Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates, lays foundation stone and dedicates to the nation multiple development projects worth Rs 12,100 crore in Bihar
With the inauguration and foundation stone laying of many development projects from Darbhanga, the life of the people of the state is going to become easier:PM
The construction of Darbhanga AIIMS will bring a huge change in the health sector of Bihar:PM
Our government is working with a holistic approach towards health in the country: PM
Under One District One Product scheme Makhana producers have benefited, Makhana Research Center has been given the status of a national institution, Makhanas have also received a GI tag:PM
We have given the status of classical language to Pali language: PM
13 NOV 2024 1:20PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and inaugurated various development projects worth around Rs 12,100 crore in Darbhanga, Bihar today. The development projects comprise health, rail, road, petroleum and natural gas sectors.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that voting is going on in the neighbouring state of Jharkhand and the people of the state are casting their votes for a Viksit Bharat. He urged the citizens of Jharkhand to come forward in large numbers. The Prime Minister also paid tributes to Late Sharda Sinha ji and lauded her uncomparable contributions to music, especially her compositions of Chathh Mahaparv.
The Prime Minister underlined that the state of Bihar along with entire India was witnessing the progress of major developmental targets. He added that unlike in the past when the schemes and projects were just on papers, today they are being successfully implemented on ground. “We are treading steadfastly towards Viksit Bharat”, exclaimed Shri Modi. He added that our current generation was fortunate enough to be a witness to the Viksit Bharat along with contributing towards the goal.
Reiterating the government’s commitment towards the welfare of the people and service of the nation, the Prime Minister mentioned the development projects of today worth around Rs 12,000 crore encompassing the sectors of road, rail and gas infrastructure. Moreover, the Prime Minister said that a significant step has been taken today to realize the dream of AIIMS in Darbhanga which would bring big changes in the health sector of Bihar. He informed that the regions of Mithila, Kosi and Tirhut apart from areas of West Bengal and nearing regions would benefit from this, while also catering to the patients visiting India from Nepal. He said that multiple new opportunities for employment and self-employment would also be created. The Prime Minister congratulated the people of Mithila, Darbhanga and entire Bihar for the development projects of today.
Noting that the highest share of population in India comprises the poor and the middle-class people, the Prime Minister remarked that the people of these sections were most impacted by diseases, which leads to huge out-of-pocket expenditure for the treatment. Shri Modi remarked that he was well aware of how the entire family would be distraught if someone in the family was down with an illness. He added that situation of the medical infrastructure was very poor in the past due to dearth of hospitals and doctors, over-priced medicines and less diagnostic & research centers. The Prime Minister remarked that the progress of the nation was stalled due to the poor health infrastructure and difficulties faced by the poor. Hence, he added, the old thought and approach were changed.
The Prime Minister underlined the holistic approach adopted by the government with regard to health. He outlined the focus areas of the government and said that the first focus area is prevention from diseases; secondly proper diagnosis of ailment; thirdly availability of free or low cost treatment and medicines; fourth to equip smaller towns with better medical facilities; and fifth expansion of technology in the health sector.
Shri Modi highlighted the government’s emphasis on Yoga, Ayurveda, nutritional value, Fit India Movement. Pointing out that junk food and a poor lifestyle are the main cause of common ailments, the Prime Minister listed out the government’s efforts and mentioned campaigns like Swachh Bharat, toilets in each home and tap water connection that are aimed at promoting cleanliness and reducing the scope for diseases. The Prime Minister also praised the efforts of the Chief Secretary, his team and the people of the state to carry out cleanliness campaigns in Darbhanga for the past few days and to strengthen the movement. He also urged to extend the campaign for another few days.
The Prime Minister remarked that the severity of many diseases can be reduced if detected early. However, he noted, the high cost of diagnostics and research had prevented the people from getting known about being affected. “We have started more than 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs in the country”, said Shri Modi which will help in early detection of diseases.
Noting that more than 4 crore patients were treated under the Ayushman Bharat scheme till date, the Prime Minister said that the absence of the scheme would have desisted many ill people from even being admitted to hospital. Shri Modi said that the scheme had alleviated the worries of many poor people due to the Ayushman Bharat Scheme. He noted that around 1.25 lakh crore Rupees has been saved by crores families due to Ayushman scheme and the patients were treated in both Government and private hospitals under the scheme.
