আয়ুশ
ভারত সরকারনা নেস্নেল আয়ুশ মিসন (NAM)গী মখাদা রাজ্যশিং অমসুং UTশিংনা আয়ুশকী হীদাক-লাংথক্কী সিস্তেমশিং দিবেলপ অমসুং প্রমোৎ তৌনবগী মখোয়গী খোঙথাংশিংদা মতেং পীরি
সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিমশিং, আয়ুরজ্ঞান স্কিম অমসুং আয়ুরস্বথ্যা য়োজনানা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিং/UTশিংদা লৈরিবা ইলিজিবল ওইবা ইন্দিভিজুএল ওর্গনাইজেসনশিং/ইন্সতিত্যুৎশিংদা হকথেংননা শেলগী তেংবাং পীরি
29 NOV 2024 5:25PM by PIB Imphal
আয়ুশ মন্ত্রালয়না নেস্নেল আয়ুশ মিসন (NAM)গী সেন্ত্রেল্লি স্পোন্সর তৌরবা স্কিম অসি ৱেস্ত বেঙ্গল য়াওনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা রাজ্য/UT সরকারশিংগী খুত্থাংদা চৎনহল্লি অমসুং মখোয়গী স্তেত এন্যুএল এক্সন প্লান (SAAP) দা ফংবা প্রপোজেলশিংগী মতুং ইন্না তোঙান তোঙানবা থবক থৌরমশিংগী মখাদা শেলগী তেংবাং পীদুনা আয়ুশকী হীদাক-লাংথক্কী সিস্তেম অসি চাউখৎনবা অমসুং প্রমোৎ তৌনবা মখোয়না হোৎনরিবা অসিদা মতেং পাংলি। মিসন অসিনা মখাদা পীরিবা থবক থৌরমশিং অসিগীদমক্তা খুদোংচাবা পীরি: -
1. হৌজিক লৈরিবা আয়ুশ দিস্পেনসরীশিং অমসুং সব হেল্থ সেন্তরশিং অপগ্রেদ তৌদুনা আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দির (আয়ুশ) মথৌ তৌহনগনি।
• ii. প্রাইমরী হেল্থ সেন্তরশিং (PHCশিং), কম্ম্যুনিতী হেল্থ সেন্তরশিং (CHCশিং) অমসুং দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতালশিং (DHশিং) দা আয়ুশ ফেসিলিতীশিং কো-লোকেসন তৌবা।
1. হৌজিক লৈরিবা সরকারগী স্তেন্দএলোন আয়ুশ হোস্পিতালশিং অসি অপগ্রেদ তৌবা।
2. হৌজিক লৈরিবা সরকার/ পঞ্চায়ত/ গভর্নমেন্ত এদেদ আয়ুশ দিস্পেনসরীশিং শেমগৎপা/ হৌজিক লৈরিবা আয়ুশ দিস্পেনসরীশিংগীদমক বিল্দিং শাগৎপা (ভারা/ফীভম শোক্লবা মফম) / আয়ুশ ফেসিলিতীশিং ফংদ্রিবা মফমশিংদা অনৌবা আয়ুশ দিস্পেনসরীশিং লিংখৎনবা বিল্দিং শাগৎপা।
• v. ফমুং 10/30/50 লৈবা ইন্তিগ্রেতেদ আয়ুশ হোস্পিতালশিং লিংখৎপা।
1. সরকারগী আয়ুশ হোস্পিতালশিং, সরকারগী দিস্পেন্সরীশিং অমসুং গভর্নমেন্ত/গভর্নমেন্ত এদেস ত্রেনিং ইন্সতিত্যুস্নেল আয়ুশ হোস্পিতালশিংদা তঙাই ফদবা হীদাক-লাংথকশিং সপ্লাই তৌবা।
2. আয়ুশ পব্লিক হেল্থ প্রোগ্রামশিং।
3. সরকারগী সেক্তরদা আয়ুশ ত্রেনিং ইন্সতিত্যুসনশিং লৈতবা রাজ্যশিংদা অনৌবা আয়ুশ কোলেজশিং লিংখৎপা।
4. আয়ুশ অন্দর-গ্রেজুয়েত ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং আয়ুশ পোস্ত-গ্রেজুয়েত ইন্সতিত্যুসনশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা/ PG/ফার্মাসী/পেরা-মেদিকল কোর্সশিং হাপচিনবা।
মসিগী মথক্তা, আয়ুশ মন্ত্রালয়না সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিমশিং হায়বদি আয়ুরজ্ঞান স্কিম অমসুং আয়ুরস্বস্থা্য য়োজনা অসি শেনবা চহি 2021-22দগী পায়খৎলি। স্কিম অসিগী মখাদা, রাজ্য/UTগী মতুং ইন্না ফন্দশিং য়েন্থোক্নবা/সেঙ্কসন তৌনবা/ রিলিজ তৌনবা প্রোভিজন অমত্তা লৈতে অমসুং শেলগী তেংবাং অসি মখোয়না থাগৎপা প্রপোজেলশিংগী ক্বালিতীগী মতুং ইন্না ৱেস্ত বেঙ্গল রাজ্য য়াওনা তোঙান তোঙানবা রাজ্য/UTশিংদা লৈবা ইলিজিবল ওইবা ওর্গনাইজেসনশিং/ ইন্সতিত্যুৎশিংদা হকথেংননা পীরি।
