পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়
খুঙ্গংগী মফমশিংদা চাক থোংনবা মৈখু চেনদবা ফ্যুএল শীজিন্নবা
02 DEC 2024 4:09PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী উজ্জ্বলা য়োজনা (PMUY) অসি লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা লায়রবা ইমুংশিংগী অহল ওইরবা নুপীশিংদা দিপোজিৎ ফ্রী LPG কন্নেক্সন ফংহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা মে, 2016দা হৌদোকখি। নবেম্বর 1, 2024 ফাওবদা, ভারত্তা এক্তিব দোমেস্তিক LPG কঞ্জ্যুমরশিংগী অপুনবা মশিং অসি করোর 32.83 ওইরি। মসিদা প্রধান মন্ত্রী উজ্জ্বলা য়োজনা (PMUY) গী কান্নবা ফংলবা করোর 10.33 য়াওরি। মসি এপ্রিল 1, 2016 ফাওবদা লৈবা দোমেস্তিক LPG কঞ্জ্যুমর করোর 16.63দগী য়াম্না চাউনা হেনগৎলকপনি। PMUYগী ইমপ্লিমেন্ত তৌবনা লৈবাক অসিদা LPGগী কভরেজ অসি 2016গী এপ্রিলদা চাদা 62 ওইরম্বা অদুদগী হৌজিক্তি মপুং ফানা সেচুরেসন ফংনবা মতেং পাংলি।
মসিগী মথক্তা, দোমেস্তিক LPGগী কঞ্জ্যুম্পসন অসিসু PMUY ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদা এক্সেস হেনগৎলকপনা শরুক তম্বনা মরম ওইদুনা শীংথানীংঙাই ওইনা হেনগৎলকখি। শেনবা চহি 2023-24দা, ভারত্তা দোমেস্তিক LPG কঞ্জ্যুমরশিংনা অপুনবা ওইনা রিফিল করোর 184.56 লৌখি। মসিগী মনুংদা PMUY কঞ্জ্যুমর করোর 39.38 য়াওখি। লৈবাক অসিদা দোমেস্তিক LPGগী কঞ্জুম্পসন অসি FY 2015-16দা 17.2 MMT ওইরম্বদগী FY 2023-24দা 26.2 MMTদা হেনগৎলকখি। PMUYগী বেনিফিসরীশিংগী মরক্তা শিজিন্নবগী মওং-মতৌনা হেনগৎলকপগী ত্রেন্দ অমা উৎলি। 2024গী ওক্তোবর খক্তদা PMUYগী বেনিফিসরীশিংদা LPG রিফিল করোর 4 হেন্না তৌখি। মসিনা সেগমেন্ত অসিগী মনুংদা LPG শিজিন্নবা অসি হেনগৎলক্লি তাক্লি।
লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী মফমশিংদা LPGগী এক্সেস হেনগৎহন্নবা তোঙান-তোঙানবা খোঙথাংশিং পায়খৎলি মখোয় অদুদি, PMUY প্রমোৎ তৌনবা কেম্পেনশিং শিনবা, কন্নেক্সনশিং এনরোল অমসুং দিস্ত্রিব্যুৎ তৌনবা মেলা/কেম্পশিং শিনবা, আউত ওফ হোম (OOH) হোর্দিংশিং, রেদিও জিঙ্গলশিং, ইনফোর্মেসন, এজুকেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসন ভেনশিংনচিংবগী খুত্থাংদা প্রমোসন তৌনবা, অতৈ কনভেন্সনেল ফ্যুএলশীংগী মহুৎ LPG শিজিন্ননবা অমসুং LPG পঞ্চায়ৎশিংগী খুত্থাংদা LPG শাফনা শিজিন্ননবা এৱেরনেস পীবা, ভিকসিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রাগী মখাদা এনরোলমেন্ত/এৱেরনেস কেম্পশিং পাংথোকপা, PMUY কন্নেক্সন লৌনবা আধার এনরোলমেন্ত অমসুং বেঙ্ক একাউন্তশিং হাংনবা কঞ্জ্যুমরশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংগী মতেং পাংবা, LPG কন্নেক্সন লৌশিনবগী প্রোসেস লায়থোকহনবা, www.pmuy.gov.in, মনাক নকপা LPG দিস্ত্রিব্যুতরশিং, কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিং (CSC)দা PMUY কন্নেক্সনগীদমক ওনলাইন এপ্লিকেসন থাজিনবা, দবল বোত্তল কন্নেক্সন (DBC)গী কেজি 5গী ওপ্সন, কেজি 14.2দগী কেজি 5দা স্বেপ ওপ্সন পীবা, মাইগ্রেন্ত ইমুংশিংদা প্রুফ ওস এদ্রেস অমসুং রাসন কার্দকী মহুৎ সেল্ফ-দেক্লেরেসনদা অনৌবা কন্নেক্সন পীবা, প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান পেকেজকী মখাদা PMUY বেনিফিসরীশিংদা এপ্রিল 2020দগী দিসেম্বর 2020 ফাওবা লেম্না রিফিল 3 ফংহনবা অসিনি।
