ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
‘‘ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଶିଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା’’ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ରାସାୟନିକ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜେ ପି ନଡ୍ଡା
ସମୁଦାୟ ୫୦୦ କୋଟି ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ବିଶିଷ୍ଟ ଏହି ବିସ୍ତୃତ ଯୋଜନାରେ ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନ ଓ ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, କ୍ଲିନିକାଲ୍ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ସହାୟତା, ସାଧାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ମେଡିକାଲ ଡିଭାଇସ୍ ଶିଳ୍ପର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି
ଏହି ଯୋଜନା ଏକ ଗେମ୍ ଚେଞ୍ଜର ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଏହା କେବଳ ଶିଳ୍ପକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଲମ୍ବା ପଦକ୍ଷେପ ହେବ: ଶ୍ରୀ ଜେପି ନଡ୍ଡା
08 NOV 2024 6:48PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ରାସାୟନିକ ଓ ସାର ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା ଆଜି ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଶିଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ରସାୟନ ଓ ସାର ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନୁପ୍ରିୟା ପଟେଲ ଏବଂ ଔଷଧ ବିଭାଗର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅରୁଣିଷ ଚାୱଲାଙ୍କ ସମେତ ବିଭାଗର ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ଯୋଜନା ଏକ ବ୍ୟାପକ ଯୋଜନା ଯାହା ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଶିଳ୍ପର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରେ, ଯେଉଁଥିରେ ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନ ଏବଂ ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, କ୍ଲିନିକାଲ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ସହାୟତା, ସାଧାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
କେନ୍ଦ୍ର ରାସାୟନିକ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜେପି ନଡ୍ଡା ଉପସ୍ଥିତ ଜନତାଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ଏକ ଗେମ୍ ଚେଞ୍ଜର ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଏହା କେବଳ ଶିଳ୍ପକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଲମ୍ବା ପଦକ୍ଷେପ ହେବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ "ଏହି ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଗୁଡିକ ଛୋଟ ଦେଖାଯାଇପାରେ କିନ୍ତୁ ଫଳାଫଳ ବଡ ଅଟେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସରକାର ଏକ କ୍ରିୟାଶୀଳ ସରକାର ଏବଂ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ନିଜେ ଏକ ଏପରି ଜିନିଷ ଯାହା ନୂତନ ମାର୍ଗ ଖୋଲିଛି । ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା କେବଳ ଏକ ଆରମ୍ଭ ଏବଂ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଔଷଧ ବିଭାଗକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ଏହି ଯୋଜନାର ସଫଳତା ପାଇଁ ଶିଳ୍ପର ସହଯୋଗ ଲୋଡ଼ିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଯୋଜନାର ସଦୁପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଶିଳ୍ପକୁ ନିବେଦନ କରିବା ସହ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ବିଭାଗ ରହିଛି ବୋଲି ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାକୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ଏହି ଅବସରରେ ରସାୟନ ଓ ସାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନୁପ୍ରିୟା ପଟେଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣର ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ "ମେଡିକାଲ ଡିଭାଇସ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଶିଳ୍ପର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ ପାଲଟିଛି ଏବଂ ଆମେ ସେଗୁଡିକୁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ପାଇଥାଉ ଏବଂ ଏହାର ଚାହିଦା କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବାରୁ ସମସ୍ତେ ଏହାର ମହତ୍ତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଅବଗତ ଅଛନ୍ତି । ସରକାର ଏହି ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନୀତି ଏବଂ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ଡିଜାଇନ୍ କରୁଛନ୍ତି ।
ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଶିଳ୍ପ ହେଉଛି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନର ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସ୍ତମ୍ଭ ରୋଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ମେସିନ୍ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ଉପକରଣ ଏବଂ ଷ୍ଟେଣ୍ଟଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପ୍ରୋସ୍ଥେଟିକ୍ସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ରୋଗର ନିରାକରଣ, ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ଭାରତର ମେଡିକାଲ ଡିଭାଇ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ବଜାରର ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୧୪ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଏବଂ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଏହା ୩୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ଏହି ନୂତନ ଯୋଜନାରେ ସମୁଦାୟ ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ବରାଦ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ପାଞ୍ଚଟି ଉପ-ଯୋଜନା ରହିଛି ଯାହା ନିମ୍ନଲିଖିତ ଅଟେ-
କ୍ରମିକ ନଂ
ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଶିଳ୍ପକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାପାଇଁ ଯୋଜନା
ଉପଯୋଜନା
ମୋଟ
(କୋଟି ଟଙ୍କାରେ)
ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ କ୍ଲଷ୍ଟର ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ସୁବିଧା
୧୧୦
ଆମଦାନୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ ଲାଗି ପୁଂଜି ନିବେଶ ଯୋଜନା
୧୮୦
ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ
୧୦୦
ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ କ୍ଲିନିକାଲ ଅଧ୍ୟୟନ ସହାୟତା ଯୋଜନା
୧୦୦
ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା
୧୦
ସରକାରୀ ସହାୟତା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତରେ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି। ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଅଭାବ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରାଥମିକ ଆହ୍ୱାନ। ମେଡିକାଲ ଡିଭାଇସ୍ କ୍ଲଷ୍ଟର ପାଇଁ ସାଧାରଣ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଉପ-ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କ୍ଲଷ୍ଟରରେ ଥିବା ଉତ୍ପାଦକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ଲ୍ୟାବ୍, ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ଟେଷ୍ଟିଂ ସେଣ୍ଟର, ଆନିମଲ୍ ଲ୍ୟାବ୍ ଇତ୍ୟାଦି ସାଧାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ମେଡିକାଲ ଡିଭାଇସ୍ କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡ଼ିକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ବିଦ୍ୟମାନ ପରୀକ୍ଷା ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା କିମ୍ବା ନୂତନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ସହାୟତା ଜାତୀୟ/ରାଜ୍ୟ/ବେସରକାରୀ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ସାଧାରଣ ସୁବିଧା ପାଇଁ ୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ପାଇଁ ୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଦାନ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ନିବେଶ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଦ୍ବିତୀୟ ଉପ-ଯୋଜନା ଦେଶ ଭିତରେ ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନ, କଞ୍ଚାମାଲ ଏବଂ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଦେଶରେ ମେଡଟେକ୍ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା ଏହି ସବ୍-ସ୍କିମ୍ ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ। ବର୍ତମାନ ଅଧିକାଂଶ କଞ୍ଚାମାଲ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନ ଆମଦାନୀ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଭାରତୀୟ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବାହ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ କରିଥାଏ । ଏହି ସବ୍ ସ୍କିମ୍ ରେ ଏକକାଳୀନ ୧୦-୨୦% ପୁଞ୍ଜି ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ପିଛା ସର୍ବାଧିକ ୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସୀମା ରହିଛି।
ତୃତୀୟ ଉପ-ଯୋଜନାରେ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ମେଡ୍ ଟେକ୍ ଉତ୍ପାଦର ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ବିକାଶ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ଏକ ଦକ୍ଷ ବୈଷୟିକ କର୍ମଚାରୀ ବିକଶିତ କରିବା । ବିଭିନ୍ନ ମାଷ୍ଟର୍ସ ଓ ସ୍ବଳ୍ପକାଳୀନ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ଏହି ସବ୍ ସ୍କିମ୍ ଅଧୀନରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ମାଷ୍ଟର୍ସ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ୨୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସହାୟତା ମିଳିବ। ଏବଂ ଏନସିଭିଇଟି ଅନୁମୋଦିତ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥୀ ପିଛା ୧୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଏବଂ ଡିପ୍ଲୋମା ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥୀ ପିଛା ୨୫,୦୦ ଟଙ୍କା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ।
