নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ বহনক্ষম বিৱৰ্তনৰ বাবে জ্ঞান প্ৰয়োগ কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি সাগৰমন্থনৰ সফল সমাপ্তি ঘটে
যিহেতু আমি ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী উপলব্ধি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছো, সাগৰমন্থনৰ দৰে সংলাপ এক সমৃদ্ধ ভৱিষ্যতৰ বাবে সহমত, অংশীদাৰীত্ব গঢ়ি তোলাৰ বাবে অমূল্য: প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী
ভাৰতে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত জাহাজৰ শীৰ্ষ ১০ গোলকীয় নিৰ্মাণত প্ৰৱেশ কৰিব: শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
গোলকীয় দক্ষিণে একবিংশ শতিকাত মহাসাগৰ বাণিজ্যৰ আকৃতি নিৰ্ধাৰণ কৰিব: শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
স্থিৰতা হৈছে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক নীতিৰ এক স্তম্ভ আৰু আমাৰ দৃষ্টিভংগী হৈছে ভাৰতক বিশ্বৰ জাহাজ নিৰ্মাণ ৰাজধানী হিচাপে গঢ়ি তোলা: শ্ৰী সোণোৱাল
19 NOV 2024 7:42PM by PIB Guwahati
সাগৰমন্থন - মহাসাগৰ সংলাপ, বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয় (এমঅ’পিএছডব্লিউ) আৰু অবজাৰ্ভাৰ ৰিচাৰ্চ ফাউণ্ডেচন (অ’আৰএফ)ৰ এক প্ৰচেষ্টা আজি ইয়াত সফলতাৰে সমাপ্ত হৈছে। অধিৱেশনসমূহে কেনেদৰে অংশীদাৰীত্ব বিকশিত আৰু গঢ়ি তুলিব পাৰি তাৰ আলোচনা আৰু পৰীক্ষাৰ চেষ্টা কৰিছিল।
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানীত অনুষ্ঠিত হোৱা প্ৰথম সামুদ্ৰিক অনুষ্ঠান সাগৰমন্থন, মহাসাগৰৰ সংলাপ সফলতাৰে আয়োজন কৰাৰ বিষয়ে তেওঁৰ বাৰ্তা ভাগ বতৰা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মানৱতাৰ এক সমৃদ্ধ ভৱিষ্যতৰ অংশীদাৰিত্বৰ বাবে সহমত গঢ়ি তুলিবলৈ সাগৰমন্থনৰ সফলতাক আহ্বান জনায়।
নাইজেৰিয়াৰ কেম্প অফিচৰ পৰা প্ৰেৰণ কৰা বাৰ্তাত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, “ভাৰত মহাসাগৰ হওঁক বা ভাৰত প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলে হওঁক, মুক্ত আৰু সুৰক্ষিত সামুদ্ৰিক নেটৱৰ্কৰ বাবে আমাৰ দৃষ্টিভংগীয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে অনুৰণন বিচাৰি পাইছে। ‘ভাৰত প্ৰশান্ত মহাসাগৰ উদ্যোগ’ত সামুদ্ৰিক সম্পদক ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ বিকাশৰ মূল স্তম্ভ হিচাপে কল্পনা কৰা হৈছে। মহাসাগৰৰ ওপৰত এই আলোচনাই নিয়ম-আধাৰিত বিশ্ব শৃংখলাক অধিক শক্তিশালী কৰে আৰু ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ মাজত শান্তি, বিশ্বাস আৰু বন্ধুত্ব বৃদ্ধি কৰে। যিহেতু আমি ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী উপলব্ধি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছো, সাগৰমন্থনৰ দৰে সংলাপ সহমত, অংশীদাৰীত্ব আৰু আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণভাৱে এক সমৃদ্ধ ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ বাবে অমূল্য। সকলো অংশীদাৰৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে, মই নিশ্চিত যে এই আলোচনাবোৰ দূৰদূৰলৈ প্ৰতিধ্বনিত হ’ব, যাৰ ফলত এক উজ্জ্বল, অধিক সংযুক্ত ভৱিষ্যতৰ পথ প্ৰশস্ত হ’ব।”