মসিগী মথক্তা, OMCশিংনা অখন্ননা খুঙ্গংগী মফমশিংদা অনৌবা LPG দিস্ত্রিব্যুতরশিপশিং লেপ্তনা কম্মিসন তৌরি। PMUY স্কিম হৌদোকখিবদগী OMCশিংনা লৈবাক শীনবা থুংনা দিস্ত্রিব্যুতরশিপ 7944 (1.04.2016দগী 31.10.2024 ফাওবদা কম্মিসন তৌখিবা) কম্মিসন তৌখ্রে। মসিগী মনুংদা 7361 (হায়বদি চাদা 93) না খুঙ্গংগী মফমশিংদা থবক তৌরি। নবেম্বর 1, 2024 ফাওবদা লৈবাক শিনবা থুংনা LPG দিস্ত্রিব্যুতরশিপ 25,532 লৈরি। মসি এপ্রিল 1, 2016 ফাওবদা দিস্ত্রিব্যুতরশিপ 17,916 লৈখিবদগী হেনগৎলকপনি।
কম্প্রিহেন্সিব এন্যুএল মোদ্যুলর সর্ভে (CAMS) 2022-23 অসি স্তেতিস্তিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয়গী মীৎয়েং মখাদা জুলাই 2022 অমসুং জুন 2023গী মরক্তা নেস্নেল সেম্পল সর্ভে (NSS) সর্ভে অদুদা রিপোর্ত তৌখিবা পেরামিতরশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা চাক থোংবদা শিজিন্নরিবা ইনর্জীগী প্রাইমরী সোর্স অদুগা মরী লৈনৈ। মসিদা চাক থোংবগী মরুওইবা ইনর্জীগী সোর্স অসি ইমুং অমনা চাক থোংবদা অয়াম্বা মতমদা শিজিন্নবা ইনর্জীগী সোর্স অমনি হায়না তাক্লি।
তোঙান তোঙানবা স্তদীশিংনা উৎলি মদুদি ভারতকী য়ুমথোং কয়াদা চাক থোংবদা ফ্যুএল কয়ামরুম শিজিন্নৈ, মসি অয়াম্বনা ফ্যুএল স্তেকিং হায়নসু খঙনৈ। PMUYগী য়ুমথোংশিংগী ওইনদি, LPG অসি চাক থোংবদা শিজিন্নবা ফ্যুএলশিংগী মনুংদা অমনি। য়ুমথোংশিংদা LPG শিজিন্নবগী চাং অসি থোং-থাকপগী অপাম্বশিং, মহাওশিং, পন্থাশিং, চিঞ্জাক্কী মখলশিং, চিঞ্জাক্কী মগুনশিং, চৎনবীশিং, মমল অসিনচিংবা মখল কয়াগী মরমশিংনা ইথিল পী। চিঞ্জাক শেম্বগীদমক LPGবু মরুওইবা ইনর্জীগী হৌরকফম ওইনা শিজিন্নবা হায়বসিদা লমচৎ শাজৎ হোংবা অমসুং মতম চংই। PMUYগী কঞ্জ্যুমরশিংনা দোমেস্তিক LPGগী কঞ্জ্যুম্পসন লেপ্তনা হেনগৎলকপা অসিনা PMUYগী কঞ্জ্যুমরশিংগী 80% হেনবদা য়াওরিবা খুঙ্গংগী ইমুংশিংনা LPGবু হেন্না পাম্নরকপগী খুদম ওইরি। 2019-20দা PMUYগী য়ুমথোংশিংদা মীওই অমগী চাংদা শিজিন্নবা অসি রিফিল 3.01 (দোমেস্তিক LPGসিলিন্দর কে.জি. 14.2গী চাংদা) দগী 2023-24দা 3.95দা হেনগৎখ্রে। 2024-25দা চহিগী ওইবা বেসিসতা 4.34দা হেনগৎখ্রে।
সরকারনা দোমেস্তিক LPGগী রিতেল মমলশিং হোংদোকহল্লি অমসুং লৈবাক অসিদা দোমেস্তিক LPGগী মমল হোংহন্নবা খোংথাং কয়া লৌখৎলি। মসিগী মাইকৈ অসিদা সরকারনা 2023গী ওগস্ত 30দগী হৌদুনা কঞ্জ্যুমর পুম্নমক্কী দোমেস্তিক LPGগী রিতেল সেলিং প্রাইস কেজি 14.2গী LPG সিলিন্দর অমগী লুপা 200 হন্থখ্রে। সরকারনা 2024গী মার্চ 9দগী হৌদুনা দোমেস্তিক LPGগী RSP মার্চ 9, 2024দগী কেজিদা লুপা 100দা হন্থহনখ্রে। হৌজিক দিল্লীদা দোমেস্তিক LPGগী RSP অসি কেজি 14.2গী সিলিন্দরগী ওইনা লুপা 803নি।
