India has made remarkable strides in rubber pneumatic tyre exports, which reached $2.66 billion in 2023. Its global market share rose to 3.31%, securing the 8th position, a notable leap from 14th in 2014. This growth reflects India’s emphasis on quality, cost competitiveness, and the ability to serve diverse markets, particularly in emerging economies. Similarly, exports of taps, valves, and similar industrial products reached $2.12 billion in 2023, capturing a 2.16% global market share and earning India the 10th position globally. Advanced manufacturing processes and adherence to international standards have contributed to this success.
The country’s strategic focus on electronics and semiconductors has yielded impressive results. Exports grew from $0.23 billion in 2014 to $1.91 billion in 2023, achieving a global market share of 1.40% and securing the 9th position, a significant jump from 20th in 2014. This progress highlights India’s growing role in the global semiconductor supply chain, supported by efforts to enhance domestic manufacturing and innovation. Additionally, India’s exports of coal tar distillation products reached $1.71 billion in 2023, capturing a 5.48% global market share and securing 4th place globally showcasing its importance in industrial value chains.
In the export of precious and semi-precious stones, India has established itself as the world leader, with its global share surging from 2.64% in 2014 to an astounding 36.53% in 2023. Exports valued at $1.52 billion highlight India’s centuries-old craftsmanship and adoption of modern technology in gemstone processing. Exports of parts for electric motors and generators have also shown significant growth, reaching $1.15 billion in 2023, with a global share of 4.86%, elevating India to 6th place from 21 in 2014 globally. This growth aligns with the rising global demand for renewable energy and electric vehicle components, positioning India as a key supplier in this transformative industry.
Government Initiatives to Strengthen India’s Export Landscape
The Central Government has implemented various initiatives and policies to enhance exports, attract investments, and promote ease of doing business. A New Foreign Trade Policy was launched on March 31, 2023, and took effect on April 1, 2023. The policy's core approach is built on four key pillars: (i) Incentives for Remission, (ii) Export promotion through collaboration with exporters, states, districts, and Indian missions, (iii) Enhancing ease of doing business by reducing transaction costs and implementing e-initiatives, and (iv) Focus on emerging areas such as e-commerce, developing districts as export hubs, and streamlining the SCOMET (Special Chemicals Organisms Materials Equipment and Technologies) policy. It emphasizes emerging sectors like dual-use high-end technology under SCOMET, boosting e-commerce exports, and fostering collaboration between states and districts for export growth. The new Foreign Trade Policy (FTP) introduces a one-time Amnesty Scheme to help exporters clear old pending authorizations and start anew. It also promotes the recognition of new towns through the "Towns of Export Excellence Scheme" and acknowledges exporters via the "Status Holder Scheme."
To further support exporters, the Interest Equalization Scheme on pre- and post-shipment rupee export credit has been extended until August 31, 2024, with an allocation of Rs. 12,788 crores. Assistance is also being provided through schemes like the Trade Infrastructure for Export Scheme (TIES) and the Market Access Initiative (MAI).
To promote labour-intensive sector exports, the Rebate of State and Central Levies and Taxes (RoSCTL) Scheme has been in place since March 7, 2019, while the Remission of Duties and Taxes on Exported Products (RoDTEP) Scheme has been implemented since January 1, 2021. The RoDTEP Scheme was further expanded on December 15, 2022, to cover previously excluded sectors like pharmaceuticals, organic and inorganic chemicals, and iron and steel products. Additionally, anomalies in 432 tariff lines were addressed with revised rates effective from January 16, 2023. A Common Digital Platform for the Certificate of Origin has been launched to boost Free Trade Agreement (FTA) utilization by exporters.
The Districts as Export Hubs initiative identifies export-potential products in each district and addresses bottlenecks while supporting local exporters and manufacturers to generate employment. Indian missions abroad play an enhanced role in promoting India’s trade, tourism, technology, and investment goals. There is regular monitoring of performance involving with Commercial Missions abroad, Export Promotion Councils, Commodity Boards/ Authorities and Industry Associations, with corrective measures implemented as needed.
To attract domestic and foreign investments, the Government has introduced reforms such as the Goods and Services Tax (GST), corporate tax reduction, FDI policy changes, measures to reduce compliance burdens, and initiatives to boost domestic manufacturing through public procurement orders, the Phased Manufacturing Programme (PMP), and Quality Control Orders (QCOs). The Production-Linked Incentive (PLI) Schemes for 14 key sectors, with an outlay of Rs. 1.97 lakh crore, aim to enhance manufacturing capabilities and exports.
The Government has prioritized simplifying, rationalizing, digitizing, and decriminalizing its interface with businesses and citizens across all States and UTs. Over 42,000 compliances have been reduced, and more than 3,800 provisions have been decriminalized. The National Single Window System (NSWS) allows businesses to apply for 277 Central approvals, with information on 661 approvals available through the Know Your Approvals (KYA) module. The Jan Vishwas (Amendment of Provisions) Act, 2023, promotes trust-based governance, decriminalizing 183 provisions under 42 Acts managed by 19 ministries and departments.
India’s roadmap for 2047 emphasizes global competitiveness, innovation, and integration into global supply chains. Policy reforms have improved India’s rank in the World Bank’s Doing Business Report from 142nd in 2014 to 63rd in 2019. Also, India’s rank in the Global Innovation Index (GII) amongst 132 economies has improved from 81st in 2015 to 40th in 2023. Intellectual Property Right (IPR) reforms have boosted patent grants from 5,978 in 2014-15 to 103,057 in 2023-24, while the number of designs registered grew from 7,147 to 30,672 during the same period.
