প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নাইজেৰিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে আনুষ্ঠানিক আলোচনা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
17 NOV 2024 6:41PM by PIB Guwahati
বৰ্তমান প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৪ চনৰ ১৭-১৮ নৱেম্বৰলৈ নাইজেৰিয়ালৈ ৰাজ্যিক ভ্ৰমণত আছে।আজি তেওঁ আবুজাত নাইজেৰিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতি বোলা আহমেদ টিনুবু ডাঙৰীয়াৰ সৈতে আনুষ্ঠানিক আলোচনাত মিলিত হয়। ষ্টেট হাউছত উপস্থিত হোৱাৰ লগে লগে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীক ২১ বন্দুকৰ চেলুটেৰে আনুষ্ঠানিকভাৱে আদৰণি জনোৱা হয়।
দুয়োগৰাকী নেতাৰ মাজত আজি এক ৰুদ্ধদ্বাৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়, এই বৈঠকৰ পিছত প্ৰতিনিধি পৰ্যায়ৰ এক আলোচনাও হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত জি-২০ সন্মিলনৰ সময়ত ৰাষ্ট্ৰপতি টিনুবুৰ সৈতে হোৱা আন্তৰিক সাক্ষাৎকাৰৰ কথা স্মৰণ কৰি দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত এক উমৈহতীয়া ইতিহাস, উমৈহতীয়া গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ, আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত সুদৃঢ় সম্পৰ্কত শিপাই থকা বিশেষ বন্ধনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শেহতীয়াকৈ নাইজেৰিয়াত হোৱা বানপানীয়ে সৃষ্টি কৰা বিধ্বংসী পৰিস্থিতিৰ বাবেও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰপতি টিনুবুৰ প্ৰতি সমবেদনা জ্ঞাপন কৰে। ইয়াৰ প্ৰত্যুত্তৰত ৰাষ্ট্ৰপতি টিনুবুৱে ভাৰতে সাহায্য সামগ্ৰী আৰু ঔষধকে ধৰি সময়োপযোগী সহায়ৰ বাবে ধন্যবাদ জনায়।
দুয়োগৰাকী নেতাই চলি থকা দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ পৰ্যালোচনা কৰি ভাৰত-নাইজেৰিয়া কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক অধিক শক্তিশালী কৰাৰ উপায় বিচাৰি উলিয়ায়। তেওঁলোকৰ সম্পৰ্কৰ অগ্ৰগতিৰ ওপৰত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি তেওঁলোকে বাণিজ্য, বিনিয়োগ, শিক্ষা, শক্তি, স্বাস্থ্য, সংস্কৃতি, আৰু মানুহৰ মাজত বিনিময়কে ধৰি বিভিন্ন খণ্ডত সহযোগিতাৰ বিশাল সম্ভাৱনাক স্বীকাৰ কৰে। নাইজেৰিয়াৰ উন্নয়নত সহায় কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কৃষি, পৰিবহণ, সুলভ মূল্যৰ চিকিৎসা, নবীকৰণযোগ্য শক্তি, আৰু ডিজিটেল ৰূপান্তৰৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ বিশেষজ্ঞতা আগবঢ়ায়। ৰাষ্ট্ৰপতি টিনুবুৱে স্থানীয় সামৰ্থ্য, দক্ষতা, আৰু পেছাদাৰী বিশেষজ্ঞতা গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ উন্নয়নমূলক সহযোগিতাৰ উল্লেখযোগ্য প্ৰভাৱক স্বীকাৰ কৰে। নেতাসকলে প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে, সন্ত্ৰাসবাদ, পাইৰেচি, আৰু উগ্ৰবাদৰ বিৰুদ্ধে যৌথভাৱে প্ৰতিহত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে।
গোলকীয় আৰু আঞ্চলিক বিষয়ৰ ওপৰতো আলোচনাত মিলিত হয় দুয়োগৰাকী নেতাই। ৰাষ্ট্ৰপতি টিনুবুৱে ভইচ অৱ দ্য গ্ল’বেল চাউথ ছামিটৰ জৰিয়তে উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ মতামত উপস্থাপন বাবে ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাক স্বীকৃতি দিয়ে। দুয়োজন নেতাই গ্ল’বেল চাউথৰ উন্নয়নৰ আকাংক্ষাক আগুৱাই নিয়াত সহযোগিতা আগবঢ়াবলৈ সন্মত হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ECOWAS ৰ অধ্যক্ষ হিচাপে নাইজেৰিয়াৰ নেতৃত্ব আৰু বহুপক্ষীয় আৰু বহুপক্ষীয় সংগঠনসমূহলৈ ইয়াৰ সক্ৰিয় অৱদানক প্ৰশংসা কৰে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁট আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিগ কেট মিত্ৰতাত নাইজেৰিয়াৰ সদস্যপদৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰপতি টিনুবুক ভাৰতৰ নেতৃত্বত পৃথিৱী অনুকূল অন্যান্য সেউজ পদক্ষেপত যোগদান কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়।
