বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
আই আই টি গুৱাহাটীত ৩০ নৱেম্বৰৰ পৰা ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ বিজ্ঞান মহোৎসৱ
এই বছৰৰ আই আই এছ এফৰ বিষয়বস্তু হৈছে "ভাৰতক বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যা চালিত গোলকীয় নিৰ্মাণ কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰ কৰা"
28 NOV 2024 12:57PM by PIB Guwahati
ভাৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিজ্ঞান মহোৎসৱ (আইআইএছএফ) ২০২৪ চনৰ ৩০ নৱেম্বৰৰ পৰা ৩ ডিচেম্বৰলৈ ভাৰতীয় প্ৰযুক্তিবিদ্যা প্ৰতিষ্ঠান, গুৱাহাটীত উদযাপন কৰা হ'ব। চলিত বৰ্ষৰ সংযোগী বিভাগ হৈছে বৈজ্ঞানিক আৰু ঔদ্যোগিক গৱেষণা পৰিষদ (চিএছআইআৰ) আৰু নেচনেল ইনষ্টিটিউট ফৰ ইণ্টাৰডিচিপ্লিনাৰী ছায়েন্স এণ্ড টেকন'লজী (চিএছআইআৰ-এনআইআইএছটি, তিৰুৱন্তপুৰম) শীৰ্ষক চিএছআইআৰৰ পৰীক্ষাগাৰৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ উৎসৱটোৰ সমন্বয় সাধন কৰি থকা হৈছে। বিজ্ঞান সমাজৰ এক অনন্য উৎসৱ আইআইএছএফ ২০১৫ চনত আৰম্ভ কৰা হৈছিল। আইআইটি দিল্লীত প্ৰথম আইআইএছএফ আয়োজন কৰা হৈছিল। ভাৰতৰ বিজ্ঞান আন্দোলন বিজ্ঞান ভাৰতীয়ে এই বিজ্ঞান উৎসৱৰ সূচনা কৰিছিল। উত্তৰ-পূব ভাৰতত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এই উৎসৱৰ আয়োজন কৰা হৈছে। এতিয়ালৈ ভাৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিজ্ঞান মহোৎসৱ হৈছে দেশৰ সৰ্ববৃহৎ বিজ্ঞান অনুষ্ঠান য'ত বছৰি হাজাৰ হাজাৰ লোকে অংশগ্ৰহণ কৰি বৈজ্ঞানিক সহযোগিতা বৃদ্ধি, যুৱ মনক অনুপ্ৰাণিত কৰা আৰু বৈজ্ঞানিক দৃষ্টিভংগীৰ জৰিয়তে অৰ্থনৈতিক বিকাশত সহায় কৰে।
https://media.assettype.com/sentinelassam-english%2F2024-11-13%2Fgaxe27uz%2FIISF.jpg?w=480&auto=format%2Ccompress&fit=max
"আইআইএছএফ কেৱল বিজ্ঞানৰ সৈতে জড়িত লোকসকলৰ বাবেই নহয়। সকলোকে বিজ্ঞান উদযাপন কৰিবলৈ উদ্বুদ্ধ কৰাই হৈছে আইআইএছএফৰ মূল দৰ্শনএই অনুষ্ঠানে সাধাৰণ লোকক আনন্দ আৰু মনোৰঞ্জনৰ জৰিয়তে বিজ্ঞানৰ সৈতে জড়িত কৰে"।
চলিত ২০২৪ চনত আইআইএছএফ ৩০ নৱেম্বৰৰ পৰা ৪ ডিচেম্বৰলৈ অসমৰ আইআইটি, গুৱাহাটীত আয়োজন কৰা হৈছে। আইআইএছএফৰ এই দশম সংস্কৰণৰ বিষয়বস্তু হৈছে "ভাৰতক বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যা চালিত গোলকীয় নিৰ্মাণ কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰ কৰা"। ইয়াৰ জৰিয়তে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিক ঔদ্যোগিক বিকাশৰ সৈতে একত্ৰিত কৰি উৎপাদন খণ্ডত ভাৰতক গোলকীয় কৰ্ণধাৰ হিচাপে পৰিগণিত কৰাৰ চৰকাৰৰ লক্ষ্য প্ৰতিফলিত হয়।
আইআইএছএফ সংগঠক আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকল
বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয় মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ বিভাগৰ জৰিয়তে, যেনে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগ (ডিএছটি), বৈজ্ঞানিক আৰু ঔদ্যোগিক গৱেষণা পৰিষদ (চিএছআইআৰ), জৈৱ প্ৰযুক্তি বিভাগ (ডিবিটি) আৰু পৃথিৱী বিজ্ঞান মন্ত্ৰালয় (এমঅ’ইএছ) এই বৃহৎ বাৰ্ষিক অনুষ্ঠানটো পৰিচালনা কৰাৰ বাবে দায়বদ্ধ। এই অনুষ্ঠানটোৰ সূচনা কালৰ পৰা চৰকাৰী সংগঠনসমূহৰ উপৰি বিজ্ঞান ভাৰতী আইআইএছএফৰ এক ধাৰাবাহিক সংগঠিত অংশীদাৰ হৈ আহিছে।