NAMগী মখাদা, SAAPগী খুত্থাংদা রাজ্য/UT সরকারশিংনা থাগৎলকপা প্রপোজেলশিংগী মতুং ইন্না, হৌখিবা চহি মঙা অসিদা রাজ্য/UTগী ওইনা অমসুং চহিগী ওইনা শেনফম য়েন্থোকখিবা/সেঙ্কসন তৌখিবা অদুগী অকুপ্পা মরোল এনেক্সর-Iদা পীরি।
NAM স্কিম অসি রাজ্য/UT সরকারশিংগী মখাদা চৎনহনবনা, মন্ত্রালয় অসিনা রাজ্য/UTগীদমক অখন্নবা পান্দমশিং লেপথোক্তে। মখা তানা NAMগী মখাদা মতেং পাংলিবা মরুওইবা থবক থৌরমশিং/মাইপাকখিবশিং অদু এনেক্সর-IIদা পীরি।
এনেক্সর-I
NAMগী মখাদা রাজ্য/UT অমসুং চহিগী মতুং ইন্না হৌখিবা চহি মঙাদা পীথখিবা/সেঙ্কসন তৌখিবা ফন্দশিংগী স্তেতস
(লুপা লাখতা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য/UTশিংগী মমিং
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
অপুনবা
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
365.42
251.81
296.06
142.39
407.29
1462.96
2
অন্ধ্র প্রদেশ
1900.59
385.40
0.00
0.00
0.00
2286.00
3
অরুনাচল প্রদেশ
383.33
678.09
180.85
402.04
1186.04
2830.35
4
অসাম
1601.32
347.15
639.52
1011.77
3471.45
7071.21
5
বিহার
2661.30
516.54
1686.08
0.00
1161.06
6024.97
6
চান্দিগর
0.00
195.81
94.86
189.73
226.32
706.73
7
ছত্তিসগ্রদ
0.00
2691.07
841.31
0.00
2151.43
5683.80
8
দাদরা অমসুং নগর হভেলি অমদি দামন অমসুং দিয়ু
63.85
0.00
0.00
0.00
408.45
0.00
9
দিল্লী
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
10
গোৱা
118.65
65.99
218.99
142.29
628.30
1174.22
11
গুজরাত
2229.69
244.01
466.93
1908.62
2961.42
7810.67
12
হরিয়ানা
2299.48
3034.42
647.70
1219.91
3026.59
10228.09
13
হিমাচল প্রদেশ
2045.89
494.94
1261.80
3873.58
3659.22
11335.43
14
জম্মু অমসুং কাশ্মির
1848.54
2285.75
1313.11
4895.09
7510.36
17852.84
15
ঝারখন্দ
1522.31
0.00
1309.77
7752.57
2390.42
12975.07
16
কর্নাতকা
1791.71
2184.37
1821.46
1714.09
5031.54
12543.17
17
কেরালা
1540.54
2337.59
1153.39
4399.83
7989.40
17420.74
18
লদাখ
0.00
0.00
187.45
72.27
47.32
307.04
19
লক্ষদ্বীপ
426.88
19.61
64.26
116.32
332.01
959.08
20
মধ্য প্রদেশ
4012.35
5608.63
3123.20
1716.00
6120.00
20580.18
21
মহারাস্ত্র
4308.64
0.00
0.00
0.00
2235.54
6544.18
22
মনিপুর
907.08
571.72
170.04
1723.00
0.00
3371.84
23
মিজোরাম
199.51
657.73
259.08
117.27
1057.86
2291.45
24
মেঘালয়
348.21
247.97
609.78
796.84
1722.60
3725.40
25
নাগালেন্দ
950.58
1254.89
232.27
495.78
1016.97
3950.49
26
ওরিশা
726.10
716.64
1075.38
0.00
0.00
2518.12
27
পুদুচেরী
238.42
47.67
200.27
