Ministry of Health and Family Welfare
World Immunization Day 2024
India's Immunization Drive: A Commitment to Universal Vaccine Coverage and Health Equity
09 NOV 2024 11:52AM by PIB Delhi
Introduction
World Immunization Day, observed annually on November 10, aims to raise awareness about the vital role vaccines play in preventing infectious diseases and protecting public health. Immunization is one of the most effective and cost-efficient intervention for controlling and eradicating diseases, saving millions of lives globally each year. Vaccines help protect individuals from diseases like measles, polio, tuberculosis, and COVID-19. By reducing the incidence of infectious diseases, immunization not only safeguards individuals but also strengthens community health by building herd immunity. This day encourages governments, healthcare providers, and communities worldwide to emphasize the importance of vaccines and extend immunization coverage, especially to underserved populations.
In India, World Immunization Day is particularly significant due to the unique challenges the country faces in reaching remote areas. Further, children, in particular, remain at significant risk because they are either unimmunized or partially immunized against vaccine-preventable diseases. Partially immunized and unimmunized children are most susceptible to childhood diseases and are at a much higher risk of dying as compared to fully immunized children.
Immunization has been a central focus in India's public health strategy for decades, leading to remarkable progress in reducing disease prevalence and child mortality rates. World Immunization Day thus serves as an opportunity to reaffirm India’s commitment to achieving universal immunization and to reflect on the progress made through landmark initiatives, including the Universal Immunization Programme and Mission Indradhanush. This day also highlights the need for continued efforts to ensure every individual has access to life-saving vaccines.
Universal Immunization Programme (UIP)
The Universal Immunization Programme (UIP) is one of India's most comprehensive public health initiatives, aiming to provide life-saving vaccines to millions of newborns and pregnant women each year. Initially launched in 1978 as the Expanded Programme on Immunization, it was rebranded as the UIP in 1985 when its coverage was extended beyond urban centres to rural areas, addressing disparities in healthcare access. In 1992, the UIP was incorporated into the Child Survival and Safe Motherhood Programme and later, in 1997, into the National Reproductive and Child Health Programme. Since 2005, under the National Rural Health Mission, the UIP has become a central component of India's public health efforts, focusing on ensuring that vaccines reach every child, even in the most remote parts of the country.
With a targeted annual reach of around 2.67 crore newborns and 2.9 crore pregnant women, the UIP has become one of the most cost-effective health interventions in the country, significantly reducing the under-5 mortality rate from 45 per 1000 live births in 2014 to 32 per 1000 live births (SRS 2020). With consistent efforts to reach and vaccinate all eligible children against vaccine-preventable diseases, the country’s Full Immunization Coverage for FY 2023-24 stands at 93.23% nationally. (state-wise Full Immunization Coverage for FY 2023-24)
Currently, the program provides free immunization against 12 diseases, including nine nationwide, such as Diphtheria, Tetanus, Polio, Measles, and Hepatitis B. Additionally, it offers vaccines against Rotavirus diarrhoea, Pneumococcal Pneumonia, and Japanese Encephalitis in specific regions. Under this initiative, a child is considered fully immunized after receiving all vaccinations as per the national schedule within the first year of life. Notable milestones include India’s elimination of polio in 2014 and maternal and neonatal tetanus in 2015, achievements that underscore the impact of the UIP in protecting public health.
Mission Indradhanush
Mission Indradhanush (MI), launched in December 2014, is a strategic initiative by the Indian government aimed at increasing the full immunization coverage for children across the country, with a goal to reach 90% coverage. Mission Indradhanush specifically focuses on areas with low immunization rates, including hard-to-reach regions and communities where children are either unvaccinated or partially vaccinated. This mission adopts a targeted approach, prioritizing districts and pockets where immunization levels remain low, thereby striving to bridge critical gaps in vaccine coverage and ensuring that no child is left unprotected. Since its inception, twelve phases of Mission Indradhanush have been completed, covering 554 districts nationwide.
Mission Indradhanush has been integrated into other significant national programs, such as the Gram Swaraj Abhiyan and the Extended Gram Swaraj Abhiyan, further enhancing its outreach. Under these programs, immunization efforts extended to 16,850 villages across 541 districts and 48,929 villages across 117 aspirational districts, respectively. The first two phases of Mission Indradhanush alone led to a 6.7% increase in full immunization coverage in just one year, reflecting its early success.
Progress so far
U-Win
The U-WIN Portal represents a major leap forward in India’s immunization efforts, providing a fully digitized record of vaccination for pregnant women and children from birth to 17 years under the Universal Immunization Programme. This digital platform aims to streamline vaccine delivery and record-keeping, ensuring that every individual can easily access and manage their immunization records. Designed with user-friendly, citizen-centric services, U-WIN allows for ‘Anytime Access’ and ‘Anywhere’ vaccination, offering flexible scheduling options for recipients. Citizens can self-register through the U-WIN web portal or the mobile app, which makes it easier for families to keep track of vaccination schedules and receive automated SMS alerts for upcoming doses. The platform also generates a universal QR-based eVaccination Certificate and provides the option to create an Ayushman Bharat Health Account (ABHA) ID for themselves and a Child ABHA ID for their children, enabling comprehensive digital health management.