The Startup India initiative, launched to foster innovation and entrepreneurship, has created a strong ecosystem, with 1.33 lakh DPIIT-recognized startups. Its action plan spans simplification, funding support, and industry-academia partnerships. Trade policy reforms have furthered India’s participation in global supply chains. The Foreign Trade Policy focuses on cost competitiveness, trade facilitation, and emerging sectors, provides a strong framework for promoting global supply chain participation.
On October 13th, 2021, the Government of India launched the PM GatiShakti National Master Plan to support infrastructure and social sector planning through the PM GatiShakti NMP GIS-enabled portal. The implementation of PMGS promotes multimodal connectivity, improves last-mile connectivity, and contributes to both Ease of Doing Business and Ease of Living. To complement the PM GatiShakti NMP, the National Logistics Policy (NLP) was introduced on September 17th, 2022 with the goal of reducing logistics costs and enhancing logistics efficiency across the country. Together, these policies are driving innovation and enabling greater integration with global supply chains.
The comprehensive Trade Connect e-Platform launch has successfully linked more than 6 lakh IEC holders, 185 Indian Mission officials, and over 600 Export Promotion Council members with the Directorate General of Foreign Trade (DGFT)/DoC offices and banks. This digital initiative improves the ease of doing business for small and medium enterprises (SMEs) by offering them valuable information and support, creating a more efficient and transparent export ecosystem. The government has rolled out Enhanced Insurance Cover for MSME Exporters to promote exports, which is expected to provide Rs. 20,000 crore in credit at reduced costs. This initiative aims to enhance the competitiveness of Indian exports and will benefit approximately 10,000 exporters.
The self-certified electronic Bank Realization Certificate (eBRC) system reduces compliance costs, saving exporters over ₹125 crore. This system also supports the government's broader objectives of fostering a digital, eco-friendly economy, reducing both administrative and environmental costs. The bulk generation and Application Programming Interface (API) integration of eBRCs streamline the process for exporters, especially small e-commerce businesses, by efficiently managing high-volume, low-cost transactions. This system helps them claim benefits and refunds more effectively, supporting their growth in international trade.
The E-Commerce Export Hub (ECEH) initiative aims to revolutionize India’s cross-border e-commerce, potentially reaching USD 100 billion in exports by 2030. These hubs connect SMEs, artisans, and One District One Product (ODOP) producers to global markets, boosting logistics efficiency and economic inclusion in Tier 2 and Tier 3 cities. On the Government e-Marketplace (GeM), revised pricing slabs now cap charges at ₹3 lakh for orders above Rs. 10 crore, significantly reducing transaction costs. The Bharat Mart in Dubai provides Indian MSMEs affordable access to Gulf Cooperation Council (GCC), African, and CIS markets, enhancing exports to these regions.
Jansunwai, a platform that facilitates direct communication between stakeholders and the Government, eliminating intermediaries and saving time. A revamped National Programme of Organic Production (NPOP) is set to benefit approximately 20 lakh farmers from 5,000 grower groups through enhanced export opportunities. It is expected to drive organic exports beyond USD 1 billion by 2025-26, benefiting approximately 20 lakh farmers.
ICEGATE (Indian Customs Electronic Commerce/Electronic Data Interchange Gateway) offers e-filing services to trade, cargo carriers, and other trading partners. Additionally, it provides facilities like e-payment, online registration for IPR, document tracking status at Customs EDI, online verification of DEPB/DES/EPCG licenses, IE code status, PAN-based CHA data, and links to various other key Customs-related websites and information. The platform also features a 24/7 helpdesk for trading partners.
These initiatives underline the Government’s dedication to expanding India’s trade and fostering inclusive development, positioning India as a global economic powerhouse by 2047.
Conclusion
India’s export achievements are a testament to its evolving manufacturing capabilities, strategic policies, and commitment to innovation. From dominating the global market in precious stones to making inroads in advanced sectors like semiconductors and electrical components, India’s export journey underscores its growing economic prowess. The government's forward-looking initiatives, such as the New Foreign Trade Policy, PLI Schemes, and many others, play a pivotal role in enhancing India’s competitiveness on the global stage. As India diversifies its export portfolio and strengthens its global presence, it is poised to achieve its vision of becoming a global economic power by 2047.
