অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
ভারতনা বাকু, অজরবৈজান্দা পাঙথোক্লিবা UN ক্লাইমেত চেঞ্জ সম্মিতকী CoP29দা পাঙথোকপা হায় লেভেল মিনিস্তরিএল দাইলোগ ওন ক্লাইমেত চেঞ্জ এদাপ্তেসন্দা ৱারোল পীখ্রে
পোস্ত-২০২৫ NCQG না শেল থাদোকপা তপ্পা, হোংলক্লিবা মথৌ তাবশিংদা এদাপ্ত তৌনবা ফ্লেক্সিবিলিতী ৱাৎপা, অমসুং ক্লাইমেত ফাইনান্স ফংবদা খুদোংচাদবা মায়োক্নহল্লিবা অকন্বা ইলিজিবিলিতী ক্রাইতেরিয়া য়াওবা অরুবা এপ্রুভেল প্রোসিজরগী ৱাফমশিংগী পাম্বৈ পুথোকপা মথৌ তাই
20 NOV 2024 11:38AM by PIB Imphal
ভারতনা, ১৯.১১.২০২৪দা, বাকু, অজরবৈজান্দা পাঙথোক্লিবা UN ক্লাইমেত চেঞ্জ সম্মিতকী CoP29দা পাঙথোকপা হায় লেভেল মিনিস্তরিএল দাইলোগ ওন ক্লাইমেত চেঞ্জ এদাপ্তেসন্দা ৱারোল পীখ্রে‍। “চাওখৎলক্লিবা লৈবাকশিংনা চাওখৎলবা লৈবাকশিংনা থাদোরকপা ইমিসনশিংনা চাউনা মরম ওইরগা ক্লাইমেত চেঞ্জকী চৈথেং নংলি‍। চাওখৎলক্লিবা লৈবাক ঐখোয়গী ওইনদি, ঐখোয়গী মীয়ামগী পুন্সি – মখোয়গী পুন্সি – অমদি মখোয়গী হিংনবগী লম্বী খুদোংথিনিংঙাই ওইরি,” হায়না ৱারোল অদুনা হায়রি‍।
মালেমগী খাথংবা শরুক্তা থাজবা য়াবা ক্লাইমেত ফাইনান্স ফংহন্বগী মরুওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোক্লদুনা, ভারতকী ৱারোল অদুনা হায়রি, “CoP28 গ্লোবেল স্তোকতেক দিসিজন্না মতিক চানা মীৎয়েঙ চঙবা ৱাৎপা অমসুং রিসোর্স ৱাৎপনা মরম ওইরগা থোকহল্লকপা এদাপ্তেসনগী অহোবা, অমসুং থবক পায়খৎপদা লৈরিবা অহোবা মেনশিনবা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখি‍। মসিগী মথক্তা, CoP28 দা, পেরিস এগ্রীমেন্তকী পার্তীশিংনা UAE ফ্রেমৱর্ক ফোর গ্লোবেল ক্লাইমেত রেজিলিএন্স এদোপ্ত তৌনবা য়ানখি‍। ফ্রেমৱর্ক অসিনা এদাপ্তেসন তার্গেৎশিং ফংনবগীদমক চাওখৎলবা লৈবাকশিংদগী চাওখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা লাক্লিবা সপ্পোর্ত অমসুং ইম্প্লিমেন্তেসন রিসোর্স হেনগৎহন্বা অথুবা মতমদা মথৌ তাই হায়বা ৱাফম য়ারি‍। মোবিলাইজেসনগী থৌওং অসি মমাঙদা হোৎনখিবগী ৱাংমদা চত্তুনা, চাওখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী তোপ তোপ্পা মথৌ তাবশিং ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা লৈবাকশিংনা শেম্বা স্ত্রেতেজীশিংদা ঙাক্লৌ পীবা মথৌ তাই‍।”
শেলগী রিসোর্সশিং মপুং ফানা চঙলকপগী অথুবদা মথৌ তারিবশিং পুথোক্লদুনা, ভারতনা ফোঙদোকখি, “পোস্ত-২০২৫ মতমগী নিউ কল্লেক্তিব ক্বান্তিফাইদ গোল (NCQG) অসি গ্রান্ত/কন্সেস্নেল তর্মদা লৈবা মোবিলাইজেসন তার্গেৎ ওইহন্বা মথৌ তাই‍। শেমদোকপা মথৌ তাবা মরুওইবা ৱাফম অমদি, শেল থাদোকপা তপ্পা, হোংলক্লিবা মথৌ তাবশিংদা এদাপ্ত তৌনবা ফ্লেক্সিবিলিতী ৱাৎপা, অমসুং ক্লাইমেত ফাইনান্স ফংবদা খুদোংচাদবা মায়োক্নহল্লিবা অকন্বা ইলিজিবিলিতী ক্রাইতেরিয়া য়াওবা অরুবা এপ্রুভেল প্রোসিজর অসিনি,” হায়না ভারতনা ফোঙদোকখি‍।
ভারত্তা লৈরিবা এদাপ্তেসন ফাইনেন্সিং অসি লমদমসিগী রিসোর্সশিংদগী অয়াম্বা ওইরি হায়না পাউদমখি‍। “ঐখোয়না হৌজিক ঐখোয়গী ওইবা নেস্নেল এদাপ্তেসন প্লান শেমগৎলি‍। ঐখোয়না UNFCCC দা মমাঙ চহিদা থাগৎখিবা ইনিসিএল এদাপ্তেসন কম্ম্যুনিকেসন্দা ঐখোয়না এদাপ্তেসন কেপিতেল শেমগৎনবগী মথৌ তাবা শেনফম USD ৮৫৪.১৬ বিলিয়ন য়ৌরকপা য়াই হায়না ফোঙদোকখি‍। তশেংনা, এদাপ্তেসন ফাইনান্সতা অচৌবা ইনোৎ অমা হাপকৎপা হায়বসি মরু ওই,” হায়না ভারতনা ফোঙদোকখি‍।
ভারতনা চাওখৎপা লৈবাকশিংদা চাওখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী এদাপ্তেসন ফাইনান্সকী মথৌ তাবশিংগী মতাঙদা য়ানখিবা ৱাফমশিং ঙাক্না চৎনবা ৱাফম থমখি‍। য়ানখিবা ৱাফম অসি ঙাক্না চৎপনা মালেম অসিবু হেন্না অশঙ অমান্না থন্বা, হেন্না তুং কোইগদবা, অমসুং তুংগী মীরোলগীদমক নুংঙাই য়াইফবা প্লানেত অমা শেম্বদা খোঙকাপ লাউনা থাংনবা লম্বী অমদা চঙশিন্বা ঙমহনগনি‍।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