With accessibility in mind, the U-WIN portal is available in 11 regional languages, including Hindi, to ensure widespread usability across diverse linguistic communities. As of September 16, 2024, the platform has registered 6.46 crore beneficiaries, conducted over 1.04 crore vaccination sessions, and recorded 23.06 crore administered vaccine doses. This scale of registration and record-keeping highlights U-WIN’s impact in making immunization data readily accessible and securely stored for millions of families across the country. The platform’s broad capabilities demonstrate India’s commitment to leveraging technology to enhance healthcare accessibility, streamline immunization tracking, and further strengthen public health infrastructure at the grassroots level.
India’s journey in public health showcases remarkable achievements in the elimination of several deadly diseases. From being officially certified polio-free to eradicating maternal and neonatal tetanus, the country has made significant strides in improving the health and well-being of its citizens. The country’s proactive efforts in disease control and vaccination, backed by strong infrastructure and international collaboration, have set global benchmarks. India’s successes in immunization programs highlight its growing capacity to tackle vaccine-preventable diseases and contribute to global health security.
India's Public Health Milestones
India’s public health journey is marked by significant achievements, including the world’s largest COVID-19 vaccination drive. From becoming polio-free to eradicating maternal and neonatal tetanus, the country has made great strides in improving health outcomes. Strong infrastructure, proactive disease control efforts, and international collaboration have helped India set global benchmarks in tackling vaccine-preventable diseases.
• India’s Covid Vaccination Drive
India’s COVID-19 Vaccination Programme, launched on January 16, 2021, stands as a global success story in public health. By January 6, 2023, the program had administered over 220 crore doses, covering 97% of eligible citizens with at least one dose and 90% with both doses. Initially focused on the adult population, the program expanded to include younger age groups, with vaccinations for those aged 12-14 beginning on March 16, 2022, and precautionary doses for individuals aged 18-59 starting on April 10, 2022.
Overcoming significant challenges, the program required rapid vaccine research, the training of 2.6 lakh vaccinators and 4.8 lakh support members, and the establishment of an IT platform for tracking and delivery. This proactive approach enabled India to not only meet domestic needs but also support global vaccination efforts through initiatives like Vaccine Maitri, which supplied vaccines to other nations.
• Polio-Free India
On March 27, 2014, India, along with ten other countries in the WHO South-East Asia Region, was officially certified as polio-free—a significant public health achievement. India’s last reported case of polio was on January 13, 2011, in Howrah, West Bengal. However, despite this certification, the country remains vigilant due to the persistent risk of poliovirus importation from the two countries where polio remains endemic: Afghanistan and Pakistan.
India’s successful fight against polio has strengthened its broader immunization infrastructure, which is now being leveraged to protect against a range of Vaccine-Preventable Diseases (VPDs). Under the Universal Immunization Programme (UIP), the country continues to introduce additional vaccines, aiming to ensure that no child is left unprotected.
The systems developed during the National Polio Program have greatly enhanced routine immunization efforts, setting a goal of over 90% full immunization coverage. This progress is a collaborative effort supported by state governments, WHO, UNICEF, Rotary International, and other partners, who have been instrumental in not only eradicating polio but also in advancing India’s immunization initiatives for broader public health security.
• Elimination of Maternal and Neonatal Tetanus (MNTE)
India’s success in eliminating maternal and neonatal tetanus (MNTE) stands as a major public health accomplishment. Achieved in April 2015, well ahead of the global target of December 2015, MNTE validation was completed across all of India’s 36 states and union territories. This milestone signifies that the incidence of maternal and neonatal tetanus has fallen to less than 1 case per 1,000 live births, effectively eliminating it as a public health problem. This achievement reflects India’s commitment to safe maternal and newborn health practices through health system strengthening, high routine immunization coverage, clean delivery protocols, and strong surveillance. It is a testament to the dedication of health workers, policymakers, and all stakeholders involved.
• India declared Yaws-Free
In another historic milestone, India became the first country to be officially recognized as yaws-free by the World Health Organization (WHO), achieving this well before the global target year of 2020. This recognition highlights India’s proactive and sustained efforts to eradicate the disease, which primarily affects rural and marginalized communities. The elimination of yaws reflects comprehensive public health efforts focused on early treatment, health education, and targeted interventions for vulnerable populations. WHO and UNICEF lauded India’s achievements, noting the wider impact on community health, socio-economic improvement, and India’s continued leadership in global public health.
Conclusion
In conclusion, India’s commitment to immunization reflects a holistic approach to safeguarding public health, with a focus on reaching every individual, especially those in underserved and remote areas. Through initiatives like the Universal Immunization Programme, Mission Indradhanush, and the U-WIN portal, the country has made remarkable strides in increasing immunization coverage, combating vaccine-preventable diseases, and reducing child mortality. India's successful elimination of polio, its resilient response to the COVID-19 pandemic, and its dedication to leveraging technology for healthcare access underscore the nation’s capacity to meet complex health challenges. As World Immunization Day reminds us of the vital role vaccines play in public health, India stands as an example of what can be achieved with comprehensive planning, community engagement, and a commitment to universal access. Continued efforts will be essential to maintaining and expanding these achievements, ensuring that no child is left unprotected and every individual has access to life-saving vaccines for a healthier future.
