নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে দ্বিতীয় ভাৰতীয় লাইটহাউচ মহোৎসৱত মুখ্য সামুদ্ৰিক প্ৰকল্প উৎসৰ্গা কৰে
পদক্ষেপসমূহে লাইটহাউচৰ চৌদিশে থকা উপকূলীয় সম্প্ৰদায়সমূহক পৰ্যটন কেন্দ্ৰ হিচাপে সংৰক্ষণ, সুৰক্ষা আৰু প্ৰচাৰ কৰিবলৈ সক্ষম কৰিব: শ্ৰী সোণোৱাল
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উৰিষ্যাৰ উপকূলীয় অঞ্চলৰ চৌমুক আৰু ধামৰাত দুটা নতুন লাইটহাউচ ঘোষণা কৰে
শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে গুজৰাটৰ জামনগৰত ‘নতুন কালৱান লাইটহাউচ’ৰ লগতে উৰিষ্যাৰ পাৰাদীপ বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষৰ ষ্টেকাৰ-কাম-ৰিক্লেইনেণ্ট আৰু এখন ফ্লাইঅভাৰ দেশবাসীক উৎসৰ্গা কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত লাইটহাউচ পৰ্যটন ২০১৪ চনৰ পৰা ৪০০% তকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে: শ্ৰী সোণোৱাল
শ্ৰী সোণোৱালে বালি কলা, নাও কলা প্ৰতিযোগিতা, যোগ অধিবেশনৰ দৰে সমুদ্ৰ তীৰৰ কাৰ্যকলাপৰ সৈতে বহুমুখী উদযাপন উদ্বোধন কৰে
শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে নীলাদ্ৰী বীচত স্বচ্ছতা অভিযানৰ নেতৃত্ব দিয়ে, জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে
ভাৰতীয় লাইটহাউচ মহোৎসৱৰ দ্বিতীয় সংস্কৰণত পাপন, সোণা মহাপাত্ৰৰ দৰে প্ৰসিদ্ধ গায়কসকলৰ দ্বাৰা আলোড়িত প্ৰদৰ্শন
উৰিষ্যাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী মোহন চৰণ মাঝিয়ে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালৰ সৈতে মহোৎসৱৰ সামৰণি অধিৱেশ
20 OCT 2024 7:21PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে আজি ইয়াত দ্বিতীয় ভাৰতীয় লাইটহাউচ মহোৎসৱৰ সময়ত মুখ্য সামুদ্ৰিক প্ৰকল্পসমূহ দেশবাসীক উৎসৰ্গা কৰে। ইয়াত অনুষ্ঠিত সামৰণি অধিৱেশনত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে লগতে ঘোষণা কৰে যে ভাৰত চৰকাৰৰ বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে লাইটহাউচৰ চৌদিশে থকা উপকূলীয় সম্প্ৰদায়সমূহক সক্ষম কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব যাতে তেওঁলোকক ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ সমৃদ্ধ ঐতিহ্য লাইটহাউচবোৰ সংৰক্ষণ আৰু প্ৰচাৰ কৰিবলৈ সক্ষম কৰিব পাৰি। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উৰিষ্যাৰ উপকূলীয় অঞ্চলত দুটা নতুন লাইটহাউচঘোষণা কৰে- এটা বালাচোৰ জিলাৰ নাৰায়ণপুৰৰ চৌমুকত আৰু আনটো ৰাজ্যখনৰ ভদ্ৰক জিলাৰ ধামৰাত। উৰিষ্যাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী মোহন চৰণ মাঝিয়ে সোণোৱালক ভাৰতীয় লাইটহাউচ মহোৎসৱৰ দ্বিতীয় সংস্কৰণৰ আজি সামৰণি অনুষ্ঠানত যোগদান