623.95
197.08
1307.39
28
পঞ্জাব
1155.49
89.77
527.28
0.00
109.85
1882.39
29
রাজস্থান
1987.60
2276.40
3189.00
0.00
3731.51
11184.51
30
সিক্কিম
330.59
350.44
99.30
626.06
492.37
1898.76
31
তামিল নাদু
1993.91
616.58
2348.27
2428.69
6635.76
14023.21
32
তেলঙ্গানা
934.18
0.00
3132.25
0.00
1225.17
5291.60
33
ত্রিপুরা
0.00
270.08
138.71
1030.90
566.99
2006.68
34
উত্তর প্রদেশ
7923.69
10373.86
13809.72
14437.60
12418.60
58963.46
35
উত্তরাখন্দ
825.34
656.46
2622.50
1855.80
3234.38
9194.47
36
ৱেস্ত বেঙ্গল
1849.74
247.35
2118.05
1056.58
3379.39
8651.10
অপুনবা
49490.92
39718.72
45838.63
54748.94
86732.67
276529.87
এনেক্সর-II
2014-15 দগী 2023-24 ফাওবদা NAMগী মখাদা মতেং পীরিবা মরু ওইবা থবক-থৌরমশিং/মাইপাকপশিং
1. ইন্তিগ্রেতেদ আয়ুশ হোস্পিতালশিং লিংখৎনবা য়ুনিৎ 167দা মতেং পীরি।
2. আয়ুশ হোস্পিতাল 416 অমসুং আয়ুশ দিস্পেনসরী 5036দা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং অতোপ্পা ফেসিলিতীশিং অপগ্রেদেসন তৌনবা মতেং পাংখ্রে।
3. চহি খুদিংগী চাংচত্তা, হীদাক-লাংথকশিং অমসুং কন্তিজেন্সীগীদমক রিকরিং এসিস্তেন্স পীনবগীদমক্তা কো-লোকেসনগী মখাদা PHC 2322, CHC 715 অমসুং DH 314দা মতেং পাংলি।
4. চহি খুদিংগী চাংচত্তা তঙাইফদবা আয়ুশ হিদাক-লাংথকশিং সপ্লাই তৌনবগীদমক আয়ুশ হোস্পিতাল 996 অমসুং আয়ুশ দিসপেনসরী 12405দা মতেং পাংলি।
5. অনৌবা অয়ুশ এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিং লিংখৎনবা য়ুনিৎ 16 শৌগৎপা।
6. ইনফ্রাস্ত্রকচর, লাইব্রেরী অমসুং অতৈ পোৎলমশিং অপগ্রেদ তৌনবগীদমক অন্দর গ্রেজুয়েৎ 76 অমসুং পোস্ত গ্রেজুয়েৎ 36 আয়ুশ এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুৎশিংদা মতেং পীখ্রে।
7. য়োগ ৱেলনেস সেন্তর 3883দা তেংবাং পীখ্রে
8. আয়ুশ গ্রাম 1055দা তেংবাং পীখ্রে
9. আয়ুশ হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর 12500দা মতেং পীখ্রে।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা আয়ুশকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (I/C), শ্রী প্রতাপরাও জাধবনা ফোংদোকখিবনি।

AYUSH
Under National AYUSH Mission (NAM), the Government of India supports States and UTs in their efforts for development & promotion of AYUSH systems of medicine
Central Sector Schemes AYURGYAN Scheme and AYURSWATHYA Yojana provides financial assistance directly to the eligible individual organizations/institutes situated in various States/UTs
29 NOV 2024 5:25PM by PIB Delhi
Ministry of Ayush is implementing the Centrally Sponsored Scheme of National AYUSH Mission (NAM) through State/UT Governments in the country including West Bengal and supporting their efforts for development & promotion of AYUSH systems of medicine by providing financial assistance to them under different activities as per the proposals received in their State Annual Action Plans (SAAPs). The Mission inter-alia makes provision for the following activities: -