আইআইএছএফত সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ কৰা আন সংগঠনবোৰ হৈছে ভাৰত চৰকাৰৰ মুখ্য বৈজ্ঞানিক উপদেষ্টা (পিএছএ), মহাকাশ বিভাগৰ কাৰ্যালয়, পাৰমাণৱিক শক্তি বিভাগ (ডিএই), প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা আৰু বিকাশ সঞ্চালকালয় (ডিডিআৰএণ্ডডি), নতুন আৰু নৱীকৰণযোগ্য শক্তি মন্ত্ৰালয় (এমএনআৰই), স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয় (এমঅ’এইচএণ্ডএফডব্লিউ), কৃষি গৱেষণা আৰু শিক্ষা বিভাগ (ডিএআৰই), পৰিৱেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিবৰ্তন মন্ত্ৰালয় (এমঅ’ইএফচিচি), আয়ুষ মন্ত্ৰালয়, ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয় (এমইআইটিৱাই), গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰালয় (এমঅ’আৰডি), আৰু আন বহুতো সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয় তথা এইসমূহৰ অধীনস্থ বিভাগ, পৰিষদ আৰু সংগঠন।
আইআইএছএফ-২০২৪ চিএছআইআৰে সমন্বিত কৰাৰ লগতে চিএছআইআৰ-এনআইআইএছটিৰ দ্বাৰা আহ্বায়িত তথা বিজ্ঞান ভাৰতীৰ সহযোগত ভাৰত চৰকাৰৰ সকলো মুখ্য মন্ত্ৰালয় আৰু বৈজ্ঞানিক বিভাগৰ অংশীদাৰীত্বত আয়োজিত হৈছে।
আইআইএছএফ-২০২৪ৰ বিষয়গত কাৰ্যসূচী
আইআইএছএফৰ বিভিন্ন বিষয়বস্তুৰ জৰিয়তে বৈজ্ঞানিক আৰু সাধাৰণ লোকসকলক বিভিন্ন বৈজ্ঞানিক আলোচনা তথা কাৰ্যকলাপৰ বাবে জড়িত কৰাৰ লক্ষ্য লোৱা হৈছে। ইয়াত বিভিন্ন অংশীদাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি পৰিকল্পনা কৰা বিষয়বস্তুৰ জৰিয়তে সকলোৱে বৈজ্ঞানিক দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে জড়িত হোৱা তথা শিকাৰ সুযোগ পায়। আইআইএছএফৰ বাবে উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি কিছুমান নতুন বিষয়বস্তু সংলগ্ন কৰা হৈছে আৰু ইয়াত সকলো বিষয়বস্তু সন্দৰ্ভত অলপ তথ্য দিয়া হৈছে।
আৰম্ভণিতে, আইআইএছএফ-২০২৪ত এটা বিশেষ অনুষ্ঠান হৈছে "চন্দ্ৰযান - চন্দ্ৰৰ সংগ্ৰহালয়", য'ত চন্দ্ৰযান মিছনৰ ভাৰতৰ সফলতা প্ৰতিফলন আৰু উদযাপন কৰাৰ উদ্দেশ্যে ব্ৰিটিছ শিল্পী ড. লিউক জেৰামৰ এক শৈল্পিক আৰ্হি উপস্থিতসকলৰ আগত প্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব। ২০২৩ চনৰ ২৩ আগষ্টত চন্দ্ৰযান অৱতৰণ কৰা চন্দ্ৰপৃষ্ঠৰ বাস্তৱসদৃশ প্ৰতিকৃতি তথা প্ৰায় সাত মিটাৰ ব্যাসৰ চন্দ্ৰৰ ছবিৰ আৰ্হি প্ৰদৰ্শন কৰা হব।
মেগা বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি প্ৰদৰ্শনীত বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, অভিযান্ত্ৰিক আৰু গণিতৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ সফলতা আৰু সফলতাৰ কাহিনী প্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব। এক্সপোত সমগ্ৰ দেশৰ ভাৰতীয় বৈজ্ঞানিক আৰু গৱেষণা আৰু বিকাশ প্ৰতিষ্ঠানসমূহে বিকশিত কৰা বিভিন্ন প্ৰযুক্তি সমূহ উৎসৱৰ চাৰিওদিন ধৰি প্ৰদৰ্শন কৰাৰ জৰিয়তে শিক্ষাৰ্থী, বিজ্ঞানী আৰু সাধাৰণ ৰাইজক অৱগত কৰোৱা হ'ব।