সাগৰমন্থন হৈছে দক্ষিণ এছিয়াৰ সৰ্ববৃহৎ সামুদ্ৰিক চিন্তা নেতৃত্ব মঞ্চ। অবজাৰ্ভাৰ ৰিচাৰ্চ ফাউণ্ডেশ্যনৰ (অ’আৰএফ) অংশীদাৰীত্বত বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে (এমঅ’পিএছডব্লিউ) আয়োজন কৰা সাগৰমন্থনে বিশ্বৰ নেতা, নীতি নিৰ্ধাৰক আৰু দূৰদৰ্শীসকলৰ বাবে অন্তৰ্দৃষ্টি ভাগ বতৰা কৰিবলৈ আৰু সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ বাবে এক মুখ্য মঞ্চ প্ৰদান কৰে। নীলা অৰ্থনীতি, গোলকীয় যোগান শৃংখলা, সামুদ্ৰিক লজিষ্টিক আৰু বহনক্ষম বিকাশৰ সৈতে, এই আলোচনাৰ লক্ষ্য হৈছে এক জীৱন্ত আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু সামুদ্ৰিক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ বাবে এক সাহসী, কাৰ্যকৰী পথ নিৰ্ধাৰণ কৰা।
এটা বাৰ্তালাপৰ সময়ত কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, “গতিশীল প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীয়ে কল্পনা কৰা অনুসৰি ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ভাৰত এখন প্ৰধান সামুদ্ৰিক ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ পথত আছে। খণ্ডটোৰ আধুনিকীকৰণ, ডিজিটাইজেচন আৰু যান্ত্ৰিককৰণৰ বাবে আমাৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে, আমি অদক্ষ বিষয়বোৰ ভাঙি পেলাইছো, যিটো এতিয়া অতীত। ভাৰতত এক মুখ্য জাহাজ নিৰ্মাণ ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ বাবে সমৃদ্ধ প্ৰতিভা পুলৰ লগতে সম্পদ আছে, আমি ২০৩০ চনৰ ভিতৰত জাহাজ নিৰ্মাণকাৰী দেশসমূহৰ শীৰ্ষ ১০ খনত প্ৰৱেশ কৰাৰ লক্ষ্য লৈছো আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষ ৫ হ’বলৈ আমাৰ পথ তৈয়াৰ কৰিছো - প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী উপলব্ধি কৰাৰ এক মাইলৰ খুঁটি। আমি এইটোও নিশ্চিত যে সমৃদ্ধ সম্পদ পুল আৰু এক জীৱন্ত গণতান্ত্ৰিক স্থাপনে আমাৰ বন্দৰসমূহক ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ১০,০০০ নিযুত টন কাৰ্গো পৰিচালনা কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিব।” সাগৰমন্থনৰ দ্বিতীয় দিনৰ উদ্বোধনী অধিৱেশনত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কৰা এই মন্তব্যই পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। বাৰ্তালাপটো অবজাৰ্ভাৰ ৰিচাৰ্চ ফাউণ্ডেশ্যন (অ’আৰএফ)ৰ সভাপতি সমীৰ চৰণে পৰিচালনা কৰিছিল।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বৃত্তাকাৰ নীলা অৰ্থনীতি সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত কাৰিকৰী বিশেষজ্ঞসকলৰ সৈতেও বাৰ্তালাপ কৰে। যদিও অধিৱেশনখনে সাগৰত স্থিৰতাৰ ওপৰত প্ৰাথমিকতা হিচাপে গুৰুত্ব দিছিল, আলোচনাটোৱে ইয়াৰ বহুতো প্ৰত্যাহ্বানৰ চাৰিওফালে সমাধান ৰক্ষা কৰাৰ চেষ্টা কৰিছিল। নাদিম নাজুৰেলী, সহযোগী অধ্যাপক, মৰিচাছ বিশ্ববিদ্যালয়; নেন্সি কাৰিগিথু, বিশেষ দূত আৰু উপদেষ্টা, নীলা অৰ্থনীতি, কেনিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ কাৰ্যবাহী কাৰ্যালয়; দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ দক্ষিণ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক প্ৰতিষ্ঠানৰ গৱেষণা সঞ্চালক নৱাবিচা মাটোটি; নৰৱেৰ এভফল নৰ্জৰ প্ৰগ্ৰাম মেনেজাৰ ওডা কৰ্ণেলিউছেন, গুডকাৰ্বনৰ জ্যেষ্ঠ উপদেষ্টা পিটাৰ আউকাম্পে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে। অধিৱেশনটো নৰৱেৰ ক্লিন চি ছলিউচনছৰ সহ-প্ৰতিষ্ঠাপক কেথাৰিনা ফ্ৰষ্টাডে পৰিচালনা কৰিছিল।