ଚତୁର୍ଥ ଉପ-ଯୋଜନା ହେଉଛି ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ଉଭୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ମାନଙ୍କୁ କ୍ଲିନିକାଲ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଯୋଜନା ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଡେଭଲପର୍ ଏବଂ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ପଶୁ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରେ ଏବଂ ଯଦି ସଫଳ ହୁଏ ତେବେ ମାନବ ପରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ମେଡଟେକ୍ ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକୁ ବୈଧ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରେ । ପଶୁଙ୍କ ଉପରେ ପାଠପଢ଼ା ପାଇଁ ଅଢ଼େଇ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀ ଉପକରଣର କ୍ଲିନିକାଲ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଅନୁମୋଦିତ ଡିଭାଇସଗୁଡିକର ପୋଷ୍ଟ-ମାର୍କେଟ କ୍ଲିନିକାଲ ଫଲୋଅପ୍ ପାଇଁ, କ୍ଲିନିକାଲ ଡାଟା ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ କୋଟି ଟଙ୍କା ଉପଲବ୍ଧ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ନୂତନ ଇନ୍-ଭିଟ୍ରୋ ଡାଇଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ୍ ଉତ୍ପାଦର କ୍ଲିନିକାଲ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନ ମୂଲ୍ୟାୟନ ପାଇଁ ୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ। କ୍ଲିନିକାଲ ଅଧ୍ୟୟନରେ ସହାୟତାର ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୂର କରି ଏହି ଉପ-ଯୋଜନା ଶିଳ୍ପକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଉପକୃତ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଏହା ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦିତ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣର ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ଉତ୍ପାଦ ପଞ୍ଜୀକରଣ ହାସଲ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ଶେଷ ଉପ-ଯୋଜନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଶିଳ୍ପ ସଂଘ ଏବଂ ରପ୍ତାନୀ ପରିଷଦଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା । ଏହା ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରିବ ।
ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଶିଳ୍ପର ଭବିଷ୍ୟତ ବହୁତ ଆଶାଜନକ ଦେଖାଯାଉଛି । ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନିଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଅଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟରେ ଅଭିନବ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଦେଶରେ ଉଚ୍ଚମାନର ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ର ବିକାଶ ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।

Ministry of Chemicals and Fertilizers
Union Minister for Chemicals and Fertilizers Shri JP Nadda launches " Scheme for Strengthening the Medical Device Industry "
With a total outlay of 500 crores, the comprehensive scheme targets critical areas of the medical device industry covering manufacturing of key components and accessories, skill development, support for clinical studies, development of common infrastructure and industry promotion
Scheme is going to be a gamechanger and it will not only help the industry but will also be a long leap in making India self-reliant: Shri JP Nadda
08 NOV 2024 6:48PM by PIB Delhi
To provide a big boost to the medical devices industry, the Union Minister of Chemicals & Fertilizers and Health & Family Welfare, Shri Jagat Prakash Nadda, launched the Scheme for Strengthening the Medical Device Industry today. Smt. Anupriya Patel, Union Minister of State for Chemicals and Fertilizers and Health & Family Welfare and Shri Arunish Chawla, Secretary, Department of Pharmaceuticals along with officials of the department and representatives of industry were also present on the occasion.
The scheme is a comprehensive scheme which targets critical areas of the medical device industry, covering manufacturing of key components and accessories, skill development, support for clinical studies, development of common infrastructure and industry promotion.
Union Minister for Chemicals and Fertilizers, Shri JP Nadda while addressing the gathering said that this scheme is going to be a gamechanger and it will not only help the industry but will also be a long leap in making India self-reliant. He also said “these interventions may look small but the outcomes are big. He also said that the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi is a government of action and the PLI scheme itself is something which has opened new paths. The minister said that “ it is just a start” and congratulated the department of Pharmaceuticals for the initiatives and sought Industry’s support for the success of the scheme.