মেক ইন ইণ্ডিয়া, মেক ফৰ দ্য ৱৰ্ল্ড অনুষ্ঠানৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতক এক গোলকীয় উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় বিষয়বোৰৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিবলৈ উৎপাদন, প্ৰযুক্তি আৰু ৰচদ-পাতিৰ সৈতে জড়িত ৰাষ্ট্ৰীয় তথা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠনসমূহক আকৰ্ষিত কৰা।
পূৰ্বে ষ্টুডেণ্ট ছায়েন্স ভিলেজ হিচাপে জনাজাত নিউ নালন্দাই শিক্ষাৰ্থী আৰু শিক্ষকসকলৰ বাৰ্তালাপৰ সুযোগ দিব। অনুষ্ঠানটোৰ উদ্দেশ্য হৈছে মত বিনিময় কৰিব পৰা প্ৰদৰ্শনী, প্ৰদৰ্শন, শৈক্ষিক খেল আৰু প্ৰত্যাহ্বানৰ জৰিয়তে বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, অভিযান্ত্ৰিক তথা গণিতৰ প্ৰতি শিক্ষাৰ্থীসকলক আগ্ৰহী কৰি তোলা।
প্ৰজ্ঞা ভাৰত অনুষ্ঠানত ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক বিকশিত ভাৰত তৈয়াৰ কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজন হোৱা বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যাত নতুন দিগন্তৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হ'ব। এই অনুষ্ঠানৰ উদ্দেশ্য হৈছে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, জৈৱ প্ৰযুক্তি, চাইবাৰ সুৰক্ষা, ৰব'টিক্স, কোৱাণ্টাম কম্পিউটিং আদিৰ দৰে বিভিন্ন বৈজ্ঞানিক শাখাত অত্যাধুনিক গৱেষণাৰ প্ৰচাৰ কৰা যিসমূহে ভাৰতক বিকশিত আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তুলিব পাৰে।
নাৰী শক্তি – মহিলাৰ বিকাশৰ পৰা বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যা অনুষ্ঠানত মহিলাৰ নেতৃত্বত হোৱা বিকাশে বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, অভিযান্ত্ৰিক, গণিত আৰু উদ্যোগত মহিলাসকলৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব আৰু বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যা খণ্ডত মহিলাসকলক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে প্ৰদান কৰা বিভিন্ন আঁচনিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিব।
এছ এণ্ড টি হেকাথন-বিকশিত ভাৰতৰ ধাৰণাসমূহ বিকশিত ভাৰত সংকল্পৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি বিদ্যালয় আৰু মহাবিদ্যালয়ৰ শিক্ষাৰ্থীসকলক বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত উদ্ভাৱনী সমাধান বিকশিত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। শিক্ষাৰ্থী আৰু পৰামৰ্শদাতাসকলক লৈ গঠিত দলবোৰক প্ৰতিযোগিতাখনত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ অনুমতি দিয়া হ'ব আৰু বিজয়ীসকলে আকৰ্ষণীয় পুৰস্কাৰ লাভ কৰিব। আনহাতে চূড়ান্ত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে বিশেষ সুবিধা যেনে ইণ্টাৰ্নশ্বিপ, প্ৰকল্পৰ পদ আদি লাভ কৰিব।
যুৱ বিজ্ঞানী সন্মিলনৰ জৰিয়তে শিক্ষা, গৱেষণা আৰু উদ্যোগ সম্প্ৰদায়ৰ ৪৫ বছৰৰ তলৰ যুৱ গৱেষক, বিজ্ঞানী আৰু উদ্ভাৱকসকলক একত্ৰিত কৰিব বিচৰা হৈছে। ই যুৱ গৱেষকসকলক ভাৰতৰ বৈজ্ঞানিক নীতি আৰু আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন, পুঁজিৰ সুবিধা আদিকে ধৰি ভাৰতৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ শেহতীয়া বিকাশৰ বিষয়ে অৱগত কৰে।