2022গী মে 21দগী হৌরগা, সরকারনা চহি অমদা লুপা 200গী চাংদা কেজি 14.2গী LPG সিলিন্দরগীদমক প্রধান মন্ত্রী উজ্জ্বলা য়োজনা (PMUY) গী কান্নবা ফংলবা মীওইশিংদা চহি অমদা লুপা 12গী চাংদা রিফিল তৌবগীদমক পান্দম থমদুনা সবসিদী পীরি। মসিগী মথক্তা, 2023গী ওক্তোবর 5দগী, সরকারনা প্রধান মন্ত্রী উজ্জ্বলা য়োজনা (PMUY) গী কান্নবা ফংলবা মীওই পুম্নমক্কীদমক LPG সিলিন্দর কেজি 14.2গীদমক পান্দম থম্লিবা সবসিদী অসি লুপা 300দা হেনগৎহনখ্রে। সিলিন্দর খুদিংগী লুপা 300গী পান্দম থমদুনা সবসিদী পীবগা লোয়ননা (অমসুং কেজি 5গী সিলিন্দরগীদমক্তা চাংদম্নদুনা পীবা) অসিগা লোয়ননা PMUYগী কঞ্জুমরশিংগীদমক হৌজিক্কী ওইনা কেজি 14.2গী সিলিন্দর খুদিংগী (দিল্লীদা) লুপা 503 ওইরি।
ই-পাউ অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম অমদা পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সুরেশ গোপিনা ফোংদোকখিবনি।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Adoption of Clean Fuel for Cooking in Rural Areas
02 DEC 2024 4:09PM by PIB Delhi
Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) was launched in May, 2016 with an objective to provide deposit free LPG connection to adult women from poor households across the country. As of November 1, 2024, the total number of active domestic LPG consumers in India stands at 32.83 crore, which includes 10.33 crore beneficiaries of the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY). This represents a significant increase from 16.63 crore domestic LPG consumers as of April 1, 2016. Implementation of PMUY has contributed to improvement in LPG coverage in the country from 62% in April 2016 to near saturation now.
Further, the consumption of Domestic LPG has also improved significantly, thanks to implementation of PMUY and its contribution to improved access in rural areas. In the fiscal year 2023-24, domestic LPG consumers in India collectively took 184.56 crore refills out of which includes 39.38 crore refills were taken by PMUY consumers. Domestic LPG consumption
in the country has increased to 26.2 million metric tonnes (MMT) in FY 2023-24, up from 17.2
MMT in FY 2015-16. The consumption patterns among PMUY beneficiaries have shown a consistent upward trend. In October 2024 alone, over 4 crore LPG refills were delivered to PMUY beneficiaries, further underscoring the growing adoption and utilization of LPG within
this segment.
