কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
ইন্দিয়া-UK ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত নেগোসিএসন্স মখা চত্থবগী ৱারোল
20 NOV 2024 12:19PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং য়ুনাইতেদ কিংদমগী প্রাইম মিনিস্তর H.E. সর কৈর স্তেরমরগা রিও দে জনৈরো, ব্রাজিলদা G-20 সম্মিতকী নাকোয়ননা পাঙথোকখিবা মীফম মতুংদা, UK না অনৌবা চহিনা লাকপদা ইন্দিয়া-UK ফ্রী ত্রেদ তোল্ক অমুক হন্না হৌনবা লাউথোকখিববু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি‍।
খল মান্নবা, নাকল অনিমক্তা কান্নগদবা অমসুং মাঙদা মীৎয়েঙ থম্বা ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত (FTA) অমা লৈবগী মথৌ তাববু মাঙদা থম্লগা, ভারতনা নাকল অনিমক্না পেন্নিংঙাই ওইবা মওংদা ৱাৎলিবা ৱাফমশিংগী ৱারোয়শিন পুরক্নবা লৈরিবা UK গী নেগোসিএসন তীমগা নক্না থবক তৌমিন্ননবা মীৎয়েঙ থম্লি‍। ২০২৫গী অঙন্বা শরুক্তা পাঙথোক্কদবা ফ্রী ত্রেদ তোল্ককী তারিখ অথুবা মতমদা দিপ্লোমেতিক চেনেলশিংগী খুত্থাঙদা লেপথোক্লগনি‍। FTA তোল্ক অসিনা মমাঙদা লৈখিবা খোঙজেলদগী মখা চত্থদুনা খন্নগনি অমদি ত্রেদ দীল খোঙলৈ থুনা লোইশিন্নবা লৈরিবা অৱাৎপশিং মেনশিন্নবা খন্নগনি‍।
য়ুনাইতেদ কিংদমগা ভারতকা লৈনরিবা লল্লোন ইতিক্কী মরী অসি তপ্না তপ্না চাউখৎলক্তুনা, হেন্না অচেৎপা কোলাবোরেসন অমসুং স্ত্রেতেজিক এঙ্গেজমেন্তকী অচৌবা মতিং উৎলি‍। ২০২৪গী এপ্রিলদগী সেপ্তেম্বর ফাওবগী খ্বায়দগী নৌবা দেতাগী মতুং ইন্না, ভারতনা UK দা তৌবা এক্সপোর্তকী চাং ১২.৩৮% য়ৌনা ৱাংখৎলক্তুনা, ২০২৩গী চপ মান্নবা মতমদা লৈখিবা $৬.৫১ বিলিয়নগা চাংদম্নবদা $৭.৩২ য়ৌখি‍। মিনরেল ফ্যুল, মেছিনরী, অমসুং মমল য়াম্বা নুং, ফার্মাসিউতিকেল্স, এপরেল, আইরন অমসুং স্তীল, অমদি কেমিকেল্সনা UK দা ভারতকী এক্সপোর্ত বাস্কেতকী অচৌবা শরুক ওইদুনা অপুন্বা এক্সপোর্তকী ৬৮.৭২% ওইরি‍। UK দা থাদোক্লিবা ঐখোয়গী এক্সপোর্ত ২০২৯-৩০ ফাওবদা $৩০ বিলিয়ন য়ৌদুনা য়ুনাইতেদ কিংদম্না FY30 ফাওবদা $১ ত্রিলিয়ন এক্সপোর্ত তার্গেৎ ফংনবা মরুওইবা লৈবাক ওইগদৌরি‍।

Ministry of Commerce & Industry
Statement on the resumption of India-UK Free Trade Agreement Negotiations
20 NOV 2024 12:19PM by PIB Delhi
Subsequent to the meeting between Prime Minister Shri Narendra Modi and the Prime Minister of the United Kingdom H.E. Sir Keir Starmer on the sidelines of the G-20 Summit in Rio de Janeiro, Brazil, we welcome the announcement by the UK to relaunch the India-UK Free Trade talks in the new year.
Noting the importance for securing a balanced, mutually beneficial and forward looking Free Trade Agreement(FTA), India looks forward to closely working with the UK's negotiating team to address remaining issues to mutual satisfaction. The dates for the Free Trade talks in early 2025 would be finalised through diplomatic channels at an early date. The FTA talks would resume the discussions from the progress achieved previously and seek to bridge the gaps for expeditiously closing the trade deal.
India’s trade relationship with the United Kingdom continues to grow steadily, showcasing immense potential for deeper collaboration and strategic engagement. As per the latest data from April to September 2024, India’s exports to the UK witnessed a robust growth of 12.38%, reaching $7.32 billion, compared to $6.51 billion during the same period in 2023. Mineral fuels, machinery, and precious stones, pharmaceuticals, apparels, iron and steel and chemicals lead India’s export basket to the UK, contributing a 68.72% share of total exports. The United Kingdom is a priority country for the achievement of our ambitious $1 trillion export target by FY30, with our exports to the UK expected to reach $30 billion by 2029-30.