চিন্তাবিদসকলৰ বৈঠক-মন্ত্ৰী-সচিব-পৰিষদ-চিইঅ' সন্মিলনে কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, বিভাগীয় সচিব, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যা পৰিষদ আৰু উদ্যোগৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়াসকলৰ দৰে নেতা আৰু নীতি নিৰ্মাতাসকলক একেখন মঞ্চলৈ আনিব। অনুষ্ঠানটোৰ জৰিয়তে গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়সমূহৰ ওপৰত আলোচনা কৰাৰ লগতে বিকশিত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ৰাজহুৱা তথা ব্যক্তিগত খণ্ডত বৃহৎ পৰিবৰ্তন ঘটোৱাৰ উদ্দেশ্যে সহযোগিতা স্থাপন কৰাৰ লক্ষ্য লোৱা হৈছে।
পূৰ্বে ৰাষ্ট্ৰীয় বিজ্ঞান শিক্ষক কৰ্মশালা হিচাপে জনাজাত গুৰুকুল-অভিলাষী শিক্ষাবিদ আৰু শিক্ষক কৰ্মশালাৰ লক্ষ্য হৈছে বিজ্ঞান শিক্ষকসকলক অভিনৱ শিক্ষণ পদ্ধতি, আধুনিক সঁজুলি তথা শিক্ষাৰ্থীসকলক কাৰ্যকৰীভাৱে বৈজ্ঞানিক জ্ঞান প্ৰদান কৰাৰ কৌশলেৰে সমৃদ্ধ কৰি তেওঁলোকৰ পেছাদাৰী বিকাশ ঘটোৱা।
মিছন ষ্টাৰ্ট-আপ অনুষ্ঠানে ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু ইনকিউবেচন কেন্দ্ৰৰ দৰে সমৰ্থনৰ পথসমূহক সুযোগ প্ৰদান কৰে। এই অনুষ্ঠানত ষ্টাৰ্ট-আপসমূহে তেওঁলোকৰ সামগ্ৰী আৰু সেৱা, বিনিয়োগকাৰী আৰু সহযোগীসকলক প্ৰদৰ্শন কৰাৰ জৰিয়তে ষ্টাৰ্ট-আপ ইণ্ডিয়া মিছন আৰু দেশত উপলব্ধ অন্যান্য পদক্ষেপৰ অধীনত অধিক সুযোগ লাভ কৰাত সহায় পায়।
ভাৰত প্ৰদৰ্শনীৰ পুনৰ কল্পনা-নতুন যুগৰ প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে পৰিবৰ্তনৰ লক্ষ্য হৈছে চৰকাৰী সংস্থা আৰু বিভাগসমূহৰ দ্বাৰা বিকশিত উদীয়মান প্ৰযুক্তি আৰু প্ৰটোটাইপ/মডেল প্ৰদৰ্শন কৰা। এই অনুষ্ঠানৰ বাবে লক্ষ্য কৰা বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যা ক্ষেত্ৰসমূহ কেৱল মৌলিক আৰু প্ৰায়োগিক বিজ্ঞান, কৃষি, স্বাস্থ্যসেৱা, স্থান, শিক্ষা, কৌশলগত খণ্ড, ৰবটিক্স আদিত সীমাবদ্ধ নহয়।
সাগৰিকা–পৃথিৱী বিজ্ঞানৰ কাহিনী নামটোৱে সদৰী কৰা ধৰণে এই অনুষ্ঠানৰ উদ্দেশ্য হৈছে পৃথিৱী বিজ্ঞানৰ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰ যেনে বতৰ বিজ্ঞান, সাগৰ বিজ্ঞান, পৰিস্থিতি বিজ্ঞান আদিৰ সৈতে লোকসকলক জড়িত কৰা তথা এই বিষয়ে অৱগত কৰা। এই অনুষ্ঠানৰ জৰিয়তে আইআইএছএফে পাৰিপাৰ্শ্বিক সমস্যা সন্দৰ্ভত জনসজাগতা বৃদ্ধি কৰিব বিচাৰে।
সীমাৰ পৰিধি ভাঙি বিজ্ঞান অনুষ্ঠানৰ উদ্দেশ্য হৈছে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যা খণ্ডত গোলকীয় প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰাৰ উদ্দেশ্যে বিজ্ঞানী, গৱেষক আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা, অংশীদাৰীত্ব আৰু আলোচনাৰ আদান-প্ৰদান ত্বৰান্বিত কৰা।
বিজ্ঞানিকা অনুষ্ঠানৰ জৰিয়তে বিজ্ঞান সাহিত্য মহোৎসৱ উদযাপনৰ উদ্দেশ্য হৈছে ভাৰতীয় ভাষাত বিজ্ঞান সাক্ষৰতা আৰু কাৰ্যকৰী বিজ্ঞান যোগাযোগ কৌশলৰ প্ৰচাৰ কৰা। বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যা খণ্ডৰ লেখকসকলৰ মাজত আলোচনা, বিজ্ঞান কবি সন্মিলন, বিজ্ঞান নাটক আৰু কলা, আৰু এই সম্পৰ্কীয় বিভিন্ন প্ৰতিযোগিতা, মুখ্য বক্তৃতা, পেনেল আলোচনাৰ জৰিয়তে মত বিনিময় কৰা হয়।