Reaffirming the commitment of including citizens above 70 years of age in the scope of Ayushman Bharat scheme made during the elections, the Prime Minister remarked, “This guarantee has been fulfilled. Free treatment for senior citizens above 70 years has already begun irrespective of the family income.” He said that all beneficiaries would soon possess a Ayushman Vaya Vandana Card. He also touched upon Jan Aushadhi Kendras that offer medicines at extremely low costs.
Highlighting the fourth step of equipping smaller towns with better medical facilities and doctors towards better healthcare in India, the Prime Minister pointed out that there was only one AIIMS in the entire nation since 60 years of independence and the plan for establishing new AIIMS during previous governments were not completed. He informed that it was the present government that not only looked after ailments but also established new AIIMS in all corners of the country, taking the total number to around 24. The Prime Minister informed that the number of medical colleges have doubled in the last 10 years leading to more doctors. “Darbhanga AIIMS would produce many new doctors for the service of Bihar and the nation”, he added. The Prime Minister also touched upon enabling higher education in mother tongue and said that it has been his biggest tribute towards the dreams of Karpuri Thakur ji. In the last 10 years, the Prime Minister informed, 1 lakh new medical seats have been added and efforts are underway to add another 75,000 seats in the next 5 years. He further added that the option to study medicine in Hindi and other regional languages has also been created.
Emphasising the Government’s efforts to fight cancer, Shri Modi noted the cancer facility being constructed at Muzaffarpur will benefit the cancer patients of Bihar. He added that this single facility would cater to the needs of various kinds of cancers and patients need not have to travel to Delhi or Mumbai. The Prime Minister was pleased to announce the availability of a new eye hospital in Bihar soon. He added that he had requested the Kanchi Kamakoti Shri Shankarcharya ji for an eye hospital in Bihar like the recently inaugurated Sankara eye hospital in Varanasi and the work was in progress.
The Prime Minister lauded the Chief Minister of Bihar for developing a model of good governance . He said that the double engine government is committed to fast paced development in Bihar and working on the roadmap to strengthen the small farmers and industries. He said that Bihar’s identity is getting a boost with the infrastructural development, airports and expressways, as he credited the Udan scheme for the development of a new airport in Darbhanga. He also mentioned other development projects of today including expressways worth Rs 5,500 crore and City Gas Distribution (CGD) network worth around Rs 3,400 crore. “Mahayajna of development is taking Bihar to new heights”, the Prime Minister said, adding that new employment opportunities are being created.
The Prime Minister said that the development of farmers,Makhana producers and fisheries sectors in the region are the top priorities for the government. He informed that the farmers of Bihar have received more than Rs 25,000 crore under PM Kisan Samman Nidhi, including farmers from Mithila. He credited the One District One Product scheme for the progress of Makhana producers and also informed that Makhana Research Center has been given the status of a national institution. “Makhanas have also received a GI tag”, he added. He also mentioned fish breeders availing the benefits of Kisan Credit Cards and PM Matsya Sampada Yojna. He emphasised that the government aims to develop India as a huge fish exporter in the world.
The Prime Minister reiterated that the Government was undertaking all efforts to provide relief to the people from the recurrent floods in Kosi and Mithila.He added that a comprehensive plan was announced in this year’s annual budget to tackle the floods in Bihar. He expressed confidence that a solution to the floods would be arrived at with the cooperation of Nepal and related development works worth over Rs 11,000 crore were underway.
“Bihar is the biggest center of India's heritage”, said Shri Modi, adding that cherishing this legacy is a responsibility of all of us. Therefore, he added, that the Government was following the mantra of “Vikas bhi, Virasat bhi”. The Prime Minister underlined that Nalanda university was treading forward today to reclaim its long lost popularity.
Underlining the need for conservation of languages, the Prime Minister informed that Pali language, which scripts the teaching of Lord Buddha and Bihar’s glorious past, has been conferred the status of a Classical language. He reminded that it was the present government that included Maithili language in the 8th Schedule of the Constitution of India. “Maithili has been accorded the second language of the state in Jharkhand”, he added.
The Prime Minister informed that Darbhanga is one of the more than 12 cities in the country to be connected with Ramayana Circuit, thereby giving a boost to tourism. He said that Amrit Bharat train on Darbhanga - Sitamarhi - Ayodhya route has hugely benefited the citizens.