References
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2039117
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2057038
https://enquiry.icegate.gov.in/
Kindly find the pdf file

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
গ্লোবেল ত্রেদ কম্পিতিতিবনেসতা ভারতকী হেনগৎলক্লিবা থৌদাং
03 DEC 2024 11:06AM by PIB Imphal
মালেমগী শেন্মিৎলোনগী পাৱরহাউস অমা ওইবগী মায়কৈদা ভারতকী খোঙচৎ অসি এক্সপোর্তকী লমদা মশক থোকপা মায়পাকপশিংনা মশক তাক্লি। লৈবাক অসিনা পেত্রোলিয়ম ওইলশিং অমসুং এগ্রো কেমিকেলশিংদগী সেমিকন্দক্তরশিং অমসুং মমল য়াম্লবা নুংশিং ফাওবদা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লি। খুমাং চাউশিনবা অসিনা মালেমগী দিমান্দশিং মপুং ফাহন্নবগীদমক অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজী, অনৌবা প্রেক্তিসশিং অমসুং কম্পিতিতিব মেন্যুফেকচরিংদা ভারতকী তৌবা ঙম্বগী মতিক অদু উৎলি। মপাঙ্গল কনবা সরকারগী খোঙথাংশিংনা মতেং পাংদুনা লৈবাক অসিনা মাগী এক্সপোর্ত বেজ পাকথোক চাউথোকহনবতা নত্তনা থাজবা য়াবা গ্লোবেল সপ্লাইয়র অমা ওইনা মাগী মফম অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ভারতনা মরুওইবা পোত্থোক কাংলুপ কয়াদা দিজিৎ মরিগী ওইবা HS থাক্তা এক্সপোর্ত তৌবগী থবক মায় পাক্না পাংথোক্লি। লৈবাক অসিনা 2023দা এক্সপোর্ত ভেল্যু দোল্লর বিল্লিয়ন 1 হেনবা মালেমগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা সপ্লাইয়র 10গী মরক্তা লৈরি।
মখাদা পীরিবা অসি মালেমগী ললোন-ইতিক্কী লমদা ভারতনা পায়খৎলিবা খুমাং চাউশিনবা অদু উৎলিবা, তোঙান তোঙানবা মরুওইবা এক্সপোর্ত কেতগোরীশিংদা ভারতনা পায়খৎলিবা থবকশিং অদুগী অকুপ্পা ৱারোল অমনি:
ভারত অসি মালেমগী এক্সপোর্ত মার্কেৎতা মরুওইবা প্লেয়র অমা ওইনা থোরক্লে, সেক্তর কয়াদা মশক থোকপা গ্রোথ অমা উৎলি। পেত্রোলিয়ম সেক্তর (পেত্রোলিয়ম ওইলশিং অমসুং বিতুমিনস মিনরেলশিংদগী ফংলকপা ওইলশিং) অসি য়াম্না চাউনা হেনগৎলক্লি। এক্সপোর্ত ভেল্যু অসি 2014দা দোল্লর বিল্লিয়ন 60.84দগী 2023দা দোল্লর বিল্লিয়ন 84.96দা হেনগৎলকখি অমসুং মালেমগী মার্কেৎ শরুক 12.59% ওইখি। অসিগুম্বা মরুওইবা খোঙজেল অসিনা ভারতপু মালেমগী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা এক্সপোর্তরগী থাক্তা পুখৎলে। মসিদা অওনবা পুরক্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, প্রদক্সন কেপাসিতী হেনগৎহনবা অমসুং মালেমগী থাক ঙাক্নবা চৎপা অসিনা মতেং পাংদুনা মালেমগী ওইনা থাজবা য়াবা ইনর্জী সপ্লাইয়র অমা ওইনা ভারতকী মমিং লৈহল্লে।
এগ্রো কেমিকেল সেক্তরদা, ভারতনা মরুওইনা ইনসেক্তিসাইদশিং, রোদেন্তিসাইদশিং, অমসুং ফঞ্জাইসাইদশিংদা মশক থোকপা মায়পাকপা ঙমখ্রে। 2023 ফাওবদা, এক্সপোর্তশিং অসি দোল্লর বিল্লিয়ন 4.32 য়ৌখি, মসিনা মালেমগী মার্কেৎকী শিয়র 10.85% ওইখি, মসি 2014দা 5.89% ওইরম্বদগী হেনগৎখি। রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ততা ইনবেস্তমেন্ত তৌবা অমসুং ইন্তর্নেস্নেল এগ্রিকলচরেল স্তেন্দর্দশিং ঙাক্না চৎপা অসিনা ভারতপু মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা এক্সপোর্তর ওইহল্লে। খুমাং চাউশিনবা অসিনা তুংকোইনা চৎনগদবা লৌউ-শিংউগী মতেং পাংবদা ভারতকী মরুওইবা থৌদাং অদু ময়েক শেংহনখি।