কৰে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে ঘোষণা কৰে যে লাইটহাউচৰ ওচৰৰ সম্প্ৰদায়সমূহক সক্ষম আৰু শক্তিশালী কৰাৰ বাবে দেশৰ উপকূলীয় সম্প্ৰদায়সমূহক সমাজ হিচাপে বিকশিত কৰা হ’ব। এই প্ৰচেষ্টাৰ উদ্দেশ্য হৈছে লাইটহাউচবোৰৰ সংৰক্ষণ, সুৰক্ষা আৰু প্ৰচাৰৰ বাবে গৌৰৱ কৰাৰ বাবে সামূহিক অংশগ্ৰহণ। ভাৰতৰ সমৃদ্ধ সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য আৰু উত্তৰাধিকাৰী হিচাপে লাইটহাউচসমূহ ৰাষ্ট্ৰীয় আইকন হিচাপে উদযাপন কৰাৰ বাবে এক ৰাষ্ট্ৰীয় গতি প্ৰদান কৰাৰ বাবে এই সকলো সমাজৰ এক কেন্দ্ৰীয় সংগঠন সৃষ্টি কৰা হ’ব।
গুজৰাটৰ জামনগৰত নতুন কালৱান ৰীফ লাইটহাউচৰ লগতে উৰিষ্যাৰ পদাদীপ বন্দৰত দুটা প্ৰকল্প; অৰ্থাৎ ষ্টেকাৰ-কাম-ৰিকৰ্ডাৰ আৰু এখন ফ্লাইঅভাৰ দলং উদ্বোধন কৰে। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে বহুমুখী ভাৰতীয় লাইটহাউচ মহোৎসৱৰ দ্বিতীয় সংস্কৰণৰ দ্বিতীয় দিনা বালি কলা প্ৰতিযোগিতা, নাও কলা প্ৰতিযোগিতা, বীচ ৰান, বীচ যোগ আৰু অন্যান্য বহুতো কাৰ্যকলাপ উদ্বোধন কৰে। সোণোৱালে নীলাদ্ৰী সমুদ্ৰতীৰত এক স্বচ্ছতা অভিযানৰ নেতৃত্ব দিয়ে য’ত সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ ফলত আৱৰ্জনা আঁতৰোৱা হৈছিল।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, “ভাৰতীয় লাইটহাউচ মহোৎসৱ বা ভাৰতীয় প্ৰকাশ স্তম্ভ উৎসৱে দেশৰ সকলো ফালৰ পৰা সুনাম লাভ কৰি আহিছে কিয়নো আমি এই আশ্চৰ্যকৰ স্মাৰকসমূহত এক স্মৰণীয় অভিজ্ঞতাৰ বাবে দেশী আৰু বিদেশী পৰ্যটকসকলৰ বাবে সুবিধাসমূহ অধিক শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছো। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত চৰকাৰে ভাৰতৰ সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনাৰ লগতে দেশৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশত ইয়াৰ ঐতিহাসিক উত্তৰাধিকাৰ উপলব্ধি কৰাৰ বাবে সকলো ধৰণৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আছে। মোদীজীয়ে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ আহ্বান জনসাধাৰণৰ সৈতে ভালদৰে প্ৰতিধ্বনিত হৈছে আৰু আমি, মন্ত্ৰালয়ে, ভাৰতৰ নীলা অৰ্থনীতিত বিকাশৰ এক নতুন অধ্যায় আৰম্ভ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈছো। লাইটহাউচ পৰ্যটন মোদীজীৰ এই দৃষ্টিভংগীৰ অংশ। ২০১৪ চনৰ পৰা লাইটহাউচবোৰত ৪০০% তকৈও অধিক পৰ্যটকৰ সংখ্যা বৃদ্ধি হোৱাৰ বিষয়ে আপোনালোকক জনোৱাটো মোৰ বাবে অপৰিসীম আনন্দৰ বিষয়। ২০১৪ চনত ৪ লাখৰ পৰা, ই যোৱা বিত্তীয় বৰ্ষত ১৬ লাখ পৰ্যটকৰ ওচৰলৈ গৈছিল। আমি ইতিমধ্যে চলিত বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথমাৰ্ধত ৯ লাখ অতিক্ৰম কৰিছো, আৰু এয়া স্পষ্ট যে পৰ্যটকৰ হটস্পট হিচাপে লাইটহাউচৰ বৰ্ধিত প্ৰৱণতা অব্যাহত থাকিব। বহু বছৰ ধৰি, আমাৰ উপকূলৰ ৰক্ষাকৰ্তাসমূহে আটাইতকৈ প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ নিশাবোৰত জাহাজ আৰু নাবিকসকলক পথ প্ৰদৰ্শন কৰাৰ সময়তো অখ্যাত আছিল। ‘লাইটহাউচ ফেষ্টিভেল’ হৈছে এই ধাৰণাটো সলনি কৰিবলৈ আমাৰ প্ৰয়াস। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে আমাৰ দেশৰ সামুদ্ৰিক উত্তৰাধিকাৰীৰ ক্ষেত্ৰত এই প্ৰতিষ্ঠিত গাঁথনিবোৰে আগবঢ়োৱা গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদানৰ বিষয়ে সজাগতা বৃদ্ধি কৰা, জড়িত হোৱা আৰু লোকসকলক আলোকিত কৰা।”
লাইটহাউচসমূহৰ সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত উপকূলীয় সম্প্ৰদায়সমূহৰ গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে ঘোষণা কৰে, “উপকূলীয় সম্প্ৰদায়ক সংবদ্ধ কৰাৰ বাবে চৰকাৰে তেওঁলোকক এই প্ৰতিষ্ঠিত গাঁথনিসমূহৰ সংৰক্ষণ, সংৰক্ষণ আৰু প্ৰচাৰ কৰিবলৈ সক্ষম আৰু ক্ষমতা প্ৰদান কৰিবলৈ আগ্ৰহী। ভাৰতৰ সমৃদ্ধ সামুদ্ৰিক ইতিহাস আৰু উত্তৰাধিকাৰীৰ ধ্বজ্জাবাহক হিচাপে লাইটহাউচবোৰ সংৰক্ষণ, সুৰক্ষা আৰু প্ৰচাৰ কৰাৰ বাবে উপকূলীয় সম্প্ৰদায়সমূহৰ বাবে এক সুচিন্তিত ব্যৱস্থা প্ৰস্তুত কৰাটো নিশ্চিত কৰাৰ বাবে এক ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিকাঠামো প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।”
উৎসৱৰ সময়ত উৰিষ্যাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী মোহন চৰণ মাঝি আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে শিক্ষা, ক্ৰীড়া আৰু সংস্কৃতি ক্ষেত্ৰৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলক সম্বৰ্ধনা জনায়। তেওঁলোকৰ ভিতৰত ওড়িশী নৃত্যশিল্পী মমতা ওজা; শিল্পী ডঃ ৰমেশ প্ৰসাদ পানীগ্ৰহী; বালিৰ ভাস্কৰ্যশিল্পী ওম প্ৰকাশ চাহু; মেৰিনাৰ নিবিদিতা আচাৰ্য; ওড়িয়া সাহিত্যিক ব্যক্তিত্ব আৰু কবি ডঃ হালদাৰ নাথ; ফুটবল খেলুৱৈ সস্মিতা মালিক আৰু সমাজকৰ্মী সুজিত মহাপাত্ৰক সম্বৰ্ধনা জনোৱা হয়। লাইটহাউচ এণ্ড লাইটশ্বিপ সঞ্চালকালয়ৰ (ডিজিএলএল) আঠজন কৰ্মচাৰীকো তেওঁলোকৰ ভাল প্ৰদৰ্শনৰ বাবে সম্বৰ্ধনা জনোৱা হয়।
ইয়াৰ পূৰ্বে, ভাৰতীয় লাইটহাউচ মহোৎসৱৰ দ্বিতীয় সংস্কৰণটো কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে উদ্বোধন কৰে। এই উৎসৱৰ দ্বিতীয় অৱতাৰত ভাৰতৰ সমৃদ্ধ সামুদ্ৰিক ইতিহাসক সাংস্কৃতিকভাৱে জীৱন্ত পৰিৱেশত পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে আছিল। উৎসৱটোত উপকূলীয় ৰন্ধনপ্ৰণালী, বিনোদন উদ্যান, লোক নৃত্য আৰু সংগীত, উপকূলীয় কুটিৰ সমৃদ্ধ সোৱাদ প্ৰদৰ্শন কৰা হয়।