Shri Modi paid tributes to the Maharaj of Darbhanga Estate, Shri Kameshwar Singh ji who made significant contributions before and after independence. He added that the social work of Shri Kameshwar Singh ji is Darbhanga’s pride and an inspiration for everybody. He noted that his good work is often discussed in Kashi as well. Concluding the address, the Prime Minister underlined the state and the central government’s endeavour to maximize the benefits for the people and congratulated them once again.
Governor of Bihar, Shri Rajendra Arlekar, Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar and Union Minister for Food Processing Industries, Shri Chirag Paswan were present on the occasion among others.
Background
In a major boost to health infrastructure in the region, Prime Minister laid the foundation stone of AIIMS, Darbhanga worth over Rs 1260 crore. It will have a super-specialty hospital/AYUSH block, Medical College, Nursing College, night shelter and residential facilities among others. It will provide tertiary health care facilities to the people of Bihar and nearby regions.
A special focus of projects is boosting connectivity in the region through new projects in both road and rail sectors. Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of multiple National Highway projects worth around Rs 5,070 crore in Bihar.
He inaugurated the four lane Galgalia-Araria section of NH-327E. This corridor will provide an alternate route from Araria on East-West Corridor (NH-27) to neighbouring state West Bengal at Galgalia. He also inaugurated two Rail over bridges (RoB) on NH-322 and NH-31. The Prime Minister inaugurated a major bridge on NH-110 at Bandhuganj that will connect Jehanabad to Biharsharif.
Prime Minister laid the foundation stone of eight National Highway projects which include construction of two lane road with paved shoulders from Ramnagar to Rosera, Bihar-West Bengal border to Manihari section of NH-131A, Hajipur to Bachhwara via Mahnar and Mohiuddin Nagar, Sarwan-Chakai section, among others. He also laid the foundation stone of Raniganj Bypass on NH-327E; Katoria, Lakhpura, Banka and Panjwara bypasses on NH-333A; and four lane link road from NH-82 to NH-33.
Prime Minister dedicated and laid the foundation stone of railway projects worth over Rs. 1740 crore. He laid the foundation stone of Sonenagar Bypass Railway line from Chiralapothu to Bagha Bishunpur in Aurangabad district of Bihar worth over Rs 220 crore.
He also dedicated to the nation, railway projects worth over Rs 1520 crore. These include Gauge conversion of Jhanjharpur-Laukaha Bazar Rail section, Darbhanga Bypass Railway Line which will ease out the railway traffic congestion at Darbhanga Junction, Doubling of Railway Line projects which will facilitate better regional connectivity, among others.
The Prime Minister also flagged off train services in the Jhanjharpur-Laukaha Bazar section. Introduction of MEMU train services in the section will facilitate easier access to jobs, education, and healthcare facilities in nearby towns and cities.
The Prime Minister dedicated 18 Pradhan Mantri Bhartiya Jan Aushadhi Kendras at various railway stations across India. These will ensure availability of affordable medicines at railway stations for the passengers. It will also promote awareness and acceptance of generic medicines thereby reducing the overall expenditure on healthcare.
Prime Minister laid the foundation stone of multiple initiatives in the petroleum and natural gas sector worth over Rs 4,020 crore. In line with the vision of bringing Piped Natural Gas (PNG) to households and providing clean energy options to commercial and industrial sectors, Prime Minister laid the foundation stone for development of City Gas Distribution (CGD) network in five major districts of Bihar at Darbhanga, Madhubani, Supaul, Sitamarhi and Sheohar by Bharat Petroleum Corporation Limited. He also laid the foundation stone for a Bitumen manufacturing unit of Barauni Refinery of Indian Oil Corporation Limited that will produce bitumen domestically helping reduce reliance on imported bitumen.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରରେ ୧୨,୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବହୁମୁଖୀ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଲୋକାର୍ପଣ କଲେ