In order to improve access to LPG in rural areas in the country, various steps have been taken inter alia, including organizing campaigns for promotion of PMUY, organizing melas/camps to enroll and distribute connections, promotion through Out of Home (OOH) hoardings, radio jingles, Information, Education and Communication (IEC) Vans etc., spreading awareness about advantages of using LPG over other conventional fuels and safe usage of LPG through LPG Panchayats, enrolment/awareness camps under Viksit Bharat Sankalp Yatra, facilitation of consumers and their families for Aadhaar enrolment and opening of bank accounts for getting PMUY connections, simplification of process of getting LPG connection, online application for PMUY connection at www.pmuy.gov.in, nearest LPG distributors, Common Service Centres (CSC) etc., option of 5 Kg Double Bottle Connection (DBC), swap option from 14.2 Kg to 5 Kg,
provision for Migrant Families to avail new connection on Self-Declaration instead of Proof of
Address and Ration Card, upto 3 free refills to PMUY beneficiaries under Pradhan Mantri Garib
Kalyan Package from April 2020 to December 2020 etc.
Further, OMCs are continuously commissioning new LPG Distributorships, especially in rural areas. Since the launch of PMUY scheme, OMCs have commissioned 7944 Distributorships (commissioned during 01.04.2016 to 31.10.2024) across the country, out of which 7361 (i.e. 93 %) are catering to rural areas. As of November 1, 2024, there are a total of 25,532 LPG distributorships across the country, an increase from 17,916 distributorships as of April 1, 2016.
Comprehensive Annual Modular Survey (CAMS) 2022-23, was conducted under the aegis of Ministry of Statistics and Program Implementation by National Sample Survey (NSS) 79th round, between July 2022 and June 2023.One of the parameters reported in the survey pertains to the primary source of energy used for cooking within households. It defines the primary source of energy for cooking as an energy source that a household used the majority of the time for cooking.
Various studies have shown that many Indian households use multiple fuels for cooking, a phenomena commonly referred to as fuel stacking. In the case of PMUY households, LPG is one
of the fuels used for cooking. Extent of LPG usage in the households is influenced by variety of
factors such as cooking preferences, tastes, seasons, cuisine types, food flavours, traditions, cost etc. Adoption of LPG as the primary source of energy for cooking for majority of time accordingly involves behavioural change and takes time. The steadily rising consumption of domestic LPG by PMUY consumers indicative of growing acceptance of LPG by rural households, who comprise over 80% of PMUY consumers. Per Capita Consumption of PMUY households has increased from 3.01 refills (in terms of 14.2 Kg domestic LPG cylinders) in 2019-20 to 3.95 in 2023-24 to 4.34(onannualised basis) in 2024-25, upto October 2024.
Government modulates the retail prices of Domestic LPG and has been taking steps to ensure affordability of Domestic LPG in the country. In this direction, Government reduced the retail selling price of domestic LPG for all consumers by Rs. 200 per 14.2 Kg LPG cylinder with effect from 30th August, 2023. Government further reduced the RSP of domestic LPG by Rs. 100 per 14.2 Kg cylinder w.e.f. 9th March, 2024. The current RSP of domestic LPG at Delhi is Rs. 803 per 14.2 Kg cylinder.
W.e.f. 21st May, 2022, Government has been providing a targeted subsidy of Rs. 200 per 14.2 Kg LPG cylinder for Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) beneficiaries for upto 12 refills a year. Moreover, w.e.f. 5th October, 2023, Government increased the targeted subsidy to Rs. 300 per 14.2 Kg LPG cylinder for all Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) beneficiaries. With a targeted subsidy of Rs. 300 per cylinder (and proportionately prorated for 5 Kg cylinder), effective cost for PMUY consumers is Rs. 503 per 14.2 Kg cylinder (at Delhi) currently.
This information was given by THE MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF PETROLEUM AND NATURAL GAS SHRI SURESH GOPI, in a written reply in Rajya Sabha today