India delivers a Statement at High-Level Ministerial Dialogue on Climate Change Adaptation during the CoP29 to the UN Climate Change Summit in Baku, Azerbaijan
Post-2025 NCQG need to address Slow Disbursements, lack of Flexibility to Adapt to changing requirements, and Complex Approval procedures with stringent eligibility criteria that make it difficult to access Climate Finance
20 NOV 2024 11:38AM by PIB Delhi
India, on 19.11.2024, delivered a Statement at the High-Level Ministerial Dialogue Climate Change Adaptation, during the CoP29 to the UN Climate Change Summit in Baku, Azerbaijan. It read, “Developing countries are suffering the impacts of climate change largely due to the historical emissions of Developed countries. For us as developing countries, our people’s lives - their very survival - and their livelihoods are at stake.”
Talking on the importance of accessibility to credible Climate Finance to the Global South, India’s statement read, “The CoP28 Global stocktake decision emphasized the need to bridge the tremendous gap in adaptation, gaps in implementation that arise from the lack of sufficient attention and resources. Additionally, at CoP28, parties to the Paris Agreement adopted the UAE Framework for Global Climate Resilience. This framework acknowledges the urgent need for enhanced support and implementation resources from Developed countries to help Developing countries meet adaptation targets. This mobilization should go beyond previous efforts, supporting country-driven strategies while respecting the unique needs of developing countries.”
Bringing to the fore the urgent requirement of an ambitious flow of financial resources, India asserted, “The New Collective Quantified Goal (NCQG) for the period post-2025 needs to be an ambitious mobilization target at grant/concessional term. An important aspect that needs to be addressed is the slow disbursements, lack of flexibility to adapt to changing requirements, and long complex approval procedures with stringent eligibility criteria that make it difficult to access climate finance.”
It was informed that in India, adaptation financing has been primarily from domestic resources. The statement read, “We are currently developing our National Adaptation Plan. In our Initial Adaptation Communication submitted to the UNFCCC last year, we outlined that the requirements for building adaptation capital could rise to about USD 854.16 billion. Clearly, a significant boost in adaptation finance flows is essential.”
India, called upon the Developed countries to fulfil the agreed commitments, concerning the adaptation finance needs of Developing countries. Meeting these commitments would enable the World to travel through a pathway towards strides in creating a greener, more sustainable and prosperous planet for future generations.