ভারতকী চিনীগী এক্সপোর্ত অসিসু চাউনা শাহৌ লৈরক্লি। গ্লোবেল মার্কেৎতা লৈবাক অসিগী চিনীগী শরুক অসি 2014দা চাদা 4.31 ওইরম্বদগী 2023দা চাদা 12.21দা হেনগৎলক্লি। এক্সপোর্ত ভেল্যু অসি 2023দা দোল্লর বিল্লিয়ন 3.72 য়ৌদুনা ভারতপু অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা চিনীগী এক্সপোর্তর ওইনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। মপাঙ্গল কনবা প্রদক্সন বেজশিং অমসুং অফবা লৌউ-শিংউগী পোলিসীশিংনা ভারতপু মরুওইনা খা-নোংপোক এসিয়া অমসুং আফ্রিকাদা হেনগৎলক্লিবা দিমান্দদা মতেং পাংবা ঙমহল্লি। মসিনা মাগী লৌউ-শিংউগী শেন্মিৎলোনবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
ইলেক্ত্রোনিক মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা ইলেক্ত্রিক ত্রান্সফোর্মর অমসুং মসিগা মরি লৈনবা কম্পোনেন্তশিং এক্সপোর্ত তৌবদা মশক থোক্না খুমাং চাউশিল্লকপা উবা ফংলে। 2014দা বিলিয়ন দোল্লর 1.08 ওইরম্বা অদু 2023দা বিলিয়ন দোল্লর 2.85 ওইখি। ভারতকী মালেমগী মার্কেৎ শিয়র অসি 2023দা 2.11%দা হেনগৎখি অমসুং মসি 2014দা 17শুবা মফমদগী 10শুবা মফমদা লৈরে। "মেক ইন ইন্দিয়া" অমসুং পোত্থোক পুথোকপগা মরী লৈনবা ইন্সেন্তিব স্কিমশিংগুম্বা সরকারগী থৌরাংশিংনা মসিগী খুমাং চাউশিল্লকপগী মওং অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা মেনুফেকচরিং ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎলে।
ভারতনা রব্বর ন্যুমেতিক তাইয়র এক্সপোর্ত তৌবদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লে, মসি 2023দা দোল্লর বিলিয়ন 2.66 য়ৌরে। মালেমগী কৈথেলগী শরুক অসি 3.31%দা হেনগৎতুনা, 2014দা 14শুবা মফমদা লৈরম্বদগী শীংথানিংঙাই ওইবা মওংদা হেনগৎতুনা 8শুবা মফমদা লৈরে। চাউখৎপা অসিনা ভারতনা ক্বালিতী, কোস্ত কম্পিতিতিবনেস অমসুং তোঙান তোঙানবা কৈথেলশিংদা, মরুওইনা হৌগৎলক্লিবা ইকনোমীশিং য়ৌশিনবদা মীৎয়েং থম্লিবা অদু উৎলি। মসিগা মান্ননা, 2023দা তেপশিং, ভেল্বশিং অমসুং মান্নবা ইন্দস্ত্রীএল প্রদক্তশিংগী এক্সপোর্ত অসি দোল্লর বিল্লিয়ন 2.12 য়ৌখি অমসুং মালেমগী কৈথেলগী শরুক 2.16% ওইখি অমসুং মালেমগী ওইনা ভারত অসি 10শুবা মফমদা লৈখি। অৱাংবা থাক্কী মেন্যুফেকচরিং প্রোসেসশিং অমসুং ইন্তর্নেস্নেল স্তেন্দর্দশিং ঙাক্না চৎপসিনা মসিগী মায়পাকপসিদা মতেং পাংলি।
ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং সেমিকন্দক্তরশিংদা লৈবাক অসিনা মরুওইনা মীৎয়েং চংলিবা অসিনা শীংথানিংঙাই ওইবা মহৈ অমা পীরি। এক্সপোর্ত অসি 2014দা দোল্লর বিল্লিয়ন 0.23দগী 2023দা দোল্লর বিল্লিয়ন 1.91দা হেনগৎখি, মালেমগী মার্কেৎ শরুক 1.40% ওইখি অমসুং 2014দা 20শুবা মফমদগী য়াম্না চাউনা হেনগৎলদুনা 9শুবা মফমদা লৈখি। মসিগী খুমাং চাউশিল্লকপনা গ্লোবেল সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেনদা ভারতকী চাউখৎলক্লিবা থৌদাং অদু ময়েক শেংহল্লি। মসিদা দোমেস্তিক মেন্যুফেকচরিং অমসুং ইন্নোবেসন হেনগৎহন্নবা হোৎনরিবা অসিনা মতেং পাংলি। মসিগী মথক্তা, 2023দা ভারতকী কোল তার দিস্তিল্লেসন প্রদক্তশিংগী এক্সপোর্ত অসি দোল্লর বিল্লিয়ন 1.71 য়ৌখি। মসিনা মালেমগী মার্কেৎ শরুক 5.48% ওইখি অমসুং ইন্দস্ত্রীএল ভেল্যু চেনশিংদা মসিগী মরুওইবা অদু উৎতুনা মালেমগী ওইনা 4শুবা মফমদা লৈখি।