1. Operationalisation of Ayushman Arogya Mandir (Ayush) by upgrading existing Ayush dispensaries and Sub health Centres.
2. Co-location of Ayush facilities at Primary Health Centres (PHCs), Community Health Centres (CHCs) and District Hospitals (DHs).
3. Upgradation of existing standalone Government Ayush Hospitals.
4. Upgradation of existing Government/Panchayat/Government aided Ayush Dispensaries/ Construction of building for existing Ayush Dispensary (Rented/ dilapidated accommodation)/ Construction of building to establish new Ayush Dispensary in the area where there are no Ayush facilities available.
5. Setting up of 10/30/50 bedded Integrated Ayush Hospitals.
6. Supply of essential drugs to Government Ayush Hospitals, Government Dispensaries and Government/Government aided Teaching Institutional Ayush Hospitals.
7. Ayush Public Health Programmes.
8. Establishment of new Ayush colleges in the States where availability of Ayush teaching institutions is inadequate in Government Sector.
9. Infrastructural development of Ayush Under-Graduate Institutions and Ayush Post-Graduate Institutions/ add on PG/ Pharmacy /Para-Medical Courses.
Further, the Ministry of Ayush is also running Central Sector Schemes namely AYURGYAN Scheme and AYURSWATHYA Yojana from financial year 2021-22. Under the said Schemes, there is no provision to allocate/sanction/release the funds to State/UT wise and the financial assistance is provided directly to the eligible individual organizations/institutes situated in various States/UTs including the State of West Bengal based on the merit of the proposals submitted by them.
Under NAM, as per the proposals submitted by State/UT Governments through SAAPs, the detailed status of funds allocated/ sanctioned during the last five years, State/UT-wise and year-wise is furnished in Annexure-I.
Since implementation of the NAM scheme comes under the purview of State/UT Governments, State/UT wise specific targets are not being fixed by the Ministry. Further the major activities supported/achievements made under NAM is enclosed as Annexure-II.
Annexure-I
The status of funds allocated/ sanctioned during the last five years, State/UT-wise and year-wise under NAM
(Rs. in Lakh)
Sr. No.