অসম আৰু উৰিষ্যাৰ মাজত ঐতিহাসিক সম্পৰ্ক সন্দৰ্ভত সৰ্বানন্দ সোণোৱালে লগতে কয়, “অসম আৰু উৰিষ্যাই মহাপুৰুষ শ্ৰীমন্ত শংকৰদেৱ, সাহিত্যিক প্ৰতিভা লক্ষ্মীনাথ বেজবৰুৱা আৰু দূৰদৰ্শী ব্যৱসায়ী ভোলানাথ বৰুৱাৰ জীৱনৰ জৰিয়তে সদায় এক ঘনিষ্ঠ আধ্যাত্মিক, ঐতিহাসিক, সাংস্কৃতিক, বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক ভাগ-বতৰা কৰি আহিছে যি বছৰ বছৰ ধৰি অধিক শক্তিশালী হৈছে। আজি ইয়াত অসম আৰু উৰিষ্যা দুয়োৰে শিল্পীসকলে এই উৎসৱৰ জীৱন্ততা উদযাপন কৰি সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠান প্ৰত্যক্ষ কৰি আনন্দিত হৈছো।”
উৰিষ্যাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী মোহন চৰণ মাঝিয়ে মহোৎসৱৰ সামৰণি অধিৱেশনত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালৰ সৈতে যোগদান কৰে। অনুষ্ঠানটোত কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শান্তনু ঠাকুৰ; উৰিষ্যাৰ উপ মুখ্যমন্ত্ৰী প্ৰৱতী পৰিদা; কেন্দ্ৰীয় পৰ্যটন আৰু পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী সুৰেশ গোপী; সাংসদ সম্বিত পাত্ৰ, তথা টি কে ৰামচন্দ্ৰন, আইএএছ, এমঅ’পিএছডব্লিউ-ৰ সচিবো উপস্থিত আছিল।
প্ৰথম দিনটোত, উৎসৱটোত ‘লাইটহাউচ পৰ্যটন আৰু ঐতিহ্য’, ‘লাইটহাউচৰ ৰক্ষণ আৰু সংৰক্ষণ’ সন্দৰ্ভত অধিৱেশন অনুষ্ঠিত হৈছিল।
উৎসৱৰ আৰম্ভণি হৈছিল আৱেদন নৃত্য গণেশ বন্দনাৰ সৈতে, তাৰ পিছত পৰম্পৰাগত অসমীয়া প্ৰদৰ্শনৰ এক মনোমোহা সুগম অনুষ্ঠান, যি অসমৰ সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। সামৰণি প্ৰদৰ্শন আৰম্ভ হৈছিল আৱেদন নৃত্য, শিৱস্তুতি, লোক নৃত্যৰ অনুসৰণৰ সৈতে। উৎসৱৰ প্ৰথম নিশা প্ৰসিদ্ধ গায়ক পাপনৰ দ্বাৰা কিছু আলোড়িত প্ৰদৰ্শনৰ দ্বাৰা উৎসৱটো আকৰ্ষণীয় হৈছিল; আনহাতে সোণা মহাপাত্ৰই অন্তিম নিশা প্ৰদৰ্শন কৰাৰ কথা আছে।
৬০ কোটি টকা বিনিয়োগৰ সৈতে, মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত ৯ খন উপকূলীয় ৰাজ্য আৰু ১ খন কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ৭৫ টা আইকনিক লাইটহাউচ বিকশিত কৰা হৈছে। প্ৰতিটো লাইটহাউচ আধুনিক সুবিধা যেনে সংগ্ৰহালয়, এম্ফিথিয়েটাৰ, শিশু উদ্যান, আৰু বহুতোৰ সৈতে ঐতিহ্য আৰু মনোৰঞ্জন দুয়োটাৰে এক প্ৰতিবিম্ব হৈ পৰিছে। উৰিষ্যাত লাইটহাউচ পৰ্যটনৰ প্ৰচাৰৰ বাবে এই পদক্ষেপৰ অংশ হিচাপে পাঁচটা লাইটহাউচ- গোপালপুৰ, পুৰী, চন্দ্ৰভাগ, পাৰাদীপ আৰু ফল্চ পইণ্ট বিকশিত কৰা হৈছে।
কেৱল ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত, ৭৫ টা সমৰ্পিত লাইটহাউচে ১৬ লাখ দৰ্শনাৰ্থীক আকৰ্ষিত কৰিছিল। ছেপ্টেম্বৰ ২০২৪ লৈকে, চলিত বিত্তীয় বৰ্ষ ২০২৪-২৫-এ ইতিমধ্যে ১০ লাখৰো অধিক দৰ্শনাৰ্থীক আদৰণি জনাইছে। এই উন্নয়নবোৰৰ ফলত চাকৰি সৃষ্টি হৈছে, ওচৰৰ হোটেল, ৰেষ্টুৰেণ্ট, ট্যুৰ অপাৰেটৰ, পৰিবহন সেৱা, আৰু স্থানীয় দোকান আৰু শিল্পীসকলৰ ক্ষেত্ৰত ১৫০ টা প্ৰত্যক্ষ আৰু ৫০০ পৰোক্ষ নিযুক্তিৰ সুযোগ উদ্ভৱ হৈছে।
