Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Union Minister Shri Sarbananda Sonowal Reviews Progress of Northeast’s First Ship Repair Facility at Pandu Multi Modal Terminal
Union Minister reviews Capacity Expansion work at Pandu Port Complex - the ongoing construction of Ship Repair Facility & Elevated Road Corridor
Shri Sarbananda Sonowal confirms Union Government emphasis on swift completion of Majuli Bridge over Brahmaputra with renewed vigour
28 OCT 2024 7:34PM by PIB Delhi
The Union Minister of Ports, Shipping & Waterways (MoPSW), Shri Sarbananda Sonowal visited the Pandu Port Complex to review the ongoing construction activities including the Northeast India’s First Ship Repair Facility as well as the Elevated Road corridor here today. The Union Minister also met with the senior officials of the Ministry as well as the Inland Waterways Authority of India (IWAI), the nodal agency for the development of waterways in the country, to assess the progress of various projects being developed along the river Brahmaputra (National Waterways 2) with an investment of ₹645 crores.
Speaking on the occasion, the Union Minister, Shri Sonowal said, “Waterways have always been the lifeline for the people along the river. Under the dynamic leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, this important aspect of our civilisation became a focal point of renewed attempt at finding sustainable solutions for economic development and prosperity. The National Waterways 2 or our beloved Mahabahu Brahmaputra brings with tremendous potential for the people of Assam. In order to usher in a new age of marine transportation via inland waterways, the Modi government has made substantial investment to develop this. Apart from regular activities like dredging to maintain a Least Available Depth (LAD) for smooth passage of ships, vessels and cargo boats, we have also made provisions for development of infrastructure along the river. As many as 10 key projects on the river Brahmaputra are being developed with a capital expenditure of ₹645 crores. They are designed to create capacity in order to boost river tourism, public transportation as well as cargo movement. Apart from slipways at strategic locations like Majuli and Dhubri, new passenger terminals are being developed at Ghagor in North Lakhimpur and Bahari in Barpeta. We discussed about these projects here with senior officials of the Ministry and IWAI. It gives me satisfaction that the work is going on to execute these key projects.”
The Union Minister also inspected the ongoing construction of Ship Repair Facility. It is also noteworthy this repair facility is being constructed with an investment of ₹208 crores and is being developed through Hooghly-Cochin Shipyard Limited (HCSL). The last mile connectivity to Pandu Port Complex, through alternative road to NH27, with an investment of ₹180 crores, was also reviewed.
Speaking after physical inspection at the capacity expansion at the Pandu Port Complex, Shri Sonowal said, “Pandu is a very important location for the waterways of the Northeast because of its strategic advantage. Keeping this in mind, the Honourable Prime Minister Shri Narendra Modi ji laid the foundation stones to develop the region’s first Ship Repair Facility here. This project is a gamechanger for the shipping & vessel operators in the region, as it minimises their operating cost substantially. We are also constructing an elevated road corridor from the Pandu port to connect with NH27 for smooth and swift access for logistical operations. These projects will elevate the proposition of Pandu Multi Modal Port as multiplier of value for the business and trading interests of the region. I am also happy to inform that the union government has taken steps to fasten the construction work on the Majuli Bridge as we reviewed and took steps to correct course for speedy yet quality construction and completion of the project.”
In Assam alone, projects exceeding ₹760 crore are currently underway, signifying the government's dedication to the region's progress. The MoPSW is also developing River tourism and water sports along Brahmaputra under which seven tourist jetties will be constructed at Oriumghat, Bhupen Hazarika Setu, Koliabhom ora Bridge at Tezpur, Bogibeel Bridge, Dikhow Mukh, Kalongmukh and Uzanbazar in Guwahati.