References
https://nhm.gov.in/index1.php?lang=1&level=2&sublinkid=824&lid=220
https://x.com/MoHFW_INDIA/status/1814918233625169984
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1835006
https://x.com/MoHFW_INDIA/status/1816109815674069124
https://pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=151346&ModuleId=3&reg=3&lang=1
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1966931
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2057037
https://www.who.int/india/news/feature-stories/detail/a-push-to-vaccinate-every-child-everywhere-ended-polio-in-india
https://pib.gov.in/newsite/PrintRelease.aspx?relid=147093
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1894907
Click here to download PDF

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
মালেমগী ইম্ম্যুনাইজেসন নুমিৎ 2024
ভারতকী ইম্ম্যুনাইজেসন দ্রাইব: য়ুনিভর্সেল ভেক্সিন কবরেজ অমসুং হেল্থ ইক্বিতীগী ফিরেপ অমা
09 NOV 2024 11:52AM by PIB Imphal
ৱাহৌদোক
চহি খুদিংগী নবেম্বর 10দা পাংথোকপা ৱর্ল্দ ইম্ম্যুনাইজেসন দেগী পান্দমদি ভেক্সিনশিংনা লৌনগনবা লাইনাশিং ঙাকথোকপদা অমসুং মীয়ামগী হকশেলবু ঙাক-শেন্দুনা থম্বদা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাং অদুগী মতাংদা এৱেরনেস হেনগৎহনবনি। ইম্ম্যুনাইজেসন অসি লাইনা-লাইচৎশিং লাকশিন্নবা অমসুং মুত্থৎনবা খ্বাইদগী কান্নবা অমসুং শেল চঙদবা থৌওং অমনি। মসিনা চহি খুদিংগী মালেম শিনবা থুংনা মীওই লাখ কয়াগী পুন্সি কনবা ঙমহল্লি। ভেক্সিনশিংনা মীশিংবু মিজলস, পোলিও, তিবি, অমসুং কোবিদ-19গুম্বা লাইনাশিংদগী ঙাকথোকপদা মতেং পাংই। লৌনগনবা লাইনাশিং হন্থহন্দুনা, ইম্ম্যুনাইজেসন্না মীওই অমবু ঙাকথোকপতা নত্তনা কাংলুপ অমবু ইম্ম্যুনিতী হেনগৎহন্দুনা কম্ম্যুনিতীগী হকশেলসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। নুমিৎ অসিনা সরকারশিং, হেল্থকেয়র প্রোভাইদরশিং, অমসুং মালেম শীনবা থুংনা লৈরিবা কম্ম্যুনিতীশিংবু ভেক্সিনগী মরুওইবা অদু পুক্নিং চিংশিনবা অমসুং মরুওইনা মীচম প্রজাশিংদা ইম্ম্যুনাইজেসনগী কবরেজ পাকথোক চাউথোকহনবদা পুক্নিং থৌগৎলি।
ভারত্তা, লৈবাক অসিনা অরাপ্পা মফমশিংদা য়ৌশিনবদা থেংনরিবা অখন্নবা শিংনবশিং অসিনা মরম ওইদুনা মালেমগী ইম্ম্যুনাইজেসন নুমিৎ অসি অখন্ননা মরু ওই। মসিগী মথক্তা, মরু ওইনা অঙাংশিংদি, মখোয় অসি ভেক্সিন্না ঙাকথোকপা য়াবা অনাবশিংগী মায়োক্তা ইম্ম্যুনাইজেসন তৌদ্রিবা নত্ত্রগা মপুং ফানা ইম্ম্যুনাইজেসন তৌদ্রিবা মরম্না রিস্ক লৈরি। মপুং ফানা ইম্ম্যুনাইজ তৌদ্রিবা অমসুং ইম্ম্যুনাইজ তৌদ্রিবা অঙাংইং অসি অঙাং ওইরিঙৈগী মতমদা নারকপা য়াবা অমসুং মপুং ফানা ইম্ম্যুনাইজ তৌরবা অঙাংশিংগা চাংদম্নবদা শিবা য়াবগী রিস্ক য়াম্না ৱাংই।