প্রিসিয়স অমসুং সেমি-প্রিসিয়স স্তোনশিং এক্সপোর্ত তৌবদা, ভারতনা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইনা মশাবু মশক তাক্লে। মাগী মালেমগী শরুক অসি 2014দা 2.64%দগী 2023দা অঙকপা ফংনা 36.53%দা হেনগৎখি। দোল্লর বিল্লিয়ন 1.52গী মমল ওইরবা এক্সপোর্তশিং অসিনা ভারতকী চহি চা কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লবা খুৎশা হৈবগী হৈশিংবা অমসুং জেমস্তোন প্রোসেসিংদা মোদর্ন তেক্নোলোজী শীজিন্নবা উৎলি। ইলেক্ত্রিক মোতোর অমসুং জেনরেতরশিংগী পার্তশিং এক্সপোর্ত তৌবদা চাউনা হেনগৎলকপা উবা ফংখি। 2023দা মালেমগী শরুক 4.86% ওইদুনা ভারত অসি মালেমগী ওইনা 2014দা 21 ওইরম্বদগী 6শুবা মফমদা লৈখি। হেনগৎলক্লিবা অসি রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং ইলেক্ত্রিক ভেহিকল কম্পোনেন্তশিংগী মালেমগী ওইবা দিমান্দ হেনগৎলকপগা লোয়ননা ভারতপু অসিগুম্বা ত্রান্সফোর্মেতিব ইন্দস্ত্রী অসিদা মরুওইবা সপ্লাইয়র অমা ওইনা থম্লি।
ভারতকী এক্সপোর্তকী লেন্দস্কেপ মপাঙ্গল কন্নবা সরকারগী থৌশিলশিং
কেন্দ্র সরকারনা এক্সপোর্তশিং হেনগৎনবা, ইনভেস্তমেন্তশিং পুক্নিং চিংশিন্নবা অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেস প্রমোৎ তৌনবা তোঙান তোঙানবা থৌরাংশিং অমসুং পোলিসীশিং পায়খৎলি। অনৌবা ফোরেন ত্রেদ পোলিসী অমা মার্চ 31, 2023দা হৌদোকখি অমসুং এপ্রিল 1, 2023দা চৎনবা হৌখি। পোলিসী অসিগী মরুওইবা এপ্রোচ অসি মরুওইবা য়ুম্বী মরিদা য়ুম্ফম ওইরি: (i) রেমিসনগী ইন্সেন্তিবশিং, (ii) এক্সপোর্তরশিং, রাজ্যশিং, দিস্ত্রিক্তশিং অমসুং ভারতকী মিসনশিংগা খুৎশম্নদুনা এক্সপোর্ত প্রমোসন তৌবা, (iii) ত্রাঞ্জেক্সন কোস্ত হন্থহন্দুনা অমসুং ই-ইনিসিয়েতিবশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌদুনা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস তৌবা হেনগৎহনবা, অমসুং (iv) ই-কমর্স, দিস্ত্রিক্তশিং এক্সপোর্ত হবশিং ওইনা শেমগৎপা, অমসুং SCOMET (স্পেসিএল কেমিকেল্স ওর্গানিজম্স মেতরিএলস ইক্বিপমেন্ত এন্দ তেক্নোলোজীস) পোলিসী স্ত্রীমলাইন তৌবা। মসিনা SCOMET মখাদা দ্যুএল-য়ুজ হাই-এন্দ তেক্নোলোজী, ই-কম্মর্স এক্সপোর্তশিং হেনগৎহনবা অমসুং এক্সপোর্ত গ্রোথকীদমক রাজ্যশিং অমসুং জিলাশিংগী মরক্তা কোলাবোরেসন পুক্নিং থৌগৎপা অসিনচিংবা সেক্তরশিংবু মরুওইনা থম্লি। অনৌবা ফোরেন ত্রেদ পোলিসী (FTP) না এক্সপোর্তরশিংদা হান্নগী অপনবা ওথোরাইজেসনশিং ক্লিয়র তৌনবা অমসুং অনৌবা অমা হৌনবা তেংবাংনবা অমুক্তং থোকপা এমনেস্তী স্কিম অমা হৌদোক্লে। মসিনা "তোউন ওফ এক্সপোর্ত এক্সিলেন্স স্কিম"গী খুত্থাংদা অনৌবা শহরশিংবু শকখঙনবা অমসুং "স্তেতস হোল্দর স্কিম"গী খুত্থাংদা এক্সপোর্তরশিংবু শকখঙনবা হোৎনরি।
এক্সপোর্তরশিংদা মখা তানা মতেং পাংনবা, প্রি- অমসুং পোস্ত-শিপমেন্ত রুপী এক্সপোর্ত ক্রেদিৎতা ইন্তরেস্ত ইক্বেলাইজেসন স্কিম অসি লুপা করোর 12,788গী এলোকেসনগা লোয়ননা 2024গী ওগস্ত 31 ফাওবা শাংদোক্লে। ত্রেদ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফোর এক্সপোর্ত স্কিম (TIES) অমসুং মার্কেৎ এক্সেস ইনিসিয়েতিব (MAI) গুম্বা স্কিমশিংগী খুত্থাংদা মতেং পীরি।
লেবর ইন্তেন্সিভ ওইবা সেক্তরগী এক্সপোর্তশিং প্রমোৎ তৌনবা, রিবেৎ ওফ স্তেত এন্দ সেন্ত্রেল লেভাইজ অমসুং তেক্সেস (RoSCTL) স্কিম অসি মার্চ 7, 2019দগী চৎনবা হৌখ্রে, অদুগা রেমিসন ওফ দ্যুতিজ এন্দ তেক্সেস ওন এক্সপোর্তেদ প্রদক্তস (RoDTEP) স্কিম অসি জনুৱারী 1, 2021দগী চৎনবা হৌখ্রে। রোদতেপ স্কিম অসি ফার্মাস্যুতিকলস, ওর্গানিক অমসুং ইনওর্গানিক কেমিকেলস, অমসুং আইরন অমসুং স্তীল প্রদক্তকুম্বা হান্ননা লৌথোকখ্রবা সেক্তরশিং অসি কোনশিন্নবা দিসেম্বর 15, 2022দা মখা তানা পাকথোক চাউথোকহনখি। মসিগী মথক্তা, তারেফ লাইন 432দা লৈরিবা এনোমেলীশিং অসি 2023গী জনুৱারী 16দগী চৎনবা হৌগদবা রিভাইস তৌরবা রেৎশিংগা লোয়ননা কোকহনখ্রে। এক্সপোর্তরশিংনা ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত (FTA) শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা ওরিজিন সর্তিফিকেৎকীদমক্তা কম্মন দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমা হৌদোকখ্রে।