Name of States/UTs
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
Total
1
Andaman & Nicobar Islands
365.42
251.81
296.06
142.39
407.29
1462.96
2
Andhra Pradesh
1900.59
385.40
0.00
0.00
0.00
2286.00
3
Arunachal Pradesh
383.33
678.09
180.85
402.04
1186.04
2830.35
4
Assam
1601.32
347.15
639.52
1011.77
3471.45
7071.21
5
Bihar
2661.30
516.54
1686.08
0.00
1161.06
6024.97
6
Chandigarh
0.00
195.81
94.86
189.73
226.32
706.73
7
Chhattisgarh
0.00
2691.07
841.31
0.00
2151.43
5683.80
8
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
63.85
0.00
0.00
0.00
408.45
0.00
9
Delhi
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
10
Goa
118.65
65.99
218.99
142.29
628.30
1174.22
11
Gujarat
2229.69
244.01
466.93
1908.62
2961.42
7810.67
12
Haryana
2299.48
3034.42
647.70
1219.91
3026.59
10228.09
13
Himachal Pradesh
2045.89
494.94
1261.80
3873.58
3659.22
11335.43
14
Jammu & Kashmir
1848.54
2285.75
1313.11
4895.09
7510.36
17852.84
15
Jharkhand
1522.31
0.00
1309.77
7752.57
2390.42
12975.07
16
Karnataka
1791.71
2184.37
1821.46
1714.09
5031.54
12543.17
17
Kerala
1540.54
2337.59
1153.39
4399.83
7989.40
17420.74
18
Ladakh
0.00
0.00
187.45
72.27
47.32
307.04
19
Lakshadweep
426.88
19.61
64.26
116.32
332.01
959.08
20
Madhya Pradesh
4012.35
5608.63
3123.20
1716.00
6120.00
20580.18
21
Maharashtra
4308.64
0.00
0.00
0.00
2235.54
6544.18
22
Manipur
907.08
571.72
170.04
1723.00
0.00
3371.84
23
Mizoram
199.51
657.73
259.08
117.27
1057.86
2291.45
24
Meghalaya
348.21
247.97
609.78
796.84
1722.60
3725.40
25
Nagaland
950.58
1254.89
232.27
495.78
1016.97
3950.49
26
Odisha
726.10
716.64
1075.38
0.00
0.00
2518.12
27
Puducherry
238.42
47.67
200.27
623.95
197.08
1307.39
28
Punjab
1155.49
89.77
527.28
0.00
109.85
1882.39
29
Rajasthan
1987.60
2276.40
3189.00
0.00
3731.51
11184.51
30
Sikkim
330.59
350.44
99.30
626.06
492.37
1898.76
31
Tamil Nadu
1993.91
616.58
2348.27
2428.69
6635.76
14023.21
32
Telangana
934.18
0.00
3132.25
0.00
1225.17
5291.60
33
Tripura
0.00
270.08
138.71
1030.90
566.99
2006.68
34
Uttar Pradesh
7923.69
10373.86
13809.72
14437.60
12418.60
58963.46
35
Uttarakhand
825.34
656.46
2622.50
1855.80
3234.38
9194.47
36
West Bengal
1849.74
247.35
2118.05
1056.58
3379.39
8651.10
Total
49490.92
39718.72
45838.63
54748.94
86732.67
276529.87
Annexure -II
Major activities supported/Achievements under NAM from 2014-15 to 2023-24
1. 167 units supported for setting up of Integrated AYUSH hospitals.
2. 416 Ayush Hospitals and 5036 Ayush dispensaries have been supported for Up-gradation of infrastructure and other facilities.
3. 2322 PHCs, 715 CHCs and 314 DHs have been supported under co-location for recurring assistance of medicines and contingency on an average in each year.
4. 996 Ayush Hospitals and 12405 Ayush dispensaries have been supported for supply of essential Ayush medicines on an average in each year.
5. 16 units supported for establishment of New Ayush Educational Institutions.
6. 76 Under-Graduate and 36 Postgraduate AYUSH Educational Institutes have been supported for Upgradation of infrastructure, Library and other things
7. 3883 Yoga Wellness Centres have been supported
8. 1055 Ayush Grams have been supported
9. 12500 Ayush Health & Wellness Centres have been supported.
This information was given by Union Minister of State (I/C) for Ayush, Shri Prataprao Jadhav in a written reply in Lok Sabha today.