ফিউজন ফ'ৰাম–পাৰমাণৱিক সভা অনুষ্ঠানত শক্তি উৎপাদন, পাৰমাণৱিক ঔষধ, কৃষি, এডিটিভ উৎপাদন আদিৰ দৰে বিভিন্ন খণ্ডৰ বাবে ভাৰতত পাৰমাণৱিক শক্তি কাৰ্যকৰী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সাম্প্ৰতিক দৃষ্টিভংগী, ভৱিষ্যতৰ লাভালাভ আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰত্যাহ্বানৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হ'ব।
শিক্ষাৰ্থী-বিজ্ঞানী বাৰ্তালাপ কাৰ্যসূচী-বিজ্ঞানত নতুন দিগন্তৰ মুখামুখিৰ জৰিয়তে শিক্ষাৰ্থীসকলক বিজ্ঞান আৰু গৱেষণা খণ্ডত কেৰিয়াৰ গঢ়ি তুলিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যা খণ্ডৰ বিভিন্ন শাখাৰ বিশেষজ্ঞসকলৰ সৈতে শিক্ষাৰ্থী/গৱেষকসকলৰ বাৰ্তালাপ আৰু চমু আলোচনাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
ৰাষ্ট্ৰীয় সামাজিক সংগঠন আৰু প্ৰতিষ্ঠান বৈঠক (এনএছঅআইএম),ৰ জৰিয়তে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ প্ৰচাৰৰ বাবে সামাজিক সংগঠনবোৰৰ ভূমিকা সন্দৰ্ভত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি এইসমূহক সামাজিক বিকাশ আৰু ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ বাবে বৈজ্ঞানিক হস্তক্ষেপ আৰু বহনক্ষম আৰ্হিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰাৰ মঞ্চ প্ৰদান কৰে।
ভিজন সংসদৰ লক্ষ্য হৈছে দেশৰ প্ৰতিটো সম্ভাব্য বিজ্ঞান প্ৰতিষ্ঠানৰ সঞ্চালক, উপাচাৰ্য, ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু জ্যেষ্ঠ নেতাসকলৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ নেতাসকলক একত্ৰিত কৰা, য'ত সাম্প্ৰতিক প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ বৈজ্ঞানিক গৱেষণা, সহযোগিতা আৰু নীতি বিকাশ আগবঢ়োৱাৰ বাবে ৰণনীতি প্ৰস্তুত কৰাৰ লগতে ভাৰতীয় বিজ্ঞানৰ ভৱিষ্যতক এক সামগ্ৰিকভাৱে গঢ়ি তুলিব পাৰি।
গেমছ এণ্ড এডভেঞ্চাৰৰ জৰিয়তে বিজ্ঞান চাফাৰী বিজ্ঞানে বিজ্ঞান-আধাৰিত পুতলা আৰু খেলপ্ৰদৰ্শনৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদান কৰাৰ লগতে শিক্ষকসকলক এই পুতলাসমূহ শিক্ষণৰ উদ্দেশ্যে ব্যৱহাৰ কৰাৰ উপায়বোৰ শিকোৱাৰ উদ্দেশ্যে কৰ্মশালাৰ আয়োজন কৰে।
এছ এণ্ড টি মিডিয়া কনক্লেভে সংবাদ মাধ্যমৰ কৰ্মচাৰী, সাংবাদিক, যোগাযোগকাৰী আৰু সাধাৰণ ৰাইজক এনে এখন মঞ্চলৈ আনিব, য'ত তেওঁলোকে বিজ্ঞানক বিস্তৃত দৰ্শকৰ সৈতে যোগাযোগ কৰাৰ ক্ষেত্ৰৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু সুযোগ, যোগাযোগৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ উপায় হিচাপে বিজ্ঞান, ভুল তথ্যৰ প্ৰকাশ আৰু বৈজ্ঞানিক সম্প্ৰদায় তথা সংবাদ মাধ্যমৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ ৰণনীতিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিব পাৰে।
ছাগা অফ চাইন্স ক্ৰনিকলচ হৈছে এক সন্ধিয়াৰ অনুষ্ঠান যি এলইডি লাইট শ্ব'ৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় বিজ্ঞান আৰু বিজ্ঞানীসকলৰ ইতিহাস আৰু শেহতীয়া বিকাশ প্ৰতিফলিত কৰিব, যি আইআইএছএফ-২০২৪ৰ প্ৰতিটো দিনত সন্ধিয়া ৭.৩০ বজাৰ পৰা নিশা ৯.৩০ বজাত প্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বিজ্ঞান অডিচিয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ বিকাশত বাধা সৃষ্টি কৰা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰিব আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ প্ৰচাৰৰ উপায় সম্পৰ্কে আলোচনা কৰিব।