ଦରଭଙ୍ଗାରେ ଅନେକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଯୋଗୁ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ଅଧିକ ସହଜ ହୋଇପାରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦରଭଙ୍ଗା ଏମ୍ସର ନିର୍ମାଣ ଯୋଗୁ ବିହାରର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିରାଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦେଶରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ ଆମ ସରକାର କାମ କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ ଯୋଜନାରେ ମଖାନା ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ମାନେ ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି, ମଖାନା ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଜାତୀୟ ସଂସ୍ଥାର ମାନ୍ୟତା ମିଳିଛି, ମଖାନାକୁ ମଧ୍ୟ ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ ମିଳିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ପାଲି ଭାଷାକୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷାର ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
13 NOV 2024 1:20PM by PIB Bhubaneswar
ବିହାରରେ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୨,୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଓ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ରେଳ, ସଡ଼କ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ମତଦାନ ଚାଲିଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ଜନସାଧାରଣ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଭୋଟ ଦେଉଛନ୍ତି । ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଲୋକଙ୍କୁ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସି ମତଦାନ କରିବାକୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱର୍ଗତ ଶାରଦା ସିହ୍ନା ଜୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ସଙ୍ଗୀତ, ବିଶେଷ କରି ଛଠ୍ ମହାପର୍ବ ସଙ୍ଗୀତ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଅତୁଳନୀୟ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମପନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିହାର ସମେତ ସମଗ୍ର ଭାରତ ବୃହତ ବିକାଶମୂଳକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରୁଛି । ସେ କହିଥିଲେ, ପୂର୍ବରୁ ଯୋଜନା ଓ ପ୍ରକଳ୍ପ କେବଳ କାଗଜକଲମରେ ହେଉଥିବା ବେଳେ ଏବେ ବାସ୍ତବରେ ସେଗୁଡ଼ିକ ସଫଳତାର ସହ ପ୍ରଣୟନ ହେଉଛି । “ଆମେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଦିଗକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଯାଉଛୁ”, କହିଥିଲେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ । ସେ କହିଥିଲେ, ଆମର ବର୍ତ୍ତମାନର ପିଢ଼ି ବିକଶିତ ଭାରତର ସାକ୍ଷୀ ରହିବା ଏବଂ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅବଦାନ ଦେଉଥିବାରୁ ଭାଗ୍ୟବାନ ।
ଜନସାଧାରଣଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଦେଶସେବା ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆଜିର ପ୍ରାୟ ୧୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସଡ଼କ, ରେଳ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରକଳ୍ପ ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଣି କହିଥିଲେ, ଦରଭଙ୍ଗା ଏମ୍ସର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ଦିଗରେ ଆଜି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି, ଯାହାକି ବିହାରର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବିରାଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ, ମିଥିଳା, କୋଶୀ, ତିରହର୍ଟ ସହିତ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କୁ ଏଥିରୁ ସେବା ପାଇପାରିବେ । ନେପାଳରୁ ଭାରତ ଆସୁଥିବା ରୋଗୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଠାରୁ ସେବା ପାଇବେ । ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତିର ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଆଜିର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦରଭଙ୍ଗା, ମିଥିଳା ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିହାରର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଭାରତର ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ଅଧିକ ଭାଗ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ, ଏହି ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକମାନେ ରୋଗ ତଦ୍ୱାରା ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଆନ୍ତି, ଯାହାକି ସେମାନଙ୍କ ପକେଟରୁ ଅତ୍ୟଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଇଥାଏ । ପରିବାରର ଜଣେ କେହି ରୋଗରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହେଲେ ସମଗ୍ର ପରିବାର କିପରି ବ୍ୟାକୁଳ ହୋଇପଡ଼ନ୍ତି ତାହା ସେ ଜାଣନ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଅତୀତରେ ଡାକ୍ତରଖାନା ଓ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା କମ୍ ଥିବାରୁ ଏବଂ ଔଷଧର ଉଚ୍ଚ ଦାମ ଓ ରୋଗ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର କମ୍ ଥିବାରୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ମୌଳିକ ଢାଞ୍ଚା ଅତ୍ୟଧିକ ଖରାପ ଥିଲା । ସେ କହିଥିଲେ, ଗରିବ ମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟା ଏବଂ ନିମ୍ନମାନର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଢାଞ୍ଚା ଯୋଗୁ ଦେଶର ବିକାଶ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା । ତେଣୁ ସେହି ପୁରୁଣା ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବେ ବଦଳି ଯାଇଛି ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାରଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ସରକାର ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଉଥିବା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ, ପ୍ରଥମ ଅଗ୍ରାଧିକାର ରୋଗରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା, ଦ୍ୱିତୀୟରେ ଚିକିତ୍ସାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା, କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ଚିକିତ୍ସା ଓ ଔଷଧ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା, ଚତୁର୍ଥରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ସହର ଗୁଡ଼ିକରେ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧା କରାଇବା ଏବଂ ପଞ୍ଚମରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବ୍ୟବହାରକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିବା ।
ସରକାର ଯୋଗ, ଆୟୁର୍ବେଦ, ପୋଷଣ ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ଜଙ୍କ ଫୁଡ ଏବଂ ନିମ୍ନମାନର ଜୀବନଶୈଳୀ ହିଁ ଅନେକ ସାଧାରଣ ରୋଗର କାରଣ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସରକାର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଶୌଚାଳୟ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ପାଇପ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଆଦି ଅଭିଯାନ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ରୋଗର ଆଶଙ୍କାକୁ ହ୍ରାସ କରୁଛନ୍ତି । ବିଗତ କିଛି ଦିନ ଧରି ଦରଭଙ୍ଗାରେ ଚାଲିଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଏବଂ ଏହାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉଦ୍ୟମ ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ, ତାଙ୍କ ଦଳ ଓ ରାଜ୍ୟବାସୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଏହି ଅଭିଯାନ ଆଉ କିଛି ଦିନ ଚଳାଇବାକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଶୀଘ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରାଗଲେ ଅନେକ ଗୁରୁତର ରୋଗ ଭଲ ହୋଇଯାଇପାରିବ । ସେ କହିଥିଲେ, ଉଚ୍ଚ ଦରର ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ଗବେଷଣା ଯୋଗୁ ଲୋକମାନେ ରୋଗରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇଥିବା ଜାଣିପାରନ୍ତି ନାହିଁ । “ଆମେ ଦେଶରେ ୧.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ” ଯାହାକି ଶୀଘ୍ର ରୋଗ ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନାରେ ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଚିକିତ୍ସା ହୋଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏହି ଯୋଜନା ନଥିଲେ ଅନେକ ରୋଗାକ୍ରାନ୍ତ ଲୋକ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଭର୍ତ୍ତି ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରିନଥାନ୍ତେ । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଅନେକ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଚିନ୍ତା ଦୂର କରିପାରିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଯୋଗୁ କୋଟି କୋଟି ପରିବାରର ପ୍ରାୟ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇପାରିଛି ଏବଂ ଏହି ଯୋଜନାରେ ଲୋକମାନେ ଉଭୟ ସରକାରୀ ଓ ବେସରକାରୀ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଚିକିତ୍ସିତ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି ।