সৰ্বানন্দ সোণোৱালে লগতে কয়, “নীলা অৰ্থনীতি মানৱতাৰ বিৱৰ্তনৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ। এইটো গুৰুত্বপূৰ্ণ যে বিশ্বব্যাপী সহযোগিতাই চালকৰ আসন লয় আনহাতে ঘৰুৱা শক্তিয়ে নীলা অৰ্থনীতিৰ প্ৰতি আমাৰ দৃষ্টিভংগীক পুনৰুজ্জীৱিত কৰিছে। এই অনুষ্ঠানটোৰ উদ্দেশ্য হৈছে সৃষ্টিশীল সমাধান আৰু নতুন নীতি নিৰ্দেশনা বিচাৰি উলিওৱা যি উপকূলীয় সম্প্ৰদায় আৰু মহাসাগৰ আধাৰিত ব্যৱসায়ক শক্তিশালী কৰে। সাগৰমন্থনে স্থানীয়, গোলকীয় আৰু কৰ্পোৰেটৰ মাজত কাৰ্যকৰী অংশীদাৰীত্বৰ ওপৰত কাম কৰাৰ সময়ত যিমান সম্ভৱ সেউজ শক্তিৰ জৰিয়তে পথ চিনাক্ত আৰু যোগান শৃংখলা সুৰক্ষিত কৰাৰ আৰম্ভণি কৰিছে। সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ বিভিন্ন দিশ যেনে জাহাজ নিৰ্মাণ, লিংগৰ ব্যৱধান দূৰ কৰা নাবিকসকলৰ কামৰ পৰিস্থিতি, ভৱিষ্যতৰ বিকাশৰ বাবে বিত্তীয় যোগান, উদ্ভাৱনী সমাধান, নতুন সম্পদৰ বাবে নতুন পথ বিকশিত কৰাৰ সময়ত আমাৰ উপকূলত স্থিতিস্থাপকতা আৰু সমৃদ্ধি পুনৰ নিৰ্মাণৰ ৰণনীতিৰ বিষয়ে আজি ইয়াত দীঘলীয়াকৈ আলোচনা কৰা হয়। ই আমাক পৰ্যাপ্ত জ্ঞান প্ৰদান কৰিছে - সাগৰমন্থনৰ অমৃত - যাক আমি সন্মান সহকাৰে অধ্যয়ন কৰিম আৰু সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ বহনক্ষম বিৱৰ্তনৰ দিশত প্ৰয়োগ কৰিম।”
সামৰণি অধিৱেশনত কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শান্তনু ঠাকুৰে অনুষ্ঠানটোত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ বাবে ৬১ খন দেশৰ ১৭০০ তকৈও অধিক প্ৰতিনিধিৰ সৈতে সমগ্ৰ বিশ্বৰ সকলো সন্মানীয় বিশেষজ্ঞক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, “সাগৰমন্থনৰ সমাপ্তিত আজি আমি একত্ৰিত হোৱাৰ লগে লগে মই উদ্ভৱ হোৱা শক্তিশালী আলোচনা আৰু অভিনৱ ধাৰণাসমূহৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈছো। এই মঞ্চখনে আকৌ এবাৰ ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক শক্তি আৰু বিশ্ববাণিজ্য আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশত ইয়াৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক নিশ্চিত কৰিছে। আমাৰ বন্দৰবোৰ কেৱল বাণিজ্যৰ প্ৰৱেশদ্বাৰ নহয়- সেইবোৰ হৈছে প্ৰগতিৰ জীৱনৰেখা, নিযুক্তিৰ ইঞ্জিন আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ এংকৰ। ইয়াত ভাগ বতৰা কৰা অন্তৰ্দৃষ্টিয়ে আমাৰ সামুদ্ৰিক আন্তঃগাঁথনিক বিশ্বমানৰ কৰি তুলিবলৈ প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ, সেউজীয়া পদক্ষেপৰ বিকাশ আৰু সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ সম্ভাৱনা পুনৰ নিশ্চিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত আমি ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক কাহিনীৰ এক নতুন অধ্যায় ৰচনা কৰিছো– যিটো সাহসী, স্থিতিস্থাপক আৰু সামগ্ৰিক। আহক আমি এনে এক ভৱিষ্যতৰ প্ৰতি আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিত দৃঢ় হৈ থাকোঁ য’ত আমাৰ উপকূলসমূহে সমৃদ্ধি বৃদ্ধি কৰে, আমাৰ সাগৰে আশা বহন কৰে আৰু আমাৰ বন্দৰসমূহে আকাংক্ষাক সংযোগ কৰে। যাত্ৰা কেৱল আৰম্ভ হৈছে।”