দিস্ত্রিক্তশিং এস এক্সপোর্ত হব ইনিসিএতিব অসিনা দিস্ত্রিক্ত খুদিংমক্তা এক্সপোর্ত পোতেন্সিএল লৈবা পোত্থোকশিং মশক খঙদোক্লি অমসুং থবক ফংহন্নবা লোকেল এক্সপোর্তরশিং অমসুং মেনুফেকচররশিংদা মতেং পাংদুনা বোত্তলনেকশিং কোকহল্লি। মপান লৈবাক্তা লৈরিবা ভারতকী মিসনশিংনা ভারতকী ললোন-ইতিক, তুরিজম, তেক্নোলোজী অমসুং ইনভেস্তমেন্তকী পান্দমশিং য়োকখৎপদা অচৌবা থৌদাং লৌরি। মপান্দা লৈবা কম্মর্সিএল মিসনশিং, এক্সপোর্ত প্রমোসন কাউন্সিলশিং, কম্মোদিতি বোর্দশিং/ওথোরিতীশিং অমসুং ইন্দস্ত্রী এসোসিএসনশিং য়াওনা পর্ফোমেন্সকী চাং নাইবা মোনিতরিং তৌরি। মথৌ তারকপা মতমদা করেক্তিব মেজরশিং পায়খৎলি।
দোমেস্তিক অমসুং ফোরেন ইনভেস্তমেন্তশিং লাকশিনবা, সরকারনা গুদস এন্দ সর্ভিসেস তেক্স (GST), কোর্পোরেত তেক্স হন্থহনবা, FDI পোলিসীদা অহোংবা পুরকপা, কমপ্লাইএন্স বোর্দ হন্থহন্নবা খোঙথাংশিং অমসুং পব্লিক প্রোক্যুরমেন্ত ওর্দরশিং, ফেজ মেনুফেকচরিং প্রোগ্রাম (PMP), অমসুং ক্বালিতী কন্ত্রোল ওর্দরশিং (QCOশিং) গী খুত্থাংদা দোমেস্তিক মেনুফেকচরিং হেনগৎহন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎখ্রে। মরুওইবা সেক্তর 14গীদমক প্রোদক্সন-লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (PLI) স্কিমশিংদা লুপা করোর 1,000গী শেনফম থাদগনি। মেনুফেকচরিং কেপাসিতীশিং অমসুং এক্সপোর্তশিং হেনগৎহন্নবা পান্দম থমদুনা লুপা করোর লাখ 1.97গী শেনফম থাদরগনি।
সরকারনা রাজ্য অমসুং UT পুম্নমক্তা লৈরিবা বিজিনেসশিং অমসুং প্রজাশিংগা লোয়ননা মাগী ইন্তরফেস অসি লাইথোকহনবা, রেস্নেলাইজ তৌবা, দিজিতেলাইজ তৌবা অমসুং দিক্রাইমিনেলাইজ তৌবদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। 42,000দগী হেন্না কমপ্লাইএন্স হন্থহনখ্রে, অমসুং 3,800দগী হেন্না প্রোভিজনশিং দিক্রাইমিনেলাইজ তৌখ্রে। নেস্নেল সিঙ্গল ৱিন্দো সিস্তেম (NSWS) না বিজিনেসশিংদা সেন্ত্রেল এপ্রুবেল 277গীদমক এপ্লাই তৌবা য়াহল্লি। মসিগী মনুংদা এপ্রুবেল 661গী মতাংদা ইনফোর্মেসন অসি নো য়োর এপ্রুবেল (KYA) মোদ্যুলগী খুত্থাংদা ফংই। জন বিশ্বাস (এমেন্দমেন্ত ওফ প্রোভিজনস) এক্ত, 2023না থাজবদা য়ুম্ফম ওইবা লৈঙাকপা হেনগৎহল্লি। মিনিস্ত্রী অমসুং দিপার্তমেন্ত 19না মেনেজ তৌরিবা এক্ত 42গী মখাদা লৈরিবা প্রোভিজন 183 দি-ক্রিমিনেলাইজ তৌরি।
2047 ফাওবগী ভারতকী রোদমেপ্না মালেমগী ওইবা কম্পিতিতিবনেস, ইন্নোবেসন অমসুং মালেমগী ওইবা সপ্লাই চেনশিংদা পুনশিনবদা মরুওইবা পীরি। পোলিসী রিফোর্মশিংনা ৱার্ল্দ বেঙ্ককী দুইং বিজিনেস রিপোর্ত্তা ভারতকী রেঙ্ক অসি 2014দা 142শুবদগী 2019দা 63শুবা মফমদা হেনগৎহনখ্রে। গ্লোবেল ইন্নোবেসন ইন্দেক্স (GII) গী ইকোনোমী 132গী মরক্তা ভারতকী রেঙ্কসু 2015দা 81শুবদগী 2023দা 40শুবা মফমদা ফগৎলে। ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তী রাইৎ (IPR) গী রিফোর্মশিংনা পেতেন্ত গ্রান্ত অসি 2014-15দা 5,978 ওইরম্বদগী 2023-24দা 103,057দা হেনগৎহনখ্রে, অদুগা হায়রিবা মতম অসিদা রেজিস্তর তৌরবা দিজাইনগী মশিং অসি 7,147দগী 30,672দা হেনগৎখ্রে।