ইম্ম্যুনাইজেসন অসি ভারতকী পব্লিক হেল্থ স্ত্রেতেজীদা চহি তরাগী খুজিং কয়াদগী মরুওইবা মীৎয়েং অমা ওইদুনা, লাইনা শন্দোরকপা অমসুং অঙাং শিবগী চাং হন্থহনবদা মশক থোকপা খুমাং চাউশিল্লক্লি। মালেমগী ইম্ম্যুনাইজেসন নুমিৎ অসি য়ুনিভর্সেল ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রাম অমসুং মিসন ইন্দ্রধনুশ য়াওনা মরুওইবা খোঙথাং কয়াগী খুত্থাংদা খুমাং চাউশিল্লক্লিবা অদুগী মতাংদা খন্ননবা অমসুং য়ুনিভর্সেল ইম্ম্যুনাইজেসন ফংহন্নবা ভারতকী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্নবগী খুদোংচাবা অমা ওইরি। ঙসিগী নুমিৎ অসিনা মীওই খুদিংমকপু লাইফ-সেভিং ভেক্সিন ফংহন্নবা হোৎনবগী তঙাইফদবা অদুসু ফোংদোক্লি।
য়ুনিভর্সেল ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রাম (UIP)
য়ুনিভর্সেল ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রাম (UIP) অসি চহি খুদিংগী পোকপদা ঙাইরিবা অঙাং অমসুং মীরোনবী নুপী মিলিয়ন কয়াদা লাইফ-সেভিং ভেক্সিনশিং ফংহন্নবা পান্দম থমদুনা ভারতকী খ্বাইদগী পাক-চাউবা পব্লিক হেল্থ ইনিসিএতিবশিংগী মনুংদা অমনি। অহানবদা ইং 1978দা এক্সপান্দেদ প্রোগ্রাম ওন ইম্মুনাইজেসন ওইনা হৌদোকখি। মসিনা হেল্থকেয়র এক্সেসকী খেন্নবশিং কোকহন্নবা, মসিগী কবরেজ অসি অর্বান সেন্তরশিংদগী খুঙ্গংগী মফমশিংদা হেনগৎলকপদগী ইং 1985দা UIP হায়না মমিং ওনখি। 1992দা, UIP অসি চাইল্দ সর্ভাইভেল অমসুং সেফ মাদরহুদ প্রোগ্রামদা অমসুং মতুং তারকপদা, 1997দা, নেস্নেল রিপ্রদক্তিব অমসুং চাইল্দ হেল্থ প্রোগ্রামদা য়াওহনখি। 2005দগী নেস্নেল রুরেল হেল্থ মিসনগী মখাদা, UIPনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী অরাপ্পা মফমশিংদা লৈরিবা অঙাং খুদিংমক্তা ভেক্সিনশিং য়ৌহনবদা মীৎয়েং থমদুনা ভারতকী পব্লিক হেল্থকী থবকশিংদা মরুওইবা মচাক অমা ওইরক্লি।
চহিগী ওইনা পোকপদা ঙাইরিবা অঙাং করোর 2.67 অমসুং মীরোনবী নুপী করোর 2.9গী পান্দম থমদুনা UIPনা লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী হেন্না শেল চঙদবা হেল্থ ইন্তরভেন্সন অমা ওইরক্লি। মসিনা চহি 5গী মখাদা লৈবগী শীবগী চাং অসি 2014দা হিংনা পোকপা অঙাং 1000গী মনুংদা 45 ওইরম্বদগী হিংনা পোকপা অঙাং 1000গী মনুংদা 32দা হন্থহনখ্রে। ভেক্সিন্না ঙাকথোকপা য়াবা অনাবশিংগী মায়োক্তা ইলিজিবল ওইবা অঙাং পুম্নমক য়ৌহন্নবা অমসুং ভেক্সিনেসন তৌনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরকপগা লোয়ননা, লৈবাক অসিগী শেনবা চহি 2023-24গী মপুং ফানা ইম্ম্যুনাইজেসন কবরেজ অসি লৈবাক শীনবা থুংনা 93.23% ওইরে। (FY 2023-24গী ওইনা রাজ্যশিংগী ফুল ইম্ম্যুনাইজেসন কবরেজ)
হৌজিক্কী ওইনা, প্রোগ্রাম অসিনা দিপথেরিয়া, তেতানস, পোলিও, মিজলস, অমসুং হেপাতাইতিস Bগুম্বা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈবা লাইনা নিপান য়াওনা লাইনা 12গী মায়োক্তা লেম্না ইম্ম্যুনাইজেসন তৌরি। মসিগী মথক্তা, মসিনা অকক্নবা মফমশিংদা রোতাভাইরস দাইরিয়া, ন্যুমোকোকল ন্যুমোনিয়া, অমসুং জাপানিজ এনসেফলাইতিসকী মায়োক্তা ভেক্সিনশিং পীরি। থৌরাং অসিগী মখাদা, অঙাং অমনা পুন্সিগী অহানবা চহিগী মনুংদা নেস্নেল সেদ্যুলগী মতুং ইন্না ভেক্সিনেসন পুম্নমক কাপ্লবা মতুংদা মপুং ফানা ইম্ম্যুনাইজ তৌখ্রে হায়না লৌগনি। 2014দা পোলিও মুত্থৎপা অমসুং 2015দা মমা অমসুং নৌনা পোকপা অঙাংশিংদা তেতানস মুত্থৎপা অসি UIPনা মীয়ামগী হকশেলবু ঙাকথোকপদা পীরিবা ইথিল অদু উৎলি।
মিসন ইন্দ্রধনুশ