আলোচনাৰ পিছত সাংস্কৃতিক বিনিময়, শুল্ক সহযোগিতা, আৰু জৰীপ সহযোগিতা আদি ক্ষেত্ৰসমূহ সামৰি তিনিটা বুজাবুজিৰ স্মাৰকপত্ৰ (এম অ’ ইউ) স্বাক্ষৰ কৰা হয়। স্বাক্ষৰ অনুষ্ঠানৰ পিছতে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীৰ সন্মানত ৰাষ্ট্ৰপতি টিনুবুৱে আয়োজন কৰা ৰাজ্যিক ভোজ অনুষ্ঠিত হয়।

Prime Minister's Office
Prime Minister holds official talks with President of Nigeria
17 NOV 2024 6:41PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi is on a State Visit to Nigeria from 17-18 November 2024. He held official talks with the President of Nigeria, H.E. Mr. Bola Ahmed Tinubu, in Abuja today. Upon arrival at the State House, Prime Minister was accorded a ceremonial welcome with a 21-gun salute.
The two leaders had a restricted meeting which was followed by delegation level talks. Prime Minister recalled his warm meeting with President Tinubu at the G 20 Summit in New Delhi. He noted that the two countries enjoy special bonds of friendship defined by a shared past, common democratic values and strong people-to-people ties. Prime Minister conveyed his sympathies to President Tinubu for the destruction caused by the recent floods in the country. President Tinubu thanked Prime Minister for India’s timely assistance with relief material and medicines.
The two leaders reviewed the ongoing bilateral cooperation and discussed ways to further strengthen India-Nigeria Strategic Partnership. Expressing satisfaction at the progress of ties, they agreed that there was immense potential for collaboration in the fields of trade, investment, education, energy, health, culture, and people-to-people ties. Prime Minister offered India’s experience in agriculture, transportation, affordable medicine, renewable energy, and digital transformation to Nigeria. President Tinubu appreciated the development cooperation partnership offered by India and its meaningful impact in creating local capacities, skills, and professional expertise. The two leaders also discussed enhancing defence and security cooperation. They reaffirmed their commitment to jointly fighting terrorism, piracy and radicalisation.
The two leaders also discussed global and regional issues. President Tinubu acknowledged India's efforts to amplify the concerns of developing countries through the Voice of the Global South Summits. The two leaders agreed to work together to meet the development aspirations of the Global South. Prime Minister appreciated the role played by Nigeria as the Chair of ECOWAS and its contribution to multilateral and plurilateral bodies. Alluding to Nigeria’s membership of the International Solar Alliance and the International Big Cat Alliance, Prime Minister invited President Tinubu to join other pro-planet green initiatives launched by India.
Following the talks, three Memoranda of Understanding - on Cultural Exchange Programme, Customs Cooperation and Survey Cooperation – were signed. This was followed by a state banquet hosted by the President in honour of the Prime Minister.