୭୦ ବର୍ଷ ବୟସରୁ ଅଧିକ ବୟସର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନାରେ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରଚାର ବେଳେ ଦେଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ଦୋହରାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, “ଏହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପାଳନ କରାଯାଇଛି । ପରିବାରର ଆୟ ନିର୍ବିଶେଷରେ ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି” । ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ଆୟୁଷ୍ମାନ ବୟ ବନ୍ଦନା କାର୍ଡ ମିଳିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ଔଷଧ ମିଳୁଥିବାରୁ ସେ ମଧ୍ୟ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ଚତୁର୍ଥ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବେ ଭାରତରେ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପାଇଁ ଛୋଟ ଛୋଟ ସହର ଗୁଡ଼ିକରେ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଓ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସୁବିଧାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କହିଥିଲେ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ୬୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ଏମ୍ସ ଥିଲା ଏବଂ ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ଅମଳରେ ନୂଆ ଏମ୍‌ସ ସ୍ଥାପନ ଯୋଜନା ସଫଳ ହୋଇନଥିଲା । ସେ କହିଥିଲେ, ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଯେ କେବଳ ରୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ ଭାବିଛନ୍ତି ତାହା ନୁହେଁ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଏମ୍ସ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ସଂଖ୍ୟା ଏବେ ୨୪ରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ବିଗତ ଦଶ ବର୍ଷରେ ଦେଶରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜର ସଂଖ୍ୟା ଦୁଇ ଗୁଣ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । “ଦରଭଙ୍ଗା ଏମ୍ସ ବିହାର ଓ ଦେଶର ସେବା କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ନୂଆ ଡାକ୍ତରଙ୍କୁ ସୃଷ୍ଟି କରିବ” ସେ କହିଥିଲେ । ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମାତୃଭାଷାର ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିବା ସହ କର୍ପୁରୀ ଠାକୁରଜୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପ୍ରତି ଏହା ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ହେବ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ବିଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ମେଡିକାଲ ସିଟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ ଆଉ ୭୫ ହଜାର ସିଟ୍ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ହେଉଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ଔଷଧ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ହିନ୍ଦୀ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷା ବ୍ୟବହାରର ବିକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି ।
କ୍ୟାନ୍ସର ବିରୋଧରେ ସରକାରଙ୍କ ଲଢ଼େଇ ବାବଦରେ ସୂଚନା ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ମୁଜାଫରପୁରରେ ନିର୍ମାଣ ହେଉଥିବା କ୍ୟାନ୍ସର ହସପିଟାଲ ବିହାରର କ୍ୟାନ୍ସର ରୋଗୀଙ୍କୁ ଫାଇଦା ଦେବ । ଏହି ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର କ୍ୟାନ୍ସର ଚିକିତ୍ସାର ସୁବିଧା ମିଳିପାରିବ ଏବଂ ରୋଗୀଙ୍କୁ ମୁମ୍ବାଇ କିମ୍ବା ଦିଲ୍ଲୀ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ । ବିହାରରେ ଶୀଘ୍ର ଏକ ନୂତନ ଚକ୍ଷୁ ଚିକିତ୍ସାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ନିକଟରେ ଯେପରି ବାରାଣସୀରେ ଶଙ୍କର ନେତ୍ରାଳୟ ଉଦଘାଟନ ହୋଇଛି ସେହିପରି ବିହାରରେ ଏକ ଚକ୍ଷୁ ଚିକତ୍ସାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ କାଞ୍ଚି କାମକୋଟି ଶ୍ରୀ ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟ ଜୀଙ୍କୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିବା ଏବଂ ଏ ଦିଗରେ କାମ ଜାରି ରହିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ବିହାରରେ ଏକ ଉତ୍ତମ ପ୍ରଶାସନର ମଡେଲ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବାରୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ବିହାରର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ଛୋଟ ଚାଷୀ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି । ମୌଳିକ ଢାଞ୍ଚାର ବିକାଶ, ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ୱେ ଏବେ ବିହାରର ପରିଚୟ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଦରଭଙ୍ଗାରେ ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ବିକାଶର ଶ୍ରେୟ ସେ ଉଡାନ ଯୋଜନାକୁ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ଆଜିର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ୫,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୩,୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସିଟି ଗ୍ୟାସ ଡିଷ୍ଟ୍ରିବ୍ୟୁସନ (ସିଜିଡି) ନେଟୱର୍କ ରହିଛି । ‘ବିକାଶର ମହାଯଜ୍ଞ ବିହାରକୁ ଶୀର୍ଷକୁ ନେଉଛି” ଏବଂ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତିର ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଅଞ୍ଚଳରେ କୃଷକ, ମଖାନା ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସରକାର ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ, ବିହାରରେ ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିରେ ମିଥିଳାର ଚାଷୀଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଚାଷୀମାନେ ମୋଟ ୨୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପାଇପାରିଛନ୍ତି । ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ ଯୋଜନା ଯୋଗୁ ମଖାନା ଉତ୍ପାଦନକାରୀଙ୍କ ବିକାଶ ହୋଇଥିବା ସେ କହିବା ସହ ମଖାନା ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଜାତୀୟ ସଂସ୍ଥାର ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯାଇଥିବା କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ‘ମଖାନାକୁ ମଧ୍ୟ ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍ ମିଳିପାରିଛି” । ମାଛ ଜାଆଁଳ ଚାଷୀମାନେ ମଧ୍ୟ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ଏବଂ ପିଏମ୍ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନାରୁ ଲାଭ ପାଉଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତକୁ ଏକ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ମାଛ ରପ୍ତାନିକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିବା ସେ କହିଥିଲେ ।
କୋଶୀ ଏବଂ ମିଥିଳାରେ ନିକଟରେ ବନ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ରିଲିଫ ଦେବାକୁ ସରକାର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ବିହାରରେ ବନ୍ୟା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ନେପାଳ ସହାୟତାରେ ଏହି ବନ୍ୟା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନର ବାଟ ବାହାରି ପାରିବ ଏବଂ ୧୧ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥରେ ଏଥିପାଇଁ ବିକାଶମୂଳକ କାମ କରାଯାଉଥିବା ସେ କହିଥିଲେ ।
“ବିହାର ଭାରତୀୟ ଐତିହ୍ୟର ବୃହତ୍ତମ କେନ୍ଦ୍ର” କହିଥିଲେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ । ଏହି ଐତିହ୍ୟକୁ ବଞ୍ଚାଇ ରଖିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ । ତେଣୁ ସରକାର ‘ବିକାଶ ଭି, ବୀରାସତ୍ ଭି” ମନ୍ତ୍ରକୁ ଅନୁସରଣ କରୁଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବେ ତାର ହଜିଯାଇଥିବା ଗୌରବକୁ ପୁଣି ଫେରି ପାଇବା ରାସ୍ତାର ଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଭାଷା ସଂରକ୍ଷଣର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ପାଲି ଭାଷା, ଯେଉଁଥିରେକି ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାଣୀ ଲିଖିତ ଏବଂ ଯେଉଁଥିରେ ବିହାରର ଗୌରୋବାଜ୍ୱଳ ଅତୀତ ନିହତ ଅଛି ତାକୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷାର ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ହିଁ ମୈଥିଳୀ ଭାଷାକୁ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନର ଅଷ୍ଟମ ପରିଚ୍ଛେଦରେ ସ୍ଥାନ ଦେଇଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । “ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟରେ ମୈଥିଳୀକୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଭାଷାର ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି” ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଦେଶରେ ରାମାୟଣ ସର୍କିଟ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ୧୨ରୁ ଅଧିକ ସହର ମଧ୍ୟରେ ଦରଭଙ୍ଗା ଅନ୍ୟତମ, ଯାହାକି ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରୁଛି । ଦରଭଙ୍ଗା-ସୀତାମାଢ଼ୀ-ଅଯୋଧ୍ୟା ରୁଟରେ ଚାଲୁଥିବା ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଲୋକଙ୍କୁ ବହୁ ଫାଇଦା ଦେଉଥିବା ସେ କହିଥିଲେ ।
ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ପରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ପାଇଁ ଦରଭଙ୍ଗା ଇଷ୍ଟେଟର ମହାରାଜା ଶ୍ରୀ କାମେଶ୍ୱର ସିଂହ ଜୀଙ୍କୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଶ୍ରୀ କାମେଶ୍ୱର ସିଂହ ଜୀଙ୍କ ସମାଜ କଲ୍ୟାଣ କାମ ଦରଭଙ୍ଗାର ଗୌରବ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା । ତାଙ୍କର ଭଲ କାମ ସମ୍ପର୍କରେ ଅନେକ ସମୟରେ କାଶୀରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଉଦବୋଧନକୁ ସମାପ୍ତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ପୁଣି ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ବିହାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଆର୍ଲେକର, ବିହାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଚିରାମ ପାଶ୍ୱାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ମୌଳିକ ଢାଞ୍ଚାରେ ବିକାଶ ପାଇଁ ୧୨୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଥିବା ଦରଭଙ୍ଗା ଏମ୍ସ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ସୁପର ସ୍ପେଶିଆଲିଟି ହସପିଟାଲ/ଆୟୁଷ ବ୍ଲକ, ମେଡିକାଲ କଲେଜ, ନର୍ସିଂ କଲେଜ, ରାତ୍ରି ଆଶ୍ରୟ ସ୍ଥଳ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆବାସିକ ସୁବିଧା ରହିବ । ବିହାର ଏବଂ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କୁ ଏହା ତୃତୀୟକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବ ।