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে যোৱা নিশা নৈশ ভোজনৰ সময়ত থিংক টেংক সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে মন্ত্ৰালয়ৰ ডিনাৰ ৰাউণ্ডটেবলত মুখ্য ভাষণ প্ৰদান কৰে। ইজিপ্তৰ ইজিপ্তৰ অৰ্থনৈতিক অধ্যয়ন কেন্দ্ৰৰ কাৰ্যবাহী সঞ্চালক আৰু গৱেষণা সঞ্চালক আৰু সঞ্চালক, ইজিপ্তৰ আবলা আব্দেল-লতিফ, নৌ যুদ্ধ আৰু অগ্ৰিম প্ৰযুক্তিৰ জ্যেষ্ঠ গৱেষণা ফেলো, এলিচন চেণ্টাৰ ফৰ নেচনেল চিকিউৰিটি, আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ, ব্ৰেণ্ট চেডলাৰে এই উদ্বোধনী মন্তব্য কৰে; জ্যেষ্ঠ ফেলো, ষ্ট্ৰোব টালবট চেণ্টাৰ ফৰ চিকিউৰিটি, দ্য হেৰিটেজ ফাউণ্ডেচন, আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ, ব্ৰুছ জোনছ; জ্যেষ্ঠ গৱেষণা ফেলো, কোৰিয়া সামুদ্ৰিক প্ৰতিষ্ঠান, কোৰিয়া গণৰাজ্য, জুংহো নাম; জ্যেষ্ঠ কাৰ্যসূচী বিষয়া, চাৰ্কল দ্য মেড ফ’ৰাম, গ্ৰীচ, কনষ্টানিটিনোচ ফৌটজোপুলোচ; ফ’ৰাম অচেনো, পৰ্তুগাল, ৰুবে ইৰাছৰ মহাসচিব; ভাৰতৰ উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ বাবে সঞ্চালক প্ৰধান গৱেষণা আৰু তথ্য প্ৰণালী, শচীন চতুৰ্বেদী; ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ৰণনীতি সমন্বয়ক ভাইচ এডমিৰেল (অৱসৰগ্ৰস্ত) জি অশোক কুমাৰে ভাষণ দিয়ে। ভাৰতীয় আভ্যন্তৰীণ জলপথ প্ৰাধিকৰণৰ (আইডব্লিউএআই) অধ্যক্ষ বিজয় কুমাৰে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
ইউৰো আফ্ৰো এছিয়ান শতিকাত: ভৱিষ্যতৰ বিকাশ অধিৱেশনৰ কেন্দ্ৰস্থলসমূহক সংযোগ কৰি, পৰ্তুগালৰ ফ’ৰাম অছিয়েনোৰ চেক্ৰেটেৰী জেনেৰেল ৰুবেন ইৰাছে ‘ডিজিটাইজেচন আৰু পথঅনুকূল কৰাৰ বাবে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ প্ৰয়োগৰ সৈতে ইয়াৰ একত্ৰীকৰণ আৰু উন্নত জাহাজৰ গতিশীলতাৰ বাবে’ গুৰুত্ব ৰখাৰ কথা উল্লেখ কৰে। ইৰাছে এইটোও স্বীকাৰ কৰিছিল যে ভাৰতে কেনেকৈ আভ্যন্তৰীণ জলপথ বিকাশ কৰি আহিছে আৰু এই উন্নয়নৰ পৰা আন দেশবোৰে কেনেদৰে লাভান্বিত হ’ব পাৰে। অনুষ্ঠানটোত, বিশেষজ্ঞসকলে বিশ্বৰ যোগান লাইনত ব্যাঘাত নকৰাকৈ সেউজীয়া সমাধান বিচাৰি উলিওৱাৰ দিশত বুদ্ধিমত্তাৰ ওপৰতো হেজ কৰিছিল। অষ্ট্ৰেলিয়াৰ ৱালনগং বিশ্ববিদ্যালয়ৰ অষ্ট্ৰেলিয়ান নেচনেল চেণ্টাৰ ফৰ অছিয়েন ৰিচৰ্চেছ এণ্ড চিকিউৰিটিৰ প্ৰবক্তা ডাউন জাঙে বিকল্প ইন্ধনব্যৱহাৰৰ বাবে কেনেদৰে নিয়মাৱলী বিকশিত কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ‘শক্তি আৰু পৰিবহন: বহনক্ষম বাণিজ্যৰ পাঠ্যক্ৰম ৰচনা’ অধিৱেশনৰ সময়ত, ডেনমাৰ্কৰ গ্লোবেল মেৰিটাইম ফ’ৰামৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া জনাথন ক্ৰিষ্টেনছেনে এক বহল পৰিকাঠামো হিচাপে উপলব্ধতা, সামৰ্থ্য আৰু গ্ৰহণযোগ্যতাৰ পৰামৰ্শ দিছিল। তেওঁ আৰু কৈছিল যে ভাৰতে কেনেকৈ ইন্ধন হিচাপে সেউজীয়া এমোনিয়াৰ ব্যৱহাৰ বিশ্বৰ বাবে শিকাৰ অভিজ্ঞতা হ’ব পাৰে। বেলজিয়ামৰ এণ্টৱাৰ্প-ব্ৰুজ বন্দৰৰ উপ-সভাপতি লুক আৰ্নাউটছে কয় যে চৰকাৰে কেনেদৰে ধূসৰ আৰু সেউজীয়া জাহাজ চলাচলৰ মাজৰ ব্যৱধান টো বন্ধ কৰিব লাগে।
ফিলিপাইনছৰ সামুদ্ৰিক উদ্যোগ কৰ্তৃপক্ষৰ পৰিকল্পনা আৰু নীতিৰ সঞ্চালক লুইচিটো ডেলোচ চেণ্টোছে ‘সাগৰত শ্ৰমৰ পুনৰ চিন্তা: স্থায়ী অসমতা অতিক্ৰম কৰা’ শীৰ্ষক সাগৰমন্থনত আন এক আকৰ্ষণীয় অধিৱেশনত ভাগ বতৰা কৰিছিল যে নাবিকসকলৰ সৈতে কেনেদৰে ন্যায়সঙ্গত আৰু মানৱীয় আচৰণ গুৰুত্বপূৰ্ণ। নৰৱেৰ নৰৱেৰ শ্বিপঅ’নাৰ্ছ এছ’চিয়েশ্যনৰ কাৰ্যবাহী সঞ্চালক হেলেন টফ্টে বিশ্বব্যাপী নিয়ন্ত্ৰণ ৰখাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে যুক্তি দৰ্শাইছিল কিয়নো জাহাজ পৰিবহন হৈছে এক বিশ্বব্যাপী ব্যৱসায়। ভাৰতৰ জাহাজ পৰিবহন সঞ্চালকালয়ৰ জাহাজ পৰিবহন সঞ্চালকালয়ৰ সঞ্চালক প্ৰধান শ্যাম জগন্নাথনে বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ সাগৰীয় দেশ হিচাপে ভাৰতৰ দক্ষতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি দৃশ্যটো স্থাপন কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰে কেনেদৰে ‘সাগৰ মে সন্মান’ৰ জৰিয়তে সাগৰত মহিলাসকলৰ বাবে প্ৰতিষ্ঠানগত সমৰ্থন কাৰ্যকৰী কৰিছে।
