Ministry of Science & Technology
CSIR-NIScPR Celebrated Janjatiya Gaurav Divas and Janjatiya Gaurav Varsh
27 NOV 2024 10:57AM by PIB Delhi
The CSIR-National Institute of Science Communication and Policy Research (CSIR-NIScPR) celebrated Janjatiya Gaurav Divas and Janjatiya Gaurav Varsh on November 26, 2024 marking the 150th birth anniversary of Birsa Munda. Birsa Munda, a young freedom fighter and a tribal leader from the Munda tribe was born in 1875 at the village of Ulihatu in Ranchi district of Bengal Presidency – now in Khunti district of Jharkhand and died in 1900 in prison. During his lifetime, he actively raised his voices against British rule and fought for the liberation of the tribal groups.
The Janjatiya Gaurav Divas is meant to observe the role of the tribal population in preserving India’s heritage and advancing its progress, and ultimately integrating them into the mainstream society.
Dr. Yogesh Suman, Chief Scientist at CSIR-NIScPR sharing his views on the occasion of Janjatiya Gaurav Divas program organised by CSIR-NIScPR
The event was kick started after having brief introduction of Birsa Munda and its contribution in India’s struggle for freedom by Dr. Yogesh Suman, Chief Scientist at CSIR-NIScPR. He also highlighted the role of Government in raising the livelihood standards of tribal population around the country by bringing into light the missions of Indian government like CSIR Aroma Mission, Unnat Bharat Abhiyaan and Heeng Cultivation Project.
Dr. Suman Ray, Principal Scientist of CSIR-NIScPR discussed about CSIR’s Aroma Mission and shared glimpses of study she and her team did to study socio-economic impact of this mission on tribal population. First, she discussed how this study was incepted and executed and then she discussed the findings of the study. The study found a profound effect of CSIR Aroma Mission on tribal population. She shown how new yielding cash cropvarieties were introduced to farmers, how training was done, installation of new distillation units and sampling of materials raises the income of farmers to two fold.She also found that subsequently farmers switched to these crops and covered around 60% of cultivable land and women were also empowered in due course.
Giving an example she shared a story of lemon grass cultivation in tribal areas of Annamalai Tiger Reserve in Tiruppur District, Tamil Nadu. Dr. Suman shared the statistics which showed the quality of oil and yield was increased after new varieties under Aroma Mission were introduced to these farmers. She also showcased a testimonial video of farmers admitting that the mission has helped them a lot in doubling their annual income. Dr. Suman through a video, depicted how other tribes in 37 clusters around the country benefitted 400 tribes with other cash crops such as Menthan, Rosagrass, Lavender, Wild Marigold etc.
During the interaction with the participants, other challenges that tribes are facing were also discussed like borewell and water scarcity, high cost of fertilizers and pesticides, limited number of distillation units, remote locations, lack of healthcare and education facilities.
The event concluded with remarks by Sh. R.K.S. Roushan, Controller of Administration, CSIR-NIScPR. He presented insightful aspects of the precursor about the basic need of technological interventions among the tribal communities. Dr. Yogesh Suman thanked all the speakers, Janjatiya Divas Celebration committee members Dr. Suman Ray and Dr. Manish Mohan Gore, Scientists at CSIR-NIScPR and all the participants for their active involvement in this event.
During the Janjatiya Gaurav Divas celebration, the pledge regarding the India’s Constitution Day was also taken by all the staff members of CSIR-NIScPR.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
