Ministry of Science & Technology
Two events ‘S&T Media Conclave’ and ‘Vigyanika’ being ready to discuss effective science communication strategies in IISF 2024, Guwahati
30 NOV 2024 11:54AM by PIB Delhi
IISF 2024 has total 25 events that are planned to discuss Science and technology among every section of society but two of them play an important role because without them it is not possible to reach out to masses. These two events are S&T Media Conclave and Vigyanika which are being organized by CSIR- National Institute of Science Communication and Policy Research (NIScPR), a constituent organization of CSIR which is promoting science and technology activities of India.
The Science and Technology Media Conclave 2024 and Vigyanika are inevitable events of IISF 2024 that aims to bring together scientists, journalists, and media professionals to discuss the importance of science communication and literacy in India.
Scheduled to take place on December 1-2, 2024, the Media conclave promises to be a thought-provoking platform for science communicators which will feature a range of exciting sessions, including panel discussions, interactions, and a science mentalism show during two day scheduled program. The event is spread into 6 sessions, 3 on each day having various themes to cover every aspect of science communication and dissemination.
It has themes like S&T Dissemination in North-East Media which will focus on the challenges and opportunities of science communication in the North Eastern region of India, for which experts and leaders of science organizations of North East India have been invited for discussions. Similarly, there is a session on ‘Impact of Science-based films in creating scientific awareness’ among masses by National Award film makers and other sessions on how to bridge the gap between S&T organizations and mass media platforms for effective science news dissemination through one to one interaction (1st day) and panel discussion (2nd day). To make understand that science communication is a fun based learning activity, the Media conclave also has ‘Science Mentalism Show’ which is going to connect science and magic.
The dignitaries who will be present in Media Conclave event are Dr. Arup Misra, Chairman, PCB, Assam & Former Director, ASTEC, Guwahati; Dr. L. Minaketan Singh, Director, Manipur S&T Council; Dr. Jaydeep Barua, Director, ASTEC; Shri Bhupendra Kainthola, Principal Director General, Registrar of Newspapers of India (RNI) & Former, Director, FTII, Pune; Dr. Arvind C. Ranade, Director, National Innovation Foundation (NIF), Ahmedabad; Shri Ritesh Taksande, Sr Manager-Consultant & Producer-Filmmmaker, NFDC Ltd, Mumbai; Shri. Pallav Bagla, Science Journalist, Ex- journalist, NDTV; Prof Shambhu Nath Singh, Vice Chancellor, Tezpur University, Assam; Dr. Manish Gore, Pri. Scientist, CSIR-NIScPR and many others.
“Vigyanika”, another important event of IISF which will focus on science communication also takes place during December 1-2, 2024. While Media conclave discuss various media formats, Vigyanika concentrate on science communication and dissemination through scientific literature platforms like Journals and magazines.
There are various sessions in ‘Vigyanika’ too that focus on effective science communication through the use of literature. And how literature can be used in different ways is reflected in the themes of the sessions that have been designed during two day event. The sessions on the first day will have discussions on the use of National as well as local languages in S&T communication and workshop on scientific writing. The first sessions on the second day will have panel discussion on changes that AI has brought to the scientific writing, the second session will be a workshop on interactive approaches of science communication and then talks by stalwarts of scientific literature writers and communicators like Dr Manoj Kumar Pataiariya and others. The last session in the forenoon of 2nd Dec. of Vigyanika event will have fun based experience of sharing thoughts of promoting scientific literature through ‘Kavi Samellan’ where science based poems will be shared and ‘Science puppet show’ will be performed among the attendees.
The Vigyanika’ event will be graced by leaders of science and science communicators like Dr Ranjana Aggarwal, Director NIScPR, Dr Manoj Kumar Pataiariya, Former Director, NISCAIR, Dr Shekhar C Mande, Former DG-CSIR and many others.
About CSIR-NIScPR
The CSIR-National Institute of Science Communication and Policy Research (NIScPR) is a constituent laboratory of the Council of Scientific & Industrial Research, Ministry of Science and Technology, Government of India. It is dedicated to science communication, policy research, and the promotion of scientific awareness among the public.

বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
আই.আই.এছ.এফ. 2024-য়ে কাৰ্যকৰী বিজ্ঞান যোগাযোগ ৰণনীতি ৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিবলৈ গুৱাহাটীত 'এছ এণ্ড টি মিডিয়া কনক্লেভ' আৰু 'বিজ্ঞানিকা' নামৰ দুটা কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰিছে
30 NOV 2024 11:54AM by PIB Guwahati
আই আই এছ এফ ২০২৪ত মুঠ ২৫টা কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত হ'ব, য'ত সমাজৰ সকলো শ্ৰেণীৰ মাজত বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত আলোচনা হ'ব, কিন্তু ইয়াৰে দুটা কাৰ্যসূচীয়ে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে কিয়নো তেওঁলোকৰ অবিহনে সাধাৰণ ৰাইজৰ ওচৰলৈ যোৱাটো সম্ভৱ নহ'ব। এই দুটা কাৰ্যসূচী হৈছে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মাধ্যম সন্মিলন আৰু বিজ্ঞানিকা, যাক চিএছআইআৰ-নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ চাইন্স কমিউনিকেচন এণ্ড পলিচী ৰিচাৰ্ছ (এনআইএছচিপিআৰ)ৰ দ্বাৰা আয়োজিত কৰা হৈছে, যি হৈছে চিএছআইআৰৰ এক উপাদান সংগঠন যি ভাৰতৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিগত কাৰ্যকলাপক প্ৰচাৰ কৰে।
বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মিডিয়া কনক্লেভ ২০২৪ আৰু বিদ্যানিকা হৈছে আই আই এছ এফ ২০২৪ৰ এক অনুষ্ঠান, যাৰ লক্ষ্য হৈছে বিজ্ঞানী, সাংবাদিক আৰু সংবাদ মাধ্যমৰ পেছাদাৰীসকলক একত্ৰিত কৰি ভাৰতত বিজ্ঞান যোগাযোগ আৰু সাক্ষৰতাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা। ১-২ ডিচেম্বৰ, ২০২৪ তাৰিখে অনুসূচীত মিডিয়া কনক্লেভে বিজ্ঞান যোগাযোগকৰ্তাসকলৰ বাবে এক অনুপ্ৰেৰণাদায়ক মঞ্চ হিচাপে কাম কৰিব, য'ত পেনেল আলোচনা, কথোপকথন, আৰু দুদিনীয়া কাৰ্যসূচীত বিজ্ঞানমানসিকতা প্ৰদৰ্শনকে ধৰি বিভিন্ন ৰোমাঞ্চকৰ অধিৱেশন প্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব। অনুষ্ঠানটোত ৬ টা অধিৱেশন থাকিব, প্ৰতিদিনে 3 টা অধিৱেশন থাকিব, বিজ্ঞান যোগাযোগ আৰু প্ৰসাৰৰ প্ৰতিটো দিশ সমাধান কৰাৰ বাবে বিভিন্ন বিষয়বস্তু সামৰি লোৱা হ'ব।
ইয়াত উত্তৰ-পূবৰ সংবাদ মাধ্যমত বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ প্ৰসাৰৰ দৰে বিষয় অন্তৰ্ভুক্ত আছে, যিয়ে ভাৰতৰ উত্তৰ-পূব অঞ্চলত বিজ্ঞান যোগাযোগৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু সুযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব, যাৰ বাবে উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ বিজ্ঞান সংগঠনসমূহৰ বিশেষজ্ঞ আৰু প্ৰাক্তন সকলক আলোচনাৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছে। একেদৰে, ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা বিজয়ী চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলৰ দ্বাৰা 'জনসাধাৰণৰ মাজত বৈজ্ঞানিক সজাগতা সৃষ্টিত বিজ্ঞান-আধাৰিত চলচ্চিত্ৰৰ প্ৰভাৱ' সম্পৰ্কে এক অধিৱেশন হ'ব আৰু অন্যান্য অধিৱেশনত বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি সংগঠন আৰু ৰাজহুৱা মাধ্যমৰ মঞ্চসমূহৰ মাজৰ ব্যৱধান কেনেদৰে এক-এটা বাৰ্তালাপৰ জৰিয়তে (প্ৰথম দিনা) আৰু পেনেল আলোচনাৰ জৰিয়তে দূৰ কৰিব পাৰি সেই বিষয়ে আলোচনা কৰা হ'ব। বিজ্ঞান যোগাযোগ হৈছে এক আমোদ-প্ৰমোদ-আধাৰিত শিক্ষণ কাৰ্যকলাপ বুলি বুজাবলৈ, মিডিয়া কনক্লেভত বিজ্ঞান আৰু যাদুৰ সংমিশ্ৰণ কৰা 'বিজ্ঞান মানসিকতা প্ৰদৰ্শনী' প্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব।