বিশ্বৰ শীৰ্ষ জাহাজ নিৰ্মাণ কাৰী দেশ হোৱাৰ ভাৰতৰ অন্বেষণৰ সন্দৰ্ভত নেডাৰলেণ্ড, পানামা, নৰৱে, ইজিপ্ত, অষ্ট্ৰেলিয়াৰ বিশ্বব্যাপী বিশেষজ্ঞসকলে জাহাজ নিৰ্মাণৰ বিভিন্ন দিশৰ ওপৰত আগশাৰীৰ ভাৰতীয় সামুদ্ৰিক বিশেষজ্ঞসকলৰ সৈতে আলোচনা কৰে। বিশ্বব্যাপী জাহাজ নিৰ্মাণৰ স্থিতিস্থাপকতা পুনৰুদ্ধাৰ, আৰু বিকেন্দ্ৰীভূত উৎপাদন, জাহাজ নিৰ্মাণ উদ্যোগত উদ্ভাৱন আৰু সুশৃংখল প্ৰক্ৰিয়াক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে বিভিন্ন পৰিকাঠামো আৰু বিশ্বৰ আগশাৰীৰ জাহাজ নিৰ্মাণ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ পৰা বাকী বিশ্বই কেনেদৰে জাহাজ নিৰ্মাণৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতি শিকিব পাৰে তাৰ ওপৰত অধিৱেশনখনে স্পৰ্শ কৰে। নেডাৰলেণ্ডৰ নেষ্ট্ৰাৰ অংশীদাৰ হাৰি ডি লেইজাৰে কৈছিল যে উপলব্ধতা আৰু সামৰ্থ্যৰ বিষয়ে চিন্তা কৰাৰ সময়ত ব্যয়সাপেক্ষে অপাৰেচন হ্ৰাস কৰাৰ বাবে সমাধানবোৰ চাব লাগিব। পানামাৰ মেৰিটাইম চেম্বাৰৰ সভাপতি জছে ডিগেৰোনিমোই লগতে ভাৰতৰ সৈতে সহযোগিতা কেনেদৰে নৌকা চলনৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ সেয়াও উল্লেখ কৰে। নৰৱেৰ নৰৱেৰ জাহাজমালিক সংস্থাৰ উপদেষ্টা লাইন অ’লেষ্টাডে প্ৰমাণিত কৰিছে যে ভাৰতে কেনেদৰে এটা সুযোগ প্ৰদান কৰে কিয়নো ‘নৰৱেক গভীৰ সাগৰৰ জাহাজৰ প্ৰয়োজন।’
চুইডেনৰ প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্ল বিল্ড্ট আৰু চুইডেনৰ বৈদেশিক সম্পৰ্কৰ ইউৰোপীয় পৰিষদৰ সহ-সভাপতিৰ দৰে বহুতো বিশ্ব নেতা; তিউনিছিয়াৰ প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী মেহেদী জোমাই ‘সাগৰমন্থন - মহাসাগৰ সংলাপ’ত অধিৱেশনত ভাষণ আগবঢ়ায়।
সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ ওপৰত অঞ্চলটোৰ প্ৰথম টো চিন্তাশীল নেতৃত্ব অনুষ্ঠান হিচাপে চিনাক্ত কৰা হৈছে, ‘সাগৰমন্থন - মহাসাগৰ সংলাপ’, চাৰিটা কেন্দ্ৰীয় বিষয়ৰ চাৰিওফালে ডিজাইন কৰা হৈছে যিবোৰ হৈছে নতুন সীমান্ত, প্ৰগতিৰ বাবে নীলা বিকাশ অংশীদাৰীত্ব, সেউজ আৰু নীলা, আৰু উপকূল আৰু সম্প্ৰদায়। নতুন সীমান্তসমূহে এক গতিশীল পৃথিৱীত সংযোগ, আন্তঃগাঁথনি আৰু উন্নয়নৰ চাৰিওফালে বিষয়বোৰ অন্বেষণ কৰিব। দ্বিতীয় বিষয়বস্তু নীলা বিকাশৰ উদ্দেশ্য হৈছে প্ৰগতিৰ বাবে অংশীদাৰীত্ব বৃদ্ধি কৰা। সেউজীয়া আৰু নীলা বিষয়টোৱে স্থিৰতা, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়বোৰ তৈয়াৰ কৰিব। উপকূল আৰু সম্প্ৰদায়ৰ বিষয়বস্তুৰ অধীনত সামৰি লোৱা আলোচনা সামুদ্ৰিক শাসন আৰু সামাজিক প্ৰভাৱৰ চাৰিওফালে হ’ব হৈছে।
ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডই ইয়াৰ ব্য়ৱসায় আৰু বাণিজ্যৰ মেৰুদণ্ড হিচাপে কাম কৰে, যি দেশৰ বাণিজ্যৰ প্ৰায় ৯৫% আয়তন আৰু ৭০% মূল্য অনুসৰি পৰিচালনা কৰে। ১২ টা মুখ্য বন্দৰ আৰু ২০০ ৰো অধিক অধিসূচিত সৰু আৰু মধ্যৱৰ্তী বন্দৰৰ সৈতে, দেশৰ বন্দৰ আন্তঃগাঁথনিইয়াৰ বৰ্ধিত অৰ্থনীতিক আধাৰিত কৰে। বিশ্বৰ ষোড়শ সৰ্ববৃহৎ সামুদ্ৰিক ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে, ভাৰতে বিশ্বব্যাপী জাহাজ চলাচল পথত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থান দখল কৰিছে। পূব এছিয়া আৰু আমেৰিকা, ইউৰোপ আৰু আফ্ৰিকাৰ দৰে গন্তব্যস্থানৰ মাজত ভ্ৰমণ কৰা বেছিভাগ মালবাহী জাহাজে ভাৰতীয় জলসীমা অতিক্ৰম কৰে, যি ৰাষ্ট্ৰৰ কৌশলগত গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। খণ্ডটোৰ অৱদান বাণিজ্যৰ বাহিৰেও বিস্তৃত। ভাৰতে ২০২৩ চনলৈকে ইয়াৰ অধীনত ১,৫৩০ খন জাহাজৰ নৌকা চলনৰ গৌৰৱান্বিত কৰিছে, যি বিশ্বব্যাপী জাহাজ চলাচলত ইয়াৰ বৰ্ধিত উপস্থিতিৰ প্ৰমাণ। ইয়াৰ উপৰিও, টনৰ হিচাপত জাহাজ পুনৰ্ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত দেশখন বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ দেশ, যি বহনক্ষম সামুদ্ৰিক পদ্ধতি আৰু বিশ্বব্যাপী যোগান শৃংখলাত ইয়াৰ ভূমিকা কঢ়িয়াই আনিছে। এই গুৰুত্বই ইয়াৰ বন্দৰ আন্তঃগাঁথনিৰ আধুনিকীকৰণ আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰচেষ্টাক পৰিপূৰক কৰে। ২০১৪-১৫ আৰু ২০২৩-২৪ বৰ্ষৰ ভিতৰত, মুখ্য বন্দৰবোৰে সেইসমূহৰ বাৰ্ষিক কাৰ্গো-সঞ্চালন ক্ষমতা ৮৭১.৫২ নিযুত টনৰ পৰা ১,৬২৯.৮৬ নিযুত টনলৈ বৃদ্ধি কৰে, যি ৮৭.০১% আকৰ্ষণীয় বৃদ্ধি প্ৰতিফলিত কৰে। কেৱল ২০২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত, ভাৰতীয় বন্দৰবোৰে ৮১৯.২২ নিযুত টন কাৰ্গো পৰিচালনা কৰিছিল, যি আগৰ বছৰৰ তুলনাত ৪.৪৫% বৃদ্ধি। এই বৃদ্ধি সামগ্ৰী ৰপ্তানি বৃদ্ধিৰ সৈতে সংগতি আছে, যি বিত্তীয় বৰ্ষ ২৩-ত ৪৫১ বিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰলৈ বৃদ্ধি হৈছে যি আগৰ বছৰত ৪১৭ বিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰ আছিল।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Sagarmanthan Draws Successful Closure with Focus on Applying Knowledge for Sustainable Evolution of Maritime Sector
As we strive to realise the vision of a Viksit Bharat by 2047, dialogues such as Sagarmanthan are invaluable to build consensus, partnerships for a prosperous future: PM Narendra Modi
India to enter the Top 10 Global Manufactures of Ships by 2030: Shri Sarbananda Sonowal
Global South to determine the shape of Ocean Trade in the 21st Century: Shri Sarbananda Sonowal
Sustainability is a pillar of India’s Maritime Policy and our vision is to make India the Shipbuilding Capital of the World: Shri Sonowal
19 NOV 2024 7:42PM by PIB Delhi
Sagarmanthan - The Great Oceans Dialogue, an initiative by the Ministry of Ports, Shipping & Waterways (MoPSW) and the Observer Research Foundation (ORF), drew a successful closure here today. The sessions attempted discussions and examination of how partnerships can be developed and build upon.
The Prime Minister of India Narendra Modi shared his message on the successful organising of the maiden maritime event - Sagarmanthan, The Ocean’s Dialogue - being held at the national capital. PM Modi called for success of Sagarmanthan to build consensus for partnerships of a prosperous future of humanity.
