নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
নুপী অমসুং অঙাংগী চাউখৎ-থৌরাংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা ‘বাল ভিভাহ মুক্ত ভারত’ কেম্পেন হৌদোকখ্রে
কেম্পেন অসি হৌদোকপা অসি শুপ্নগী থৌরম অমা খক্তা নত্তে; মসি চাইল্দ মেরিয়েজ মুথৎনবা অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লৈরিবা ইচানু্পী খুদিংমক্তা শক্তি পীনবা মিসন অমনি: শ্রীমতি অন্নপুর্ন দেভী
চাইল্দ মেরিয়েজ ফ্রী ভারত পোর্তেল হাংদোকখ্রে; থৌরম অসিদা চাইল্দ মেরিয়েজকী মায়োক্তা লৈনবা ৱাশক লৌখ্রে
27 NOV 2024 6:07PM by PIB Imphal
লৈবাক শিনবা থুংনা অঙাং লুহোংবা মুত্থৎনবা অমসুং চহি নৌরিবা নুপীমচাশিংদা শক্তি পীনবগী মায়কৈদা মরুওইবা খোঙথাং অমা লৌখৎতুনা, কেন্দ্রগী নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রী শ্রীমতি অন্নপুর্ন দেভীনা ঙসি নই দিল্লীদা 'বাল ভিভাহ মুক্ত ভারত'কী নেস্নেল কেম্পেন হৌদোকখ্রে। থৌরম অদুদা নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রীমতী সাবিত্রি থানকুর, অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবা ওফিসিএলশিং অমসুং স্তেকহোল্দরশিংসু শরুক য়াখি। ।
কেম্পেন অসিগী শরুক অমা ওইনা, মন্ত্রীনা নাগরিকশিংদা চাইল্দ মেরীজগী থৌদোকশিং রিপোর্ত তৌবা, কমপ্লেন্ত ফাইল তৌবা অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা চাইল্দ মেরীজ প্রোহিবিসন ওফিসরশিংগী (CMPO)গী মরক্তা ই-পাউ ফংহন্নবা অনৌবা ওনলাইন প্লেৎফোর্ম অমা ওইরিবা, চাইল্দ মেরীজ ফ্রী ভারত পোর্তেলসু হাংদোকখি। পোর্তেল অসিনা নাগরিকশিংবু শক্তি লৈহন্নবা অমসুং প্রোহিবিসন ওফ চাইল্দ মেরিয়েজ এক্ত, 2006 চৎনহন্নবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি।
মহাক্কী মরুওইবা ৱারোল পীরদুনা কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতী অন্নপুর্ন দেভীনা নুপীশিংগী এম্পাৱর্সমেন্তদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লকপগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি 2014-15দা সেক্স রেসিও অসি 918দগী 2023-24দা 930দা হেনগৎলে। মহাক্না হায়খি মদুদি চাইল্দ মেরিয়েজ প্রোবিজন এক্ত, 2006কী মখাদা চহি 18গী মখাদা লৈবা নুপীমচাশিং অমসুং চহি 21গী মখাদা লৈবা নুপাশিংগী লুহোংবা অসি অকনবা মওংদা অথিংবা থম্লি। মন্ত্রীনা মমাং চহিদা অঙাং লুহোংবা লাখ অমা থিংবদা মায় পাকখিবগী মতাংদসু পনখি অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্সনা মতুং ইন্না মালেমগী ওইনা অঙাং লুহোংবগী চাং হন্থহনবদা ভারতনা শরুক য়াখিবগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা শকখঙ২খি।
মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি কেম্পেন অসিনা ঐখোয়গী নুপীমচাশিংদা মখোয়না ফংফম থোকপা এজুকেসন, হেল্থ অমসুং প্রোতেক্সন ফংহন্দুনা শক্তি পীনবা পান্দম থম্লি। জেন্দর ইক্বেলিতিদা প্রাইওরিতী পীরিবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী 2020গী মতুং ইন্না, ঐখোয়গী সরকারনা নুপীমচাশিংগী এজুকেসন অমসুং সোসিএল এম্পাৱরমেন্তদা মতেং পাংনবা ইনিসিয়েতিবশিং মখা তানা পায়খৎলি। কেম্পেন অসি হৌদোকপা অসি থৌরম অমখক্তমক নত্তে। মসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা অঙাংশিংগী লুহোংবা মুত্থৎনবা অমসুং নুপীমচা খুদিংমক্তা শক্তি পীনবগী মিসন অমনি। ঐখোয়না নুপীমচা খুদিংমক এজুকেসন ফংহনগদবনি, শাফবা ওইহনগদবনি অমসুং মখোয়গী মঙলানশিং নীংতম্না ফংহন্নবা হোৎনগদবনি। 2047 ফাওবদা 'ভিক্সিৎ ভারত' অমগী মায়কৈদা ঐখোয়না থবক তৌরিঙৈদা, নুপীমচা খুদিংমকপু শক্তি লৈহন্নবা অমসুং অঙাং ওইরিঙৈদা লুহোংবা থিংনবা ঐখোয় পুন্না হোৎনমিন্নসি।
হৌদোকখিবা অসি নবেম্বর 25দগী দিসেম্বর 10 ফাওবা (হ্যুমেন রাইৎস দে) চত্থগদবা মালেমগী খোংজং অমা ওইরিবা জেন্দর-বেজ ভাইওলেন্সকী মায়োক্তা নুমিৎ 16নিগী এক্তিভিজমগা চপ চানা তামিন্নরি। বেতি বচাও বেতি পরাওগুম্বা মরু ওইবা ইনিসিয়েতিবশিংগী মাইপাকপদা য়ুম্ফম ওইদুনা, কেম্পেন অসিনা অঙাংশিংগী লুহোংবগী মায়োক্তা পুন্না থবক পায়খৎনবা পুক্নিং থৌগৎনবা হোৎনরি।
রাজ্য মন্ত্রী, শ্রীমতি. সাবিত্রি থাকুরনা, এৱেরনেস হেনগৎহনবদা বেতি বচাও বেতি পরাও অমসুং সুকন্যা সমৃদ্ধি য়োজনাগুম্বা ইনিসিয়েতিবশিংগী মরুওইবা থৌদাং অদু শকখঙখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ভিজন অসি ফংনবগীদমক সরকার, ওফিসিএলশিং, সোসিএল ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং নাগরিকশিংগী অপুনবা হোৎনবগী মথৌ তাই।
কেম্পেন অসি 2047 ফাওবদা ভিক্সিৎ ভারতকী প্রধান মন্ত্রীগী মীৎয়েংগা চুনৈ। মসিদা নুপী অমসুং নুপীমচাশিংনা পুন্সিগী হিরম খুদিংমক্তা মপুং ফানা, চপ মান্ননা অমসুং মগুন লৈনা শরুক য়াবদা মীৎয়েং থম্লি। অঙাং ওইরিঙৈদা লুহোংবা থিংনবা অমসুং নুপীমচা খুদিংমক্কী পোতেন্সিএল ফংহন্নবা সরকার অমসুং খুন্নাইগী মরক্তা পুন্না হোৎনমিন্নবা অসি য়াম্না মরু ওই।
নুপী অমসুং অঙাং চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, শ্রী অনিল মালিকনা এম্পাৱরমেন্ত অমসুং খুন্নাইগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক ৱার্কফোর্সতা নুপীশিং শরুক য়াবগী মরুওইবা অদু পনখি। মহাক্কী ৱারোলদা মহাক্না হায়খি মদুদি অঙাং ওইরিঙৈদা লুহোংবা হায়বসি মীওইবগী হকশিং লান্না শীজিন্নবনি অমসুং নুপীশিংগী শক্তি লৈহনবদা অৱাবা অমা ওইরি। চাইল্দ মেরিয়েজ এক্ত, 1926দা হৌদোকখি অমসুং 2006দা মপাঙ্গল কনখৎহনখি, অসিগুম্বা ফত্তবা চৎনবী অসি মুত্থৎনবা ইফেক্তিভ ওইনা চৎনহনগদবনি।
বাল ভিভাহ মুক্ত ভারত কেম্পেননা নাগরিক পুম্নমকপু চাইল্দ মেরিয়েজগী মায়োক্তা এক্তিব ওইনা লান্থেংনবা হায়রি। মসিগী খোঙথাং অসি নুপী অমসুং অঙাংগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয় অমসুং অতোপ্পা মন্ত্রালয় কয়াগী মরক্তা পুন্না হোৎনমিন্নবা অমনি। ভারত শীনবা থুংনা লৈরিবা জিলাশিংগী CMPOশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াদুনা মসিগী মরম অসিদা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ উৎখি।