২০২৩ চনত, ভাৰতীয় লাইটহাউচ মহোৎসৱৰ প্ৰথম সংস্কৰণ গোৱাত অনুষ্ঠিত হৈছিল আৰু ৭৫ টা ঐতিহাসিক স্থানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হৈছিল যাক পৰ্যটকৰ গন্তব্যস্থানলৈ বিকশিত কৰা হ’ব। ৰাজহুৱা ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্বৰ সহায়ত এই ঐতিহাসিক স্থানসমূহক পৰ্যটন স্থলীলৈ ৰূপান্তৰ কৰাৰ উদ্দেশ্যৰে ‘ভাৰতীয় প্ৰকাশ স্তম্ভ উৎসৱ’ৰ ধাৰণা কৰা হৈছিল। ভাৰতৰ প্ৰথম লাইটহাউচ মহোৎসৱৰ মুখ্য আকৰ্ষণ আছিল সাংস্কৃতিক প্ৰদৰ্শনী, সামুদ্ৰিক ইতিহাস আৰু সংস্কৃতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা অধিৱেশন, শাস্ত্ৰীয় প্ৰদৰ্শন, পোহৰ আৰু ধ্বনি প্ৰদৰ্শনী, চেলিব্ৰিটি গায়কসকলৰ সৈতে সুমধুৰ সন্ধিয়া, উপকূলৰ সোৱাদ আৰু সামূহিক অংশগ্ৰহণ।
উৰিষ্যাত, সাগৰমালা কাৰ্যসূচীত মুঠ মূল্য ২০,২০০ কোটি টকাৰ ৩৬ টা প্ৰকল্প অন্তৰ্ভুক্ত আছে। ইয়াৰ ভিতৰত, প্ৰায় ৪,৩৩০ কোটি টকা মূল্যৰ ১৫ টা প্ৰকল্প সফলতাৰে সম্পূৰ্ণ হৈছে, আনহাতে ২১ টা প্ৰকল্প, মুঠ প্ৰায় ১৫,৮৫০ কোটি টকাৰ, বৰ্তমান ৰূপায়ণৰ বিভিন্ন পৰ্যায়ত আছে। সাগৰমালা কাৰ্যসূচীৰ এটা অসাধাৰণ সাফল্য হ’ল পাৰাদীপ পোৰ্টৰ বিকাশৰ কাহিনীৰ জীৱন্ত উদাহৰণ। এই বন্দৰটো আজি কাৰ্গো সঞ্চালনৰ এক নম্বৰ মুখ্য বন্দৰ। পাৰাদীপ পোৰ্ট অতি সোনকালেই ৩০০ এমটিপিএতকৈ অধিক কাৰ্গো সঞ্চালন ক্ষমতাৰ সৈতে এটা বৃহৎ বন্দৰলৈ ৰূপান্তৰিত হ’ব আৰু অমৃত কাল ২০৪৭ লৈ ৫০০ এমটিপিএ ক্ষমতা অতিক্ৰম কৰিব। সাগৰমালা প্ৰকল্পৰ অধীনত ক্ষমতা বৃদ্ধি প্ৰকল্পৰ সফল ৰূপায়ণৰ বাবে শেহতীয়া বছৰবোৰত বন্দৰসমূহত বিশাল যান-বাহনৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি হৈছে। সাগৰমালা কাৰ্যসূচীত পাৰাদীপ ফিছিং হাৰ্বাৰ প্ৰকল্পৰ আধুনিকীকৰণৰ সৈতে মাছমৰীয়া সম্প্ৰদায়ক উন্নত কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে, যাৰ প্ৰকল্প ব্যয় হৈছে ১০৮ কোটি টকা। আধুনিক মাছ ধৰা বন্দৰটো উৰিষ্যাৰ উপকূলীয় সম্প্ৰদায় উন্নয়নৰ প্ৰচেষ্টাৰ দিশত এক শক্তিশালী পদক্ষেপ হ’ব। মাছমৰীয়া সম্প্ৰদায়ৰ উন্নতিৰ বাবে, সাগৰমালাৰ অধীনত ৫০ কোটি টকা ব্যয়েৰে এটা মাছ ধৰা বন্দৰো দেশত সেউজীয়া হাইড্ৰজেন কেন্দ্ৰ হিচাপে বিকশিত কৰা হৈছে।
ভাৰতৰ পূব উপকূলত অৱস্থিত এক মুখ্য সামুদ্ৰিক ৰাজ্য উৰিষ্যাৰ উপকূলীয় অঞ্চল প্ৰায় ৪৮০ কিলোমিটাৰ। পাৰাদীপ বন্দৰ (২৯০ এমটিপিএ ক্ষমতা, ২০২৩-২৪ত কাৰ্গো সঞ্চালন কৰিছে - ১৪৫.৩৮ এমটিপিএ) ভাৰত চৰকাৰৰ নিয়ন্ত্ৰণাধীন ৰাজ্যখনৰ একমাত্ৰ মুখ্য বন্দৰ। উৰিষ্যা চৰকাৰে ইতিমধ্যে অনা-মুখ্য বন্দৰৰ বিকাশৰ বাবে ১৪ টা সাম্ভাব্য স্থান চিনাক্ত কৰিছে, যাৰ ভিতৰত, ধামৰা (আদানি – ১০০ এমটিপিএ ক্ষমতা) আৰু গোপালপুৰ (শপুৰজী পালোঞ্জি আৰু উৰিষ্যা ষ্টিভেডোৰ লিমিটেড– ২৫ এমটিপিএ ক্ষমতা) ইতিমধ্যে কাম কৰি আছে।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Shri Sarbananda Sonowal Dedicates Key Maritime Projects at 2nd Indian Lighthouse Festival