ইন্নোবেসন অমসুং ওন্তপ্রিনোরশিপ হেনগৎহন্নবা হৌদোকখিবা স্তার্তঅপ ইন্দিয়া ইনিসিএতিবনা DPIITনা শকখঙলবা স্তার্তঅপ লাখ 1.33গা লোয়ননা মপাঙ্গল লৈবা ইকোসিস্তেম অমা শেমখ্রে। মসিগী এক্সন প্লান অসিনা সিম্প্লিফিকেসন, ফন্দিং সপোর্ত, অমসুং ইন্দস্ত্রী-একাদেমিয়া পার্তনরশিপশিং য়াওরি। ত্রেদ পোলিসী রিফোর্মশিংনা মালেমগী সপ্লাই চেনশিংদা ভারতকী শরুক য়াবা হেনগৎহনখ্রে। ফোরেন ত্রেদ পোলিসী অসিনা মমলগী চাংদম্নবা ঙম্বা, ললোন-ইতিক লাইথোকহনবা অমসুং অনৌবা সেক্তরশিংদা মীৎয়েং থম্লি। মসিনা মালেমগী সপ্লাই চেনদা শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা মপাঙ্গল লৈবা ফ্রেমৱার্ক অমা পীরি।
2021গী ওক্তোবর 13দা, ভারত সরকারনা পি.এম. গতিশক্তি NMP GIS-ইনেবল পোর্তেলগী খুত্থাংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং সোসিএল সেক্তর প্লান্নিংদা মতেং পাংনবা পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান হৌদোকখি। PMGS অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবনা মল্তি-মোদেল কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহল্লি, অরোইবা মাইলগী কন্নেক্তিবিতী ফগৎহল্লি, অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেস অমসুং ইজ ওফ লিভিং অনিমক্তা মতেং পাংলি। পি.এম. গতিশক্তি NMPগী মপুং ওইনা, নেস্নেল লোজিস্তিক পোলিসী (NLP) অসি সেপ্তেম্বর 17, 2022দা লোজিস্তিক্কী মমল হন্থহন্নবা অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা লোজিস্তিক্কী থবকশিং মপুং ফাহন্নবগী পান্দমদা হৌদোকখি। পুন্না, হায়রিবা পোলিসীশিং অসিনা ইন্নোবেসনবু খুমাং চাউশিলহল্লি অমসুং মালেমগী সপ্লাই চেনশিংগা হেন্না নকশিন্নবা ঙমহল্লি।
কমপ্রেহেন্সিব ত্রেদ কন্নেক্ত ই-প্লেৎফোর্ম হৌদোকপা অসিনা IEC হোল্দর লাখ 6 হেনবা, ইন্দিয়ন মিসনগী ওফিসিএল 185 অমসুং এক্সপোর্ত প্রমোসন কাউন্সিলগী মেম্বর 600 হেনবগা দাইরেক্তোরেত জেনরেল ওফ ফোরেন ত্রেদ (DGFT) / DoC ওফিসশিং অমসুং বেঙ্কশিংগা মায় পাক্না শম্নহল্লে। দিজিতেল ইনিসিএতিব অসিনা স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস (SME)গীদমক ললোন-ইতিক তৌবদা লাইথোকহল্লি। মসিনা মখোয়দা মমল য়াম্লবা ই-পাউ অমসুং সপোর্ত পীদুনা, হেন্না ইফিসেন্ত অমসুং ত্রান্সপরেন্ত এক্সপোর্ত ইকোসিস্তেম অমা শেম্মি। সরকারনা MSME এক্সপোর্তরশিংগীদমক এক্সপোর্ত প্রমোৎ তৌনবা এনহেন্স ইন্সুরেন্স কোভর হৌদোকখ্রে। মসিনা লুপা করোর 20,000গী ক্রেদিৎ হন্থনা ফংহল্লগনি হায়না পানরি। খোঙথাং অসিনা ভারতকী এক্সপোর্তশিংগী কম্পিতিতিবনেস হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি অমসুং মসিনা চাউরাক্না এক্সপোর্তর 10,000দা কান্নবা ফংহল্লগনি।
সেল্ফ-সর্তিফাইদ ইলেক্ত্রোনিক বেঙ্ক রিএলাইজেসন সর্তিফিকেৎ (eBRC) সিস্তেম অসিনা কমপ্লাইএন্স কোস্ত হন্থহল্লি। মসিনা এক্সপোর্তরশিংদা লুপা করোর 125গী শেনফম কনবা ঙমহল্লি। সিস্তেম অসিনা এদমিনিস্ত্রেতিব অমসুং এনভাইরনমেন্ত কোস্ত অনিমক হন্থহন্দুনা দিজিতেল, ইকো-ফ্রেন্দলী ইকোনোমী অমা ফগৎহন্নবগী সরকারগী পাক চাউরবা পান্দমশিং অদুসু শৌগৎলি। eBRCশিং অসি মশিং য়াম্লবা অমসুং এপ্লিকেসন প্রোগ্রামিং ইন্তরফেস (API) পুনশিনবনা এক্সপোর্তরশিং, মরুওইনা অপীকপা ই-কম্মর্স বিজিনেসশিং, অৱাংবা ভোল্যুম, মমল হোংবা ত্রাঞ্জেক্সনশিং কান্নবা মওংদা মেনেজ তৌদুনা প্রোসেস অসি লাইথোকহল্লি। সিস্তেম অসিনা মখোয়বু ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদতা মখোয়গী গ্রোথপু সপোর্ত তৌদুনা কান্নবা অমসুং রিফন্দশিংবু হেন্না ইফেক্তিব ওইনা ক্লেম তৌবদা মতেং পাংই।