সংবাদ মাধ্যমৰ সন্মিলনত, অসমৰ পিচিবিৰ অধ্যক্ষ আৰু গুৱাহাটীৰ এএছটিইচিৰ প্ৰাক্তন সঞ্চালক ড০ অৰূপ মিশ্ৰ; মণিপুৰ এছ এণ্ড টি কাউন্সিলৰ সঞ্চালক ড০ এল মিনকেহতান সিং; ড. জয়দীপ বৰুৱা, এএছটিইচিৰ সঞ্চালক; ভাৰতৰ বাতৰি কাকত পঞ্জীয়ক (আৰএনআই) সঞ্চালক প্ৰধান আৰু পুনেৰ এফটিআইআইৰ প্ৰাক্তন সঞ্চালক শ্ৰীভূপেন্দ্ৰ কণ্ঠোলা; আহমেদাবাদৰ নেচনেল ইনোভেচন ফাউণ্ডেচন (এনআইএফ)ৰ সঞ্চালক ড০ অৰবিন্দ চি ৰানাডে; মুম্বাইৰ এনএফডিচি লিমিটেডৰ জ্যেষ্ঠ মেনেজাৰ-পৰামৰ্শদাতা আৰু প্ৰযোজক-চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা শ্ৰীযুত ৰীতেশ তাকাচান্দে; শ্ৰীযুত পল্লৱ বাগলা, বিজ্ঞান সাংবাদিক, প্ৰাক্তন সাংবাদিক, এনডিটিভি; তেজপুৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ উপাচাৰ্য অধ্যাপক শম্ভু নাথ সিং; চিএছআইআৰ-এনআইএছচিপিআৰৰ মুখ্য বিজ্ঞানী ড০ মনীষ গোৰ আৰু আন কেইবাজনো বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
বিজ্ঞান যোগাযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি ১-২ ডিচেম্বৰ, ২০২৪ তাৰিখে আই.আই.এছ.এফ.-ৰ আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰ্যসূচী "বিজ্ঞানিকা"ও অনুষ্ঠিত হ'ব। যদিও সংবাদ মাধ্যমৰ সন্মিলনত বিভিন্ন মাধ্যমৰ বিন্যাসআলোচনা কৰা হ'ব, বিজ্ঞানিকাই আলোচনী আৰু আলোচনীআদিৰ দৰে মঞ্চৰ জৰিয়তে বিজ্ঞান যোগাযোগ আৰু প্ৰসাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব।
‘বিজ্ঞানিকা’ৰ কেইবাটাও অধিবেশনও আছে য’ত সাহিত্যৰ ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে ফলপ্ৰসূ বিজ্ঞান যোগাযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। আৰু সাহিত্যক কেনেকৈ বিভিন্ন ধৰণে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি, সেয়া দুদিনীয়া অনুষ্ঠানটোত প্ৰস্তুত কৰা অধিবেশনৰ বিষয়বস্তুত প্ৰতিফলিত হয়। প্ৰথম দিনাৰ অধিবেশনত বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি যোগাযোগত ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু স্থানীয় ভাষাৰ ব্যৱহাৰৰ ওপৰত আলোচনা আৰু বৈজ্ঞানিক লেখাৰ ওপৰত কৰ্মশালা অনুষ্ঠিত হ’ব। দ্বিতীয় দিনৰ প্ৰথম অধিবেশনত বৈজ্ঞানিক লেখাৰ ক্ষেত্ৰত এআইয়ে কঢ়িয়াই অনা পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত পেনেল আলোচনা, দ্বিতীয় অধিবেশনত বিজ্ঞান যোগাযোগৰ ইন্টাৰেক্টিভ পদ্ধতিৰ ওপৰত কৰ্মশালা আৰু তাৰ পিছত ড° মনোজ কুমাৰ পাটৰিয়া আদিৰ দৰে বৈজ্ঞানিক সাহিত্য লেখক আৰু যোগাযোগকাৰীৰ ষ্টালৱাৰসকলে বক্তৃতা প্ৰদান কৰিব। ২ ডিচেম্বৰৰ পুৱা বিজ্ঞানীকা কাৰ্যসূচীৰ অন্তিম অধিবেশনত ‘কবি সন্মিলন’ৰ জৰিয়তে বৈজ্ঞানিক সাহিত্যক প্ৰচাৰৰ বাবে ধাৰণা বিনিময় কৰাৰ এক মজাৰ অভিজ্ঞতা হ’ব য’ত বিজ্ঞানভিত্তিক কবিতা ভাগ-বতৰা কৰা হ’ব আৰু উপস্থিতসকলৰ মাজত ‘বিজ্ঞান পুতলা প্ৰদৰ্শনী’ প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব।
চিএছআইআৰ-এনআইএছচিপিআৰৰ বিষয়েঃ
CSIR-National Institute of Science Communication and Policy Research (NISCPR) ভাৰত চৰকাৰৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ বৈজ্ঞানিক আৰু উদ্যোগিক গৱেষণা পৰিষদৰ এটা পৰীক্ষাগাৰ। ই বিজ্ঞান যোগাযোগ, নীতি গৱেষণা আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত বৈজ্ঞানিক সজাগতা বৃদ্ধিৰ বাবে উৎসৰ্গিত।