শিপ্পিং মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা পান্দু মলতি মোদল তর্মিনেলদা নোর্থইস্ত খ্বাইদগী অহানবা শিপরিপ্যর ফেসিলিতীগী প্রোগ্রেস য়েংশিনখ্রে
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা পান্দু পোর্ত কমপ্লেক্সতা কেপাসিতী এক্সপান্সনগী থবক – হৌজিক-হৌজিক চত্থরিবা শিপ রিপ্যর ফেসিলিতী অমসুং ইলেভেতেদ রোদ কোরিদোরগী কনস্ত্রক্সন য়েংশিনখ্রে
শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা কেন্দ্র সরকারনা অনৌবা পাঙ্গল-থৌনাগা লোইননা ব্রহ্মপুত্রগী মথক্তা শারিবা মাজুলি থোং য়াংনা লোইশিনবদা মরু ওইবা থম্লি হায়না থাজবা পীরকখ্রে
28 OCT 2024 7:34PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ (MoPSW)গী মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা ঙসি মফম অসিদা নোর্থইস্ত ইন্দিয়াগী খ্বাইদগী অহানবা শিপ রিপ্যর ফেসিলিতীগা লোইন-লোইননা ইলেভেতেদ রোদ কোরিদোর য়াওনা হৌজিক-হোজিক চত্থরিবা কনস্ত্রক্সন য়েংশিন্নবা পান্দু পোর্ত কমপ্লেক্সতা চৎখ্রে। কেন্দ্রগী মন্ত্রী অসিনা 645 করোরগী ইনভেস্তমেন্তকা লোইননা ব্রহ্মপুতর তুরেল (নেস্নেল ৱাতরৱেজ 2) মরিলদা পাইখৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংগী প্রোগ্রেস য়েংশিন্নবা মন্ত্রালয়গা লোইন-লোইননা লৈবাক অসিদা ৱাতরৱেজকী দেবেলপমেন্তকী নোদল এজেন্সী ওইরিবা ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (IWAI)গী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংগশু উনখ্রে,
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী সোনোৱালনা হায়খি, “ৱাতরৱেজনা মতম পুম্বদা তুরেলগী মরিলদা লৈরিবা মীশিংগীদমক্তা লাইফলাইন ওইরিবনি। প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদী জীগী ইচং থৌবা লুচিং মখাদা, ঐখোয়গী সিভিলাইজেশনগী মসিগী মরু ওইবা মশক অসিনা শেন্মিৎলোন চাউখৎহ্নবগীদমক্তা অমসুং নুংঙাই-য়াইফনবগীদমক্তা তুং কোইনা চৎকদবা পাম্বৈ অমা থিনবা হোৎনরিবা অসিগী ফোকেল পোইন্ত অমা ওইরে। নেস্নেল ৱাতরৱেজ 2 নত্রগা ঐখোয়গী নুংশিজরবা মআবাবু ব্রহ্মপুত্রনা অসামগী মীশিংগীদমক্তা পোতেন্সিয়েল কয়া অমা পুরকি। ইনলেন্দ ৱাতরৱেজকী খুত্থাংদা অনৌবা য়ুগকী মেরিন ত্রান্সপোর্তেশনদা খোং থাংজিন্নবগীদমক্তা মোদী সরকারনা মসি দেবেলপ তৌনবা ইনভেস্তমেন্ত য়াম্না চাউনা থাদখি। য়াম্না তোইনা তৌবা থবক-থৌরমশিং খুদম ওইনা জহাজশিং, ভেসেলশিং অমসুং কার্গো বোতশিং য়াম্ন কোম্না চত্থোক-চৎশিন তৌবা য়ানবগীদমক্তা লীস্ত এভেলেবল দেপ (LAD) ঙাক্না থম্নবা দেজিং তৌবা অসিগী মথক্তা, ঐখোয়না তুরেল অসিগী মরিলদা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবগীদমক্তা প্রোভিজনশিংশু থমখ্রে। 