Steps to Enable Coastal Communities around Lighthouses to Preserve, Protect & Promote as Tourist Hubs: Shri Sonowal
The Union Minister announced Two New Lighthouses at Chaumuck and Dhamra on Odisha’s Coastline
Shri Sarbananda Sonowal dedicates ‘New Kalwan Lighthouse’ in Jamnagar, Gujarat along with Stacker-cum-Reclaimant & a Flyover at the Paradip Port Authority, Odisha, to the nation
Under the Visionary leadership of PM Shri Narendra Modi ji, Lighthouse Tourism soared by more than 400% since 2014: Shri Sonowal
Shri Sonowal inaugurates multifaceted celebration with beach activities like Sand Art, Boat Art competition, Yoga session
Shri Sarbananda Sonowal leads Swachhata Abhiyan at Niladri Beach, lauds efforts of people’s Participation
2nd edition of Indian Lighthouse Festival witnessed electrifying performances by noted singers like Papon, Sona Mohapatra among others
The Chief Minister of Odisha, Mohan Charan Majhi joined Union Minister Shri Sarbananda Sonowal at the Valedictory Session of the Festival
Assam & Odisha share a close spiritual, historical, cultural, commercial ties as Srimanta Sankardeva, Lakshminath Bezbarua & Bholanath Barooah strengthened it over the years: Shri Sonowal
20 OCT 2024 7:21PM by PIB Delhi
The Union Minister of Ports, Shipping & Waterways, Sarbananda Sonowal dedicated key maritime projects to the nation during the 2nd Indian Lighthouse Festival here today. At the valedictory session here, the Union Minister Sarbananda Sonowal also announced that the Ministry of Ports, Shipping & Waterways (MoPSW), Govt of India, would take necessary steps to enable coastal communities around the Lighthouses in order to empower them to preserve & promote the lighthouses - the rich heritage of India’s marine sector. The Union Minister also announced two new lighthouses on Odisha’s coastline - one at Chaumuck at Narayanpur in Balasore district and another at Dhamra in Bhadrak district of the state. The Chief Minister of Odisha, Mohan Charan Majhi joined Sonowal as the second edition of Indian Lighthouse Festival draws a closure here today.