দিসেম্বর 2014দা হৌদোকখিবা মিসন ইন্দ্রধনুশ (MI) অসি ভারত সরকারগী স্ত্রেতেজিক ওইবা খোঙথাং অমনি। মসিগী পান্দমদি লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা অঙাংশিংগীদমক মপুং ফানা ইম্ম্যুনাইজেসন কবরেজ হেনগৎহনবা অমসুং কবরেজ 90% য়ৌহনবা হায়বসিনি। মিসন ইন্দ্রধনুশনা অকক্নবা মীৎয়েং অসি ইম্ম্যুনাইজেসনগী চাং নেম্বা মফমশিংদা থম্লি। মসিদা অঙাংশিং অসি ভেক্সিন কাপ্পা ঙমদবা নত্ত্রগা মপুং ফানা কাপ্পা ঙমদবা মফমশিং অমসুং কম্ম্যুনিতীশিং য়াওরি। মিসন অসিনা ইম্ম্যুনাইজেসনগী চাং নেম্না লৈবা দিস্ত্রিক্তশিং অমসুং পোকেৎশিংবু মরুওইনা থমদুনা, ভেক্সিনগী কবরেজদা লৈরিবা মরুওইবা অৱাৎপশিং কোকহন্নবা হোৎনদুনা অমসুং অঙাং অমত্তা ঙাকশেল লৈতনা লৈহন্দনবা পান্দম থমদুনা, পান্দম থম্লবা এপ্রোচ অমা শিজিন্নরি। মিসন ইন্দ্রধনুশ হৌরকপদগী ঙসি ফাওবদা লৈবাক অসিগী জিলা 554দা মিসন ইন্দ্রধনুশকী ফেজ 12 মপুং ফানা লোইশিনখ্রে।
মিসন ইন্দ্রধনুশ অসি গ্রাম স্বরাজ অভিয়ান অমসুং এক্সতেন্দ গ্রাম স্বরাজ অভিয়ানগুম্বা অতোপ্পা মরুওইবা নেস্নেল প্রোগ্রামশিংদা পুনশিনখ্রে। প্রোগ্রামশিং অসিগী মখাদা, ইম্ম্যুনাইজেসনগী থবকশিং অসি মথংশিৎনা জিলা 541গী খুঙ্গং 16,850 দা অমসুং এস্পিরেস্নেল জিলা 117গী খুঙ্গং 48,929 দা য়ৌহনখি। মিসন ইন্দ্রধনুশকী অহানবা ফেজ অনিখক্তনা চহি অমগী মনুংদা মপুং ফানা ইম্ম্যুনাইজেসন কবরেজ 6.7% হেনগৎহনখি, মসিনা মসিগী অঙনবা মায় পাকপা অদু উৎলি।
হৌজিক ফাওবদা খুমাং চাউশিনবা
য়ু-ৱিন
য়ু-ৱিন পোর্তেল অসিনা য়ুনিভর্সেল ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রামগী মখাদা মীরোনবী নুপীশিং অমসুং অঙাংশিংবু পোকপদগী চহি 17 ফাওবগী মনুংদা তিকা থাবগী মপুং ফানা দিজিতেলাইজ তৌরবা রেকোর্দ ফংহন্দুনা ভারতকী ইম্ম্যুনাইজেসনগী থবকশিংদা অচৌবা খোঙথাং অমা ওইরি। মসিগী দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অসিনা ভেক্সিন পীবা অমসুং রেকোর্দ থম্বা অসি লাইথোকহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা মীওই খুদিংমক্না মখোয়গী ইম্ম্যুনাইজেসন রেকোর্দশিং অসি লাইনা এক্সেস তৌবা অমসুং মেনেজ তৌবা ঙমহনগনি। য়ু-ৱিন অসি শীজিন্নবদা লায়বা, সিতিজন-সেন্ত্রিক সর্ভিসশিংগা লোয়ননা দিজাইন তৌদুনা, এনীতাইম এক্সেস’ অমসুং এনীৱের’ ভেক্সিনেসনগী খুদোংচাবা পীরি। মসিনা রিসিপিয়রশিংগীদমক ফ্লেক্সিবল ওইবা সেদ্যুলিং ওপ্সনশিং পীরি। নাগরিকশিংনা য়ু-ৱিন ৱেব পোর্তেল নত্ত্রগা মোবাইল এপকী খুত্থাংদা মশা-মশানা রেজিস্তর তৌবা য়াগনি। মসিনা ইমুং মনুংগী মীওইশিংদা ভেক্সিনেসনগী মতম য়েংশিনবা অমসুং লাক্কদৌরিবা দোজশিংগীদমক ওতোমেতেদ SMS এলর্তশিং ফংবদা লাইথোকহল্লি। প্লেৎফোর্ম অসিনা য়ুনিভর্সেল QR বেজ ই-বেক্সিনেসন সর্তিফিকেৎ অমসু জেনরেৎ তৌরি অমসুং মশাগী ওইনা আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ একাউন্ত (ABHA) ID অমসুং মখোয়গী অঙাংশিংগীদমক চাইল্দ ABHA ID শেমদুনা কম্প্রিহেন্সিব দিজিতেল হেল্থ মেনেজমেন্ত ঙমহল্লি।