In his message sent from Camp Office in Nigeria, the PM Modi shared, “Our vision for a free, open and secure maritime network - be it the Indian Ocean or the Indo Pacific region - is finding resonance across the world. The ‘Indo Pacific Oceans Initiative’ envisions marine resources as a key pillar for growth for nations. This dialogue on oceans further strengthen the rules-based world order and enhance peace, trust and friendship between nations. As we strive to realise the vision of a Viksit Bharat by 2047, dialogues such as Sagarmanthan are invaluable to build consensus, partnerships and most importantly, a prosperous future. With the collective efforts of all stakeholders, I am confident that these discussions will resonate far and wide, paving the way toward a brighter, more connected future.”
Sagarmanthan is South Asia’s largest maritime thought leadership forum. Organized by the Ministry of Ports, Shipping and Waterways (MoPSW) in partnership with the Observer Research Foundation (ORF), Sagarmanthan offers a premier platform for global leaders, policymakers, and visionaries to share insights and shape the future of the marine sector. With critical themes spanning the blue economy, global supply chains, maritime logistics, and sustainable growth, the dialogue aims to chart a bold, actionable course for a vibrant and future-ready maritime ecosystem.
During the one on one conversation, the Union Minister of Ports, Shipping & Waterways, Sarbananda Sonowal, said, “India has a vision of becoming a major maritime nation by 2030, as envisioned by the dynamic Prime Minister Shri Narendra Modi ji. With our sustained effort to infuse modernisation, digitisation and mechanisation of the sector, we have broken through the issues of inefficiency, which is a thing of past now. Given that India has the rich talent pool as well as resources to become a major shipbuilding nation, we are aiming to enter the Top 10 of ship building countries by 2030 while working our way to become world’s Top 5 by 2047 - a milestone key to realisation of the vision of PM Narendra Modi ji’s Atmanirbhar Bharat. We are also confident that the rich resource pool and a vibrant democratic set up will embolden our ports to handle 10,000 Million Tonnes of cargo by 2047.” These remark by the Minister at the inaugural session of the second day of Sagarmanthan set the tone. The conversation was conducted by Samir Saran, President, Observer Research Foundation (ORF).
The Union Minister also interacted with technical experts on creating a circular blue economy. While the session focused on sustainability at sea as priority, the discussion attempted to hedge solutions around its many challenges. Nadeem Nazurally, Associate Professor, University of Mauritius; Nancy Karigithu, Special Envoy and Advisor, Blue Economy, Executive Office of the President, Kenya; Nwabisa Matoti, Research Director, South African International Maritime Institute, South Africa; Oda Korneliussen, Programme Manager, Avfall Norge, Norway, Peter Aukamp, Senior Advisor, goodcarbon, Germany interacted with the Union Minister. The session was moderated by Catharina Frostad, Co-Founder, Clean Sea Solutions, Norway.
Sarbananda Sonowal further said, “Blue Economy is an important aspect of humanity’s evolution. It is important that global collaboration takes driver’s seat while domestic energy is revitalising our approach to the blue economy. This event is aimed at finding creative solutions and new policy directions that empower coastal communities and oceans based businesses. Sagarmanthan has given a start to identify pathways and secure supply chains through as much green energy as possible while working on effective partnerships between the local, the global and the corporate. Various aspects of maritime sector like shipbuilding, working conditions of seafarers bridging gender gap, financing future development, innovative solutions, strategies to rebuild resilience and prosperity along our coasts while developing new routes for newer resources were discussed at length here today. This has given us ample knowledge - the nectar of Sagarmanthan - which we will respectfully study and apply towards sustainable evolution of maritime sector.”
At the valedictory session, the Union Minister of State, MoPSW, Shantanu Thakur delivered his address thanking all the esteemed experts from across the world along with more than 1700 delegates from 61 countries for their engrossing participation at the event. The Minister said, “As we gather today at the closing of the Sagarmanthan, I am inspired by the powerful dialogue and innovative ideas that have emerged. This platform has once again affirmed India’s maritime strength and its pivotal role in global trade and economic growth. Our ports are not merely gateways to trade—they are lifelines of progress, engines of employment, and anchors of sustainable development. The insights shared here reaffirm the potential of harnessing technology, fostering green initiatives, and deepening collaborations to make our maritime infrastructure world-class. Under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji we are scripting a new chapter in India's maritime story—one that is bold, resilient, and inclusive. Let us remain steadfast in our commitment to a future where our coasts drive prosperity, our seas carry hope, and our ports connect aspirations. The journey has only begun.”
The Union Minister Sarbananda Sonowal also delivered keynote address at the Ministerial Dinner Roundtable with the Think Tank community over dinner last night. The opening remarks were made by the Union Minister of State, MoPSW, Shantanu Thakur while the Executive Director and Director of Research, Egyptian Centre for Economic Studies, Egypt, Abla Abdel-Latif, Senior Research Fellow, Naval Warfare and Advance Technology, Allison Centre for National Security, USA, Brent Sadler; Senior Fellow, Strobe Talbott Centre for Security, The Heritage Foundation, USA, Bruce Jones; Senior Research Fellow, Korea Maritime Institute, Republic of Korea, Jungho Nam; Senior Programme Officer, Circle the Med Forum, Greece, Konstanitinos Foutzopoulos; the Secretary General, Forum Oceano, Portugal, Rube Eiras; the Director General Research and Information Systems for Developing Countries, India, Sachin Chaturvedi; the National Maritime Strategy Coordinator, India, Vice Admiral (Retd) G Ashok Kumar spoke. The vote of thanks was given by the Chairman, Inland Waterways Authority of India (IWAI), Vijay Kumar.