The Union Minister Sarbananda Sonowal announced that the coastal communities of the country would be developed as societies in order to enable and empower the communities within the vicinity of lighthouses. The effort is aimed at community engagement to take pride in the lighthouses for their preservation, protection, and promotion. A central association of all these societies would be created to give a national momentum to celebrate the lighthouse as national icons as cultural heritage & legacy of India’s rich maritime sector.
The new Kalwan reef Lighthouse at Jamnagar in Gujarat as well as two projects in Padadip Port, Odisha; i.e., Stacker-cum-Reclaimant & a Flyover bridge, were inaugurated. The Union Minister Sarbananda Sonowal also inaugurated Sand Art Competition, Boat Art Competition, Beach run, Beach Yoga and many other activities at the second day of the 2nd edition of multifaceted Indian Lighthouse Festival. Sonowal also led a Swachata Abhiyan at the Niladri beach where the collective effort led to removal of garbage.
Speaking on the occasion, the Union Minister, Sarbananda Sonowal, said, “The Indian Lighthouse Festival or Bharatiya Prakash Sthamb Utsav has been receiving laurels from all quarters of the country as we continue our effort to further bolster facilities for the tourists - both domestic and foreign - for a memorable experience at these wonderful monuments. Under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, the government is taking all steps to realise the full potential of India’s rich cultural heritage as well as its historical legacy in propelling the economic growth of the country. Modiji’s call for an Atmanirbhar Bharat has resonated well with people and we, the Ministry, remain committed to usher in a new chapter of growth in India’s blue economy. Lighthouse Tourism is part of this vision of Modi ji. It gives me immense pleasure to inform you that a rise of more than 400% footfall of tourists in the lighthouses since 2014. From 4 lakhs in 2014, it reached 16 lakhs tourists in the last fiscal. We have already crossed 9 lakhs in the first half of the current fiscal, and it is evident, that the growing trend of lighthouses as tourists hotspots to continue. For years, the guardians of our shores have remained unnoticed, even while they guided vessels and seafarers through the most challenging nights. The 'Lighthouse Festival' is our effort to shift this perception. Our goal is to raise awareness, foster involvement, and enlighten people about the significant contribution these iconic structures have made to our country’s maritime legacy.”
Highlighting the importance of coastal communities in preservation of the Lighthouses, the Union Minister Sarbananda Sonowal announced, “In order to rope in the coastal community, the government is keen to enable and empower them to preserve, conserve, and promote these iconic structures. A national framework is being mooted to ensure that a well thought out system is in place for the coastal communities to preserve, protect & promote the lighthouses as the torchbearers of India’s rich maritime history and legacy.”
During the festival, the Chief Minister of Odisha, Mohan Charan Majhi and the Union Minister Sarbananda Sonowal felicitated eminent personalities from the fields of education, sports and culture. Among them, Odishi dancer, Mamta Ojha; artist Dr Ramesh Prasad Panigrahi; sand sculptor, Om Prakash Sahu; Mariner Nividita Acharya; Oriya Literary figure & poet, Dr Haldar Nath; footballer Sasmita Malik and social worker Sujit Mahapatra, were felicitated. Eight employees of the Directorate General of Lighthouse & Lightships (DGLL) were also felicitated for their good performance.
Earlier, the 2nd edition of Indian Lighthouse Festival was inaugurated by the Union Minister Sarbananda Sonowal. The festival, in its second avatar here, aimed at rejuvenating the rich maritime history of India iconic lighthouses in a culturally vibrant atmosphere. The festival showcased rich flavours of coastal cuisine, amusement park, folk dance & music, coastal hut among many other interesting performances.