য়ু-ৱিন পোর্তেল অসি লোন কয়া ঙাংবা কাংলুপশিংদা পাক শন্না শীজিন্নবা য়াহন্নবগীদমক্তা হিন্দী য়াওনা লমদমসিগী লোন 11দা ফংহল্লি। সেপ্তেম্বর 16, 2024 ফাওবদা, প্লেৎফোর্ম অসিনা বেনেফিসরী করোর 6.46 রেজিস্তর তৌখ্রে, ভেক্সিনেসন সেসন করোর 1.04 হেন্না পাংথোকখ্রে, অমসুং ভেক্সিন দোজ করোর 23.06 কাপখ্রে। রেজিস্ত্রেসন অমসুং রেকোর্দ থম্নবগী স্কেল অসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা ইমুং মিলিয়ন কয়াগীদমক ইম্ম্যুনাইজেসন দেতা অসি খুদক্তা ফংহনবা অমসুং সেক্যুর ওইনা স্তোর তৌবদা য়ু-ৱিনগী ইম্পেক্ত অদু উৎলি। প্লেৎফোর্ম অসিগী পাক চাউবা তৌবা ঙম্বশিং অসিনা হেল্থকেয়র এক্সেসিবিলিতী হেনগৎহন্নবা, ইম্ম্যুনাইজেসন ত্রেকিং লাইথোকহন্নবা অমসুং গ্রাসরুতকী থাক্তা পব্লিক হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা তেক্নোলোজী শিজিন্নবদা ভারতকী অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলি।
ভারতকী পব্লিক হেল্থকী খোঙচৎ অসিনা শিংথানীংঙাই ওইবা লাইনা কয়া মুত্থৎপদা মশক থোকপা মায়পাকপা কয়া অমা উৎলি। পোলিও লৈতে হায়না ওফিসিএল ওইনা সর্তিফিকেৎ তৌবদগী হৌরগা মমা অমসুং নৌনা পোকপা অঙাংশিংদা থেংনরিবা তেতানস মুথৎপদা, লৈবাক অসিনা মাগী নাগরিকশিংগী হকশেল অমসুং য়াইফ-থৌরাং ফগৎহনবদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লি। লৈবাক অসিনা লাইনা লাকশিন্নবা অমসুং ভেক্সিনেসন তৌনবা হোৎনরিবা, মপাঙ্গল কনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ইন্তর্নেস্নেল কোলাবোরেসনগী মতেংগা লোয়ননা মালেমগী থাক্তা মগুন লৈহল্লে। ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রামশিংদা ভারতনা মায় পাকপা অসিনা ভেক্সিন্না ঙাকথোকপা য়াবা লাইনাশিং থেংননবা অমসুং মালেমগী হকশেলগী সেক্যুরিতীদা মতেং পাংনবা মসিগী হেনগৎলক্লিবা কেপাসিতী অদু উৎলি।
ভারতকী পব্লিক হেল্থকী মায়পাকপশিং
ভারতকী পব্লিক হেল্থকী খোঙচৎ অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা কোবিদ-19 ভেক্সিনেসন দ্রাইব য়াওনা মশক থোকপা মায় পাকপা কয়াগা লোয়ননা মশক তাক্লি। পোলিও য়াওদনা লৈবদগী হৌরগা মমা অমসুং নৌনা পোক্লিবা অঙাংশিংগী তেতানস মুথৎপদা লৈবাক অসিনা হকশেলগী ফিবম ফগৎহনবদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লে। মপাঙ্গল কনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, প্রোএক্তিব দিজিজ কন্ত্রোল ইসুশিং, অমসুং ইন্তর্নেস্নেল কোলাবোরেসননা ভারতপু ভেক্সিন্না ঙাকথোকপা য়াবা লাইনাশিং থেংনবদা মালেমগী বেঞ্চমার্কশিং শেমগৎপদা মতেং পাংলি।
• ভারতকী কোবিদ ভেক্সিনেসন দ্রাইব
জনুৱারী 16, 2021দা হৌদোকখিবা ভারতকী কোবিদ-19 বেক্সিনেসন প্রোগ্রাম অসি মীয়ামগী হকশেলগী লমদা মালেমগী মায় পাকপগী ৱারী অমা ওইরি। জনুৱারী 6, 2023 ফাওবদা, প্রোগ্রাম অসিনা দোজ করোর 220 হেন্না কাপখ্রে। মসিদা ইলিজিবল ওইবা নাগরিকশিংগী চাদা 97না য়ামদ্রবদা দোজ অমা অমসুং চাদা 90না দোজ অনিমক কাপখ্রে। অহানবদা অহল ওইরবা মীশিংদা মীৎয়েং থমদুনা, প্রোগ্রাম অসি চহি য়াম্লবা কাংলুপশিং য়াওহন্নবা পাকথোক চাউথোকহনখি, মার্চ 16, 2022দগী চহি 12-14গী মনুংদা লৈবা মীওইশিংদা ভেক্সিনেসন পীবা হৌখি অমসুং এপ্রিল 10, 2022দগী চহি 18-59গী মনুংদা লৈবা মীওইশিংদা প্রিকোসনরী দোজ পীবা হৌখি।