পাহাৰৰ সোৱাদ- নৰ্থ ইষ্ট ফুড ষ্ট্ৰীটে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ খাদ্য ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শন কৰিব আৰু সমবেত লোকসকলক তেওঁলোকৰ পৰম্পৰাগত খাদ্য সামগ্ৰী খাবলৈ আৰু উপভোগ কৰিবলৈ সুযোগ দিব। এই ফুড ষ্ট্ৰীট সমগ্ৰ আইআইএছএফ-২০২৪ত মুকলি থাকিব।
নৰ্থ ইষ্ট চিম্ফনি-নৰ্থ ইষ্ট কালচাৰেল ফেষ্টে সংগীত, নৃত্য, শিল্প আৰু পৰম্পৰাগত অনুশীলনৰ অভিজ্ঞতাৰ জৰিয়তে উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ বিভিন্ন পৰম্পৰা, ৰীতি-নীতি আৰু কলাৰ চিত্ৰায়ন কৰিব। এই অনুষ্ঠান আইআইএছএফ-২০২৪ৰ সমগ্ৰ সময়ছোৱাত মঞ্চস্থ কৰা হ’ব।
আইআইএছএফ-২০২৪, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠান হিচাপে পৰিগণিত হ'ব বুলি আশা কৰা হৈছে। বৰ্তমানৰ বিষয়বস্তুৰ সৈতে ই ভাৰতৰ বৈজ্ঞানিক সাফল্য উদযাপনৰ পোষকতা কৰে তথা বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা ত্বৰান্বিত কৰিব বিচাৰে। অনুষ্ঠানটোত বিভিন্ন কাৰ্যসূচী প্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব, য'ত বৈজ্ঞানিক পেছাদাৰী আৰু সাধাৰণ ৰাইজ উভয়ে জড়িত হ'ব। এয়া সকলোৰে বাবে মুকলি আৰু বিনামূলীয়া, সেয়েহে ভাৰতৰ বৈজ্ঞানিক সাফল্য প্ৰত্যক্ষ কৰিবলৈ সকলোৱে অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত থাকিব পাৰে।

Ministry of Science & Technology
IIT Guwahati is going to witness India’s Largest Science Festival from November 30
Theme of this year's IISF is “Transforming India into an S&T driven Global Manufacturing Hub”
28 NOV 2024 12:57PM by PIB Delhi
India International Science Festival (IISF) is going to be celebrated at Indian Institute of Technology Guwahati during 30 Nov. to 3 Dec. 2024. The Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) is the nodal department for this year IISF and a constituent laboratory of CSIR namely National Institute for Interdisciplinary Science and Technology (CSIR-NIIST, Thiruvananthapuram) is coordinating the whole festival. IISF is a unique festival of science society engagement which was initiated in the year 2015 and the very first IISF was organised at IIT Delhi. Vijnana Bharati, a science movement of India conceptualized this science festival. North East India will witness this festival for the first time. To date, India International Science Festival has been the largest science event in the country with a participation of thousands of people who come together annually to foster scientific collaboration, inspire young minds and propel economic growth through scientific approaches.