On the historic relationship between Assam and Odisha, Sarbananda Sonowal added, “Assam & Odisha have always shared a close spiritual, historical, cultural, commercial ties through the lives of great saint Srimanta Sankardeva, literary genius Lakshminath Bezbarua & visionary trader Bholanath Barooah which has only strengthened over the years. It is heartening to witness cultural show by the artists of both Assam and Odisha here today celebrating the vibrancy of this festival.”
The Chief Minister of Odisha, Mohan Charan Majhi joined the Union Minister Sarbananda Sonowal at the valedictory session of the festival. The event was also attended by Shantanu Thakur, Union Minister of State, MoPSW; Pravati Parida, the Deputy Chief Minister, Odisha; Suresh Gopi, the Union Minister of State of Tourism & Petroleum and Natural Gas; Sambit Patra, MP as well as TK Ramachandran, IAS, Secretary, MoPSW among others.
During the first day, the festival witnessed sessions on ‘Lighthouse Tourism & Heritage,’ ‘Preservation and conservation of Lighthouse.’
The festivities began with the invocation dance, Ganesh Vandana, followed by a captivating medley of traditional Assamese performances, showcasing the rich cultural heritage of Assam. The concluding performance began with the invocation dance, Shiva Stuti, followed folk dance. The festival was enthralled by some electrifying performances by noted singer Papon on the first night of the festival while Sona Mahapatra was slated to perform on the concluding night.
With an investment of ₹60 crore, 75 iconic lighthouses across 9 coastal states and 1 union territory have been developed under the visionary leadership of the Hon’ble Prime Minister. Each lighthouse has become a beacon of both heritage and recreation, with modern amenities such as museums, amphitheaters, children’s parks, and more. In Odisha, five lighthouses—Gopalpur, Puri, Chandrabhaga, Paradip, and False Point—have been developed as part of this initiative to promote lighthouse tourism.
In the fiscal year 2023-24 alone, the 75 dedicated lighthouses attracted an impressive 16 lakh visitors. As of September 2024, the current fiscal year 2024-25 has already welcomed more than 10 lakh visitors. These developments have also resulted in job creation, with 150 direct and 500 indirect employment opportunities emerging in nearby hotels, restaurants, tour operators, transportation services, and local shops and artisans.
In 2023, the maiden edition of Indian Lighthouse Festival took place in Goa with a spotlight on 75 historical sites to be developed into tourists destinations. The 'Bharatiya Prakash Sthamb Utsav’ was conceived with an intent to transform these historical sites into tourist destinations with the help of Public Private Partnerships. The key highlights of India’s First Lighthouse Festival were cultural exhibitions, session highlighting maritime history and culture, classical performances, light and sound shows, melodious evenings with celebrity singers, flavours of the coast and community engagements.
In Odisha, the Sagarmala Programme encompasses 36 projects with a total value of ₹20,200 Cr. Among these, 15 projects, valued at approximately ₹4,330 Cr., have been successfully completed, while 21 projects, totalling around ₹15,850 Cr., are currently in various stages of implementation. One standout achievement of the Sagarmala Programme is the living example of Paradip Port’s growth Story. This Port today is the number one major port in cargo handling. Paradip Port will transform into a mega port with a formidable cargo handling capacity of over 300 MTPA very soon and will exceed 500 MTPA capacity by Amrit Kaal 2047. The mammoth traffic volume growth at the port in the recent years has been due to the successful implementation of Capacity augmentation projects under the Sagarmala projects. The Sagarmala program also envisions uplifting the fishermen community with the Modernization of Paradip Fishing Harbour project, with a project cost of ₹108 Crores. The modern fishing harbour will be a strong step towards the coastal community development initiative in Odisha. For upliftment of fishermen community, a fishing harbour at Chandipur in Odisha has also been sanctioned under Sagarmala at a cost of ₹50 Cr. Paradip port is also being developed as a green hydrogen hub in the country.
Odisha, a principal maritime state situated on the eastern coast of India, has a coastline of about 480 km. Paradip Port (290 MTPA Capacity, Cargo handled in 2023-24 – 145.38 MTPA) is the only Major Port in the State under the control of the Government of India. The Government of Odisha has already identified 14 potential sites for the development of Non - Major Ports, out of which, Dhamra (Adani – 100 MTPA Capacity) and Gopalpur (Shapoorji Pallonji & Odisha Stevedore Ltd. – 25 MTPA capacity) are already functioning.