ই-কম্মর্স এক্সপোর্ত হব (ECEH) ইনিসিয়েতিব অসিনা ভারতকী ক্রোস-বোর্দর ই-কম্মর্সতা অহোংবা পুরক্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা 2030 ফাওবদা এক্সপোর্ত্তা দোল্লর বিল্লিয়ন 100 য়ৌহনবা ঙমগনি। হায়রিবা হবশিং অসিনা SMEশিং, আর্তিসানশিং অমসুং ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রদক্ত (ODOP) পুথোক্লিবশিংবু মালেমগী কৈথেলশিংগা শম্নহল্লি। মসিনা তায়র 2 অমসুং তায়র 3গী শহরশিংদা লোজিস্তিক্কী ইফিসিএন্সী অমসুং শেন্মিৎলোনগী ইন্তিগ্রেসন হেনগৎহল্লি। গবর্নমেন্ত ই-মার্কেৎ প্লেস (GeM) দা, শেমদোক্লবা প্রাইসিং স্লেবশিংনা হৌজিক্তি লুপা করোর 10গী মথক্তা ওর্দরশিং লৌবদা লুপা লাখ 3 ফাওবা চার্জ লৌগনি। মসিনা ত্রাঞ্জেক্সন কোস্তশিং য়াম্না হন্থহল্লগনি। দুবাইদা লৈরিবা ভারত মার্ত অসিনা ভারতকী MSMEশিংদা গল্ফ কোওপরেসন কাউন্সিল (GCC), অফ্রিকা অমসুং CISকী কৈথেলশিংদা মমল হোংনা এক্সেস ফংহল্লি। মসিনা মফমশিং অসিদা এক্সপোর্ত হেনগৎহল্লি।
জনসুনৱাই, স্তেকহোল্দরশিং অমসুং সরকারগী মরক্তা হকথেংননা পাউ ফাওনবা, ইন্তরমেদিয়রীশিং লৌথোকপা অমসুং মতম কনবা প্লেৎফোর্ম অমনি। নৌনা শেমদোক্লবা নেস্নেল প্রোগ্রাম ওফ ওর্গানিক প্রদক্সন (NPOP) না এক্সপোর্তকী খুদোংচাবশিং হেনগৎহন্দুনা চাউরাক্না লৌমী গ্রুপ 5,000দগী লৌমী লাখ 20দা কান্নবা ফংহল্লগনি। মসিনা ওর্গানিক এক্সপোর্ত অসি 2025-26 ফাওবদা দোল্লর বিলিয়ন 1 হেনগৎহল্লগনি হায়না পানরি। মসিনা চাউরাক্না লৌমী লাখ 20দা কান্নবা ফংহল্লগনি।
ICEGATE (ইন্দিয়ন কস্তমস ইলেক্ত্রোনিক কম্মর্স/ইলেক্ত্রোনিক দেতা ইন্তর্চেঞ্জ গেৎৱে) না ললোন-ইতিক, কার্গো কেরিয়রশিং অমসুং অতোপ্পা ললোন-ইতিক তৌরিবা পার্তনরশিংদা ই-ফাইলিং সর্ভিসশিং পীরি। মসিগী মথক্তা, মসিদা ই-পেমেন্ত, আই.পি.আর.গীদমক ওনলাইন রেজিস্ত্রেসন, কস্তমস ই.দি.আই.দা দোক্যুমেন্ত ত্রেকিং স্তেতস, DEPB/DES/EPCG লাইসেন্সশিংগী ওনলাইন ভেরিফিকেসন, IE কোদ স্তেতস, PAN-বেজ CHA দেতা, অমসুং অতোপ্পা মরুওইবা কস্তমসকা মরী লৈনবা ৱেবসাইৎশিং অমসুং ঈ-পাউ কয়াগা মরি লৈনবা ফেসিলিতীশিংসু ফংহল্লি। প্লেৎফোর্ম অসিদা ত্রেদিং পার্তনরশিংগীদমক 24/7 হেল্প দেস্কসু লৈ।
মসিগী খোঙথাংশিং অসিনা 2047 ফাওবদা ভারতপু মালেমগী শেন্মিৎলোনগী পাৱরহাউস অমা ওইহন্নবা ভারতকী ললোন-ইতিক পাকথোক চাউথোকহনবা অমসুং ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত পুক্নিং থৌগৎপদা সরকারগী অচেৎপা থাজবা অদু উৎলি।
ৱারোইশিন
ভারতকী এক্সপোর্তকী মায়পাকপশিং অসি মসিগী চাউখৎলক্লিবা মেন্যুফেকচরিং কেপাসিতীশিং, স্ত্রেতেজিক পোলিসীশিং, অমসুং ইন্নোবেসনগীদমক অচেৎপা থাজবা অদুগী খুদম্নি। মালেমগী কৈথেলদা মমল য়াম্লবা নুংগী পোৎলমশিং পুথোকপদগী হৌরগা সেমিকন্দক্তরশিং অমসুং ইলেক্ত্রিকেল কম্পোনেন্তশিংগুম্বা অৱাংবা থাক্কী সেক্তরশিংদা খুমাং চাউশিল্লকপদা, ভারতকী এক্সপোর্তকী খোঙচৎ অসিনা মসিগী চাউখৎলক্লিবা শেন্মিৎলোনগী শক্তি অদু উৎলি। অনৌবা ফোরেন ত্রেদ পোলিসী, PLI স্কিমশিং, অমসুং অতোপ্পা কয়াগুম্বা সরকারগী মাংলোমদা চংশিল্লিবা খোঙথাংশিং অসিনা মালেমগী থাক্তা ভারতকী কম্পিতিতিবনেস হেনগৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ভারতনা এক্সপোর্ত পোর্তফোলিও মখল-মখা কয়া হেনগৎহন্দুনা অমসুং মালেমগী থাক্তা লৈরিবা অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা, 2047 ফাওবদা মালেমগী শেন্মিৎলোনগী শক্তি অমা ওইহন্নবা মঙলান অদু ফংবা ঙম্নবা শেম-শারি।
রিফরেন্স
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2039117
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2057038
https://enquiry.icegate.gov.in/
মসিদা PDF ফংবিগনি