থৌরম অদুদা অঙাংগী লুহোংবগী মায়োক্তা লান্থেংনরিবা মীওইশিংগা লোয়ননা ওনলাইন ইন্তরেক্সনসু পাংথোকখি। চেম্পিয়নশিং অসিনা মখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিং শন্দোক্না তাকখি, মসিনা অতোপ্পশিংবুসু খোঙজং অসিদা শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎখি:
• বুচা রামানম্ম্মা (অন্ধ্র প্রদেশ): চহি 14 খক্তা ঙাইরিঙৈদা বুচানা অঙ্গনৱাদি ৱার্কর অমগা থৌনা লৈনা ৱারী শানদুনা মহাক্কী মশাগী অঙাং ওইরিঙৈগী লুহোংবা থিংখি। দিস্ত্রিক্ত চাইল্দ প্রোতেক্সন য়ুনিৎ (DCPU) গী মতেংগা লোয়ননা মহাক্না স্কুলদা হল্লকখি, একাদমিক ওইনা মায় পাকখি, অমসুং হৌজিক্তি চহিদা লুপা লাখ 6 ফংদুনা ইঞ্জিনীয়র অমা ওইরে।
• মাজ্জি রাম্য (অন্ধ্র প্রদেশ): শেল-থুমগী অৱাবা অমসুং ইমুংগী প্রেসর লৈরবসু, রাম্যনা DCPUগী মতেং লৌদুনা অঙাং ওইরিঙৈদা লুহোংবা থিংবা ঙমখি। হৌজিক মহাক্না মহৈ-মশিং তম্বা হৌরক্লি, অমসুং মহাক্না মহাক্কী থৌনা অদুগা লোয়ননা অতোপ্পশিংদা ইথিল পীরি।
• দুর্গা (বিহার): পুরভি থাথা খুঙ্গংগী চহি 14 শুরবী দুর্গানা মহাক্কী মচেগী লুহোংবা থিংনবা ইনখৎলকপা মীওইশিংগী শক্তি পীবগী কাংলুপ অমদগী মহাক্কী আইনগী ওইবা এৱেরনেস শীজিন্নখি। মহাক্কী থবকশিং অসিনা ইনফোর্ম এদভোকেসীগী পাঙ্গল অদু উৎলি।
• রোশনি পেরুইন (বিহার): অঙাং ওইরিঙৈদা লুহোংবা অমসুং ইমুং মনুংগী হিংসা মায়োক্নখিবা রোশনিনা জনতা এক্সপ্রেস ৱেলফেয়র ফাউন্দেসন শেমখি। মহাক্না নুপীমচা 60বু অঙাং ওইরিঙৈদা লুহোংবদগী কনখি অমসুং পুন্সি কয়া কনবা ঙমখি। য়ুনাইতেদ নেসন্স য়ং এক্তিবিস্ত লোরিয়েৎ ওইনা ইকায় খুম্নবা উৎখিবা মহাক্না রেসিলিয়েন্স অমসুং দেদিকেসনগী খুদম অমা ওইখি।
• নম্রতা পন্দুরোং (মহারাস্ত্রা): নম্রতানা অঙাং ওইরিঙৈদা লুহোংবা থিংখি অমসুং হৌজিক্তি মশাগী বিজিনেস অমা চলাইদুনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা অমদি অখাং কনবগী খুদম ওইরি।
• সি. লালনুফেলা (মিজোরম): দিস্ত্রিক্ত প্রোগ্রাম ওফিসর ওইনা, সি. লালনুফেলানা কম্ম্যুনিতীনা লুচিংবা ইন্তরভেন্সনশিংগী শক্তি উৎতুনা চাইল্দ মেরিয়েজশিং থিংনবা লাইনীংদা য়ুম্ফম ওইবা ওর্গনাইজেসনশিংগা খুৎশম্নরি।
• সিলু প্রধান (ওদিশা): সিলুনা কেমিকেল ইঞ্জিনীয়রিংদা দিপ্লোমা অমা তম্লিঙৈদা মহাক্কী কম্ম্যুনিতীদা অঙাং লুহোংবা থিংনবা থবক পায়খৎলি। মহাক্কী হোৎনবা অসিনা আশা অমসুং অহোংবা পুরকই।
• কুমারী জ্যোৎস্না অক্তর (ত্রিপুরা): জ্যোৎস্না মশামক্না অঙাং ওইরিঙৈদা লুহোংবা থিংখি অমসুং মতমদুদগী হৌনা মহাক্কী খুঙ্গং পুম্নমকপু ঙন্না লুহোংবগী মায়োক্তা ৱাশক লৌনবা পুক্নিং থৌগৎখ্রে। মহাক্কী লুচিংবগী মতৌ অসিনা মহাক্না জনুৱারী 2024দা প্রধান মন্ত্রী বাল পুরস্কার ফংখি।
এক্সপরিয়েন্স পাউদম্বা - বাল ভিভাহ মুক্ত ভারত চেম্পিয়নশিং (লিঙ্ক)