ଉଭୟ ରେଳ ଓ ସଡ଼କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଫୋକସ୍ ଦିଆଯାଉଛି । ବିହାରରେ ପ୍ରାୟ ୫,୦୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବହୁମୁଖୀ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ।
ସେ ଏନଏଚ୩୨୭ଇର ଚାରି ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ଗଲଗଲିଆ-ଆରାରିଆ ସେକ୍ସନକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଇଷ୍ଟ-ୱେଷ୍ଟ କରିଡର(ଏନଏଚ-୨୭)ର ଆରାରିଆ ଠାରୁ ପଡ଼ୋଶୀ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରା ଗଲଗଲିଆ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହା ବିକଳ୍ପ କରିଡର ଭାବେ କାମ କରିବ । ସେ ମଧ୍ୟ ଏନଏଚ-୩୨୨ ଓ ଏନଏଚ-୩୧ରେ ଦୁଇଟି ରେଳ ଓଭରବ୍ରିଜକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏନଏଚ-୧୧୦ର ବନ୍ଧୁଗଞ୍ଜଠାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଓଭରବ୍ରିଜକୁ ସେ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାକି ଜେହନାବାଦରୁ ବିହାରସରିଫକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଠଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି, ରାମନଜରରୁ ରୋଢ଼େଆ ଦୁଇ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ରାସ୍ତା, ବିହାର-ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ସୀମାରୁ ଏନଏଚ-୧୩୧ଏର ମନିହାରୀ ସେକ୍ସନ, ହାଜିପୁରରୁ ବଛୱାରା ଭାୟା ମହନାର ଏବଂ ମୋହିଉଦ୍ଦିନ ନଗର, ସରୱାନ-ଚକାଇ ସେକ୍ସନ । ସେ ମଧ୍ୟ ଏନଏଚ-୩୨୭ଇ ରେ ରାଣୀଗଞ୍ଜ ବାଇପାସ୍‌, ଏନଏଚ-୩୩୩ଏ ରେ କଟୋରିଆ, ଲଖପୁରା, ବାଙ୍କା ଏବଂ ପଞ୍ଜୱାରା ବାଇପାସ୍ ଏବଂ ଏନଏଚ-୮୨ରୁ ଏନଏଚ-୩୩ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାରି ଲେନ୍ ଲିଙ୍କ ରାସ୍ତା ପାଇର୍ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୭୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ବିହାରର ଔରଙ୍ଗାବାଦ ଜିଲ୍ଲାରେ ୨୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଥିବା ଚିରାଲାପୋଠୁରୁ ବାଘା ବିଷ୍ଣୁପୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୋନେନଗର ବାଇପାସ୍ ରେଳ ଲାଇନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ।
ସେ ମଧ୍ୟ ୧୫୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଲୋକାର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଝଞ୍ଜାରପୁର-ଲଉକାହା ବଜାର ରେଳ ସେକ୍ସନର ଗଜ୍ କନଭର୍ସନ, ଦରଭଙ୍ଗା ଜଂକସନରେ ରେଳ ଟ୍ରାଫିକ୍ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଦରଭଙ୍ଗା ବାଇପାସ୍ ରେଳ ଲାଇନ, ଆଞ୍ଚଳିକକ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ରେଳ ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଦୋହରୀକରଣ ଇତ୍ୟାଦି ।
ଝଞ୍ଜାରପୁର-ଲଉକାହା ବଜାର ସେକ୍ସନରେ ଟ୍ରେନ ସେବାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସେକ୍ସନରେ ମେମୁ ଟ୍ରେନ ସେବା ଆରମ୍ଭ ଯୋଗୁ ସହରାଞ୍ଚଳ ଓ ପାଖଆଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ନିଯୁକ୍ତ, ଶିକ୍ଷା ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସହଜ ହୋଇପାରିବ ।
ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ୧୮ଟି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଜନୌଷଧି କେନ୍ଦ୍ରକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲୋକାର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଫଳରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଷ୍ଟେସନରେ କମ୍ ଦରରେ ଔଷଧ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ସହ ଜେନେରିକ ଔଷଧର ଗ୍ରହଣୀୟତା ଓ ସଚେତନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍ କ୍ଷେତ୍ରର ୪୦୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ପାଇପ ଯୋଗେ ଘରକୁ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ (ପିଏନଜି) ଯୋଗାଣ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଓ ଔଦ୍ୟୋଗିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ସିଟି ଗ୍ୟାସ ନେଟୱର୍କ ଡିଷ୍ଟ୍ରିବ୍ୟୁସନ (ସିଜିଡି)ର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ବିହାରର ପାଞ୍ଚଟି ପ୍ରମୁଖ ଜିଲ୍ଲା ଦରଭଙ୍ଗା, ମଧୁବନି, ସୁପଉଲ, ସୀତାମାଢ଼ି ଏବଂ ସେଓହରରେ ଭାରତ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ କର୍ପୋରେସନ ଲିମିଟେଡ ପକ୍ଷରୁ ଏହି ନେଟୱର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ । ପିଚୁ ଆମଦାନୀକୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲ କର୍ପୋରେସନ ଲିମିଟେଡର ବରଉଣି ରିଫାଇନାରୀରେ ପିଚୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ୟୁନିଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ।