ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ଉତ୍କଳ କେଶରୀ ଡକ୍ଟର ହରେକୃଷ୍ଣ ମହତାବଙ୍କ ୧୨୫ତମ ଜୟନ୍ତୀ ସମାରୋହକୁ ଉଦଘାଟନ କଲେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
21 NOV 2024 4:09PM by PIB Bhubaneshwar
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଆଜି (ନଭେମ୍ବର ୨୧, ୨୦୨୪) ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଉତ୍କଳ କେଶରୀ ଡ. ହରେକୃଷ୍ଣ ମହତାବଙ୍କ ୧୨୫ତମ ଜୟନ୍ତୀ ସମାରୋହକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ଅବସରରେ ଅଭିଭାଷଣ ରଖି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଡକ୍ଟର ହରେକୃଷ୍ଣ ମହତାବ ଜଣେ ଦୂରଦର୍ଶୀ ନେତା ଥିଲେ। କେବଳ ଶାରୀରିକ ବିକାଶ ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ ବରଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସଚେତନତା ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ ଜାଣିଥିଲେ। ଡକ୍ଟର ମହତାବ ଜଣେ ବିଶିଷ୍ଟ ଲେଖକ ଥିଲେ। ସେ ନିଜେ ଲେଖିବା ସହ ଓଡ଼ିଶାରେ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ସୁସ୍ଥ, ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ। ଓଡ଼ିଶାରେ କଳା, ସାହିତ୍ୟ ଓ ସଙ୍ଗୀତକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ତାଙ୍କର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ରହିଛି।
ଡ. ହରେକୃଷ୍ଣ ମହତାବ ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ସମୟରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀମତୀ ମୁର୍ମୁ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, ମହାନଦୀ ଉପରେ ବହୁମୁଖୀ ନଦୀବନ୍ଧ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ହୀରାକୁଦ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଗୁଁ ଓଡ଼ିଶା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ରାଜ୍ୟ ପାଲଟିଛି। ଓଡ଼ିଶା ବିଧାନସଭା, ରାଜ୍ୟ ସଚିବାଳୟ, ରାଜ୍ୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ବିଭିନ୍ନ ଏକାଡେମୀ ଓ ନନ୍ଦନକାନନ ପ୍ରାଣୀ ଉଦ୍ୟାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାରେ ତାଙ୍କର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ରହିଛି। କ୍ରୀଡ଼ାର ବିକାଶ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ସେ ଯଥେଷ୍ଟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ। ତାଙ୍କ ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ କଟକରେ ବାରବାଟୀ ଷ୍ଟାଡିୟମ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିଲା। ତତ୍କାଳୀନ ବମ୍ବେ ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଥିବା ସମୟରେ ସେ ଅନେକ ଜନକଲ୍ୟାଣମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ବିଶାଳ ଅବିଭକ୍ତ ବମ୍ବେ ପ୍ରଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଠାରୁ ବିଶେଷ ସମ୍ମାନ ପାଇଥିଲେ ବୋଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ମୁର୍ମୁ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଡକ୍ଟର ହରେକୃଷ୍ଣ ମହତାବ ଦେଶପ୍ରେମକୁ ଦେଶର ବିକାଶର ଆଧାର ବୋଲି ବିବେଚନା କରିଥିଲେ। ସେ ନିଜ ବିବୃତ୍ତି ଓ ଲେଖା ମାଧ୍ୟମରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଜାତୀୟତାବାଦୀ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିଥିଲେ । ତାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଜାତୀୟତାବାଦୀ ଚିନ୍ତାଧାରା ସର୍ବଦା ଆମ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହୋଇ ରହିବ ବୋଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି ।

President's Secretariat
President of India Inaugurates 125th Birth Anniversary Celebration of Utkal Keshari Dr Harekrushna Mahtab
21 NOV 2024 4:09PM by PIB Delhi
The President of India, Smt. Droupadi Murmu Inaugurated the 125th Birth Anniversary Celebration of Utkal Keshari Dr Harekrushna Mahtab in New Delhi today (November 21, 2024).
Speaking on the occasion, the President said that Dr Harekrishna Mahtab was a visionary leader. He knew that only physical development is not enough but cultural awareness is also necessary. Dr Mahtab was an eminent writer. Along with writing himself, he created a healthy, cultural environment in Odisha. He immensely contributed to promoting art, literature and music in Odisha.
The President said that many important development works took place during the tenure of Dr Harekrishna Mahtab as Prime Minister and Chief Minister of Odisha. He played an important role in the construction of Multi-purpose Dam Projects on Mahanadi. Due to Hirakud and other projects, Odisha became a leading state in the field of power generation. He also has a significant contribution to the establishment of the Odisha Legislative Assembly, State Secretariat, State Museum, various academies,and Nandankanan Zoo. He also gave due importance to the development of sports. Barabati Stadium was built in Cuttack under his guidance. During his tenure as the Governor of the then Bombay Province, he did many public welfare works and earned the respect of the people of that vast undivided Bombay Province.
The President said that Dr. Harekrishna Mahtab considered patriotism as the basis of the country's development. He inspired the citizens with nationalist ideas through his statements and writings. She expressed confidence that his leadership skills and nationalist ideas will always remain a source of inspiration for us.