On the Euro Afro Asian century: connecting the heartlands of future growth session, Ruben Eiras, Secretary General, Forum Oceano, Portugal, pointed out importance of ‘digitisation and its integration with Artificial Intelligence applications for optimising routes and also for advanced vessel dynamics.’ Eiras also acknowledged how India has been developing Inland Waterways and how other countries can benefit from this development. At the event, experts also hedged intelligence towards finding greener solutions without disrupting the supply lines of the world. Dawoon Jung, Lecturer, Australian National Centre for Ocean Resources and Security, University of Wollongong, Australia, underscored how there is a need to develop regulations for the use of alternative fuels. During the ‘Energy and Shipping: Charting a Course to Sustainable Trade’ session, Jonathan Christensen, Chief Executive Officer, Global Maritime Forum, Denmark, suggested availability, affordability & acceptability as a broad framework. He further said how India’s use of green ammonia as fuel can be a learning experience for the world. Luc Arnouts, Vice President, Port of Antwerp-Bruges, Belgium said how governments should close the gap between grey and green shipping.
Another engaging session at Sagarmanthan titled ‘Rethinking Labour at Sea: Overcoming Enduring Inequalities,’ Luisito delos Santos, Director, Planning and Policy, Maritime Industry Authority, Philippines shared how just and humane treatment of seafarers is key. Helene Tofte, Executive Director, Norwegian Shipowners’ Association, Norway, argued for the need to have global regulation as shipping is a global business. Shyam Jagannathan, Director General of Shipping, Directorate General of Shipping, India set the scene while highlighting India’s prowess as the world’s third largest seafaring country in the world. He also shared how the Government has implemented institutional support for women at sea via ‘Sagar Mein Samman.’
On India’s quest to become top ship manufacturing country in the world, global experts from Netherlands, Panama, Norway, Egypt, Australia discussed with leading Indian maritime experts on various aspects of ship building. The session touched upon why it is necessary to restore resilience, and decentralised production of global shipbuilding, various frameworks for incentivising innovation and streamlining processes in the ship building industry and how rest of the world can learn best practices of ship building from world’s leading ship manufacturing nations. Harrie de Leijer, Partner, Nestra, Netherlands, said that solutions must be looked at to reduce operation at cost while availability and affordability must be concerned. José Digerónimo, President, Maritime Chamber of Panama, Panama also underscored how cooperation with India is crucial to modernise fleet. Line Ollestad, Advisor, Norwegian Shipowners’ Association, Norway substantiated as how India provides an opportunity as ‘Norway is in need of deep sea vessels.’
Many world leaders like Carl Bildt, Former Prime Minister of Sweden and Co-Chair, European Council on Foreign Relations, Sweden; Mehdi Jomaa, Former Prime Minister, Tunisia among others spoke at the sessions in the ‘Sagarmanthan - The Oceans Dialogue’.
Identified as the region’s first of its kind thought leadership event on maritime sector, ‘Sagarmanthan - the Great Oceans Dialogue’, has been designed around four central themes which are New Frontiers, Blue Growth Partnerships for Progress, Green and Blue, and Coasts & Communities. The New Frontiers will explore subjects around connectivity, infrastructure and development in a dynamic world. The second theme, Blue Growth, is aimed at fostering partnerships for progress. The Green & Blue theme will dabble at important issues of sustainability, technology and innovation. The discussion will also hover around maritime governance and social impact, which is covered under the Coasts and Communities theme.
India’s maritime sector serves as the backbone of its trade and commerce, handling around 95% of the country’s trade by volume and 70% by value. With 12 major ports and over 200 notified minor and intermediate ports, the country’s port infrastructure underpins its growing economy. As the sixteenth-largest maritime nation in the world, India occupies a key position on global shipping lanes. Most cargo ships traveling between East Asia and destinations like America, Europe, and Africa traverse Indian waters, highlighting the nation’s strategic importance. The sector’s contributions extend beyond trade. India boasts a fleet of 1,530 ships sailing under its flag as of 2023, a testament to its growing presence in global shipping. Additionally, the country is the third-largest in the world in terms of ship recycling by tonnage, underscoring its role in sustainable maritime practices and the global supply chain. This prominence complements the nation’s efforts to modernise and expand its port infrastructure. Between 2014-15 and 2023-24, major ports increased their annual cargo-handling capacity from 871.52 million tonnes to 1,629.86 million tonnes, reflecting an impressive growth of 87.01%. In the financial year 2024 alone, Indian ports managed 819.22 million tonnes of cargo, a 4.45% rise from the previous year. This growth aligns with a surge in merchandise exports, which climbed to USD 451 billion in FY23 from USD 417 billion the year before.