645 করোরগী কেপিতল এক্সপেন্দিচরগা লোইননা ব্রহ্মপুত্র তুরেলদা মরু ওইবা প্রোজেক্ত 10 শেমগৎলি। মকোয়শিং অসি রিভর তুরিজম চাউখৎহন্নবা, পব্লিক ত্রান্সপোর্তেশনগা লোইন-লোইনা কার্গো চত্থোক-চৎশিন তৌবা য়ানবা কেপাসিতী লৈহন্নবা শেমখিবনি। মাজুলি অমসুং থুব্রিগুম্বা স্ত্রেতেজিক ওইবা লোকেশনশিংদা স্লিপৱেজশিং অসিগী মথক্তানোর্থ লাখিমপুরগী ঘাগোরদা অমসুং বারপেতাগী বাহারিদা অনৌবা পেসেঞ্জর তর্মিনেলশিং শেমগৎলি। ঐখোয়না প্রোজেক্তশিং অসিগী মতাংদা মফম অসিদা মন্ত্রালয় অমসুং IWAIগী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংগা লোইননা খন্নখ্রে। মসিগী মরু ওইবা প্রোজেক্তশিং অসিবু থবক ওইনা ওন্থোক্নবা থবক কয়া অমা চত্থরিবা অসি উবদা ঐঙোন্দা য়াম্না অপেনবা ফাওই।”
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা শিপ রিপ্যর ফেসিলিতীগী হৌজিক-হৌজিক চত্থরিবা কনস্ত্রক্সন অদুবু শু য়েংশিনখ্রে। খঙজিনগদবা অমনা মসিগী রিপ্যর ফেসিলিতী অসি 208 করোরগী ইনভেস্তমেন্তকা লোইননা শেমগৎলি অমসুং মসি হুগলী-কোচিন শিপয়ার্দ লিমিতেদ (HCSL)গী খুত্থাংদা দেবেলপ তৌরি। 180 করোরগী ইনভেস্তমেন্তকা লোইননা NH27 শম্নগদবা অতোপ্পা রুত অমগী খুত্থাংদা পান্দু পোর্ত কমপ্লেক্সতা শমগদবা অরোইবা লম্বি শরুক অদুশু য়েংশিনখ্রে।
পান্দু পোর্ত কমপ্লেক্সতা কেপাসিতী এক্সপান্সনদা হকথেংননা য়েংশিল্লবা মতুংদা ঙাংবা মতমদা, শ্রী সোনোৱালনা হায়খি, “পান্দু অসি মফম অসিগী স্ত্রেতেজিক ওইনা খুদোংচাবা মফম অমা ওইবা মরম্না নোর্থইস্তকী ৱাতরৱেজকীদমক্তা য়াম্না মরু ওইবা মফম অমনি। মসিগী মতাংদা খল্লবা মতুংদা, ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদী জীনা মফম অসিদা লমদম অসিগী খ্বাইদগী অহানবা শিপ রিপ্যর ফেসিলিতী দেবেলপ তৌনবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেক্ত অসি লমদম অসিদা শিপ্পিং অমসুং ভেসেল ওপরেতরশিংগীদমক্তা গেমচেঞ্জর অমনি, মরমদি মসিনা মখোয়গী ওপরেতিং কোস্ত য়াম্না হন্থহল্লগনি। ঐখোয়না লোজিস্তিক ওপরেশনশিংগীদমক্তা য়াম্না কোম্না অমসুং য়াংনা পাংথোকপা ঙম্নবগীদমক্তা NH27গা পান্দু পোর্তকা শম্নহন্নবা ইলেভেতেদ রোদ কোরিদোর অমশু শম্লি। মসিগী প্রোজেক্তশিং অসিনা রিজন অসিগী বিজনেস অমসুং ত্রেদিং ইন্তরেস্তশিংগীদমক্তা ভেল্যুগী মলরিপ্লাইয়র ওইনা পান্দু মলতি মোদল পোর্তকী প্রোপোজিশন ৱাংখৎহল্লগনি। ঐহাক্না ৱাফমসিমশু খঙহনবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি ঐখোয়না য়েংশিনখিবগী মতুং ইন্না কেন্দ্র সরকারনা মাজুলি থোংদা কনস্ত্রক্সনগী থবকশিং অদুবু হেন্না য়াংশিন্নবা খোংথাংশিং লৌখৎখ্রে অমসুং খৌংজেল য়াংনা ক্বালিতী লৈবা কনস্ত্রক্সন তৌনবা অমসুং প্রোজেক্ত অসিবু লোইশিন্নবা অচুম্বা খোংথাংশিং লৌখৎখ্রে।”
অসাম খক্তদা, 760 করোর হেনবা প্রোজেক্তশিং হৌজিক-হৌজিক চত্থরি, মসিনা রিজন অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা সরকারনা লেপ্লিবা ফিরেপ অদুবু ময়েক শেংনা তাকই। MoPSWনশু ব্রহ্মপুত্রগি মরিলদা রিভর তুরিজম অমসুং ৱাতর স্পোর্তসশু দেবেলপ তৌরি, মসিগী মখাদা, তুরিজম জেত্তী তরেত, ওরিয়ুমঘাত, ভুপেন হজারিকা সেতু, তেজপুর কোলিয়াভোম ওরা ব্রিজ, বোগিবীল ব্রিজ, দিখো মুখ, কালোংমুখ অমসুং গুৱাহাতিদা উজানবাজারদা শারগনি।