“IISF is not only meant for the people who do science. The key philosophy of IISF is the celebration of science by all, and thus it also engages common people in a joyful and entertaining manner”.
https://media.assettype.com/sentinelassam-english%2F2024-11-13%2Fgaxe27uz%2FIISF.jpg?w=480&auto=format%2Ccompress&fit=max https://images.shiksha.com/mediadata/images/1557308060phpUCn7yA.jpeg
This year in 2024, IISF is being organized at IIT Guwahati, Assam from November 30th – December 4th, 2024. The theme of this 10th edition of IISF is "Transforming India into an S&T driven Global Manufacturing Hub". It reflects the government’s aim to merge science and technology with industrial growth, making India global leader in manufacturing.
IISF Organizers and Organizing Partners
The Ministry of Science and Technology (MoS&T), through their departments viz. Department of Science & Technology (DST), Council of Scientific & Industrial Research (CSIR), Department of Biotechnology (DBT) and Ministry of Earth Science (MoES) is responsible for conducting this mega annual event. Along with government organizations Vijnana Bharati has been a consistent organizing partner of IISF since the inception of this event.
The other organizations that took active part in IISF are office of Principal Scientific Advisor (PSA) to Govt. of India, Department of Space (DoS), Department of Atomic Energy (DAE), Directorate of Defence Research & Development (DDR&D), Ministry of New And Renewable Energy (MNRE), Ministry of Health & Family Welfare (MoH&FW), Department of Agricultural Research and Education (DARE), Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC), Ministry of Ayush, Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), Ministry of Rural Development (MoRD), and many other concerned ministries, their departments, councils and organizations.
The IISF-2024 is being coordinated by the CSIR, convened by CSIR-NIIST and partnered by all the major ministries and scientific departments of the Government of India in collaboration with Vijnana Bharati.
Thematic Events of IISF-2024
IISF has various themes that aim to indulge scientific and common people for diverse scientific discussions and activities. Here, everyone gets a chance to engage and learn scientific approaches due to the themes that have been planned after keeping in mind the needs of various stakeholders. For IISF some new themes have been added as per the need of North East India and here a little information is been given about all themes.
https://www.iisf2024.in/packages/niist/themes/niist/images/events/event-img-6.png Events Image https://www.iisf2024.in/packages/niist/themes/niist/images/events/event-img-11.jpg
To begin with, IISF 2024 has one special event “Chandrayaan - The Museum of the Moon” where an artistic model by British artist Dr. Luke Jerram will be placed among the attendees to showcase and celebrate India’s success of Chandrayaan Mission. The model is a replica of the moon that measures about seven meters in diameter and will showcase the real like imagery of lunar surface where Chandrayaan was landed on August 23, 2023.
Mega Science and Technology Exhibition will showcase accomplishments and success stories of India in the field of Science, Technology, Engineering, and Mathematics (STEM). In the expo various technologies developed by Indian Scientific and R&D Institutions across the country kept on display for all four days of the festival to show and educate students, scientists, and the general public.
Make in India, Make for the World event aims to attract national as well as international organizations involved in manufacturing, technology, and logistics to discuss about things required to make India a global manufacturing hub.
The New Nalanda known earlier as Student Science Village will enable interaction of students and teachers. The event aims to ignite students’ interest in STEM through interactive exhibits, demonstrations, educational games and challenges.
Pragya Bharat event will discuss New Frontiers in S&T that are needed to make India Viksit Bharat by 2047. The event aims at promoting cutting edge research across various scientific disciplines like AI, Biotechnology, Cybersecurity, Robotics, Quantum Computing etc. which can make India developed and self-reliant.
Nari Shakti - Women’s Development to Women-led Development in S&T event will focus on active participation of women in STEM and Entrepreneurship and discuss about various schemes provided by Government of India to empower women in S&T.
S&T Hackathon - Ideas for Viksit Bharat event is designed to encourage school and college students to develop innovative solutions related to science and technology, focusing on Viksit Bharat Sankalp. Teams comprising of students and mentors will be allowed to participate in the competition and winners will get attractive prizes whereas final participants will get special benefits like internships, project positions etc.
Young Scientists Conclave intends to bring together young researchers, scientists and innovators below the age of 45 years belonging to academia, research and industry fraternities. It enables young researchers to be aware of the scientific policies of India and the recent developments in science and technology of India including infrastructure development, funding opportunities etc.
Thought Leaders Round Table - Minister - Secretary - Councils - CEO Conclave will bring the leaders and policy makers like Central and State Government Ministers, Departmental Secretaries, S&T Councils and CEOs of Industries on one platform. The event will have discussions on important issues and establish collaborations for making big changes in public and private sectors that can align with the goal of Viksit Bharat.
The Gurukula - Aspiring Educators and Teachers Workshop earlier known as The National Science Teachers Workshop aiming at the professional development of science teachers by equipping them with innovative teaching methodologies, modern tools and strategies to effectively impart scientific knowledge to students.
Mission Start-up event offers the opportunity to Start-ups and supporting enablers like incubation centres. Start-ups in this event can showcase their products and services to the investors and associates which in turn help them grab the further opportunities under Start-up India mission and other initiatives available in the country.
Reimagining Bharat Exhibition - Transformation through New Age Technologies aims to showcase emerging technologies and prototypes/models developed by Governmental Agencies and Departments. The S&T areas targeted for this event are not limited to fundamental and applied sciences, agriculture, healthcare, space, education, strategic sectors, robotics, etc.
SagarikaThe Tale of Earth Sciences event as name suggest aims to engage and educate people on different areas of earth science such as meteorology, oceanography, ecology etc. Through this event, IISF desires to raise public awareness on environmental issues.
Science beyond Borders event is aimed at fostering international collaboration, partnerships and exchange of dialogues among scientists, researchers and institutions to address global challenges in S&T.
Vigyanika event celebrates Science Literature Festival which aims to promote science literacy and effective science communication strategies in Indian languages. The interactions done through keynote lectures, panel discussions and scientific sessions among S&T authors, Vigyan Kavi Sammelan, Science Drama and arts, and related competitions.
Fusion Forum – The Atomic Assembly event will discuss the current perspectives, future benefits, and pressing challenges in implementing nuclear energy in India for various sectors like Generation of power, nuclear medicine, agriculture, Additive manufacturing etc.
Student - Scientist Interaction Program - Face to Face with New Frontiers in Science mediates interaction and short discussion based sessions of students/researchers with experts of various disciplines of S&T to inspire students to pursue science and research career.
National Social Organizations and Institutions Meet (NSOIM), well understand the role of social organizations promotion of S&T and thus provides them platform to discuss scientific interventions and sustainable models for societal development and nation-building.
Vision Sansad aims at bringing together key leaders like Directors, Vice Chancellors, Presidents and Senior Leaders from every possible science institution of the country where discussions can take place strategies for advancing scientific research, collaboration and policy development to address current challenges and shaping the future of Indian science in an inclusive manner.
Science Safari Science through Games and Adventures provides a platform to display science-based toys and games and also workshops are being organized to let the teachers learn the ways these toys used for teaching purposes.
S&T Media Conclave will bring media personnel, journalists, communicators and general public on a platform where they can discuss the challenges and opportunities of communicating science to a wide audience, best ways of science communication and preventing misinformation, and strategies to enhance collaboration between scientific community and media.
Saga of Science Chronicles is an evening event that will tell the history and recent developments of Indian science and scientists through LED light show that will happen during 7:30 pm – 9:30 pm during each day of IISF 2024.
Science Odyssey of the North East will address the challenges that hinders the growth of science and technology in North East and discuss the ways of promotion of science and technology of North East.
The Taste of the Hills- North East Food Street will showcase the food heritage of North East and let the people eat and enjoy their traditional food items. The Food Street will remain open throughout IISF 2024.
North East Symphony- North East Cultural Fest will portray North East India’s diverse traditions, customs, and arts through experience of music, dance, crafts, and traditional practices. The fest is staged during the whole duration of IISF 2024.
IISF 2024, promises to be a landmark event in promoting science and technology. With the current theme it seeks to celebrate India's scientific achievements and foster collaboration across various sectors. The event will feature diverse activities, engaging both scientific professionals and the general public. It is open for all and free so one has to attend the event to see India’s scientific achievements.