The Union Minister for Chemicals and Fertilizers appealed to the Industry to make good use of the scheme and assured the industry of all help from the Government stating that the Department is there to provide all support.
Speaking on the occasion, Minister of State for Chemicals and Fertilizers Smt. Anupriya Patel said that this scheme will provide a boost to the entire sector of Medical Devices. She also said that “Medical Device has become an important pillar of the healthcare industry and we find them in everyday life and everybody is aware of its significance as its demand is continuously rising. The Government is also designing the policies and schematic support to promote this industry”.
Medical device industry is an essential pillar of healthcare delivery. From diagnostic machines to surgical instruments, and from stents to prosthetics, medical devices are critical for the prevention, diagnosis, and treatment of diseases. India’s medical device market is valued at approximately $14 billion and is expected to grow to $30 billion by 2030.
The new scheme has a total outlay of 500 Crores. It consists of five sub-schemes which are as follows –
S.
No.
Scheme for Strengthening of Medical Devices Industry
Sub-schemes
Outlay
(Rs. in crore)
1
Common Facilities for Medical Devices Clusters
110
2
Marginal Investment Scheme for Reducing Import Dependence
180
3
Capacity Building and Skill Development for Medical Devices
100
4
Medical Device Clinical Studies Support Scheme
100
5
Medical Device Promotion Scheme
10
Despite government support, the medical device manufacturing sector in India faces challenges. One of the primary challenge is lack of infrastructure. Through the sub-scheme for common facilities for medical devices clusters, the Central Government will provide financial assistance to medical device clusters for creating common infrastructure facilities such as R&D labs, Design and Testing Centre, Animal Labs etc. for the manufacturers located in the cluster. Support for strengthening existing Testing Facilities or setting up new ones will be provided to National/State/Private institutions. Grant of up to Rs. 20 Crore will be provided for Common Facilities and up to Rs. 5 crore for Testing Facilities.
The second sub-scheme providing marginal investment support is designed to deepen the MedTech supply chain in the country, by focusing on manufacturing of key components, raw materials, and accessories within the country. This sub-scheme aims to reduce dependence on imported components. Currently, most raw materials and key components are imported, making Indian manufacturers reliant on external supplies for medical device production. This sub-scheme offers a one-time capital subsidy of 10-20%, with a maximum cap of Rs 10 crore per project.
The third sub-scheme focuses on capacity building and skill development for the medical device sector. Its goal is to develop a skilled technical workforce capable of designing and developing MedTech products. The Central Government will offer financial support for running various Masters’ and short-term courses. Under the sub-scheme support up to Rs.21 crore for Masters’ courses in central government institutions; and Rs. 10,000 per candidate for short-term courses and Rs. 25,000 per candidate for Diploma courses to NCVET approved institutes will be available.
The fourth sub-scheme is a pioneering initiative designed to assist both established companies and start-ups in conducting clinical studies. The scheme enables medical device developers and manufacturers to apply for financial support for animal studies and if successful then for human trials to validate MedTech products. Financial support of up to Rs 2.5 Crore will be provided for animal studies. For clinical investigation of investigational devices and post-market clinical follow-ups on approved devices, a maximum of Rs 5 Crore is available to generate clinical data. Additionally, up to Rs 1 Crore can be granted for clinical performance evaluations of new in-vitro diagnostic products. This sub-scheme is expected to significantly benefit the industry, by addressing a long-standing need for support in clinical studies. It will promote safety and efficacy of medical devices produced in India and also help Indian manufacturers in obtaining product registrations in international markets.
The last sub-scheme aims to support industry associations and exports councils by providing financial assistance to organize conferences and other events that promote medical device-related activities. It will also support conduct of surveys and studies.
The future of the Indian medical device industry looks very promising. Indian companies are already advancing and delivering innovative solutions at a fraction of the cost compared to their international competitors. The Government of India is actively working to create a conducive environment for developing high-quality medical devices within the country.