#BalVivahMuktBharatগী পান্দম অসি পুন্না থবক ওইনা পাংথোক্নবা, নাগরিকশিং অমসুং কম্ম্যুনিতীশিংবু শরুক য়াহন্নবা কেম্পেন অসি তোঙান তোঙানবা চেনেলশিংগী খুত্থাংদা মখা চত্থখিগনি।
থৌরম অদুদা ভারত শীনবা থুংনা লৈরিবা দিস্ত্রিক্ত কলেক্তর 150 রোম, দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসনশিং, NGOশিং, পঞ্চায়ৎশিং, স্কুলশিং অমসুং লোকেল বোদীশিংগী ওফিসিএলশিং শরুক য়াখি। মন্ত্রালয়গী য়ুত্যু চেনেলদা লাইব স্ত্রিম তৌদুনা ভ্যুৱর 82,000 হেন্না ফংখি। অঙাং লুহোংবগী মায়োক্তা অচেৎপা ফিরেপ লৌবগী থৌরম অসিদা মীওই 50,00,000 হেনবনা ৱেবকাস্তকী খুত্থাংদা শরুক য়াখি।
ৱাশক লৌনবা অমসুং খোঙজং অসিবু শৌগৎনবা মসিদা চংবীয়ু: https://stopchildmarriage.wcd.gov.in

Ministry of Women and Child Development
Union Minister for Women and Child Development Launches 'Bal Vivah Mukt Bharat' Campaign
Launch of this campaign is not just an event; it is a mission to eradicate child marriage and empower every daughter in our nation : Smt. Annpurna Devi
Child Marriage Free Bharat Portal launched ; Pledge taken against child marriage in event
27 NOV 2024 6:07PM by PIB Delhi
In a significant step towards eradicating child marriage and empowering young girls across the nation, the Union Minister for Women and Child Development, Smt. Annapurna Devi, launched the national campaign “Bal Vivah Mukt Bharat” today in New Delhi. The event also saw the presence of Minister of State for Women and Child Development, Smt. Savitri Thakur, and other distinguished officials and stakeholders.
As part of the campaign, the Minister also inaugurated the Child Marriage Free Bharat Portal, an innovative online platform that enables citizens to report child marriage incidents, file complaints, and access information about Child Marriage Prohibition Officers (CMPOs) nationwide. The portal is a significant step in empowering citizens and enforcing the Prohibition of Child Marriage Act, 2006.
In her keynote address, the Union Minister Smt. Annpurna Devi emphasized the significant strides made in the empowerment of women, citing the improvement in the sex ratio at birth from 918 in 2014-15 to 930 in 2023-24. She reaffirmed that under the Prohibition of Child Marriage Act, 2006, marriages involving girls under 18 and boys under 21 are strictly prohibited, with severe penalties for violators. The Minister also highlighted the success in preventing over a lakh of child marriages last year and acknowledged India's contribution to the global reduction in child marriage rates, as recognized by the United Nations.
She further added that this campaign aims to empower our daughters by ensuring they receive the education, health, and protection they deserve. In line with the National Education Policy 2020, which prioritizes gender equality, our government continues to implement initiatives that support girls' education and social empowerment. The launch of this campaign is not just an event; it is a mission to eradicate child marriage and empower every daughter in our nation. We must ensure that every girl is educated, safe, and free to pursue her dreams. As we work towards a 'Viksit Bharat' by 2047, let us unite to empower every girl and prevent child marriage
The launch coincides with the 16 Days of Activism Against Gender-Based Violence, a global movement running from 25th November (International Day for the Elimination of Violence Against Women) to 10th December (Human Rights Day). Building on the success of flagship initiatives like Beti Bachao Beti Padhao, the campaign seeks to inspire collective action against child marriage.
The Minister of State, Smt. Savitri Thakur, recognized the important role of initiatives such as Beti Bachao Beti Padhao and Sukanya Samriddhi Yojana in raising awareness. She added that the achievement of this vision requires the collective effort of the government, officials, social organizations, and citizens alike.
The campaign aligns with the Prime Minister’s vision of a Viksit Bharat by 2047, focusing on the full, equal, and meaningful participation of women and girls in all spheres of life. A coordinated effort between the government and society is crucial to eliminating child marriage and unlocking the potential of every girl.
Shri Anil Malik, Secretary, Ministry of Women and Child Development, emphasized the importance of women’s participation in the workforce for empowerment and societal progress. In his address, he said that the child marriage is a violation of human rights and an obstacle to the empowerment of women. The Child Marriage Act, introduced in 1926 and strengthened in 2006, must be effectively implemented to eliminate this harmful practice.
The Bal Vivah Mukt Bharat campaign calls on all citizens to actively oppose child marriage. This initiative is a collaborative effort between the Ministry of Women and Child Development and various other Ministries. CMPOs from districts across India attended the event to show their commitment to this cause.
The event also featured an online interaction with individuals who have championed the fight against child marriage. These champions shared their experiences, inspiring others to join the movement
• Bucha Ramanamma (Andhra Pradesh): At just 14, Bucha halted her own child marriage by courageously reaching out to an Anganwadi worker. With support from the District Child Protection Unit (DCPU), she returned to school, excelled academically, and is now an engineer earning ₹6 lakhs annually.
• Majji Ramya (Andhra Pradesh): Despite financial struggles and family pressure, Ramya successfully avoided child marriage with the intervention of the DCPU. Now pursuing her education, she inspires others with her resilience.
• Durga (Bihar): A 14-year-old from Purvi Thatha village, Durga leveraged her legal awareness from an adolescent empowerment group to prevent her sister’s marriage. Her actions reflect the power of informed advocacy.
• Roshni Perween (Bihar): A survivor of child marriage and domestic violence, Roshni co-founded the Janta Express Welfare Foundation, rescuing 60 girls from child marriage and saving lives. Honored as a United Nations Young Activist Laureate, she exemplifies resilience and dedication.
• Namrata Pandurang (Maharashtra): Namrata halted her child marriage and now runs her own business, exemplifying self-reliance and determination.
• C. Lalnunfela (Mizoram): As a District Programme Officer, C. Lalnunfela collaborates with faith-based organizations to prevent child marriages, showcasing the power of community-led interventions.
• Silu Pradhan (Odisha): Silu actively prevents child marriages in her community while pursuing a diploma in Chemical Engineering. Her efforts inspire hope and change.
• Kumari Jyotsna Akhter (Tripura): Jyotsna stopped her own child marriage and has since inspired her entire village to pledge against early marriages. Her leadership earned her the ‘Pradhan Mantri Bal Puraskar’ in January 2024.
Experience sharing -Baal Vivah Mukt Bharat Champions (LINK)
The campaign will continue through various channels to engage citizens and communities, ensuring the goal of a #BalVivahMuktBharat becomes a collective reality.
The event was attended by nearly 150 District Collectors, officials from district administrations, NGOs, panchayats, schools, and local bodies across India. It was live streamed on the Ministry's YouTube channel, reaching more than 82,000 viewers. Over 50,00,000 individuals participated online in the pledge-taking ceremony against child marriage through Webcast.
To take the pledge and support the movement, please visit: https://stopchildmarriage.wcd.gov.in