CSIR-NIScPRনা জনজাতীয় গৌরব দিবস অমসুং জনজাতীয় গৌরব ভর্শ পাংথোকখ্রে
27 NOV 2024 10:57AM by PIB Imphal
CSIR-নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ সাইন্স কম্ম্যুনিকেসন এন্দ পোলিসী রিসর্চ (CSIR-NISCPR) না জনজাতীয় গৌরব দিবস অমসুং জনজাতীয় গৌরব ভর্শ নবেম্বর 26, 2024দা বীরসা মুন্দাগী 150শুবা মপোক কুমওন পাংথোকখি। মুন্দা ত্রাইবকী নহা ওইরিবা নীংতম লান্মী অমসুং ত্রাইবেল লুচিংবা বীরসা মুন্দা অসি 1875দা বেঙ্গল প্রেসিদেন্সিগী রাঞ্চি দিস্ত্রিক্তকী - হৌজিক্তি ঝারখন্দগী খুনতি দিস্ত্রিক্ততা লৈবা উলিহাৎতু খুঙ্গংদা পোকখি অমসুং 1900দা কৈশুমশঙদা শীখি। মহাক্কী পুন্সিদা, মহাক্না ব্রিতিশ লৈঙাক্কী মায়োক্তা খোঙজং চঙশিনখি অমসুং ত্রাইবেল কাংলুপশিংবু নীংখা তম্বগীদমক লান্থেংখি।
জনজাতীয় গৌরব দিবস অসি ভারতকী হেরিতেজ ঙাক-শেন্দুনা থম্বদা অমসুং মাগী খুমাং চাউশিলহনবদা ত্রাইবেল মীয়ামগী থৌদাং পালন তৌনবা অমসুং মখোয়বু মেনস্ত্রীম সোসাইতীদা পুনশিন্নবা পান্দম থম্লি।
CSIR-NIScPRনা শিনবা জনজাতীয় গৌরব দিবসকী থৌরমদা CSIR-NIScPRগী চীফ সাইন্তিস্ত, দা. য়োগেশ সুমন্না মহাক্কী ৱাখল্লোন ফোংদোকপা
ভারতকী নীংতম লানদা বীরসা মুন্দা অমসুং মাগী থৌদাং অসি CSIR-NISCPRগী চীফ সাইন্তিস্ত,দা. য়োগেশ সুমননা শন্দোক্না তাক্লবা মতুংদা থৌরম অসি হৌদোকখি। CSIR এরোমা মিসন, উন্নাৎ ভারত অভিয়ান অমসুং হিং কল্তিবেশন প্রোজেক্তকুম্বা ভারত সরকারগী মিসনশিং পুথোক্তুনা লৈবাক শিনবা থুংনা ত্রাইবেল মীয়ামগী পুন্সি মহিং হেনগৎহনবদা সরকারনা লৌরিবা থৌদাং অদুসু মহাক্নাদ ফোংদোকখি।
CSIR-NISCPRগী প্রিন্সিপাল সাইন্তিস্ত দা.সুমন রেনা CSIRগী এরোমা মিসনগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি অমসুং মহাক্না অমসুং মহাক্কী তীমনা মিসন অসিনা ত্রাইবেল মীয়ামদা পীরিবা সোসিও-ইকোনোমিক ইম্পেক্ত নৈনবগীদমক্তা পাংথোকখিবা স্তদীগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি। অহানবদা, মহাক্না স্তদী অসি করম্না হৌদোকখিবগে অমসুং করম্না পাংথোকখিবগে হায়বদু নৈনখি অমসুং তুংদা মহাক্না স্তদী অদুগী ফংবা ৱাফমশিং অদু নৈনখি। স্তদী অসিনা CSIR এরোমা মিসনগী ত্রাইবেল পোপুলেসনদা অচৌবা ইফেক্ত অমা ফংখি। লৌমীশিংদা অনৌবা শেল ফংবা মহৈ-মরোং কয়া করম্না হৌদোকখিবগে, করম্না ত্রেনিং পীবগে, অনৌবা দিস্তিল্লেসন য়ুনিৎশিং লিংখৎপা অমসুং মেতরিএলশিংগী সেম্পল লৌবনা লৌমীশিংগী শেন্দোং শরুক অনি হেনগৎহল্লি হায়বদু মহাক্না উৎখি। মতুং তারকপদা লৌমীশিংনা মহৈ-মরোংশিং অসিদা ওন্থোকখি অমসুং পোৎ থাবা য়াবা লমগী চাদা 60 রোম কোনশিনখি অমসুং মতম অসিগী মনুংদা নুপীশিংদা শক্তি পীখি।
মহাক্না তামিল নাদুগী তিরুপুর দিস্ত্রিক্তকী অন্নমালাই তাইগর রিজর্বকী ত্রাইবেল লমদমশিংদা লেমোন গ্রাস থাবগী মতাংদা খুদম অমা পীখি। দা. সুমননা এরোমা মিসনগী মখাদা অনৌবা মখলশিং লৌমীশিং অসিদা শন্দোকখ্রবা মতুংদা থাওগী ক্বালিতী অমসুং পোত্থোক হেনগৎলক্লিবা অসি উৎলিবা স্তেতিস্তিক্স অদুসু সুমননা শিয়র তৌখি। মিসন অসিনা মখোয়গী চহিগী শেন্দোং শরুক অনি হেনগৎহনবদা য়াম্না মতেং পাংলি হায়না লৌমীশিংনা থাজবা পীনবা ভিদিও অমসু মহাক্না উৎখি। দা. সুমন্না ভিদিও অমগী খুত্থাংদা, লৈবাক অসিগী ক্লস্তর 37তা লৈরিবা অতোপ্পা ত্রাইবশিংনা মতৌ করম্না মেন্থন, রোসগ্রাস, লেভেন্দর, ৱাইল্দ মেরিগোল্দ অসিনচিংবা অতোপ্পা কেশ ক্রোপশিংগা লোয়ননা ত্রাইব 400দা কান্নবা ফংহনবগে হায়বদু উৎখি।
শরুক য়ারিবশিংগা ৱারী শানবদা, ত্রাইবশিংনা মায়োক্নরিবা অতোপ্পা শীংনবশিং হায়বদি বোরৱেল অমসুং ঈশিংগী অৱাৎপা, ফর্তিলাইজর অমসুং পেস্তিসাইদকী মমল ৱাংবা, দিস্তিল্লেসন য়ুনিৎশিং মশিং য়ামদবা, অরাপ্পা মফমশিং, হকশেল অমসুং এজুকেসনগী খুদোংচাবশিং লৈতবা অসিনচিংবগী মতাংদা খন্নখি।
থৌরম অদু শ্রী CSIR-NIScPRগী কন্ত্রোল্লর ওফ এদমিনিস্ত্রেসন, শ্রী আর.কে.এস. রৌশন্না ৱারোল পীরদুনা লোইশিনখি। মহাক্না ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী মরক্তা তেক্নোলোজিকেল ইন্তরভেন্সনগী তঙাই ফদবা অদুগী মতাংদা প্রিকর্জরগী ৱাখল্লোনশিং অদু ফোংদোকখি। দা. য়োগেশ সুমন্না ৱা ঙাংখিবশিং, জনজাতীয় দিবস সেলেব্রেসন কম্মিতি মেম্বরশিং দা. সুমন রে অমসুং দা. মনিশ মোহন গোর, CSIR-NISCPRগী সাইন্তিস্তশিং অমসুং থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা পুম্নমক্কী মফমদা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
জনজাতীয় গৌরব দিবস থৌরমগী মনুংদা, CSIR-NISCPRগী স্তাফ মেম্বর পুম্নমক্না ভারতকী সম্বিধান নুমিৎকী মতাংদা ৱাশক লৌখি।