মরু ওইবা শিংনবশিং মায়োক্নবদা, প্রোগ্রাম অসিদা ভেক্সিনগী মতাংদা খোঙজেল য়াংনা রিসর্চ তৌবা, ভেক্সিনেতর লাখ 2.6 অমসুং সপোর্ত মেম্বর লাখ 4.8 ত্রেনিং পীবা অমসুং ত্রেকিং অমসুং দেলিভরীগীদমক IT প্লেৎফোর্ম অমা শেমখি, হায়রিবা থৌওং অসিনা ভারতনা লৈবাক অসিগী তঙাই ফদবশিং ফংহনবতা নত্তনা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা ভেক্সিনশিং পীনবা ভেক্সিন মৈত্রীগুম্বা থৌরাংশিংগী খুত্থাংদা মালেমগী ভেক্সিনেসনগী থবকশিংদা মতেং পাংবা ঙমহনখি।
• পোলিও-ফ্রী ইন্দিয়া
2014গী মার্চ 27তা, ভারত অমসুং WHOগী খা-নোংপোক এসিয়া লমদমগী অতোপ্পা লৈবাক 10গা লোয়ননা মীয়ামগী হকশেলগী মরুওইবা মায়পাকপা অমা ওইনা পোলিও-ফ্রি ওইনা ওফিসিএল ওইনা সর্তিফিকেৎ তৌখি। ভারতকী অরোইবা পোলিও কেস রিপোর্ত তৌখিবা অসি জনুৱারী 13, 2011দা ৱেস্ত বেঙ্গলগী হাওরাদা ওইখি। অদুম ওইনমক, সর্তিফিকেসন অসি ফংলবসু, পোলিও অসি ইন্দেমিক ওইদুনা লৈরিবা লৈবাক অনিদগী: অফগানিস্তান অমসুং পাকিস্তান পোলিও ভাইরস পুশিল্লকপা য়াবগী রিস্ক লৈবনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিনা চেকশিন্না লৈরি।
পোলিওগী মায়োক্তা ভারতনা মায় পাক্না লান্থেংনবনা মসিগী পাক চাউবা ইম্ম্যুনাইজেসন ইনফ্রাস্ত্রকচরবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। মসি হৌজিক্তি ভেক্সিন্না ঙাকথোকপা য়াবা লাইনা কয়াদগী ঙাকথোক্নবা শীজিন্নরি। য়ুনিভর্সেল ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রাম (UIP) গী মখাদা, অঙাং অমত্তবু অনপ্রোতেক্তেদ ওইনা থাদোকহন্দনবা লৈবাক অসিনা অহেনবা ভেক্সিনশিং পুথোকপা মখা চত্থরি।
নেস্নেল পোলিও প্রোগ্রামগী মনুংদা শেমগৎখিবা সিস্তেমশিংনা রুতিন ইম্ম্যুনাইজেসনগী থবকশিংবু য়াম্না হেনগৎহনখি, মপুং ফানা ইম্ম্যুনাইজেসন কবরেজ 90% হেনবগী পান্দম থমখি। মসিগী খুমাং চাউশিনবা অসি রাজ্য সরকারশিং, WHO, UNICEF, রোতরী ইন্তর্নেস্নেল অমসুং অতোপ্পা পার্তনরশিংনা মতেং পাংদুনা পুন্না হোৎনদুনা লাকপনি। মখোয়না পোলিও মুথৎপদা নত্তনা পব্লিক হেল্থ সেক্যুরিতী হেন্না পাকথোক চাউথোকহন্নবা ভারতকী ইম্ম্যুনাইজেসনগী খোঙথাংশিং মাংলোমদা চংশিল্লি।
• মেতর্নেল এন্দ নিওনেতেল তেতানস (MNTE) মুথৎপা
ভারতনা মেতর্নেল এন্দ নিওনেতল তেতানস (MNTE) মুত্থৎপদা মায় পাকপা অসি পব্লিক হেল্থকী মরুওইবা মায় পাকপা অমনি। 2015গী দিসেম্বরগী মালেমগী ওইবা পান্দমগী মমাংদা 2015গী এপ্রিলদা ফংখিবা, MNTEগী ভেলিদেসন অসি ভারতকী রাজ্য 36 অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী পুম্নমক্তা লোইশিনখি। মাইলস্তোন অসিনা তাক্লি মদুদি মমা অমসুং নৌনা পোকপা অঙাং অমদা থেংনরিবা তেতানসকী কেস অসি হিংনা পোকপা অঙাং 1000গী মনুংদা কেস 1দগী হন্থখ্রে, মসিনা মীয়ামগী হকশেলগী প্রোব্লেম অমা ওইনা মসি মুত্থৎখ্রে। মসিগী এচিবমেন্ত অসিনা হেল্থ সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনবা, রুতিন ইম্ম্যুনাইজেসন কবরেজ ৱাংবা, ক্লিন দেলিভরী প্রোতোকোলশিং, অমসুং মপাঙ্গল কনবা সর্ভিলেন্সকী থোংদা ভারতনা সেফ মেতর্নেল অমসুং ন্যুবোর্ন হেল্থ প্রেক্তিসশিংদা অচেৎপা ফিরেপ লৌরিবা অদু উৎলি। মসি হেল্থ ৱার্করশিং, পোলিসী মেকরশিং অমসুং মরী লৈনবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কী থৌনাগী খুদম্নি।
• ভারত অসি য়োস-ফ্রী ওইনা লাউথোকখ্রে
অতোপ্পা পুৱারী ওইরবা মাইলস্তোন অমদা, ভারত অসি মালেমগী ওইনা পান্দম থম্লিবা 2020গী মমাংদা য়োস-ফ্রী ওইনা ওফিসিএল ওইনা শকখঙখিবা অহানবা লৈবাক ওইরে। মসিগী শকখঙবসিনা মরুওইনা খুঙ্গংগী অমসুং লায়রবা কাংলুপশিংদা শোকহল্লিবা লাইনা অসি মুথৎনবা ভারতনা হোৎনরিবা অদু উৎলি। য়ুশিং মুত্থৎপা হায়বসি অঙনবা মতমদা লাইয়েংবদা, হকশেলগী এজুকেসন অমসুং লায়রবা মীওইশিংগীদমক পান্দম থম্লিবা ইন্তর্ভেন্সনশিংদা মীৎয়েং থম্বা পাক-চাউবা পব্লিক হেল্থ ইসুশিং উৎলি। ভারতনা কম্ম্যুনিতীগী হকশেল, সোসিও-ইকোনোমিক ফগৎলকপা অমসুং মালেমগী পব্লিক হেল্থকী লমদা মখা তানা লুচিংদুনা লাকপদা ভারতনা পীরিবা শাফু অদু UNICEF অমসুং WHOনা থাগৎখি।
ৱারোইশিন
লোইশিল্লকপদা, ইম্ম্যুনাইজেসনদা ভারতনা লৌরিবা অচেৎপা ফিরেপ অসিনা মীয়ামগী হকশেলবু ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা হোলিস্তিক এপ্রোচ অমা উৎলি। মসিদা মীপুম খুদিংমক্তা, মরুওইনা কান্নবা ফংদ্রিবা অমসুং অরাপ্পা মফমশিংদা লৈরিবা মীওইশিংদা য়ৌহনবদা মীৎয়েং থম্লি। য়ুনিভর্সেল ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রাম, মিসন ইন্দ্রধনুশ, অমসুং য়ু-ৱিন পোর্তেল অসিনচিংবা খোঙথাংশিংগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিনা ইম্ম্যুনাইজেসন কবরেজ হেনগৎহন্নবা, ভেক্সিন্না ঙাকথোকপা য়াবা লাইনাশিং লান্থেংননবা অমসুং অঙাংশিংগী শিবগী চাং হন্থহন্নবা অখন্নবা খোঙথাং কয়া পায়খৎলে। ভারতনা পোলিও মুত্থৎপদা মায় পাকপা, কোবিদ-19গী লাইচৎ অসি থেংনবদা মায় পাকপা অমসুং হেল্থকেয়র এক্সেসকীদমক তেক্নোলোজী শীজিন্নবদা থম্লিবা থাজবা অসিনা হকশেলগী অরুবা শিংনবশিং থেংননবা লৈবাক অসিগী তৌবা ঙম্বগী মগুন অদু উৎলি। মালেমগী ইম্ম্যুনাইজেসন নুমিৎনা পব্লিক হেল্থতা ভেক্সিনশিংনা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাং অদু ঐখোয়দা নিংশিংহল্লি। ভারতনা মপুং ফানা থৌরাং তৌবা, কম্ম্যুনিতী এঙ্গেজমেন্ত তৌবা, অমসুং য়ুনিভর্সেল এক্সেসকী অচেৎপা থৌদাং লৌদুনা করি তৌবা য়াবগে হায়বগী খুদম অমা ওইরি। অসিগুম্বা মায়পাকপশিং অসিবু ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা অমসুং পাকথোক চাউথোকহন্নবগীদমক মখা তানা হোৎনগদবনি। মসিনা অঙাং অমত্তা অনপ্রোতেক্তেদ ওইনা থমদনবা অমসুং মীওই খুদিংমক্না অফবা তুংলমচৎ অমগীদমক লাইফ-সেভিং ভেক্সিনশিং ফংহন্নবগী খুদোংচাবা ফংহনগনি।
রিফরেন্সশিং:
https://nhm.gov.in/index1.php?lang=1&level=2&sublinkid=824&lid=220
https://x.com/MoHFW_INDIA/status/1814918233625169984
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1835006
https://x.com/MoHFW_INDIA/status/1816109815674069124
https://pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=151346&ModuleId=3&reg=3&lang=1
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1966931
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2057037
https://www.who.int/india/news/feature-stories/detail/a-push-to-vaccinate-every-child-everywhere-ended-polio-in-india
https://pib.gov.in/newsite/PrintRelease.aspx?relid=147093
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1894907
PDF দাউনলোদ তৌনবা মসিদা নম্বীয়ু