সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
IIT গুৱাহাতিনা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা সাইন্স ফেস্তিবেল নবেম্বর 30দগী উবা ফংলগনি
চহি অসিগী IISFকী থিম অসি “ভারতপু S&T দ্রিভন গ্লোবেল মেন্যুফেকচরিং হব অমদা ওন্থোকপা” হায়বা অসিনি
28 NOV 2024 12:57PM by PIB Imphal
ইন্দিয়া ইন্তর্নেস্নেল সাইন্স ফেস্তিবেল (IISF) অসি নবেম্বর 30দগী দিসেম্বর 3, 2024 ফাওবা গুৱাহাতিগী ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ তেক্নোলোজীদা পাংথোক্কনি। চহি অসিগী IISFগী নোদেল দিপার্তমেন্ত অসি কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রীএল রিসর্চ (CSIR) নি অমসুং CSIRগী কন্সতিত্যুএন্ত লেবোরেতরী অমা হায়বদি নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ফোর ইন্তরদিসিপ্লিনরী সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (CSIR- NIIST, থিরুবন্তপুরম) না ফেস্তিবেল পুম্বসি কোওর্দিনেৎ তৌরি। IISF অসি সাইন্স সোসাইতী এঙ্গেজমেন্তকী তোপ তোপ্পা ফেস্তিবেল অমনি। মসি চহি 2015দা হৌদোকখি অমসুং অহানবা IISF অসি IIT দিল্লীদা পাংথোকখি। ভারতকী সাইন্স মুভমেন্ত অমা ওইরিবা বিজনানা ভারতিনা সাইন্স ফেস্তিবেল অসিগী ৱাখল্লোন শেমখি। অৱাং-নোংপোক ভারত্তা অহানবা ওইনা ফেস্তিবেল অসি পাংথোক্কনি। ঙসি ফাওবদা, ইন্দিয়া ইন্তর্নেস্নেল সাইন্স ফেস্তিবেল অসি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা সাইন্স থৌরম অমা ওইরি। চহি খুদিংগী মীওই লিশিং কয়া শরুক য়াদুনা সাইন্তিফিক কোলাবোরেসন হেনগৎহন্নবা, নহা ওইরিবা মীওইশিংদা ইথিল পীনবা অমসুং সাইন্তিফিক এপ্রোচকী খুত্থাংদা শেন্মিৎলোনগী চাউখৎপা পুরক্নবগীদমক পুনশিল্লি।
IISF অসি সাইন্স তৌবা মীওইশিংগীদমক্তা খক নত্তে। IISFকী মরুওইবা ফিলোসোফীদি মীপুম খুদিংমক্না সাইন্সপু তরাম্না ওকপা অসিনি। মসিনা মরম ওইদুনা মীপুম খুদিংমকপু নুংঙাইবা মওংদা শরুক য়াহল্লি।
https://media.assettype.com/sentinelassam-english%2F2024-11-13%2Fgaxe27uz%2FIISF.jpg?w=480&auto=format%2Ccompress&fit=max
চহি অসিগী 2024দা, IISF অসি 2024গী নবেম্বর 30দগী দিসেম্বর 4 ফাওবা আসামগী IIT গুৱাহাতিদা পাংথোক্কনি। IISFগী 10শুবা ইদিসন অসিগী থিমদি "ভারতপু S&T দ্রিভব গ্লোবেল মেন্যুফেকচরিং হব অমদা ওন্থোকপা” হায়বা অসিনি। ভারতপু মেন্যুফেকচরিংদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইহন্নবা, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীবু ইন্দস্ত্রীএল গ্রোথকা পুনশিন্নবা সরকারগী পান্দম অদু উৎলি।
IISFগী শিল্লি-লাংলিবশিং অমসুং শিল্লি-লাংলিবা পার্তনরশিং
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয় (MoS&T) না মখোয়গী দিপার্তমেন্তশিংগী খুত্থাংদা হায়বদি দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (DST), কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রীএল রিসর্চ (CSIR), দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী (DBT) অমসুং আর্থ সাইন্সেস মন্ত্রালয় (MoES) না চহিগী ওইবা অসিগুম্বা অচৌবা থৌরম অসি পাংথোকপগী থৌদাং লৌরি। সরকারগী ওর্গানাইজেসনশিংগা লোয়ননা বিজনানা ভারতীনা থৌরম অসি হৌখিবা মতমদগী হৌনা IISFকী লেপ্পা লৈতনা শিল্লি-লাংলিবা পার্তনর অমা ওইরি।
IISFদা থৱায় য়াওনা শরুক য়ারিবা অতৈ ওর্গনাইজেসনশিং অদুদি ভারত সরকারগী প্রিন্সিপল সাইন্তিফিক এদভাইজর (PSA), দিপার্তমেন্ত ওফ স্পেস (DoS), দিপার্তমেন্ত ওফ এতোমিক ইনর্জী (DAE), দিরেক্তোরেৎ ওফ দিফেন্স রিসর্চ এন্দ দিবেলপমেন্ত (DDR&D), ন্যু এন্দ রিন্যুএবল ইনর্জী মন্ত্রালয় (MNRE), হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয় (MoH&FW), দিপার্তমেন্ত ওফ এগ্রিকলচর রিসর্চ এন্দ এজুকেসন (DARE), এনভাইর্নমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ মন্ত্রালয় (MoEFCC), আয়ুশ মন্ত্রালয়, ইলেক্ত্রোনিক্স এন্দ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয় (MeitY), রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয় (MoRD), অমসুং অতৈ মরী লৈনবা মন্ত্রালয়শিং, মখোয়গী বিভাগশিং, কাউন্সিলশিং অমসুং ওর্গনাইজেসনশিংনি।
IISF-2024 অসি CSIRনা কোওর্দিনেৎ তৌরি, CSIR-NIISTনা কনভেন তৌরি অমসুং ভারত সরকারগী মরুওইবা মন্ত্রালয় অমসুং সাইন্তিফিক দিপার্তমেন্ত পুম্নমক্না ভিজনানা ভারতীগা খুৎশম্নদুনা শরুক য়ারি।
IISF-2024গী থিমেতিক ইভেন্তশিং
IISFদা সাইন্তিফিক অমসুং মীচম প্রজাশিংবু তোঙান তোঙানবা সাইন্তিফিক দিস্কস অমসুং এক্তিবিতীশিংদা য়াওহন্নবা পান্দম থম্লিবা তোঙান তোঙানবা থিমশিং লৈ। মফম অসিদা, মীপুম খুদিংমক্না তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংগী মথৌ তাবশিং অদু য়েংলগা থৌরাং তৌখিবা থিমশিংগী মতুং ইন্না সাইন্তিফিক এপ্রোচশিং য়াওবা অমসুং তম্নবগী খুদোংচাবা ফংলি। IISFকীদমক্তা অৱাং-নোংপোক ভারতকী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না অনৌবা থীমশিং হাপচিনখ্রে অমসুং মফম অসিদা থীম খুদিংমক্কী মতাংদা পাউদম খরা পীরি।
https://www.iisf2024.in/packages/niist/themes/niist/images/events/event-img-6.pngEvents Imagehttps://www.iisf2024.in/packages/niist/themes/niist/images/events/event-img-11.jpghttps://www.iisf2024.in/packages/niist/themes/niist/images/events/event-img-24.png
অহানবদা, IISF 2024দা অখন্নবা থৌরম অমা চন্দ্রয়ান - থাগী ম্যুজিয়ম” অমা লৈরি। ভারতকী চন্দ্রয়ান মিসনগী মায় পাকপা উৎনবা অমসুং থৌরম অসিদা শরুক য়াগদবশিংগী মরক্তা লুক জেরামসু য়াওরগনি। মোদেল অসি চন্দ্রগী রেপ্লিকা অমনি অমসুং মসিগী দাইমেত্তর মিতর তরেৎনি। মসিনা চন্দ্রয়ান 2023গী ওগস্ত 23দা লেন্দ তৌখিবা চন্দ্রগী লৈমায়গী অশেংবা ইমেজরীগী মওংগুম্না উৎকনি।
মেগা সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী একজিবিসন অসিনা সাইন্স, তেক্নোলোজী, ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং মেথমেতিক্স (এস.তি.এম.)গী লমদা ভারতকী এচিবমেন্তশিং অমসুং মায় পাকপগী ৱারীশিং উৎকনি। এক্সপো অসিদা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা ভারতকী সাইন্তিফিক অমসুং R&D ইন্সতিত্যুসনশিংনা পুথোকপা তোঙান তোঙানবা তেক্নোলোজীশিং অসি মহৈরোইশিং, সাইন্তিস্তশিং অমসুং মীয়ামদা তাক্নবা অমসুং তম্বীনবা ফেস্তিবেল অসিগী নুমিৎ মরি অসিদা উৎখি।
মেক ইন ইন্দিয়া, মেক ফোর ৱার্ল্দ থৌরম অসিনা ভারতপু মালেমগী মেন্যুফেকচরিং হব অমা ওইহন্নবগীদমক মথৌ তাবা হিরমশিং অদুগী মতাংদা খন্ন-নৈননবা মেন্যুফেকচরিং, তেক্নোলোজী অমসুং লোজিস্তিক্সতা শরুক য়াবা নেস্নেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেল ওর্গনাইজেসনশিংবু পুক্নিং চিংশিন্নবা পান্দম থম্লি।
মমাংদা স্তুদেন্ত সাইন্স ভিলেজ হায়না খঙনবা ন্যু নালন্দা অসিনা মহৈরোইশিং অমসুং ওজাশিংগী মরক্তা ইন্তরেক্সন তৌবা ঙমহনগনি। থৌরম অসিনা ইন্তরেক্তিব একজিবিসনশিং, দেমোন্সত্রেসনশিং, এজুকেস্নেল গেমশিং অমসুং চেলেঞ্জশিংগী খুত্থাংদা মহৈরোইশিংদা STEMগী লমদা পুক্নিং চিংশিন্নবা পান্দম থম্লি।
2047 ফাওবগী মনুংদা ভারতপু ভিক্সিৎ ভারত ওইহন্নবা দরকার ওইরিবা S&Tগী অনৌবা ফ্রন্তিয়রশিং প্রগ্যা ভারত থৌরম্না খন্নগনি। ভারত অসি চাউখৎপা অমসুং মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ওইহন্নবা AI, বাইওতেক্নোলোজী, সাইবর সেক্যুরিতী, রোবোতিক্স, ক্বান্তম কম্প্যুতিং অসিনচিংবা তোঙান-তোঙানবা সাইন্তিফিক দিসিপ্লিনশিংদা কত্তিং-এজ রিসর্চ প্রমোৎ তৌনবা থৌরম অসিনা পান্দম থম্লি।
নারী শক্তি - ৱুমেনস দিবেলপমেন্ত তু ৱুমেন-লেদ দিবেলপমেন্ত ইন S&T থৌরম অসিনা STEM অমসুং ‌ওন্তপ্রিনোরশিপতা নুপীশিংগী এক্তিব পার্তিসিপেসনদা মীৎয়েং থমগনি অমসুং ভারত সরকারনা S&Tদা নুপীশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পীরিবা স্কিম কয়াগী মতাংদা খন্নগনি।
S&T হেক্কাথোন - আইদিয়াজ ফোর ভিক্সিৎ ভারত থৌরম অসি স্কুল অমসুং কোলেজ মহৈরোইশিংবু ভিক্সিৎ ভারত সঙ্কল্পতা মীৎয়েং থমদুনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবা ইনোভেতিব সোলুসনশিং পুথোক্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা শেমগৎপনি। মহৈরোইশিং অমসুং মেন্তরশিং য়াওবা তীমশিংনা কম্পিতিসন অদুদা শরুক য়াবা য়াগনি অমসুং মায় পাক্লবশিংনা নুংঙাইরবা প্রাইজশিং ফংলগনি অদুগা অরোইবা শরুক য়ারিবশিংনা ইন্তর্নশিপ, প্রোজেক্ত পোজিসনশিং অসিনচিংবা অখন্নবা খুদোংচাবশিং ফংলগনি।
য়ং সাইন্তিস্ত কনক্লেব অসিনা একাদেমিয়া, রিসর্চ অমসুং ইন্দস্ত্রীগী ফ্রেতর্নিতীশিংদা য়াওরিবা চহি 45গী মখাদা লৈবা নহা ওইরিবা রিসর্সরশিং, সাইন্তিস্তশিং অমসুং ইন্নোবেতরশিং পুনশিন্ননবা পান্দম থম্লি। মসিনা নহা ওইরিবা রিসর্চরশিংদা ভারতকী সাইন্তিফিক পোলিসীশিং অমসুং ভারতকী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত, ফন্দিং খুদোংচাবশিং অসিনচিংবা য়াওনা হন্দক থোক্লিবা চাউখৎ থৌরাংশিংগী মরমদা খঙবা ঙমহল্লি।
থোত লিদর্স রাউন্দ তেবল - মিনিস্তর - সেক্রেতরী - কাউন্সিল - CEO কনক্লেব অসিনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী মন্ত্রীশিং, দিপার্তমেন্তেল সেক্রেতরীশিং, এস.এন্দ.তি. কাউন্সিলশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংগী CEOশিংগুম্বা লুচিংবশিং অমসুং পোলিসী মেকরশিংবু প্লেৎফোর্ম অমদা পুশিল্লগনি। থৌরম অসিদা মরুওইবা ইসুশিংদা খন্ন-নৈনগনি অমসুং ভক্সিতৎ ভারতকী পান্দমগা চুনবা মওংদা পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরশিংদা অচৌবা অহোংবা পুরক্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি।
গুরুকুলা - এস্পাইরিং এজুকেতরশিং এন্দ তীচর্স ৱার্কশোপ অসি মমাংদা নেস্নেল সাইন্স তীচর্স ৱার্কশোপ হায়না খঙনরম্মি। মসিগী পান্দমদি সাইন্স ওজাশিংগী প্রোফেস্নেল দিবেলপমেন্ততা মখোয়বু ইনোবেতিব ত্রেনিং মেথোদোলোজীশিং, মোদর্ন ত্রেনিং তুলশিং অমসুং স্ত্রেতেজীশিংগা লোয়ননা মহৈরোইশিংদা সাইন্তিফিক ওইবা লৌশিং তান্নবা ওইগনি।
মিসন স্তার্ত-অপ থৌরম অসিনা স্তার্ত-অপশিং অমসুং ইনক্যুবেসন সেন্তরশিংগুম্বা সপ্পোর্তিং ইনেব্লরশিংদা খুদোংচাবা পীরি। থৌরম অসিদা স্তার্ত-অপশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিং অমসুং সর্ভিসশিং ইনভেস্তরশিং অমসুং এসোসিএৎসশিংদা উৎপা ঙম্মি। মসিনা স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া মিসন অমসুং লৈবাক অসিদা লৈরিবা অতোপ্পা খোংথাংশিংগী মখাদা মখা তানা খুদোংচাবশিং ফংহনবদা মতেং পাংগনি।
রীইমেজিনিং ভারত একজিবিসন – ন্যু এজ তেক্নোলোজীশিংগী খুত্থাংদা ত্রান্সফোর্মেসনগী পান্দমদি অনৌবা তেক্নোলোজীশিং অমসুং সরকারগী এজেন্সীশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংনা পুথোকপা প্রোতোতাইপশিং/মোদেলশিং উৎনবা হোৎনবনি। থৌরম অসিগী পান্দম ওইরিবা S&T গী লমশিং অসি ফন্দামেন্তেল অমসুং এপ্লাইদ সাইন্স, লৌউ-শিংউ, হেল্থকেয়র, স্পেস, এজুকেসন, স্ত্রেতেজিক সেক্তরশিং, রোবোতিক্স, অসিনচিংবদা লোইবা নত্তে।
সাগরিকা – দি তেল ওফ আর্থ সাইন্সকী থৌরম অসিনা মেতিওরোলোজী, ওসীনোগ্রাফি, ইকোলোজী অসিনচিংবা পৃথীবিগী সাইন্সকী তোঙান তোঙানবা লমশিংদা মীওইশিংবু পুক্নিং চিংশিনবা অমসুং এজুকেৎ তৌনবা পান্দম থম্লি। থৌরম অসিগী খুত্থাংদা, IISFনা অকোইবগী ফিভমগা মরী লৈনবা হীরমশিংদা মীয়ামগী ৱাখল তাহনবা পাম্মি।
সাইন্স বিয়োন্দ বোর্দর্স থৌরম অসিনা সাইন্তিস্তশিং, রিসর্চ তৌরিবশিং অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা মালেমগী ওইবা S&Tগী শীংনবশিং কোকহন্নবা ইন্তর্নেস্নেল কোলাবোরেসন, পার্তনরশিপ অমসুং দাইলোগ এক্সচেঞ্জ পুক্নিং থৌগৎনবা পান্দম থম্লি।
ভিগ্যানিকা থৌরম অসিনা সাইন্স লিতরেচর ফেস্তিবেল পাংথোকই। মসিগী পান্দমদি সাইন্স লিতরেসি অমসুং ইন্দিয়ন লোলশিংদা ইফেক্তিব সাইন্স কম্ম্যুনিকেসন স্ত্রাতেজিশিং প্রমোৎ তৌবা হায়বসিনি। মরুওইবা লেকচরশিং, পেনেল দিস্কসনশিং অমসুং সাইন্তিফিক সেসনশিংগী খুত্থাংদা S&T ওথরশিং, বিজ্ঞান কবি সম্মেলন, সাইন্স দ্রামা অমসুং আর্তশিং অমসুং মরী লৈনবা কম্পিতিসনশিংগী খুত্থাংদা ৱারী শানখি।
. ফ্যুজন ফোরম দি এতোমিক এসেমব্লীগী থৌরম অসিনা হৌজিক ওইরিবা মীৎয়েং, তুংগী কান্নবশিং অমসুং ভারত্তা ন্যুক্লিয়র ইনর্জী অসি তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিং হায়বদি পাৱর জেনরেসন, ন্যুক্লিয়র মেদিসিন, এগ্রিকলচর, এদিতিব মেন্যুফেকচরিং অসিনচিংবদা ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনগনি।
স্তুদেন্ত - সাইন্তিস্ত ইন্তরেক্সন প্রোগ্রাম - সাইন্সকী অনৌবা লমশিংগা লোয়ননা ফেস-তু-ফেসনা মহৈরোইশিং/রিসর্চরশিংনা সাইন্স অমসুং রিসর্স কেরিয়র তম্নবা পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক তোঙান-তোঙানবা দিসিপ্লিনশিংগী S&Tগী এক্সপর্তশিংগা ৱারী শানবগী অতেনবা সেসনশিং পাংথোক্লি।
নেস্নেল সোসিএল ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংগী মীত (NSOIM) না সোসিএল ওর্গনাইজেসনশিংনা S&Tবু শৌগৎপদা লৌরিবা থৌদাং অদু নীংথিনা খঙবা অমসুং মসিনা মখোয়দা সাইন্তিফিক ইন্তরভেন্সনশিং অমসুং খুন্নাইগী চাউখৎপা অমসুং লৈবাক শেমগৎপদা তুং কোইনা চৎকদবা মোদেলশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা প্লেৎফোর্ম অমা পীরি।
ভিজন সনসাদনা লৈবাক অসিগী সাইন্স ইন্সতিত্যুসন খুদিংমক্তগী দাইরেক্তরশিং, ভাইস চান্সেলরশিং, প্রসিদেন্তশিং অমসুং সেনিয়র লিদরশিংগুম্বা মরুওইবা লুচিংবশিং পুন্সিন্নবা পান্দম থম্লি। মফম অসিদা হৌজিক থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা অমসুং ভারতকী সাইন্সকী তুংলমচৎপু মওং তানা শেম্নবগীদমক্তা সাইন্স রিসর্চ, কোলাবোরেসন অমসুং পোলিসী দিবেলপমেন্তকীদমক স্ত্রাতেজীশিং খন্ন-নৈনবগী থৌরাং পায়খৎপা ঙমগনি।
সাইন্স সাফারি সাইন্স থ্রু গেম্স এন্দ এদভেঞ্চরসনা সাইন্সতা য়ুম্ফম ওইবা শান্নপোৎশিং অমসুং গেমশিং উৎনবগী প্লেৎফোর্ম অমা পীরি অমসুং ওজাশিংনা শান্নপোৎশিং অসি ত্রেনিংগীদমক শিজিন্নবগী পাম্বৈশিং অদু তম্নবগীদমক ৱার্কশোপশিংসু পাংথোক্লি।
S&T মীদিয়া কনক্লেবনা মীদিয়া পর্সনেল, জর্নেলিস্ত, কম্ম্যুনিকেতর অমসুং মীয়াম্বু পাক শন্না মীয়ামদা সাইন্স পাউ ফাওনবগী শিংনবশিং অমসুং খুদোংচাবশিং, সাইন্স কম্ম্যুনিকেসনগী খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈশিং অমসুং অরানবা পাউ শন্দোকপশিং অমসুং সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতী অমসুং মীদিয়াগী মরক্তা তেংবাং পীনবা হেনগৎহন্নবা থৌরাংশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা প্লেৎফোর্ম অমদা পুশিল্লগনি।
সাগা ওফ সাইন্স ক্রোনিকলস অসি IISF 2024গী নুমিৎ খুদিংগী নুমিদাং পুং 7:30দগী নুমিদাং পুং 9:30 ফাওবদা পাংথোক্কদবা LED লাইৎ শোগী খুত্থাংদা ভারতকী সাইন্স অমসুং সাইন্তিস্তশিংগী পুৱারী অমসুং হৌখিবা মতমগী চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদা পাউদম্নবা নুমিদাংৱাইরমগী থৌরম অমনি।
নোর্থ ইস্তকী সাইন্স ওদিসীনা নোর্থ ইস্ততা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী খুমাং চাউশিল্লকপদা অথিংবা পীরিবা শিংনবশিং অদু কোকহল্লগনি অমসুং নোর্থ ইস্তকী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী প্রমোসনগী পাম্বৈশিং অদু খন্নগনি।
তেস্ত ওফ দি হিল্স- নোর্থ ইস্ত ফুদ স্ত্রীতনা অৱাং নোংপোক্কী ফুদ হেরিতেজ উৎকনি অমসুং মীয়ামদা মখোয়গী ত্রেদিস্নেল ফুদ আইতেমশিং চানবা অমসুং নুংঙাইবা পীরগনি। ফুদ স্ত্রীৎ অসি IISF 2024 মনুংদা হাংদুনা লৈগনি।
নোর্থ ইস্ত সিম্ফোনি- নোর্থ ইস্ত কলচরেল ফেস্তনা ভারতকী অৱাং নোংপোক্কী তোঙান তোঙানবা চৎনবীশিং, চৎনবীশিং অমসুং কলাশিংবু ঈশৈ, জগোই, খুৎশা হৈবগী থবকশিং অমসুং চৎনবীগী থবকশিংগা লোয়ননা উৎকনি। ফেস্ত অসি IISF 2024গী মতম পুম্নমক্তা পাংথোক্কনি।
IISF 2024 অসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী প্রমোৎ তৌবদা মরু ওইবা থৌরম অমা ওইগনি। হৌজিক্কী থিম অসিগা লোয়ননা মসিনা ভারতকী সাইন্তিফিক এচিবমেন্তশিংবু সেলেব্রেৎ তৌনবা অমসুং তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা মতেং পীনবা পাম্মি। থৌরম অসিদা সাইন্তিফিক প্রোফেস্নেলশিং অমসুং মীয়াম্না শরুক য়াবা মখল কয়াগী থবক থৌরমশিং পাংথোক্কনি। মসি মীপুম খুদিংমক্কীদমক হাংলি অমসুং মসি লেম্না চৎলি। মরম অদুনা ভারতকী সাইন্তিফিক এচিবমেন্তশিং য়েংনবগীদমক মীপুম খুদিংমক্না থৌরম অসিদা শরুক য়াবা তাই।

Ministry of Science & Technology
IIT Guwahati is going to witness India’s Largest Science Festival from November 30
Theme of this year's IISF is “Transforming India into an S&T driven Global Manufacturing Hub”
28 NOV 2024 12:57PM by PIB Delhi
India International Science Festival (IISF) is going to be celebrated at Indian Institute of Technology Guwahati during 30 Nov. to 3 Dec. 2024. The Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) is the nodal department for this year IISF and a constituent laboratory of CSIR namely National Institute for Interdisciplinary Science and Technology (CSIR-NIIST, Thiruvananthapuram) is coordinating the whole festival. IISF is a unique festival of science society engagement which was initiated in the year 2015 and the very first IISF was organised at IIT Delhi. Vijnana Bharati, a science movement of India conceptualized this science festival. North East India will witness this festival for the first time. To date, India International Science Festival has been the largest science event in the country with a participation of thousands of people who come together annually to foster scientific collaboration, inspire young minds and propel economic growth through scientific approaches.
“IISF is not only meant for the people who do science. The key philosophy of IISF is the celebration of science by all, and thus it also engages common people in a joyful and entertaining manner”.
https://media.assettype.com/sentinelassam-english%2F2024-11-13%2Fgaxe27uz%2FIISF.jpg?w=480&auto=format%2Ccompress&fit=max https://images.shiksha.com/mediadata/images/1557308060phpUCn7yA.jpeg
This year in 2024, IISF is being organized at IIT Guwahati, Assam from November 30th – December 4th, 2024. The theme of this 10th edition of IISF is "Transforming India into an S&T driven Global Manufacturing Hub". It reflects the government’s aim to merge science and technology with industrial growth, making India global leader in manufacturing.
IISF Organizers and Organizing Partners
The Ministry of Science and Technology (MoS&T), through their departments viz. Department of Science & Technology (DST), Council of Scientific & Industrial Research (CSIR), Department of Biotechnology (DBT) and Ministry of Earth Science (MoES) is responsible for conducting this mega annual event. Along with government organizations Vijnana Bharati has been a consistent organizing partner of IISF since the inception of this event.
The other organizations that took active part in IISF are office of Principal Scientific Advisor (PSA) to Govt. of India, Department of Space (DoS), Department of Atomic Energy (DAE), Directorate of Defence Research & Development (DDR&D), Ministry of New And Renewable Energy (MNRE), Ministry of Health & Family Welfare (MoH&FW), Department of Agricultural Research and Education (DARE), Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC), Ministry of Ayush, Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), Ministry of Rural Development (MoRD), and many other concerned ministries, their departments, councils and organizations.
The IISF-2024 is being coordinated by the CSIR, convened by CSIR-NIIST and partnered by all the major ministries and scientific departments of the Government of India in collaboration with Vijnana Bharati.
Thematic Events of IISF-2024
IISF has various themes that aim to indulge scientific and common people for diverse scientific discussions and activities. Here, everyone gets a chance to engage and learn scientific approaches due to the themes that have been planned after keeping in mind the needs of various stakeholders. For IISF some new themes have been added as per the need of North East India and here a little information is been given about all themes.
https://www.iisf2024.in/packages/niist/themes/niist/images/events/event-img-6.png Events Image https://www.iisf2024.in/packages/niist/themes/niist/images/events/event-img-11.jpg
To begin with, IISF 2024 has one special event “Chandrayaan - The Museum of the Moon” where an artistic model by British artist Dr. Luke Jerram will be placed among the attendees to showcase and celebrate India’s success of Chandrayaan Mission. The model is a replica of the moon that measures about seven meters in diameter and will showcase the real like imagery of lunar surface where Chandrayaan was landed on August 23, 2023.
Mega Science and Technology Exhibition will showcase accomplishments and success stories of India in the field of Science, Technology, Engineering, and Mathematics (STEM). In the expo various technologies developed by Indian Scientific and R&D Institutions across the country kept on display for all four days of the festival to show and educate students, scientists, and the general public.
Make in India, Make for the World event aims to attract national as well as international organizations involved in manufacturing, technology, and logistics to discuss about things required to make India a global manufacturing hub.
The New Nalanda known earlier as Student Science Village will enable interaction of students and teachers. The event aims to ignite students’ interest in STEM through interactive exhibits, demonstrations, educational games and challenges.
Pragya Bharat event will discuss New Frontiers in S&T that are needed to make India Viksit Bharat by 2047. The event aims at promoting cutting edge research across various scientific disciplines like AI, Biotechnology, Cybersecurity, Robotics, Quantum Computing etc. which can make India developed and self-reliant.
Nari Shakti - Women’s Development to Women-led Development in S&T event will focus on active participation of women in STEM and Entrepreneurship and discuss about various schemes provided by Government of India to empower women in S&T.
S&T Hackathon - Ideas for Viksit Bharat event is designed to encourage school and college students to develop innovative solutions related to science and technology, focusing on Viksit Bharat Sankalp. Teams comprising of students and mentors will be allowed to participate in the competition and winners will get attractive prizes whereas final participants will get special benefits like internships, project positions etc.
Young Scientists Conclave intends to bring together young researchers, scientists and innovators below the age of 45 years belonging to academia, research and industry fraternities. It enables young researchers to be aware of the scientific policies of India and the recent developments in science and technology of India including infrastructure development, funding opportunities etc.
Thought Leaders Round Table - Minister - Secretary - Councils - CEO Conclave will bring the leaders and policy makers like Central and State Government Ministers, Departmental Secretaries, S&T Councils and CEOs of Industries on one platform. The event will have discussions on important issues and establish collaborations for making big changes in public and private sectors that can align with the goal of Viksit Bharat.
The Gurukula - Aspiring Educators and Teachers Workshop earlier known as The National Science Teachers Workshop aiming at the professional development of science teachers by equipping them with innovative teaching methodologies, modern tools and strategies to effectively impart scientific knowledge to students.
Mission Start-up event offers the opportunity to Start-ups and supporting enablers like incubation centres. Start-ups in this event can showcase their products and services to the investors and associates which in turn help them grab the further opportunities under Start-up India mission and other initiatives available in the country.
Reimagining Bharat Exhibition - Transformation through New Age Technologies aims to showcase emerging technologies and prototypes/models developed by Governmental Agencies and Departments. The S&T areas targeted for this event are not limited to fundamental and applied sciences, agriculture, healthcare, space, education, strategic sectors, robotics, etc.
SagarikaThe Tale of Earth Sciences event as name suggest aims to engage and educate people on different areas of earth science such as meteorology, oceanography, ecology etc. Through this event, IISF desires to raise public awareness on environmental issues.
Science beyond Borders event is aimed at fostering international collaboration, partnerships and exchange of dialogues among scientists, researchers and institutions to address global challenges in S&T.
Vigyanika event celebrates Science Literature Festival which aims to promote science literacy and effective science communication strategies in Indian languages. The interactions done through keynote lectures, panel discussions and scientific sessions among S&T authors, Vigyan Kavi Sammelan, Science Drama and arts, and related competitions.
Fusion Forum – The Atomic Assembly event will discuss the current perspectives, future benefits, and pressing challenges in implementing nuclear energy in India for various sectors like Generation of power, nuclear medicine, agriculture, Additive manufacturing etc.
Student - Scientist Interaction Program - Face to Face with New Frontiers in Science mediates interaction and short discussion based sessions of students/researchers with experts of various disciplines of S&T to inspire students to pursue science and research career.
National Social Organizations and Institutions Meet (NSOIM), well understand the role of social organizations promotion of S&T and thus provides them platform to discuss scientific interventions and sustainable models for societal development and nation-building.
Vision Sansad aims at bringing together key leaders like Directors, Vice Chancellors, Presidents and Senior Leaders from every possible science institution of the country where discussions can take place strategies for advancing scientific research, collaboration and policy development to address current challenges and shaping the future of Indian science in an inclusive manner.
Science Safari Science through Games and Adventures provides a platform to display science-based toys and games and also workshops are being organized to let the teachers learn the ways these toys used for teaching purposes.
S&T Media Conclave will bring media personnel, journalists, communicators and general public on a platform where they can discuss the challenges and opportunities of communicating science to a wide audience, best ways of science communication and preventing misinformation, and strategies to enhance collaboration between scientific community and media.
Saga of Science Chronicles is an evening event that will tell the history and recent developments of Indian science and scientists through LED light show that will happen during 7:30 pm – 9:30 pm during each day of IISF 2024.
Science Odyssey of the North East will address the challenges that hinders the growth of science and technology in North East and discuss the ways of promotion of science and technology of North East.
The Taste of the Hills- North East Food Street will showcase the food heritage of North East and let the people eat and enjoy their traditional food items. The Food Street will remain open throughout IISF 2024.
North East Symphony- North East Cultural Fest will portray North East India’s diverse traditions, customs, and arts through experience of music, dance, crafts, and traditional practices. The fest is staged during the whole duration of IISF 2024.
IISF 2024, promises to be a landmark event in promoting science and technology. With the current theme it seeks to celebrate India's scientific achievements and foster collaboration across various sectors. The event will feature diverse activities, engaging both scientific professionals and the general public. It is open for all and free so one has to attend the event to see India’s scientific achievements.